Laatst bijgewerkt: 13-08-2021

In de meeste gevallen betekent een dieet het opgeven van vertrouwde voedingsmiddelen en eetgewoonten. Het verbod op vette voedingsmiddelen of een dieet zonder koolhydraten veroorzaakt vaak onzekerheid bij het kiezen van de juiste producten. In dit artikel geven we je een overzicht van de voedingsmiddelen en gerechten die het meest zinvol zijn in je dieet.

Natuurlijk vertellen we je ook welke voedingsmiddelen je beter kunt vermijden als je vetarm, koolhydraatarm of een gevoelige maag hebt. Om je te helpen bij het koken, hebben we ook onze favoriete recepten gegeven. Natuurlijk alleen die die bij je dieet passen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Diëten kunnen verschillende doelen hebben. Daarom variëren de aanbevolen diëten en voedingsmiddelen sterk van dieet tot dieet.
 • Je moet zo specifiek mogelijk zijn als je je doelen voor een dieet stelt. Dit zal je helpen motiveren en je uiteindelijk helpen je doelen te bereiken.
 • Zonder doen betekent niet dat je opgeeft. Er zijn veel heerlijke manieren om gezonde maaltijden te bereiden op je dieet. Onze receptideeën zullen je zeker inspireren.

Definitie: Wat is een dieet?

Als we het over een dieet hebben, bedoelen we vaak het opgeven of beperken van bepaalde voedingsmiddelen. Een dieet kan echter ook de doelbewuste opname van voedingsmiddelen in de dagelijkse voeding inhouden. Het doel van een dieet is echter altijd om de eigen levensstijl te verbeteren ten behoeve van de gezondheid.

Achtergrond: Wat je moet weten over eten tijdens een dieet

Voor we ingaan op welke voedingsmiddelen en recepten zinvol zijn voor jou tijdens een dieet, kan het nuttig zijn eerst wat achtergrondvragen over eten tijdens een dieet te bekijken. Dit is belangrijk omdat diëten niet alleen over het wat gaat, maar ook over het hoe.

Welke soorten diëten zijn er?

Er zijn veel soorten diëten. De doelen die ze nastreven kunnen ook verschillend zijn. Sommige diëten zijn bedoeld om op korte termijn en snel gewicht te verliezen en worden vaak als klassieke diëten opgevat. In deze diëten worden bepaalde voedingsmiddelen geheel vermeden of wordt de gewoonlijk gegeten hoeveelheid verminderd.

Sommige kortetermijndiëten hebben ook tot doel gezondheidsproblemen te voorkomen of te behandelen door het dieet te veranderen. Een gebruik van diëten dat meer in overeenstemming is met de oorspronkelijke betekenis van het woord is de fundamentele en blijvende verandering in dieet en de daarmee samenhangende levensstijl.

De volgende diëten komen in Duitsland het meest voor:

Diät Speciale kenmerken Doelen
Clean Eating Veel fruit, groenten en eiwitten. De nadruk ligt vooral op het vermijden van suiker en tarwemeel Basis en blijvende verandering voor een gezonde levensstijl en dieet.
Detox dieet Geen dierlijke vetten, in plaats daarvan meer planten, granen en peulvruchten. Groenten worden vooral rauw of zachtjes gekookt verstoord. Het doel is een zuiveringskuur en bevrijding van schadelijke stoffen.
Koolhydraatarm dieet Zo weinig mogelijk koolhydraten. De nadruk ligt hier meer op eiwitten en gezonde vetten Het doel hier is in de meeste gevallen gewichtsverlies.
Vetarm Dieet Koolhydraten zijn hier oké. Vette voedingsmiddelen worden vermeden Typisch is dat ook hier de nadruk ligt op afvallen.
Ketogeen dieet Een extremere vorm van het koolhydraatarme dieet. Hier wordt de koolhydraatconsumptie niet alleen verminderd, maar helemaal vermeden Het doel is hier om af te vallen. Dit dieet is echter niet geschikt als permanente vorm van voeding.
Paleo dieet Verse en hoogwaardige producten hebben hier de voorkeur. Anderzijds worden kant-en-klare produkten, alcohol en suiker vermeden. De eigen gezondheid heeft hier de hoogste prioriteit.
Vasten of Intermittent Fasting Hierbij wordt ongezond voedsel of vast voedsel meestal een tijd vermeden. Intermittent fasting wisselt vaste fasen van eten en onthouding af. Het hoeft hierbij niet altijd om afvallen te gaan. Jezelf bevrijden van gifstoffen kan bijvoorbeeld ook een motivatie zijn.
Eiwitdieet Eiwithoudende voedingsmiddelen hebben hier de voorkeur. Het doel is hier vaak om spieren op te bouwen.

Hoe begin ik met een dieet?

Je dieet veranderen voor de lange termijn of het op korte termijn aanpassen kan een moeilijke opgave zijn. Maar voor veel mensen is het begin de grootste hindernis. Dat komt omdat hun doelen onduidelijk geformuleerd of te hoog gesteld zijn. Het kan ook zijn dat het dieetplan dat je gekozen hebt niet bij je wensen past.

Beginnen met een dieet kan moeilijk zijn. Als je je doelen voor ogen houdt en tussendoor kleine successen viert, zit je binnen de kortste keren in een gezonde routine. (Image source: Guillem/ 123rf)

De beste manier om een goed begin te maken met een dieet is je doelen van tevoren te bepalen. Het is vooral nuttig om je doelen zo gedetailleerd mogelijk op te schrijven. Zo heb je de hele tijd een duidelijk doel voor ogen. Vermijd algemene doelen als “wat gewicht verliezen”. Stel in plaats daarvan een specifiek doel, zoals “Ik wil X kg afvallen in X weken”.

Duidelijk doelen stellen is vooral belangrijk vóór elk dieet.

Bij het stellen van doelen is het ook een goed idee om klein te beginnen. Als je een groter plan hebt of zonder speciale kennis aan een dieet begint, is het zinvol om verschillende kleine doelen te formuleren. Zo leer je jezelf beter kennen en kun je inschatten welke doelen nu realistisch zijn. Bovendien kun je altijd kleine successen boeken. Dit brengt je in een goede stemming en helpt je te motiveren.

Op welke tijden moet ik eten tijdens een dieet?

Wat je op welk moment moet eten kan vaak per dieet verschillen. Toch is het algemeen waar dat regelmatige maaltijden gezonder zijn. Behalve gezondheidsaspecten kunnen regelmatige eetgewoonten ook een evenwicht brengen in een hectisch dagelijks leven. (1, 2)

Hoe moet ik eten op trainingsdagen tijdens een dieet?

Wat of hoeveel je moet eten op dagen dat je van plan bent te trainen hangt sterk af van je gekozen dieet. Even relevant is echter je doel. Als je met je dieet gewicht probeert te verliezen, is het een goed idee om na de training te eten.

Op deze manier wordt de energie die je lichaam nodig heeft gedekt door je vetreserves. Als je spieren probeert op te bouwen, moet je vóór de training iets eten. Koolhydraten en eiwitten zijn nuttige bronnen van energie. (3, 4) Als je sport, heeft je lichaam meer energie nodig. Regelmatige sportbeoefening moet daarom in je dieetplan worden opgenomen.

Kan ik in een restaurant eten terwijl ik op dieet ben?

Een dieet sluit niet uit dat je naar een restaurant gaat. Met veel groenten, vis en mager vlees wordt de mediterrane keuken van de Italianen als heel gezond beschouwd. Maar je moet waarschijnlijk nog steeds pizza vermijden. Denk in plaats daarvan buiten de kaders en maak kennis met de andere facetten van de Italiaanse keuken.

De Aziatische keuken kan ook een goede keuze zijn om tijdens het diëten uit eten te gaan. Veel gerechten in de Thaise keuken zijn grotendeels gebaseerd op groenten. Pekinge soep of wan-tan soep in de Chinese keuken zijn ook erg vullend en toch caloriearm. Bij een dieet om af te vallen is het echter belangrijk om vooral vet voedsel te vermijden. Als je vlees wilt eten, kies dan vooral gekookte, gestoomde gerechten. Aan de andere kant moet je gefrituurd en gepaneerd voedsel vermijden.

Kan ik voedsel voor diëten bestellen?

Als je niet zeker weet welke producten geschikt zijn voor je dieet, kun je ook een beroep doen op een gespecialiseerde bezorgdienst. Hier worden de juiste ingrediënten direct bij je thuis bezorgd met kookinstructies.

Dit soort bezorgdiensten is nu heel gewoon en helpt je niet alleen de overstap naar een gezond dieet te maken, maar neemt ook wat van de stress van het boodschappen doen weg. Nog gemakkelijker zijn op diëten afgestemde bereide maaltijden. Deze bereide maaltijdpakketten komen ook rechtstreeks bij je thuis. Maar ze zijn wel wat duurder.

Wat moet ik in gedachten houden na een dieet?

Welk doel je ook voor jezelf gesteld hebt met je dieet, als je je successen wilt volhouden, moet je niet in oude patronen vervallen. Probeer ook na afloop van het dieet regelmatige eetgewoonten aan te houden en je bewust te blijven van voedselkeuzes.
Verval niet in oude patronen!

Een dieet dat ontworpen is voor snel succes is niet per se ideaal voor een blijvend dieet. Om je streefgewicht ook in de toekomst te kunnen behouden, moet je ook opletten wat en hoeveel je eet na het dieet. (5) Maar zorg er ook voor dat je je dieet aanpast aan je voorkeuren. Gezond en bewust eten mag niet betekenen dat je het plezier in eten verliest.

Dieet Voedsel: De beste recepten en tips

Het allerbelangrijkste bij diëten is eten. Om je te helpen de juiste ingrediënten voor je dieet te kiezen en ze, idealiter, op een smakelijke manier te bereiden, hebben we hieronder onze favoriete gerechten en tips voor je op een rijtje gezet.

Voeding voor koolhydraatarme diëten

Koolhydraatarm betekent weinig koolhydraten en is een dieet waarbij je ze zo veel mogelijk wilt vermijden. Het doel van dit dieet is vaak gewichtsverlies.

Het opgeven van koolhydraten hoeft niet te betekenen dat je dieet eentonig wordt. Een koolhydraatarm dieet heeft nog steeds veel heerlijke ingrediënten te bieden. (Image source: Jenna Hamra / Pexels)
Evenwichtige voeding is ook belangrijk in een dieet.

De maaltijden bij een koolhydraatarm dieet bestaan meestal uit groenten, vlees of vis, zuivelproducten of eieren, fruit en noten en zaden. Nu de aandacht verschuift van koolhydraten naar eiwitten en vetten, is de keuze voor gezonde vetten voor velen belangrijk. Gezonde vetten vind je bijvoorbeeld in avocado’s en noten, of in koolzaad- en olijfolie. (6, 7)

Zelfs tijdens een koolhydraatarm dieet moet je niet afzien van een gevarieerde voeding. Kleine hoeveelheden koolhydraten zijn hier ook oké. Goede en gezonde voorbeelden van koolhydraatbronnen vind je in de volgende(8)

 • Aardappelen
 • Couscous
 • Quinoa
 • Havermout
 • Bonen

Vlees, groenten en zuivelproducten zijn over het algemeen goede keuzes voor een koolhydraatarm dieet. Klassieke koolhydraten zoals brood, pasta en suiker moeten vermeden worden. Als het om fruit gaat, moet je ook de volgende vruchten vermijden

 • Appels
 • Ananas
 • Peren
 • Granaatappels
 • Mango’s
 • Nectarines
 • Dadelpruimen
 • Druiven

Deze vruchten hebben een koolhydraatgehalte van meer dan 10% per 100 g en zijn daarom niet geschikt voor een koolhydraatarm dieet. Merk ook op dat de meeste kant-en-klaar maaltijden suiker bevatten. Dus als je een koolhydraatarm dieet volgt, heb je zeker baat bij zelf koken. (9)

Voedingsmiddelen voor vetarme diëten

Een vetarm dieet heeft, net als het zojuist besproken koolhydraatarme dieet, vaak als doel af te vallen. Hier wordt echter voor een heel andere aanpak gekozen. In plaats van koolhydraten op te geven, proberen ze vetten uit hun dieet te bannen.

Je voorkeursvoedsel bestaat uit groenten en fruit, granen, aardappelen en peulvruchten. Vlees en zuivelproducten moeten mager of vetarm zijn. Als het mogelijk is, moet je over het algemeen worst en vetrijk voedsel zoals pizza, roomkaas of room vermijden. (10)

Voedingsmiddelen bij maagproblemen

Als je een gevoelige maag hebt, wil je waarschijnlijk je dieet veranderen in voedingsmiddelen die gemakkelijk te verteren zijn. Dit is echter geen universeel dieet. De voedseltolerantie kan van persoon tot persoon verschillen. Voedingsmiddelen zoals gekookte groenten, rijst en pasta en zeer mager vlees worden over het algemeen echter bijzonder goed verdragen. De volgende voedingsmiddelen daarentegen worden over het algemeen slecht verdragen(11)

 • vooral vette vlees- en zuivelproducten
 • pikant gebakken
 • Rauwe groenten
 • versgebakken brood
 • Uien en knoflook
 • Peulvruchten en kool

Dieet recepten voor ontbijt

Er zit een kern van waarheid in het gezegde dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Een goed uitgebalanceerd ontbijt zal het je waarschijnlijk veel gemakkelijker maken om ongezonde tussendoortjes te vermijden. Je moet het daarom niet per se zonder een goed ontbijt stellen, zelfs niet als je op dieet bent.

Koolhydraatarm ontbijt met de koolhydraatarme pap

Brood en broodjes zijn hier in Duitsland heel gewoon bij het ontbijt. Ze zijn echter niet geschikt voor een koolhydraatarm dieet. Porridge wordt weer een steeds populairder ontbijt. Gewoonlijk bestaat pap uit havervlokken.

Deze tropische versie vertrouwt op kokosmeel en -vlokken in plaats van haver. Afhankelijk van hoe streng je bent met je koolhydraatarme dieet, kun je wat honing of agavesiroop gebruiken om het te zoeten. Maar een koolhydraatarm alternatief zou bijvoorbeeld stevia zijn.

Veelzijdig en vetarm: de volkoren en vetarme kwark combinatie

In tegenstelling tot een koolhydraatarm dieet is ontbijten gemakkelijker bij een vetarm dieet. De typische koolhydraatbron, brood, is hier toegestaan. Voor een evenwichtig begin van de dag bevelen we een combinatie van koolhydraten, eiwit en verse fruitgroenten aan.

Volkorenbrood is heerlijk te combineren en smaakt goed met veel verschillende soorten beleg. (Image source: Daria Shevtsova / Pexels)

Een goede basis hiervoor is bijvoorbeeld volkorenbrood met magere kwark. Afhankelijk van je voorkeur kun je het volkorenbrood beleggen met komkommers, schijfjes peer of tomaten. Voor een zoet ontbijt meng je de kwark met een beetje agavesiroop. Als je het hartig wilt, kun je het ook op smaak brengen met peper.

Dieet recepten voor lunch of om mee te nemen

Hoewel de lunch voor de meeste mensen op de agenda staat, is het vaak niet meer dan een snelle maaltijd. Hoewel het meer ontspannend is om voor deze maaltijd wat tijd uit te trekken, zijn de gerechten die we hier presenteren zowel geschikt voor thuis als voor onderweg.

Zucchini Rösti voor je koolhydraatarme lunch

Zucchini Rösti zijn een lekker recept voor je koolhydraatarme lunch. De pannenkoeken, die grotendeels uit groenten, ei en kaas bestaan, passen perfect in je dieetplan en zijn niet eens moeilijk te bereiden. Een yoghurtdip past er trouwens goed bij. Natuurlijk kun je het kruiden naar eigen voorkeur. Zucchini Rösti zijn ook lekker om de volgende dag mee naar kantoor te nemen. Opgewarmd of koud, deze koolhydraatarme maaltijd is ook lekker voor onderweg.

Vetarme Kip Wrap

We vinden de kip wrap een prima keuze voor je vetarme lunch. Magere kip past goed in je dieetplan en het koolhydraatrijke tortilla brood is vullend. Combineer met verse groenten of eiwitbronnen en je hebt een gezonde maaltijd. Je kunt de wrap vers maken en er warm van genieten, of klaarmaken en meenemen naar je werk of onderweg opeten.

Dieet recepten voor het avondeten

We hebben een paar bijzonder populaire recepten uitgezocht voor het avondeten en het einde van je dag. Omdat je ’s avonds waarschijnlijk wilt ontspannen, vergen deze gerechten niet al te veel inspanning.

Je´s avonds zonder koolhydraten: Gevulde aubergine met feta en gehakt

Voor de koolhydraatarme versie van het avondeten kozen we gevulde aubergine met feta en gehakt. Het is supersnel te bereiden en vult goed. Je kunt het gehakt gemakkelijk eerder klaarmaken, zodat je ’s avonds alleen nog de aubergine hoeft te vullen en in de oven te doen.

Vetarme Aardappel- en Linzensalade

Als je liever op vet dan op koolhydraten bezuinigt, hebben we de Aardappel- en Linzensalade voor je. Het voorziet je van eiwitten en is rijk aan vezels. Anderzijds is het niet ingewikkeld om te bereiden. De salade biedt ook veel ruimte voor personalisatie. We denken dat geroosterde paprika’s of courgettes er bijzonder goed bij passen.

Hunkeren naar een dieet bestrijden

Hunkeren komt minder vaak voor bij een vetarm dieet, omdat je tussen de maaltijden door koolhydraten kunt eten die je vullen. Bij een koolhydraatarm dieet veroorzaakt het gebrek aan koolhydraten vaak trek. Gezonde tussendoortjes zoals noten tussen de maaltijden door kunnen helpen. Het is echter ook zinvol om zo nu en dan gezonde koolhydraatbronnen zoals aardappelen in je dieet op te nemen. Dit kan ook cravings voorkomen.

Conclusie

De doelen van een dieet kunnen heel verschillend zijn. Dat kan ook de voorgestelde manier om ze te bereiken. Daarom is er geen eenduidig antwoord op wat de juiste voeding is om te eten tijdens het diëten. Een evenwichtige voeding en gezonde eetgewoonten moeten echter deel uitmaken van elk dieet.

We hopen dat we alle onzekerheden uit de weg geruimd hebben die je misschien hebt over wat je moet eten tijdens het diëten. We hopen ook dat onze receptideeën je een smakelijk startpunt geven voor je dieetplanning. Als je niet genoeg tijd hebt om je eigen dieetplan te ontwikkelen, kun je ook hulp krijgen van gespecialiseerde bezorgdiensten.

Beeldbron: Wavebreak Media Ltd/ 123rf

Referenties (11)

1. lzg-rlp.de: Mäßig, aber regelmäßig – Warum geregelte Mahlzeiten besser sind als Snacks zwischendurch. Dr. Beatrice Wagner, 16.11.2018.
Bron

2. Kahleova, H., Lloren, J. I., Mashchak, A., Hill, M., & Fraser, G. E. (2017). Meal Frequency and Timing Are Associated with Changes in Body Mass Index in Adventist Health Study 2. The Journal of nutrition, 147(9), 1722–1728. https://doi.org/10.3945/jn.116.244749
Bron

3. Carbone, John W, and Stefan M Pasiakos. “Dietary Protein and Muscle Mass: Translating Science to Application and Health Benefit.” Nutrients vol. 11,5 1136. 22 May. 2019, doi:10.3390/nu11051136
Bron

4. dise.online: Muskelaufbau und gezielte Eiweißaufnahme
Bron

5. Mozaffarian D, Hao T, Rimm EB, Willett WC, Hu FB. Changes in diet and lifestyle and long-term weight gain in women and men. N Engl J Med. 2011 Jun 23;364(25):2392-404. doi: 10.1056/NEJMoa1014296. PMID: 21696306; PMCID: PMC3151731.
Bron

6. gesundheitsforschung-bmbf.de: Gutes Fett, schlechtes Fett. Im Gespräch mit Prof. Gerhard Jahreis, Emeritus am Institut für Ernährungswissenschaften der Universität Jena.
Bron

7. Liu, A. G., Ford, N. A., Hu, F. B., Zelman, K. M., Mozaffarian, D., & Kris-Etherton, P. M. (2017). A healthy approach to dietary fats: understanding the science and taking action to reduce consumer confusion. Nutrition journal, 16(1), 53. https://doi.org/10.1186/s12937-017-0271-4
Bron

8. zentrum-der-gesundheit.de: Kohlenhydrate: Gesund, aber auch schädlich. Carina Rehberg, 17.02.2021.
Bron

9. naehrwertdaten.ch: Die Schweizer Nährwertdatenbank.
Bron

10. DLG Food Research (2018). Reduktion von Zucker, Fett und Salz in Lebensmitteln – Zwischen Machbarkeit und Verbrauchererwartung.
Bron

11. t-online.de: Diese Lebensmittel sind für den Darm eine echte Herausforderung. Ann-Kathrin Landzettel, 20.08.2018.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Mäßig, aber regelmäßig – Warum geregelte Mahlzeiten besser sind als Snacks zwischendurch
lzg-rlp.de: Mäßig, aber regelmäßig – Warum geregelte Mahlzeiten besser sind als Snacks zwischendurch. Dr. Beatrice Wagner, 16.11.2018.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Kahleova, H., Lloren, J. I., Mashchak, A., Hill, M., & Fraser, G. E. (2017). Meal Frequency and Timing Are Associated with Changes in Body Mass Index in Adventist Health Study 2. The Journal of nutrition, 147(9), 1722–1728. https://doi.org/10.3945/jn.116.244749
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Carbone, John W, and Stefan M Pasiakos. “Dietary Protein and Muscle Mass: Translating Science to Application and Health Benefit.” Nutrients vol. 11,5 1136. 22 May. 2019, doi:10.3390/nu11051136
Ga naar bron
Muskelaufbau und gezielte Eiweißaufnahme
dise.online: Muskelaufbau und gezielte Eiweißaufnahme
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Mozaffarian D, Hao T, Rimm EB, Willett WC, Hu FB. Changes in diet and lifestyle and long-term weight gain in women and men. N Engl J Med. 2011 Jun 23;364(25):2392-404. doi: 10.1056/NEJMoa1014296. PMID: 21696306; PMCID: PMC3151731.
Ga naar bron
Gutes Fett, schlechtes Fett
gesundheitsforschung-bmbf.de: Gutes Fett, schlechtes Fett. Im Gespräch mit Prof. Gerhard Jahreis, Emeritus am Institut für Ernährungswissenschaften der Universität Jena.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Liu, A. G., Ford, N. A., Hu, F. B., Zelman, K. M., Mozaffarian, D., & Kris-Etherton, P. M. (2017). A healthy approach to dietary fats: understanding the science and taking action to reduce consumer confusion. Nutrition journal, 16(1), 53. https://doi.org/10.1186/s12937-017-0271-4
Ga naar bron
Kohlenhydrate: Gesund, aber auch schädlich
zentrum-der-gesundheit.de: Kohlenhydrate: Gesund, aber auch schädlich. Carina Rehberg, 17.02.2021.
Ga naar bron
Die Schweizer Nährwertdatenbank
naehrwertdaten.ch: Die Schweizer Nährwertdatenbank.
Ga naar bron
Wissenschaftlich Studie
DLG Food Research (2018). Reduktion von Zucker, Fett und Salz in Lebensmitteln – Zwischen Machbarkeit und Verbrauchererwartung.
Ga naar bron
Diese Lebensmittel sind für den Darm eine echte Herausforderung
t-online.de: Diese Lebensmittel sind für den Darm eine echte Herausforderung. Ann-Kathrin Landzettel, 20.08.2018.
Ga naar bron
Recensies