Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

Een staande bokszak is meestal een cilindervormige zak van leer of kunstleer die aan een verend frame bevestigd is. Dit veerframe eindigt in een basis die met zand of water gevuld is. Het is een optimaal trainingsmiddel voor thuis.

Je kunt al in je kindertijd beginnen met trainen op een staande bokszak. Niet alleen de technieken in het boksen, maar ook het uithoudingsvermogen, de kracht en de coördinatie worden verbeterd. In principe zijn staande bokszakken tamelijk eenvoudige maar zeer veelzijdige fitness-toestellen. Ze zijn ook zeer geschikt voor zelfverdedigingscursussen en om het zelfvertrouwen te vergroten.

Met onze staande bokszak test 2023 willen we je helpen de beste staande bokszak voor jou te vinden. We hebben de verschillende soorten staande bokszakken op een rijtje gezet en ze met elkaar vergeleken. Dit zou je aankoopbeslissing moeten vergemakkelijken.
De belangrijkste dingen in een notendop

  • Een staande bokszak is een trainingshulpmiddel en de optimale oplossing voor bokstraining zonder ver te hoeven reizen naar de sportschool of boksclub.
  • In principe kun je verschillende modellen en types vinden, die vooral verschillen in gewicht, buiten- en vulmateriaal, en afmetingen.
  • Opblaasbare en zachtere zandbakzakken zijn beter geschikt voor kinderen en beginners, omdat de stoot feedback niet zo hard is en ze meestal goedkoper zijn. Zwaardere en grotere staande bokszakken worden vooral gebruikt voor technische training en worden vooral door professionals gebruikt.

Staande Bokszak: Onze selectie

Stand-up bokszakken: aankoop- en beoordelingscriteria

Hier zie je de belangrijkste criteria waarmee je stand-up bokszakken kunt beoordelen en vergelijken. Bij het kopen moet je op deze letten.

Hieronder vind je gedetailleerde informatie over de afzonderlijke criteria.

Gewicht

Voordat je een staande bokszak koopt, moet je je grondig informeren over het juiste gewicht voor jou. Het gewicht van een staande bokszak hangt vooral af van de grootte en het gewicht van de persoon die ermee traint. Het is doorslaggevend voor de aankoop, want het beïnvloedt de hardheid van de slagfeedback en het zwaaigedrag. Hoe zwaarder de persoon, hoe zwaarder de bokszak moet zijn.

Het gewicht van de standaard is belangrijk, zodat hij tijdens de training niet omvalt of wegglijdt. De voet moet minstens 60 kilo wegen.

Bedenk echter dat het gewicht ook samenhangt met de grootte of hoogte van de staande bokszak. Als een bokszak met een hoogte van iets minder dan 2 meter maar ongeveer 60 kilogram weegt, bestaat het gevaar dat hij tijdens de training omvalt. Een model met een lengte van 180 of 190 cm moet ongeveer 100 kilo of meer wegen.

De kracht van de persoon die oefent is ook belangrijk. Een niet zo sterke vrouw of een kind heeft niet zoveel gewicht in de bokszak nodig als een zeer sterke, getrainde man.

Grootte, diameter

Er zijn verschillende maten, vooral in hoogte en diameter. De juiste maat hangt af van de persoon die ermee traint. Voor een kind is een bokszak met een hoogte van 120 cm voldoende. Lange mannen kunnen dit formaat misschien niet aan. Met dit in gedachten moet de staande bokszak minstens op ooghoogte staan en de aanbevolen diameter is 35 cm.

De kleinste staande bokszak voor volwassenen begint bij 160 cm. De grotere reiken zelfs tot bijna 2 meter. In elk geval moet het minstens groot genoeg zijn om zonder verdere problemen staand verschillende technieken te kunnen trainen.

Een staande bokszak die in hoogte versteld kan worden is voor de meeste mensen optimaal.

Materiaal

Het buitenmateriaal van de staande bokszakken kan verschillend zijn. Je vindt er van leer, kunstleer, PU, PVC of vinyl. De materialen verschillen in verschillende details, maar beïnvloeden het gevoel van het oppervlak en de duurzaamheid.

  • Echt leer: Veel van de staande bokszakken zijn van echt leer gemaakt. Dit verhoogt de kwaliteit. Echt leer wordt beschouwd als zeer scheurvast en in principe duurzaam. Het nadeel is echter het schoonmaken, want echt leer is niet gemakkelijk afwasbaar en wordt dus sneller brokkelig en breekbaar. Het verhoogt ook de prijs aanzienlijk.
  • Kunstleer en vinyl: Materialen zoals kunstleer of vinyl zijn, zo leert de ervaring, goedkoper en gemakkelijker schoon te maken. Tegenwoordig zijn deze materialen zeer geavanceerd en worden ze veel gebruikt, want de kwaliteit lijkt nu erg op die van echt leer wat scheurweerstand en duurzaamheid betreft.

Uiteindelijk is de keuze van het materiaal aan jou. Je moet altijd goed voor je bokszak zorgen om er lang plezier van te hebben.

Vulwijze

Om ervoor te zorgen dat de bokszak niet te zwaar is voor verzending, wordt hij meestal zonder vulling verkocht en verzonden. Je kunt het thuis zelf vullen. De materialen waarmee een staande bokszak gevuld wordt verschillen niet alleen in prijs, maar ook in substantie en dus in kwaliteit.

De vulling beïnvloedt de hardheid en het gewicht.

Vaak zijn ze gevuld met water, zand of schuim of restjes stof zijn andere mogelijkheden. Maar omdat de bokszak staat en niet aan het plafond hangt, moet hij ook gevuld zijn met het juiste materiaal om lange tijd je trainingspartner te zijn.

  • Zandvulling: Zand verdicht en verhardt in de loop van de tijd. Na een bepaalde tijd is hij dus hard als beton en naar schatting niet meer bruikbaar zonder botbreuken. Bovendien zouden de naden op een gegeven moment ook barsten en die toestand wil je beslist niet in je huis.
  • Watervulling: Als je thuis een houten vloer hebt, is watervulling niet aan te raden. Het water kan eruit lekken en je vloer beschadigen.
  • Schuim of restjes stof: Als je het vult met schuim of oude restjes stof, is het beter geschikt voor hardere klappen, houdt het zijn vorm en zakt het niet uit. Omdat de stof meegeeft als je erop slaat, is ze comfortabeler en gezonder voor je gewrichten. Bovendien zijn stofresten van oude kleren en schuim heel goedkoop en daarom ideaal voor je staande bokszak.

Hardheid

De hardheid hangt weer af van de vulling van de staande bokszak. Het laat zien hoe bestendig het is als je het raakt. Of het stuitert gemakkelijk terug of hard. Je moet dit ook in overeenstemming kunnen brengen met je trainingsintensiteit.

Geschiktheid

Het moet van tevoren duidelijk zijn voor wie de staande bokszak bedoeld is. Boksen is ook voor kinderen een zeer populaire sport of hobby geworden. Maar omdat er verschillende modellen zijn die niet voor iedereen geschikt zijn, moet dit van tevoren duidelijk gemaakt worden.

Zoek uit welke modellen geschikt zijn voor welke leeftijd, en ook voor de grootte en het gewicht van de persoon die traint. Voor een kind in de lagere schoolleeftijd volstaat een kleiner model met minder gewicht, maar later is een zwaarder model nodig dat geschikt is voor hardere klappen.

Een andere vraag is voor welk doel je een bokszak nodig hebt. Is het om af en toe je frustratie te verlichten en om te trainen? Daarvoor is een ander model geschikt dan voor intensieve techniektraining op terugkerende basis.

Verstelbare hoogte

Er zijn al bokszakken die in hoogte versteld kunnen worden, zodat ze geschikt zijn voor zowel korte als lange mensen. Dit betekent dat een staande bokszak voldoende is voor het huishouden en dat iedereen die ermee wil trainen hem op de gewenste hoogte kan instellen.

Als je een staande bokszak wilt die niet in hoogte verstelbaar is, raden we je altijd aan eerder voor een grotere dan voor een kleinere te gaan.

Staande bokszakken: veel gestelde vragen en antwoorden

Hier vind je belangrijke vragen die we geselecteerd en beantwoord hebben. Je moet ze aanpakken voor je een staande bokszak koopt. Daarna weet je alle belangrijke informatie over staande bokszakken.

Wat is een staande bokszak?

Het is meestal een cilindrische zak gevuld met schuim, water of zand. In principe is een staande bokszak een stuk fitnessmateriaal dat geschikt is voor verschillende soorten training. Het is het meest geschikt voor techniektraining bij het boksen, maar ook voor coördinatie- en kracht- en uithoudingsvermogenstraining.

Staande bokszakken kunnen gebruikt worden voor bokstraining thuis. Ze zijn ideaal voor diverse techniektrainingen, coördinatie, uithoudingsvermogen en kracht. (Image source: Sergio Pedemonte / unsplash)

Om ervoor te zorgen dat de zak tijdens de training een goed momentum heeft en niet alleen maar stijf blijft staan, zit er onderaan een verend frame. Deze is op zijn beurt bevestigd aan een standaard die veel gewicht geeft om ervoor te zorgen dat de staande bokszak niet omvalt of wegglijdt.

Voor wie is een staande bokszak geschikt?

Een staande bokszak is in principe geschikt voor iedereen die graag wil oefenen. Vaak is er niet genoeg tijd voor een sportschool of boksclub, dus een staande bokszak voor thuisgebruik is een ideaal alternatief.

Er zijn verschillen in grootte, gewicht en hardheid.

Een professionele bokser moet een andere staande bokszak krijgen dan, bijvoorbeeld, een kind of een beginner. Als je net begonnen bent met bokstraining of op het punt staat ermee te beginnen, moet je een staande bokszak zoeken die expliciet geschikt is voor beginners.

Zo kan het niet misgaan en ben je er zeker van dat je jezelf niet ernstig verwondt.

Met dit in gedachten kun je het volgende onthouden: hoe harder en steviger de vulling, hoe moeilijker de training en hoe geschikter de bokszak is voor professionals. Hoe zachter de vulling of zelfs een opblaasbare staande bokszak is, geeft niet zo’n harde stoot feedback en is daarom meer geschikt voor beginners.

Is een staande bokszak geschikt voor kinderen?

Ja! Er zijn onder andere modellen die ook geschikt zijn voor kinderen. Deze zijn kleiner en hebben veel minder gewicht. Een bokszak voor volwassenen zou veel te hard zijn voor kinderen en er is gevaar voor verwondingen. De ideale bokszak voor kinderen zou er een zijn die in hoogte verstelbaar is, zodat kinderen er langer mee kunnen trainen.

De training verhoogt de concentratie en coördinatie.

Een staande bokszak is de ultieme oplossing voor kinderen bij slecht weer, want ze kunnen er thuis ook stoom mee afblazen.

Welke soorten staande bokszakken zijn er?

Als je een bokszak wilt kopen, zijn er verschillende modellen. Hieronder sommen we de verschillende soorten op.

Type Voordelen Nadelen
Opblaasbare staande bokszak Zeer gemakkelijk op te zetten, Praktisch, Gemakkelijk op te bergen, Geschikt voor kinderen en beginners Voldoende duurzaam, Meestal niet in hoogte verstelbaar, Niet geschikt voor gevorderden of professionals
Boksbal Gemakkelijk op te zetten en vast te maken, Staat op een voetstuk, Verplaatsbaar, Goed voor beginners, Ideaal voor snelle en krachtige technieken, Goed voor reactiviteit, In hoogte verstelbaar Niet per se geschikt voor professionals omdat de trainingsmethode erg berekend is, Tragere training, Stabiliteit vaak niet optimaal
Boxbirne Reactiviteit en snelheid worden getraind Geschikte ruimte thuis is nodig, Vereist ingewikkelde bevestiging aan het plafond, Stabiliteit behoeft vaak verbetering
Dubbele eindbal Tamelijk goedkoop, Weinig gewicht, Zeer snelle training, Beter voor gevorderden Voor beginners vaak te snel en te reactief, Grotere bevestigingsinspanning
Boksdummy Voelt alsof je met één persoon traint, Snel op te zetten, Niet berekenend dus goed voor professionals Niet geschikt voor beginners omdat de boksdummy veel beweegt, Duurder dan een gewone staande bokszak

Een opblaasbare staande bokszak is goedkoop, heel praktisch en je kunt hem overal opzetten en ook weer snel opbergen. Het geeft geen al te stevige stootfeedback omdat het met lucht gevuld is. Dus als je net met bokstraining begonnen bent of op het punt staat ermee te beginnen, is een opblaasbare staande bokszak aan te bevelen, want hij is helemaal voldoende voor de eerste paar stoten en de prijs-prestatie verhouding is meestal ook goed.

Daar staat tegenover dat een boksdummy je het lichte gevoel geeft dat je met een echte persoon traint, maar de prijs is veel hoger. Je moet ook al wat gevorderd zijn in je bokstraining, want het beweegt veel en de bewegingen zijn niet voorspelbaar.

Wat kost een staande bokszak?

De prijzen voor staande bokszakken beginnen bij minder dan 20 euro en lopen op tot meer dan 700 euro. Dit betekent dat de prijsklasse zeer breed is. De prijzen variëren naargelang de kwaliteit van de vulling en het buitenmateriaal.

Een opblaasbare staande bokszak van plastic is relatief goedkoper dan een van leer en gevuld met schuim. Een staande bokszak die geschikt is voor kinderen is meestal kleiner, heeft minder gewicht en is daarom ook goedkoper dan eentje voor professionals.

Type Prijsklasse
Bokszak ca. 10 tot 750 euro
Boksbal ca. 30 tot 200 euro
Boksbal ca. 20 tot 120 euro
Dubbele eindbal ca. 10 tot 130 euro
Boksdummy ca. 200 tot 800 euro

Je vindt al heel goedkope bokszakken en dubbele eindballen, sommige kun je kopen voor minder dan 20 euro. Maar verschillende fabrikanten vragen verschillende prijzen, en daarom kun je een staande bokszak kopen voor meer dan 750 euro.

Boksdummies zijn de duurste van de bokszakken. Vanwege de realistische training en het zeer mensachtige bovenlichaam is het fabricageproces veel ingewikkelder en kostbaarder. Daarom is het moeilijk om een boksdummy te vinden voor minder dan 200 euro.

Welke alternatieven zijn er voor een staande bokszak?

Een staande bokszak is niet absoluut noodzakelijk voor bokstraining. Elk van de bokszakken heeft zijn voor- en nadelen. In de tabel hieronder geven we je een overzicht van alternatieven voor een staande bokszak.

Alternatief Beschrijving
Boksstation In plaats van de standaard hangt de bokszak aan een frame. Je hoeft niet in het plafond te boren zoals bij een hangende bokszak. Het frame moet echter uiterst stabiel zijn, zodat het de bokszak kan dragen en niet wegglijdt of omvalt.
Hangende bokszak Een bokszak die aan het plafond bevestigd wordt met karabijnhaken en nylon riemen. In principe is dit beter als je meer ruimte hebt. Een hangende bokszak schommelt meer en is daarom bij sommige mensen populairder om een beter trainingseffect te bereiken. Reactiviteit wordt meer gebruikt.
Bokszakkussen Is een kussen gemaakt van hetzelfde materiaal als een bokszak. Hij is geschikt voor schop- en stootoefeningen en wordt gebruikt met een partner of hangend aan de muur. Boks kussens worden ook gebruikt voor anti-agressie training.

Elk van deze varianten heeft bepaalde voordelen die niet onderschat moeten worden. Niettemin schijnt een staande bokszak het populairste trainingsmiddel voor boksen te zijn.

Hoeveel lawaai maakt een staande bokszak?

Je moet je ervan bewust zijn dat een boksworkout met een bokszak niet de stilste versie van een training is. Het geluidsniveau hangt echter van verschillende factoren af. Aan de ene kant hangt het af van de vulling en het gewicht van de staande bokszak of -standaard. Als het niet zwaar genoeg is, glijdt het gemakkelijker weg. Dit kan wat onaangename geluiden veroorzaken.

Het buitenmateriaal is ook een belangrijke factor. Als je een staande bokszak van glad leer hebt, hoor je de stoten en trappen erop. Daarom is het belangrijk dat de vering in het onderste deel van de bokszak goed is, zodat er niet te veel schokkerige bewegingen zijn.

Een andere factor is de constructie van je huis of de dikte van de muren en de vloer. En tenslotte hangt het ervan af hoe gevoelig je buren zijn.

Iemand traint trappen en stoten met een staande bokszak in een zaal of boksring. (Image source: i yunmai / unsplash)

Met een beetje handigheid kun je het geluid van je staande bokszak zelf dempen door een goede onderlegger te gebruiken en geschikte bokshandschoenen te vinden.

Hoeveel ruimte heb je nodig voor een staande bokszak?

In principe heb je voor een staande bokszak of een boksbal minder ruimte nodig dan voor een hangende bokszak. Je moet echter niet vergeten dat de staande bokszak ook een zekere straal nodig heeft om te kunnen zwaaien. Daarom geldt: hoe meer ruimte je hebt, hoe beter, zodat je niets in je huis beschadigt.

Als je niet genoeg ruimte hebt, zoek dan precies de grootte van je gewenste bokszak uit en de mogelijke radius van de zwaai. Misschien moet je een alternatief zoeken of overwegen je staande bokszak in de garage of in de tuin op te stellen?

Conclusie

Met een staande bokszak voor thuisgebruik bespaar je jezelf de tijd om naar de sportschool of boksclub te gaan. Dit maakt het een heel goed alternatief voor je fitnesstraining. Met behulp van diverse beschrijvingen en video’s op het internet kun je je ten eerste optimaal voorbereiden op je trainingssessies en ten tweede thuis trainingsschema’s gebruiken.

Bij aankoop kun je kiezen uit verschillende soorten en modellen. Opblaasbare bokszakken zijn meer geschikt voor kinderen en beginners, vanwege hun lage prijs en zachtere stootfeedback. Grote en zware staande bokszakken geven een krachtiger training en zijn daarom ideaal voor professionals. Bokspoppen geven je het lichte gevoel dat je met een echte persoon traint. Met zowel stootballen als boksballen kun je snelle stoottechnieken trainen. In principe hangt het van jou en je trainingsgedrag of conditie af welke staande bokszak je kiest.

Beeldbron: Gladkov/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies