Laatst bijgewerkt: 09-08-2021

Ginseng is een interessante plant met veel positieve eigenschappen. Of het nu voor het immuunsysteem in het algemeen is, als hulpmiddel tegen stress, tegen hoge bloeddruk of nog veel meer – ginseng kan op vele manieren als geneeskrachtige plant gebruikt worden.

Als je wilt weten of ginseng geschikt is voor je probleem, of als je meer wilt weten over de plant en zijn gezondheidsbevorderende eigenschappen in het algemeen, dan ben je hier op de juiste plaats!

In onze grote ginseng test 2023 hebben we gedetailleerde achtergrondinformatie over ginseng verzameld. Je vindt er ook antwoorden op veel gestelde vragen en we stellen de verschillende soorten ginseng meer gedetailleerd voor. Bovendien geven we je enkele criteria waarmee je rekening moet houden als je ginseng koopt.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Ginseng is een Aziatische plant die al duizenden jaren als geneesmiddel wordt gebruikt.
 • “Echte ginseng” is afkomstig uit Korea, want alleen dit behoudt de hoogste potentie in vergelijking met andere ginsengsoorten.
 • Ginseng is een van de adaptogenen, wat betekent dat de plant zich aan het lichaam aanpast en het zo verhardt tegen bijvoorbeeld stress.

Ginseng

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je ginseng koopt

Wat is ginseng?

Ginseng is een Aziatische plant die al duizenden jaren in de TCM (Traditional Chinese Medicine) gebruikt wordt.

Als mensen het over ginseng hebben, bedoelen ze vooral de wortel van de plant, waarvan vaak gezegd wordt dat hij er enigszins mensachtig uitziet. Ginseng wordt meestal pas na vier jaar geoogst, want tegen die tijd zijn de bessen, die elk twee zaden bevatten, net gevormd.

Van deze bessen worden nu ook producten gemaakt, maar ze zijn duur en moeilijk te verkrijgen. De reden hiervoor is dat de bessen nog meer ginsenosiden bevatten dan de wortel.

Wurzeln Ginseng

Ginseng, vooral Koreaanse ginseng, is een van de meest gezochte natuurlijke remedies in de wereld. (Foto: markroad1230 / pixabay.com)

Waar is ginseng goed voor?

Waar wordt het gebruikt?

Je vraagt je waarschijnlijk af waarom er zo’n grote ophef is over dit kleine worteltje.

Dat komt door de indrukwekkende genezende kracht, die nu gedeeltelijk door wetenschappelijke studies bewezen is.

 • Reguleert de bloeddruk en de bloedsuikerspiegel
 • Verhoogt het atletisch uithoudingsvermogen
 • Verhoogt libido en potentie
 • Verbetert de concentratie
 • Versterkt het welzijn
 • Voorkomt verschillende ziekten
 • Versterkt en beschermt het immuunsysteem
 • Helpt tegen stress
 • Beschermt het cardiovasculaire systeem tegen aanhechting van bloedplaatjes
 • en nog veel meer

Dit zijn maar enkele van de voordelen die tot nu toe door studies bewezen zijn.

Dankzij het brede spectrum van stoffen dat ginseng bevat, zal de wonderwortel de orthodoxe geneeskunde echter nog vele jaren blijven interesseren.

Hoe smaakt ginseng?

De smaak wordt vaak beschreven als variërend van bitter tot zoet. Dit mengsel maakt van ginseng een opvallende specerij die vaak als thee gedronken wordt en in snoepjes verwerkt wordt.

Hoeveel kost ginseng?

In de meeste gevallen is rode Koreaanse ginseng wat je zult kopen. Je kunt het kopen voor ongeveer 15 euro per 100 gram, maar je kunt ook meer dan 60 euro krijgen voor dezelfde hoeveelheid.

De situatie is anders met wilde witte ginseng. Dit heet sansam en de verkoop ervan is bijzonder winstgevend:

Welke ginseng is het beste?

In principe kan men beslist zeggen dat Koreaanse ginseng het beste van allemaal is. Het heeft een lange geschiedenis en een gevestigde reputatie als de “echte ginseng” en is daarom de eerste keus.

Als Koreaanse ginseng te duur is, is er nog altijd Chinese ginseng. Dit is ook heel sterk en betrouwbaar in zijn werking en helpt ook de meeste lijders met hun klachten.

Welke ginseng producten zijn er?

Ginseng is erg populair in de voedingsmiddelenindustrie. De wortels worden hoofdzakelijk verwerkt tot capsules/tabletten, tonic (likeur) en thee.

(Nog) kleine bijproducten zijn kauwgom en snoep, en verschillende cosmetica. Maar ginseng wordt ook verkocht als een eenvoudig poeder.

Voorbeelden van ginseng capsules en tabletten

 • Ginsengextract hoge dosis
 • Panax Ginseng
 • FürstenMED® Koreaanse zuivere rode ginseng

Ben je meer geïnteresseerd in het verrijken van ginsenglikeur?

 • Tai Ginseng Tonic
 • Ginseng Actieve Tonic
 • Ginseng Plant Elixir

Als je een theeliefhebber bent, zijn er onder andere:

 • Koreaanse ginseng thee
 • Koreaanse Gouden Instant Ginseng Thee
 • Koreaanse rode ginseng thee
 • Koreaanse rode ginseng thee

Hoe wordt ginseng gedoseerd?

Als je ginseng capsules of ginseng tabletten gekocht hebt, volgt de dosering gewoon de aanwijzingen op de verpakking.

Als je ginsengpoeder hebt en het zuiver inneemt, is 1-2 g per dag voldoende. Voor thee bevelen we 3 gram aan.

Hoewel het effect van ginseng pas na enkele weken dagelijkse inname intreedt, willen we toch wijzen op een wisselwerking met cafeïnehoudende dranken als koffie, cola of thee.

Bij inname van ginseng wordt het effect van cafeïne versterkt, wat slapeloosheid en nervositeit tot gevolg kan hebben.

Dit kan ook gebeuren met medicijnen, daarom raden we diabetici, mensen met hoge bloeddruk en mensen die bloedverdunnende medicijnen nemen aan vooraf hun arts te raadplegen.

Hoe innemen Dosering
Poeder 1-2g/dag
Thee 3g
Capsules of tabletten zie bijsluiter want dosering varieert

Besluit: Welke soorten ginseng zijn er en welke is geschikt voor jou?

De meeste gebruikers zijn volmaakt gelukkig met rode ginseng uit Korea.

Als je in of rond Korea woont, kun je zelfs op de prijs besparen door witte, onbehandelde ginseng rechtstreeks te kopen.

Wist je dat wilde ginseng vooral voorkomt in de berg- en bosgebieden van Korea, China en Siberië?

De ginsengplant groeit in de noordelijke delen van Korea, de noordoostelijke delen van China en de zuidoostelijke delen van Siberië. Voor de medicinale en farmaceutische produktie wordt ginseng echter wereldwijd gekweekt.

Omdat dit voor de meesten niet geldt, blijft rode echte ginseng waarschijnlijk de grootste klantenfavoriet en bestseller onder de ginseng producten.

Als je iets nieuws wilt proberen of speciaal geïnteresseerd bent in geneeskrachtige planten, is Japanse ginseng een echte tip.

De werking van deze verwante ginseng is anders dan die van het origineel, wat het voor bepaalde gevallen heel opmerkelijk maakt.
Het

volledige effectprofiel van ginseng is nog lang niet onderzocht en vooral wat Japanse ginseng betreft, kunnen we uitkijken naar toekomstige bevindingen.

Ben je het type dat ’s morgens gewoon zijn voedingssupplementen met water doorslikt en de dag begint, dan zijn ginsengextract capsules en tabletten natuurlijk iets voor jou.

Ben je een kenner van alcoholische dranken en zou je graag eens iets exotisch proberen? Tonic is misschien het proberen waard.

Heilkräuter China

Ginseng wordt in Azië al duizenden jaren gebruikt om talloze kwalen te behandelen. (Foto: vivi14216 / pixabay.com)

Voor vrienden van pure smaak raden we aan van ginseng te genieten in de vorm van thee of als poeder, bijvoorbeeld in gerechten als specerij. Sommigen voegen ginseng toe aan hun ochtendgroenteshake omdat het hen extra kracht geeft om de dag te beginnen.

We onderscheiden vier soorten

 • Koreaanse ginseng (Panax Ginseng)
 • Amerikaanse ginseng (Panax Quinquefolius)
 • Chinese ginseng (Panax Notoginseng)
 • Japanse ginseng (Panax pseudoginseng subsp. Japonicus)

Koreaanse ginseng (Panax ginseng)

Koreaanse ginseng, ook wel “echte ginseng” genoemd, is die met de grootste hoeveelheid actieve stof die na bewerking overblijft. Men moet echter weer onderscheid maken tussen twee soorten ginseng

 • Witte ginseng
 • Rode ginseng

Witte ginseng

Dit is de eigenlijke ginseng. Anders dan rode ginseng wordt hij niet gestoomd, maar onmiddellijk gedroogd en dan verwerkt. Dit betekent dat het de meeste van zijn actieve bestanddelen behoudt.

Voordelen
 • Natuurlijk
 • Goedkoper
 • 4 jaar rijping
Nadelen
 • Niet lang houdbaar

Rode ginseng

Zoals reeds gezegd, komt er in de natuur alleen witte ginseng voor. Rode ginseng wordt verkregen door een geheim proces waarbij de ginseng gestoomd wordt. De suiker die in de ginseng zit, karamelliseert en kleurt de wortel rood.

Waarom doe je dit? De verwerking geeft rode ginseng een doorslaggevend voordeel boven witte ginseng: ze is praktisch oneindig houdbaar en kan gemakkelijk vervoerd worden.

Maar dit voordeel gaat gepaard met een groot nadeel, want door het stomen verliest de ginseng de helft van zijn ginsenosiden.

Dit wordt gecompenseerd door de rode ginseng twee jaar langer te laten groeien dan de witte ginseng, want dit betekent dat de zes jaar oude rode ginseng evenveel ginsenosiden bevat als de natuurlijke vier jaar oude witte ginseng.

Uiteindelijk is dit de reden waarom rode ginseng duurder is dan witte ginseng. In sommige tijden werd de geneeskrachtige wortel zelfs duurder verhandeld dan goud!

Voordelen
 • 6 jaar gerijpt
 • Zeer lang houdbaar
Nadelen
 • Gestoomd
 • Duurder

Kijk naar de leeftijd van de ginseng in de verpakkingen van Koreaanse handelaren. Als geen leeftijd vermeld is, is de ginseng hoogstwaarschijnlijk niet zes maar vier jaar oud, en dus van mindere kwaliteit.

Amerikaanse ginseng (Panax Quinquefolius)

Amerikaanse ginseng wordt gekweekt in Noord-Amerika en ook in delen van China, maar je vindt hem ook in het wild. Het heeft ook genezende mogelijkheden, maar komt bij lange na niet in de buurt van de werking van echte ginseng. Ter vergelijking: Amerikaanse ginseng heeft 15 ginsenosiden, echte ginseng heeft er 30. Deze soort werd door de inheemse Amerikanen gebruikt als geneeskrachtig kruid.

Chinese Ginseng (Panax Notoginseng)

Ginseng zelf is een woord dat afgeleid is van het Chinese “Yen Shen” dat “menselijke wortel” betekent, een verwijzing naar het uiterlijk van de plant. Ginseng heeft een vaste plaats in de TCM en is in het algemeen een van de belangrijkste geneeskrachtige planten die de Aziatische geneeskunde kent.

Chinese ginseng groeit in het noordoosten van China, en staat achter Koreaanse “echte” ginseng in de volgorde van sterkste werking. Op de derde plaats komt Japanse ginseng.

Japanse ginseng (Panax pseudoginseng subsp. Japonicus)

Deze ginseng, hoewel slechts een verwante soort van de oorspronkelijke Koreaanse ginseng, wordt des te interessanter door zijn unieke gensinosiden. Allereerst: Japanse ginseng is geen adaptogeen zoals de “echte ginseng”. Het heeft 8 gensinosiden, de Koreaanse 30.

Twee van deze werkzame stoffen zitten daarentegen niet eens in de moederplant, wat de werking van Japanse ginseng bijzonder maakt. Sommige van de stoffen die Japanse ginseng bevat, worden zelfs in beduidend hogere concentraties gevonden.

Laat je niet van de wijs brengen: Ook al lees je vaak over Siberische ginseng, het bestaat niet! De taiga wortel behoort niet tot de soort Ginseng Panax. In plaats daarvan proberen verkopers hun product als ginseng op de markt te brengen, om de prijs te rechtvaardigen.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om ginseng producten te vergelijken en te evalueren

Nu de laatste, belangrijke stap voor het kopen. Je weet nu in welke vorm je je ginseng wilt consumeren, nu moet je weten hoe je een product kiest.

Bij het kopen moet je op de volgende criteria letten

 • De valstrik van de “Siberische ginseng”
 • Productbeschrijving
 • Ginsenoside gehalte
 • Dosis
 • De juiste verhouding

Kijk uit voor vallen

Natuurlijk kunnen we niet genoeg benadrukken dat je GEEN “Siberische ginseng” moet kopen. Je wilt jezelf tenslotte moeite en geld besparen.

Productbeschrijving

Je wilt waarschijnlijk de beste ginseng die je kunt krijgen, dus zoek naar een etiket als “Red Panax Ginseng, 6 years”.

Ginseng Tee

In vloeibare vorm wordt ginseng vooral gedronken als thee of likeur. (Foto: fxxu / pixabay.com)

Ginsenoside gehalte

Wat is de concentratie ginseng in het product? Als het een extract is, let er dan op dat het ginsenoside gehalte minstens 1.5% is. Hoe hoger, hoe beter. Tip: Intussen ligt de norm veel hoger. De ginseng uit vihado, bijvoorbeeld, heeft een ginsenoside gehalte van 35,7%. Eén capsule per dag is dus voldoende.

Dosis

Als je ginseng niet als extract maar in zijn natuurlijke vorm (bv. als kruid of thee) wilt consumeren, is 2 gram per dag de aanbevolen dosis (in Duitsland). Tip: In Korea begint de aanbevolen dosis bij 9 gram; in geval van ziekte wordt, afhankelijk van de ziekte, tot 30 gram aanbevolen.

De juiste verhouding

Let op de verhouding als je de concentratie opgeeft! 10:1 is gebruikelijk; hoe lager het getal voor de dubbele punt, hoe hoger de concentratie.

Wetenswaardigheden over ginseng

Hoe kan ginseng bereid worden?

Ginseng voegt met zijn kruidige smaak iets bijzonders toe aan gerechten. Als je ginseng op een traditionele Chinese manier wilt eten, kun je het gewoon over je gerecht strooien.

Voor ginseng thee kun je 4g gebruiken, die je 5-10 minuten in heet water laat trekken. Drink het brouwsel langzaam en in korte slokjes. Als je een blijvend, langdurig effect wilt bereiken, moet je deze thee 3 keer per dag drinken.

Anders zijn er geen grenzen aan je verbeelding. Experimenteer met de smaak, varieer je ingrediënten. Contrasterende tonen zoals zoet en zout zijn bijzonder interessant.

Wist je dat de eerste pogingen om ginseng te kweken al in de 11e eeuw v. Chr. gedaan werden?

Wilde ginseng werd in Korea overgeplant en iets later (12e eeuw) werden de eerste pogingen gedaan om meer ginseng te kweken door de verkregen zaden.

Hoe werkt ginseng?

Als je er serieus werk van maakt, consumeer dan minstens een maand lang elke dag ginseng in de aanbevolen hoeveelheid. Het is waarschijnlijker dat er geen effect is. Het is bijzonder effectief gebleken om na 90 dagen (3 maanden) gedurende een maand te stoppen met het innemen van ginseng en dan weer te beginnen.

In bepaalde gevallen vermijden de Chinezen de inname van ginseng en de traditionele Chinese geneeskunde raadt ook consumptie af in de volgende gevallen

 • Zwangerschap
 • Kinderen tot 12 jaar
 • In combinatie met cafeïnehoudende geneesmiddelen
 • Bij gebruik van bloedverdunnende medicijnen

Benadrukt moet worden dat ginseng niet rechtstreeks ziekten bestrijdt, maar in staat is het lichaam opnieuw te stabiliseren, zodat het de ziekte zelf onder controle kan krijgen.

De ginsenosiden komen in de darm terecht waar ze gemetaboliseerd worden en zo de lichaamseigen afweer versterken. Verder ontvouwt de werking van ginseng zich ook in het zenuwstelsel en het hormonale systeem.

Alternatieven en andere interessante natuurlijke producten

Planten hebben een individuele werking en elk heeft zijn eigen toepassingsgebied. Niettemin kunnen ze natuurlijk prachtig gecombineerd worden. Een paar voorbeelden zijn:

 • Jiaogulan
 • Ginko biloba
 • Hamamelis
 • Mugwort
 • Kurkuma
 • Ginger

Beeldbron: whaltns17 / pixabay.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies