Laatst bijgewerkt: 13-08-2021

In deze tijd worden we blootgesteld aan bijzonder hoge niveaus van stress en nemen we onbewust gifstoffen op in ons lichaam. Een detox dieet wordt vaak uitgevoerd om deze schadelijke stoffen uit het lichaam te spoelen. Zo ontlast je niet alleen je lichaam, maar verlies je ook vet in recordtijd. Met de juiste voeding, voornamelijk bestaande uit groenten, fruit en water, wordt je lichaam gezuiverd.

Regelmatige lichaamsbeweging en ontspanningsoefeningen helpen je om je lichaam te ondersteunen tijdens de detox kuur. In dit artikel hebben we de belangrijkste feiten over het detox dieet voor je op een rijtje gezet. We hopen dat dit je een goed begin van je detox dieet geeft en wensen je veel succes met afvallen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Detox kuren ontgiften je lichaam en helpen je in korte tijd gewicht te verliezen.
 • Groenten en fruit voorzien je lichaam van essentiële mineralen. Het hoge watergehalte helpt de gifstoffen uit je lichaam te spoelen.
 • Regelmatige lichaamsbeweging, ontspanningsfasen en veel slaap versterken je immuunsysteem en stimuleren je metabolisme tijdens de kuur.

Definitie: Wat is een detox dieet?

Het woord detox komt uit het Engels en betekent ‘ontgifting’. Het Detox Dieet is gebaseerd op de veronderstelling dat schadelijke stoffen in het lichaam worden afgezet, vooral door een ongezond dieet, veel stress en werk. Deze schadelijke stoffen worden ook wel ‘afvalstoffen’ genoemd en moeten uit het lichaam verwijderd worden.

Detox Diät-01

De kom van een detox dieet bestaat uit veel fruit en groenten die meestal in vloeibare vorm ingenomen moeten worden. Een smoothie smaakt niet alleen heerlijk en is verfrissend, hij geeft je ook veel energie voor je dag.
(Image source: Louis Hansel/ unsplash)

De nieren, lever, longen, huid en darmen zijn onze belangrijkste ontgiftingsorganen. Ze reinigen de milieu-toxines in ons lichaam. Als de organen echter overbelast zijn, wordt een detox dieet aanbevolen om het lichaam te ontlasten. Dit komt omdat een vastenkuur met een hoge vochtinname de gifstoffen uit het lichaam kan spoelen.

Achtergrond: Wat je moet weten over een detox dieet

Voor je echter aan een detox dieet begint, moet je eerst onze achtergrondinformatie lezen. In de volgende alinea’s beantwoorden we de meest gestelde vragen over het Detox Dieet.

Hoe werkt een detox dieet?

Er zijn verschillende detox methoden, die allemaal enigszins van elkaar verschillen.Detox Diat-2

In principe verander je met een detox dieet je eetpatroon volledig over een periode van 3 tot 21 dagen. Sapjes zijn erg populair om te ontgiften. Ze bevatten niet alleen veel waardevolle mineralen en vitaminen, maar zijn ook verkrijgbaar in een grote variëteit aan smaken.
(Image source: Toa Heftiba/ unsplash)

Je eet alleen gezond en alkalisch voedsel. Deze bestaan voornamelijk uit biologische groenten en fruit. Je eet drie tot zes keer per dag maaltijden, afhankelijk van de ontgiftingsmethode. Gedurende de dag is een hoge vochtinname heel belangrijk voor het ontgiftingsproces. Drink dagelijks minstens 2,5 tot 3 liter water of kruidenthee. De eerste paar dagen zijn het meest uitdagend omdat je lichaam eraan moet wennen. Pas na drie dagen zal je lichaam zich aanpassen en zullen je hongergevoelens en eventuele hoofdpijn verdwijnen.

Alle gesuikerde dranken, koffie en alcohol zijn absoluut taboe. Je moet je ook onthouden van roken tijdens het Detox Dieet.

Lichaamsbeweging is heel belangrijk tijdens de vastenperiode. Lange wandelingen zijn ideaal. Inspannende sporten zoals krachttraining moeten vermeden worden. Het is ook belangrijk om voldoende te slapen en te ontspannen. Afwisselend douchen is aan te bevelen om je metabolisme te stimuleren.

Wat zijn de voor- en nadelen van een detox dieet?

Een detox dieet heeft veel voor- en nadelen. We hebben de belangrijkste hier voor je samengevat. Het grootste voordeel van de detox kuur is het snelle gewichtsverlies in korte tijd. (1)

Bovendien reinig je en verwijder je schadelijke stoffen uit je lichaam. Dit kan leiden tot een beter gevoel van welzijn en meer energie. Regelmatig ontgiften is ook goed en gezond voor het lichaam. (2)

Voordelen
 • Snel gewichtsverlies
 • Ontgift het lichaam
 • Beter welzijn en energie
 • Gezond voor het lichaam
Nadelen
 • Bijwerkingen
 • Verlies van spiermassa
 • Snel jojo-effect

Omdat je lichaam eerst moet wennen aan het Detox Dieet kunnen bijwerkingen optreden, zoals hoofdpijn en vermoeidheid, vooral in de eerste paar dagen. (1)

Als je gedurende langere tijd een detox dieet volgt, onttrekt het lichaam energie aan spiermassa. Dit is de reden waarom spiermassa vaak verloren gaat. Omdat je tijdens de detox periode krachttraining moet vermijden, is dit vooral nadelig voor sporters. (2)

Na de kuur kan ook een jojo-effect optreden als je meteen weer een normaal dieet gaat volgen. Een verandering in dieet is belangrijk om blijvend gewichtsverlies te garanderen. (2)

Welke ontgiftingsmethoden zijn er?

Er zijn verschillende ontgiftingsmethoden die het lichaam zuiveren en je helpen gewicht te verliezen. De drie meest voorkomende zijn Ayurvedische kuren, sapkuren en alkalisch vasten. De volgende tabel geeft een overzicht van de belangrijkste kenmerken van de drie methoden.

Detoxmethoden Duur Eigenschappen
Sapkuren 3,5 of 10 dagen Vloeibare voeding in de vorm van sappen, smoothies of bouillon
Alkalisch vasten 7 -14 dagen Vast maar alkalisch voedsel, om het zuur-base huishoudelijk evenwicht te herstellen
Ayurveda kuur min. 14 – 21 dagen Reinigen, het lichaam laten rusten en trainen, meditatie en yoga, uitzweten en water overgieten

In de volgende delen leer je meer over de afzonderlijke detox methoden.

Sapkuur

Een methode van het detox dieet is de zogenaamde sapkuur. Een sapdieet bestaat in principe uit voedsel dat in vloeibare vorm wordt geconsumeerd. Sappen, smoothies of bouillons die alleen van groenten en fruit gemaakt zijn, zijn toegestaan. De dikke consistentie van de smoothies houdt je langer vol en betekent dat je geen honger hoeft te lijden. Je kunt thuis sapjes en smoothies vers mengen. Je moet ze echter elke ochtend vers bereiden, anders kunnen belangrijke vitamines verloren gaan.

Kant-en-klare sappen bevatten vaak veel suiker.

Je kunt ook kant-en-klare sappen kopen in de supermarkt of een smoothiewinkel. Met kant-en-klare sapkuren betaal je echter meer dan 100 € voor een 3-daagse kuur. Met een sapkuur drink je de hele dag door zes verschillende sappen gemaakt van fruit en/of groenten.

Je kunt elke twee uur een halve liter sap drinken. Dit is voldoende om je lichaam de hele dag van de belangrijkste voedingsstoffen te voorzien. Een sapkuur wordt meestal gedurende 3, 5 of 10 dagen uitgevoerd. Langer is niet aan te bevelen, want het lichaam zal de energie uit de spiercellen halen. Hierdoor verliest je lichaam spieren in plaats van vet. Galileo heeft een 5-daagse sapkuur getest. In de volgende video kun je meer te weten komen over het experiment en de resultaten ervan.

Alkalisch vasten

Alkalisch vasten is een andere populaire detox methode. Sterren als Jennifer Aniston zweren bij deze kuur. Dit komt omdat alkalisch vasten je zuur-base evenwicht weer in evenwicht brengt. In de regel worden zeven tot 14 dagen aanbevolen voor alkalisch vasten. Het is echter aan te raden deze kuur eenmaal per jaar te herhalen. Bepaalde stappen moeten gevolgd worden tijdens het alkalisch vasten. Eerst moeten je darmen geleegd worden. Dranken zoals karnemelk of brooddrank helpen je om je darmen op een zachte manier te legen.

Wil je dat dit wat sneller gaat? Neem dan liever Glauberzout en Epsomzout, want die werken als een laxeermiddel. Als je je darmen geleegd hebt, eet je alleen sappen, groenten en fruit. Je mag echter ook gewoon voedsel eten en niet alleen vloeibaar voedsel. Oververzuurd voedsel moet echter vermeden worden. In plaats daarvan ligt de nadruk op een vezelrijke voeding. Deze verse en alkalische voedingsmiddelen zijn bijzonder aan te bevelen

 • Wilde kruiden en specerijen (brandnetel, peterselie & venkel)
 • Spinazie
 • Boerenkool
 • Komkommer
 • Paddestoelen
 • Zeewier
 • Amandelen en kokosnoten
 • Spruiten

Je zult jezelf echter niet uithongeren tijdens het alkalisch vasten. Je kunt drie keer per dag zoveel eten als je wilt tot je vol zit. Heb je nog steeds honger? Dan moet je meer drinken. Minstens twee liter stilstaand water of kruidenthee per dag zijn belangrijk voor een detox dieet.

Ayurveda kuur

Detox diëten volgen ook bepaalde leringen, zoals de bekende Ayurveda kuur. De Ayurveda leer houdt zich bezig met het reinigen, sparen en trainen van het lichaam. Het doel is de darmwerking te optimaliseren. Het eerste wat je moet doen is je spijsverteringskanaal reinigen met remedies als Epsomzout. In deze tijd is veel drinken heel belangrijk. In de rustfase wordt aandacht besteed aan wat je precies kunt eten.

De training zegt dat alles heel langzaam gekauwd moet worden, want dat is aangenamer en gemakkelijker voor de maag om te verteren. In het Ayurvedische dieet eet je voedingsmiddelen die vooral plantaardig en spijsverteringsbevorderend zijn. Hiertoe behoren vruchten, groenten, zaden en vlokken. Deze moeten gekookt worden en niet rauw gegeten. Eiwitten en vetten zijn in deze tijd verboden.

Gekookt water met gember of munt heeft de voorkeur boven stilstaand mineraalwater. Bovendien zijn de volgende specerijen belangrijk bij het ontgiften van het lichaam omdat ze ontstekingsremmend werken

 • Venkel
 • Komijn
 • Chili
 • Kardemom
 • Kurkuma
 • Zwarte peper
 • Ginger

Naast het Ayurvedische dieet zijn meditatie, yoga en welzijnsbehandelingen belangrijk om het lichaam te verlichten. Een bepaald dagelijks ritme dat deze kwaliteiten combineert is heel belangrijk om de schadelijke stoffen uit het lichaam te transporteren en de stofwisseling weer op gang te brengen. Olie gieten en zweetrituelen versnellen ook het ontgiftingsproces. Watergieten of zweten zijn belangrijk om het detox effect te versterken.

Je moet een Ayurveda kuur minstens 14 – 21 dagen doen. Er zijn veel hotels die Ayurveda kuren aanbieden gedurende een paar weken. Doe je deze kuur echter liever thuis in alle rust? Als dat zo is, moet je de Ayurveda kuur met een arts bespreken, want er kunnen bijwerkingen zijn.

Hoe eet ik tijdens een detox kuur?

Tijdens een detox kuur eet je vooral gezonde en basische voedingsmiddelen en veel vloeistoffen. Voedsel wordt vaak in vloeibare vorm geconsumeerd in de vorm van sappen, maar ook in vaste vorm. Dit varieert naar gelang de detox methode. De volgende gezonde en basische voedingsmiddelen ondersteunen je lichaam bij het ontzuren

 • Groenten
 • Fruit
 • Alkalische muesli
 • Noten
 • Aardappelen

Hier in de video vind je een paar saprecept ideeën die je zelf thuis kunt maken. Tijdens een ontzuringskuur is het heel belangrijk dat je sommige voedingsmiddelen vermijdt die je lichaam te veel verzuren. De volgende voedingsmiddelen zijn een no-go

 • Koffie
 • Alcohol
 • Melk en zuivelproducten
 • Snoepjes
 • Witte bloem
 • Vlees
 • Nicotine

Wat heb ik nodig voor een detox dieet?

Voor een detox dieet heb je eerst de juiste voedingsmiddelen nodig. Je vindt ze in elke biologische supermarkt. Om je eigen smoothie te maken, heb je een smoothie blender nodig. Dit is de beste manier om de dikke consistentie van de smoothies te krijgen.

Als je echter de voorkeur geeft aan een vloeibaar sap? Dan is een sapcentrifuge aan te bevelen. Een sapcentrifuge perst al het vocht uit de groenten en fruit, zodat je eindigt met een vloeibaar sap.

Haal een droge borstel! Regelmatig borstelen stimuleert de stofwisseling. Bovendien helpen regelmatige bewegingen op de huid om gifstoffen en zuren uit het lichaam te verwijderen.

Wanneer is een detox dieet aan te raden?

Een detox dieet is aan te raden als je lichaam zwaar belast is met schadelijke stoffen. Deze verschijnen als volgt

 • Onzuivere huid
 • Verhoogde vatbaarheid voor infecties
 • Uitputting/ vermoeidheid
 • Slaapstoornissen
 • Spijsverteringsproblemen
 • Hoofdpijn
 • Brandend maagzuur
 • Gewrichtspijn

Detox kuren kunnen op elk moment uitgevoerd worden. Je kunt het alleen thuis doen of samen met anderen in een wellness hotel. Voel je je vaak uitgeput, moe en vatbaar voor ziekte? Wil je snel veel gewicht verliezen en je lichaam ontdoen van schadelijke stoffen? Dan is een detox dieet precies de juiste remedie om je batterijen weer op te laden.

Je moet echter niet aan een detox dieet beginnen als je bijzonder goed moet presteren in sport, want de spieren kunnen degenereren. Dit kan een negatieve invloed hebben op je prestaties.

Hoe lang moet een detox dieet duren?

In principe kun je een detox dieet zo lang volgen als je wilt. De afzonderlijke detox methoden verschillen allemaal in hun lengte. Je kunt een detox kuur slechts 3 dagen in een weekend doen, maar je kunt het ook 21 dagen lang doen. Hoe langer het detox dieet duurt, hoe meer gewicht je verliest en hoe grondiger je lichaam gezuiverd wordt. Maar 3 dagen ontgiften is wel erg kort. Pas na 3 dagen begint het lichaam aan de detox te wennen en wordt een effect bereikt.

Aan het begin van de detox kuur worden de darmen geleegd. Het is daarom beter om in deze tijd thuis te zijn. (2)

Hoeveel verlies ik met een detox dieet?

Hoeveel gewicht je verliest met dit detox dieet hangt af van hoeveel je per dag eet en welke detox methode je gebruikt.
In de regel verlies je tussen 250 gram en 1 kilo per dag.

Als je alleen vloeibaar voedsel eet in de vorm van sappen, smoothies of bouillons, kun je tot een kilo per dag afvallen. Vloeibare voeding is zeer licht verteerbaar en stimuleert de vetverbranding. Vast voedsel, daarentegen, doorloopt een langer verteringsproces.

Daarom duurt het langer om vet te verbranden. Aan het begin van het detox dieet verlies je eerst veel water. Pas daarna worden de hinderlijke vetophopingen weggebrand. Hoe langer je het detox dieet volgt, hoe meer je afvalt. (2)

Let op: Als je te lang een detox kuur doet, kan je lichaam ook spiermassa verbranden in de vorm van energie.

Detox Diat-3

Een lichaamsvetweegschaal is heel nuttig tijdens een dieet. Hiermee kun je het precieze percentage vet, spier en water in je lichaam bepalen.
(Image source: i yunmai/ unsplash)

Hoe houd ik het gewicht eraf na een detox dieet?

Het gewicht eraf houden na een detox dieet is een beetje moeilijker. Dit komt omdat het jojo-effect snel optreedt als je in korte tijd veel gewicht verliest. Na de detox kuur heeft het lichaam minder voedsel nodig. Daarom is het belangrijk je lichaam geleidelijk aan vast voedsel te laten wennen. Omdat je calorie-inname over een langere periode zo laag is, moet je daarna niet meteen weer normaal gaan eten.

Tot een week na het vasten worden alleen kleine en licht verteerbare maaltijden aanbevolen. Hiertoe behoren salades en soepen. Van tijd tot tijd kun je de maaltijden en portiegroottes vergroten. Herintroduceer je lichaam langzaam aan alle normale voedingsmiddelen. Na deze week kun je alle voedingsmiddelen weer normaal eten. Niettemin is het raadzaam je dieet te veranderen na het detox dieet.

Dit is de enige manier om je gewicht op de lange duur te behouden. Ben je bezig jezelf langzaam stap voor stap aan het eten te introduceren? Dan kun je je gewicht op peil houden. Als je echter meteen weer grote porties gaat eten, zul je helaas al gauw je oorspronkelijke gewicht weer op je heupen hebben.

Waar moet ik op letten bij een detox dieet?

Een dieet gaat altijd gepaard met risico’s. Daarom is het belangrijk deze in overweging te nemen voor je met je detox dieet begint. De meest voorkomende bijwerkingen van een detox dieet zijn vermoeidheid en hoofdpijn. (1)

De volgende oorzaken zijn ook mogelijk

 • Overmatige dorst
 • Diarree
 • Vermoeidheid/zwakte
 • Zweten of rillen

Ben je onzeker over een detox dieet en wil je er meer over weten? Dan wordt een medische consultatie aanbevolen. Artsen kunnen je lichaam onderzoeken en een detox dieet plan voor je opstellen.

Detox Dieet: De 5 beste tips & trucs om je lichaam te ontgiften

We willen je helpen nog sneller resultaat te bereiken en je door het detox dieet heen tot het einde toe te ondersteunen. Hier hebben we de vijf beste tips en trucs voor een detox dieet op een rijtje gezet.

Eet veel fruit en groenten

Groenten en fruit zijn heel waardevol voor ons lichaam. Ze bestaan hoofdzakelijk uit water en vormen de basis van het detox dieet. Het bijzonder hoge watergehalte helpt om schadelijke stoffen uit het lichaam te spoelen. Bovendien zijn groenten en fruit zeer rijk aan voedingsstoffen zoals mineralen, vitaminen en vezels. Volgens de Duitse Voedingsvereniging (DGE) is een hoge inname van plantaardig voedsel niet alleen heel gezond, maar helpt het ook ziekten voorkomen. (3)

Hoe langer je groenten kookt, hoe meer vitaminen er verloren gaan. Als je groenten bij meer dan 42 graden kookt, kunnen vitaminen helemaal verdwijnen.

Vermijd bewerkte voedingsmiddelen

Onbewerkte voedingsmiddelen zijn vooral belangrijk in een detox dieet. Besteed vooral aandacht aan de kwaliteit van groenten en fruit. Idealiter koop je biologische producten uit de streek die rechtstreeks van de producent komen.

Zo weet je precies waar je voedsel vandaan komt en hoe het behandeld werd. Hoe natuurlijker je voedsel is, hoe minder schadelijke stoffen je lichaam kan opnemen en hoe beter je lichaam zichzelf kan reinigen. Zo voorkom je dat kunstmatige additieven of bestrijdingsmiddelen zich in je lichaam nestelen.

Detox Diat-4

Wist je dat 55 procent van de conventioneel geteelde groenten pesticiden bevat? Dit geldt voor maar liefst 80 procent van het fruit.
(Beeldbron: Alexandr Podvalny/ unsplash).

Nog beter dan schadelijke stoffen via een ontgiftingskuur uit het lichaam te spoelen, is ze in de eerste plaats niet in het lichaam op te nemen. Daarom moet je er ook een punt van maken om na je detox kuur biologische producten te gebruiken.

Drink veel water en kruidenthee

Veel vocht drinken is essentieel tijdens een detox dieet. Ongeveer 2 – 3 liter per dag wordt aanbevolen. Het is het beste om voor elke maaltijd een glas water te drinken, want het lichaam verwart dorst en honger vaak. Veel vocht drinken vult je niet alleen meer, maar helpt ook om gifstoffen uit je lichaam te spoelen.

Hoe meer gifstoffen je uit je lichaam spoelt, hoe minder je lichaam ze via je huid hoeft te ontgiften. Je lichaam verliest ’s nachts tot een halve liter vocht. Daarom is het vooral belangrijk om je dag te beginnen met een glas warm water.

Warm citroenwater ’s morgens helpt je niet alleen wakker te worden, maar versterkt ook je immuunsysteem en stimuleert zelfs de vetverbranding.

Probeer, als afwisseling van water, kruidenthee te drinken. Vooral kruidenthee is ideaal om het ontgiftingsproces te versnellen en is heel gezond voor het lichaam. Kruidenthee wordt vaak gebruikt bij genezingsprocessen.

Regelmatig bewegen

Actieve lichaamsbeweging is het tovermiddel van een dieet en helaas hoort het ook bij een detox dieet. Sport en regelmatige lichaamsbeweging versnellen je stofwisseling.

Doe 20 minuten per dag aan lichaamsbeweging.

Het maakt niet uit of je gaat wandelen of joggen of liever aan krachttraining doet in je sportschool, elke vorm van lichaamsbeweging ondersteunt de ontgifting van je lichaam. Wist je dat zweten goed en zelfs heel belangrijk is voor het lichaam? Vooral zweten helpt om gifstoffen via de huid af te voeren.

Laat je lichaam ontspannen en

rusten Vergeet niet je lichaam af en toe een pauze te gunnen. Je stofwisseling werkt al op volle toeren door het Detox Dieet. Daarom is een rustfase heel belangrijk. Zorg ervoor dat je lichaam voldoende slaap krijgt. Minstens 8 uur slaap wordt aanbevolen. Of het nu gaat om een massage, meditatie of een ontspannende filmavond op de bank – ontspanning is belangrijk en schakelt je lichaam uit.

Detox Diat-5

Heb je ooit gemediteerd? Meditatie is een beoefende spirituele praktijk. Bepaalde concentratie-oefeningen helpen je je geest tot rust te brengen.
(Image source: Matteo Di Iorio/ unsplash)

Een van de beste manieren om te ontspannen is een sauna nemen. Een sauna nemen vermindert niet alleen stress, maar helpt je ook gifstoffen uit je lichaam te zweten. De warmte versterkt ook het immuunsysteem en stimuleert de stofwisseling. Je immuunsysteem mag echter niet verzwakt worden, want een sauna is erg belastend voor het lichaam.

Conclusie

Detox diëten helpen om je lichaam te zuiveren en gifstoffen uit je lichaam te krijgen. Veel stress, werk en een ongezond dieet dragen bij tot de ophoping van schadelijke stoffen in het lichaam. Overwegend vloeistoffen eten, overdag wat lichaamsbeweging krijgen en regelmatig ontspannen helpen je je lichaam te ontgiften. Als je snel veel gewicht wilt verliezen, dan is een detox kuur het juiste dieet voor je. Een langdurige detox kuur kan echter leiden tot tekorten aan voedingsstoffen en spierverlies. Wil je afvallen en het er op lange termijn afhouden? Dan is een verandering in dieet meer geschikt voor je.

Foto bron: Bratanova/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies