Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

6Onderzochte producten

65Bestede uren

21Beoordeelde onderzoeken

138Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote e-scooter test 2021. Hier stellen we alle e-scooters die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het Internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste e-scooter voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een e-scooter wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • E-scooters met een wegenvergunning mogen een maximumsnelheid van 20 km/u niet overschrijden. Een bromfietsrijbewijs is vereist voor snellere modellen.
 • E-scooters zijn er met en zonder zitje. Welk model je kiest hangt af van je individuele behoeften.
 • Veel in de handel verkrijgbare e-scooters zijn nog niet goedgekeurd voor gebruik op de weg.

E-scooter: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een e-scooter koopt

Wat is een e-scooter en voor wie is hij geschikt?

Oorspronkelijk werden de termen e-scooter en e-scooters uitsluitend gebruikt in verband met elektrisch aangedreven scooters, de zogenaamde

Je hebt voor een e-scooter geen rijbewijs of helm nodig. Niettemin moet je, als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, altijd een helm dragen ter bescherming. (Image source: pixabay.com / Fullstoppr)

Elektrische motorscooters. Intussen worden de termen echter ook steeds vaker gebruikt voor elektrische trapscooters. De elektrische pedaalstep wordt aangedreven door een oplaadbare batterij, die in het stuur of in de voetenplank zit.

Vooral in grote steden zijn e-trekkers een goedkoop en milieuvriendelijk alternatief voor andere vervoermiddelen, omdat ze je snel en gemakkelijk van A naar B kunnen brengen zonder uitlaatgassen en lawaai te veroorzaken.

Je kunt op e-scooters rijden vanaf een minimumleeftijd van 14 jaar, want voor het rijden op een e-scooter is geen rijbewijs nodig. Ze zijn geschikt voor iedereen die een alternatief voor een auto wil, en iets dat kleiner is dan een fiets.

Welke e-scooters hebben in Duitsland een vergunning?

Sinds juni 2019 zijn in Duitsland ook elektrische trapscooters toegestaan. Hoewel e-scooters al door jongeren kunnen worden bereden, moet voor het gebruik ervan nog aan bepaalde eisen worden voldaan.

E-scooters zonder goedkeuring voor de weg mogen alleen op privéterrein gebruikt worden. Als je op de weg betrapt wordt met een niet-geregistreerde e-scooter, moet je boetes van verschillende bedragen verwachten.

Alleen e-scooters met een maximumsnelheid van 20 km/u en een motorvermogen van maximaal 500 watt hebben een wegenvergunning. De fabrikant moet voor zijn e-scooters een algemene exploitatievergunning (ABE) krijgen.

E-scooters die een hogere snelheid bereiken zijn ook op de markt. Deze zijn eigenlijk verboden, maar kunnen onder bepaalde voorwaarden legaal gebruikt worden. Voor deze modellen is onder andere een bromfietsrijbewijs vereist en zijn helmen verplicht.

Verder moeten e-scooters die voor het wegverkeer goedgekeurd moeten worden twee onafhankelijke remmen hebben, verlichting en een bel. E-scooters zijn ook verzekeringsplichtig en moeten een geldige verzekeringssticker hebben.

De volgende e-scooters, onder andere, hebben momenteel een verkeersgoedkeuring

 • Metz Moover
 • BMW X2City
 • eFlux Straat 20
 • eFlux Straat 40

Waar mag ik met een e-scooter rijden?

In Duitsland zijn gemotoriseerde scooters alleen op fietspaden toegestaan. Dit geldt zowel in de bebouwde kom als daarbuiten. Merk op dat fietsers altijd moeten kunnen inhalen.

Je mag alleen op de weg rijden als er geen fietspad is. Blijf ook hier zo ver mogelijk naar rechts, om voertuigen niet te hinderen. Meerdere e-scooters mogen niet naast elkaar rijden.

E-scooters zijn over het algemeen verboden op voetpaden, tenzij je e-scooter slechts een maximumsnelheid van 12 km/u haalt. Als je sneller rijdt, moet je rechts houden. Als je sneller rijdt, krijg je een boete.

Belangrijk: Het extra bordje “Fietser vrij”, dat af en toe te vinden is, bv. in voetgangerszones, geldt niet automatisch voor e-scooters!

Welke e-scooter sharing diensten zijn er en wat kost het om een e-scooter te huren?

Ze zijn nu heel gewoon in de meeste grote steden, zoals Berlijn, Hamburg en Stuttgart: de kleurige e-scooters van verschillende deel-diensten.

E-scooter deeldiensten zijn nu beschikbaar in alle grote steden van Duitsland. Als je overweegt een e-scooter te kopen, kun je van tevoren testen of een e-scooter echt iets voor je is. (Image source: pixabay.com / Thomas Wolter)

Als je alleen een e-scooter wilt uitproberen, zijn ze zeker een goede optie. De pioniers onder de aanbieders zijn Lime, Vois, Tier en Circ. Maar steeds meer aanbieders proberen op de markt te komen.

De e-scooters zijn op verschillende plaatsen in de steden te vinden. De aanbieders zijn vooral geconcentreerd in het centrum van de stad. De deeldiensten zijn nog niet erg actief in de buitenwijken, maar daar zal in de toekomst zeker verandering in komen.

Je kunt heel gemakkelijk een e-scooter huren via de app van de betreffende aanbieder. Je wordt per minuut aangerekend, met een gemiddelde prijs van ongeveer 0,15 euro per minuut. Bovendien moet je voor elke rit een basisbedrag van ongeveer 1 euro betalen.

Wat kost een e-scooter?

De kosten van een e-scooter variëren sterk, afhankelijk van de fabrikant en het specifieke model. De prijsklasse hangt af van verschillende factoren, zoals de actieradius, de kwaliteit van de accu en of de e-scooter een wegenvergunning heeft. De prijzen variëren van rond de 80 euro tot ruim boven de 1000 euro.

Type Prijsklasse
E-scooter zonder zitje en zonder wegtoelating vanaf ongeveer 80 euro
E-scooter zonder zitje en met wegtoelating vanaf ongeveer 700 euro
E-scooter met zitje en wegtoelating vanaf ongeveer 1400 euro

Anderzijds zijn e-scooters zeer goedkoop in onderhoud, want de kosten ontstaan alleen bij het opladen van de batterij door het elektriciteitsverbruik. Deze kosten zijn echter vrij beheersbaar. Bovendien zijn e-scooters onderworpen aan een verplichte verzekering, die tot 90 euro per jaar kan oplopen, afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij.

Welke alternatieven zijn er voor een e-scooter?

Behalve de e-scooter zijn er natuurlijk ook andere alternatieven die je van huis naar werk of school kunnen brengen. Hiertoe behoren de fiets, de e-bike of elektrische fiets en het hoverboard.

Fiets en e-bike

In tegenstelling tot de e-scooter kun je op een fiets of e-bike een veel hogere snelheid bereiken.

E-bikes hebben een maximum snelheid van 25 km/u. Je kunt sneller rijden als je dat wilt. Je kunt echter sneller gaan als je ook trapt. Het nadeel is dat zelfs de e-bike niet helemaal zelfrijdend is, d.w.z. je zult je altijd in het zweet moeten werken.

De extra trapaandrijving betekent dat de batterij langer meegaat. Dit betekent dat met e-bikes een veel grotere actieradius mogelijk is. Fiets en e-bike zijn daarom beter geschikt voor langere afstanden dan een e-scooter.

Het toelaatbare totaalgewicht is ook hoger dan bij e-scooters, wat erg praktisch is als je bijvoorbeeld je boodschappen in een fietsmandje wilt vervoeren.

Omdat de batterij van een e-bike niet voortdurend in bedrijf is, heeft ze een langere levensduur en is ze meestal vervangbaar, zodat je niet de hele fiets hoeft te vervangen als de batterij het niet meer doet.

Vergeleken met e-scooters hebben e-bikes echter ook twee doorslaggevende nadelen. Zowel vervoer als opslag zijn veel gecompliceerder door de afmetingen. E-bikes kunnen ook qua prijs niet concurreren met e-scooters. Alleen goedkopere fietsen zijn een mogelijk alternatief.

Hoverboard

Het hoverboard is in het buitenland eigenlijk alleen maar een alternatief voor de e-scooter. In Duitsland zijn hoverboards verboden, dus je kunt ze op geen enkele manier buiten een privé-terrein gebruiken.

Besluit: Welke soorten e-scooters zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je een e-scooter wilt kopen, heb je in principe de keuze uit twee modellen

 • E-scooters zonder zitplaats
 • E-scooter met zitje

Beide modellen verschillen in hun prestaties en comfort. Afhankelijk van waar je je e-scooter voor wilt gebruiken, hebben ze elk verschillende voor- en nadelen. In het volgende gedeelte willen we je helpen bij je beslissing.

Wat zijn de kenmerken van een e-scooter zonder zitje en wat zijn de voor- en nadelen?

De meest voorkomende soort e-scooter zijn de modellen zonder zitje. Velen kwamen al voor 2019 op de markt.

Niet alle e-scooters zijn goedgekeurd voor gebruik op de weg. Als je met je e-scooter in het openbaar wilt rijden, moet je ervoor zorgen dat aan alle eisen is voldaan en dat er een algemene exploitatievergunning is. (Image source: pixabay.com / Kristof Topolewski)

De meeste e-scooters die op de markt zijn voldoen dus niet aan de wettelijke voorschriften en hebben geen algemene gebruiksvergunning.

Voordelen
 • Compact
 • Lichtgewicht
 • Goedkoper in prijs
Nadelen
 • Veel zonder goedkeuring voor de weg
 • Moet de hele tijd staan
 • Uiteenlopende veiligheidsnormen

Aan de ene kant heeft dit voor jou het voordeel dat je veel modellen vrij goedkoop kunt kopen; aan de andere kant zijn de veiligheidsnormen nogal verschillend, zodat ze onder bepaalde omstandigheden gevaarlijker kunnen zijn.

Op langere ritten kan het vermoeiend zijn om de hele tijd te moeten staan, maar het ontbreken van een zitplaats zorgt ook voor een lichter gewicht en compactere afmetingen als de e-scooter opgevouwen is.

Wat onderscheidt een e-scooter met zitje en wat zijn de voordelen en nadelen?

Een e-scooter met een zitplaats heeft meestal altijd een wegenvergunning. Deze e-scooters hebben vaak een hogere maximumsnelheid dan 20 km/u, zodat een rijbewijs en helm verplicht zijn.

Voordelen
 • Hebben vaak een wegvergunning
 • Zijn vaak sneller
 • Comfortabeler
Nadelen
 • Rijbewijs en helm verplicht
 • Zwaar
 • Duur

Vanwege de zitplaats zijn ze ideaal om langere afstanden comfortabel af te leggen. Dit maakt ze ook ideaal voor senioren of mensen die slecht ter been zijn.

Het nadeel is dat e-scooters met zitje vaak ruim meer dan 1.000 euro kosten, en dat ze ook een paar punten in de beoordeling verliezen door hun hoge gewicht.

Aankoopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om e-scooters te vergelijken en te evalueren

Als je een e-scooter wilt kopen, kun je kiezen uit een groot aantal modellen. In dit gedeelte laten we je zien welke aspecten je moet gebruiken om je keuze te maken.

De criteria die je kunt gebruiken om e-scooters met elkaar te vergelijken zijn o.a.

 • Range
 • Oplaadtijd van de batterij
 • Afmetingen
 • Maximum snelheid
 • Maximaal ruitergewicht
 • Bandenmaat

In de volgende paragrafen leggen we uit wat belangrijk is in de afzonderlijke criteria.

Bereik

Afhankelijk van de lengte van de afstand die je regelmatig met de e-scooter wilt afleggen, zal ook de actieradius van de elektrische scooter voor jou doorslaggevend zijn.

Hoe korter de actieradius, hoe vaker je de batterij van je e-scooter zult moeten opladen. De actieradius van de meeste e-scooters ligt tussen 30 km en 50 km.

De actieradius bepaalt hoe vaak je je e-scooter moet opladen. Als je vaak langere afstanden aflegt, kun je beter een model met een groter bereik nemen. (Image source: unsplash.com/Marat Mazitov)

Als je de specificaties van de fabrikanten vergelijkt, moet je er rekening mee houden dat de opgegeven waarden door andere factoren worden beïnvloed en dat het werkelijke bereik vaak verschilt. Hoeveel energie een e-scooter verbruikt hangt niet alleen af van het gewicht van de berijder, maar ook van de aard en de helling van de route en de buitentemperaturen.

Oplaadtijd van de batterij

Om ervoor te zorgen dat je e-scooter altijd klaar is voor gebruik als je hem nodig hebt, moet je bij de aankoop ook letten op een korte oplaadtijd van de batterij. Afhankelijk van het type batterij kan dit variëren van twee tot acht uur.

Een korte oplaadtijd van de batterij is daarom zeer aan te bevelen, vooral als je de e-scooter vaak gebruikt. Deze modellen zijn echter meestal duurder. Als je de e-scooter slechts af en toe gebruikt, kun je goed uit de voeten met een langere oplaadtijd van de batterij, omdat je hem dan ’s nachts gewoon kunt opladen.

Afmetingen

E-scooters zijn ruimtebesparend en gemakkelijk op te bergen – een van de belangrijkste redenen waarom ze steeds populairder worden. De verschillende e-scooter modellen wegen meestal tussen 7 kg en 21 kg en sommige zijn ook opvouwbaar.

Bij de keuze van je toekomstige e-scooter moet je er dus rekening mee houden hoeveel ruimte je beschikbaar hebt om op te bergen en hoe vaak je je e-scooter misschien de trap op zult moeten dragen.

Maximumsnelheid

E-scooters mogen volgens de voorschriften niet sneller rijden dan 20 km/u. Er zijn echter veel e-scooters op de markt die een hogere snelheid kunnen bereiken.

Als je op de weg betrapt wordt met zo’n elektrische scooter, krijg je zware boetes, zelfs als je de 20 km/u limiet niet overschreden hebt. Als je een e-scooter kiest, let er dan op dat je je aan de voorschriften houdt.

Maximaal ruitergewicht

Het maximaal toegestane ruitergewicht verschilt afhankelijk van het model. Als je een wat hoger gewicht hebt, moet je bij de aanschaf van een e-scooter ook letten op het maximale laadgewicht. Om veiligheidsredenen mag dit niet overschreden worden.

Bandenmaat

Bij de keuze van een e-scooter moet je ook letten op de bandenmaat, want een aangename rijervaring hangt er grotendeels van af. Hoe groter de banden, hoe gemakkelijker de e-scooter over oneffenheden in de weg kan rijden en hoe comfortabeler het voor de berijder is.

Wetenswaardigheden over e-scooters

Wat is de bloed-alcoholgrens voor e-scooters?

Vanwege hun motor worden e-scooters als motorvoertuigen beschouwd en vallen ze daarom onder dezelfde regelgeving als andere gemotoriseerde voertuigen.

Als je de 0,5 promille overschrijdt, bega je een administratieve overtreding. Maar als je vooraf tekenen van falen vertoont die met alcohol te maken hebben, kan het zelfs een strafbaar feit zijn vanaf 0,3 promille.

We hebben de grenswaarden voor bloedalcohol voor je samengevat in de volgende tabel.

Promillegrenze Tatbestand
Vanaf 0.3 Promille Criminal offence, als er alcoholgerelateerde uitvalsverschijnselen zijn
Vanaf 0.5 Promille Ordnungswidrigkeit (als er geen alcoholgerelateerde uitvalsverschijnselen zijn) met:500 EUR boete2 punten in Flensburg1 maand rijverbod
Vanaf 1.1 promille overtreding

Als je jonger bent dan 21 of een beginnend bestuurder in de proeftijd bent, geldt de 0.0 promille limiet ook voor jou op de e-scooter! Dit betekent dat je een e-scooter niet onder invloed van alcohol mag besturen.

Welke regels gelden voor e-scooters in het wegverkeer?

Als je je e-scooter in het wegverkeer wilt gebruiken, moet je weten welke regels er gelden. We hebben de belangrijkste hieronder voor je op een rijtje gezet.

Volgens de wettelijke voorschriften mag je een elektrische scooter alleen op fietspaden gebruiken en, als die er niet zijn, bij uitzondering ook op wegen. Daarom zijn fietsverkeerslichten voor jou de belangrijkste verkeerslichten. Als die er niet zijn, moet je je oriënteren op de gewone verkeerslichten.

Er mag maar één persoon tegelijk op een e-scooter rijden. Dit geldt ook als je met z’n tweeën het toelaatbare totaalgewicht niet zou halen.

Helmen zijn niet verplicht voor e-scooters. Maar omdat een e-scooter even snel kan gaan als een fiets, raden we toch aan een helm te dragen om veiligheidsredenen en, vooral voor jongeren, extra knie- en elleboogbeschermers.

Beeldbron: unsplash.com/Marek Rucinski

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies