Laatst bijgewerkt: 23-09-2021

Onze selectiecriteria

29Onderzochte producten

39Bestede uren

24Beoordeelde onderzoeken

131Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote Zaalvoetbalschoenen test 2023. Hier stellen we alle zaalvoetbalschoenen voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste zaalvoetbalschoenen voor jou te vinden. Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids.

Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je zaalvoetbalschoenen wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Speel je regelmatig voetbal en ben je een groot liefhebber van zaalvoetbal? Dan moet je je zeker een geschikt paar zaalvoetbalschoenen aanschaffen.
 • Je vindt zaalvoetbalschoenen in verschillende soorten. Er zijn schoenen met veters, met klittenband en met sokken. De zool is speciaal ontworpen voor oppervlakken binnenshuis en maakt de schoen stabiel en antislip.
 • Doe voor je koopt je onderzoek, zodat je een schoen krijgt die je past en niet te groot of te klein is. Als je brede of smalle voeten hebt, is dit vooral belangrijk.

Beste Zaalvoetbalschoenen: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je zaalvoetbalschoenen koopt

Wat zijn zaalvoetbalschoenen en waarom zou ik ze gebruiken?

Indoor voetbalschoenen zijn speciale voetbalschoenen die ontworpen zijn voor gebruik in een sporthal. Ze zijn er in alle maten en voor alle leeftijden. Vrouwen, mannen en, natuurlijk, kinderen vinden er zeker een passend paar voor zichzelf.

Normale voetbalschoenen voor buiten zijn niet geschikt voor gebruik binnenshuis. Straatschoenen zijn te zwaar, niet zo goed aan de voet aangepast, niet zo veerkrachtig en onbuigzaam. Het hebben van een paar zaalvoetbalschoenen is dus een must als je wilt zaalvoetballen.

Je hebt specifieke schoenen nodig voor zaalvoetbal. Je kunt op een binnenvloer niet met gewone voetbalschoenen spelen.

Buitensportschoenen worden snel vuil en vuil blijft in de zolen hangen. Dit kunnen kleine steentjes en stof zijn die vaak niet helemaal verwijderd kunnen worden, zelfs niet met goed schoonmaken.

Als de schoenen nu in de hal gedragen worden, bevuilt dit niet alleen de hal, maar kan ook de zaalvloer beschadigen. Daarom zijn zaalschoenen verplicht in bijna alle sportzalen, ook in zaalvoetbal.

Bovendien kunnen de zolen van gewone schoenen sporen op de vloer achterlaten die moeilijk te verwijderen zijn.

Wat is er speciaal aan zaalvoetbalschoenen?

Zaalvoetbalschoenen hebben enkele kenmerken die ze perfect maken voor gebruik binnenshuis. Ze zijn bijvoorbeeld antislip en stabiel.

Zo kun je snel en abrupt bewegen zonder je grip te verliezen op de gladde binnenvloer. Ze laten ook de lucht goed circuleren. Dit voorkomt opeenhoping van warmte op je voeten.

Zaalvoetbalschoenen maken binnenshuis voetballen een stuk gemakkelijker. (Image source: pixabay.com / JeppeSmedNielsen)

Zaalvoetbalschoenen zijn meestal gemaakt van leer, kunstleer of synthetische materialen. Deze maken de schoenen robuust en veerkrachtig. Ze zijn meestal lichter dan outdoor voetbalschoenen. Ze zijn er in alle maten. Er is een ruime keuze voor kinderen en volwassenen.

Zaalvoetbalschoenen zijn verkrijgbaar met speciale demping. Het is bedoeld om het voet- en enkelgewricht te stabiliseren. Dit beschermt ook de rug en de gewrichten. Ze zijn niet absoluut nodig voor voetbal, want schoenen met demping zijn alleen absoluut nodig als er veel gesprongen wordt.

Natuurlijk wordt er in het voetbal ook wel gesprongen, bijvoorbeeld bij het nemen van kopballen, maar het is veel minder intensief dan in andere sporten. Als je toch aan de veilige kant wilt zijn, kun je beter schoenen met een schokdemper kopen.

Dit kan verwondingen voorkomen. De zool van zaalvoetbalschoenen is glad en plat, zodat de schoen stevig contact heeft met de grond. Zo voorkom je dat je uitglijdt. Het rubber materiaal is slip- en slijtvast en biedt ook stabiliteit.

Het voetbed past zich aan de voet aan en biedt goede steun. Vaak zorgen gelkussentjes en flexibiliteitspunten ervoor dat je zonder problemen snelle bewegingen kunt maken.

Zaalvoetbalschoenen voor brede of smalle voeten

Als je brede of smalle voeten hebt, kan het soms moeilijk zijn om het juiste paar schoenen te vinden. Daarom is het belangrijk dat je bij het kopen heel zorgvuldig te werk gaat en met een paar factoren rekening houdt. Dan moet je de juiste schoen vinden.

Als je in de schoenenwinkel bent, moet je verschillende maten passen. Soms komen schoenen te klein of te groot uit. Veel mensen hebben de neiging schoenen een maat kleiner te kopen, zodat de schoenen niet te groot zijn.

Dit kan echter in sommige gevallen de verkeerde aanpak zijn. Als je online koopt, bestel dan verschillende maten en stuur degene die niet passen terug.

Als je brede of smalle voeten hebt, moet je heel grondig zoeken. Als je je goed informeert, zal het zeker lonen.

Sommige schoenen hebben een betrekkelijk wijde pasvorm en andere een betrekkelijk smalle. Let hier bij het kopen goed op. Je kunt hierover vaak goede informatie vinden op het internet. Dit kunnen beoordelingen van klanten zijn, tests of gewoon de beschrijving in de online winkel.

Zelfs als je in een winkel koopt, moet je je vooraf informeren over de pasvorm. Het materiaal is ook belangrijk. Synthetische zaalvoetbalschoenen passen niet zo goed aan je voet als leren schoenen.

Daarom raden we echt leer aan. Het is rekbaar en past perfect na slechts een korte gebruiksperiode. Dit verbetert het draagcomfort en is natuurlijk bijzonder goed voor mensen met erg brede voeten.

Is er een verschil tussen zaalfutsalschoenen en gewone zaalvoetbalschoenen?

Futsal is een soort zaalvoetbal met andere regels en een speciale voetbal die niet veel stuitert. Daarom moet de binnenschoen ook iets andere eisen stellen. Het is zeker mogelijk gewone zaalschoenen te gebruiken, maar als je vaak en veel futsal speelt, moet je speciale schoenen aanschaffen.

Futsal wordt heel snel gespeeld en acties moeten snel voltooid worden. Daarom wordt vaak de punt van de voet, d.w.z. de teen, gebruikt om het doel af te maken.

Schoenen met een verstevigde teendoos helpen het schot draaglijker te maken en pijn te voorkomen. Ze zijn de beste keus voor futsal.

Hoeveel kosten zaalvoetbalschoenen?

Zaalvoetbalschoenen zijn verkrijgbaar vanaf een budget van ongeveer €15 tot €300. Opgemerkt moet worden dat de kwaliteit en het comfort in de lagere prijssegmenten te laag kunnen zijn.

De volgende tabel geeft ook een overzicht van de mogelijke prijzen van zaalvoetbalschoenen. Deze verdeling is gebaseerd op drie categorieën.

Type Prijs
Zaalvoetbalschoenen met klittenbandsluiting Ca. 15 – 120 €
Zaalvoetbalschoenen met veters Ca. 10 – 300 €
Zaalvoetbalschoenen met sokken Ca. 20 – 150 €

Wat zijn de nieuwe zaalvoetbalschoenen?

Elk jaar komen er nieuwe, meestal verbeterde modellen zaalvoetbalschoenen op de markt. Het is dus een goed idee om steeds de nieuwste schoenen te kopen om bij de tijd te blijven. Als je goede zaalvoetbalschoenen wilt kopen, hoef je niet altijd de nieuwste modellen te kopen.

Oude modellen die erg goed zijn worden jaar na jaar goedkoper en je kunt goede aanbiedingen vinden. Kijk uit naar uit productie genomen modellen.

Ze bieden je een lagere prijs en zijn meestal van goede kwaliteit. Waar het uiteindelijk om gaat is dat de schoenen je passen en dat je je er prettig bij voelt, niet dat je de nieuwste schoenen hebt.

Wat moet ik doen als mijn zaalvoetbalschoenen uitglijden?

Zelfs de meest slipvaste zaalvoetbalschoenen kunnen glad worden door vuil en stof. Als dit gebeurt en je merkt dat je vaker uitglijdt, moet je actie ondernemen. Want in zaalvoetbal kan één misstap een grote invloed hebben op het eindresultaat of zelfs tot een blessure leiden.

Er zijn verschillende manieren om de slipweerstand van de schoen te herstellen. Maak eerst de zool grondig schoon en zorg ervoor dat het meeste stof en vuil weg is.

Om te voorkomen dat je op de vloer van sportzalen je grip verliest, moeten schoenen slipvast zijn. (Foto: stux / pixabay.com)

Als je nog steeds uitglijdt, kun je haarlak of haarlak op de zool spuiten en het inwrijven. De zool bevochtigen met water of suikerhoudende drankjes werkt ook. Doordrenk er gewoon een doek mee en maak de zool nat.

Verzorging van zaalvoetbalschoenen

Verzorging van schoenen is belangrijk, en zaalvoetbalschoenen zijn geen uitzondering. Je kunt zo onder andere voorkomen dat de zool vuil wordt en zo de slipvastheid van de schoen verzekeren. Zaalvoetbalschoenen zijn gelukkig gemakkelijk te onderhouden.

Vloeren binnenshuis zijn in principe schoon en zolang de schoenen niet buiten gebruikt worden, worden ze niet echt vuil. Om grof vuil te verwijderen is wassen met water en een borstel voldoende. Voor lelijke strepen kan een vuilverwijderaar gebruikt worden.

Je kunt je zaalvoetbalschoenen altijd in de wasmachine wassen.

Volg altijd de verzorgingsvoorschriften van de fabrikant. Je moet leren schoenen echter nooit in de wasmachine doen, want ze kunnen niet tegen de hitte. Als je veel gezweet hebt, moet je je schoenen op een luchtige plaats drogen, anders gaan ze onaangenaam ruiken.

Het moet een schaduwrijke plaats zijn die niet te warm is, want hitte is niet goed voor materialen als leer en kan ze stijf en broos maken. Het helpt ook om je schoenen met krantenpapier te vullen.

Als je buiten wilt gaan hardlopen, kun je het beste hardloopschoenen kopen en geen zaalvoetbalschoenen gebruiken. (Image source: pixabay.com / PIX1861)

Schoenen van leer moeten regelmatig ingewreven worden met een wascrème of emulsie. Dit voorkomt dat de schoen uitdroogt. Hierdoor blijft de elasticiteit en soepelheid behouden.

Kunnen zaalvoetbalschoenen ook buiten gebruikt worden?

Je kunt zaalvoetbalschoenen buiten gebruiken als de ondergrond goed is en het droog is. Dan zijn ze geschikt om te joggen, hard te lopen of zelfs te bolwerken. Het is echter niet aan te bevelen.

Wist je dat zaalvoetbal en buitenvoetbal niet alleen verschillen in het benodigde schoeisel? Behalve het schoeisel zijn het beduidend kleinere speeloppervlak in zaalvoetbal en het dientengevolge kleinere aantal spelers in zaalvoetbal belangrijke onderscheidende criteria. Bovendien is zaalvoetbal sneller, heeft het een groter aantal doelen en zijn er vaak perimetergrenzen in plaats van zijlijnen.

Ze zijn beslist niet geschikt voor voetbal op grasvelden, want ze geven geen grip en je glijdt alleen maar uit. Dit is vooral het geval bij regenachtig weer. In dit geval mag je de schoenen buiten op geen enkel oppervlak gebruiken, want ze zijn niet waterdicht.

Oneffen oppervlakken worden door de zool niet gecompenseerd en je voelt ze meestal door de zool heen. Ze zijn minder duurzaam en gaan snel kapot als je ze buiten gebruikt. De beste ondergronden voor de schoen zijn asfalt en harde banen.

Besluit: Welke soorten zaalvoetbalschoenen zijn er en welke is geschikt voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen drie verschillende soorten zaalvoetbalschoenen:

 • Zaalvoetbalschoenen met klittenbandsluiting.
 • Zaalvoetbalschoenen met veters.
 • Zaalvoetbalschoenen met sokken.

Zaalvoetbalschoenen zijn er in vele varianten en uitvoeringen. De basisconstructie van de schoenen is meestal hetzelfde.

Toch zijn er sommige soorten schoenen die speciale kenmerken hebben en dus als een aparte soort gezien kunnen worden. Deze worden in het volgende hoofdstuk gepresenteerd.

Wat onderscheidt zaalvoetbalschoenen met klittenband en wat zijn de voordelen en nadelen?

Zaalvoetbalschoenen met klittenband hebben een speciale sluiting van klittenband, die gemakkelijk geopend en gesloten kan worden en de schoen aan de voet vastzet. Daardoor zijn deze schoenen bijzonder gemakkelijk aan en uit te trekken.

Je bespaart tijd omdat je de veters niet hoeft te strikken. De klittenbandsluiting kleeft ook stevig genoeg dat hij in de meeste gevallen niet zomaar weer loskomt.

Voordelen
 • Gemakkelijk aan en uit te trekken
 • Goed voor kinderen, maar ook voor volwassenen
 • Praktisch
Nadelen
 • Klittenband wordt snel vuil
 • Sluiting moet regelmatig schoongemaakt worden

Zaalvoetbalschoenen met klittenbandsluiting zijn vooral goed voor kinderen, want die hebben meestal moeite om hun schoenen zelf te strikken. Schoenen met klittenband kunnen door kinderen zelf zonder problemen aangetrokken worden.

Maar ook schoenen voor volwassenen met klittenband worden steeds populairder, omdat ze gewoon heel praktisch zijn. Het grote nadeel van zaalvoetbalschoenen met klittenband is dat ze snel verslijten. Pluisjes en haren raken snel verstrikt in het klittenband.

Daardoor houdt het na een tijdje niet meer zo goed. Het is daarom heel belangrijk de schoenen goed te verzorgen en, indien nodig, het klittenband schoon te maken en vuil te verwijderen.

Wat zijn de kenmerken van zaalvoetbalschoenen met veters en wat zijn de voor- en nadelen?

Zaalvoetbalschoenen met veters zijn de klassieker onder de zaalvoetbalschoenen en zijn erg populair. Ze hebben een veter om de schoen perfect aan je voet aan te passen.

Dit geeft je een zeer goede grip in de schoenen. Over het algemeen hebben zaalvoetbalschoenen met veters een betere pasvorm dan hun tegenhanger met klittenband.

Voordelen
 • Kan individueel geregen worden
 • Zeer goede steun
 • Goede pasvorm
Nadelen
 • Duurt iets langer om aan te trekken
 • Gaat gemakkelijk weer aan als je slecht knoopt

Zaalvoetbalschoenen met veters hebben niet veel nadelen. Daarom zijn ze de meest populaire soort zaalvoetbalschoenen. Ze duren echter langer om aan te trekken omdat je ze nog moet strikken en zo nodig weer rijgen. Als ze slecht gebonden zijn, komen ze ook gemakkelijk los.

Wat zijn de voordelen en nadelen van zaalvoetbalschoenen met sokken?

Zaalvoetbalschoenen met sokken zijn de nieuwe generatie zaalschoenen. Ze hebben een geïntegreerde sok ter hoogte van de enkel. Je kunt ze beschouwen als een ondersoort van binnenschoenen met veters, want de meeste modellen hebben veters.

De schoenen zijn hoger en beschermen zo de enkel. Dit vermindert het risico op verwondingen. Ze verbeteren ook het gevoel van de bal.

Voordelen
 • Beter balgevoel
 • Minder kans op blessures
Nadelen
 • Duurder
 • Vereist uitgebreide verzorging

Zaalvoetbalschoenen met sokken hebben de neiging iets duurder te zijn dan de andere soorten zaalschoenen. Ze hebben ook uitgebreidere verzorging nodig, anders kunnen ze onhygiënisch zijn.

De sok absorbeert veel zweet en vuil tijdens het spelen. Daarom moet bij het schoonmaken van de schoen ook speciale aandacht besteed worden aan het schoonmaken van de sok.

Interessante feiten over zaalvoetbal en zaalvoetbalschoenen

Wat is zaalvoetbal?

Zaalvoetbal is een variant van voetbal die binnenshuis gespeeld wordt. Net als bij gewoon voetbal spelen twee teams tegen elkaar. De duur van het spel is echter korter, er zijn minder spelers op het veld en er zijn andere spelregels. In plaats van de zijlijnen zijn er bijvoorbeeld vaak borden.

Wist je dat de doelen bij zaalvoetbal kleiner zijn dan bij buitenvoetbal? In zaalvoetbal variëren de afmetingen van de doelen aanzienlijk. Meestal wordt een afmeting van 5 x 2 m voorgeschreven.

Maar, afhankelijk van de organisator, kunnen de doelen ook kleiner zijn. In sommige gevallen worden zelfs handbaldoelen gebruikt voor zaalvoetbal. Deze hebben afmetingen van 3 x 2 m.

Zaalvoetbal wordt in de winter beoefend als het weer te slecht is om buiten te trainen. Veel clubteams organiseren hun eigen toernooien binnenshuis. Dit is om de winterstop te overbruggen.

Geschiedenis van het zaalvoetbal in Duitsland

Zaalvoetbal is nog steeds erg populair in Duitsland. Het bestaat al heel lang, maar pas in de jaren 1970 werd het in de clubs geïntroduceerd. Het eerste grote zaaltoernooi vond plaats in Berlijn in januari 1971.

In de jaren die volgden nam het zaalvoetbal een hoge vlucht en ontdekten veel clubs het als een manier om de winterstop te overbruggen, en het werd ook op televisie uitgezonden. In de jaren 1990 voerde de DFB de Indoorkampioenschappen in.

Er werden regelmatig toernooien gehouden tijdens de winterstop. Zaalvoetbal was nog vele jaren erg populair, maar verloor daarna steeds meer aan populariteit.

De DFB stopte uiteindelijk met haar toernooien in 2002. Zaalvoetbal wordt tegenwoordig meestal gespeeld door amateur-teams. Toch zijn er hier en daar nog bovenregionale toernooien.

Belangrijke regels van het zaalvoetbal

Een team bestaat uit twaalf spelers. Afhankelijk van de grootte van het veld, kunnen er tot zes van hen op het veld staan – de keeper en vijf veldspelers. De oudere leeftijdsgroepen tot en met de senioren hebben echter één keeper en slechts vier veldspelers.

De speeltijd is meestal vijftien minuten. Er kan een rustpauze zijn waarin van kant gewisseld wordt. Als de voetbal een bepaalde hoogte overschrijdt, het plafond of hangende voorwerpen raakt, is er een indirecte vrije schop. Buitenspel bestaat niet.

Als een wedstrijd in een gelijkspel eindigt, is er een schop op het voetbaldoel vanaf de penaltystip. Erwordt een gewone wedstrijdbal gebruikt. Alle vrije trappen zijn indirect.

Een strafschop wordt genomen vanaf de penaltystip en alle spelers, behalve de schopper, moeten vijf meter van de bal zijn. Inworpen worden ingerold. Als de bal door de keeper over de middenlijn wordt getrapt, wordt een vrije schop toegekend.

Als de bal over de eigen doellijn rolt nadat de eigen speler de bal heeft aangeraakt, wordt een hoekschop toegekend aan de tegenpartij. Doelmannen mogen geen terugschoppen van hun eigen man nemen.

Spelers mogen voor twee minuten uit het veld gestuurd worden als een rode kaart niet terecht is, maar een gele kaart is niet voldoende. In het geval van een rode kaart wordt de speler uit het toernooi gezet en kan hij na drie minuten vervangen worden door een andere speler.

Als je een doelpunt tegen krijgt en verschillende gestrafte spelers hebt, kun je je team onmiddellijk weer aanvullen.

Wat laten de noppenpatronen op je schoenen zien?

Hier vind je een tabel die de verschillende symbolen verklaart:

Stollenmuster Bedeutung
SG Soft Ground
FG Firm Ground
AG Artificial Ground
TF Turf
TT Turf Training
IC Indoor Court
IN Indoor
IT Indoor Training

Beeldbron: Pixabay.com / apnew0

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies