basketbalschoenen naast een basketbal
Laatst bijgewerkt: 01-12-2020

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

21Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

106Verzamelde opmerkingen

Basketbal is één van de meest populaire sporten ter wereld, met bijna 500 miljoen spelers. Bovendien is het een sport die één van de meeste inkomsten genereren door het belang van hun wedstrijden in de Verenigde Staten en Europa. Mede door de internationale media-impact van de meest gerenommeerde sterren.

Er zijn twee essentiële elementen om basketbal te beoefenen: de basketbal en de basket. Maar er is nog een derde element dat voor de speler van fundamenteel belang is om zijn beste prestaties te kunnen bieden: basketbalschoenen. Een schoen die speciaal is ontwikkeld voor deze sport en waarmee je nog meer plezier aan het spel kunt beleven.
Belangrijk om te weten

 • Basketbalschoenen zijn één van de sportartikelen die de meeste investeringen in technologische ontwikkeling ontvangt van productiebedrijven.
 • Vanwege het materiaal van de vloer van basketbalvelden hebben de zolen van de schoenen speciale kenmerken.
 • Het comfort van je basketbalschoenen is essentieel, evenals het design en de technologie.

Onze selectie: De beste basketbalschoenen op de Nederlandse markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste basketbalschoenen die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van de beste basketbalschoenen een stuk eenvoudiger.

De beste hoge basketbalschoenen

De Nike Court Borough Mid Sportschoen voor mannen geeft je de klassieke basketballook, ook voor op straat. Gemaakt met leren en suède bovengedeelte voor duurzaamheid, terwijl de verstevigde rand zorgt voor een comfortabel gevoel.

Leren en suède bovengedeelte voor comfort en duurzaamheid. De verstevigde rand geeft een aangename demping. De rubberzool geeft verbeterde tractie en steun.

De beste halfhoge basketbalschoenen

Adidas is sport én mode. De rijke geschiedenis in de sportwereld is duidelijk zichtbaar in de authentieke producten die, sinds eind jaren negentig, op een originele manier weer tot leven te gebracht worden met innovaties en stijl. Met deze Adidas basketbalschoenen maak je net zulke indrukwekkende dunks als de sterren!

De schoenen hebben veel ademend vermogen, waardoor je minder snel last krijgt van zweetvoeten. De stevige hiel zorgt voor extra veel stabilisatie. De tussenzool dempt je stappen tijdens het lopen, zodat je snel en comfortabel naar de ring dribbelt.

De beste lage basketbalschoenen


Tijdelijk niet leverbaar

Deze voormalige basketbalschoen is vernoemd naar Air Force One, het vliegtuig van de Amerikaanse president. In 1982 was het de eerste basketbalschoen met Nike Air, die het spel naar een hoger niveau bracht.

De schoen kreeg al snel voet aan de grond over de hele wereld, van basketbalvelden tot de kern van de hiphopcultuur. De schoen is van echt leer, heeft een dempende middenzool, een rubberen buitenzool en een beschermende enkelrand.

De beste basketbalschoenen voor kinderen


Tijdelijk niet leverbaar

Nike staat bekend om zijn unieke en innovatieve sportkleding en sportschoenen. De swoosh als merkenlogo zie je op ieder Nike-item. Nike gebruikt alleen duurzame materialen van hoge kwaliteit en innovatieve technieken bij de vervaardiging van zijn kleding en schoenen.

Deze Team Hustle schoen is voorzien van een synthetisch leer, full-length Phylon tussenzool met ingekapselde hak Air unit. Tevens heeft de schoen een stevige rubberen buitenzool met visgraatpatroon. In wit met zwarte details, kan zowel voor jongens als meisjes gebruikt worden.

Shopgids: Alles wat je moet weten over basketbalschoenen

Het is van groot belang dat je voordat je basketbalschoenen koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

Afrikaanse Amerikaanse tiener die zijn schoenkant op een basketbalhof koppelt

Een belangrijke factor van de schoenen is de zool, omdat deze over schokdemping moet beschikken om blessures te voorkomen.
(Bron: Rawpixel: 99217101/ 123rf.com)

In welke andere modaliteiten worden basketbalschoenen gebruikt?

Naast basketbal kunnen basketbalschoenen ook voor andere modaliteiten met vergelijkbare eigenschappen worden gebruikt. Het is hetzelfde spel, maar met een speelveld van kleiner formaat, als gevolg van omstandigheden, of voor het aanpassen van het spel aan kinderen die beginnen met basketbal. Hieronder kun je hier meer over zien:

Mini-Basketbal Streetball 3 x 3 Basketbal
Beoefend door kinderen van minder dan 11 jaar. Het is een face-to-face tussen twee spelers. Twee drie-componenten teams spelen tegen elkaar.
Hierbij gaat het meer om de basisprinicipes te leren dan om het winnen. Het wordt op straat gespeeld en is een onderdeel van de hiphopcultuur. Het veld is een half basketbalveld en heeft maar één basket.
De afmetingen van het veld, de basket en de bal zijn kleiner. Biedt spectaculaire Slam Dunks, schijnbewegingen en handwissels. Het is mogelijk dat deze modaliteit een olympische sport kan worden.
Sommige regels zijn anders, zoals de afwezigheid van het driepuntsschot. Sommige basketbalregels zijn niet van toepassing. Het heeft een aantal verschillen met de oorspronkelijke basketbal regels.

Is het materiaal van basketbalschoenen belangrijk?

De materialen die gebruikt worden bij de productie van basketbalschoenen zijn bepalend voor de prestaties die ze ons kunnen bieden. Bovendien hangt hun levensduur hiervan af en de sensatie die we hebben bij het dragen ervan. Er zijn materialen van goede kwaliteit maar die te zwaar zijn, die je bewegingsvrijheid bemoeilijken. Het beste is een licht en duurzaam materiaal.

Een andere factor om rekening mee te houden is het ademend vermogen, wat van fundamenteel belang is wanneer je een zo veeleisende sport als basketbal beoefent. Het strategisch geplaatste gaas in sommige delen van de schoen en de lichte materialen geven meer transpiratie en zorgen ervoor dat je voeten comfortabeler aanvoelen.

Maak je klaar voor een goed spel!

Vergeet niet om je schoenen na het schoonmaken op een droge plaats te bewaren.
(Bron: Bernard Bodo: 75900320/ 123rf.com)

Hoe voorkom je dat basketbalschoenen uitglijden?

Een basketbalspeler moet in staat zijn om te draaien, van richting te veranderen en abrupt te stoppen. Als de schoenen glad zijn geworden, zal hij niet in staat zijn om één van de bovenstaande dingen te doen, d.w.z. hij zal niet in staat zijn om op het veld te presteren. Er zijn enkele maatregelen die we op een eenvoudige manier kunnen uitvoeren:

 • Doe een stuk plakplastic onder je schoenen voordat je gaat spelen. Het verwijdert stof en vuil van de zool.
 • Spuit haarspray op de zolen. Zo wordt er een hechtend laagje gevormd die de grip bevordert.
 • Breng wat vloeistof aan op de zool en droog deze af met een doek. Je verwijdert het vuil en hebt zo meer grip.
 • Bevochtig de vingers met speeksel en strijk ze over de zool. Het is geen ideale oplossing, maar het lost het probleem voor een paar minuten op in noodsituaties.
Wist je dat basketbal in 1891 werd uitgevonden? De sport werd uitgevonden door een natuurkundeleraar genaamd James Naismith.

Hoe worden basketbalschoenen door de technologie beïnvloed?

De grootste fabrikanten van sportuitrusting ter wereld investeren veel geld, toewijding en moeite in het verbeteren van hun producten. Deze concurrentie leidt tot voortdurende technologische vooruitgang die in de verschillende modellen wordt verwerkt, waardoor de kwaliteit, de prestaties en de in het oog springende ontwerpen worden verbeterd.

Dankzij deze onderzoeken en ontdekkingen zijn de demping, duurzaamheid en weerstand verbeterd, evenals het comfort en de lichtheid. Luchteenheden zijn geïntegreerd in de hielzool en er wordt gel toegevoegd aan de basis om de demping te verbeteren. Sommige modellen zijn gemaakt van microvezel.

Jonge man op basketbalveld dribbelen met bal. Vintage sfeer

Er zijn verschillende opties van basketbalschoenen, kies de schoenen die het beste bij je passen.
(Bron: Michal Bednarek: 32104267/ 123rf.com)

Hoe moet ik mijn basketbalschoenen schoonmaken?

Als je je basketbalschoenen schoon wilt houden en hun duurzaamheid wilt verhogen, is het belangrijk om ze na elk gebruik schoon te maken. Naast het met de hand wassen van de schoenen, moeten we soms ook gedetailleerde werkzaamheden uitvoeren aan onderdelen waar vuil of kleine steentjes in kunnen zitten: hiervoor gebruik je een borsteltje of een prikker. De gebruikelijke methode is:

 • Was de schoenen met de hand met een kleine borstel en zachte zeep of afwasmiddel.
 • Wrijf de verschillende vuile plekken in met een borstel of een met zeep geïmpregneerde doek,
 • Schrob de zolen met een in warm water gedrenkte tandenborstel. Met een cocktailprikker kan je bij de kleine gaatjes komen en het zand verwijderen.
 • Spoel ze daarna af met een schone, zachte en vochtige doek .
 • Droog de natte delen af met een droge doek en laat de schoenen op een geventileerde plaats drogen om het proces te voltooien, maar nooit in de zon.
 • Bewaar de schoenen in een zak of op een droge plaats, nadat je je ervan hebt verzekerd dat ze niet nat zijn.

indoor basketbal

Het is aan te raden om je schoenen schoon te maken met een borsteltje en een milde zeep.
(Bron: Yuttadanai Mongkonpun: 88123296/ 123rf.com)

Wat zijn de bekendste merken basketbalschoenen?

Zoals bij bijna alle sporten, vooral de meest populaire en met het grootste aantal beoefenaars, behoren de firma’s Adidas en Nike tot de meest erkende. Twee reuzen die van fundamenteel belang zijn voor de technologische ontwikkeling van elk sportproduct vanwege de grote investering die ze maken voor de verbetering van hun artikelen.

Deze zijn dus ook aanwezig in de basketbalsport, vooral als het gaat om het maken van de schoenen en het ontwerpen van de modellen van de grootste sterren van deze sport. Maar je vindt ook basketbalschoenen van hoge kwaliteit dankzij wereldberoemde merken zoals: New Balance, Under Armour, Reebok, Ashion en Puma.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van basketbalschoenen om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om de schoenen te vinden die het beste bij je passen, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de basketbalschoenen die je nodig hebt

Ontwerp

Het ontwerp is afkomstig van anatomische en biomechanische studies die door de productiebedrijven zijn uitgevoerd. Zij streven naar een kwaliteitsproduct dat bestand is tegen de beproevingen van de sport, de omstandigheden van de oppervlakken waar het wordt beoefend, over het algemeen hard en glad, en de weersomstandigheden bij het buitenspelen. De soorten ontwerpen naar gelang de hoogte zijn:

Hoge Middelhoge Lage
Voor Indoor Spelers. Zware buiten- of snelle binnenspelers. Buitenspelers.
Voordeel Verhoogde enkelbescherming. Geeft een betere ondersteuning van de enkel bij het springen. Maakt abrupte verandering van richting zonder risico’s mogelijk.

Zolen

Voor experts is de zool het belangrijkste onderdeel van basketbalschoenen. Het is een sport waarbij veel gesprongen wordt, waarbij de voet tot acht keer het gewicht van het lichaam ondersteunt. Daarom is het dempingssysteem van essentieel belang, zodat enkels en knieën niet geblessuurd raken en rugklachten, vooral in de wervelkolom, voorkomen worden.

Een ander essentieel kenmerk dat de zool moet hebben is een goede grip. De houten vloeren op de speelvelden zijn zeer glad, vooral wanneer ze bevochtigd worden door transpiratie van de spelers. Goede anti-slip condities kunnen onnodige risico’s vermijden.

https://www.instagram.com/p/B2g2HpeFvNy/

Positie

De positie die je in het veld inneemt, is ook bepalend voor het type schoenen dat je moet dragen. Sommige spelers hebben behoefte aan lichtheid en bewegingsvrijheid. Anderen hebben meer enkelbescherming en goede demping nodig omdat ze vaak springen en het risico lopen om blessures op te lopen door op een tegenstander te stappen. Dit zijn enkele van de kenmerken van het team, afhankelijk van de positie.

 • Point Guard: Dit zijn snelle en explosieve spelers, die abrupte van richting veranderen. Ze hebben lage schoenen nodig.
 • Shooting Guard: Ze hebben soortgelijke omstandigheden als de vorige en hetzelfde type schoenen wordt aanbevolen.
 • Small Forward: Ze hebben meer zwaartekracht dan de vorige en hebben de neiging om op de “verf” (gebied dichter bij de basket) te stappen, zodat ze worden blootgesteld aan blessures. Deze kunnen beter halfhoge schoenen gebruiken.
 • Centers en Power Forwards: Ze zijn de zwaarste spelers van het team. Ze hebben goede demping nodig, omdat ze voortdurend springen voor rebounds, evenals bescherming voor de enkels, omdat ze op de voeten van andere spelers kunnen vallen, met het risico blessures op te lopen. Hoge schoenen zijn essentieel.
Wist je dat de langste speler in de geschiedenis van de NBA een Chinees is? Zijn naam is Yao Ming en hij is 2,29 m lang.

Sluitingen

De sluitingen van de basketbalschoenen zijn belangrijk, omdat het deel uitmaakt van de elementen die de steun aan de voet bepalen. Om ongemak of risico op letsel te voorkomen, kan je het beste veters gebruiken. Op deze manier zorg je voor een complete en op maat gemaakte pasvorm, wat bij de andere opties niet altijd het geval is. Dit zijn de gebruikelijke sluitingen:

Veters Velcro Ritssluiting
Pasvorm Maakt het mogelijk om de schoenen aan de voeten aan te passen. Heeft een minder goede pasvorm aan de voet en kan losgaan. Ze geven geen goede pasvorm aan de voet.
Voordeel Ze zijn veiliger. De hoge eisen versnellen slijtage en scheurvorming. Zijn niet aan te raden voor competitieniveau.
Geschikt voor Op competitieniveau zijn het de meest gebruikte sluitingen. Meer geschikt voor wandelen of training. Ideaal als je op wilt vallen met je schoenen.

Maat

Niet alle merken gebruiken dezelfde soort maten. Daarom moet je dit aspect goed in de gaten houden. Indien mogelijk kun je het product passen, want het is essentieel dat je je comfortabel voelt en dat de schoenen zich aanpassen aan je voet en je manier van lopen. Indien dit niet mogelijk is, kun je je maat opnemen en zoeken naar het equivalent op de instructies van de verschillende merken:

 • Stap 1: Leg een vel papier op de vloer met de rand tegen de muur aan.
 • Stap 2: Stap op het papier met de hiel tegen de muur aan en markeer de punt van je grote teen met een potlood.
 • Stap 3: Meet de afstand met een liniaal of centimeter.
 • Stap 4: Kijk voor het equivalent in de maattabellen van de fabrikant.

Samenvatting

Door de grote hoeveelheid modellen die er op de markt zijn, is het soms niet eenvoudig om te beslissen welke basketbalschoenen de beste voor je zijn. Het is belangrijk om niet de eerste de beste te kiezen, alleen vanwege het opvallende design, een betaalbare prijs, een specifieke kleur of de aantrekkelijke reclame van een geweldig merk.

Je moet kiezen voor schoenen die passen bij je voeten, je spel, en die comfortabel, resistent, flexibel en licht zijn. En hopelijk gemaakt van materialen van goede kwaliteit, wat je prestaties helpt verbeteren, ongemak voorkomt en je effectiever beschermt tegen blessures.

Vond je ons artikel over basketbalschoenen interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de perfecte basketbalschoenen kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Andriy Popov: 75949195/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies