Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

Halterstangen zijn ideaal voor alle soorten krachttraining – van eenvoudige gymnastiekoefeningen tot hardcore spieropbouw. Met halterstangen kun je elke spier aanpakken en een verscheidenheid aan oefeningen uitvoeren. Halterstangen hebben het doorslaggevende voordeel dat ze met allerlei soorten gewichten uitgerust kunnen worden. Daarom zijn ze ideaal voor zowel beginners als voor professionele atleten.

Met onze halterstang test 2021 willen we je helpen de beste halterstang voor jou te vinden. We hebben de verschillende soorten halterstangen op een rijtje gezet en ze met elkaar vergeleken. We hebben ook de voordelen en nadelen op een rijtje gezet. We willen je aankoopbeslissing gemakkelijker maken.
De belangrijkste dingen in een notendop

  • Halterstangen zijn praktisch en betaalbaar fitnessmateriaal voor elke sportbeoefenaar. Ze zijn de beste allrounder voor alle gebieden van fitness.
  • Halterstangen zijn er in verschillende materialen, lengtes en texturen. Er is de klassieke verchroomde metalen versie. Maar er zijn ook halterstangen van kunststof.
  • Halterstangen kunnen op vele manieren gebruikt worden. Je moet echter letten op zaken als de lengte van het vasthoudvlak, de kwaliteit van het greepvlak en de belastbaarheid.

Halterstang: Onze selectie

Halterstangen: Koop- en beoordelingscriteria

Er is een ruime keuze aan producten in het halterstang segment. Hieronder tonen we je enkele criteria die je aankoopbeslissing moeten vergemakkelijken:

In de volgende paragrafen leggen we meer in detail uit wat de afzonderlijke criteria zijn.

Lengte van de halterstang

De lengte van de halterstang hangt af van twee belangrijke factoren. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de lengte van het handvat en de lengte van het vasthoudvlak. Dit bepaalt dan de totale lengte van de halterstang.

De handvatlengtes zijn verkrijgbaar in maten tussen 11 en 13,5 cm. Je moet een maat vinden die bij je past. Voor grotere handen, bijvoorbeeld, is een langere greep aan te bevelen.

Zorg er altijd voor dat je greepoppervlak lang genoeg is. Alleen dan kun je er voldoende schijven op laten passen.

De lengte van het vasthoudvlak is echter veel belangrijker. Veel mensen staan er niet bij stil dat de lengte van het oppervlak een beperking kan vormen voor het aantal gewichtsplaten dat bevestigd kan worden.

Je moet er dus voor zorgen dat het oppervlak lang genoeg is, zodat je er meerdere gewichtsplaten aan kunt bevestigen. De montagevlakken zijn verkrijgbaar in lengtes van 10 tot 18,4 cm.

Dit levert de totale lengte van de halterstangen op. Deze variëren van 30 tot 51 cm. Je moet echter niet alleen naar de totale lengte oordelen, maar altijd vooral naar de andere twee lengtes kijken.

Bevestigingsdiameter / dikte

Een ander belangrijk criterium is de dikte van de halterstang bij het bevestigingsvlak voor de halterschijven. Het is belangrijk op te merken dat er ook gewichtsplaten van verschillende diktes zijn.

Dit betekent dat niet elke plaat op elke halterstang past. Schijven met een te kleine opening passen helemaal niet. Schijven met een te grote opening hebben te veel speling en zitten te losjes op de staaf.

De halterstang heeft bepaalde diameters.

Deze diameters variëren van 25 tot 50 mm. Maar staven met een diameter van 30 mm worden het meest gebruikt.

Een dikte van 50 mm wordt echter meestal gebruikt voor professionele Olympische halterstangen. Dit geldt zowel voor halterstangen als voor halterstangen.

Dus als je al schijven hebt, moet je een halterstang kopen met een geschikte diameter. Anders moet je bij het kopen van de schijven erop letten dat ze de juiste diameter hebben, zodat ze op de halterstang passen.

Gewicht

Een ander aankoopcriterium is hoeveel een halterstang weegt. Hier moet je letten op het gewicht van de halterstang. Dit is meestal tussen 1 en 5 kg.

Als je oefeningen wilt doen waarbij je gewichten verplaatst in het bereik van bijvoorbeeld 1 tot 5 kg, moet de halterstang niet ongeveer 5 kg wegen. Je moet dan een lichtere stang kiezen en die zo nodig met halterschijven belasten.

Als je echter alleen heel zware lasten wilt verplaatsen, kun je ook een zware halterstang kiezen (bv. 5 kg) en die dan met extra gewichten belasten. Je moet je er echter van bewust zijn dat de 5 kg je minimum is en dat je niet minder dan dit gewicht kunt gebruiken.

Materiaal

Bij de keuze van het juiste materiaal voor jou is het gevoel van voorkeur heel belangrijk. Met andere woorden, het gevoel van de halterstang in je hand.

De meeste halterstangen zijn van metaal en zijn verchroomd. Ze zijn meestal grijs en hebben het klassieke metallic uiterlijk.

Het enige verschil in materiaal van de verchroomde halterstangen zit in het midden. Er is ofwel een glad oppervlak, ofwel een geribbeld oppervlak. Het geribbelde oppervlak biedt een betere grip, zelfs als je een zweterige hand hebt. Je moet echter zelf beslissen welke greep beter aanvoelt.

De andere optie zijn halterstangen van kunststof. Deze voelen anders aan en zijn meestal niet zo stevig als metalen halterstangen. Kunststof halterstangen worden meestal gebruikt voor oefeningen met minder gewicht. Meestal hebben ze ook een glad greepoppervlak of een zacht, met rubber bekleed greepoppervlak.

Sluitingstype

Een ander elementair aankoopcriterium is het type sluiting op het vasthoudvlak van de halterstang. De sluitingen zitten vast aan het oppervlak van de halterstang, zodat de halterschijven er niet af kunnen glijden.

Er zijn twee verschillende soorten bevestigingsmiddelen.

  • Sterrenslot: Het sterrenslot vind je op halterstangen met schroefdraad. Eerst leg je de halterschijven op de halter en dan draai je de stervormige vergrendeling erop. Afhankelijk van de lengte van het vasthoudvlak kan het iets langer duren om de gewichten vast te maken, want je moet het slot telkens helemaal sluiten of openen.
  • Veerslot: Het veerslot wordt gebruikt op stangen met een glad oppervlak. Het veerslot is een soort klem die je inknijpt om de diameter te veranderen. Ook hier leg je er eerst de gewichten op en dan het veerslot erachter. Het veerslot heeft het voordeel dat het sneller aan en uit te trekken is.

Afhankelijk van de frequentie waarmee je de platen verwisselt en de lengte van het bevestigingsvlak, kies je ofwel het sterslot ofwel het veerslot.

Belastbaarheid

Het laatste criterium is de belastbaarheid van de halterstangen. Elke halterstang heeft een maximum gewicht dat hij kan dragen. Deze gewichtslimieten variëren van 40 tot 100 kg per staaf.

Hier moet je het maximale gewicht kennen dat je wilt verplaatsen en dienovereenkomstig de juiste halterstang voor je kiezen. Bedenk dat je meestal voor elke arm een halterstang hebt en dat een belastbaarheid van 40 kg vaak voldoende is.

Dumbbellstangen: Veel gestelde vragen en antwoorden

In het volgende hebben we de belangrijkste vragen over halterstangen geselecteerd en beantwoord.

Voor wie is een halterstang geschikt?

Halterstangen zijn geschikt voor alle sporters. Ze hebben veel voordelen, en daarom kunnen ze op veel verschillende manieren bij krachttraining gebruikt worden.

Halterstangen kunnen gebruikt worden voor individuele training. Omdat de gewichten naar believen veranderd kunnen worden, zijn halterstangen geschikt voor zowel beginners als professionals in gewichtstraining.

Bovendien kun je met halterstangen elke spiergroep trainen. Er is een zeer groot aantal oefeningen met dumbbells.

Kurzhantelstange-1

Een grote verscheidenheid aan oefeningen kan met halterstangen uitgevoerd worden. Halterstangen zijn de perfecte allrounder voor gewichttraining.
(Image source: Damir Spanic / Unsplash)

In tegenstelling tot de halterstang kun je halterstangen gebruiken voor meer individuele oefeningen. Omdat de dumbbells met één arm tegelijk worden vastgehouden, heb je een verhoogde lichamelijke coördinatie nodig. Hierdoor worden de spieren meer belast. Bovendien kun je elke halteroefening vervangen door een oefening met dumbbells.

Halterstangen hebben ook het voordeel dat ze heel plaatsbesparend opgeborgen kunnen worden. Dus als je thuis niet veel plaats hebt, zijn dumbbells heel geschikt.

Welke soorten halterstangen zijn er?

Hieronder hebben we voor je samengevat welke verschillende soorten halterstangen er op de markt zijn.

Er zijn twee belangrijke verschillen. Het ene is het type slot en het andere is het greepoppervlak.

Soort slot

Er wordt onderscheid gemaakt tussen het sterslot met schroefdraad en het veerslot, dat op een glad oppervlak vasthoudt.

Soort slot Eigenschap Aanbeveling
Sterrenslot Zeer stabiele houvast, duurt lang met vast- en losschroeven, dus ook lang met wisselen van gewichtsplaten Geschikt als er een hoge belasting op de buitenkant wordt uitgeoefend
Veerslot Minder stevige houvast, kan snel vast- en losgeschroefd worden, dus gewichtsplaten kunnen vaak en snel gewisseld worden Geschikt als de stang horizontaal gehouden wordt en er weinig belasting op de buitenkant wordt uitgeoefend

Je moet individueel beslissen welke aspecten voor jou belangrijk zijn en welk type slot voor jou het beste is.

Grip oppervlak

Er zijn drie verschillende grip oppervlak varianten. Enerzijds zijn er de verchroomde, metalen greepvlakken in de gladde en geribbelde versie. Anderzijds zijn er de zachte grijpvlakken van schuim of soortgelijke materialen.

Soort greep Eigenschap
Geribbelde greep Zeer stabiele greep, glijdt niet weg, zelfs niet met zweethanden
Gladde greep Stabiele greep, Uitglijden mogelijk met bezwete handen
soft grip minder stabiele maar comfortabele grip, uitglijden nauwelijks mogelijk

Als je zware oefeningen op fitnessgebied wilt doen en je verder wilt verbeteren, zijn de gegroefde gripvlakken het beste voor jou. Zachte gripvlakken zijn het beste voor allerlei gymnastiekoefeningen waarbij niet zo veel gewicht verplaatst wordt.

Wat kost een halterstang?

De prijs van halterstangen hangt vooral af van het materiaal en de lengte van de grijpvlakken. Ook het laadvermogen speelt een rol bij de prijsstelling.

Type Prijsklasse
Verchroomde halterstangen ca. 20 tot 65 euro
Professionele Olympische halterstangen ca. 50 tot 65 euro
Kunststof halterstangen ca. 15 tot 50 euro

Verchroomde halterstangen met een lang vasthoudvlak hebben een ruime prijsklasse. Alleen de gestandaardiseerde professionele Olympia halterstangen met langere en dikkere vasthoudvlakken zijn het duurst. Halterstangen van kunststof, die maar een kleine belasting kunnen dragen, zijn het goedkoopst verkrijgbaar.

Wat zijn de alternatieven voor een halterstang?

Er zijn twee belangrijke alternatieven voor halterstangen. Dit zijn de halterstang en afzonderlijke machines voor elke spiergroep.

We hebben de voor- en nadelen van deze alternatieven hieronder op een rijtje gezet:

Alternatief Voordelen Nadelen
Halterstang kan met veel meer gewicht belast worden, geen coördinatie van het gewicht nodig omdat het gewicht hier gelijkmatig verdeeld wordt niet alle oefeningen kunnen uitgevoerd worden, minimum gewicht van een halterstang is erg hoog
individueel toestel voor elke spiergroep individuele spiergroep kan veel gerichter aangesproken worden groot aantal toestellen nodig, extreem hoge kosten

[email protected] Deze zijn echter erg duur en nemen ook veel ruimte in beslag.

Als je weinig ruimte hebt en niet te veel geld wilt uitgeven, zijn halterstangen de beste allrounder voor jou.
Hoeveel weegt

een halterstang?

Dumbbellstangen zijn er in verschillende gewichten. Deze variëren meestal van 1 tot 5 kg.

De standaarduitvoering, d.w.z. een verchroomde staaf met een groter oppervlak, weegt gewoonlijk ongeveer 2 kg. De gestandaardiseerde staven van Olympia wegen 5 kg.

Hoe lang moet een halterstang zijn?

Er is geen ideale waarde voor de lengte van een halterstang. Bij de keuze van de lengte moet je echter op bepaalde factoren letten.

Kurzhantelstange-2

Halterstangen kunnen verschillende lengtes en diameters hebben. Ze moeten echter bijna altijd uitgerust zijn met meerdere halterschijven.
(Image source: Sebastian Pociecha / Unsplash)

Als je echter aan krachttraining doet, moet je ervoor zorgen dat de vasthoudvlakken zo lang mogelijk zijn. Dit is de enige manier om er zeker van te zijn dat er voldoende schijven op passen naarmate je meer en meer gewicht verplaatst. Als je voetafdruk te kort is, dan beperk je jezelf met het gewicht.

Heb je daarentegen de neiging oefeningen te doen waarbij je relatief weinig gewicht verplaatst, dan moet je ervoor zorgen dat de totale lengte van de halterstang zo kort mogelijk is. Korte halterstangen hebben een meer centraal zwaartepunt en zijn gemakkelijker te hanteren.

Welke accessoires heb ik nodig voor halterstangen?

Dumbbellstangen alleen zijn niet al te nuttig. Om ideaal te kunnen trainen met halterstangen, heb je ook de juiste halterschijven nodig. Er zijn twee belangrijke dingen die je bij halterschijven moet zoeken.

Let bij het kopen van halterschijven op de dikte en de diameter

Ten eerste moeten ze de juiste dikte hebben voor de stang. Concreet betekent dit dat een gewichtplaat met een 30 mm gatdiameter alleen past op een staaf met een 30 mm dik montagevlak.

Anderzijds mogen de platen zelf niet te dik zijn, zodat je voldoende gewichtsplaten op de beperkte ruimte van het montageoppervlak kunt passen.

Kurzhantelstange-3

Halterstangen kunnen voorzien worden van halterschijven van verschillende afmetingen.
Bij geen enkele fitnesstraining mogen ze ontbreken
(Image source: Henryk Niestrój / Pixabay)

Gewichtsschijven zijn er ook in allerlei maten, kleuren en gewichtsklassen. Kleinere schijven hebben meestal minder gewicht en grotere schijven zijn de zwaardere.

Conclusie

Halterstangen zijn de ideale manier om je krachttraining te doen. Halterstangen zijn de beste allrounder in de fitness sector, want ze omvatten de meeste oefeningen die uitgevoerd kunnen worden. In tegenstelling tot halterstangen of zelfs afzonderlijke machines voor elke spiergroep, bespaar je met halterstangen veel geld en ruimte, en in de meeste gevallen kun je nog effectiever en gerichter trainen.

Dumbbellstangen zijn er in alle variaties. Ze zijn zowel geschikt voor beginners als voor professionele sporters. Je moet letten op dingen als de lengte van het vasthoudvlak, de dikte van de staaf en de kwaliteit van de handgrepen. Als je dit doet, kun je er zeker van zijn dat je de juiste halterstang voor je gebruik vindt.

Beeldbron: klyakhin/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?