Laatst bijgewerkt: 28-09-2021

Onze selectiecriteria

23Onderzochte producten

58Bestede uren

24Beoordeelde onderzoeken

167Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote Scheenbeschermer test 2023. Hier stellen we alle scheenbeschermers voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste scheenbeschermer voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je scheenbeschermers wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Scheenbeschermers zijn hulpmiddelen die gebruikt worden om het scheenbeen tegen uitwendige kracht te beschermen. Volgens de voorschriften zijn ze verplicht voor spelers op het voetbalveld.
 • Er wordt een basisonderscheid gemaakt tussen scheenbeschermers met afneembare enkelbescherming, dunne scheenbeschermers en scheenbeschermers met sokken.
 • Scheenbeschermers met afneembare enkelbescherming zijn het best voor kinderen, dunne scheenbeschermers zijn geschikter voor langere wedstrijden omdat ze soepeler en lichter zijn, en scheenbeschermers met een sok hebben zweetafstotend materiaal en zijn goed voor mensen met een allergie.

Beste scheenbeschermers: Onze selectie

Gids: Vragen die je moet behandelen voor je scheenbeschermers koopt

Scheenbeschermers worden gebruikt om spelers te beschermen tegen breuken en verwondingen. Ze zijn verplicht, vooral in professionele wedstrijden.

Scheenbeschermers zijn ontworpen om te beschermen tegen verwondingen en breuken tijdens het sporten. Als je online scheenbeschermers koopt, kun je het beste de verschillende modellen vergelijken en recensies over de producten lezen. (Image source: KeithJJ / pixabay.com)

Vooral kinderen staan vaak aan zulke verwondingen bloot en juist daarom moet je investeren in goede scheenbeschermers om zulke verwondingen te voorkomen, of je nu beroepsmatig of hobbymatig speelt.

Welke soorten scheenbeschermers zijn er?

Afhankelijk van de intensiteit van het voetbalspel zijn er verschillende soorten scheenbeschermers die bij elk individu passen. We bevelen drie soorten aan

 • Scheenbeschermers met afneembare enkelbescherming
 • Dunne scheenbeschermers
 • Scheenbeschermers met sok

Voor kinderen zijn scheenbeschermers met afneembare enkelbescherming het beste, omdat kinderen bij het spelen vaak op hun knieën vallen. De kniebotten van kinderen zijn bijzonder gevoelig omdat ze nog in de groei zijn en de knie-enkels zich zonder complicaties moeten ontwikkelen.

Je kunt ze na de training ook gemakkelijk uittrekken om flexibeler te kunnen spelen. Dunne scheenbeschermers zijn meer geschikt voor langere wedstrijden omdat ze soepeler en lichter zijn.

Omdat ze soepel zijn, vergeet je dat je überhaupt scheenbeschermers draagt, maar ze bieden toch goede bescherming dankzij de padding.

Scheenbeschermers met sokken hebben zweetafstotend materiaal en zijn goed voor mensen met een allergie. Dit vermindert ook het uitglijden.

Hoe meet ik scheenbeschermers op?

De belangrijkste factoren voor scheenbeschermers zijn maat en materiaal. De volgende tabel helpt je de juiste scheenbeschermer voor je te kiezen.

Size shin guards Body size Suitable for
XS 140-150 Adults
S 150-160 Adults
M 160-170 Adults
L 170-180 Erwachsene
XL 180-190 Erwachsene
S 101-111 Jugendliche
M 114-129 Jugendliche
M 132-142 Jugendliche

Besluit: Welke soorten scheenbeschermers zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen twee soorten scheenbeschermers

 • Scheenbeschermers met manchetten
 • Scheenbeschermers met riemen

Wegens de vele verschillende speelstijlen die in het voetbal meestal de overhand hebben, zijn er ook twee verschillende soorten scheenbeschermers, die elk beter de ene of de andere speelstijl ondersteunen.

Afhankelijk van de intensiteit waarmee je tackelt, zul je voor jezelf de voor- en nadelen van de verschillende scheenbeschermers moeten afwegen.

Om je te helpen bij je beslissing, worden in het volgende gedeelte de verschillende soorten scheenbeschermers voorgesteld. Daarbij gaan we dieper in op de kenmerken van de beschermers en geven je tenslotte een overzicht van de voor- en nadelen van de verschillende soorten.

Hoe werken scheenbeschermers met manchetten en wat zijn hun voor- en nadelen?

Scheenbeschermers met een manchetsysteem zijn de nieuwste en meest voorkomende vorm van scheenbescherming die momenteel door voetballers gebruikt wordt.

Je trekt een soort kous over je scheenbeen en hoeft alleen de kussentjes naar binnen te duwen. Door het geringe gewicht van de beschermer biedt deze variant je grote bewegingsvrijheid bij het trappen.

Dankzij het manchetsysteem kunnen de pads heel gemakkelijk en snel aan en uit gedaan worden voor en na de wedstrijd. Ook als je je sokken en schoenen al aan hebt, kun je de beschermer van bovenaf in de sok schuiven.

De sok werkt als een soort compressiesok, die de nodige steun moet geven. Het kan echter snel gebeuren dat de beschermer tijdens een duel van zijn plaats glijdt. Maar op den duur kan het voortdurende bijstellen op je zenuwen werken. Een sokhouder kan hier helpen.

Voordelen
 • Bewegingsvrijheid
 • Snel aan en uit te trekken
Nadelen
 • Risico op uitglijden
 • Gebrek aan enkelbescherming

Het grootste nadeel van deze variant is het gebrek aan enkelbescherming, want die wordt op geen enkele manier geboden door de sok of de beschermer. Hoewel dit de bewegingsvrijheid vergroot, mogen spelers die zich door tackelen definiëren het niet zonder enkelbescherming doen.

Hoe werken scheenbeschermers met bandjes en wat zijn hun voor- en nadelen?

Scheenbeschermers met riemen en enkelbescherming zijn de steviger variant om het scheenbeen te beschermen. In tegenstelling tot het manchetsysteem wordt bij deze variant de scheenbeschermer met riemen aan de kuit vastgemaakt. Met de extra enkelbeschermers ben je optimaal beschermd tegen zelfs de hardste straddle.

Bij het aantrekken van de scheenbeschermers geleid je je voet door stabiele rekbare stof, die zich perfect aan de enkel aanpast en zo voor maximale steun zorgt. Hierdoor is het vrijwel onmogelijk dat de scheenbeschermer van zijn plaats glijdt. De kuit blijft ook aan de achterkant vrij en wordt niet ingesnoerd.

De enkelbescherming kan bij sommige modellen ook verwijderd worden. Deze is meestal met een klittenbandsluiting aan de scheenbeschermer verbonden.

Het verwijderen van de enkelbeschermers heeft echter een negatief effect op de bescherming van de enkels en verhoogt ook het risico op uitglijden. Dit betekent dat de beschermers alleen met de riemen aan de kuit vastzitten.

Voordelen
 • Optimale bescherming
 • Maximale houvast
Nadelen
 • Moeilijk aan te trekken
 • Druk op de enkels
 • Beperkte bewegingsvrijheid

De robuuste constructie heeft echter ook zijn nadelen. Ze aantrekken en uittrekken is onhandig en moet altijd vóór de sokken en schoenen gebeuren. De bewegingsvrijheid wordt ook beperkt en kan je lichtvoetigheid beïnvloeden. Bovendien staat er permanent druk op de enkels, wat op den duur vervelend kan zijn.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om scheenbeschermers te vergelijken en te evalueren

Dit gedeelte helpt je de juiste beslissing te nemen voor je scheenbeschermers koopt. De volgende criteria zijn van belang

 • Maat
 • Ontwerp
 • Gelegenheid

Maat

Je kunt de maten bekijken in de tabel hierboven. Maat is de belangrijkste factor bij scheenbeschermers. Als de maat niet past, kan het spel belemmerd worden, waardoor de concentratie afneemt en dus ook het spelplezier.

Design

Als je bijvoorbeeld op amazon.de kijkt, kun je verschillende soorten en uitvoeringen van scheenbeschermers vinden. Er zijn ontwerpen met komische superhelden of voetballers, vooral die met Cristiano Ronaldo en Neymar.

Gelegenheid

Volgens de beschermingsvoorschriften is de speler verplicht deze uitrusting te dragen als hij speelt. Er is hobby-matig geen enkele verplichting. Het is echter aan te raden om scheenbeschermers te dragen als je een spel speelt met meerdere deelnemers, om mogelijke verwondingen te voorkomen.

Beeldbron: Pixabay.com / flooy

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies