Laatst bijgewerkt: 14-08-2021

Bewuste voeding en ecologische duurzaamheid zijn leidende principes in het leven van veel mensen. Een dieet dat deze aspecten wil combineren is het Paleo dieet. Het Paleo concept kan betrekkelijk strikt of losser worden beleefd.

Het gaat echter meestal gepaard met een tamelijk ingrijpende verandering in het dieet. Een essentieel onderdeel van het Paleo concept is de verandering van industrieel bewerkte voedingsmiddelen naar een energie-inname op basis van natuurlijke voedingsmiddelen. In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van deze verandering in dieet voor de gezondheid.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Eerst en vooral houdt het Paleo dieet zich bezig met welke voedingsmiddelen je moet eten en welke je beter kunt weglaten. Het idee is om alleen voedingsmiddelen te eten waaraan de menselijke genetica en stofwisseling optimaal aangepast zijn.
 • Dit dieet vermijdt de meeste industrieel bewerkte voedingsmiddelen die pas na de invoering van landbouw en veeteelt beschikbaar waren. Voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan anti-nutriënten die mogelijk schadelijk zijn voor het menselijk organisme staan ook niet op het menu.
 • Het Paleo dieet belooft een geschikt concept om met een verandering van eetpatroon op lange termijn slank, fit en gezond te worden en te blijven.

Wat is het Paleo dieet en hoe werkt het?

Het Paleo dieet wordt gekenmerkt door een manier van eten die overwegend beoefend werd in de tijd van het Paleolithicum, de Oude Steentijd. Om deze reden wordt het Paleo dieet ook wel de steentijd benadering genoemd.

Voorstanders van het Paleo dieet geloven dat de genen van de mensheid duizenden jaren lang onveranderd zijn gebleven. Door evolutie heeft het dieet van die tijd dus ook nu nog een positief effect op de gezondheid van de mens.

Paleo Diät-1

Het Paleo dieet vertrouwt op natuurlijke voedingsmiddelen die niet industrieel bewerkt zijn.
(Image source: Katie Smith / unsplash)

Het Paleo dieet maakt meer gebruik van vis, zeevruchten, eieren, vlees, fruit, groenten, noten (behalve pinda’s) en zaden. Voedingsmiddelen die in het Stenen Tijdperk voorhanden waren. Tijdens dit dieet moet je beslist granen, peulvruchten, geraffineerde suiker, alcohol, verwerkte plantaardige vetten, zuivel/producten en kant-en-klaar voedsel vermijden.

Voor wie is het Paleo dieet geschikt?

Het Paleo dieet is geschikt voor iedereen van alle leeftijden. Zachte vormen van dit dieet kunnen ook door kinderen beoefend worden. Ze moeten echter wel zuivelproducten mogen consumeren.
Het Paleo dieet laat je alternatieve strategieën zien voor je eigen behoeften.

Ook sporters kunnen baat hebben bij het Paleo dieet. De inname van goede vetten zoals in dit dieet te vinden is, is een zeer goede bron van energie. Het kan het echter moeilijker maken koolhydraten te consumeren, die essentieel zijn tijdens de herstelfase na een intense training. Het is echter algemeen waar dat een dieet altijd aan de individuele levenssituatie aangepast moet worden. Bijzondere voorzichtigheid is geboden voor zwangere vrouwen of mensen met chronische ziekten.

Is het Paleo dieet ook geschikt voor vegetariërs en veganisten?

Omdat het Paleo dieet gedeeltelijk berust op de consumptie van dierlijke voedingsmiddelen, is het moeilijk dit dieet te combineren met dat van een vegetariër of veganist. Er zijn echter parallellen te zien in de drie diëten. Elk van de drie diëten behandelt het ethische probleem van vleesconsumptie. Vegetariërs mijden vlees en vis evenzeer als veganisten, die ook helemaal zonder dierlijke producten doen. Beide groepen veroordelen het doden van dieren voor voedsel.

Strikte Paleo-volgelingen kiezen voor biologisch vlees en vermijden dierlijke producten uit de fabriekslandbouw.

Met dit gedrag draagt de Paleo voorstander ook bij aan klimaat- en dierenbescherming. Bovendien kunnen alle drie de soorten voeding een ecologische bijdrage leveren. Het eten van biologisch voedsel is bij geen van de drie diëten verplicht, maar het ondersteunt wel het idee van milieubescherming.

Wat is niet toegestaan bij het Paleo dieet? / Welke voedingsmiddelen zijn niet toegestaan op het Paleo dieet?

In het begin zul je misschien schrikken als je hoort welke voedingsmiddelen niet zijn toegestaan in het Paleo dieet. Op het tweede gezicht zul je echter beseffen dat dit dieet je enige speelruimte biedt, vooral als je graag kookt. Het volgen van een dieet uit het Paleolithicum betekent het vermijden van granen, graanproducten en vlees uit de fabriekslandbouw. Maïs, rijst en peulvruchten (waaronder pinda’s) zijn ook taboe in het Paleo dieet. Omdat het Paleo dieet gebaseerd is op de gedachte dat er in het Paleolithicum geen veeteelt of landbouw was.

Voordelen
 • Fabrieksvlees vermijden
 • mogelijke anti-nutriënten vermijden
 • terugkeren naar natuurlijke voeding
Nadelen
 • Beperkte voedselkeuzes
 • planning, structuur en koken noodzakelijk

Veel voedingsmiddelen die je in de supermarkt vindt zijn industrieel geproduceerd en bevatten talrijke additieven. Daarom zijn kant-en-klaar maaltijden, pakjes soep, enz. niet Paleo-conform. Zoetstoffen en suiker worden indirect beïnvloed door het Paleo dieet. Omdat het laatste in het Paleolithicum alleen uit natuurlijke bronnen, zoals honing of fruit, te verkrijgen was.

Heeft het Paleo dieet een specifiek dieetplan of instructies?

Het dieet omvat fruit, groenten, noten, zaden, eieren, vis en vlees. Je moet vooral letten op de kwaliteit van deze voedingsmiddelen.

Het praktische van dit dieet is dat het niet werkt volgens het “alles of niets” principe Principe.

Je kunt kant-en-klare dieetplannen vinden in boeken, op YouTube of online op Paleo dieet blogs. Dit is vooral handig als je een beginner bent of je wilt laten inspireren door andere recepten.

Type Waar te vinden
Dieetplan Boeken, blog sites
Recepten YouTube, boeken, blog sites

In principe is er niet één dieetplan of gids voor een voorbeeld Paleo dieet. Maar zoals in de bovenstaande hoofdstukken vermeld, zijn er basisprincipes die je moet volgen.

Wat zijn de recepten voor het ontbijt bij het Paleo dieet?

Verreweg de meest gestelde vraag over het Paleo dieet is het ontbijt. Als brood en muesli uitgesloten zijn van het Paleo dieet, wat kan er dan nog gegeten worden bij wat de belangrijkste maaltijd van de dag zou moeten zijn?

Een heel populaire suggestie is roerei bij het ontbijt.

Eieren in welke vorm dan ook zijn een geweldig alternatief voor klassieke ontbijtopties. Dit komt omdat ze veel van de waardevolle voedingsstoffen van het ei bieden, waaronder een flinke portie vet en eiwit. Een fruitsalade ‘s morgens is ook lekker en goed voor je.

Het geeft vitaminen en mineralen meteen bij het begin van de dag. Houd er echter rekening mee dat overmatige consumptie van fruit niet aan te bevelen is vanwege het suikergehalte. Ook al is de suiker in fruit van natuurlijke oorsprong en veel beter dan zijn geraffineerde tegenhanger. Je kunt voor je fruitinname het beste kiezen voor bessen of steenvruchten. (13)

Hier is een korte video met vijf heerlijke recepten om je te inspireren: Een salade als ontbijt is vooral lekker op warme zomerdagen. Hier kun je je creativiteit de vrije loop laten bij het samenstellen van je salade. Tomaten, komkommers, paprika’s, ijsbergsla, vogelzaadsla, enz. kunnen in allerlei combinaties gebruikt worden. Voeg de juiste dressing toe om je salade dat zekere iets te geven. Om het je zo gemakkelijk mogelijk te maken over te schakelen van granen op paleo varianten, heb je haalbare alternatieven nodig.

Is het Paleo dieet echt zo gezond en wat zijn de voordelen ervan?

Het Paleo dieet heeft enkele voordelen die pas op het tweede gezicht duidelijk worden: (6)

 1. Voedselkeuzes: Voorstanders van het Paleo dieet eten bewust niet alles wat de supermarkten te bieden hebben. De meeste voedingsmiddelen die je bij dit dieet eet worden toch al als gezond beschouwd. Maar let er bij de keuze van vlees wel op dat het niet van fabrieksfokkerij afkomstig is.
 2. Welzijn: Het Paleo dieet belooft ook dat je je fitter, energieker en beter gaat voelen. Een verbeterde en gezondere jij. De holistische benadering van het Paleo concept is bedoeld om in harmonie met je lichaam te zijn. Dit is de enige manier om op lange termijn de feel-good factor te bereiken. (2, 5)
 3. Voeding is meer dan voedselinname: Het Paleo concept is een voorbeeld van het idee dat voeding meer is dan de inname van noodzakelijke stoffen. Het is geen toeval dat veel mensen graag eten vieren. De bewuste benadering van de eigen voeding, die deel uitmaakt van het Paleo dieet, bevordert duurzaam denken en handelen.
 4. Geen uithongering: Het Paleo dieet is geen dieet in de klassieke zin. Omdat gewichtsvermindering niet op de voorgrond staat, maar een betere gezondheid. Het is meer een verandering in dieet en een nieuwe manier van leven. (1)

Het is belangrijk voor je om te weten dat het Paleo dieet nog niet volledig onderzocht (9) is. De hierboven opgesomde punten kunnen echter als objectief verifieerbaar beschouwd worden.

Hoe effectief is het Paleo dieet bij het af

vallen? Een mogelijk positief neveneffect van het Paleo dieet is dat gewichtsverlies kan optreden door de beperkte voedselkeuze. Bovendien berust dit dieet vaak op zelfstandig koken. Het gevoel voor hoeveelheden en portiegroottes wordt getraind en kant-en-klaar maaltijden worden vermeden. Bovendien bevordert het Paleo dieet een gevoel van verzadiging. (1)

Natuurlijk zou sport de ideale aanvulling zijn op het programma voor gewichtsverlies. Met deze methode wordt sneller gewichtsverlies bereikt.

Is het Paleo dieet verenigbaar met intermittent fasting?

In de praktijk betekent intermittent fasting dat je je calorie-inname handhaaft, maar ze consumeert in een beperkt tijdsvenster. Dit betekent dat er een voortdurende afwisseling is tussen voedselinname en onthouding van voedsel. Het is aan te raden pas met Intermittent Fasting te beginnen als je het Paleo dieet minstens een paar maanden beoefend hebt. Je mag ook geen last hebben van bloedsuikerschommelingen. Deze kunnen verergerd worden door intermittent fasting. (14)

Voordelen
 • Behoud de calorie-inname
 • Verschillende benaderingen maken flexibel vasten mogelijk
 • Kan helpen bij gewichtsverlies
Nadelen
 • Kan bloedsuikerschommelingen verergeren
 • Beginnen met vasten kan moeilijk zijn

Neem het concept van intermittent fasting langzaam op in het Paleo Dieet. Er zijn verschillende benaderingen om intermittent fasting toe te passen. Begin met de tijd tussen je maaltijden te verlengen. Pauzes van vier tot vijf uur tussen je maaltijden worden als ideaal beschouwd. Zorg ervoor dat je eenvoudige koolhydraten en natuurlijke zoetstoffen bij je maaltijden vermijdt. Dit houdt de bloedsuiker- en insulinespiegel constant laag, en je lichaam krijgt meer energie van het verbranden van vetophopingen. (12)

In het algemeen kan intermittent fasting een goede aanvulling zijn op het Paleo dieet. Omdat beide concepten hetzelfde doel hebben: gezondheidsverbetering en prestatieverhoging. Deze bedoelingen moeten met/onder voorbehoud genoten worden, want er is een gebrek aan voldoende wetenschappelijke langetermijnstudies om ze te bewijzen. (10, 11)

Wat zijn de effecten van het Paleo dieet op auto-immuunziekten?

De oorzaken van auto-immuunziekten worden vaak als onbekend beschouwd. In dit geval herkent het immuunsysteem ten onrechte het lichaamseigen weefsel als een vreemd lichaam en bestrijdt het.

Door een paar voedselgroepen (vooral granen en peulvruchten) te mijden, belooft het Paleo dieet dat de symptomen van eenvoudige kuren van stofwisselings- en auto-immuunziekten verlicht kunnen worden. Hiertoe behoren diabetes, multiple sclerose, de ziekte van Hashimoto, de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, lekkende darmsyndroom, coeliakie, lupus, neurodermatitis en acne. (3, 4)

Als je aan bepaalde intoleranties lijdt, zul je het Paleo concept waarschijnlijk aantrekkelijk vinden. Vooral lactose en gluten zijn stoffen die bij sommige mensen intoleranties kunnen opwekken. Er zijn echter nog geen klinische studies over het Paleo dieet om deze stelling wetenschappelijk te bewijzen. (8)

Wat zijn de risico’s/kritiek/nadelen van het Paleo dieet?

Dat de verwijzing naar het Stenen Tijdperk slap is, wordt op het laatst duidelijk bij een nadere beschouwing van groenten en fruit. Geen van de hedendaagse voedingsmiddelen is te vergelijken met het voedsel van “toen”. Zelfs groenten die in het Stenen Tijdperk bestonden zijn nu speciale rassen. Nieuwe diëten zijn meestal onderhevig aan kritische stemmen.

Het centrale probleem met het Paleo dieet is het gebrek aan gedetailleerde wetenschappelijke studies. Bovendien kan de rol van genen in het Paleo concept te veel benadrukt worden. Dit komt omdat onze voeding evenzeer beïnvloed wordt door factoren als fysiologische mechanismen, de sociale omgeving en aangeleerde gedragspatronen. (7)

Nadelen Paleo dieet
Kritiek Rol van genen overschat, relatie met het Paleolithicum blijft achter
Risico’s Milieu-impact van verhoogde vlees- en visconsumptie
Inspanning Restaurantbezoek moeilijker, zelfstandiger koken

Het Paleo dieet vereist enige planning, inspanning en structuur. Restaurantbezoek alleen kan moeilijker zijn. Sommige ingrediënten op het menu zijn verboden terrein voor dit dieet. Toch moet met recht gezegd worden dat de meeste vol-voedsel en duurzame diëten gepaard gaan met een relatief grote inspanning. Om ieder mens op aarde van voldoende vlees en vis te kunnen voorzien, moeten soms zware milieubelastingen aanvaard worden.

De teelt van veevoeder beperkt de teelt van andere plantaardige voedingsmiddelen. Met het oog op de slinkende landbouwgrond is het de vraag of het mogelijk zou zijn voldoende met weiden gevoederde dieren te houden. De uitgebreide consumptie van vis is ook niet zonder gevolgen. Denk aan de overbevissing van de wereldzeeën en de uitbreiding van de aquacultuur als antwoord op de overbevissing.

Is het Paleo dieet een duur dieet?

Het Paleo dieet is een van de duurdere diëten. Vooral de aankoop van regionaal biologisch vlees van hoge kwaliteit kan snel in het geld lopen. Bewuster omgaan met voedsel helpt echter ook om te besparen. Door selectiever boodschappen te doen, kan het aandeel voedsel dat bederft en weggegooid moet worden tot een minimum beperkt worden.

Paleo Diät-2

Als je bij het volgen van het Paleo dieet meer aandacht besteedt aan de kwaliteit van je voedsel, hoef je niet per se veel geld uit te geven.
(Image source: Christian Dubovan / unsplash)

Er kunnen drie uitspraken gedaan worden over hoe je geld kunt besparen met het Paleo dieet

 1. Winkel seizoensgebonden: Bepaalde voedingsmiddelen zijn in de zomer goedkoper te produceren dan in de winter. Als je voedsel seizoensgebonden koopt, kun je dienovereenkomstig geld besparen. Bijvoorbeeld, als je in december bessen koopt, verbaas je dan niet over de verhoogde prijzen op de etiketten.
 2. Profiteer van speciale aanbiedingen: Verse produkten zoals fruit, groenten en vlees worden vaak tegen speciale prijzen aangeboden. Door van deze aanbiedingen te profiteren, kun je regelmatig geld besparen op je boodschappen.
 3. Overweeg diepvriesvoedsel: Er zijn ook diepvriesproducten van goede kwaliteit verkrijgbaar tegen redelijke prijzen. Verpakte bloemkool, broccoli, kaisergroenten, enz. worden meestal bij optimale rijpheid geoogst en vakkundig ingevroren. Zo blijven alle voedingsstoffen behouden. Deze methode biedt een mogelijkheid om goedkoper en handiger veel groenten binnen te krijgen.

Er zijn talloze manieren om goedkoop te eten met het Paleo dieet. Mits je bereid bent actief aan het dieet deel te nemen.

Welke alternatieven zijn er voor het Paleo dieet?

Hier kun je kort en bondig lezen over de drie alternatieven voor het Paleo dieet

 • Keto: Keto staat voor het ketogeen dieet. Het wordt ketogeen genoemd omdat in dit soort dieet zogenaamde ketonlichamen worden aangemaakt. In ketose krijgen de hersenen energie uit ketonlichamen. Om dit te laten werken moet de inname van koolhydraten verminderd worden tot minder dan 30 gram per dag. Het grootste deel van de resterende energie wordt opgenomen in de vorm van goede vetten en eiwitten.
 • Koolhydraatarm: In het algemeen volg je een koolhydraatarm dieet als je minder dan 100 gram koolhydraten per dag eet. Afhankelijk van het dieet kun je binnen het koolhydraatarme dieet ook meer of minder dan 100 gram koolhydraten eten. Het voordeel van koolhydraatarm is dat de insulinespiegel in het bloed daalt en de bloedsuikerspiegel constant blijft. Dienovereenkomstig kun je met dit dieet trek vermijden.
 • Atkins: Dr. Robert Atkins publiceerde zijn dieetconcept in de jaren 1970. Er staat dat de koolhydraatconsumptie in verschillende stappen sterk beperkt wordt. Deze dieetvorm legt echter niet sterk de nadruk op de natuurlijkheid van het voedsel.

Conclusie

Merk op dat het Paleo dieet nog niet volledig onderzocht is. Sommige uitspraken over de voordelen en nadelen ervan kunnen daarom alleen met voorbehoud gedaan worden. Er is echter geen twijfel over mogelijk dat het Paleo dieet zich richt op hoge voedselkwaliteit en duurzaamheid. Je kunt deze twee aspecten geleidelijk in je leven integreren.

Omdat een bewustere omgang met voedsel en zijn ingrediënten de gezondheid bevordert. Het kan ook een eerste stap zijn op weg naar een ecologisch duurzaam leven. Bovendien bevordert het Paleo concept de dialoog met je eigen gezondheid en je eigen lichaam. Uiteindelijk leer je niet alleen een interessante manier van eten kennen, maar leer je ook jezelf beter kennen.

Beeldbron: milkos/ 123rf.com

Referenties (14)

1. Plant-rich mixed meals based on Palaeolithic diet principles have a dramatic impact on incretin, peptide YY and satiety response, but show little effect on glucose and insulin homeostasis: an acute-effects randomised study; H Frances J Bligh, Ian F Godsland, Gary Frost, Karl J Hunter, Peter Murray, Katrina MacAulay, Della Hyliands, Duncan C S Talbot, John Casey, Theo P J Mulder, Mark J Berry (2015)
Bron

2. Favourable effects of consuming a Palaeolithic-type diet on characteristics of the metabolic syndrome: a randomized controlled pilot-study; Inge Boers, Frits Aj Muskiet, Evert Berkelaar, Erik Schut, Ria Penders, Karine Hoenderdos, Harry J Wichers, Miek C Jong (2014)
Bron

3. A Multimodal, Nonpharmacologic Intervention Improves Mood and Cognitive Function in People with Multiple Sclerosis; Jennifer E Lee, Babita Bisht, Michael J Hall, Linda M Rubenstein, Rebecca Louison, Danielle T Klein, Terry L Wahls (2017)
Bron

4. Beneficial effects of a Paleolithic diet on cardiovascular risk factors in type 2 diabetes: a randomized cross-over pilot study; Tommy Jönsson, Yvonne Granfeldt, Bo Ahrén, Ulla-Carin Branell, Gunvor Pålsson, Anita Hansson, Margareta Söderström, Staffan Lindeberg (2009)
Bron

5. Metabolic and physiologic improvements from consuming a paleolithic, hunter-gatherer type diet; L A Frassetto, M Schloetter, M Mietus-Synder, R C Morris Jr, A Sebastian (2009)
Bron

6. Effects of a short-term intervention with a paleolithic diet in healthy volunteers; M Osterdahl, T Kocturk, A Koochek, P E Wändell (2008)
Bron

7. Paleo diet still lacks evidence; Tanis R Fenton and Carol J Fenton (2016)
Bron

8. Dietary Effects on Microbiota-New Trends with Gluten-Free or Paleo Diet; Yurdagül Zopf, Dejan Reljic, Walburga Dieterich (2018)
Bron

9. Cutting through the Paleo hype: The evidence for the Palaeolithic diet; Christopher E Pitt (2016)
Bron

10. Effects of intermittent fasting on body composition and clinical health markers in humans; Grant M Tinsley, Paul M La Bounty (2015)
Bron

11. Effects of intermittent fasting on glucose and lipid metabolism; Rona Antoni, Kelly L Johnston, Adam L Collins, M Denise Robertson (2017)
Bron

12. Evidence that supports the prescription of low-carbohydrate high-fat diets: a narrative review; Timothy David Noakes, Johann Windt (2017)
Bron

13. The fructose mystery: how bad or good is it?; Muhammad Qasim Memon, Ashok Kumar (2013)
Bron

14. Early Time-Restricted Feeding Improves 24-Hour Glucose Levels and Affects Markers of the Circadian Clock, Aging, and Autophagy in Humans; Humaira Jamshed, Robbie A Beyl, Deborah L Della Manna, Eddy S Yang, Eric Ravussin, Courtney M Peterson (2019)
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Untersuchung
Plant-rich mixed meals based on Palaeolithic diet principles have a dramatic impact on incretin, peptide YY and satiety response, but show little effect on glucose and insulin homeostasis: an acute-effects randomised study; H Frances J Bligh, Ian F Godsland, Gary Frost, Karl J Hunter, Peter Murray, Katrina MacAulay, Della Hyliands, Duncan C S Talbot, John Casey, Theo P J Mulder, Mark J Berry (2015)
Ga naar bron
Klinische Studie
Favourable effects of consuming a Palaeolithic-type diet on characteristics of the metabolic syndrome: a randomized controlled pilot-study; Inge Boers, Frits Aj Muskiet, Evert Berkelaar, Erik Schut, Ria Penders, Karine Hoenderdos, Harry J Wichers, Miek C Jong (2014)
Ga naar bron
Wissenschaftliche Untersuchung
A Multimodal, Nonpharmacologic Intervention Improves Mood and Cognitive Function in People with Multiple Sclerosis; Jennifer E Lee, Babita Bisht, Michael J Hall, Linda M Rubenstein, Rebecca Louison, Danielle T Klein, Terry L Wahls (2017)
Ga naar bron
Klinische Studie
Beneficial effects of a Paleolithic diet on cardiovascular risk factors in type 2 diabetes: a randomized cross-over pilot study; Tommy Jönsson, Yvonne Granfeldt, Bo Ahrén, Ulla-Carin Branell, Gunvor Pålsson, Anita Hansson, Margareta Söderström, Staffan Lindeberg (2009)
Ga naar bron
Klinische Studie
Metabolic and physiologic improvements from consuming a paleolithic, hunter-gatherer type diet; L A Frassetto, M Schloetter, M Mietus-Synder, R C Morris Jr, A Sebastian (2009)
Ga naar bron
Wissenschaftliche Untersuchung
Effects of a short-term intervention with a paleolithic diet in healthy volunteers; M Osterdahl, T Kocturk, A Koochek, P E Wändell (2008)
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Paleo diet still lacks evidence; Tanis R Fenton and Carol J Fenton (2016)
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Dietary Effects on Microbiota-New Trends with Gluten-Free or Paleo Diet; Yurdagül Zopf, Dejan Reljic, Walburga Dieterich (2018)
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Cutting through the Paleo hype: The evidence for the Palaeolithic diet; Christopher E Pitt (2016)
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Effects of intermittent fasting on body composition and clinical health markers in humans; Grant M Tinsley, Paul M La Bounty (2015)
Ga naar bron
Wissenschaflicher Artikel
Effects of intermittent fasting on glucose and lipid metabolism; Rona Antoni, Kelly L Johnston, Adam L Collins, M Denise Robertson (2017)
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Evidence that supports the prescription of low-carbohydrate high-fat diets: a narrative review; Timothy David Noakes, Johann Windt (2017)
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
The fructose mystery: how bad or good is it?; Muhammad Qasim Memon, Ashok Kumar (2013)
Ga naar bron
Wissenschaftliche Untersuchung
Early Time-Restricted Feeding Improves 24-Hour Glucose Levels and Affects Markers of the Circadian Clock, Aging, and Autophagy in Humans; Humaira Jamshed, Robbie A Beyl, Deborah L Della Manna, Eddy S Yang, Eric Ravussin, Courtney M Peterson (2019)
Ga naar bron
Recensies