Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

27Bestede uren

14Beoordeelde onderzoeken

98Verzamelde opmerkingen

Je hebt al gehoord dat honing uit Nieuw-Zeeland een remedie kan zijn tegen bepaalde kwalen? Dan moet je meer te weten komen over Manuka honing, die nog vrij onbekend is. Het heeft het vermogen ontstekingen te verlichten, dankzij het actieve bestanddeel MGO. Welke andere effecten heeft deze honing? Op welke gebieden kun je het als geneesmiddel gebruiken?

Antwoorden op de meest gestelde vragen vind je hier in de Manuka Honing Test 2023. We laten je kennismaken met de hoogste kwaliteit Manuka honing producten en willen je helpen er verschillende ziekten mee te genezen. Bovendien vind je in onze gids handige tips en trucs over het gebruik van de honing. Of je nu zuivere honing of Manuka Honing in olievorm kiest, we vertellen je over de voor- en nadelen van elke soort.




De belangrijkste feiten in het kort

  • Manuka honing wordt gemaakt van de nectar van de Nieuw-Zeelandse Zuidzeemirte.
  • Door het actieve bestanddeel MGO heeft de honing vele toepassingen om ziekten en ontstekingen te bestrijden.
  • Behalve zuivere Manuka honing wordt ook de olie van de bladeren van de struik gebruikt voor uitwendige toepassingen.

Manuka Honing: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je Manuka Honing koopt

Wat is Manuka Honing?

Manuka honing komt oorspronkelijk uit Nieuw-Zeeland. Daarom is het in Duitsland vrij onbekend. Het wordt door honingbijen geproduceerd uit de nectar van de bloemen van de Nieuw-Zeelandse Manuka bush(Leptospermum scoparium) .

De Nieuw-Zeelandse manukastruik, ook wel Zuidzeemirte genoemd, is verwant aan de Australische theeboom en behoort tot de mirtefamilie.

Manuka honing wordt ook nog steeds biologisch geproduceerd, ondanks de grote wereldwijde vraag. (Image source: unsplash.com / anniespratt)

Manuka honing wordt van oudsher als geneesmiddel gebruikt. Reeds de Maori namen hun toevlucht tot honing als een natuurlijk geneesmiddel tegen allerlei kwalen.

Zij waren het ook die de naam bedachten: De Maori gaven de Zuidzeemirte en de daarvan afgeleide honing de naam Manuka.

Manuka honing onderscheidt zich van gewone honing door het actieve bestanddeel MGO (methylglyoxal).

Hoeveel kost Manuka honing?

Er zijn nu veel verschillende Manuka honing producten in Duitsland verkrijgbaar. Om je tegen vervalsingen te beschermen, is het beter twee keer te kijken naar interessante koopjes. Echte, natuurlijke Manuka honing heeft zijn prijs.

Behalve de teelt en de kwaliteit bepaalt vooral het MGO gehalte de prijs van Nieuw-Zeelandse honing. Manuka honing met een MGO gehalte van 550+ kost tussen de 30 en 40 EURO per 100g honing.

Anderzijds kan een honing met MGO 100 gekocht worden voor minder dan 10 EURO.

Ook al kan Manuka honing je heel wat geld kosten, toch is het voor velen een verstandige investering. (Image source: pixabay.com / PollyDot)

In het algemeen geldt: hoe groter de Manuka productie in Nieuw-Zeeland, hoe goedkoper de geïmporteerde honing hier in Duitsland is. Ook de verpakkingsmaten beïnvloeden de prijs met een paar euro.

De duurste Manuka honing wordt verkregen uit de biologische, wilde teelt van Manuka in Nieuw-Zeeland. Daar groeien de planten in hun natuurlijke omgeving en wordt de groei niet beïnvloed door kunstmest.

Bovendien wordt de honing in deze zeer kostbare Manuka honing uitsluitend door wilde, Nieuw-Zeelandse bijen geproduceerd.

Effecten en mogelijke toepassingen van Manuka honing

Van vitamine C, B1, B2 en B6 en van mineralen en sporenelementen kalium, calcium en magnesium is aangetoond dat ze in Manuka honing aanwezig zijn.

De concentratie is echter wel aanwezig, maar onbetekenend omdat ze te laag is. Een gezondheidseffect is niet te verwachten van deze ingrediënten in Manuka honing.

Wist je dat Manuka honing veel biotine bevat?

Biotine is een essentiële vitamine die je huid, nagels en haar voedt en versterkt. Daarom heeft Manuka honing een positief effect op je lichaam.

De belangrijkste ingrediënten die Nieuw-Zeelandse Zuidzeemirtehoning uniek maken zijn MGO (methylglyoxal) en essentiële oliën.

Van manuka honing wordt gezegd dat hij veel gezondheidsbevorderende effecten heeft. Als traditionele Maori geneesboom wordt de honing gebruikt om kwalen als blaasontstekingen, wondinfecties, maag- en darmklachten en verkoudheid te behandelen.

Manuka honing mag nooit boven de 40 graden Celsius verhit worden. Boven deze temperatuur verliest het alle werkzaamheid!

Volgens studies variëren de effecten van de helende honing van versterking van het immuunsysteem en ondersteuning van de spijsvertering tot toepassingen bij inwendige en uitwendige ontstekingen en wonden.

Manuka honing producten worden ook gebruikt om schimmelziekten te behandelen en men zegt zelfs dat ze de tanden gezond houden, ondanks dat het hoofdbestanddeel suiker is.

Gebruiksgebieden Toepassing
Ontstekingen Inname voor inwendige ontstekingen, wondverbanden voor uitwendige ontstekingen.
Huid (neurodermatitis, psoriasis) Uitwendig gebruik van honing als huidverzorging.
Tanden, mond en keel Gezonde mondflora en genezing van ontstekingen.
Immuunsysteem Versterking door regelmatige inname.
Brandwonden en wonden Royaal aanbrengen om wonden te genezen. Honing helpt bij de opbouw van nieuwe huidlagen.
Spijsverteringsstoornissen Door inname ziekteverwekkers zoals Escherichia coli bestrijden
Verkoudheid Inname verlicht ontstekingen en versterkt het immuunsysteem.

De effectiviteit van Nieuw-Zeelandse honing kan zelfs meetbaar verhoogd worden in combinatie met andere natuurlijke producten. De volgende producten kunnen de werking van honing versterken

  • Propolis
  • Pollen
  • Groene thee
  • Aloë Vera

De combinatie van medicinale honing en propolis versterkt het effect het meest.

Het ingrediënt MGO (methylglyoxal)

Het speciale actieve ingrediënt in Manuka honing is methylglyoxal, of kortweg MGO.
Geen enkele andere honing bevat dit genezende ingrediënt in een relevante hoeveelheid.

Manuka honing is te koop in verschillende concentraties MGO. De volgende MGO gehaltes zijn gebruikelijk voor Manuka honing

  • MG0 100
  • MGO 250
  • MG0 400
  • MGO 550

Daarnaast is er Manuka honing met aanzienlijk meer MGO gehalte, maar die worden zelden aangeboden vanwege hun zeldzaamheid. Manuka honing met minder MGO is ook mogelijk.

We zullen nu kort de chemie van het actieve bestanddeel MGO uitleggen en uitleggen hoe het gemaakt wordt.

Behalve suiker, eiwitten en waterstofperoxide bevat Manuka honing ook de stof methylglyoxal. MGO geeft honing zijn antibacteriële en actieve bestanddeel. Het maakt Manuka honing uniek.

MGO is een antibacterieel afbraakproduct van suiker. Volgens onderzoekers bevat de Manuka bush een stof die dihydroxyaceton heet. Dit wordt omgezet in MGO nadat de bijen de nectar verzameld hebben. Zodra het vocht van de bloemennectar in de honingraat verdampt, wordt MGO gevormd.

Volgens onderzoek van wetenschappers is MGO zeer effectief tegen bacteriën van de stammen Staphylococcus aureus en Escherichia coli.

De bacterie Staphylococcus aureus veroorzaakt huidontstekingen en spierklachten bij mensen met een verzwakt immuunsysteem. Men zegt zelfs dat ze resistent zijn tegen antibiotica.

Escherichia coli zijn ook bekend als coliforme bacteriën. Naast opzettelijke stammen van deze bacteriën in de darm, kunnen er ook ziekteverwekkende ontstaan. Deze veroorzaken problemen voor de mens, vooral als het voedsel niet hygiënisch schoon is.

Hoe herken ik echte Manuka Honing?

Om je te beschermen tegen de vele vervalsingen op de markt, is het belangrijk te weten hoe je de echtheid van Manuka Honing kunt herkennen.
Tegelijk helpt het je ook het verschil te begrijpen tussen deze honing en gewone honing.

Het grootste verschil tussen gewone honing en Manuka honing is het actieve bestanddeel MGO. In Manuka honing is dit in een zeer hoge concentratie aanwezig en vormt zo het belangrijkste actieve bestanddeel ervan.

Als leek zonder laboratorium kan de concentratie van dit actieve bestanddeel niet bepaald worden. Daarom moet men letten op het zogenaamde UMF certificaat. Als er geen UMF informatie op de honing staat, is het zeker namaak.

Ook de prijs kan een aanwijzing zijn voor een namaakproduct. Het is dan waarschijnlijk honing met een veel lagere concentratie MGO.

Besluit: Welke soorten Manuka Honing zijn er en welke is geschikt voor jou?

Manuka honing onderscheidt zich vooral door het MGO gehalte. Afhankelijk van de toepassing en de klacht wordt een bepaalde MGO waarde aanbevolen. Manuka is ook verkrijgbaar in de volgende twee vormen

  • zuivere Manuka Honing
  • Manuka olie

Pure Manuka Honing is heel veelzijdig in zijn toepassingsmogelijkheden. Het kan zowel inwendig als uitwendig gebruikt worden. De honing is ook geschikt voor gewone consumptie.

Manuka olie is een essentiële olie die ook in kleinere concentraties in honing zit. Het product Manuka Oil is een geconcentreerde vorm van de zeer effectieve olie. Het wordt gebruikt bij huid- en verkoudheidskwalen.

Bovendien zijn er nu ook veel andere Manuka producten te vinden: Manuka tandpasta, gel en snoepjes en nog veel meer.

Wat zijn de voordelen en nadelen van zuivere Manuka honing?

Pure Manuka Honing is geschikt voor consumptie op brood en ook voor het bestrijden van ziekten.

Voor uitwendig gebruik breng je het gouden geneesmiddel direct aan op wonden en ontstekingen. Tegelijk kunnen inwendige ontstekingen en ziekten zoals maag- en darmziekten ook genezen worden door inname van Nieuw-Zeelandse honing.

Voordelen
  • vele toepassingsmogelijkheden
  • ook geschikt voor consumptie
  • bevat actieve stof MGO
  • grote keuze aan fabrikanten en kwaliteit
  • lange houdbaarheid
Nadelen
  • dosering moeilijk
  • dure aanschaf of grote verpakkingen
  • beslissing voor juiste MGO gehalte moeilijk

Honing is een van de voedingsmiddelen met de langste houdbaarheid. Hetzelfde geldt voor Manuka honing in het bijzonder. Onder de juiste omstandigheden, zoals duisternis en kamertemperatuur, is deze kostbare honing vele jaren houdbaar, zelfs als hij spaarzaam gebruikt wordt.

Je moet echter wel het juiste MGO gehalte kiezen voor je het koopt. Producten met een hoger MGO zijn zeer effectief, maar ook erg duur. Het kiezen van een Manuka honing met een lager MGO gehalte kan daarom raadzaam zijn, afhankelijk van de gewenste toepassing.

Manuka honing wordt rechtstreeks uit Nieuw-Zeeland ingevoerd. Hier in Duitsland is het verkrijgbaar met verschillende MGO waarden. (Beeldbron: pixabay.com / Hans)

Wat zijn de voordelen en nadelen van Manuka olie?

Manuka olie is een essentiële olie. De kostbare tea tree olie wordt gewonnen uit de bladeren van de zuidelijke mirte, de Manuka bush. De lichtgele tot lichtblauwe kleur en de licht aardse, milde geur kenmerken manuka olie.

Manuka etherische olie is erg populair als ingrediënt in verschillende huidverzorgingsproducten.

Het heeft een antiseptische en ontsmettende werking. Daarom is zowel interne als externe toepassing interessant. Door zijn ontstekingsremmende en antibacteriële werking wordt Manuka olie gebruikt bij huidproblemen en verkoudheid.

Een paar druppels Manuka olie op de huid aanbrengen is voldoende om het gewenste effect te bereiken. Het kan onverdund gebruikt worden. Bij verkoudheid kan de iets dikke olie ingeademd worden.

Voordelen
  • inwendig en uitwendig gebruik mogelijk
  • lage dosering al zeer effectief
  • geen MGO
Nadelen
  • dure aankoopprijzen
  • consumptie niet aanbevolen

Dosering is gemakkelijker dan met zuivere honing. Tegelijk zijn kleine hoeveelheden van de zeer werkzame etherische olie voldoende voor genezing. Zuinig verbruik van de kostbare, prijs-intensieve olie is dus mogelijk.

De houdbaarheid van de meeste manuka olie is 3 tot 5 jaar. Als de olie verkleurd raakt, mag ze niet meer gebruikt worden.

Koopcriteria: Deze factoren kun je gebruiken om Manuka honing te vergelijken en te evalueren

Je wilt Manuka honing kopen? In het volgende willen we je laten zien welke criteria je kunt gebruiken om Manuka honing te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaald product geschikt voor je is of niet.

Samengevat zijn de criteria

  • UMF certificaat
  • MGO gehalte
  • Teelt

UMF Certificaat

UMF is het belangrijkste kwaliteitscriterium voor Nieuw-Zeelandse Manuka Honing. Het UMF certificaat(Unique Manuka Factor) wordt rechtstreeks in Nieuw-Zeeland toegekend. Hoe hoger de UMF, hoe hoger het MGO gehalte in de honing.

Voor een exacte omrekening van de Nieuw-Zeelandse UMF gegevens in Europese MGO inhoudsgegevens zijn omzettingstabellen nuttig.

Als op een Manuka Honing product geen UMF of MGO vermeld staat, kan het namaak zijn. Alle Nieuw-Zeelandse bijenhouders moeten een vergunning krijgen voor de productie, verkoop en uitvoer van Manuka honing.

Het MGO gehalte wordt dan bepaald in een laboratorium dat onafhankelijk is van het UMF. Beide samen, UMF en MGO, zijn een belangrijk kwaliteitscriterium voor de antibacteriële activiteit en gezondheidsbevorderende werking van Nieuw-Zeelandse honing.

De UMF informatie kan dus gebruikt worden om conclusies te trekken over het MGO gehalte en zo uitspraken te doen over de werkzaamheid van Nieuw-Zeelandse honing.

MGO gehalte van Manuka honing

Manuka producten die in Duitsland ingevoerd worden, kunnen naar hun MGO waarde gecategoriseerd worden. De MGO waarde geeft informatie over de hoeveelheid methylglyoxal in de honing en dus over de kwaliteit en werkzaamheid van de betreffende honing.

Te koop zijn MGO 100, 250, 400 en 550, maar er is ook Manuka honing met MGO waarden lager en zelfs hoger dan deze.

Bijvoorbeeld, de MGO 400 waarde geeft aan dat er ten minste 400mg methyglyoxal per kg honing is. Gewone, conventionele honing, bijvoorbeeld uit Duitsland, heeft een MGO gehalte van slechts 1 tot 2 mg per kg.

Het gehalte aan MGO in honing hangt af van het verzamelde stuifmeel. Hoe hoger het gehalte, hoe groter het effect. Maar je betaalt er ook meer voor.

Cultivatie van Manuka

Cultivatie is een ander kwaliteitskenmerk van Manuka honing. Door de grote vraag naar Manuka honing wordt Manuka nu ook op grote schaal gekweekt. Tegelijk is er ook biologische teelt.

Zelfs de natuurlijke, wilde voorraad van Manuka bestaat nog en wordt gebruikt voor bijzonder goede, dure honing.

Enerzijds gebeurt de productie van Manuka honing hoofdzakelijk op professionele wijze. De Zuidzeemirte wordt geteeld op plantages van enkele honderden hectaren voor de produktie van honing en olie.

Om zoveel mogelijk winst te maken worden helaas veel bestrijdingsmiddelen gebruikt die op lange termijn schadelijk zijn voor de biodiversiteit van het milieu. Dit kan leiden tot beschadiging van Manuka honing: De kunstmatige bestrijdingsmiddelen kunnen additieven in de plant en dus in de honing gebracht hebben.

Door de grote teelt van Manuka worden er veel en steeds goedkopere Manuka producten gemaakt.

Aan de andere kant gaan veel boeren steeds meer over op biologische landbouw. Om de soort en het milieu te beschermen, produceert deze kweek Manuka honing van hoge kwaliteit zonder verborgen toevoegingen. Biologische Manuka Honing wordt steeds populairder. We raden ook aan deze Manuka honing te kiezen.

De hoogst geprijsde Manuka Honing producten komen van de vrije wilde Manuka voorraden. Hoewel deze zeer effectief en natuurlijk zijn, doen ze vaak op geen enkele manier onder voor producten uit gecontroleerde biologische landbouw.

Wetenswaardigheden over Manuka honing

Behalve dat je de beste Manuka honing koopt, ben je misschien ook geïnteresseerd in de oorsprong en geschiedenis van Manuka honing.

Een andere veel voorkomende vraag is wat de risico’s zijn van het innemen en gebruiken van Manuka Honing.

Oorsprong van Manuka Honing

De Zuidzeemirte komt van oorsprong uit de bergachtige streken van Nieuw-Zeeland en uit New South Wales, in het zuid-oosten van Australië. De mirteplant is verwant aan de Australische theeboom.

Manuka werd al als geneeskrachtige plant gebruikt door de Maori, de inheemse bevolking van Nieuw-Zeeland. De botanicus Joseph Banks noteerde het traditionele gebruik ervan in de 18e eeuw.

Oorspronkelijk gebruikte men de schors en de bladeren van de struik. Hiermee werd een brouwsel gemaakt dat gekookt werd als een geneeskrachtige thee. Hier komt de naam “tea tree” vandaan, die Europeanen aan de Manuka plant gaven.

Pas veel later kwam honing in gebruik. Een van de redenen hiervoor is dat honingbijen pas rond 1840 door missionarissen naar het eiland werden gebracht.

Risico’s van het innemen van Manuka Honing

De risico’s vloeien voort uit het feit dat Manuka Honing een zuiver, onbehandeld natuurproduct is.

Manuka honing wordt koud geëxtraheerd, direct uit de raat in de pot. Als de honing verhit werd, zou hij potentieel gevaarlijke bacteriën verliezen, maar ook eventuele belangrijke actieve bestanddelen. Meer dan deze koude, mechanische filtering vindt er niet plaats.

Omdat in natuurhoning al zeer sterke bacteriën zoals Clostridium botulinum en zelfs listten zijn aangetroffen, is voorzichtigheid geboden. Het innemen van Manuka vereist een in principe goed werkend immuunsysteem.

Mensen zoals kleine kinderen, zuigelingen of mensen die aan HIV lijden kunnen beter geen Manuka honing nemen. Er is een risico op ernstige ziekte.

Beeldbron: stock.tookapic.com / Krzysztof Puszczyński

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies