Laatst bijgewerkt: 28-09-2021

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

79Bestede uren

21Beoordeelde onderzoeken

159Verzamelde opmerkingen

Dagtochten en excursies per fiets zijn niet altijd gemakkelijk, vooral niet als je langere afstanden wilt afleggen en je eigen conditie geen lange tochten toelaat. Een vouwfiets is de juiste oplossing voor jou. Je kunt hem gemakkelijk in je auto inpakken en met de auto of trein naar afgelegen plaatsen reizen en die dan op je fiets verkennen.

Met onze grote vouwfiets test 2023 kun je uitvinden welke fiets het beste bij je past en op welke eigenschappen je moet letten. Dit maakt spontane uitstapjes naar mooie plekken in de natuur mogelijk. Je kunt je ontspannen en iets voor je conditie doen. Of je kiest voor een vouwfiets met e-bike of een klassieke vouwfiets is helemaal aan jou.




Belangrijk om te weten

  • Met een vouwfiets is plaatsbesparend opbergen geen probleem, dankzij het geïntegreerde vouwmechanisme. Je kunt je fiets gemakkelijk in de kofferbak van een auto zetten.
  • Afhankelijk van het ontwerp en het beoogde gebruik, kun je kiezen voor een gewone vouwfiets of een vouwfiets met elektrische aandrijving.
  • Bij een vouwfiets moet je het gewicht, de bandenmaat, de afwerking, de remmen, de vering en de versnellingen nauwkeuriger inspecteren.

Beste vouwfiets: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een vouwfiets koopt

In het volgende leggen we uit wat een vouwfiets is en voor wie hij geschikt is. Je vindt er ook wat je in een vouwfiets moet zoeken en waar je er een kunt kopen.

Wat is een vouwfiets en hoe werkt hij?

Een vouwfiets is een soort fiets. Kenmerkend is het geïntegreerde vouwmechanisme. Dit maakt vouwfietsen ruimtebesparend en gemakkelijker te vervoeren.

Deskundigen maken onderscheid tussen vouwfietsen en inklapbare fietsen, waarbij het verschil gering is en alleen te zien is in de kwaliteit van de afwerking.

  • Vouwfietsen: minder stabiel, vaak minder duur
  • Vouwfietsen: lijken op gewone fietsen, kosten meer.

De klassieke vouwfiets komt oorspronkelijk uit de jaren ’60 en ’70 en is gebaseerd op een vouwmechanisme met een scharnier in het hoofdframe.

Goedkope fietsen van tegenwoordig hebben vaak hetzelfde mechanisme en worden nog steeds vouwfietsen genoemd.

Ze zijn vaak onstabiel, vooral klein en je moet er vaker op trappen dan op een gewone fiets.

Door hun lage prijs en praktische afmetingen zijn ze goed geschikt voor korte afstanden en weinig frequent gebruik, zoals snel broodjes halen voor het zondagse ontbijt bij de bakker.

Moderne, hoogwaardige vouwfietsen met een verfijnd ontwerp en technisch hoge kwaliteit worden vouwfietsen genoemd. Vouwfietsen zijn sterk gebaseerd op het ontwerp van gewone fietsen.

Ze zijn betrekkelijk stabiel en ook geschikt voor lange fietsafstanden. Door de technische geometrie hoef je op vouwfietsen niet vaker te trappen dan op gewone fietsen, dus de rijervaring is zeer vergelijkbaar.

Wat zijn de voor- en nadelen ten opzichte van een gewone fiets?

De voordelen van een vouwfiets zijn de flexibiliteit in het dagelijks leven, die gegeven wordt door de transporteerbaarheid, het geringere gewicht en de minimale afmetingen.

Je kunt met een vouwfiets sneller optrekken dan met een gewone fiets, wat aanzienlijk bijdraagt tot het rijplezier.

De nadelen daarentegen zijn het onbekende rijgedrag, het moeilijkere onderhoud door de aanschaf van speciale onderdelen en de beperkte geschiktheid als sportfiets.

Vouwfietsen verschillen van gewone fietsen in prijs, constructie en rijgevoel.

Als je in je vrije tijd vaak kortere afstanden fietst en de fiets gemakkelijk wilt opbergen, is het de moeite waard een vouwfiets te kopen.

Het transport is gemakkelijk en de vouwfunctie is bijzonder praktisch. De fiets kan gemakkelijk met het openbaar vervoer vervoerd worden en is dus ideaal voor pendelaars.

Vervoer in de auto is ook veel ontspannender. Je hebt geen apart fietsenrek nodig en kunt de vouwfiets in plaats daarvan in de bagageruimte opbergen. Vouwfietsen zijn dus ideaal om je op alledaagse ritten sneller te verplaatsen.

Voordelen
  • Verplaatsbaarheid
  • Lichter gewicht
  • Gemakkelijker optrekken
Nadelen
  • Ongewoon rijgedrag
  • Speciale onderdelen aan de fiets
  • Beperkt gebruiksgebied

Dankzij hun eenvoudige ontwerp zijn vouwfietsen veel lichter dan gewone fietsen. Dankzij hun compacte afmetingen vind je altijd wel een plaatsje om ze op te bergen.

Of het nu op kantoor is of in een restaurant – de vouwfiets is een praktische metgezel voor elke dag die bijna overal past. Zelfs thuis heb je minder ruimte nodig om de fiets te stallen.

De snellere acceleratie maakt het rijden bijzonder plezierig. In het drukke verkeer van een stad met snel wisselende verkeerslichten is dit uiterst voordelig: het duurt niet lang voor je naar het groene licht sprint.

Natuurlijk heeft een vouwfiets niet alleen maar voordelen. Je moet ook op de hoogte zijn van de nadelen voordat je een vouwfiets koopt.

Hoeveel hij verschilt van een gewone fiets hangt af van het model. Er zijn vouwfietsen die onmogelijk handsfree te berijden zijn of die bijzonder wiebelig zijn. Het beste is om hem zelf uit te proberen en te zien hoe hij rijdt.

Een vouwfiets heeft vaak meer “speciale onderdelen”, zoals een verlengde stuurbuis, andere scharnieren, speciale zadelpennen met een grote diameter of speciale snelspanners.

Het nadeel hiervan is dat reserve-onderdelen bewerkelijker zijn en niet zomaar in de fietsenwinkel om de hoek gekocht kunnen worden.

Afhankelijk van het model is de vouwfiets alleen geschikt voor korte afstanden, omdat de rit niet comfortabel is. Bijzonder steile routes of uitgebreide fietstochten kun je beter met een mountainbike aanpakken; als sportfiets is hij maar beperkt geschikt.

Voor wie is een vouwfiets geschikt en voor wie niet?

In het algemeen is de vouwfiets geschikt voor iedereen. Vooral mensen die geen gewone fiets kunnen vervoeren of een ruimtebesparend alternatief zoeken, vinden in een vouwfiets wat ze zoeken.

Een fiets is niet geschikt voor bijzonder lange mensen omdat de zadelpen maar beperkt versteld kan worden. Mensen met ernstig overgewicht wordt afgeraden een vouwfiets te gebruiken.

Klapprad

Vouwfietsen zijn kleiner en minder stabiel dan gewone fietsen. Ze zijn niet voor iedereen geschikt. (Image source: pixabay.com / MemoryCatcher)

Lange mensen vinden het rijden op een vouwfiets oncomfortabel. De verstelling van de zadelpen en het stuur bereikt zijn grenzen voor lange mensen van meer dan 1.90 m en leidt tot een scheve zithouding, die het rijplezier belemmert en rugpijn kan veroorzaken.

Vouwfietsen zijn niet ideaal voor mensen met veel overgewicht, want het maximale draagvermogen van de meeste fietsen is 140 kg. Je moet altijd de aanwijzingen van de fabrikant volgen om je eigen veiligheid niet in gevaar te brengen.

Dus als je wat groter of zwaarder bent, investeer dan in een gewone fiets in plaats van een ongeluk te riskeren.

Kinderen kunnen meestal op vouwfietsen rijden, maar het model moet uitgerust zijn volgens de Duitse verkeersregels (StVO). Bedenk dat kinderen in de groei zijn en de fiets maar een beperkte tijd kunnen gebruiken.

Moet ik met een vouwfiets meer trappen dan met een gewone fiets?

Dat hangt van je model af – de bandenmaat is doorslaggevend.

Veel fietsen met kleine banden hebben een overeenkomstige overbrengingsverhouding ter ondersteuning. Een andere term is rolweerstand, die aangeeft of een fiets zwaar of licht rolt.

De mening dat je met een vouwfiets meer moet trappen is wijdverbreid. Het is echter maar gedeeltelijk waar. De bandenmaat bepaalt hoe vaak je met een vouwfiets moet trappen.

Hoe groter de banden, hoe minder vaak je hoeft te trappen.

Modellen met een kleiner aantal centimeters hebben meestal een overeenkomstige overbrengingsverhouding om het trappen gemakkelijker te maken.

Een andere term is rolweerstand, die aangeeft of een fiets zwaar of licht rolt. Afhankelijk van de technologie, de materialen en de juiste bandenspanning neemt de rolweerstand toe. Slijtage draagt er ook toe bij dat de rit moeilijker wordt.

Welke bekende fabrikanten van vouwfietsen zijn er?

Er is een ruime keuze aan fabrikanten van vouwfietsen en elk biedt zijn klanten een grote verscheidenheid aan mogelijkheden. Bekende fabrikanten zijn:

  • Bernd’s werken
  • Brompton fietsen
  • Chiemsee
  • Dahon fietsen
  • Mifa
  • Riese en Müller
  • Tern fietsen

Bernds Werke

Bernds Bikes zijn kwaliteitsproducten uit Duitsland. Het bedrijf biedt een grote verscheidenheid aan fietstypen, waaronder elektrische vouwfietsen.

Het bedrijf maakt al fietsen sinds 1991 en verovert regelmatig topplaatsen op testportalen.

Brompton Bicycles

Het bedrijf, gevestigd in Engeland, kijkt terug op een traditie die teruggaat tot 1976. Deze lange ervaring is merkbaar in de vouwfietsen van de firma.

Zo doet het vouwmechanisme in het midden van het frame het zonder scharnier en in plaats daarvan vouwt de vouwfiets in de buurt van het balhoofd.

Verder hebben de vouwfietsen niet alleen een uitstekend vouwmechanisme, maar ook goede rijeigenschappen en een laag gewicht.

Chiemsee

Deze fabrikant staat niet alleen bekend om zijn grote verscheidenheid aan vouwfietsontwerpen, maar ook om zijn kleding voor sportievelingen.

Alle door de firma vervaardigde producten zijn aan hoge normen onderworpen en bieden een uitstekende kwaliteit.

Dahon Bikes

Het bedrijf, dat in Californië (VS) gevestigd is, is genoemd naar zijn stichter David Hon en is de grootste vouwfietsfabrikant ter wereld.

Het bedrijf biedt vouwfietsen in een grote verscheidenheid aan maten en de klanten waarderen niet alleen de verscheidenheid van de producten en het eenvoudige vouwmechanisme, maar ook de eerlijke prijs. Deze eigenschappen maken de modellen van Dahon Bikes vaak tot de prijs-prestatie winnaar.

Mifa

Deze firma was een van de eersten die vouwfietsen in zijn gamma opnam, en ze ook produceerde en verkocht.

Deze jarenlange ervaring zorgt ervoor dat de geproduceerde vouwfietsen steeds up to date zijn. Ze worden dan ook gekenmerkt door een hoog comfort, een zeer goede kwaliteit en technische hoogstandjes.

Riese und Müller

Deze fabrikant, gevestigd in Duitsland, kijkt terug op vele jaren ervaring en verkoopt zijn modellen wereldwijd. Het produceert niet alleen vouwfietsen, maar ook e-bikes en bakfietsen.

De firma dankt haar regelmatige plaatsing in de beste lijsten aan de hoogwaardige materialen en duurzaamheid van haar vouwfietsen. Bovendien hebben de modellen goede rijeigenschappen en uitstekende eigenschappen.

Tern Bicycles

Deze firma is gevestigd in Taiwan en verkoopt haar modellen internationaal. Alle vouwfietsen van de fabrikant hebben een speciale vouwtechniek waardoor het voorwiel 180 graden ingeklapt kan worden en zijn daardoor gemakkelijk te vervoeren.

Bovendien zijn de modellen zeer comfortabel en bieden ze waar voor hun geld.

Wat zijn de alternatieven voor de vouwfiets?

Vouwfietsen kunnen in nog meer categorieën verdeeld worden. Er zijn modellen die lijken op

  • Stadsfietsen
  • Mountainbikes
  • Racefietsen

City vouwfietsen

Dit is het bekendste model en er wordt onderscheid gemaakt tussen fietsen met grote wielen (vanaf 26 inch) en kleine wielen (vanaf 16 inch).

Terwijl de grote fietsen ook geschikt zijn voor lange reizen, zijn de kleine fietsen ideaal voor forenzen. De vouwfietsen meten opgevouwen ca. 60 x 50 x 90 cm en wegen tussen elf en twaalf kilo.

Deze vouwfietsen hebben een lage instap en genereren dus nauwelijks rolweerstand, waardoor ze ideaal zijn voor de stad. Ze zijn ook comfortabel en ergonomisch voor langere mensen, dankzij de geometrie van het frame en met het verstelbare stuur en zadel.

Vouwbare mountainbikes

Door zijn ontwerp is de klassieke vouwfiets niet opgewassen tegen de eisen van de bergen en daarom nemen off-road rijders hun toevlucht tot de vouwbare mountainbike.

Deze vouwfiets is bijzonder geschikt als je niet alleen in de stad onderweg bent, maar ook off-road.

Het uitgebalanceerde en hoogwaardige frame is gemaakt van aluminium of carbon. De vouwscharnieren zitten goed vast en de versnellingen zijn meer geprononceerd dan op gewone vouwfietsen.

Verder hebben deze vouwfietsen een off-road bandenprofiel en een hydraulische schijfrem.

Vouwfiets voor racefietsen

Als je de sensatie van hoge snelheid of mobiliteit niet wilt opgeven, dan moet je voor de vouwfiets voor racefietsen gaan.

Deze modellen hebben de voordelen van een gewone vouwfiets, maar ze zijn speciaal ontworpen voor hoge snelheid.

Door de sportieve zitpositie moet je echter wel bedenken of je tijdens de rit een rugzak wilt dragen, want hij is helaas wat oncomfortabel om te dragen.

Besluit: Welke soorten vouwfietsen zijn er en welke is geschikt voor jou?

In principe zijn er twee verschillende soorten vouwfietsen

  • Vouwfiets met elektrische aandrijving
  • Vouwfiets zonder elektrische aandrijving

In het volgende willen we je kennis laten maken met deze soorten. We gaan in op hun kenmerken en op hun voor- en nadelen. Zo kun je bepalen of een type vouwfiets geschikt voor je is of niet.

Wat is een elektrische vouwfiets en wat zijn de voor- en nadelen?

Elektrische vouwfietsen zijn als klassieke vouwfietsen met dit verschil dat ze door batterijen worden aangedreven en het rijden gemakkelijker maken. Met opvouwbare e-bikes kun je door de stad jagen met een snelheid van tot 25 km/u.

Voordelen
  • Makkelijker te berijden
  • Snelheden tot 25 km/u mogelijk
  • Makkelijker hellingen te nemen
  • Ideaal voor oudere of niet-atletische mensen
Nadelen
  • Zwaarder dan vouwfietsen zonder motor
  • Duurder dan vouwfietsen zonder motor
  • Opladen van de batterij nodig
  • Beperkte rijtijd

Een ander voordeel is dat je hellingen gemakkelijker kunt nemen op een e-bike. Dus als je weg naar je werk veeleisend is en veel klimmetjes bevat, kun je met een e-bike zonder veel moeite en niet helemaal bezweet op je werk komen.

Oudere of zeer onatletische mensen hebben ook baat bij de ondersteuning van de elektrische motor.

Let bij de aanschaf van een e-bike op de levensduur van de batterij en het gewicht, dat door de elektromotor toeneemt. Wil je een lichtgewicht vouwfiets, dan raden we een e-bike slechts in beperkte mate aan.

Wat is een vouwfiets zonder elektrische motor en wat zijn de voor- en nadelen?

Een vouwfiets zonder elektrische aandrijving is een fiets die snel en gemakkelijk opgevouwen kan worden door zijn constructie met scharnieren, koppelingen en/of snelsluitingen.

Voordelen
  • Snel en gemakkelijk op te vouwen
  • Lichter dan elektrische vouwfietsen
  • Goedkoper dan elektrische vouwfietsen
  • Ook geschikt voor kinderen
Nadelen
  • Niet geschikt voor alle mensen
  • Omslachtig voor lange afstanden

Je kunt hem daarom als bagage in andere vervoermiddelen vervoeren. Een klassieke vouwfiets heeft geen elektrische aandrijving.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om vouwfietsen te vergelijken en te evalueren

Vouwfietsen zijn in de mode, en terecht. Of het nu een praktisch middel is om het woon-werkverkeer te verkorten of een coole metgezel op een kampeervakantie. Het gebruik van een vouwfiets is veelzijdig.

Om er zeker van te zijn dat je vouwfiets je plezier en vooral veiligheid biedt, moet je de volgende criteria in overweging nemen voor je hem koopt

  • Beoogd gebruik
  • Gewicht
  • Grootte van de banden
  • Bouwkwaliteit
  • Vouwtechniek
  • Schakelen
  • Vering en zadel
  • Remmen
  • Materiaal
  • Framehoogte

Doel

Afhankelijk van hoe je de vouwfiets wilt gebruiken, zijn er verschillende eisen aan het voertuig.

Als je de fiets vooral voor korte ritjes in de stad wilt gebruiken of om de weg naar je werk te verkorten, is het vooral belangrijk dat de fiets niet veel weegt.

Een eenvoudig vouwmechanisme dat je fiets in een paar stappen gebruiksklaar maakt, maakt hem gemakkelijk te hanteren in de stad.

Wil je langere tochten maken met je vouwfiets? Let er dan op dat het zadel comfortabel is, de versnellingen minstens vijf versnellingen hebben en het materiaal van hoge kwaliteit is.

Hoe langer de tochten, hoe meer en sneller de fiets vers lijt.

Gewicht

Een laag gewicht draagt aanzienlijk bij tot het comfort tijdens het vervoer en is een van de grootste voordelen die een vouwfiets biedt ten opzichte van een gewone fiets. Een lichtgewicht fiets is er een die minder dan 10 tot 15 kg weegt.

Dit betekent dat je de fiets gemakkelijk van huis naar de trein en dan verder naar kantoor kunt brengen zonder je te overbelasten. De tijd die je besteedt aan het dragen van de fiets is vaak langer dan de eigenlijke rijtijd.

Wist je dat een moderne vouwfiets maar ongeveer 13 kg weegt en dat de banden gemiddeld maar 50 cm zijn?

Grootte en gewicht spelen een belangrijke rol, want het is de bedoeling dat je het overal mee naartoe neemt. Duurdere modellen kunnen echter minder wegen.

Grootte van de banden

De grootte van de banden bepaalt hoe gevoelig de fiets is voor oneffenheden in de weg, zoals geultjes of treden in de weg. Daarom moet hij niet te klein zijn: 16 tot 20 inch zijn geschikt.

Wees je er niettemin van bewust dat je niet hetzelfde comfort krijgt als met een klassieke 26 of 28 inch fiets.

Bovendien beïnvloedt de bandenmaat de snelheid – je zult op een 16 inch veel vaker moeten trappen dan op een 26 inch om dezelfde afstand af te leggen.

Denk ook aan je auto bij het kiezen van de ideale maat. Hoe meer centimeters, hoe omvangrijker de fiets en hij past misschien niet in je auto.

Een heel kleine stadsauto kan problemen geven, maar in de kofferbak van een middelgrote auto vervoeren hoeft geen probleem te zijn.

Bouwkwaliteit

Een hoge bouwkwaliteit is essentieel voor je veiligheid. Heel goedkope of slecht gemaakte modellen zijn meestal minder stabiel, vooral in de vouwconstructie en in de scharnieren of scharnieren.

Een wiebelig frame verhoogt de kans op een ongeluk en beïnvloedt je rijplezier door een onveilig gevoel te geven.

Een ander punt dat niet verwaarloosd mag worden is de verkeersveiligheid. De fiets moet ontworpen zijn volgens de normen van het verkeersreglement. Dit geldt vooral voor fietsverlichting.

Vouwtechniek

Er zijn verschillende vouwtechnieken, zoals het uit elkaar halen van het frame, het in elkaar duwen of vouwen van afzonderlijke delen, of het combineren van verschillende technieken.

Snelle en gemakkelijke bediening betekent dat je de vouwfiets binnen een paar seconden kunt opvouwen.

Vouwtechnieken waarbij je een onderdeel helemaal uit elkaar moet halen zijn tijdrovend en niet geschikt voor forensen en andere mensen die dingen zo snel mogelijk gedaan moeten krijgen.

Rotes Klapprad

Vouwfietsen kunnen met wisselend gemak opgevouwen worden. De meest praktische en snelste modellen zijn die waarbij het frame niet gedemonteerd hoeft te worden. (Image source: pixabay.com / Hans)

Het is ook belangrijk tot welke grootte je de vouwfiets kunt opvouwen: als je thuis weinig ruimte hebt of weinig bergruimte op je werk, is het essentieel een fiets te kiezen die tot een minimum kan worden opgevouwen.

Versnellingspook

Zorg ervoor dat je vouwfiets uitgerust is met een versnellingspook.

Als je maar één versnelling gebruikt, kun je je fiets niet aanpassen aan omstandigheden zoals slechte wegen, hellingen, weersomstandigheden of persoonlijke voorkeuren.

Een versnellingssysteem met drie tot zeven versnellingen is geschikt.

Bij de keuze van de ketting wordt onderscheid gemaakt tussen derailleurversnellingen en naafversnellingen.

De derailleur heeft het nadeel dat de ketting van de tandwielen kan glijden bij het opbergen in de tas of bij onvoorzichtig opvouwen. De ketting van de naafversnellingen, daarentegen, blijft altijd gespannen.

Vering en zadel

Vering op de zadelpen en het frame levert een belangrijke bijdrage aan het comfort van je vouwfiets. Geveerde zadels hebben hetzelfde effect, vooral als ze dempende gellagen hebben.

Maar hoogwaardige vering of een goed zadel verhogen de prijs van je vouwfiets aanzienlijk. Het zadel moet verstelbaar zijn, vooral als je de fiets met iemand deelt of hem voor een kind koopt.

Denk na over hoe vaak en hoe lang je de fiets werkelijk zult gebruiken en of het de moeite waard is de meerprijs te betalen. Als je de vouwfiets weinig en alleen voor korte afstanden gebruikt, heeft het minder zin te investeren in dure vering.

Remmen

Betrouwbare en stabiele remmen zijn essentieel voor de veiligheid van je vouwfiets.

De meest voorkomende soort rem is de velgrem, waarbij de remschoenen via kabels tegen de velgen van de wielen worden gedrukt als de remmen op het stuur worden gezet.

Remtypes worden gecombineerd voor meer veiligheid.

De remkracht is dus zeer sterk, maar in natte omstandigheden of met vuile velgen wordt het remmen vertraagd. Daarom hebben vouwfietsen vaak een velgrem op het voorwiel en een terugtraprem op het achterwiel.

Onderzetremmen zijn minder snel aan slijtage onderhevig en je kunt remmen zonder je handen te gebruiken. Je bent misschien bekend met terugtrapremmen van je gewone fiets.

In het algemeen raden we een vouwfiets aan die dezelfde soort remmen heeft als je gewone fiets. In een noodsituatie reageren veel mensen vaak automatisch met het vertrouwde (rem)gedrag dat ze kennen van hun gewone fiets.

Goede remmen zijn een van de belangrijkste veiligheidsmaatregelen op een fiets. (Image source: pixabay.com / juanmamontero)

Een ander type remmen zijn trommelremmen, waarbij de remschoenen in een trommel beschermd zijn. De remkracht wordt opgewekt door een expanderhefboom.

Hun grootste voordeel is hun duurzaamheid. Maar er zijn ook nadelen: Als er vocht binnendringt, vermindert de remmende werking.

Materiaal

Het materiaal van het frame bepaalt het gewicht, de stabiliteit en de flexibiliteit van de vouwfiets.

Er zijn aluminium modellen en carbon modellen. Vouwfietsen van carbon zijn iets lichter dan die van aluminium. Ze zijn duurder.

Materiaal Gewicht
Carbon 13 tot 15 kg
Aluminium 15 tot 20 kg

Een andere factor die de flexibiliteit beïnvloedt is het aantal scharnieren. Goed vakmanschap is belangrijk voor de veiligheid.

Hoe meer scharnieren een fiets heeft, hoe kleiner hij opgevouwen kan worden.

Framehoogte

De juiste framehoogte is belangrijk voor een gezonde lichaamshouding, zitcomfort en een perfecte krachtoverbrenging.

Er zijn eenvoudige berekeningen om de juiste maten te bepalen: Je eigen kruishoogte bepaalt de juiste framehoogte. Meet eenvoudig de lengte van je hiel tot je kruis en lees de volgende tabel om uit te vinden welke framehoogte voor jou geschikt is:

Hoogte Framemaat
160 tot 165 cm 15 tot 16″
165 tot 170 cm 16 tot 17″
170 tot 175 cm 16,5 tot 17,5″
175 tot 180 cm 17,5 tot 18,5″
180 tot 185 cm 18 tot 19″
185 tot 190 cm 19 tot 20,5″
190 tot 195 cm 20,5 tot 22″

Deze eenvoudige berekeningswijze is echter slechts een richtsnoer. Idealiter probeer je de vouwfiets uit voor je hem koopt om te zien of hij past.

Beeldbron: pixabay.com / Hans

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies