Laatst bijgewerkt: 27-08-2021

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

27Bestede uren

11Beoordeelde onderzoeken

84Verzamelde opmerkingen

Heb je je ooit zwak gevoeld, je eetlust verloren of gewicht verloren zonder reden? Het kan een gevolg zijn van vermoeidheid of stress, maar de realiteit is dat er bij deze symptomen een ziekte bestaat die bloedarmoede heet en die met vitamine B12 voorkomen kan worden.

Vitamine B12, ook bekend als cobalamine, is een voedingsstof die zenuwcellen, rode bloedcellen en het zenuwstelsel gezond helpt houden. Het helpt bij de aanmaak van het genetisch materiaal van cellen (DNA) en voorkomt het ontstaan van bloedarmoede.

Het wordt vooral via dierlijke eiwitten geconsumeerd, maar kan in de voeding ook aangevuld worden met multivitaminen, dus in dit artikel delen we met je de beste presentaties van vitamine B12 die je op de markt kunt vinden.
Belangrijk om te weten

 • Vitamine B12 is een voedingsstof die betrokken is bij de goede werking van neuronen, bloedcellen en het zenuwstelsel. Het wordt opgenomen via dierlijke eiwitten, maar als de hoeveelheid niet meer voldoende is voor het lichaam, kan het in de vorm van een voedingssupplement worden geconsumeerd.
 • Het is een multivitamine die heel toegankelijk is voor iedereen, want er zijn vitamine B12 tabletten, sublinguale tabletten, injecties, oplosbare druppels, gels of neussprays die heel goed aan je dagelijkse activiteiten en levensstijl aangepast kunnen worden.
 • Maar het is niet een geval van kopen om het kopen, je moet een paar factoren kennen voor je koopt. Een van de belangrijkste is je leeftijd, die de juiste dosis voor jou bepaalt. Je moet ook nagaan of een medicijn dat je neemt de absorptie blokkeert, of dat je werd aangeraden het in zijn pure of gecombineerde versie te nemen.

Beste Vitamine B12: Onze selectie

Shopgids Vitamine B12: Alles wat je moet weten

Als je een voedingssupplement zoals vitamine B12 gaat gebruiken, is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de voordelen, de bijwerkingen en de gebruikswijze, zodat je een vorm kunt kiezen die bij je past. Daarom geven we je in deze rubriek de nodige informatie om je te helpen een betere aankoopbeslissing te nemen.

De consumptie van vitamine B12 kan het ontstaan van bloedarmoede helpen voorkomen (Foto: Antonio Guillem / 123rf.com)

Wat is vitamine B12 en wat zijn de voordelen ervan?

Vitamine B12 is een voedingsstof die betrokken is bij de aanmaak van bloedcellen en bij de goede conditie van het zenuwstelsel. Het komt in geen enkele groente voor, dus wordt het via dierlijke eiwitten opgenomen.

Het heeft het vermogen rode bloedlichaampjes te produceren, die verantwoordelijk zijn voor het vervoer van zuurstof naar de cellen door het bloed, en helpt ook de werking van het zenuwstelsel te verbeteren en voorkomt het ontstaan van bloedarmoede.

Het wordt tijdens de voeding opgenomen als we lever, mosselen, vlees, vis, melk of gist eten, en heeft als functie het aanmaken van genetisch materiaal (DNA), het regenereren van zenuwvezels, het verzorgen van het hart- en vaatstelsel en het omzetten van vetzuren in energie.

Alle vitamine B12 reserves worden opgeslagen in de lever, maar na verloop van tijd raken ze uitgeput. Als er een toestand is waarin de nodige hoeveelheid niet uit de voeding kan worden opgenomen, kan die aangevuld worden met voedingssupplementen.

Voordelen
 • Voorkomt bloedarmoede
 • Synthetiseert rode bloedcellen
 • Maakt zenuwweefsel aan
 • Bouwt DNA op
 • Verzorgt het zenuwstelsel
Nadelen
 • Niet van plantaardige oorsprong
 • Veroorzaakt hyperactiviteit
 • Verhoogt de bloeddruk
 • Veroorzaakt slapeloosheid
 • Veroorzaakt huidreacties

Vitamine B12 in tablet of drinkbare oplossing: Waar moet je op letten?

Om het lichaam vitamine B12 via voedsel te laten verwerken zijn 2 stappen nodig, zoutzuur in de maag om de vitamine te scheiden van het voedsel waar het vandaan komt, en om het te laten combineren met een stof die “intrinsieke factor” genoemd wordt om volledig opgenomen te worden.

Als iemand deze stof “intrinsieke factor” niet aanmaakt, kan men zeggen dat hij bloedarmoede heeft. Gelukkig zijn er verschillende presentaties van vitamine B12 supplementen die aan het dieet toegevoegd kunnen worden en hieronder leggen we hun kenmerken uit.

Vitamine B12 tablet: Deze presentatie is de meest gangbare omdat de fabricage lijkt op die van andere tabletten op de markt, er verschillende gewichten zijn en ze overal gemakkelijk in te nemen zijn.

Vitamine B12 sublinguale tablet: In tegenstelling tot tabletten wordt de sublinguale tablet onder de tong gelegd, zodat hij geleidelijk oplost met speeksel. Deze vorm heeft meestal een vruchtensmaak om het innemen te vergemakkelijken.

Vitamine B12 injecteerbare oplossing: Deze vorm is ideaal voor mensen die niet goed zijn in het regelmatig innemen van pillen. Het voordeel ervan is dat de stof direct in de bloedbaan komt zonder de maag te schaden.

Vitamine B12 gel of neusspray: De gel of neusspray wordt via de slijmvliezen van de neus opgenomen en is zeer aan te bevelen voor wie het vanwege maagproblemen niet via de maag kan innemen.

Vitamine B12 drinkbare oplossing: Het wordt via sublinguale druppels geconsumeerd als ware het een homeopathische behandeling. Deze versie wordt sterk aanbevolen voor volwassenen en kinderen die bang zijn voor injecties of erg slecht zijn in het slikken van pillen.

Tablet Sublinguale tablet Injecteerbare oplossing Gel of neusspray Drinkbare oplossing
Vorm van consumptie Orale route Onder de tong geplaatst Intramusculaire of subcutane injectie Aangebracht in de neus Sublinguale druppels
Voordelen Kan overal geconsumeerd worden Lost gemakkelijk op Doet geen pijn aan de maag Gemakkelijk aan te brengen Snel geabsorbeerd
Wie kan het innemen Mensen zonder maagproblemen Mensen met malabsorptieproblemen Mensen met malabsorptieproblemen Mensen met maagproblemen Kinderen of volwassenen met slikproblemen
Dose 1000 microgram (mcg) 25 tot 100 microgram (mcg) 1000 microgram (mcg) 500 microgram (mcg) 0.5 ml
Frequentie 2 of 3 keer per week Per dag 1 keer per maand 1 keer per week Per dag

Wie moet vitamine B12 in zijn dieet opnemen?

Er zijn mensen die vitamine B12 aan hun dieet moeten toevoegen, anders kunnen ze uit balans raken. We hebben hun kenmerken vastgesteld en ze samengebracht in de volgende lijst om je op de hoogte te brengen.

Volwassenen boven de 65: Op deze leeftijd vertraagt de stofwisseling en worden veel voedingsstoffen niet meer opgenomen zoals het hoort. Het probleem is dat de maag stopt met de opname van vitamine B12 via voedsel, wat vermoeidheid, moeheid, problemen in het zenuwstelsel en de celregeneratie veroorzaakt.

Veganisten of vegetariërs: Vitamine B12 komt voor in rood vlees, wit vlees, vis, eieren en melk. Als vegetariërs stoppen met het eten van deze voedingsmiddelen, verminderen ze hun vitamine B12 inname. Dit kan leiden tot problemen met de vertering van voedsel, complicaties bij de assimilatie van ijzer, bij de omzetting van vetten in energie, en tot verzwakking van het immuunsysteem.

Mensen met bloedarmoede: Dit geval is een vicieuze cirkel, want het gebrek aan vitamine B12 veroorzaakt bloedarmoede en de enige manier om dat op te lossen is de inname van deze vitamine. Mensen met bloedarmoede zien er bleek uit of hebben een gelige huid, zijn duizelig en hebben geen eetlust.

Zonder dieet of lichaamsbeweging verliezen ze gewicht, krijgen gevoelloze voeten en handen, hebben pijn op de borst, kortademigheid en voelen zich erg zwak. Om te weten te komen of je bloedarmoede hebt moet je een reeks specifieke medische tests ondergaan.

Mensen met maag-darmproblemen: Mensen die een operatie voor gewichtsverlies hebben ondergaan, problemen hebben met het verteren van voedsel, bacteriën of parasieten in de maag hebben of behandeld worden voor maag-darmziekten.

Dit komt omdat de medicijnen die ze innemen de maag verhinderen de juiste hoeveelheid vitamine B12 op te nemen waarmee ze hun zenuwstelsel en bloedcellen kunnen verzorgen.

In het algemeen zijn voedingssupplementen heel betaalbaar, omdat de meeste dokters een matige consumptie ervan aanbevelen om een betere werking in verschillende fysiologische processen te hebben.

Vitamine B12 druppels worden gemakkelijker door het lichaam opgenomen (Foto: amylv / 123rf.com)

Zoals we al eerder zeiden, is vitamine B12 een voedingssupplement dat door medische specialisten wordt voorgeschreven vanwege de vele voordelen die het het lichaam biedt.

Elke dag wordt het meer en meer geïntegreerd in het dieet van de mensen, en daarom wedden winkels van verschillende soorten erop het in de voorraad van hun producten op te nemen.

Aankoopcriteria

Elke dag zijn we zo gestresst dat het toevoegen van vitamine B12 aan ons dieet een goed idee wordt. Van deze vitamine is bekend dat ze het zenuwstelsel ontspant, en het is aan te bevelen ze onder toezicht van een arts in het dieet op te nemen.

Maar voor je een willekeurige presentatie gaat kopen willen we met je de factoren delen waarmee je rekening moet houden om een goede aankoop te doen, een die bij je levensstijl en activiteiten past.

Gevarieerde presentaties

Hoewel we het al eerder gehad hebben over tabletten, sublinguale tabletten, injecteerbare oplossing, gel of neusspray, en drinkbare oplossing, kan vitamine B12 ook op leuke manieren geconsumeerd worden, die je je misschien niet voorgesteld had. Zo is er een tandpasta presentatie, waarin door het poetsen de vitamine door het lichaam opgenomen kan worden.

Het is een zuiver veganistische uitvinding, vrij van fluoride, gluten, peroxiden, trichloor of parabenen. Het is zeer aan te bevelen voor jonge kinderen en mensen die een kunstgebit dragen. Het helpt een slechte adem te bestrijden dankzij de muntsmaak, en na verloop van tijd kan het vlekken van koffie, thee, wijn of sigaretten verwijderen.

Een andere interessante versie is vitamine B12 in gummies, ideaal voor kinderen die geen medicijnen willen slikken of bang zijn voor injecties. Ze zijn er in verschillende smaken, zijn kauwbaar, glutenvrij, bevatten weinig calorieën en bevatten andere voedingsstoffen zoals vitamine A, vitamine B6, vitamine C, zink en biotine.

Dosering

Alle mensen kunnen vitamine B12 innemen om fysieke en emotionele energie te herstellen, de stemming te verbeteren, ons concentratievermogen en geheugen te helpen en ons immuunsysteem te stimuleren.

Omdat het geen bijwerkingen of schadelijke effecten op de gezondheid heeft, kan dit voedingssupplement dagelijks genomen worden en volgens de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) verandert de dagelijkse dosis met de leeftijd.

Geboorte en zuigelingen: Pasgeboren baby’s tot 6 maanden kunnen 0,4 microgram (mcg) per dag innemen. Wie 7 tot 12 maanden oud is, heeft genoeg aan 0,5 microgram (mcg), terwijl kinderen van 1 tot 3 jaar maximaal 0,9 microgram (mcg) nodig hebben. Oudere kinderen van 4 tot 8 jaar kunnen 1,2 microgram (mcg) vitamine B12 per dag nemen, maar wie de puberteit nadert, van 9 tot 13 jaar, moet 1,8 microgram (mcg) nemen.

Puberteit en adolescentie: Als een tiener tussen 14 en 18 jaar oud is, kunnen ze 2,4 microgram (mcg) vitamine B12 innemen, maar het is ook correct voor wie ouder is dan 15 om maximaal 4 microgram (mcg) per dag in te nemen.

Jonge volwassenheid en 3e leeftijd: Mannen en vrouwen tussen 19 en 50 jaar kunnen ongeveer 2 microgram (mcg) vitamine B12 innemen voor gezonde fysiologische processen. De dosis verandert als ze 60 jaar of ouder worden, want dan moet de inname verhoogd worden tot 2,4 microgram (mcg).

Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven: Ongeacht de leeftijd moeten zwangere vrouwen ongeveer 2,2 microgram (mcg) vitamine B12 in hun dieet opnemen. Als ze borstvoeding geven, wordt aangeraden de hoeveelheid te verhogen tot 2,6 microgram (mcg) per dag.

Vitamine B12 is essentieel voor talrijke processen in het menselijk lichaam, dus is de integratie ervan in de dagelijkse voeding van groot belang. (Foto: Tatjana Baibakova / 123rf.com)

Combinatie

Als veelzijdig voedingssupplement is het gebruikelijk presentaties te vinden van vitamine B12 gecombineerd met een andere stof. Dit is een voordeel omdat het een grotere hoeveelheid voedingsstoffen aan het lichaam kan leveren.

Tenzij je arts een zuivere inname van vitamine B12 heeft voorgeschreven, kun je combinaties vinden met vitamine C, ijzer en foliumzuur om de vitaliteit en energie van zwangere vrouwen te verbeteren. Andere combinaties met vitamine C, B2, B6 en foliumzuur helpen je om minder last te hebben van de symptomen van de menstruatie, geen ijzertekort in het bloed te hebben of het ontstaan van bloedarmoede te voorkomen.

Voorzorgsmaatregelen

Zoals we in de vorige paragrafen vermeldden, is het belangrijk er rekening mee te houden dat het gebruik van sommige geneesmiddelen de opname van vitamine B12 in het organisme kan verstoren, en hier volgen enkele voorbeelden daarvan.

Antibiotica om bepaalde infecties te behandelen, geneesmiddelen tegen gastritis, reflux of zweren, behandelingen tegen diabetes, en ook bepaalde anti-allergenen, kunnen de werking van vitamine B12 vertragen. Opgemerkt moet worden dat aanhoudend alcoholgebruik de lever kan beschadigen, een orgaan dat deze voedingsstof ook verwerkt.

Het is aan te bevelen dat vegetariërs of veganisten vitamine B12 in hun dieet opnemen, puur of gecombineerd (Foto: monticello / 123rf.com)

Vervaldatum

Net als elk ander geneesmiddel verliezen vitamines hun werkzaamheid na verloop van tijd en vervallen ze na 4 tot 5 levensjaren. Hoewel ze ingenomen kunnen worden zonder gevaar het lichaam te schaden of vergiftigd te raken, is het beter nieuwe vitamines te kopen.

Vitamine B12 in vloeibare vorm, bijvoorbeeld, wordt afgebroken door een chemische reactie die het met water heeft, dus als het na verloop van tijd geconsumeerd wordt, biedt het waarschijnlijk niet de voordelen die we zoeken.

In de meeste gevallen hebben vitamineflessen geen houdbaarheidsdatum, dus we nodigen je uit om te onthouden hoe lang geleden je ze gekocht hebt en het idee om ze opnieuw te gebruiken weg te gooien.

Een tip om je vitamine B12 tabletten, pillen of capsules in goede conditie te houden is ze van een plastic potje in een glazen fles te veranderen, en ze uit de buurt van zon en vochtigheid te houden.

Als alternatief raden we aan overgebleven vitamine B12 als plantenmest te gebruiken door de tabletten fijn te maken en ze aan aarde toe te voegen – een veel betere optie dan ze in de vuilnisbak of het toilet te gooien.

(Bron: Natchavakorn Songpracone/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies