futsal schoenen hangen in de kleedkamer
Laatst bijgewerkt: 01-12-2020

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

20Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

104Verzamelde opmerkingen

Nadat Uruguay goud won tijdens de Olympische Spelen in Amsterdam in 1930, ontvlamde de passie voor voetbal in dit Latijns-Amerikaanse land. Duizenden kinderen speelden er al voetbal op straat en op kleine, informele voetbalveldjes. Maar niemand had ooit bedacht, dat je ook binnen kunt voetballen. Totdat een leraar op dit briljante idee kwam, zijn naam was Juan Carlos Ceriani. Hij combineerde de regels van het gewone voetbal, basketbal, handbal en waterpolo tot een nieuwe sport: zaalvoetbal.

Met het verstrijken van de tijd werd deze binnensport erg populair. Mede, omdat het makkelijker instappen was dan in gewoon voetbal. Op professioneel federatie niveau was het echter niet zo eenvoudig om te zaalvoetballen. De grote sportmerken haakten in op deze opkomende balsport en begonnen met de productie van afgestemde sportmaterialen. Zo ook met het maken van speciale zaalvoetbalschoenen.




Belangrijk om te weten

  • Met een paar goede zaalvoetbalschoenen moet je je comfortabel en beschermd voelen tijdens het zaalvoetballen.
  • De zolen van jouw zaalvoetbalschoenen moeten stevig en stabiel zijn, zodat je goed staat en rent in de zaal.
  • Een zaalvoetbalschoen is meestal flexibeler dan een voetbalschoen voor op het veld. Hiermee voorkom je blessures.

Onze selectie: De beste zaalvoetbalschoenen op de Nederlandse markt

In het gedeelte hieronder laten we je de zaalvoetbalschoenen zien, die door voetballers het best beoordeeld zijn. Oftewel, de best scorende zaalvoetbalschoenen die op dit moment in Nederland te krijgen zijn. Ze voldoen allemaal aan de voorwaarden die de sport zaalvoetbal stelt aan zaalvoetbalschoenen. Welke schoen past bij jou?

”Otras

De beste leren zaalvoetbalschoenen

De Adidas Kaiser 5 Goal zaalvoetbalschoenen zijn klassiekers van echt leer, met de herkenbare Adidas look. Het bovenmateriaal past zich na een paar keer voetballen perfect aan aan de vorm van jouw voeten, waardoor ze heerlijk zitten.

De zool van deze indoor sportschoen voor mannen heeft goede grip op de vloer, maar laat daarop geen strepen achter. Door de beschermende rand aan de bovenkant gaan deze zaalvoetbalschoenen lang mee. Behandel ze regelmatig met leervet en laat ze ventileren na iedere training.

De zaalvoetbalschoenen met een goede prijs-kwaliteitsverhouding

Deze Samba indoor voetbalschoen, een Adidas-favoriet, lijkt gemaakt voor de straat, maar was oorspronkelijk bedoeld als voetbalschoen voor bevroren velden. Deze klassieker is uitgebracht in verschillende varianten van suede tot leren bovenwerken.

De pasvorm is nauwsluitend en vormt zich naar de voet. Het bovenwerk is van zacht en soepel zwart met wit leer. De schoen heeft een IC zool met een goede grip op gladde indoorvloeren en is dus uiterst geschikt voor zaalvoetbal liefhebbers.

De beste zaalvoetbalschoenen “made in Holland”


Tijdelijk niet leverbaar

Rucanor is een Nederlands bedrijf wat werd opgericht in 1956 als producent van canvas gymschoenen. Hier ontlenen ze ook hun naam aan: RUbber & CAnvas ORganisatie. De sportschoenen van canvas zijn na alle jaren nog steeds onderdeel van het assortiment.

Inmiddels is Rucanor uitgegroeid tot een groot merk met verschillende producten. Deze Rucanor indoor voetbalschoen heeft een rubberen zool met EVA middenzool die voor goede demping zorgt. De voetbalschoenen zijn verkrijgbaar in de maten 36 t/m 48.

De beste zaalvoetbalschoenen voor kinderen

Deze zaalvoetbalschoenen uit het Mutator Pack hebben een Claw Collar en zijn voorzien van een lichte indoor zoolplaat en een asymmetrisch vetersysteem. De snelste profvoetballers hebben een gemiddelde balcontact van slechts 9 seconden nodig. Snelheid is daarbij bepalend en dat is precies waar de nieuwe Adidas X 19 voor is bedoeld.

Geïnspireerd op Adidas voetbalschoenen uit het verleden is de nieuwe adidas X 19 een vermenging van het verleden met de toekomst. De Adidas X 19 staat voor explosieve snelheid, met en zonder bal, gecombineerd met een exceptionele eerste touch en de eerste die scoort.

Shopgids: Alles wat je moet weten over zaalvoetbalschoenen

In de loop van dit artikel krijg je alle informatie die je nodig hebt, om een paar goede zaalvoetbalschoenen te kunnen kiezen. Je leert alle ins en outs over deze indoor sportschoen. Zo weet je precies welke eisen de sport zaalvoetbal stelt aan een paar zaalvoetbalschoenen en welke kenmerken jij erin zoekt. Zo scoor je een paar goede zaalvoetbalschoenen die aan alle wensen en eisen voldoet.

vrienden rusten op gras

Een paar zaalvoetbalschoenen is ontworpen om te werken op een gladde en harde ondergrond.
(Bron: Jozef Polc: 30089545/ 123rf.com)

Wat is het verschil tussen voetbalschoenen en zaalvoetbalschoenen?

Een paar zaalvoetbalschoenen maakt deel uit van de uitrusting van een zaalvoetballer. De sport zaalvoetbal is afgeleid uit voetbal en lijkt daar dan ook erg op. Maar, de regels en richtlijnen zijn net even anders. Ze neigen naar de regels van de sporten basketbal en handbal. Jouw zaalvoetbalschoenen zitten tussen jouw voeten en de vloer en jouw voeten en de voetbal. Ze zijn van invloed op de sportieve prestaties van de zaalvoetballer en beschermen de sporter tegen blessures aan voet en enkel.

Hoewel beide soorten voetbalschoenen een vergelijkbare sportprestatie moeten leveren in de ondersteuning van de speler, verschillen zij onderling. Een van de belangrijkste verschilpunten is dat de zool van zaalvoetbalschoenen anders is dan die van gewone voetbalschoenen. Men speelt immers op een andere ondergrond. Zaalvoetbal speelt men op een gladde, harde ondergrond, terwijl gewoon voetbal zich afspeelt op een ondergrond van (kunst)gras.

Onder de zool van zaalvoetbalschoenen ontbreken de noppen, die op gewone voetbalschoenen zitten. Ze zijn meestal gemaakt van transparant rubber, om betere grip te hebben op de zaalvloer en daarop geen strepen achter te laten. In dit opzicht, lijken zaalvoetbalschoenen wel iets op basketbalschoenen.

Wist je dat de snelste hattrick uit de geschiedenis werd geleverd door de voetballer Eduardo Maglioni in 1973? De Club Deportivo Independiente speler zette drie goals op zijn naam in slechts 1 minuut en 50 seconden.

Waarvan zijn zaalvoetbalschoenen gemaakt?

Voetbalschoenen zijn van invloed op de stabiliteit, de snelheid en de impact van het contact tijdens het voetballen. Het juiste materiaal en model zorgen ervoor, dat de voetballer de controle over de bal kan houden. Ook draagt een paar goede schoenen bij aan de precisie, waarmee een speler de voetbal richting het voetbaldoel schiet.

Bij het maken van zaalvoetbalschoenen gebruiken fabrikanten vooral leer en synthetische materialen. Leer zorgt voor kwaliteit en verhoogt het comfort van de zaalvoetbalschoenen. Ook draagt zij bij aan de sportprestaties van de zaalvoetballer. Bij elkaar zorgen deze voordelen van leren voetbalschoenen er wel voor, dat de prijs meestal hoger is dan die van synthetische sportschoenen. Voetbalschoenen van kangoeroe leer passen zich het beste aan aan de voet en zijn het meest stevig van alle leersoorten. Laten we kijken naar de kenmerken van een aantal materialen die men gebruikt in voetbalschoenen:

Leer Synthetisch materiaal
Zwaarder Lichter
Comfortabel en vormt zich naar de voet Stevig en slijtvast
Vragen om regelmatig onderhoud Kunnen de huid irriteren

Heeft mijn spelpositie invloed op de benodigde zaalvoetbalschoenen?

Jouw spelpositie heeft invloed op het type zaalvoetbalschoenen die jou het beste ondersteunen in die rol. Het soort schoenen dat je draagt, is namelijk van invloed op de sportieve prestaties die je kunt leveren en iedere schoen biedt andere voordelen. Ook de lengte en het gewicht van de voetballer zijn van invloed op het soort benodigde zaalvoetbalschoenen:

  • Keeper: De abrupte bewegingen van de keeper vragen om een stevige schoen, met ondersteuning aan de zijkanten. Ook is het afzetten belangrijk, en daarmee de grip van de zaalvoetbalschoenen op de zaalvloer.
  • Verdediger: Heeft bescherming nodig, stabiliteit en zijwaartse ondersteuning. Als je enigszins gezet bent, kies dan voor zaalvoetbalschoenen met een goede steunende zool.
  • Aanvaller: Jou raden we een paar laag uitgesneden zaalvoetbalschoenen aan van lichtgewicht materiaal, omdat je daarmee snelheid kunt maken in de zaal.

Hoe onderhoud ik mijn zaalvoetbalschoenen?

Afgezien van het schoonmaken van jouw sportschoenen na gebruik, zijn er een aantal onderhoudsstappen die je kunt nemen. Met deze stappen houd je jouw zaalvoetbalschoenen in topconditie en zullen ze veel langer meegaan. Allereerst is het van belang het materiaal te behandelen met de juiste schoonmaak producten. Volg voor het onderhouden van jouw sportschoenen de volgende stappen:

  • Echt leder: Borstel eventueel vuil van de schoenen met een borstel en voed het bovenmateriaal met een leervet of schoenpoets. Zo houden de schoenen hun vorm en glans. Door de schoenen af en toe te poetsen behouden ze hun flexibiliteit en zachtheid.
  • Synthetisch materiaal: Verwijder de zolen indien dit mogelijk is, om het resterende vocht te verwijderen. Maak schoon met een mild schoonmaakmiddel en neem af met een vochtige doek. Laat een paar uur ventileren en steek een schoenspanner in iedere schoen, zo behouden ze hun vorm en ventileren ze goed, voor de volgende training of wedstrijd.

kind speelt voetbal futsal in de sporthal

Een paar zaalvoetbalschoenen is meestal gemaakt van een combinatie van materialen, waaronder leer.
(Bron: Matimix: 50563128/ 123rf.com)

Hoe belangrijk zijn demping en de ventilatie in zaalvoetbalschoenen?

Twee factoren om rekening mee te houden bij het kopen van een paar zaalvoetbalschoenen zijn de ventilatie en de demping.  De laatste is nodig om het risico op breuken en verstuiken te verkleinen. Bovendien helpt de demping in de zool, wat steviger mensen bij het vergroten van hun sportprestaties. Door goede demping in de zool slijt de schoen ook minder snel, waardoor deze langer meegaat.

Ook de ventilatie van de sportschoenen is van belang. Zaalvoetbal is een veeleisende sport, waarbij je continu in beweging moet zijn. Een paar zaalvoetbalschoenen met een stukje gaas in het bovenmateriaal, ademen beter en houden de voeten koel en droog. Ook lichte stoffen zijn enigszins ademend. Kortom, heb je zweetvoeten en wil je de levensduur van jouw zaalvoetbalschoenen verhogen, kies dan voor een paar met goede ventilatie.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Bij het kopen van een paar zaalvoetbalschoenen kun je letten op een aantal aspecten. Ten eerste is het belangrijk dat ze prettig zitten en de juiste maat hebben. Het model moet voldoende flexibiliteit en demping bezitten om letsel te voorkomen. Verder is ventilatie van belang, voor het in topconditie houden van de voeten. Ook de zool en het profiel erop, de sluiting en het bovenmateriaal van belang.

De juiste maat

Het kiezen van de juiste maat zaalvoetbalschoenen is zeer belangrijk. Te kleine of te grote schoenen kunnen namelijk het risico op letsels vergroten. In te kleine schoenen zitten jouw voeten klem, waardoor er blaren ontstaan en je de voet niet goed kunt bewegen. Te grote schoenen kunnen ervoor zorgen dat je struikelt en maken je houding minder stabiel. Een paar zaalvoetbalschoenen moeten stevig, maar niet te strak zitten. Kijk voor de juiste maat in de maattabel die de fabrikant geeft bij de schoenen. Als je de volgende stappen neemt, kom je uit bij de juiste maat.

  • Er moet nog een klein beetje ruimte zitten tussen jouw grote teen en de punt van de schoen.
  • Aan de achterkant bij de hiel moet je nog wel een pink erin kunnen steken, niet een duim.
  • Goede ondersteuning aan de zijkant van de schoen, vergemakkelijken jouw bewegingen en voorkomen botbreuken in de voet.
  • Controleer of de zaalvoetbalschoenen een voetbed hebben, deze zijn meestal anders dan in vrijetijdsschoenen.

Zaalvoetballers trainen met ballen. Indoor voetbal sporthal. Voetbal zaalvoetbal speler, bal, zaalvoetbal. Sport achtergrond. Futsal competitie. Zaalvoetballers met klassieke voetbal.

Flexibiliteit in de zaalvoetbalschoenen is belangrijk, om botbreuken in de voet te voorkomen.
(Bron: Matimix: 103111982/ 123rf.com)

Profiel op de zool

De zolen van zaalvoetbalschoenen zijn sleutelelementen in deze balsport. Zij bepalen de grip die je hebt op de gladde vloeren in een zaal en in hoeverre je je kunt afzetten om snelheid te maken. De zool moet bestand zijn tegen ruwe oppervlakken, zoals van asfalt en cement en je moet er stevig op kunnen staan. Rubber is het juiste materiaal voor de zool van een sportschoen.

Profiel zit er niet of nauwelijks op de zool van een zaalvoetbalschoen. In elk geval niet zo duidelijk als de noppen op gewone voetbalschoenen, waarmee je veel grip hebt op (kunst)gras. Dit type schoen heeft hoogstens een paar ribbels en verdikkingen op de zool. In de selectie vind je echter ook een schoen dit op beide soorten ondergronden zijn functie vervult.

Fabrikanten van sportschoenen bieden doorgaans 3 hoogten profiel aan:

Hoogte Voordelen Nadelen
Hoog profiel Grote stabiliteit en ondersteuning.

Voor krachtige en zwaardere spelers.

Relatief zwaar en weinig balcontact en -controle.
Laag profiel Licht van gewicht en betere balcontrole in contact met de bal.

Voor snelle voetballers.

Minder stabiel en minder demping.
Midden profiel Houdt het midden tussen hoog en laag profiel.

Voor iedere voetballer.

Flexibiliteit en sluiting

Een paar zaalvoetbalschoenen moet flexibel genoeg zijn om letsels te voorkomen. Tijdens het rennen, moet de voet kunnen buigen en niet schuren tegen de zijkanten van de schoen. Als schoenen te klein of stijf zijn, kan de Achilleshiel beschadigd raken. Een ernstig probleem als je voetballer bent. Schoenen die echter te buigbaar zijn, geven je niet voldoende ondersteuning tijdens het sporten, waardoor je minder rendement haalt. Je zou de verschillende schoenen kunnen proberen, voordat je ze koopt. Vergeet echter niet, dat zaalvoetbalschoenen in de loop van de tijd aanpassen aan de vorm van de voeten.

De sluitingen op de zaalvoetbalschoenen bepalen hoe de schoenen om te voet zitten. Ze zijn belangrijk, omdat je natuurlijk liever niet het risico loopt, om uit je schoen te lopen tijdens een training of wedstrijd. Sluitingen zijn er in allerlei soorten en maten. Bijvoorbeeld klittenband, veters of een combinatie van deze twee. Deze laatste combinatiesluitingen combineren de eigenschappen van beide sluitingen en houden de voet goed op zijn plaats.

Klittenband is praktisch en snel, maar niet precies. Ook verslapt het vaak na regelmatig gebruik. Veterschoenen kun je zo strak of los vastmaken als je zelf wilt. Schoenen met vetersluiting zitten meestal goed om de voet heen, dat is, als je ze goed strikt.

Samenvatting

Het kopen van een paar goede zaalvoetbalschoenen is geen triviale zaak. Het kost tijd en enig onderzoek als je een paar wilt vinden, dat goed bij jouw behoeften past. Een slecht paar zaalvoetbalschoenen kan zelfs leiden tot letsels.

Op de Nederlandse markt zijn er tientallen modellen zaalvoetbalschoenen te vinden. Er is dus ook altijd een paar schoenen te vinden dat goed bij jouw specifieke wensen past. De beste hebben we gepresenteerd aan het begin van dit artikel. Kies voor een schoen met de juiste zool, demping, flexibiliteit en sluiting. Daarna ben je onoverwinnelijk op het veld, nou ja, bijna dan.

Als je dit artikel over zaalvoetbalschoenen leuk vond, deel hem dan met jouw sportvrienden via sociale media. Een reactie hieronder achterlaten kan ook.

(Bron van de uitgelichte afbeelding: Jozef Polc: 38357100/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies