Laatst bijgewerkt: 02-08-2021

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

Of het buiten nu nat of droog is, of je nu off-road gaat of de stad in, de juiste fietsband is essentieel! Bandenmaat, profiel en lekbestendigheid zijn maar een paar criteria die een belangrijke rol spelen bij de aanschaf van een fietsband.

Met onze grote fietsbandentest 2023 willen we je helpen de perfecte band voor je fiets te vinden. We hebben clincher en vouwbanden, en tubular en tubeless banden vergeleken en de respectieve voor- en nadelen op een rijtje gezet. We hopen dat dit je aankoopbeslissing vergemakkelijkt.




Belangrijk om te weten

  • Fietsbanden bestaan meestal uit een buitenband en een binnenband. In de winkel kun je fietsbanden kopen met een aparte binnenband of met een ingebouwde binnenband. Een kleine specialiteit is de tubeless band, die helemaal geen binnenband nodig heeft.
  • De verschillende soorten fietsbanden kunnen verdeeld worden in clincher en vouwbanden, en tubular en tubeless banden. Ze verschillen vooral in gewicht, lekbestendigheid en hanteerbaarheid.
  • Beschouw je jezelf als een beginner in het fietsen, dan zijn clincher banden met een aparte binnenband precies de juiste banden voor jou! Ze zijn gemakkelijk aan te brengen en als je onderweg een lek krijgt, zijn ze betrekkelijk gemakkelijk te repareren. Voor echte wielerprofessionals zijn vouwbanden/tubular of tubeless banden van bijzonder belang.

Fietsbanden: Onze selectie

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Hier kun je zien welke criteria gebruikt worden om fietsbanden van elkaar te onderscheiden. Op deze manier willen we het je gemakkelijker maken te kiezen tussen het grote aantal mogelijke fietsbanden. De criteria die je kunt gebruiken om fietsbanden te vergelijken zijn:

In het volgende gaan we meer in detail in op de afzonderlijke aspecten.

Maat

Als het om fietsbandenmaten gaat, is er niet één maat waarmee je banden van elkaar kunt onderscheiden. In plaats daarvan zijn er drie verschillende maataanduidingen

  • ETRTO (European Tire and Rim Technical Organization)
  • Engelse benaming in inches
  • Franse aanduiding in millimeters

De ETRTO maataanduiding is een Europese standaardmaat voor banden en velgen, die de breedte en binnendiameter van de band in millimeters aangeeft (bv. 28-622).

De Engelse inch aanduiding maakt onderscheid tussen twee varianten: ze kan de buitendiameter en bandbreedte in inches als decimaal getal aangeven (bv. 28 x 1,10) of ze geeft de buitendiameter, bandhoogte en -breedte in inches als breuk aan (bv. 28 x 1 1/4 x 1 3/4).

De Franse aanduiding geeft de buitendiameter en de bandbreedte aan. Aan het eind van een Franse maataanduiding staat een afkorting (bv. “C”) die de binnendiameter van de band bepaalt (bv. 700x20C).

Om een klein overzicht te krijgen van welke fietsbandenmaten er op de markt zijn, hebben we de gangbare maten voor je samengesteld in de volgende tabel:

Koersaanduiding in inches Franse afkorting in mm ETRTO in mm
12′ 203
16′ 305
18′ 349
20′ 406
24′ 507
26′ 650C 571
27′ 630
28′ 700C 622
29′ 622

Smalle banden hebben meestal weinig tot geen profiel en zijn populair om op vlakke en droge wegen te rijden. Met een brede band kun je zowel op vlak als oneffen terrein cruisen en heb je een betere slipweerstand door het aanwezige loopvlak. Plus banden of fatbike banden zijn door hun grote volume bijzonder geschikt voor zanderige en besneeuwde ondergrond.

Fietstype

Niet elke band past op elk fietstype! Naargelang je liever off-road fietst, door de stad naar je werk of als fietser tochten maakt, heb je een geschikte fiets nodig, met de juiste banden. We hebben hieronder een lijst van veel voorkomende fietssoorten voor je samengesteld

  • Stadsfiets (b.v. Nederlandse fiets)
  • Trekkingfiets
  • Racefiets
  • Mountainbike
  • E-bike
  • Elektrische fiets
  • Dirt bike
  • Fatbike
  • Crossbike
  • Vouwfiets
  • BMX
  • Fitnessfiets
  • Tandem
  • Bakfiets

Met / zonder binnenband

In de regel bestaat een fietsband uit een band, ook wel “karkas” genoemd, en een binnenband. Je kunt een fietsband zowel met als zonder binnenband kopen.

Tip: Let er bij het kopen van een fietsband altijd op dat de band en de binnenband bij elkaar passen en baseer de maat op de velgen van de fiets.

Er zijn soorten fietsbanden die in de handel verkrijgbaar zijn met een aparte binnenband. Tubular banden kun je alleen kopen met een geïntegreerde binnenband. Behalve fietsbanden met een binnenband zijn er ook zogenaamde “tubeless banden”.

Deze hebben geen extra binnenband en worden daarom als meer lekvrij beschouwd. We zullen tubeless banden in de volgende sectie nader bekijken.

Lekbestendigheid

Bij het kopen van een band moet je erop letten dat je fietsbanden lekbestendig zijn. De weerstand tegen doorprikken hangt van verschillende factoren af. Een belangrijke factor is de rubbersamenstelling van de band. Een zachte band heeft meer grip op de grond, maar is niet duurzaam. Een hardere band daarentegen is duurzamer maar heeft minder grip.

Speciale stoffen riemen zijn een andere factor. Ze worden tussen de band en de binnenband geklemd en beschermen zo de band tegen scherpe voorwerpen. Er zijn banden die bijna onverwoestbaar zouden zijn door een speciale beschermlaag, volgens de fabrikant. Het nadeel van deze banden is dat ze relatief zwaar zijn en daardoor veel slechter rollen.

Type ventiel

Als je een bepaalde fietsband wilt kiezen, moet je ook letten op het type ventiel. Er zijn drie verschillende soorten ventielen

  • Autoventiel: Dit wordt ook wel een Schrader ventiel genoemd en wordt meestal op mountainbikes gebruikt.
  • Dunlop/ Blitz ventiel: Het wordt ook wel Nederlands of Duits ventiel genoemd en wordt gebruikt op trekking- of stadsfietsen.
  • Presta ventiel: Dit ventiel wordt ook wel Frans ventiel of Sclaverand ventiel genoemd en wordt gebruikt op racefietsen of mountainbikes.

Besluit: Welke soorten fietsbanden zijn er en welke zijn de juiste voor mij?

Als je nieuwe fietsbanden wilt kopen, zijn er vier alternatieven waaruit je kunt kiezen:

Type Voordelen Nadelen
Clincher banden Onbetaalbaar Hoog gewicht
Vouwbanden Laag gewicht Relatief duur
Tubeless banden Anti-lek Relatief duur
Tubeless banden Anti-lek Tijdrovend wisselen van banden
Clicher banden

Clincher banden

Clincher banden behoren tot de meest gebruikte fietsbanden. In dwarsdoorsnede zien ze er traditioneel uit als een omgekeerde “U” en zijn ze verstevigd met een staaldraad die, samen met het rubbermateriaal, een bandhiel vormt. Ze zijn meestal in de handel verkrijgbaar met een aparte binnenband.

Clincher banden kunnen universeel gebruikt worden en zijn geschikt voor elk fietsmodel, van mountainbike tot stadsfiets. Ze zijn heel goedkoop en gemakkelijk te hanteren. Of je nu een band verwisselt of repareert, clincher banden zijn ongecompliceerd te hanteren en snel te monteren.

Voordelen
  • goedkoop
  • grote keuze aan banden
  • gemakkelijk te hanteren
Nadelen
  • hoog gewicht
  • gevoeliger voor lekken
  • verhoogde rolweerstand

Vergeleken met andere banden zijn ze relatief zwaar en hebben daarom een verhoogde rolweerstand. Dit verhindert dat je snel hoge snelheden kunt oppikken. Door hun constructie zijn ze meestal vatbaarder voor lekken. Tenslotte zijn er ook clincher banden met lekbescherming, die de band iets zwaarder maakt maar ook minder gevoelig voor lekrijden.

Vouwbanden

Vouwbanden

Vouwbanden zijn een speciale vorm van clincher banden. Je kunt ze ook kopen met een aparte binnenband. Anders dan clincher banden hebben ze geen draad maar kunststof vezels om de band te stabiliseren.

Ze danken hun naam aan het feit dat ze gemakkelijk opvouwbaar zijn door het soepele materiaal. Vouwbanden hebben een laag gewicht door het ontbreken van draad en dus ook een lagere rolweerstand. Ze zijn ook geschikt voor elk fietsmodel en zijn gemakkelijk te hanteren.

Voordelen
  • licht gewicht
  • ruime keuze aan banden
  • gemakkelijk te hanteren
Nadelen
  • iets duurder
  • gevoelig voor lekrijden

Wat prijs betreft zijn vouwbanden iets duurder dan typische draadbanden. Als je een echte wielerprof wilt worden, dan zijn vouwbanden een betere keuze voor je.

Ze zijn vooral populair bij fietsers die meer kwaliteit zoeken en geïnteresseerd zijn in fietsen in het hogere prijssegment. Om de band lekbestendiger te maken zijn er ook vouwbanden met lekbescherming verkrijgbaar.

Buisbanden/ tub

Buisbanden/ tub

ular tyres Bij tubular banden wordt de binnenband direct op het karkas genaaid en is dus een onafscheidelijk deel van de band. Het omhulsel en de buis worden dan direct op de bijbehorende rand gelijmd. Je moet ervoor zorgen dat je een velg hebt die speciaal voor tubular banden ontworpen is.

Tubulaire banden zijn door hun constructie licht van gewicht en hebben daardoor een lagere rolweerstand. Bovendien biedt deze eigenschap ook meer comfort bij het fietsen. Een ander voordeel is dat ze veel lekbestendiger zijn, omdat de band bij een lek niet van de velg kan glijden en je dus nog steeds op de band kunt rijden.

Voordelen
  • lage rolweerstand
  • goed comfort
  • laag gewicht
  • lekvrij
Nadelen
  • relatief duur
  • slecht rijgedrag

Door hun speciale constructie zijn tubular banden iets duurder dan clincher of vouwbanden. Een ander nadeel is dat ze niet gemakkelijk te repareren zijn en dat het wisselen van banden ook veel inspanning vraagt.

Tubeless banden

Tubeless banden

Uiterlijk zijn tubeless banden nauwelijks te onderscheiden van clincher of vouwbanden, maar in tegenstelling daarmee hebben ze geen binnenband. Ze zijn bijna luchtdicht, zelfs zonder binnenband. Daardoor zijn ze grotendeels doorprikbestendig en minder vatbaar voor defecten. Bij deze banden is het ook belangrijk dat je velgen geschikt zijn voor tubeless systeem.

Dit systeem maakt het ook mogelijk om met minder luchtdruk op de banden te rijden. Dit zorgt voor een comfortabele rijervaring en een betere controle over de fiets. Een ander voordeel is dat het ontbreken van een buis betekent dat er geen wrijving is tussen de buis en het omhulsel en dat je minder rolweerstand hebt.

Voordelen
  • lekvrij
  • weinig luchtdruk nodig
  • goed comfort en betere controle
  • lage rolweerstand
Nadelen
  • regelmatig de luchtdruk controleren
  • tijdrovend banden wisselen

Bij tubeless banden is het heel belangrijk dat je de luchtdruk regelmatig controleert om snelle slijtage te voorkomen. Een ander nadeel is dat het wisselen van deze banden, net als tubeless banden, een heel gedoe is.

Shopgids Fietsbanden: Alles wat je moet weten

In het volgende gedeelte willen we de belangrijkste vragen over fietsbanden beantwoorden. We hebben de vragen voor je uitgezocht en zullen ze binnenkort beantwoorden. Na het lezen van de gids ken je alle essentiële achtergrondinformatie over fietsbanden.

Welke fietsband past bij de fiets?

Bij de aanschaf van een fietsband is het van essentieel belang te letten op de diameter en de breedte van de band. Je bent flexibel als het om de bandenmaat gaat en kunt kiezen of je een smalle, brede of extra brede band wilt.

Fahrradreifen-1

Banden voor mountainbikes moeten breed zijn en voldoende profiel hebben. Off-road is het belangrijk dat de banden voldoende grip hebben.
(Image source: Basel Mahmoud / Unsplash)

Ze mogen echter niet tegen de vork of het frame schuren. Daarentegen moet je ervoor zorgen dat de diameter van de band altijd past bij je wielmaat.

Als je een binnenband voor een fiets koopt, let er dan op dat de maat van de binnenband ook past bij de maat van de band en dat ze bij elkaar passen.

Welke fietsbandmaat heb ik nodig?

Om de juiste bandenmaat voor je fiets te vinden, volg je de volgende stappen

  1. Opnemen van de oude bandenmaat: Oriënteer je eerst op de maataanduidingen van je oude band.
  2. Gebruik een bandenmaattabel: Als je de maat die je gevonden hebt in een andere maataanduiding moet vertalen, gebruik dan een bandenmaattabel.
  3. Bezoek een online winkel of plaatselijke winkelier: Zoek nu de maat die je nodig hebt in je plaatselijke winkel of online winkel.
  4. Zorg dat ervoldoende ruimte is tussen de band en het frame of de vork. De band moet minstens een centimeter smaller zijn.

Hoeveel kosten fietsbanden?

Om een overzicht te krijgen van de prijzen van de verschillende soorten fietsbanden, hebben we hieronder een tabel samengesteld met alle belangrijke prijsinformatie:

Type Prijs
Clincher en vouwbanden ca. 4 tot 115 euro
Tubular banden vanaf 8 euro
Tubeless banden vanaf 7 euro

Hoe pomp ik een fietsband op?

Om je fietsband correct op te pompen, hebben we een kleine gids samengesteld met de belangrijkste punten waar je rekening mee moet houden

  1. Neem de luchtdrukspecificaties in acht: In de regel staan de precieze luchtdrukspecificaties (minimum en maximum waarde in bar of PSI) op de zijwand van je band gegraveerd. Je moet nooit van deze waarden afwijken en een waarde binnen dit bereik kiezen.
    1. Hoge luchtdruk: Met een hoge luchtdruk heb je minder rolweerstand en rol je sneller, vooral op gladde ondergrond.
    2. Lage luchtdruk: Met een lagere luchtdruk rolt je band iets slechter op gladde ondergrond, maar je hebt meer grip en dus meer controle over je fiets.
  2. Dejuiste pomp gebruiken: Zoals je in een van de vorige hoofdstukken al geleerd hebt, zijn er drie verschillende soorten ventielen. Afhankelijk van het ventiel heb je een geschikte luchtpomp nodig. Een mogelijk alternatief is het kopen van een standaard luchtpomp met geschikte adapters. Dit zorgt ervoor dat je, bijvoorbeeld als je met vrienden fietst, niet alleen je eigen fiets kunt oppompen, maar ook die van hen. Zorg ervoor dat je luchtpomp een display heeft, zodat je bij het pompen de precieze waarden kunt zien.
  3. Controleer regelmatig de luchtdruk: Om snelle slijtage en voldoende luchtdruk te garanderen, moet je regelmatig je luchtdruk controleren.

Fahrradreifen-2

Let er bij het oppompen altijd op dat je een luchtpomp gebruikt die bij het ventiel past.
(Image source: Daniel Kirsch / Pixabay)

Hoe verwissel ik een fietsband?

We hebben een korte gids samengesteld om je te helpen herinneren wat je allemaal moet weten bij het verwisselen van je fietsband. In deze gids leggen we uit hoe je een clincher of vouwband met een aparte binnenband verwisselt

  1. Demonteer de oude band: Eerst moet je het ventiel op de fietsband openen en de lucht eruit laten lopen. Als je het wiel uit het frame hebt gehaald, probeer je de band in de velg te duwen. De volgende stap is het gebruik van een bandenlichter, die je tussen de band en de velg klemt. Probeer vervolgens een kant van de band over de bandenlichter te tillen en dan de hele band.
  2. Verwisselen van de fietsband: Plaats eerst slechts één kant van het omhulsel in de velg. Blaas de buis dan maar zo ver op dat hij net de gewenste vorm aanneemt. Hij mag in elk geval niet helemaal opgeblazen zijn. Steek nu eerst het ventiel van de binnenband door het passende gat in de velg en klem de binnenband tussen de buitenband en de velg. De volgende stap is om de andere kant van de buis op de velg te leggen. Dit deel is bijzonder veeleisend en vereist wat geduld. Als deze stap voltooid is, pomp je de binnenband op de band volgens de luchtdrukspecificaties. De laatste stap is het monteren van de band op het frame.

Waar kan ik oude fietsbanden kwijt?

Je moet oppassen dat je je oude fietsbanden niet bij het huisvuil gooit! Het is beter je oude banden in te leveren bij dezelfde plaats waar je je nieuwe gekocht hebt. Sommige rijwielhandelaars aanvaarden oude fietsbanden voor recycling. Een andere mogelijkheid is om je oude fietsbanden op te halen en ze samen met ander recyclebaar afval naar een recyclagecentrum te brengen.

Foto bron: maridav/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies