Laatst bijgewerkt: 13-08-2021

“Verlies 6 kilo in slechts 7 dagen”. Een klassieke kop waarmee crash diëten worden aangeprezen. Maar is dit wel mogelijk? Een crash dieet heeft zowel veel voordelen als nadelen. In ons artikel leer je alles wat je moet weten over een crash dieet. We leggen zowel de gevaren van crash diëten uit als de mogelijke resultaten die met crash diëten bereikt kunnen worden.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Bij een crashdieet wordt het voedsel radicaal verminderd en wordt het lichaam gedwongen over te schakelen op zijn eigen energiereserves.
 • Een crashdieet is niet bepaald geschikt om op lange termijn gewicht te verliezen. Door het verlies van spiermassa en het calorietekort wordt op korte termijn gewicht verloren, maar dit mag geen blijvende oplossing zijn.
 • Na het crashdieet moet je overschakelen op een dieet voor de lange termijn. De nadruk moet liggen op een gezonde voeding in plaats van op het onthouden van voedsel. Bovendien moet rekening gehouden worden met lichaamsbeweging.

Definitie: Wat is een crash dieet?

Crash diëten, vaak bliksemdiëten of crash kuren genoemd, zijn diëten die tot doel hebben in een zo kort mogelijke tijd zo veel mogelijk gewicht te verliezen.

Een crashdieet heeft tot doel in de kortst mogelijke tijd zo veel mogelijk gewicht te verliezen.

Om dit te bereiken wordt het voedsel radicaal beperkt en worden verhoudingsgewijs minder calorieën geconsumeerd dan het lichaam nodig heeft.

Dit dwingt het lichaam over te schakelen op zijn eigen energiereserves. Een crashdieet verschilt van andere diëten omdat het voor een korte periode bedoeld is. Crash diëten gedurende enkele weken of maanden kan zeer schadelijk zijn en gevolgen hebben.

Achtergrond: Wat je moet weten over crash diëten

Een crash dieet is geen gewoon dieet en moet van tevoren goed doordacht worden. Het dieet heeft zowel voorstanders als critici. Dit artikel vertelt je alles wat je moet weten over crash diëten.

Wat is het proces van een crash dieet?

Er zijn verschillende soorten crash diëten, maar ze berusten allemaal op een zeer eenzijdig dieet of een volledige voedselvervanging. Een crashdieet heeft meestal dezelfde werkwijze en kan in de volgende fasen verdeeld worden

 1. Waterverlies – De eerste fase van een crashdieet is waterverlies. Hier krijgt het lichaam eerst toegang tot glycogeen, een energieopslagvorm van koolhydraten die voor 80% uit water bestaat. Dienovereenkomstig verliest het lichaam bij het begin van het dieet veel water in plaats van vet.
 2. Vermindering van spiermassa – In de tweede fase van het crashdieet vermindert de spiermassa. Zodra de koolhydraatvoorraad leeg is, begint het lichaam eiwit en spiermassa te verliezen.
 3. De caloriebehoefte neemt af – In de volgende fase neemt de caloriebehoefte af. De vetstofwisseling is nu de voornaamste bron van energie. De meeste energie is nodig om de spiermassa in stand te houden. Als de energie afneemt, daalt de energiebehoefte van het lichaam en neemt het calorietekort af.
 4. Het lichaam in hongermodus – In de laatste fase van het crashdieet komt het lichaam in de hongermodus. Lusteloosheid, lusteloosheid en vermoeidheid zijn de gevolgen van het calorietekort en het verlies van spiermassa.

Waarom zou ik überhaupt een crashdieet volgen?

Een geslaagd crash dieet kan de hoeksteen zijn van een gezond en plezierig leven. Het dieet brengt enkele voordelen met zich mee die bereikt kunnen worden als het op de juiste manier gebruikt wordt en de gevaren overwogen worden. Natuurlijk is het heel verleidelijk om aan een crashdieet te beginnen als er in korte tijd veel gewicht verloren kan worden. Andere diëten zijn tijdrovender en beloven niet hetzelfde succes als een crashdieet.

Voordelen
 • Snel gewichtsverlies
 • Verhoogde motivatie door een gevoel van prestatie
Nadelen
 • Mogelijk &#8220
 • jojo-effect&#8221
 • Gebruik van energiereserves

Daarnaast speelt de motivatiefactor een enorme rol. Bij een crashdieet worden al na korte tijd ervaringen met gewichtsverlies waargenomen, die helpen om het dieet voort te zetten.

Hoe lang duurt een crash dieet?

Er is geen algemeen antwoord op deze vraag, want een crash dieet is slechts het begin van een langdurig dieet. Een crashdieet moet minstens een paar dagen duren, maar niet langer dan twee weken.

Als voorbeeld: als een crashdieet een week lang gevolgd wordt, helpt het niet om meteen daarna weer in oude patronen terug te vallen. Hoewel er tijdens het crashdieet van een week successen konden worden waargenomen, zal het oude gewicht waarschijnlijk binnen korte tijd weer bereikt worden.

Is een crashdieet ongezond?

Een van de grootste mythes is dat een crashdieet ongezond is. Maar is dit wel helemaal waar? Bij juist gebruik en met aandacht voor de gevaren, is een crashdieet niet ongezond. Dit komt omdat een crashdieet alleen op korte termijn overtollige spiermassa vermindert. Als een crashdieet enkele weken duurt, wordt het schadelijk voor het lichaam omdat de energiereserves zo lang niet voldoende zijn.

Voor mensen die al aan hart- en vaatziekten lijden, kan een crashdieet gevaarlijk zijn. Eén studie zegt dat crash diëten gezond en succesvol kunnen zijn, maar dat mensen met hart- en vaatziekten extra voorzichtig moeten zijn en het dieet vooraf met een arts moeten bespreken. (1)

Er kunnen uitstekende resultaten bereikt worden met een kortdurend crash dieet en er zijn al studies die bewijzen dat crash diëten voor een korte periode niet ongezond zijn, maar een positief effect hebben op gewichtsverlies. (2)

Crash dieet: De beste tips & trucs om snel en gezond af te vallen

Een crash dieet kan geweldige resultaten opleveren. Om dit te bereiken willen we je een paar belangrijke tips en trucs geven.

Doel van een crash dieet

Bij het begin van je crash dieet moet je jezelf een duidelijk doel stellen. Je moet rekening houden met gewichtsverlies en duurzaamheid. Als je bijvoorbeeld in een week 5 kilo afvalt, heb je er niet veel aan als je de volgende week weer aankomt.

Crash Diät-1

Een slanke buik bereiken door een gericht dieet; het doel van veel vrouwen
(Image source: Bill Oxford / unsplash)

Daarom moet je doel zijn om op korte termijn gewicht te verliezen en het er op lange termijn af te houden, of om na het crashdieet nog een ander dieet te volgen om nog meer gewicht te verliezen. De doelen van een dieet zijn heel belangrijk om gemotiveerd te blijven en succes te realiseren en te controleren.

Vermijd het “jojo-effect”

Het “jojo-effect” wordt vaak in verband gebracht met crash-diëten, en niet zonder goede reden. Wanneer over een periode te weinig calorieën worden geconsumeerd, vervalt het lichaam vervolgens in het “jojo-effect”. Als je meer wilt weten over hoe je het “jojo effect” na crash diëten kunt vermijden, kun je de volgende video bekijken:

Langdurig crash dieet

Crash diëten zijn niet bijzonder geschikt voor langdurig gewichtsverlies. Door het verlies van spiermassa en het calorietekort kun je op korte termijn gewicht verliezen, maar het mag geen blijvende oplossing zijn.

Crash Diät-2

Na een crashdieet is het belangrijk om gezond te eten
(Image source: Louis Hansel / unsplash)

Een crashdieet moet niet langer dan twee weken duren. Het is heel belangrijk dat na het crashdieet het proces niet zomaar gestopt wordt. Om een “jojo-effect” te voorkomen, moet je daarom overschakelen op een langdurig dieet, met de nadruk op gezonde voedselinname.

Sporten tijdens een dieet

Sportieve balans is heel belangrijk naast een crashdieet of een ander dieet. Een studie zegt dat sportief evenwicht naast diëten heel belangrijk is om op lange termijn af te vallen. Zonder lichaamsbeweging is het moeilijk gewicht te verliezen of zelfs op gewicht te blijven. (3)

Daarom moet je, behalve het dieet, ook een sport zoeken die bij je persoonlijk past. De plezierfactor moet hier op de voorgrond staan, want net als bij het dieet moet sport op de lange duur deel uitmaken van het dagelijks leven.

Conclusie

Een crashdieet is een snelle manier om veel gewicht te verliezen. Bij juist gebruik en met de nodige aandacht voor de gevaren, is het dieet niet ongezond en kan een “jojo effect” vermeden worden. De eerste ervaringen met een dieet kunnen zeker opgedaan worden met een crashdieet. Kortstondige momenten van succes verhogen de motivatie.

Na het crashdieet moet je echter overschakelen op een dieet voor de lange termijn. Hier moet het dieet niet radicaal onderbroken worden, maar er moet overgeschakeld worden op een gezond dieet. Bovendien moet er tijdens het dieet aan lichaamsbeweging gedaan worden.

Beeldbron: Kachmar/ 123rf.com

Referenties (3)

1. Crash diets can cause a transient deterioration in heart function, according to new research. Patients with heart disease should seek medical advice before adopting a very low calorie diet. (Source: European Society of Cardiology (ESC))
Bron

2. Fatemeh Azizi Soeliman and Leila Azadbakht - Weight loss maintenance: A review on dietary related strategies
Bron

3. Shilpa Joshi and Viswanathan Mohan - Pros & cons of some popular extreme weight-loss diets
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Studie
Crash diets can cause a transient deterioration in heart function, according to new research. Patients with heart disease should seek medical advice before adopting a very low calorie diet. (Source: European Society of Cardiology (ESC))
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Fatemeh Azizi Soeliman and Leila Azadbakht - Weight loss maintenance: A review on dietary related strategies
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Shilpa Joshi and Viswanathan Mohan - Pros & cons of some popular extreme weight-loss diets
Ga naar bron
Recensies