Laatst bijgewerkt: 01-12-2020

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

24Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

90Verzamelde opmerkingen

Wil je niet iedere keer andere flippers aan je voeten als je gaat zwemmen? Misschien kun je het tempo van je zwemvrienden niet bijhouden, omdat je voeten zwabberen in je flippers. Of je krijgt kramp, omdat de vinnen te strak om je voet zitten. Het kan zijn dat je dit artikel wilt lezen, omdat je nu een paar flippers bezit die je niet goed bevallen, of dat je op het punt staat je eerste paar te kopen.

Er bestaan veel verschillende modellen flippers met hele veelzijdige kenmerken. Het is dan ook handig om je vooraf in een aantal belangrijke aspecten te verdiepen. Dat gaan we doen. Op basis van deze aspecten kies je de flippers die het beste bij jou passen. Bij jouw manier van zwemmen en bij de vorm van jouw voeten. Als je van zwemmen houdt en je staat op het punt om een keuze te maken, dan vraag je je vast af: welke flippers zal ik kopen?
Belangrijk om te weten

  • Naast hand paddles kunt je flippers gebruiken bij het zwemmen. Deze passen zich aan aan je voet en vormen een uitstekend verlengstuk van je lichaam. Ze maken je voeten langer, waardoor je met hogere snelheid kunt zwemmen.
  • Zwemmen met flippers verbetert bovendien jouw zwemhouding. Ze geven je namelijk het gevoel boven het wateroppervlak te zweven, waardoor je je benen meer gebruikt. Met finnen beweeg je je benen beter en blijf je gemakkelijker drijven dan zonder.
  • Misschien denk je: een flipper is een flipper, maar dat is niet zo. Er bestaan veel soorten en maten flippers op de Nederlandse markt. Sommige hebben een specifieke sportieve functie bij het zwemmen en andere bij andere watersporten.

Onze selectie: De beste flippers op de markt

Een kwalitatieve flipper is een essentieel accessoire onder water, als je zwemt, snorkelt of duikt. Flippers vervullen een spierversterkende rol voor de benen en armen. Ze vergroten de fysieke conditie. In het gedeelte hieronder, hebben we de beste flippers op de Nederlandse markt voor je geselecteerd. Dit doen we om zo jouw keuze te vergemakkelijken.

De flippers met de beste prijs-kwaliteitverhouding

De Aqua Lung Wind is een nieuwe entry-level vol pocket vin, ideaal om te duiken en snorkelen. Ook al is de vin compact en licht van gewicht, hij is nog steeds robuust en comfortabel. Dankzij het travel-size vinblad en het lichte gewicht neem je de vin overal gemakkelijk mee naar toe.

Het ergonomische ontwerp past zich aan aan de bouw van je voet. De prijs-kwaliteitverhouding van dit product is uitstekend.

De beste flippers voor kinderen

Ben je op zoek naar flippers voor je kinderen? Dan zijn de Atlantis snorkelvinnen misschien iets voor jou. De flippers zijn licht en compact, zitten daardoor erg lekker en zijn eenvoudig mee te nemen op reis. De vinnen zijn voorzien van een verstelbare hielstrap voor een optimale pasvorm.

Waar we misschien nog wel het meest fan van zijn, zijn de vrolijke kleurtjes. Handig ook als je op zoek bent naar je kind in het zwembad of de zee.

De beste flippers om te snorkelen

De flippers van Tunturi zijn de perfecte metgezel bij het snorkelen. Met weinig beenkracht maak je voldoende stuwing en zwem je als een vis door het water.

Een ander groot voordeel van deze vinnen is dat je ze makkelijk aan- en uittrekt. Het gaat zo makkelijk dat kinderen dit zelf ook kunnen doen. Handig als jij druk bent om je eigen vinnen aan te trekken. De maat van de flippers is verstelbaar van maat 36 tot 40.

De beste flippers voor wedstrijdzwemmers

Deze Waimea zwemflippers zijn verstelbare flippers voor volwassenen waarmee je lekker hard kunt zwemmen. Handig als je gaat duiken. De flippers worden geleverd in een handig opbergnet zodat je ze gemakkelijk overal mee naar toe neemt. Ze zitten stevig om je voeten zodat je ze niet kwijtraakt in het water.

Met deze flippers glijd je net wat soepeler door het water. Ze zitten comfortabel en gaan lang mee, door het robuuste ontwerp.

De beste flippers om te duiken

No products found.

Gemaakt in Italië, door Cressi. Voor duiken en andere watersporten, een uiterst eenvoudig te gebruiken vin. Levert uitstekende prestaties zonder de voeten te vermoeien. Dankzij de nieuwste technologieën hebben deze producten een laag gewicht, zonder in te leveren op rendement. Ook zie je er goed uit, want ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Het vin-blad is gemaakt van polypropyleen. Dit is een lichtgewicht, maar toch reactief materiaal, gecombineerd met zacht thermisch rubber genaamd elastomeer bij de voet. Bevat zijstabilisatoren en beschermende rand tegen beschadigingen. Het voetdeel is gemakkelijk in te stellen. Dit verzekert je van een goede pasvorm en comfort in het water.

Shopgids: Alles wat je moet weten over flippers

Het hebben van een eigen set zwemspullen, duikspullen of snorkel spullen, verhoogt het onderwaterplezier. Daarom gaan we in de volgende sectie de meest voorkomende twijfels ophelderen. Vragen van gebruikers van flippers om te zwemmen, snorkelen of duiken. Daarna weet jij precies welke flippers passen bij jouw eigen behoeften.

De meest professionele flippers zijn gemaakt van glasvezel of koolstofvezel, of een combinatie van deze twee materialen.
(Bron: Jakob owens: 303060/ unsplash.com)

Wat zijn flippers precies en waarvoor gebruik ik ze?

Met flippers beweeg je sneller en soepeler door het water. Een flipper bestaat uit een open of gesloten voetzak en een vin-blad. Verbetering van de stuwkracht van de zwemmer is de functie van een zwemvlies, zonder deze te belemmeren in zijn bewegingen. Sommige flippers zijn voorzien van een verstelbare hielband, zodat je ze ook met duikschoenen of waterschoenen kunt gebruiken.

Waarom is het zinvol om met flippers te zwemmen?

Flippers zijn als het ware een toevoeging aan onze lichaamslengte. Eenmaal aan de voet, dan helpen zij zwemmers om sneller en stabieler door het water te bewegen. Als je zwemvliezen draagt tijdens het zwemmen, merk je dat je sneller zwemt. Tijdens het duiken voorkomen ze in veel gevallen de bekende en pijnlijke zwemmerskramp.

Wist je dat flippers in 1173 werden uitgevonden door de zwemfanaat Benjamin Franklin? Hij was toen 11 jaar oud. Ook waren de eerste vinnen bedoeld om aan de handen te dragen tijdens het zwemmen.

Welke flippers zijn er allemaal op de markt?

De functie van flippers is om het water weg te stoten in de tegengestelde zwemrichting. Hiervoor gebruikte men vroeger een paar simpele platen, die het voetoppervlak verlengden. Tegenwoordig is het ontwerp van de flippers sterk verbeterd. Hieronder presenteren we je een overzicht van de verschillende soorten flippers.

Type Kenmerken Gebruik
Verstelbare flippers Deze zijn open bij de hiel en bevatten daar een verstelbare band Gebruikt men vooral om te snorkelen en duiken in koud water. Kunnen gebruikt worden met duikschoenen of waterschoenen.
Voetvinnen Voetgedeelte is volledig gesloten Blote voeten of met een neopreen sok
Verdeelde flippers Bevatten een scharnier in het vin-blad Gebruikt door duikers. Persoonlijke voorkeur ten opzichte van voetvinnen, omdat de structuur niet echt toegevoegde waarde heeft
Gespleten flippers Heeft een vin-blad bestaande uit twee delen, waardoor been bewegingen minder energie kosten Vooral gebruikt door duikers die zonder veel inspanning sneller willen bewegen onder water
Flippers met lang vin-blad Zorgen ervoor dat je lange afstanden kunt afleggen met kleine bewegingen Reddingszwemmen en reddingsduiken
Flippers met een half vin-blad Hiermee kun je middellange afstanden afleggen en technische oefeningen doen Deze zijn uitermate geschikt voor iedereen die begint met de zwemsport of met duiken
Flippers met een korte vin Vanaf de onderkant van de voet verschijnt er weinig vin-blad Snelheid is waar het bij deze flippers om gaat
Duikvinnen Dit zijn de klassieke flippers Vloeiend door het water gaan, daar gaat het om bij deze flippers
Bodyboard flippers Dienen om jezelf voort te duwen terwijl je op een board staat Worden gebruikt om te surfen
Flippers voor het onderwatervissen Zijn een klein beetje langer, zodat je stabiel blijft onder water, zonder veel inspanning Worden vooral gebruikt tijdens het vissen onder water, met een harpoen.
Freedive flippers Freedive vinnen zijn gemaakt van een koolstofvezel, welke je als zwemmer lichter maken Diep duiken in het water is het doel van deze flippers. Soms om te vissen, soms puur om de betekenis van de diepte van de zee

Uit welke materialen worden flippers gemaakt?

Rubber is het meest gebruikte materiaal in de productie van flippers. De meest professionele flippers zijn gemaakt van glasvezel of koolstofvezel, of een combinatie van deze twee materialen. Het voordeel van deze materialen is, dat zij lichter zijn, terwijl ze dezelfde hardheid hebben als rubber. Voor het voetgedeelte worden meestal zachtere materialen gebruikt.

Welk onderhoud vragen flippers om te duiken?

Een vraag die veel watersporters stellen gaat over het onderhoud aan het technische materiaal na gebruik. In het geval van flippers, dan raden we je aan ze na gebruik af te spoelen met zoet water. Dit kan lauwwarm water zijn, waarin al het zeezout oplost dat aan de flippers kleeft. Eenmaal afgespoeld, dan kun je ze ergens neerzetten of leggen om te drogen. Zorg er dan wel voor dat ze niet kunnen verbuigen.

Wist je dat als je zwemt met flippers, jouw beenbewegingen veel effectiever zijn als je je flippers onder water houdt? Zo verlies je geen kracht en efficiëntie.

Hoeveel kost een paar flippers?

Flippers kunnen sterk variëren in prijs. Voordelige zwemvliezen zijn die voor het zwemmen of bodyboarden. De prijs hiervan ligt tussen de 10 en 40 euro. Professionele vinnen voor extreme sporten zijn over het algemeen duurder. Zij kunnen tot wel 120 euro kosten.

Professionele vinnen voor extreme sporten zijn over het algemeen duurder. Zij kunnen tot wel 120 euro kosten.
(Bron: Jeremy bishop: 98688/ unsplash.com)

Is het de moeite waard om tweedehands flippers te kopen?

Of je nu professioneel aan watersporten doet, of zwemmen als hobby beoefent, de beste beslissing die je kunt maken is het kopen van een paar kwalitatieve flippers. Online vind je de beste zwemvliezen tegen competitieve prijzen. Bovendien zit er op nieuwe producten vaak garantie. Door nieuwe flippers te kopen ga je niet nat wanneer ze niet lekker zitten.

Waar koop ik goede en goedkope flippers?

Als je goede en goedkope zwemflippers wilt kopen, dan kan je het beste naar Amazon gaan. Via deze webpagina vind je flippers van allerlei soorten en maten. Er zitten sowieso flippers bij, die perfect passen bij wat jij zoekt. Twijfel niet langer en bestel je flippers gemakkelijk in deze online winkel.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Zoals je al hebt kunnen lezen, heeft iedere soort flipper zijn eigen voordelen. Duiken met flippers is heel wat anders dan zwemmen met flippers. Beide vragen om een ander type vin. Voordat je je flippers gaat kopen is het verstandig naar de volgende onderwerpen te kijken. Zo voorkom je een miskoop:

Formaat

Al naar gelang het gebruik dat je de flippers geeft, kun je kiezen voor kleine flippers voor het trainen van je zwemconditie en een groot formaat flippers, voor het freediven. Met deze laatste beweeg je je met kleine bewegingen soepel door het water.

Open of gesloten voet

Open flippers zijn te gebruiken met duikschoenen of waterschoenen. Deze zijn nuttig om mee naar en door het water te lopen, als je weet dat er rotsen en stenen liggen. Gesloten flippers zijn meer geschikt voor het duiken in warmere wateren. Ze kunnen soms met sokken gebruikt worden om schaven te voorkomen.

Duikflippers zijn veel groter dan flippers om mee te snorkelen. Met grotere flippers beweeg je soepel onder water.
(Bron: Doug duffee: 1171504/ unsplash.com)

Verstelbare hielband

Belangrijk onderdeel van de kwaliteit van flippers is het materiaal van de verstelbare hielband. Dit onderdeel van flippers gaat doorgaans het eerst kapot, daarom moeten ze van stevig en flexibel materiaal zijn. Verstelbare flippers kun je verstellen in maat, zodat ze comfortabel om je voet of duikschoen zitten. De verstelband moet makkelijk te bedienen zijn.

Comfort

Comfort is een belangrijke overweging wanneer je een paar flippers gaat kiezen. Hoe voelt het om ze aan te hebben? Omdat flippers zijn bedacht om jouw waterplezier te verhogen, moet je ze gemakkelijk aan en uit kunnen trekken.

We raden je aan om neopreen sokken of waterschoenen te gebruiken, afgestemd op de temperatuur van het water.

Hardheid en lengte van de vin

Afhankelijk van het gebruik dat je aan je flippers wilt geven kies je voor een hardere of zachtere vin: zwemmen met een zachte vin zal je minder inspanning kosten. Met een hardere vin zul je echter krachtiger slagen kunnen maken en harder kunnen zwemmen. Voor het zwemmen met een hardere soort flipper, zul je in een iets betere fysieke conditie moeten zijn.

Met betrekking tot de lengte van de vin zijn duikflippers veel groter dan flippers om mee te snorkelen. Met grotere flippers beweeg je soepeler dieper onder water. Gebruik deze truc om de maximale lengte van jouw flippers te weten: de vin lengte mag niet groter zijn dan de afstand tussen jouw enkel en knie.

Fabricage materiaal

Het fabricage materiaal waaruit flippers gemaakt zijn, zijn nogal geëvolueerd sinds het bestaan ervan. In de begintijd van de flipper of zwemvlies, gebuikte men een soort bewerkte huid. Daarna ging men natuurlijk rubber toepassen om mee te zwemmen. Vandaag de dag zijn er twee soorten flippers, naar het materiaal waaruit zij gemaakt zijn:

  • Volledig van rubber en neopreen: Behoorlijk zware flippers, maar goed bestand tegen chloor en salpeterzuur in zwemwater.
  • Plastic vin-blad en voetzak van rubber of neopreen: veel lichter dan de flippers van rubber alleen. Daarom is dit de meest gekozen soort flipper om mee te zwemmen.

Kleur

Over smaak valt niet te twisten, net als over de kleur van je flippers. Opvallende kleuren flippers zijn handig, omdat jouw zwemvrienden je dan makkelijk kunnen herkennen. Ga je onder water fotograferen? Kies dan voor een rustige en neutrale kleur, want daar schrikt het onderwaterleven niet van.

Lichamelijke conditie

Je kunt maar beter realistisch zijn over jouw lichamelijke conditie bij het kiezen van de juiste flippers. Bij een goede conditie kun je voor langere en hardere soorten flippers kiezen. Als jouw conditie te wensen overlaat, ga dan voor kortere en zachtere flippers. Bovendien hangt dit ook af van de sport die je ermee wilt beoefenen. Recreatief zwemmen met flippers is echt wat anders dan scuba-duiken, sportief duiken of freediven.

Bediening

Het is heel belangrijk dat je de flippers die je koopt goed kunt bedienen in het water. Ook is het fijn als je ze gemakkelijk kunt aantrekken en uittrekken. Het gaat immers om het waterplezier. Het is ook nuttig om alvast te weten hoe je de flipper kunt verstellen, voordat je het water ingaat.

Samenvatting

Of je het nu flippers, vinnen of zwemvliezen noemt, het is belangrijk om jouw eigen soort te kiezen. Niets vervelender, dan zwemmen, snorkelen of duiken met flippers die niet lekker zitten. Kies daarom voor een paar flippers die je een goed gevoel geven en waarmee je overweg kunt in het water.

Met een paar persoonlijke flippers ben je af van de kramp die je krijgt van een paar gehuurde flippers. Flippers hoeven bovendien niet duur te zijn. De prijzen van de meest populaire modellen schommelen zo tussen de 30 en 120 euro. Vooral als je vaak in het water bent, is het investeren in een paar flippers de moeite waard.

Vond je dit artikel leuk? Vergeet het dan niet te delen in jouw sociale netwerken en hieronder je reactie achter te laten.

(Bron van de uitgelichte afbeelding: Sonnie hiles: 64325/ unsplash.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies