Laatst bijgewerkt: 01-12-2020

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

21Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

74Verzamelde opmerkingen

Als je voor het doel staat, dien je goed beschermd te zijn. De keeper is een speciale speler binnen het team. In de sport waarvan het belangrijkste kenmerk is dat het met de voet wordt beoefend, gebruiken de keepers in de regel binnen de grenzen van het doel hun handen, het lichaamsdeel dat verboden is voor de rest van het team.

Keepers hebben de hoofdverantwoordelijkheid om voldoende aandacht te besteden aan het belangrijkste hulpmiddel bij de uitvoering van hun functies: de keepershandschoenen. Van hen hangt voor een groot deel de prestatie van de doelman af, een speler die zich geen fouten kan veroorloven. Heb je nieuwe keepershandschoenen nodig, maar weet je niet goed welke te kiezen? We helpen je graag bij het maken van de keuze!




Belangrijk om te weten

  • Goede keepershandschoenen zijn fundamenteel voor het werk van de keeper.
  • Het kiezen van de juiste handschoenen is cruciaal voor zijn of haar prestaties.
  • Het soort materiaal is de sleutel om te weten welke keepershandschoenen het beste bij de behoeften van de keeper passen.

Onze selectie: De beste keepershandschoenen op de markt

Hieronder vind je een rankinglijst met de beste keepershandschoenen die je op de Nederlandse markt zult vinden. Het kan zijn dat je op zoek bent naar wedstrijdhandschoenen om je kind te trainen of om cadeau te geven. Of misschien ben je zelf wel op zoek naar een nieuw paar voor je trainingen en wedstrijden. Onze ranking bestaat uit producten die goed worden beoordeeld door andere kopers en afkomstig zijn van betrouwbare merken uit de wereld van de sportartikelen.

De beste rollfinger keepershandschoenen

Deze db SKILLS CM 1 keepershandschoenen zijn de rollfinger uitvoering met fingersave die ook verwijderbaar zijn en leverbaar in de maten 5 t/m 9. Een van de belangrijkste eigenschappen van keepershandschoenen, is het foam. Deze keepershandschoenen zijn de perfecte keepershandschoen voorzien van supergrip foam en in prachtige camouflage kleuren.

Rollfinger keepershandschoenen hebben meer vangoppervlakte dan een gewone plattevinger keepershandschoen. De polsband is aan de zijkant open hierdoor kan je gemakkelijk de handschoenen aandoen. De polsband bevat daarnaast klittenband voor het eenvoudig aan- en uittrekken van de handschoen.

De beste keepershandschoenen voor jonge keepers

De Fingerprotection JR (vlakke hand, positief gestikt) is afgeleid van Stannos senior handschoenen met vingerprotectie, maar speciaal afgestemd op de behoeften van jonge keepers. De harde, flexibele versteviging op de vingers verkleint de kans op blessures. Het soft foam biedt betrouwbare grip en uitstekende demping.

Soft foam garandeert bovendien maximale balcontrole en betere duurzaamheid. Deze handschoen biedt flexibiliteit bij vangen, stompen en uitgooien en bevat een elastische inzet van mesh/nylon op de duim en upper. De polsband is voorzien van een klittenbandsluiting voor het eenvoudig aan- en uittrekken van de handschoen.

De beste keepershandschoenen voor ervaren spelers

Het hyper foam van de Stanno Ultimate Grip Hyper wordt gekarakteriseerd door de hoge absorptiecapaciteit, wat de grip sterk verbetert. Bij droog weer hoeft de keeper de handschoenen gedurende de wedstrijd of training niet te bevochtigen, bij nat weer behoudt de handschoen de uitstekende grip.

Hyper Foam garandeert bovendien optimaal draagcomfort en verhoogt de balcontrole dankzij de uitstekende impactreductie. Door het rollfinger-systeem wordt de vinger volledig om omgeven door foam, zonder stiksels. Het vergrote foam-oppervlak dat zo ontstaat, zorgt voor betere grip op de bal.

De beste keepershandschoenen voor op het grasveld

Als vierde model in onze rankinglijst vind je de keepershandschoenen van Derbystar. De handschoenen zijn plat gesneden, hebben een breed schuimoppervlak en een speciale vingerbescherming. De handschoenen zijn optimaal voor voetbaltrainingen en -wedstrijden op grasvelden, maar kunnen ook worden gebruikt op andere soorten velden, zoals hard hard court en kunstgras.

De keepershandschoenen hebben een klittenbandsluiting. Je trekt ze gemakkelijk aan en uit. Dankzij het fingersave systeem worden je vingers extra goed beschermd tegen blessures. De voetbalhandschoenen hebben een 2 mm Dura Grip. De pasvorm past zich mooi aan, aan de vorm van je hand. Bovendien zien de handschoenen er ook nog eens heel mooi uit. Met oog voor detail zoals het logo op de duim, scoort Derbystar als geen ander met deze prachtige keepershandschoenen.

Shopgids: Alles wat je moet weten over keepershandschoenen

Voordat je keepershandschoenen koopt, moet je jezelf een aantal vragen stellen die je helpen om het model te vinden dat je nodig hebt. Het is vooral belangrijk om naar de verschillende soorten grip en snit te kijken en te ontdekken welke soorten het beste bij jouw behoeften passen. Om de handschoenen zo lang mogelijk te gebruiken, is het bovendien belangrijk om te weten hoe je ze moet onderhouden. Hieronder vind je de antwoorden op deze en alle andere meest gestelde vragen rondom keepershandschoenen.

Het gebruik van keepershandschoenen met versterking aan de achterkant van de vingers veroorzaakt enige discussie op en rondom het voetbalveld.
(Bron: Richard Thomas: 11211834/ 123rf.com)

Wat zijn keepershandschoenen precies?

Keepershandschoenen zijn handschoenen die doelmannen gebruiken, en die speciaal ontworpen zijn om een betere grip op de bal te krijgen. Ze beschermen je vingers tegen hard aankomende ballen en lage temperaturen. De palm is het belangrijkste onderdeel omdat deze direct in contact komt met de bal. De palm kan gemaakt worden van natuurlijke latex, synthetische latex of een combinatie van beide.

Vandaag de dag kun je uit een breed scala aan handschoenen kiezen. Dit was echter niet altijd het geval. Tot het midden van de 20e eeuw werden keepershandschoenen nauwelijks gebruikt. Pas vanaf de jaren ’70 besloten sportartikel fabrikanten om de eerste ontwerpen voor dit product te maken. Tegenwoordig kun je je bijna niet meer voorstellen dat een keeper het doel met zijn blote handen verdedigde.

Hoe kies je keepershandschoenen uit?

De meeste keepers stellen dat hun keepershandschoenen misschien wel belangrijker zijn dan hun voetbalschoenen. Als je keepershandschoenen koopt, is het het belangrijkste om goed naar het palmtype te kijken. De palm bepaalt namelijk grotendeels de mate van grip op de bal. Dit is op zijn beurt weer bepalend voor de prestaties van de doelman.

Verder is het belangrijk om te weten dat er een speciaal type handschoen bestaat dat waterbestendig is. Dit zijn high-end modellen met een meer poreuze latex die de vloeistof beter absorbeert. Helaas zijn deze handschoenen heel delicaat en kan elke wrijving de stof beschadigen. In tabel hieronder vind je de 3 verschillende soorten palmen die er zijn. Kijk goed naar de voor- en nadelen en ontdek welk soort palm het beste bij je past:

Type palm Materiaal Voordelen Nadelen
High-end 80-90% natuurlijke latex Maximale grip Ze verslijten gemakkelijker
Mid-range 50% latex en 50% synthetisch Goede en droge grip Gemiddelde sterkte
Low-end 100% synthetisch Verslijt minder snel Grip op natte ondergrond is slecht

Wat is de beste snit voor keepershandschoenen?

Keepershandschoenen zijn te verdelen in diverse “cuts” of snits, oftewel, de manier waarop de handschoen gestikt is. Dit lijkt een detail, maar kan veel verschil maken op de uiteindelijke keuze. Het is niet zo dat de ene snit beter is dan de andere. Dit hangt allemaal van de kenmerken en kwaliteiten van de keeper af. De keuze voor een bepaalde snit is volledig afhankelijk van of je meer grip, een grotere gevoeligheid of een combinatie van beide zoekt.

Er zijn 3 hoofdsoorten snits. Hieronder vind je ze, samen met een korte uitleg over iedere soort. Maar vergis je niet, er zijn ook veel keepershandschoenen op de markt te vinden die de verschillende snit soorten met elkaar combineren. Zo is er de Roll-Flat combinatie, met de kenmerken van zowel de Rollfinger voor de vingers, als de Flat voor de rest van de handschoen.

  • Flat/Classic cut of platte vinger: De palm en rug zijn langs de vingers aan elkaar gestikt. Dit is de klassieke snit die al een lange tijd wordt gebruikt.
  • Rollfinger: Het latex wordt rond de vinger gerold. Het heeft dus meer latexoppervlak.
  • Negative cut: De afwerking is zoals die van de Flat cut, maar met de naden binnenin wordt het oppervlak van latex vergroot.
  • Hybride: Zoals we hierboven al zeiden, zijn er ook verschillende combinaties mogelijk van de belangrijkste snits.

Een van de beste merken op de markt voor keepershandschoenen, is het Mexicaanse merk Rinat.
(Bron: Krissada Chuanyen: 21170234/ 123rf.com)

Is het raadzaam om keepershandschoenen met versteviging te gebruiken?

Als je keept weet je dat je gemakkelijk geblesseerd kunt raken. Keepershandschoenen met de fingersafe-techniek zorgen voor versteviging bij je vinger, waardoor je minder snel blessures krijgt. Het gebruik van keepershandschoenen met versterkingsstaven aan de achterkant van de vingers veroorzaakt echter enige discussie. Behalve in het geval van letsel, lijkt deze optie niet veel volgers te hebben.

De meeste experts raden aan om de Fingersafe-techniek niet te gebruiken. Dit geldt vooral voor kinderen, omdat ze hun gewrichten en pezen moeten versterken, zodat hun vingers in de toekomst beter bestand zijn tegen verwondingen. Het gebruik op jonge leeftijd kan een gebrek aan verharding veroorzaken en het lichaam daardoor vatbaarder maken voor toekomstige verwondingen.

Hoe onderhoud je keepershandschoenen?

Keepershandschoenen zijn zeer delicate items. Ze hebben de neiging om snel te verslijten. Het is daarom belangrijk om een aantal eenvoudige maatregelen te nemen als je wilt dat ze langer meegaan. Dit voorkomt een hoop zorgen, tijd en geld op de langere termijn. Volg de volgende aanbevelingen:

  1. Gebruik ten minste 2 paren keepershandschoenen. Draag handschoenen van lagere kwaliteit voor trainingen en bewaar de beste voor de wedstrijden. Wees je ervan bewust dat high-end modellen sneller slijten.
  2. Vergeet niet om je handschoenen uit de sporttas te halen als je terugkomt van een training of wedstrijd, vooral als ze nat zijn. Laat ze goed drogen voor je ze opnieuw gebruikt.
  3. Was de handschoenen na elk gebruik, anders gaan ze stinken en minder lang mee. Was de handschoenen met de hand en met warm water. Wrijf zachtjes om eventuele schade te voorkomen.
  4. Gebruik geen wasmachine. Het roteren van de trommel kan onherstelbare schade veroorzaken. De handschoenen mogen ook niet in drogers worden gedaan.
  5. Droog de handschoenen op een geventileerde plaats. Niet blootgesteld aan de zon of in de buurt van radiatoren en warmtebronnen.
  6. Bewaar de handschoenen op een droge en koele plaats. Voorkom dat de handpalmen in aanraking komen met materiaal dat de latex kan beschadigen.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Er is een breed scala aan verschillende merken en soorten keepershandschoenen. Dit vergemakkelijkt de mogelijkheid om een artikel te vinden dat aan de eisen voldoet die we stellen, maar dwingt ons ook om grondig uit te zoeken welk model het beste bij ons past. Hieronder vind je een lijst met de belangrijkste aankoopcriteria bij het kopen van goede keepershandschoenen. Dit kan je helpen bij het vinden van het juiste model:

Grip

Dit is het belangrijkste kenmerk dat je van tevoren moeten onderzoeken als je keepershandschoenen koopt. Het is van essentieel belang dat de handschoenen voldoende grip bieden. Hoe hoger het percentage natuurlijke latex, hoe beter de prestaties zullen zijn in dit opzicht. De high-end modellen hebben in alle omstandigheden een stevige grip. Dit soort handschoenen worden daarom aanbevolen voor gebruik in wedstrijden.

Houd er wel rekening mee dat deze handschoenen gemakkelijk verslijten. Het is daarom gebruikelijk om een resistenter model voor trainingen te gebruiken, van gecombineerd of volledig synthetisch materiaal, zelfs als de grip verloren is. Dit geldt voornamelijk in regenachtige omstandigheden of op natte speelplaatsen.

Snit

Afhankelijk van het type snit, of cut, kan het oppervlak van de latex variëren. Het belangrijkste is om keepershandschoenen te kopen die het comfortabelst zitten en aan je overige behoeften voldoen. Zo kun je bijvoorbeeld naar een grotere gevoeligheid zoeken en voor de negative cut kiezen. Maar misschien ga je wel liever voor meer bescherming en kies je voor een rollfinger-model. Als je niet zeker bent van je zaak, ga dan voor de flat cut, de klassieker onder de snits.

De snit lijkt een detail, maar kan veel verschil maken op de uiteindelijke keuze. Tegenwoordig bieden fabrikanten ook hybride modellen aan om de voordelen van 2 soorten van de belangrijkste snits te combineren. De aanraking met de binnenste naden, een grotere gevoeligheid of een strakkere cut zijn sensaties die iedereen zelf moet ervaren.

Maat

Het is niet altijd makkelijk om te weten welke maat keepershandschoenen je nodig hebt. Hier helpen we je graag bij! Het enige wat je nodig hebt is een meetlint. Let op dit betreft een indicatie waaraan geen rechten kunnen worden ontleend.

Om de juiste maat handschoenen te weten te komen, meet je je platte hand met open handpalm. Met behulp van een meetlint meet je de omtrek van de hand, net onder de knokkels. Je duim laat je weg. Doe hetzelfde met je andere hand en kies voor de grootste van de 2. De maat zoek je vervolgens op in de volgende tabel:

Maat Omtrek in CM
4 15 cm
5 16 cm
6 17,5 cm
7 19 cm
8 22 cm
9 24 cm
10 27 cm
11 28,5 cm

Waterbestendig

Professionals gebruiken over het algemeen meerdere handschoenen, volgens de behoeften van het moment. Dit is minder gebruikelijk bij amateur keepers, maar de optie is er uiteraard voor iedereen. Het voordeel hiervan is dat je de handschoenen beter onderhoudt en langer kunt blijven gebruiken. Ook heb je grotere kansen op succes als de handschoenen speciaal voor bepaalde situaties zijn ontworpen. Dit geldt ook voor handschoenen die waterbestendig zijn.

Waterbestendige keepershandschoenen zijn high-end modellen die van natuurlijk poreus latex zijn gemaakt, om water veel sneller te absorberen dan normale handschoenen. De handschoenen drogen extra snel. Het nadeel van dit soort keepershandschoenen is echter dat, net als alle andere high-end modellen, ze erg delicaat en gevoelig zijn, waardoor het nodig kan zijn om regelmatig een nieuw paar te kopen.

Samenvatting

Goede keepershandschoenen zijn onmisbaar voor iedere keeper. Waar voor andere teamleden de schoenen vaak belangrijker zijn, hangen de prestaties van keepers vooral van de kwaliteit van de handschoenen af. Een keepershandschoen wel of niet goed en fijn vinden is over het algemeen een behoorlijk subjectief onderwerp. In deze shopgids vind je alle informatie over de beste modellen op de markt en de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Keepershandschoenen zijn gemaakt van breekbare materialen en zijn zeer delicate items, vooral de high-end modellen. Om deze reden gaan de handschoenen over het algemeen niet lang mee. Er zijn echter een aantal eenvoudige stappen die je kunt volgen om de levensduur van de handschoenen te verlengen. Zo kun je bijvoorbeeld meerdere paren gebruiken.

Vond je onze shopgids over keepershandschoenen interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media.

(Bron van de header afbeelding: Charnsit Ramyarupa: 89825319/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies