Laatst bijgewerkt: 09-08-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

25Bestede uren

11Beoordeelde onderzoeken

42Verzamelde opmerkingen

Heb je al eerder over echinacea gehoord en wil je meer weten over de mogelijke voordelen en bijwerkingen ervan? Misschien ben je niet helemaal zeker over het innemen van echinacea en heb je vragen over de juiste dosering, toepassing en andere onderwerpen.

Dan ben je bij onze grote Echinacea Test 2023 aan het juiste adres. We hebben de belangrijkste informatie en antwoorden voor je uitgezocht en alles zo eenvoudig mogelijk samengevat. Ons artikel brengt je duidelijkheid en meer inzicht in het onderwerp echinacea en misschien ontdek je de plant zelf.




De belangrijkste dingen in een notendop

  • Echinacea wordt ook wel coneflower genoemd en behoort tot de winterharde planten. Het werd voor het eerst ontdekt door de Indianen in Noord-Amerika en heeft zich in de loop van de tijd wereldwijd verspreid.
  • Er wordt een basisonderscheid gemaakt tussen 3 verschillende soorten Echinacea. De paarse, de bleke en de smalbladige Echinacea. Ze worden ook wel egelskop genoemd.
  • Het kan een ontstekingsremmend effect hebben en zo helpen bij verkoudheid. Bovendien kan het het immuunsysteem versterken.

Echinacea: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor echinacea producten

Bij het kopen van echinacea kun je op verschillende aspecten letten, zoals: Door de juiste keuze voor je te maken, kun je geld besparen en er ook voor zorgen dat je je lichaam niets geeft wat het niet nodig heeft. Zoek daarom altijd naar hoge kwaliteit en vraag, indien nodig, naar de certificaten van de fabrikant.

Doseringsvorm

Zoals je uit dit artikel al geleerd hebt, zijn er verschillende doseringsvormen van echinacea.

Vermijd inname van twee verschillende echinacea producten tegelijk.

Natuurlijk wordt de beslissing soms beïnvloed door persoonlijke voorkeur, bijvoorbeeld als je moeite hebt met het innemen van capsules. In dit geval zijn vloeibare echinacea producten meer geschikt. Er zijn echter ook verschillen tussen de afzonderlijke varianten. Voor ontstekingen en infecties wordt meestal een moedertinctuur of zalf gebruikt. Wil je echter je immuunsysteem versterken met echinacea, dan worden meestal ampullen en capsules aangeraden.

Dosering

De dosering varieert van persoon tot persoon. Daarom moet je, voordat je echinacea gaat innemen, eerst uitzoeken welke hoeveelheid voor jou geschikt is. Vooral voor zwangere vrouwen en kinderen is een bezoek aan een arts of homeopaat aan te bevelen.

Als je van soort product dat je inneemt wilt veranderen, houd er dan rekening mee dat de concentratie van echinacea in elke doseringsvorm anders is. bijvoorbeeld, capsules bevatten een veel hogere dosis dan een thee.

Voor een thee wordt 1.2 gram per kopje aanbevolen, dat is ongeveer een halve theelepel. Sommige capsules daarentegen moeten tot 3 keer per dag ingenomen worden, met maaltijden en veel water. Natuurlijk verschillen deze hoeveelheden altijd, afhankelijk van de fabrikant van het product. Producten van hogere kwaliteit gaan meestal ook gepaard met een hogere prijs.

Soorten

In principe zijn er drie verschillende soorten echinacea. De paarse, rode of purperen coneflower, ook wel Echinacea purpurea genoemd.

Er zijn de paarse coneflower, de bleke coneflower en de smalbladige coneflower.

Ten tweede hebben we de bleke coneflower of prairie-egel, Echinacea pallida. Als laatste ontbreekt de smalbladige coneflower, in technische terminologie Echinacea angustifolia. In de volksmond worden ook vaak de termen coneflower, egelskopje en valse coneflower gebruikt. De smalbladige coneflower lijkt erg op de paarse coneflower, want ze hebben dezelfde bestanddelen alleen in verschillende hoeveelheden. De bleke coneflower verschilt van de andere doordat hij geen alkenen heeft. Ook is bevestigd dat alleen de wortel van Echinacea pallida en het kruid van Echinacea purpurea doorslaggevend moeten zijn. Echinacea angustifolia heeft weinig tot geen effect. Daarom is het aan te bevelen altijd te letten op de ingrediënten van je echinacea producten, respectievelijk welke soort echinacea gebruikt is.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je echinacea producten koopt

Om je uitgebreid te informeren over de werkzaamheid van echinacea en je inzicht te geven in de huidige stand van de wetenschap, hebben we alle belangrijke informatie in de volgende rubrieken samengevat.

Wat is echinacea en hoe werkt het?

Echinacea wordt al vele jaren beschouwd als een traditioneel kruidengeneesmiddel. Het kruid heeft belangrijke immuunstimulerende en ontstekingsremmende eigenschappen, vooral bij het verlichten van verkoudheidssymptomen. Bovendien heeft het een gunstig effect op andere aspecten, zoals depressie. Echinacea plant in de natuur met de kenmerkende stamper tijdens de bloei. (Image source: Couleur; pixabay) Het effect wordt toegeschreven aan de volgende ingrediënten

  • Alkylamiden
  • Glycoproteïnen
  • Etherische olie
  • Polyacetylenen
  • Caffeïnezuurderivaten
  • Polysacchariden

Echinacea producten worden gemaakt van ofwel de wortel ofwel het kruid in een grote verscheidenheid van doseringsvormen. Echinacea kan daarom uitwendig gebruikt worden, in de vorm van zalven of sprays, of inwendig via capsules. Tegenwoordig wordt echter alleen de paarse echinacea hoofdzakelijk gebruikt.

Effect bij verkoudheid

Echinacea werd vroeger al door de inheemse Amerikaanse stammen gebruikt en is nu wereldwijd zeer wijd verspreid.

Er worden al tientallen jaren studies met dit kruid gedaan en er wordt steeds nieuw onderzoek gedaan om nieuwe inzichten te krijgen of bestaande kennis te bevestigen of te weerleggen.

Volgens de huidige stand van de wetenschap lijkt het erop dat echinacea een direct effect heeft op verkoudheidspathogenen.

Het beschermt tegen infecties tijdens de preventie omdat bepaalde ingrediënten inwerken op het immuunsysteem en zo ontstekingen kunnen voorkomen.

Omdat echinacea zeer goed verdragen wordt en geen interactiepotentieel heeft, is het bijzonder geschikt voor langdurig gebruik. Dit kan de kans op een verkoudheid verkleinen. Men zegt ook dat het niet alleen de kans op verkoudheid vermindert, maar ook de duur van de ziekte verkort.

Een langetermijnstudie heeft ook aangetoond dat virussen geen resistentie tegen het kruid ontwikkelen als je echinacea langere tijd inneemt. Dit is vooral het geval met synthetische werkzame stoffen.

Werking op verzwakt immuunsysteem

Een ander belangrijk gebied waarop de inname van echinacea zou moeten werken is bij het versterken van het immuunsysteem.

Vooral paarse coneflower is bekend om zijn ontstekingsremmende en immuunstimulerende werking. Dit kan toegeschreven worden aan de alkamiden, een ingrediënt dat in de plant zit.

Alkamiden binden aan receptoren, zogenaamde docking sites, die zich op de cellen van het lichaam

bevinden.
Deze veroorzaken een stimulerend effect op het immuunsysteem, dat leidt tot een regulering van de afgifte van cytokinen.

Cytokinen zijn door het lichaam geproduceerde stoffen, of worden ook wel boodschapperstoffen genoemd, die een belangrijke rol spelen bij een ontstekingsreactie en het verloop van een immuunreactie.

Natuurlijk is er geen 100 procent bewijs voor de immuunversterkende werking van echinacea. Mensen met een verzwakt immuunsysteem wordt echter aangeraden het regelmatig in te nemen.

Het immuunsysteem kan verzwakt zijn door stress, slaapgebrek, roken of ziekte.

Voor wie is Echinacea geschikt?

Zoals reeds gezegd wordt echinacea goed verdragen. Toch zijn er een paar groepen mensen die bijzonder voorzichtig moeten zijn met het innemen ervan of die het afgeraden wordt het te nemen.

Kinderen jonger dan 2 jaar mogen geen echinacea preparaten toegediend krijgen.

Het immuunstimulerende effect zou hier niet gunstig zijn, omdat het immuunsysteem van kleine kinderen nog niet volledig ontwikkeld is.

Het innemen van dit geneeskrachtige kruid zou het risico kunnen inhouden van het ontstaan van auto-immuunziekten of allergieën. Bovendien zijn veel producten verrijkt met een hoog alcoholgehalte, dat al even ongeschikt is voor kinderen.

Echinacea wordt ook niet aanbevolen voor volwassenen met allergieën. Dit is vooral het geval voor mensen die allergisch zijn voor margrietplanten, want dit kan vaak leiden tot een zogenaamde kruisallergie. Dit zou kunnen betekenen dat contact met echinacea ook een allergische reactie kan veroorzaken.

Bij gezonde mensen en kinderen ouder dan 2 jaar is toediening echter meestal veilig. Toch kan vooraf een arts of een homeopaat geraadpleegd worden om zeker te zijn en een geschikte dosis te verduidelijken.

Echinacea wordt zelfs gebruikt bij dieren, zoals honden, katten, paarden en nog veel meer. Dit komt omdat het ook een ontstekingsremmend effect kan hebben, wat zeer gunstig is bij wondgenezing. Men zegt ook dat het de eigen afweer van het lichaam stimuleert en zo beschermt tegen verkoudheid.

Wanneer is het nuttig om echinacea in te nemen?

Echinacea kan op verschillende momenten en om verschillende redenen genomen worden. De bedoeling van langdurige toediening is om een verkoudheid te kunnen voorkomen en eventueel de kans op het oplopen van een ziekteverwekker te verkleinen.

Echinacea zou ook de duur van een verkoudheid kunnen verkorten. Vooral als je gedurende langere tijd met veel stress te maken krijgt en ook aan slaapgebrek lijdt, kan ook het immuunsysteem aangetast worden.

Echinacea zou kunnen helpen het immuunsysteem te versterken en een kalmerend effect hebben.

Welke delen van de plant worden door Echinacea verwerkt?

In het algemeen wordt onderscheid gemaakt tussen het kruid en de wortel van de plant. Er zijn producten waar maar één onderdeel wordt gebruikt. Soms echter ontstaat een combinatie van beide. De 2 componenten bevatten echter verschillende ingrediënten of verschillende hoeveelheden.

De werking van echinacea is ook nu nog enigszins omstreden, want er is geen definitief bewijs.

Toch wordt vooral de wortel van de paarse echinacea gebruikt, omdat in de jaren ’90 2 polysachariden ontdekt werden die een immunomodulerende werking zouden hebben.

Sommige studies hebben ook aangetoond dat de wortel van bleke coneflower en het kruid van paarse echinacea ook werkzame stoffen moeten bevatten.

In het geval van smalbladige echinacea zijn in sommige gevallen niet alle ingrediënten aanwezig, of ze zijn in veel te kleine hoeveelheden aanwezig om reacties te veroorzaken.

Hoeveel kosten echinacea producten?

Omdat er verschillende doseringsvormen zijn, die ook verschillen in de hoeveelheid concentratie en de kwaliteit, is er een wat breder prijsbereik.

Toch hebben we een lijst samengesteld die je als leidraad kunt gebruiken.

Doseringsvorm Prijs per 100 gram
Thee ca. 2,50-17€
Zalf ca. 10-25€
Capsule ca. 12-35€
Sap ca. 7-25€
Lozenges ca. 1,50-15€

Zoals je ziet, zijn capsules het duurst. Dat komt ook omdat er veel bewerkingsstappen achter zitten en die moeten het hoogste effect hebben. Het goedkoopst zijn beslist de echinacea thee en de zuigtabletten. Hier rijst vaak de vraag of echinacea überhaupt verantwoordelijk is voor een verandering of dat meer placebo een rol speelt.

Wat zijn de bijwerkingen van het innemen van echinacea?

Er zijn meestal geen bijwerkingen bij kortdurend gebruik van echinacea. Toch zijn er al mensen geweest die negatief reageerden op het innemen ervan. De gevolgen waren als volgt

  • Uitslagen
  • Jeukende huid
  • Kortademigheid
  • Zwelling
  • Maagpijn
  • Misselijkheid

Deze bijwerkingen traden vooral op bij mensen met allergie voor bloemen, zoals madeliefjes of goudsbloemen.

Mensen die immunosuppressieve medicijnen gebruiken of aan auto-immuunziekten lijden kunnen bij toediening ook zulke gevolgen verwachten. Daarom worden coneflowers in zulke gevallen afgeraden!

Omdat er niet genoeg studies over langdurige inname zijn, kan men alleen maar speculeren over mogelijke bijwerkingen.

Welke soorten echinacea zijn er?

Echinacea wordt al vele jaren gebruikt bij wondgenezing en verkoudheid. Afhankelijk van het beoogde gebruik zijn er verschillende echinacea producten. In principe wordt een onderscheid gemaakt tussen extern en intern gebruik.

Uitwendiggebruik

  • Zalven
  • Spray

Interngebruik

  • Thee
  • Druppels
  • Capsules
  • Sap
  • Zuigtabletten
  • Globules

Voor inwendig gebruik kun je kiezen uit verschillende mogelijkheden, want de inname van echinacea is in principe gespecialiseerd voor verkoudheid en het immuunsysteem.

Echinacea producten voor uitwendig gebruik

De inheemse Amerikanen ontdekten echinacea al en gebruikten het om wonden te genezen. De werking van dit geneeskrachtige kruid heerst tot vandaag en wordt op het huidoppervlak aangebracht in de vorm van zalven of sprays.

Tegenwoordig wordt het niet alleen gebruikt bij wondgenezing, maar ook bij huiduitslag of bijensteken. Voor de meeste mensen zou het aanbrengen op de getroffen plek geen branderigheid of jeuk moeten veroorzaken.

Toch is het altijd aan te raden om vóór de eerste toepassing het product op een kleine huidzone aan te brengen en af te wachten of er een reactie ontstaat.

Bovendien moet coneflower een aangename geur hebben. Omdat je de zalf het beste op een donkere en koele plaats kunt bewaren, beslist niet tot 30° graden, heeft hij ook een verkoelend effect.

Voordelen
  • Gemakkelijk in gebruik
  • Aangename geur
  • Wordt meestal goed verdragen
Nadelen
  • Alleen verkrijgbaar in kleine maten

Dit is vooral heilzaam bij insectenbeten. Deze producten zijn echter alleen in kleinere maten verkrijgbaar en moeten vaak opnieuw gekocht worden als ze veel gebruikt worden.

Echinacea producten voor inwendig gebruik

Maar als echinacea preventief gebruikt wordt tegen verkoudheid en om het immuunsysteem te versterken, dan zijn capsules, echinacea sap, globules en zuigtabletten de aangewezen weg.

De thee heeft weinig effect, de werkzame stoffen gaan tijdens het drogen verloren.

Thee en druppels zijn ook een alternatief, maar ze hebben beslist minder effect.

Echinacea sap, globules en zuigtabletten hebben meer de voorkeur, vooral bij kinderen. Ze hebben een iets zoetere smaak, die later iets bitterder kan worden, en ze zijn ook gemakkelijk in te nemen. Mensen die moeite hebben met het doorslikken van capsules geven ook de voorkeur aan deze varianten.

Witte echinacea bolletjes op een groen blad. (Image source: Bru-No, pixabay)

Maar ook hier hebben capsules het voordeel dat ze vaak verrijkt zijn met andere ingrediënten en zo verschillende positieve invloeden op het lichaam kunnen hebben.

Voordelen
  • Zoete tot neutrale smaak
  • bevatten soms andere ingrediënten
Nadelen
  • Capsules moeten in hun geheel doorgeslikt worden
  • thee en druppels zijn niet zo effectief

De inkapseling maakt ze ook smaakloos en je kunt capsules in grotere hoeveelheden krijgen.

Hoe moet echinacea ingenomen en gedoseerd worden?

Omdat er verschillende soorten producten zijn, is de dosering heel verschillend. Hoe vaak echinacea toegediend moet worden hangt af van de persoonlijke dosering en varieert naar gelang de fabrikant.

  • Pastilles: ze kunnen gezogen, gebeten of in hun geheel doorgeslikt worden. De inname is niet aan maaltijden gebonden. Een glas water is echter aan te bevelen om het doorslikken van de pastille te vergemakkelijken.
  • Sap: voor volwassenen en adolescenten ouder dan 16 jaar wordt het sap 2 maal per dag ingenomen. Het wordt het beste voor de maaltijd ingenomen en moet onverdund zijn. Voor kinderen onder de 16 jaar wordt slechts één dosis per dag aanbevolen. Ook dit moet een beetje met water verdund worden.
  • Globules: afhankelijk van het recept worden gewoonlijk 1 tot 3 maal daags 5 tot 10 globules ingenomen. Het is niet nodig ze bij de maaltijd in te nemen.
  • Druppels: de inname wordt pas voorgeschreven vanaf de leeftijd van 5 jaar. In dit geval worden 20 tot 50 druppels met wat vloeistof ingenomen, 3 maal per dag na de maaltijd.
  • Capsules: ook deze vorm van echinacea moet 3 maal per dag met de maaltijd en een glas water ingenomen worden. Men moet zich echter vooraf op de hoogte stellen van de concentratie in de capsules. Gebruik is niet bedoeld voor kinderen jonger dan 6 jaar.

Je moet deze waarden als leidraad gebruiken. Je moet testen welke dosering precies goed is voor je lichaam.

Welke alternatieven zijn er voor echinacea?

Behalve echinacea zijn er nog andere homeopathische middelen die ontstekingsremmend werken en een effect zouden moeten hebben op verkoudheid.

Alternatief Verklaring en effect
China officinalis Het wordt gemaakt van de schors van de rode cinchona boom. Het is een alternatief voor infecties van de luchtwegen en het kan werken als een tonicum na ziekte.
Crotalus Het wordt gewonnen uit het gif van de bosratelslang. Het wordt gebruikt bij uitputting en gebrek aan energie van het immuunsysteem, en bij huidontstekingen.
Lachesis Het wordt gemaakt van het gif van de Bushmaster slang. Het zou moeten helpen bij ontstoken en purulente processen van de huid en de slijmvliezen.
Acidum aceticum Dit alternatief is afgeleid van witte arsenicum. Het kan een effect hebben op debilitatie en verkoudheid.
Baptisia Het middel Baptisia wordt gemaakt van wilde indigo. Het wordt vooral gebruikt bij bacteriële ziekten en moet voorkomen dat de ziekteverwekker de bloedbaan bereikt.

Hoe moet je Echinacea planten verzorgen?

Omdat de Echinacea plant een winterharde vaste plant is, is het aan te bevelen hem te planten tussen september en november. Dit komt omdat in deze tijd de wortels nog in de warme grond kunnen groeien en de bladgroei al voltooid is. In de winter heeft hij geen bescherming tegen de kou nodig, want hij is vorstbestendig.

Bij voorkeur wordt een coneflower op een zonnige tot halfschaduwrijke plaats geplant. Ze vraagt niet veel inspanning voor een goede verzorging, want de plant zelf heeft niet veel water nodig. In het voorjaar kun je de coniflower bemesten met een beetje compost, maar dit is niet verplicht.

Omdat echinacea een onderhoudsarme en dankbare plant is, kan ze ook goed gecombineerd worden met andere planten in een bed of in de tuin. Hij is ook zeer robuust en nauwelijks vatbaar voor plagen.

Bijna de enige vijand van de plant is de naaktslak, die grote delen van het loof kan opeten. Daarom is het raadzaam de slakken regelmatig te verzamelen of slakkenvallen te plaatsen.

Foto bron: Raths / 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies