Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

23Onderzochte producten

32Bestede uren

21Beoordeelde onderzoeken

115Verzamelde opmerkingen

Je bent een liefhebber van geurige koffie en houdt van de volle smaak van verse koffie? Dan zijn koffiebonen precies iets voor jou. Want de beste koffie wordt gemaakt van versgemalen koffiebonen. Maar wat zijn de verschillende soorten en welke koffiebonen zijn de beste?

In onze koffiebonen test 2023 laten we je de beste en lekkerste producten in de verschillende categorieën in detail zien. We geven je ook gedetailleerde informatie en sommen de voor- en nadelen van de verschillende soorten op. Of je nu geïnteresseerd bent in Arabica, Robusta, Liberica of Kopi Luwak, je vindt hier de beste koffiebonen op de markt.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Er wordt een basisonderscheid gemaakt tussen twee soorten koffiebonen: Arabica bonen en Robusta bonen.
 • Behalve de keuze van de koffiebonen is ook de mate van branden bepalend voor de smaak van de koffie. Hier wordt een ruw onderscheid gemaakt tussen licht en donker roosteren.
 • Het juist bewaren van koffiebonen is bijzonder belangrijk. Je kunt ze het beste beschermd tegen licht en andere geuren bewaren.

Koffiebonen: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je koffiebonen koopt

Welke soorten koffiebonen zijn er?

Over het algemeen worden koffieboonsoorten verdeeld in Arabica en Robusta.
De Arabica boon komt uit de Ethiopische hooglanden en wordt daarom ook wel bergkoffie genoemd. Het is groenbruin, langwerpig en heeft een gesloten spleet.

De smaak wordt omschreven als licht en zoetig, wat komt door de goede integratie van de zuren. De Robusta boon is anders. Het komt uit de laaglanden van Zuidoost-Azië en West-Afrika en de smaak wordt beschreven als aards tot houtachtig.

Weiße Tasse mit Bohnen

Er zijn meer dan veertig verschillende soorten koffie. De bekendste zijn de Arabica en Robustica soorten. De kwaliteit van de bonen wordt o.a. bepaald door de criteria van herkomst en branding. (Foto: Couleur / pixabay.com)

Met twee tot vier procent is hun cafeïnegehalte twee keer zo hoog als dat van de arabica boon. Het visuele verschil tussen Arabica en Robusta: Arabica bonen zijn groter, platter en meer ovaal. Robusta bonen zijn kleiner en ronder van vorm. De inkeping van de Arabica boon is zacht gebogen, terwijl ze bij de Robusta boon recht is.

In principe bestaan de meeste koffiebonenmengsels uit Arabica bonen. Arabica bonen en Robusta bonen worden echter gemengd in een verhouding van 80:20 om een hoger koffiegehalte en een intenser aroma te krijgen. Het 80:20 mengsel wordt klassiek aangetroffen in meestal Italiaanse espressomachines. Filtermachines hebben geen gestandaardiseerde verhouding.

Wat zijn de kwaliteitskenmerken van koffiebonen?

Kwaliteitskoffiebonen zijn te herkennen aan hun uiterlijk, de boerderij van herkomst en de vroegst mogelijke branddatum.

Wist je dat de verse koffievrucht een rode of donkergele kleur heeft?

De koffieplant komt uit tropische landen of Afrika, Midden-Amerika en Azië. De koffiebonen zelf zijn de zaden van de koffiebessen, die bijna zo groot zijn als een kers.

Een van de eerste kenmerken om de kwaliteit van de koffieboon te bepalen is het uiterlijk. Glanzende koffiebonen zijn een teken dat de koffieboon oliën en dus aroma’s verliest.

Bovendien zijn goede bonen ongeveer even groot en niet aangebrand. Bovendien heeft een goede boon een duidelijk aangegeven boerderij van herkomst, en hier kun je er in het algemeen van uitgaan dat de boon eerlijk verhandeld werd.

Behalve de branding heeft een boon van hoge kwaliteit ook een branddatum, want dat is het moment waarop de boon zijn aroma’s begint te verliezen en dat mag niet meer dan ongeveer veertien dagen geleden zijn.

Wist je dat koffie de tweede meest verhandelde grondstof ter wereld is – na olie?

De gemiddelde koffieconsumptie in een jaar bedraagt ongeveer 500 biljoen kopjes koffie. Alleen al in Duitsland verbruiken de mensen per hoofd van de bevolking 0,41 liter koffiebonen op een dag.

Hoeveel

kosten koffiebonen?

Koffiebonen zijn er in verschillende prijsklassen.

De prijs wordt niet alleen beïnvloed door de boerderij van herkomst, maar ook door de branding en de soort boon of de mengverhouding van de Arabica en Robusta boonsoorten. Bovendien is de verkoper van de koffiebonen vaak bepalend voor de prijs. In het algemeen kun je in een speciaalzaak goede koffiebonen kopen vanaf twintig euro.

De volgende tabel is dus vooral bedoeld als prijswijzer:

Kwaliteit Prijs
Laag ab 4 euro
Middel ab 10 euro
Hoog ab 20 euro

Besluit: Welke soorten koffiebonen zijn er en welke zijn de juiste voor jou?

In principe kun je vier verschillende soorten koffiebonen onderscheiden

 • Arabica
 • Robusta
 • Liberica
 • Kopi Luwak

In het volgende gedeelte willen we je nader laten kennismaken met de vier verschillende soorten koffiebonen om je te helpen bij je aankoopbeslissing. Bovendien presenteren we de bijzondere kenmerken en de daaruit voortvloeiende voor- en nadelen van de afzonderlijke variëteiten.

Wat zijn de bijzondere eigenschappen van de arabica boon en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

De Arabica boon uit de hooglanden is een van ’s werelds meest verkochte koffiesoorten. Je herkent de populaire koffieboon aan zijn ovale vorm en S-vormige naad. De Arabica heeft een uniek aroma en een zure, fruitige en zachte smaak. Het lage cafeïnegehalte maakt het verteerbaar en gemakkelijk voor de maag.

De koffiesoort kan echter niet overal verbouwd worden vanwege de klimatologische omstandigheden. Maar de ingewikkelde teelt van de arabica boon rechtvaardigt de hoge prijs.

Voordelen
 • Gevarieerd aroma
 • Zachte smaak
 • Mild voor de maag
Nadelen
 • Complexe teelt beïnvloedt de hoge prijs

Wat zijn de bijzondere kenmerken van de Robusta boon en wat zijn de voor- en nadelen?

De Robusta koffieboon groeit op de vlakten. Hij is bijzonder resistent tegen klimatologische omstandigheden en tegen talrijke plagen. De koffieboon kan daarom bijna overal verbouwd worden. De Robusta is rondachtig en kleiner dan de Arabica boon. Je herkent het aan de rechte naad.

Ben jij een van die mensen die ’s morgens een echte opkikker nodig heeft? Het hoge cafeïnegehalte van koffiebonen geeft je de kick die je nodig hebt. Het aroma van Robusta is wrang en bitter, vergelijkbaar met chocolade. De bonen worden heel lang geroosterd om de volle smaak te krijgen.

Toch moet deze koffiesoort met voorzichtigheid worden gedronken. Hoge consumptie is ongezond en leidt tot een verhoogde hartslag en zweten. Bovendien is het hoge chlorogeenzuurgehalte moeilijk te verteren. Daarom wordt Robusta meestal altijd gemengd met Arabica om een evenwichtige smaak te krijgen.

Voordelen
 • Hoog cafeïnegehalte
 • Goedkoper dan Arabica bonen
Nadelen
 • Leidt tot een gevoel van intolerantie

Wat zijn de bijzondere eigenschappen van de Liberica boon en wat zijn de voor- en nadelen?

De Liberica koffiesoort is moeilijk te vinden door zijn kleine aandeel in de wereldmarkt. De redenen hiervoor zijn enerzijds de lange rijpingstijd van tot 14 maanden en anderzijds het ongewone aroma. Vergeleken met Arabica en Robusta bonen is de zuurgraad laag en bevat hij minder suiker.

De Liberica koffiesoort wordt niet puur aanbevolen, want de smaak is erg wrang en intens. Met zijn hoge cafeïnegehalte is het meer geschikt als mengingrediënt voor de bereiding van andere koffiesoorten. Zo kun je de smaak van je koffie versterken.

Voordelen
 • Geschikt als mengingrediënt om de smaak van koffie te intensiveren
Nadelen
 • De koffiesoort is ondrinkbaar netjes
 • Gering marktaandeel

Wat zijn de bijzondere kenmerken van Kopi Luwak en wat zijn de voor- en nadelen?

Kopi Luwak, ook wel kattenkoffie genoemd, behoort tot de hogere klasse van koffiesoorten. Door de extractie en het kleine marktaandeel is het de duurste koffiesoort ter wereld.

Hoe wordt de koffieboon, die van oorsprong uit Zuid- en Zuidoost-Azië komt, gewonnen? De luwak, een kruipende kattensoort, eet en verteert de koffiebessen. Het kan de kersenbonen niet verwerken en scheidt ze weer uit. De spijsverteringssappen geven de koffiebonen een buitengewoon aroma en een milde smaak die aan chocolade doet denken.

Niet alleen betaal je een hoge prijs voor premium koffie, maar in veel gevallen doen de stiekeme katten dat ook. Kopi Luwak is daarom zeer omstreden. Veel producenten houden de kruipende katten in kooien en mesten hun dieren vet met koffiebessen om een zo hoog mogelijke winst te maken.

Daarom is het belangrijk om bij aankoop na te gaan of de productie niet onder wrede omstandigheden plaatsvond. Om het zekere voor het onzekere te nemen, kun je afzien van aankoop.

Het onevenwichtige dieet leidt tot de dood van veel Luwaks. Als je koffiebonen koopt, let er dan op dat ze gecertificeerd zijn als “wild harvested”. Zo ben je er zeker van dat de dieren op een bij de soort passende manier behandeld worden.

Voordelen
 • Unieke smaak
 • Uitzonderlijk productieproces
Nadelen
 • Zeer duur
 • Risico van dierenmishandeling

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om koffiebonen te vergelijken en te beoordelen

De keuze van koffiebonen, die de smaak bepaalt, is een heel subjectieve beslissing. Om je hierbij te helpen, hebben we criteria samengesteld om je te helpen koffiebonen te vergelijken, zodat je de juiste koffiebonen kunt vinden voor je perfecte koffie aansteker.

De criteria die we gekozen hebben zijn:

 • Roosteren / mate van roosteren / aroma
 • Bonenkeuze per koffie / koffie klassiekers
 • Hoeveelheid koffiebonen
 • Het malen van de koffiebonen

Roosteren/roostergraad/smaak

In principe maakt men onderscheid tussen licht en donker roosteren, waarbij geldt dat hoe donkerder de boon is, hoe minder de kwaliteit van de boon is. Doorslaggevend voor het roosteren zijn de duur en de temperatuur van het roosteren.

Er zijn twee zogenaamde temperatuurgrenzen – ook wel scheuren genoemd. Deze zijn 200-200°C en 224-226°C. Verder hangt het aroma af van de mate van roosteren.

Kaffeetasse, Kaffeebohnen auf Jute

Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur is de ene of de andere koffie meer geschikt voor je. Afhankelijk van de soort en de mate van roosteren, kan de hoeveelheid zuur en bitterheid variëren. (Foto: arifarca / pixabay.com)

De verschillende gradaties van branding en het aroma dat ze voortbrengen worden als volgt beschreven:

Light Roast

Tot de light roast behoort Cinnamon Roast, dat een lichtbruine tint geeft met geaccentueerde zuurgraad en dicht bij de eerste barst staat. Evenals de New England Roast, die complexere zuren en een lichte lichtbruine tint oplevert.

Medium Roast

Het medium bruin van de American Roast vindt plaats bij de eerste barst, waardoor een zoeter karakter ontstaat dan bij de Light Roast. In de City Roast is de zuurgraad duidelijk merkbaar en krijgt de boon ook een middelbruine tint.

Dark / Full Roast

Bij de donkere branding wordt onderscheid gemaakt tussen Full City Roast, Vienna Roast, French Roast en Italian Roast.

Full City Roast en French Roast hebben een middel- tot donkerbruine kleur van de boon, en ook een glanzend oppervlak en de prominente aanwezigheid van geroosterde aroma’s. De Vienna Roast is vergelijkbaar, met hetzelfde zoete chocolade-aroma als de French Roast, maar met karameltonen naast de geroosterde aroma’s.

De bonen zijn glanzend, intens donkerbruin. Bij Italian Roast is de koffieboon intens donkerbruin met uitgesproken aroma’s en nauwelijks uitgesproken zuren.

De koffieboon kiezen volgens koffieklassiekers

Welke boon geschikt is voor de bereiding van welke koffiespecialiteit is vaak een kwestie van branden. Traditioneel worden koffiebonen met een donkerder branding gekozen voor de bereiding van espresso. Je kunt echter ook speciale espressobonen kopen, maar ook hier ligt het verschil in wezen in het roosteren.

De brandtijd van espressobonen is 15 tot 18 minuten, die van koffiebonen 10 tot 15 minuten, zodat ze gebruikt kunnen worden om koffie te zetten. Het langer roosteren vermindert de zuren en accentueert het geroosterde aroma. Voor de bereiding van cappuccino daarentegen wordt een mengsel van Arabica en Robusta koffiebonen aanbevolen.

Behalve de branding is ook de samenstelling van het mengsel bepalend voor de smaak. Zuivere Abrabica melanges zorgen voor een tamelijk zachte smaak, terwijl een melange met Robusta bonen een kruidig aroma met een volle smaak oplevert. Vooral de kruidige smaak van de Robusta bonen harmonieert ideaal met het melkschuim, zodat een perfect aroma ontstaat.

Voor de bereiding van latte macchiato wordt intussen een zuivere melange van 100% Arabica bonen aanbevolen, die in combinatie met melkschuim een lichte en zachte smaak geeft.

Hoeveelheid

Hoeveel koffiebonen je moet kopen hangt altijd af van hoeveel je verbruikt. Maar ook op hoe sterk je je koffie drinkt. Want hoe sterker de koffie, hoe meer bonen je gebruikt.

Rote Kaffeetasse mit Kaffeebohnen auf Steinplatte

Sommige bonen zijn het meest geschikt voor een bepaalde manier van koffie zetten. De meeste bonen worden gebruikt om koffie te zetten. Sommige banketbakkers bedekken de bonen met chocolade, terwijl koffiehoutskool nog steeds in de geneeskunde gebruikt wordt. (Foto: Christoph / pixabay.com)

Met een gemiddelde consumptie van 6 g koffiebonen kan men ongeveer 150 tot 160 kopjes zetten.

Koffiebonen malen

Er zijn verschillende manieren om koffiebonen te malen. Er zijn handmatige of elektrische grinders, en ook enkele onconventionele manieren met huishoudelijke voorwerpen zoals een deegroller.

Veel volautomatische koffiemachines hebben een geïntegreerde molen. Bij veel ervan kun je de maling ook met de hand instellen.

Je moet echter wel opmerken dat je met zo’n molen geen bonen met Spaanse of Torrefacto branding moet gebruiken, want deze zijn gekarameliseerd met suiker en kunnen de molen op den duur beschadigen.

Wetenswaardigheden over koffiebonen

Wat zijn de grootste koffieproducerende streken ter wereld?

Koffiebonen worden bijna overal ter wereld verbouwd, maar er zijn enkele landen en talrijke streken waar bijzonder veel koffie wordt geteeld. Om je een overzicht te geven, hebben we de acht grootste koffieproducerende regio’s op een rijtje gezet.

Land Beschrijving Smaak
Brazilië Brazilië is ’s werelds grootste exporteur van koffie, met meer dan 270.000 koffieboerderijen. Highland koffie is typisch voor Brazilië, maar dat geldt ook voor Santo en Bourbon Santo koffiebonen. 80 procent van de bonen uit Brazilië zijn arabica’s. De koffiebonen uit Brazilië worden gekenmerkt door een tamelijk milde, zoetige smaak. Ze hebben een tamelijk lage zuurgraad. Koffie uit Brazilië heeft de neiging evenwichtig en vol van smaak te zijn.
Vietnam Vietnam is de belangrijkste exporteur van Robusta koffiebonen. Koffie in Vietnam wordt vooral in de hooglanden verbouwd. Koffie uit Vietnam wordt gekenmerkt door een nootachtig en chocolade-aroma met licht houtachtige ondertonen. Vietnamese koffiebonen hebben een stevige body.
Indonesia De vulkanische bodem in Indonesië is bijzonder vruchtbaar en voedzaam. Bekende teeltgebieden zijn Sulawesi, Papoea, Java en Sumatra. Koffie uit Indonesië heeft een laag zuurgehalte. De bonen doen denken aan gras of aarde, en ook groene peper of kruiden kunnen herkenbaar zijn.
Colombia Het bijzondere aan Colombiaanse koffie is dat de oogst twee keer per jaar plaatsvindt. Colombia’s Arabica bonen worden beschouwd als van bijzonder hoge kwaliteit. Donkere nootachtige of chocoladetonen zijn typisch voor hun smaak.
Ethiopië Ethiopië wordt beschouwd als het land van oorsprong van de koffie. De drie regio’s zijn Sidamo, Harar en Yingacheffe. Koffie uit Ethiopië is uiterst aromatisch. Bloemige of zelfs fruitige tonen zijn ook typisch.
India Koffie wordt vooral in het zuiden van India verbouwd. Bonen uit India hebben een kruidig, complex aroma. Er zijn ook wrange houttonen te bespeuren.
Mexiko Mexico staat bekend om zijn “Rut del Cafe”, de koffiestraat. Mexico staat bekend om de biologische landbouw. Mexicaanse koffie levert wrange, kruidige smaken.
Honduras Er zijn drie bekende koffiegebieden in Honduras: Copán, Montecillos en Agelte. Koffie uit Honduras is heel breed, en levert een breed scala aan smaken, van mild tot kruidig.

Hoe bewaar je koffiebonen goed?

Koffiebonen zijn bijzonder breekbaar en moeten daarom speciaal bewaard worden. Daarom worden ze het best bewaard als hele bonen, beschermd tegen zonlicht en vocht.

Je moet ook vermijden koffiebonen te bewaren in glazen of doorzichtige bakken. Koffiebonen absorberen aroma ook even snel als ze het afgeven.

Daarom moeten koffiebonen niet in de koelkast bewaard worden en, als het vermeden kan worden, in plastic dozen, want die hebben vaak hun eigen geuren.

Het is daarom het beste koffiebonen in hun verpakking te bewaren en ze te bewaren op een tegen licht beschermde plaats met gematigde temperaturen.

Wat is Kopi Luwak?

Kopi Luwak verwijst uitsluitend naar koffiebessen die gegeten en uitgescheiden worden door een bepaalde soort kruipende kat.

De oorsprong van Kopi Luwak is Indonesië en de eilanden Sumatra, Java en Sulawesi. De kwaliteit van de koffiebonen blijft niet constant, maar wordt beïnvloed door de soort boon die gegeten wordt, de tijd dat hij op de bosbodem ligt, de regenval en het droogproces.

Je kunt Kopi Luwak rechtstreeks bij de producenten kopen voor minder dan 50 euro. In Europa worden de koffiebonen in ruwe vorm echter verhandeld voor 100 euro en de gebrande bonen vanaf 220 euro per kilo.

Foto credit: Alexas_Fotos / pixabay.com

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies