Laatst bijgewerkt: 16-08-2021

Futsal is zeer bekend en wijd verbreid over de hele wereld. In Duitsland neemt de belangstelling voor futsal toe. Als je deze sport wilt beoefenen, is het belangrijk dat je er van tevoren over leert. Een van de belangrijkste kenmerken van futsal is de speciale bal.

In het volgende artikel vertellen we je alles over de futsal bal. We vertellen je ook enkele algemene dingen over dit type voetbal.




De belangrijkste dingen in een notendop

  • Futsal is een vorm van zaalvoetbal. Het belangrijkste verschil is dat het speelveld niet wordt afgebakend door borden, maar door lijnen.
  • De ballen waarmee futsal gespeeld wordt zijn speciaal. Ze zijn kleiner dan gewone voetballen en hebben minder druk.
  • In futsal zijn er, net als in voetbal, wereld- en Europese kampioenschappen. Bovendien zijn er enkele clubtoernooien.

Wat is futsal?

Futsal is een variant van zaalvoetbal. Het is een afkorting voor futebol de salão, wat “zaalvoetbal” betekent in het Portugees. Deze vorm van voetbal vertoont duidelijke verschillen met het gewone zaalvoetbal. Het veld heeft geen borden, er staan maar 5 spelers op het veld en het wordt gespeeld op kleinere doelen.

Futsal is wereldwijd een populair spel. Van jeugd tot senioren, het wordt in alle leeftijdsgroepen gespeeld. (Image source: apnew0 / pixabay.com)

Het spel duurt 2 keer 20 minuten. Futsal heeft zijn eigen regels, die meestal beperkend zijn. Dit is om het spel meer ontlichaamd te maken. Een van de grootste verschillen is de bal. Hij is kleiner en stuitert minder. Dit verbetert de balcontrole en je kunt hem beter op de grond houden. Dit maakt ook het passeren gemakkelijker.

Achtergrond: Wat je moet weten over futsal

Voor we op de spelregels van futsal ingaan, willen we je eerst wat achtergrondinformatie geven. In dit deel behandelen we de vragen waar futsal vandaan komt, wat er speciaal is aan futsalballen en

Waar komt futsal vandaan?

Futsal vindt zijn oorsprong in Zuid-Amerika. Bijna 90 jaar geleden wilde een Argentijnse coach een variant van voetbal ontwikkelen die alle kinderen en jongeren samen konden spelen. Het idee was dat individuele vaardigheden niet belangrijk waren. Wat voor hem het belangrijkst was, was het plezier in het spel.

Hij wilde ook in de regen of op een natte ondergrond trainen. Hij kwam toen op het idee om het spel naar binnen te verplaatsen. Juan Carlos Ceriani had succes. Nadat hij in 1930 futsal had ontwikkeld, werd het in de loop der jaren steeds populairder. Aanvankelijk werd futsal alleen gespeeld bij schoolsport en recreatie, maar al snel werd het een erkende variant van voetbal. Het is interessant op te merken dat een soortgelijk spel al eerder gespeeld werd in de straten van Sao Paulo, in Brazilië.

Wat zijn de bijzondere kenmerken van een futsal bal?

Futsal ballen verschillen niet echt van gewone voetballen qua uiterlijk, maar wel in hun eigenschappen. Dit geeft ze veel voordelen voor gebruik binnenshuis. Futsal ballen hebben een lagere terugslag. Dit betekent dat de bal maar half zo hoog stuitert op de harde binnenvloer. De stuit van gewone voetballen is in de eerste plaats ontworpen voor gras- en kunstgrasvelden en is daarom niet optimaal voor gebruik binnenshuis.

De futsal bal is gemakkelijker te controleren. Beide soorten kogels hebben ongeveer hetzelfde gewicht. Het verschil zit in de maat, want futsal ballen zijn meestal verkrijgbaar in maat 4. Daarentegen zijn buitenvoetballen verkrijgbaar tot maat 5. De combinatie van een lagere luchtdruk en een kleinere maat is de reden voor de lage stuit. Ze hebben ook een speciaal ontworpen blaas, gevuld met microvezelwol, waardoor de bal ook minder hoog stuitert.

De futsal bal een bal die speciaal gemaakt is voor gebruik binnenshuis. (Foto: littlepepper / pixabay.com)

Er moet dus op gelet worden dat de juiste druk wordt uitgeoefend. Alleen dan kan de bal optimaal gebruikt worden. Voor een bal van maat 4 is de beste luchtdruk tussen 0.6 en 0.9 bar. Er zijn “lichte” versies en kogels in maat 3, die gewoonlijk 0.5-0.7 bar nodig hebben. Om zeker te zijn dat de luchtdruk goed is, moet je op de bal kijken.

Meestal staat de voorkeurswaarde bij het ventiel geschreven. Futsal ballen kunnen ook buiten op natuurgras of kunstgras gebruikt worden. Dit is echter alleen aan te bevelen als je met opzet op een klein veld wilt spelen. Zo kun je korte passen en balbeheersing oefenen in de open lucht. Er zijn nadelen als je op een groot veld probeert te spelen, want de bal is daar niet geschikt voor.

Welke doelen worden bij futsal gebruikt?

De doelen waarop futsal gespeeld wordt zijn wat kleiner dan gewone voetbaldoelen. Met afmetingen van 2 m x 3 m (hoogte x breedte) zijn ze minder dan half zo groot als het klassieke voetbaldoel. Zoals je in de volgende tabel kunt zien, is een handbaldoel even groot als een futsaldoel. De afmetingen zijn in meter, met hoogte x breedte.

Futsal Voetbal Handbal
2 m x 3 m 2,44 m x 7,32 m 2 m x 3 m

Welke schoenen heb ik nodig voor futsal?

Omdat futsal binnen gespeeld wordt, is het vooral belangrijk dat je schoenen kiest met een rubberen zool. Het is echter het beste als de zool niet donker is, anders kun je bij het glijden lelijke sporen achterlaten op de vloer van de hal.

Futsal: Alles over de spelregels

Nu we alles over futsal hebben opgehelderd wat je alleen indirect nodig hebt om te spelen, gaan we over tot de eigenlijke spelregels. We vertellen je onder andere hoe lang een futsal wedstrijd duurt, hoeveel spelers er in een team zitten en geven je een korte versie van de belangrijkste spelregels.

Hoe wordt futsal gespeeld?

Futsal is een variant van voetbal die binnenshuis gespeeld wordt. Het houdt in dat 2 teams tegen elkaar spelen op een omheind veld zonder hindernissen. Elk team heeft 5 spelers op het veld. Een van hen is de keeper en 4 zijn de veldspelers.

Futsal is een andere vorm van zaalvoetbal die een speciale bal gebruikt en eigen regels heeft.

De doelen zijn kleiner dan de gewone zaalvoetbaldoelen. De speciale bal maakt balcontrole en passen gemakkelijker. De spelregels zorgen ervoor dat het spel heel fysiek gespeeld wordt. De nadruk ligt op een snel spel met veel beweging in een beperkte ruimte. De spelers krijgen gemiddeld vaker de bal en er zijn ook meer doelpunten en doelkansen.

Hoeveel spelers zijn er in een futsal team?

Tijdens het spel zijn er vijf spelers per team op het veld, van wie er één de keeper is. Meestal kunnen er echter tot 10 wisselspelers op de bank zitten.

Hoe lang duurt een rondje futsal?

Het spel wordt gespeeld over 2 helften, elk 20 minuten lang.

Korte versie van de futsal spelregels

Futsal wordt gespeeld zonder hindernissen en met een speciale bal. Er zijn kleinere doelen en twee gelijke scheidsrechters. Eén scheidsrechter alleen zou al overbelast zijn. De bal wordt niet ingerold, maar ingeschoten. Alle overtredingen van een team worden samen geteld. Na de vijfde overtreding is er een directe vrije schop voor de tegenpartij voor elke volgende overtreding. Deze wordt dan genomen vanaf de strafschopstip op tien meter. Als er dan dichter bij het doel een overtreding plaatsvindt, kan de vrije schop van daar genomen worden.

De schutter schiet direct op het doel. Niemand mag in de weg staan. Strafschoppen worden genomen vanaf 6 meter afstand. De volgende video moet de belangrijkste regels verduidelijken in vergelijking met zaalvoetbal. Elk team mag één tactische time-out per helft nemen. Na een opzettelijke pass van een medespeler mag de keeper de bal maar één keer aanraken. Als de keeper zich echter op de helft van de tegenstander bevindt, fungeert hij als vijfde veldspeler en kan hij altijd aangespeeld worden. Tijdens spelonderbrekingen wordt de tijd stilgezet.

Wat je nog meer over futsal moet weten

Nu we de spelregels en het spelverloop bekeken hebben, willen we graag een paar andere interessante vragen over futsal beantwoorden. In dit gedeelte bekijken we hoe een futsal bal gemaakt wordt en of je een betere voetballer kunt worden door regelmatig futsal te spelen.

Hoe wordt een futsal bal gemaakt?

Futsal ballen worden meestal in Pakistan gemaakt. Er zijn daar veel gespecialiseerde fabrieken. De ballen worden met de hand genaaid. In het midden van de bal zit een blaas gevuld met microvezelwol. Het verbetert de balcontrole en vermindert de stuit. Een laag van verschillende lagen textielmateriaal wordt op de achterkant van het leer gekleefd.

Dit heeft een waterafstotend effect, stabiliseert de vorm en maakt de bal zachter. Het oppervlak bestaat uit 32 velden van leer, die door een arbeider uit het reeds gelijmde leer geponst worden. Ze maken de bal slijtvast en zacht. Futsal ballen zijn ook voorzien van een speciaal ventiel dat voor een hoge luchtdichtheid in de bal zorgt. Als de bal klaar is, wordt hij gewoonlijk aan een kwaliteitscontrole onderworpen. Bekende merken die futsal ballen maken zijn:

  • Adidas
  • Derbystar
  • Erima
  • Verstek
  • Gesmolten
  • Nike
  • Puma

Op de volgende video zie je hoe ballen uit andere spellen in vergelijking worden gemaakt.

Welke maten futsal ballen zijn er?

De maten van de in Duitsland gebruikte futsal ballen zijn gebaseerd op leeftijdsgroepen. Voor heel jonge spelers verdienen maat 3 ballen en “lichte” versies van maat 4 de voorkeur. Voor de oudere spelers wordt alleen maat 4 gebruikt. Dit zijn de basistypes:

Maat Gewicht
Futsal 4 62-64 cm 400-440 g
Futsal Light 4 62-64 cm 340-370 g
Futsal S-Light 4 62-64 cm 290-310 g
Futsal S-Light 3 57-58 cm 290-310 g

Fifa Approved zijn ballen, speciaal door de Fifa aanvaard en getest. Het keurmerk garandeert kwaliteit en een bepaalde standaard. De kogels worden aan speciale tests onderworpen. Alle tests zijn hetzelfde en elke fabrikant moet ze laten doen om dit logo te krijgen.

Het is de hoogste waardering die de Fifa aan voetballen geeft en er moeten strenge richtlijnen gevolgd worden. De testcriteria omvatten vorm, grootte, gewicht, omtrek, rondheid, terugslag, waterabsorptie en drukverlies. Als een bal dit zegel heeft, dan kun je er zeker van zijn dat je naar een goede bal kijkt.

Welke toernooien zijn er in futsal?

Net als in voetbal is er ook in futsal een wereldkampioenschap en een Europees kampioenschap. Er zijn ook Afrikaanse, Oceanische, Zuid-Amerikaanse en Aziatische kampioenschappen voor de nationale teams, onder andere. Er worden ook toernooien gehouden voor clubteams, zoals de Futsal World Cup, de UEFA Futsal Cup en de Mitropa Futsal Cup.

Kan ik een betere voetballer worden door futsal?

Futsal is erg goed om je eigen vaardigheden te testen en te ontwikkelen. Je kunt beslist een betere voetballer worden. Veel Braziliaanse profvoetballers hebben leren voetballen met futsal. Omdat de speelstijl erg pass-intensief is, wordt het passenspel aangemoedigd. Passes moeten heel nauwkeurig zijn, anders kun je snel een doelpunt tegen krijgen.

Gemiste passes worden meer bestraft. Dit is vooral goed voor kinderen om de grondbeginselen te internaliseren en zelfverzekerder te worden, maar ook volwassenen kunnen er veel van leren. Creativiteit is ook vereist. Gevaarlijke spelsituaties moeten opgelost worden met trucjes of intelligente passes en er moeten doelkansen gecreëerd worden.

Je kunt een betere voetballer worden door futsal te spelen. De intense aard van het spel helpt je daarbij.

Je moet snel schakelen en snel beslissingen nemen in moeilijke situaties. Je hebt ook meer speeltijd dan in een gewone voetbalwedstrijd, waar het veld veel groter is en er meer spelers op het veld staan. Futsal is loop-intensief en je moet altijd alles geven, anders win je niet. Het verbetert ook je uithoudingsvermogen.

Conclusie

Als je snel, heel intens voetbal wilt spelen, dan is futsal iets voor jou. De bal speelt bij dit alles een cruciale rol. Zijn eigenschappen maken het gemakkelijker de bal te passen en te controleren. Het is er in verschillende maten en gewichten, afhankelijk van de leeftijdsgroep.

Je moet er ook voor zorgen dat de luchtdruk juist is. Elk bekend voetbalmerk heeft futsal ballen in zijn assortiment. Een futsal bal kan zelfs buiten de zaal gebruikt worden om het passeerspel te trainen. Als je van voetballen houdt, zul je ook veel plezier beleven aan het spelen met een futsal bal.

Beeldbron: Pixabay.com / Kai_NITEandDAY

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies