Laatst bijgewerkt: 27-08-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

29Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

85Verzamelde opmerkingen

Welkom bij FitforBeach, waar je altijd waardevolle informatie vindt om de beste aankoop van allerlei artikelen te doen. Deze keer brengen we je alles wat je moet weten om de valeriaan te kopen die het beste bij je past.

Valeriaan is een plant met kalmerende en ontspannende eigenschappen die direct op het zenuwstelsel inwerkt en je hersenen verlost van de dagelijkse stressbelasting waaraan ze blootstaan. Deze wonderlijke plant is ook heel werkzaam bij de behandeling van slapeloosheid en angst, naast vele andere kwalen.

We willen je een uitgebreid overzicht geven van de verschillende presentaties waarin je het extract van deze plant kunt vinden, zodat je de beste koopbeslissing kunt nemen. We zijn er zeker van dat je in deze gids alles vindt wat je nodig hebt om de beste presentatie van valeriaan te krijgen die je nodig hebt.
Belangrijk om te weten

 • Valeriaan is een kruid dat al sinds de oudheid gebruikt wordt om slapeloosheid, angst en stress te genezen. Het is vrij veilig te gebruiken, hoewel er bepaalde dingen zijn waarmee je rekening moet houden voordat je het inneemt om ongewenste bijwerkingen te voorkomen.
 • Dit kruid kan oraal geconsumeerd worden in verschillende vormen, zoals thee, capsules of siroop. Het kan ook toegediend worden als aromatherapie in een diffuser of voeg een paar druppels toe aan je badkuip voor een ontspannend en genezend bad.
 • Er zijn een aantal koopfactoren waar je op moet letten voordat je besluit een van de valeriaanproducten te kopen. Vooreerst moet je voorzichtig zijn met de dosering, en ook met de contra-indicaties die we je hieronder zullen aanraden, om zeker te zijn dat je maximaal profijt van je aankoop hebt.

Beste Valeriaan: Onze selectie

Shopgids Valeriaan: Alles wat je moet weten

We weten dat de verschillende presentaties van valeriaan verwarrend kunnen zijn wat betreft hun specifieke voordelen en verschillen. Met deze gids willen we je helpen de ideale presentatie van valeriaan te vinden om je elke dag te ontspannen en van te genieten.

Valeriaan is een van de meest gebruikte natuurlijke middelen om zenuwproblemen te behandelen (Foto: Marilyn Barbone / 123RF)

Wat is valeriaan?

Valeriaan is een plant met vele geneeskrachtige eigenschappen, niet alleen voor de behandeling van stress, angst of elk ander zenuwprobleem. Deze plant helpt om spier- en gewrichtspijn te verlichten, ze is ook werkzaam bij de behandeling van depressie en chronisch vermoeidheidssyndroom.

De meest gebruikelijke presentaties ervan zijn tegenwoordig in capsules, thee of etherische olie, hoewel je de gedroogde wortel ook rechtstreeks in sommige kruidenwinkels vindt. Alle presentaties bieden de geneeskrachtige eigenschappen van deze ongelooflijke plant, maar de manier waarop ze worden toegepast verandert.

Wat zijn de voordelen van valeriaan?

De belangrijkste reden waarom mensen valeriaan consumeren is beslist om ze te helpen tegen slapeloosheid. Deze plant is misschien wel het meest effectieve middel om je te helpen rustig naar bed te gaan en vanaf de eerste dosis de rust te krijgen die je lichaam nodig heeft, zonder je zorgen te hoeven maken over grote bijwerkingen.

Er zijn echter enkele voorzorgsmaatregelen waar je rekening mee moet houden voor je valeriaan gaat consumeren. Je moet ook voorzichtig zijn met de aanbevolen doses en het niet mengen met andere stoffen, zoals alcohol. Hier is een vergelijkingstabel om je te helpen overwegen of valeriaan iets voor jou is.

Voordelen
 • Bestrijdt slapeloosheid
 • Helpt te ontspannen en angst te verlichten
 • Vermindert stress
 • Verlicht spier- en gewrichtspijn
 • Effectief bij de behandeling van depressie
Nadelen
 • Kan hoofdpijn veroorzaken
 • Kan slaperigheid veroorzaken
 • Niet aanbevolen tijdens de zwangerschap
 • Niet aanbevolen voor kinderen jonger dan 3 jaar
 • Niet autorijden of zware machines bedienen

Valeriaan innemen of in etherische olie: Waar moet je op letten?

De verschillende presentaties van valeriaan kunnen samengevat worden in die voor orale consumptie en essentiële oliën voor lichaamsgebruik of aromatherapie. In het geval van ingenomen valeriaan is het belangrijk rekening te houden met de aanbevolen dosering om complicaties te voorkomen en ervoor te zorgen dat de bouillon niet meer kost dan de gehaktballen.

Etherische oliën kunnen geconsumeerd worden, maar alleen in extreem lage doses. Als je het verdunt met plantaardige of minerale olie kun je genieten van een heerlijke ontspannende massage. Hier vatten we enkele van de belangrijkste kenmerken van elke categorie samen.

Valeriaan genomen: Hiertoe behoren de theeën, infusies, siropen en capsules die zo populair zijn op de markt. Over het algemeen wordt aangeraden valeriaan 30 minuten tot twee uur voor het slapengaan in te nemen. In het geval van thee wordt aangeraden niet langer dan 5 minuten te trekken en te verwijderen voor het drinken.

Valeriaan in etherische olie: Deze presentatie is ideaal om te ontspannen met aromatherapie of om een therapeutische massage te krijgen, en ook om te genieten van een anti-stress bad. Een andere uitstekende manier om van de voordelen te genieten is je voeten te weken in warm water met een paar druppels van deze olie.

Valeriaan ingenomen Valeriaan in etherische olie
Dosering 1 tot 3 capsules, eetlepels of kopjes per dag, bij voorkeur voor het slapengaan 2 tot 5 druppels in een diffuser, 10 ml in een bad, 1 ml per 10 ml plantaardige massageolie
Aanbevolen gebruik Niet langer dan 2 weken Dagelijks

Aankoopcriteria

We hebben een lijst van aankoopfactoren geselecteerd waarmee je rekening kunt houden bij de aankoop van je valeriaanproduct. Lees dit gedeelte zorgvuldig door om er zeker van te zijn dat je het juiste product voor je mee naar huis neemt en er het meeste profijt van hebt.

Dosering

Het is heel belangrijk dat je rekening houdt met de dosering die in het pakje valeriaan zit dat je gaat consumeren, ongeacht de presentatie. Dit is om een contraproductieve overdosis te vermijden en de kans op bijwerkingen zoals hoofdpijn, prikkelbaarheid of verminderd reactievermogen de ochtend na consumptie te verkleinen.

Capsules: Artsen raden over het algemeen aan om 2 tot 6 capsules valeriaan van 500 mg per dag te nemen, en bij gebruik tegen slapeloosheid altijd voor het slapen gaan. Je kunt het beste met de minimumdosis beginnen en die zo nodig verhogen tot het gewenste effect bereikt is, zonder het aanbevolen maximum te overschrijden.

Etherische olie: Bij etherische olie voor consumptie is het belangrijk niet meer dan een paar druppels verdund in water te gebruiken, 2 of 3 maal per dag. Denk eraan dat het belangrijk is geen zware machines te bedienen of voertuigen te besturen, want valeriaan kan slaperigheid en daardoor ongelukken veroorzaken.

Thee: Om valeriaanthee te drinken, is het belangrijk water te koken en er dan de wortel of het zakje in te gieten en het 5 minuten te laten trekken. Verwijder na deze tijd het zakje of zeef de valeriaan en geniet van je ontspannende thee. Het is aan te bevelen niet meer dan 2 of 3 kopjes per dag te consumeren.

Na langere tijd valeriaan te hebben gebruikt, is het aan te bevelen de dosis geleidelijk te verminderen en niet in één keer. Neem het liefst een week of twee af voor je helemaal stopt.

Traditionele middelen worden nog steeds veel gebruikt om allerlei kwalen te genezen. (Foto: Photo Mix / Pixabay.com)

Contra-indicaties

Het is uiterst belangrijk te herhalen dat je je moet onthouden van het nuttigen van alcohol als je valeriaan in welke vorm dan ook inneemt. Voorzichtigheid is geboden met de staat van slaperigheid die dit kruid kan veroorzaken, en als je het mengt met zo’n sterk depressief middel als alcohol kun je een heel slechte tijd hebben.

In feite moet je heel voorzichtig zijn als je het combineert met een ander geneesmiddel of een plantaardig kalmeringsmiddel, vooral met kalmerende middelen die het centrale zenuwstelsel onderdrukken, zoals papaver, hop of salie. We herinneren je er ook aan dat de consumptie van valeriaan niet wordt aanbevolen voor kinderen jonger dan 3 jaar en voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven.

Soorten kwalen

Enkele van de voornaamste kwalen waarvoor valeriaan wordt aanbevolen zijn angst en slapeloosheid. Het is echter ook werkzaam gebleken bij de behandeling van andere soorten kwalen en ziekten.

Enkele van deze aandoeningen zijn: spier- en gewrichtspijn, chronisch vermoeidheidssyndroom, aandachtstekortstoornis, hyperactiviteit, symptomen van menstruatiekrampen, menopauzale klachten, diverticulitis, chronische ontsteking van de darm en lichte tremoren.

Raadpleeg je arts

Hoewel er niet veel bewijs is over de risico’s van valeriaangebruik, kunnen de bijwerkingen erg hinderlijk zijn. Het is altijd een goed idee je arts te raadplegen voor advies over welke vorm van valeriaan voor jou het beste is, en ook over de dosering die voor jou geschikt is.

Valeriaan is gemakkelijk verkrijgbaar en vereist geen recept. Deze kleine voorzorgsmaatregelen moeten echter serieus genomen worden om problemen te voorkomen. Vergeet niet 15-20 dagen uit te trekken voor elke 10 dagen gebruik.

(Featured image photo: Petra Barz / 123RF)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies