Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

39Bestede uren

7Beoordeelde onderzoeken

75Verzamelde opmerkingen

Als je liever thuis traint en van krachttraining of gymnastiek houdt, dan is een halter set precies goed voor je. Dit artikel geeft je nuttige informatie die je aankoopbeslissing zal vergemakkelijken.

Om je te helpen de juiste gewichtenset voor je te vinden, vergelijkt onze gewichtenset test 2021 verschillende gewichtensets. Als je nog vragen hebt, kun je onze gids raadplegen voor hulp.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Train je liever thuis dan in de sportschool, dan is een halter set perfect voor je. Je kunt je training gemakkelijk in je dagelijkse routine integreren zonder naar de sportschool te hoeven gaan.
  • Er is een ruime keuze aan dumbbell sets. Dit betekent dat er voor elk wat wils is. Het is belangrijk om je onderzoek te doen voor je koopt. Je moet goed weten welke het beste bij je past. Alleen met de juiste set dumbbells kun je de best mogelijke trainingsresultaten bereiken.
  • Als je niet te veel wilt uitgeven aan een set dumbbells, kun je op het internet enkele goedkope aanbiedingen vinden. Het is belangrijk dat je de aankoopcriteria nader bekijkt en ze in je beslissing betrekt.

Dumbbell set: Onze selectie

Dumbbell set: koop- en beoordelingscriteria

De keuze aan fitnessapparatuur, waaronder dumbbell sets, is enorm. Zelfs beroepsmensen vinden het soms moeilijk om een voor hun eigen behoeften geschikte gewichtenset te vinden.

Daarom zetten we de belangrijkste eigenschappen en kenmerken op een rij, waarmee je het juiste model kunt vinden voor je maximale trainingssucces. Om je een beter idee te geven van wat deze termen betekenen, worden ze hier nader toegelicht.

Type

Om je individuele training thuis met succes onder de knie te krijgen, moet je beslist nadenken over de intensiteit van je training. Vergeet niet dat er verschillende soorten gewichtensets zijn.

Beschouw je jezelf als een beginner, dan is een set dumbbells aan te bevelen. Het voordeel is dat je het gewicht gemakkelijk kunt aanpassen aan je behoeften. Zo kun je je training vormgeven zoals je wilt en het is altijd voldoende voor beginners.

Een dumbbell set met barbells is goed geschikt voor complexere trainingen. Als je een gevorderde gebruiker bent, moet je met deze set geen problemen hebben.

Oefeningen zoals deadliften zijn bijzonder effectief met barbells. Beschouw je jezelf als een professional in de sport, dan is een combinatieset iets voor jou. De combinatieset wordt geleverd met zowel dumbbells als barbells.

Zo kun je je trainingstijd optimaal benutten door zelf de soort dumbbell te bepalen. Dergelijke sets bevatten vaak SZ stangen, die zacht zijn voor de armen.

Materiaal

Dit punt is bijzonder belangrijk als je je toekomstige set dumbbells lang wilt bewaren. Materialen zoals gietijzer zijn bijzonder geschikt voor investeringen op lange termijn.

Als je dus meer geïnteresseerd bent in een duurzame halterset, moet je nadenken over het materiaal van de halterschijf en de halterstang.

Ondersteuningen zoals yogamatten helpen je voorkomen dat je je vloer beschadigt.

Het materiaal van zowel de halterschijf als de halterstang is erg belangrijk. Om zeker te zijn dat je tevreden bent met je aankoop, moet je je richten op roestbestendige materialen.

Deze zijn duurzamer en blijven ook mooier. Het is ook de moeite waard te vermelden dat er verschillende soorten gietijzeren dumbbells zijn.

Het helpt om meer over hen te weten te komen. Vooral als beginner moet je je vertrouwd maken met de verschillende materialen, want uiteindelijk moet je tevreden zijn met de halterset die je kiest.

Setgewicht

Het setgewicht is een bijzonder belangrijk aankoopcriterium. Je moet van tevoren weten dat er verschillende gewichtsklassen zijn. Als je precies weet welke oefeningen je in de nabije toekomst wilt gaan doen, moet je de gewichten van de dumbbells daarop afstemmen.

Met een dumbbell set kun je minder gewicht kiezen. Vooral beginners moeten beginnen met 2-4 kilo. Gevorderde sporters kunnen trainen met tot 20 kilo.

Met een halterstangset train je meestal met aanzienlijk meer gewicht.

Je kunt bijvoorbeeld de bankdruk trainen met een halterstang, maar je moet een totaal gewicht van 50-100 kilo gebruiken.

Zoals hierboven al vermeld, kun je ook combinatie halter sets kopen. Deze zijn vooral nuttig als je graag je training varieert.

Deze set bevat zowel dumbbells als barbells. Bovendien worden ook SZ halters meegeleverd, die je training nog doeltreffender kunnen maken.

Zo zie je dat er genoeg keuze is voor elke soort sport. Het is heel belangrijk dat je jezelf niet overschat. Dit kan lichamelijke schade veroorzaken, die je ten koste van alles moet vermijden.

Het gat

Behalve de tot nu toe genoemde aankoopcriteria kan ook het gat van een gewichtenset belangrijk zijn. Ook hier zijn er verschillende gatdiameters voor gewichtplaten. Het meest voorkomende gat is waarschijnlijk 30 millimeter.

Dit betekent dat zowel de diameter van de staaf als het gat van de gewichtplaat 30 millimeter zijn. De diameter van de gaten hangt vaak af van het type gewichtset.

Als een halterset halters bevat, dan worden de gaten op de halters dienovereenkomstig aangepast. Hetzelfde geldt voor barbells.

Als je nieuwe gewichten wilt kopen, moet je letten op de boring. Dit moet dezelfde diameter hebben als je oude set dumbbells. Anders loop je het risico een fout te maken omdat de gewichten niet aan de stang bevestigd kunnen worden.

Dus als je nieuwe gewichten wilt kopen, moet je hier ook even over nadenken.

Functies / Extra’s

Een halterset is ongetwijfeld ook van groot voordeel als hij extra functies heeft. Zulke extra’s zijn bijvoorbeeld sluitingen voor halters. Dit kunnen zowel stersloten als veersloten zijn.

Haltersluitingen bevestigen de gewichten aan de stang.

Het zogenaamde sterslot wordt geleverd met een schroef. Dit betekent dat je het gewicht ook met een schroef aan de stang vastzet.

Als je van plan bent met slechts één gewicht te trainen, dan is dit slot een goede optie voor je.

Als je echter van plan bent je training te variëren, dan kun je beter haltersets met veersloten kopen. Deze bestaat uit een klemveer die helpt het gewicht op de stang te houden.

De veerklem kan op elk moment zonder veel moeite verwijderd worden, zodat je het gewicht naar wens kunt veranderen.

Als je het moeilijk vindt een sluiting te kiezen, kun je het beste beginnen met een veerbevestiging. Dit kan dan geoptimaliseerd worden met stersluitingen, zodat je beide mogelijkheden hebt.

Dumbbellsets: Veelgestelde vragen en antwoorden

Het is belangrijk de volgende vragen te beantwoorden voor je een halterset aanschaft:

Wat is een dumbbell set?

Een halterset is een fitnessapparaat dat bestaat uit een halterstang en halterschijven. Er zijn verschillende gewichtsklassen, die geschikt zijn voor krachttraining of gymnastiek. Dit product is heel gemakkelijk in te passen in je thuis-workouts.

Hantelset

Gewichtensets kun je zowel in de sportschool als thuis gebruiken. Ze helpen je om je training efficiënter te maken. (Image source: Danielle Cerullo / unsplash)

Dumbbell sets zijn er in allerlei soorten uitvoeringen, zoals chroom of neopreen. Met een dumbbell set kun je veel verschillende oefeningen doen die gericht zijn op spieropbouw. Maar ook fitness wordt hier niet genegeerd.

Bovendien kan voortdurende training met een halter set de gezondheid bevorderen. Deze vorm van training ontwikkelt de spieren en voorkomt pijn.

Je thuisworkout zal bijzonder effectief zijn als je de juiste set dumbbells voor je gevonden hebt. Het is belangrijk jezelf juist in te schatten en jezelf niet te overschatten.

Als je dit gedaan hebt, kun je met succes beginnen met trainen. In principe is de halterset ideaal voor beginners omdat er ook lichtere gewichten in kunnen.

Ook dit is aan te raden, want als beginner moet je met lichte gewichten beginnen. Bovendien is de dumbbell set voor beginners op de lange duur een heel goedkope optie. Natuurlijk is de halterset in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar, zodat hij geschikt is voor iedereen.

Voor wie is een dumbbell set geschikt?

Een halterset heeft veel verschillende functies en is daarom geschikt voor iedereen. Maar vooral voor beginners biedt dit fitnesstoestel enkele voordelen en is het onmisbaar als basisuitrusting. Daarom zou je als beginnende fitnesser een halter set moeten overwegen voor je toekomstige trainingen.

Bovendien kan de halterset gebruikt worden ongeacht het geslacht. Het is echter belangrijk te onderscheiden dat vrouwen van nature minder spiermassa hebben om mee te beginnen dan mannen.

Daarom is het vooral aan te bevelen dat vrouwen met lichte dumbbells beginnen. Maar dit geldt voor beide seksen. Als je je er klaar voor voelt, kun en moet je verhogen. Alles kost echter tijd en voldoende geduld.

In principe kun je zeggen dat een halterset geschikt is voor iedereen die in sport geïnteresseerd is. Ook als je rugklachten of andere pijn hebt, is trainen met een halterset heel belangrijk.

De herhalingen van de oefeningen zijn belangrijk, evenals de continuïteit van de training.

Welke soorten dumbbell sets zijner?

In principe zijn er drie hoofdsoorten dumbbell sets waaruit je kunt kiezen. De beslissing wordt individueel genomen, op basis van je ervaring.

Om het je gemakkelijker te maken je keuze af te wegen, geeft de volgende tabel je een overzicht van de verschillende sets dumbbells met hun respectieve voor- en nadelen.

Type Voordelen Nadelen
Dumbbell set Betere stabiliteit Risico voor beginners, want je hebt de neiging te veel gewicht te gebruiken
Barbell set Betere controle Te veel gewicht kan de rug belasten
Combinatie dumbbell set Variatie Relatief duur

Dumbbells hebben het voordeel dat het gebruik ervan de spiervezels stimuleert, want je moet een betere stabiliteit tonen. Vooral de bicepsspieren worden geactiveerd bij training met dumbbells.

Als je, vooral als beginner, het trainen met dumbbells onderschat en met te veel gewicht traint, kan dat heel snel tot blessures leiden. En dat is natuurlijk iets om te vermijden. Bovendien wil je beslist een efficiënte training, en daarom moet je het optimale gewicht voor je training kiezen.

Hantelset

Barbells met veersloten zijn gemakkelijk te hanteren en daarom erg populair. (Image source: Victor Freitas / unsplash)

Barbells zijn zwaarder te belasten, wat betekent dat je een betere controle hebt over de gewichtsverdeling. De reden hiervoor is de aandacht voor slechts één gewicht, in tegenstelling tot een halter waar je twee gewichten coördineert.

Het nadeel hier is dat rugproblemen kunnen ontstaan door het zware gewicht en de verkeerde uitvoering van de oefening. Daarom is het belangrijk dat je je concentreert op een goede uitvoering met het voor jou optimale gewicht.

Een goede eigenschap van de combinatie halter set is dat hij zowel dumbbells als barbells bevat. Als je eenmaal vertrouwd genoeg bent met beide, zul je het meeste uit de combinatie halter set voor je training kunnen halen.

Omdat de combinatie halter set beide varianten omvat, is hij ook navenant duur. Als je van krachttraining houdt, bijvoorbeeld, of zelfs van plan bent een sportzaal in huis te halen, dan is deze set ideaal voor je.

Hoeveel kost een dumbbell set?

De prijs is hier een belangrijk aspect, want er zijn ook verschillende prijsklassen vanwege de verschillende ontwerpen. Er is voor elk wat wils. In de tabel kun je zien welke prijsklasse voor jou het interessantst is:

Type Prijs
Dumbbell set Vanaf ongeveer 20 euro
Dumbbell set Vanaf ongeveer 50 euro
Combinatie dumbbell set Vanaf ongeveer 100 euro

De prijs van de respectieve dumbbell set hangt af van verschillende criteria, zoals materiaal en gewicht. Het hangt er ook van af hoeveel je aan een set wilt uitgeven.

Als je bijvoorbeeld een halterset van 20 kilo wilt kopen, begint de prijs bij 20 euro. Een halter set begint bij 50 euro, en een combinatie halter set bij 100 euro.

Hantelset

De prijs van een set dumbbells varieert. Dumbbells zijn de goedkoopste varianten. (Image source: Anastase Maragos / unsplash)

Zoals met veel andere producten, betekent duur niet goed. Bij de prijsbepaling spelen echter enkele belangrijke factoren een rol. Dienovereenkomstig kun je verwachten dat je tot 315 euro betaalt voor een set van hogere kwaliteit. Gemiddelde sets dumbbells kunnen tot 115 euro kosten.

Wat is de basisuitrusting om met een halter set te trainen?

Dit is een heel belangrijke vraag, die niet genegeerd mag worden. Om met succes een haltertraining te kunnen doen, heb je een aantal aanvullende producten nodig. Hiertoe behoren twee van zulke apparaten

  • Handschoenen: Fitness handschoenen zijn een groot voordeel voor je als je regelmatig en lang traint. Het optillen van zware halters kan blessures aan je handen veroorzaken. Met fitness handschoenen heb je een betere en pijnloze fitness ervaring.
  • Gewichtsbank: Ook een gewichtsbank kan tot een optimale fitnesservaring leiden. Gewichtsbanken hebben het voordeel dat je je oefeningen kunt variëren. Dit betekent dat je met elke soort dumbbell verschillende posities kunt uitproberen. Dit maakt je training effectiever en geeft je afwisseling in je fitnessroutine.

Wat zijn de alternatieven voor een dumbbell set?

Als je momenteel een budget hebt of gewoon geen geld wilt uitgeven aan fitnesstoestellen, kun je ook alternatieven gebruiken. Ik heb een overzicht voor je samengesteld:

Alternatief Beschrijving
Boeken Twee boeken van hetzelfde gewicht kunnen een halterset heel goed vervangen. De oefeningen lijken erg op elkaar en moeten niet te moeilijk zijn.
Waterflessen Als je geen dumbbells hebt, kun je gemakkelijk trainen met gevulde waterflessen. De beste hiervoor zijn die met een slanke vormgeving.
Reiskoffer Vul een reiskoffer met zware voorwerpen en til hem op: Deze variatie is prima te gebruiken als vervanging voor bijvoorbeeld een barbell.
Boodschappentassen Boodschappentassen zijn een andere vervanger voor een halterstang. Hang eenvoudig twee zware boodschappentassen aan het uiteinde van een bezemsteel en til ze op dezelfde manier op als een barbell.

Dus als je geen set dumbbells bij de hand hebt, kunnen de hierboven beschreven mogelijkheden ook heel goed als fitnessmateriaal gebruikt worden.

Conclusie

De halterset is een populair fitness hulpmiddel en geschikt voor iedereen. Vooral als je nieuw bent in de fitness, moet je nadenken over zo’n investering. Omdat er verschillende soorten en uitvoeringen van dumbbell sets zijn, moet je je van tevoren grondig informeren over wat er te koop is. Een onaangepaste gewichtsinstelling kan tot lichamelijke problemen leiden.

Je moet dus in gedachten houden welke factoren belangrijk zijn voor je aankoopbeslissing. Het is ook belangrijk aandacht te besteden aan de prijs. Dit hangt af van verschillende kenmerken van de halterset, zoals materiaal, gewicht, enz.

Als je besluit geen halterset te kopen, kun je andere manieren overwegen om krachttraining voort te zetten.

Beeldbron: Thanuthattaphong / 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies