Laatst bijgewerkt: 13-08-2021

Hashimoto’s thyreoïditis is de meest voorkomende oorzaak van hypothyreoïdie. Vrouwen hebben er ongeveer tien keer meer kans op dan mannen en ongeveer twee procent van de bevolking heeft er last van. Een tekort aan schildklierhormonen vermindert het energieverbruik van het lichaam. Omdat er minder energie verbruikt wordt, neemt bij de meeste lijders het lichaamsvet geleidelijk toe.

Hier kan een combinatie van dieet en lichaamsbeweging een groot verschil maken na de diagnose Hashimoto’s. Dit artikel geeft je essentiële informatie over het verloop van de ziekte van Hashimoto, en ook tips over afvallen en verschillende diëten. In het volgende krijg je ook waardevolle tips over hoe je je Hashimoto’s dieet met succes kunt uitvoeren.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Er zijn veel verschillende soorten diëten, zoals koolhydraatarme, intervalvasten en Paleo diëten, die je kunt proberen. Elk dieet heeft zijn voor- en nadelen. Kijk naar je eigen lichaam en zie wat voor jou het beste werkt.
 • Vermijd bewerkte voedingsmiddelen of voedingsmiddelen die gluten bevatten, geraffineerde of toegevoegde suikers. Kies in plaats daarvan voor natuurlijke voedingsmiddelen, groenten, vis en, met mate, volle granen.
 • Besteed tenslotte aandacht aan je lichamelijke activiteiten. Probeer 3 keer per week te bewegen en een gezonde levensstijl te leiden.

Definitie: Wat is Hashimoto’s thyroiditis?

Hashimoto’s thyreoïditis is een van de meest voorkomende auto-immuunziekten die een aanhoudende ontsteking van de schildklier veroorzaakt. De schildklier heeft de taak om vitale schildklierhormonen te produceren, die de stofwisseling, bloedsomloop, groei en de psyche beïnvloeden. De oorzaak van deze ziekte ligt in het eigen immuunsysteem van het lichaam. Het weefsel van de schildklier wordt “ten onrechte” aangevallen en beschadigd.

Hypothyreoïdie kan het risico op hart- en vaatziekten verdubbelen. Het risico om papillair schildkliercarcinoom, een vorm van kwaadaardige schildkliertumor, te ontwikkelen is bij Hashimoto’s patiënten ongeveer 4 keer zo groot als bij gezonde mensen.

Daarom moeten patiënten met Hashimoto’s thyreoïditis regelmatig gecontroleerd worden op schildklierknobbeltjes. Niettemin is het risico om schildklierkanker te krijgen met 0,04% per jaar nog steeds erg laag. Over het algemeen worden vrouwen vaker getroffen en wordt de diagnose meestal gesteld tussen de leeftijd van 30 en 50 jaar. De verhouding vrouw/man is minstens 10:1.(1)

Achtergrond: Wat je moet weten over je dieet bij Hashimoto

Voordat we je laten kennismaken met de verschillende diëten voor Hashimoto, moet je eerst wat achtergrondinformatie krijgen over je dieet bij Hashimoto. We zullen deze vaak gestelde vragen in de volgende paragrafen beantwoorden.

Wat zijn de symptomen van Hashimoto’s?

Voor veel mensen die leven met de ziekte van Hashimoto blijven de symptomen en verschijnselen aanvankelijk onopgemerkt, of worden andere oorzaken vermoed.

Vergeet niet je hart en bloedsomloop regelmatig te laten controleren. Diagnose stellen is vaak moeilijk en kost tijd.

Status Symptomen
Vroege symptomen Goitre, constipatie, vermoeidheid, droge huid, gewichtstoename
Meer gevorderde symptomen Koude intolerantie, verminderd zweten, verminderde energie, depressie, gewrichtspijn, Apneu, menorragie
Lichamelijke bevindingen Koude en droge huid, oedeem van het gezicht, broze nagels, trage hartslag, verhoogde bloeddruk, trage spraak

(2)

Na verloop van tijd is een van de duidelijker tekenen van de ziekte van Hashimoto een struma. Een struma is een ontstoken en vergrote schildklier die de voorkant van de hals er gezwollen uit doet zien.

Hoe kan ik afvallen ondanks dat ik Hashimoto’s heb?

Voor veel mensen met hypothyreoïdie kan afvallen een frustrerend proces zijn. Er is niet één beste Hashimoto dieet, maar een ingrijpende verandering in eetgewoonten is meestal nodig om met succes af te vallen met schildklierziekte. Het soort dieet dat je moet kiezen hangt echter o.a. af van je fysiologie, je vermogen om voedingsstoffen op te nemen, en hoe effectief je lichaam koolhydraten metaboliseert, opslaat en verbrandt.

De sleutel is dat je verschillende manieren om af te vallen uitprobeert, en als je iets vindt dat werkt, blijf er dan bij.

Er zijn veel verschillende soorten diëten die je kunt proberen. We zullen deze in deel drie van deze gids meer in detail doornemen.

Welke voedingsmiddelen moet ik vermijden als ik Hashimoto’s heb?

Iedereen is anders, maar sommige patiënten met Hashimoto’s thyreoïditis hebben een verbetering van de symptomen gemeld als ze bepaalde voedingsmiddelen vermijden. Probeer voedingsmiddelen te vermijden die onder andere bestaan uit:(3)

 • Voedingsmiddelen met gluten
 • Voedingsmiddelen met geraffineerde of toegevoegde suikers
 • bewerkte voedingsmiddelen
 • Suikerhoudende dranken en voedingsmiddelen
 • Gebakken voedsel (fast food)
 • Suikerrijk fruit alleen met mate

Als je erover denkt met een glutenvrij dieet te beginnen, moet je met je arts praten, want die kan je helpen bepalen of je glutengevoelig bent. Een studie uit 2015 vond een verband tussen de ziekte van Hashimoto en glutengevoeligheid. Dezelfde studie suggereert ook een verband tussen glutenintolerantie en auto-immuunziekten in het algemeen. Als je je levensstijl veranderd hebt maar je symptomen zijn niet verbeterd, moet je proberen gluten uit je dieet te schrappen en kijken of je symptomen verbeteren. (4, 5)

Welke voedingsmiddelen kan ik eten?

Je moet open staan voor het uitproberen van verschillende diëten tot je er een vindt waar je je het prettigst bij voelt. Praat ook met je arts of voedingsdeskundige over hoe je ervoor kunt zorgen dat je alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt.

Hashimoto Diät-1

Kies bij een Hashimoto’s dieet voor natuurlijke en onbewerkte voedingsmiddelen.
(Image source: Sidelnikov / 123rf.com)

Er is geen specifiek dieet waarvan bewezen is dat het iedereen met Hashimoto’s kan behandelen. Een individueel dieetplan is noodzakelijk. Een geïndividualiseerd dieetplan is noodzakelijk. Sommige klinische proeven hebben aangetoond dat de volgende diëten sommige mensen met Hashimoto’s hebben geholpen

 • glutenvrij dieet(6)
 • suikervrij dieet(7)
 • Paleo dieet(8)

In principe moet je letten op de volgende voedingsmiddelen in je dieet:

Type Aanbevolen Beter te vermijden
Brood, granen, zetmeel Volkoren rijst, zoete aardappelen, boekweit Gierst, tarwe, spelt, rogge
Noten Amandelen, Walnoten, paranoten, pompoenpitten, lijnzaad, zonnebloempitten pinda’s, cashewnoten
Oliën en vetten lijnzaadolie, olijfolie, kokosolie margarine, zonnebloemolie, raapzaadolie
Dranken water, ongezoete thee, kruidenthee frisdranken, alcohol, vruchtensappen
Groenten In bijna alle variaties tomaten, aardappelen, aubergines, maïs
Fruit sinaasappel, appel, pruimen, perziken, nectarines, dadels bosbessen, gezoete vruchten in blik
Vis en zeevruchten Tonijn, haring, zalm, forel Garnalen, schol, mosselen

(9)

Wat moet ik als ontbijt eten als ik Hashimoto’s heb?

Als je je dieet verandert, zorg er dan voor dat je twee tot vier grotere maaltijden per dag eet in plaats van veel kleine, verspreide maaltijden. Als je je ontbijt graag wat zoeter hebt, kun je een papje of glutenvrije muesli met yoghurt en bessen maken. Je kunt je muesli ook mengen met kukuma, want dat werkt ontstekingsremmend. Als je overrijpe bananen thuis hebt en ze wilt opgebruiken, kun je bananenbrood maken.

Het hoge vezelgehalte geeft je veel energie en houdt je lang vol. Als je de voorkeur geeft aan een stevig ontbijt, is roerei met een glutenvrij broodje een goede keuze. Vetten en eiwitten houden je lang vol en geven je veel energie. Deze twee componenten zorgen ervoor dat je bloedsuiker lange tijd stabiel blijft. Dit is een eerste vereiste om “Hashimoto’s” onder controle te krijgen.

Waarom mag ik geen zuivelproducten eten als ik Hashimoto’s heb?

Morgens kun je bijvoorbeeld een latte maken met amandelmelk in plaats van koemelk.

Melkeiwitten zijn moeilijk te verteren. Bijna alle auto-immuun patiënten hebben problemen met hun darmen. Zuivelproducten kunnen door hun eigenschappen extra stress veroorzaken en er is aangetoond dat ze de hormoonproductie blokkeren(10). Omdat ze zo moeilijk te verteren zijn, kunnen melkeiwitten bovendien slechts half verteerd in de bloedbaan terechtkomen.

Het lichaam reageert en vormt antilichamen tegen het melkeiwit in het bloed. Allergieën, ontstekingen en immuunreacties kunnen optreden als gevolg van het eten van zuivelproducten. (11)

Kan ik sporten met Hashimoto’s?

Voldoende beweging krijgen is heel belangrijk om je energie te verhogen. In het algemeen moet je je trainingen kort en krachtig houden, zodat je altijd de motivatie vindt om op te staan en te gaan, zelfs als je je uitgeput voelt. Een klinische studie (12) onderzocht het effect van acute aerobe lichaamsbeweging op de schildklierhormoonspiegels.

Men ontdekte dat de meest merkbare veranderingen in de spiegels van alle hormonen ontstonden bij 70% (matige intensiteit). Maximale aerobe lichaamsbeweging heeft dus een grote invloed op de circulerende schildklierhormonen.

Hashimoto Diät-2

Als Hashimoto’s patiënt moet je lichaamsbeweging in je dagelijkse routine inbouwen. Vooral als je een Hashimoto’s dieet volgt, moet je aan aërobe lichaamsbeweging doen.
(Image source: Jonathan Borba / Unsplash)

Voor het beste resultaat moet je bij voorkeur zware gewichten heffen, maar lage herhalingen doen (meestal 5 herhalingen) en pauzes inlassen. Je trainingsprogramma moet niet meer dan drie keer per week 20-30 minuten training omvatten, waarbij je alleen samengestelde bewegingen uitvoert.

Hashimoto’s Dieet: De Beste Diëten & Recepten om Af te vallen met Hashimoto’s

Met het juiste soort dieet ondersteun je je lichaam en vergroot je je welzijn aanzienlijk. Deze worden in de volgende paragrafen nader toegelicht.

Koolhydraatarm dieet voor Hashimoto’s

Koolhydraten zijn, samen met vet, onze belangrijkste bron van energie. Koolhydraten worden in een koolhydraatarm dieet opzettelijk verminderd om lichaamsvet te verliezen. Als het lichaam meer koolhydraten binnenkrijgt dan het nodig heeft, worden de overtollige koolhydraten opgeslagen als vetreserve voor als het nodig is. (13) One bevat weinig koolhydraten, die vooral voorkomen in suikerhoudende voedingsmiddelen, pasta en brood. In plaats daarvan eet je heel voedsel met natuurlijke eiwitten, vetten en groenten.

Bij dit dieet moet je de koolhydraten verminderen tot het punt waarop je je nog goed voelt.

In het algemeen richt een koolhydraatarm dieet zich op eiwitten, waaronder vlees, gevogelte, vis en groenten. Een koolhydraatarm dieet sluit over het algemeen de meeste granen, peulvruchten, fruit, brood, zoetigheden en pasta uit of beperkt ze. (14)

Voordelen
 • Verlagen van de bloeddruk
 • Verlagen van het diabetesrisico
Nadelen
 • Niet altijd gemakkelijk in het dagelijks leven in te passen
 • Moeilijk voor vegetariërs
 • Jojo effect

Paleo dieet voor Hashimoto

Het paleo dieet is zo ontworpen dat het lijkt op wat onze voorouders duizenden jaren geleden jaagden, verzamelden, plukten en visten. Het basisconcept van het paleo dieet is om hele voedingsmiddelen te eten en bewerkte voedingsmiddelen te vermijden. Probeer biologisch of de minst bewerkte optie te kiezen.

Bij dit dieet kies je voor hele, onbewerkte voedingsmiddelen, zoals vlees, zeevruchten, eieren, groenten, fruit, aardappelen, noten, gezonde vetten en kruiden. (15) Vermijd alle bewerkte voedingsmiddelen en ingrediënten, waaronder suiker, brood, bepaalde plantaardige oliën, transvetten en kunstmatige zoetstoffen.

Een eenvoudige richtlijn: als het eruit ziet alsof het in een fabriek gemaakt is, eet het dan niet.

Voordelen
 • Geen additieven
 • Geen conserveringsmiddelen
 • Anti-inflammatoire effecten van fytonutriënten
Nadelen
 • Kan duur zijn
 • Moeilijk voor vegetariërs
 • Moeilijk voor sporters

Intermittent fasting voor Hashimoto’s

Intermittent fasting is momenteel een van ’s werelds meest populaire gezondheids- en fitnesstrends. Mensen gebruiken het om af te vallen, hun gezondheid te verbeteren en hun levensstijl te vereenvoudigen. Het is een eetpatroon dat perioden van vasten en eten afwisselt. Het geeft niet aan welke voedingsmiddelen je moet eten, maar wanneer je ze moet eten.

Door je calorie-inname te verminderen, moet dat tot gewichtsverlies leiden. Merk dat je tijdens je maaltijden niet veel meer eet. Het ontbijt wordt overgeslagen en de dagelijkse eettijd wordt beperkt tot 8 uur, bv. van 13.00 tot 21.00 uur. De rest van de tijd (16 uur) wordt gevast. Er is nog geen peer-reviewed onderzoek over Hashimoto’s vasten en intermittent fasting. Talrijke studies hebben echter al het effect van intermittent fasting aangetoond bij bijvoorbeeld multiple sclerose (16), reumatoïde artritis (17) en type 1 diabetes (18).

Voordelen
 • Je wilt niet veranderen wat je eet
 • Je slaat meestal het ontbijt over
 • Je telt geen calorieën
Nadelen
 • Als je een tekort hebt of ondervoed bent
 • Als je medicijnen gebruikt

Recepten voor drankjes bij Hashimoto’s

Groene smoothies zijn een van de gemakkelijkste en lekkerste manieren om een extra portie bladgroenten binnen te krijgen. Een groene smoothie bestaat uit fruit, groene bladgroenten, slablaadjes en een beetje water. Spinazie is rijk aan vitamine C, K, foliumzuur, ijzer en calcium, en ook aan belangrijke B vitamines (19).

De spinazie geeft deze smoothie een mooie groene kleur. Je moet er ook voor zorgen dat je voldoende water drinkt (2 liter per dag). Als je het moeilijk vindt om water te drinken, kun je je water opleuken met smakelijke ingrediënten. Hiervoor moet je je ingrediënten snijden, ze in glazen karaffen vullen, er koud water over gieten en het water een paar uur laten trekken. Het kost heel weinig moeite en je kunt veel verschillende variaties uitproberen.

Conclusie

Er zijn veel verschillende benaderingen om je gewicht onder controle te houden en gewicht te verliezen ondanks de ziekte van Hashimoto. Probeer de verschillende diëten uit en ontdek wat voor je lichaam het beste werkt. Vergeet niet alles met je arts te bespreken, zodat er later geen complicaties optreden. Zorg er naast je dieet voor dat je voldoende tijd besteedt aan lichaamsbeweging en voldoende water drinkt. Zorg ervoor dat je natuurlijke voedingsmiddelen eet die weinig koolhydraten bevatten.

Beeldbron: seoterra/ 123rf.com

Referenties (19)

1. Mincer DL, Jialal I. Hashimoto Thyroiditis. [Updated 2020 Feb 23]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan
Bron

2. Patil N, Rehman A, Jialal I. Hypothyroidism. [Updated 2020 Jun 22]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan
Bron

3. Abbott RD, Sadowski A, Alt AG. Efficacy of the Autoimmune Protocol Diet as Part of a Multi-disciplinary, Supported Lifestyle Intervention for Hashimoto's Thyroiditis. Cureus. 2019;11(4):e4556. Published 2019 Apr 27. doi:10.7759/cureus.4556
Bron

4. Carroccio A, D'Alcamo A, Cavataio F, et al. High Proportions of People With Nonceliac Wheat Sensitivity Have Autoimmune Disease or Antinuclear Antibodies. Gastroenterology. 2015;149(3):596-603.e1. doi:10.1053/j.gastro.2015.05.040
Bron

5. Krysiak R, Szkróbka W, Okopień B. The Effect of Gluten-Free Diet on Thyroid Autoimmunity in Drug-Naïve Women with Hashimoto's Thyroiditis: A Pilot Study. Exp Clin Endocrinol Diabetes. 2019;127(7):417-422. doi:10.1055/a-0653-7108
Bron

6. Liontiris MI, Mazokopakis EE. A concise review of Hashimoto thyroiditis (HT) and the importance of iodine, selenium, vitamin D and gluten on the autoimmunity and dietary management of HT patients.Points that need more investigation. Hell J Nucl Med. 2017;20(1):51-56. doi:10.1967/s002449910507
Bron

7. Abbott RD, Sadowski A, Alt AG. Efficacy of the Autoimmune Protocol Diet as Part of a Multi-disciplinary, Supported Lifestyle Intervention for Hashimoto's Thyroiditis. Cureus. 2019;11(4):e4556. Published 2019 Apr 27. doi:10.7759/cureus.4556
Bron

8. Abbott RD, Sadowski A, Alt AG. Efficacy of the Autoimmune Protocol Diet as Part of a Multi-disciplinary, Supported Lifestyle Intervention for Hashimoto's Thyroiditis. Cureus. 2019;11(4):e4556. Published 2019 Apr 27. doi:10.7759/cureus.4556
Bron

9. Abbott RD, Sadowski A, Alt AG. Efficacy of the Autoimmune Protocol Diet as Part of a Multi-disciplinary, Supported Lifestyle Intervention for Hashimoto's Thyroiditis. Cureus. 2019;11(4):e4556. Published 2019 Apr 27. doi:10.7759/cureus.4556
Bron

10. Abbott RD, Sadowski A, Alt AG. Efficacy of the Autoimmune Protocol Diet as Part of a Multi-disciplinary, Supported Lifestyle Intervention for Hashimoto's Thyroiditis. Cureus. 2019;11(4):e4556. Published 2019 Apr 27. doi:10.7759/cureus.4556
Bron

11. Edwards CW, Younus MA. Cow Milk Allergy. [Updated 2020 Jun 29]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan
Bron

12. Ciloglu F, Peker I, Pehlivan A, et al. Exercise intensity and its effects on thyroid hormones [published correction appears in Neuro Endocrinol Lett. 2006 Jun;27(3):292]. Neuro Endocrinol Lett. 2005;26(6):830-834.
Bron

13. Esposito T, Lobaccaro JM, Esposito MG, et al. Effects of low-carbohydrate diet therapy in overweight subjects with autoimmune thyroiditis: possible synergism with ChREBP. Drug Des Devel Ther. 2016;10:2939-2946. Published 2016 Sep 14. doi:10.2147/DDDT.S106440
Bron

14. Wylie-Rosett J, Aebersold K, Conlon B, Isasi CR, Ostrovsky NW. Health effects of low-carbohydrate diets: where should new research go?. Curr Diab Rep. 2013;13(2):271-278. doi:10.1007/s11892-012-0357-5
Bron

15. Abbott RD, Sadowski A, Alt AG. Efficacy of the Autoimmune Protocol Diet as Part of a Multi-disciplinary, Supported Lifestyle Intervention for Hashimoto's Thyroiditis. Cureus. 2019;11(4):e4556. Published 2019 Apr 27. doi:10.7759/cureus.4556
Bron

16. Kim DY, Hao J, Liu R, Turner G, Shi FD, Rho JM. Inflammation-mediated memory dysfunction and effects of a ketogenic diet in a murine model of multiple sclerosis. PLoS One. 2012;7(5):e35476. doi:10.1371/journal.pone.0035476
Bron

17. Müller H, de Toledo FW, Resch KL. Fasting followed by vegetarian diet in patients with rheumatoid arthritis: a systematic review. Scand J Rheumatol. 2001;30(1):1-10. doi:10.1080/030097401750065256
Bron

18. Brandhorst S, Choi IY, Wei M, et al. A Periodic Diet that Mimics Fasting Promotes Multi-System Regeneration, Enhanced Cognitive Performance, and Healthspan. Cell Metab. 2015;22(1):86-99. doi:10.1016/j.cmet.2015.05.012
Bron

19. Roberts JL, Moreau R. Functional properties of spinach (Spinacia oleracea L.) phytochemicals and bioactives. Food Funct. 2016;7(8):3337-3353. doi:10.1039/c6fo00051g
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Untersuchung
Mincer DL, Jialal I. Hashimoto Thyroiditis. [Updated 2020 Feb 23]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan
Ga naar bron
Wissenschaftliche Untersuchung
Patil N, Rehman A, Jialal I. Hypothyroidism. [Updated 2020 Jun 22]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan
Ga naar bron
Klinische Studie
Abbott RD, Sadowski A, Alt AG. Efficacy of the Autoimmune Protocol Diet as Part of a Multi-disciplinary, Supported Lifestyle Intervention for Hashimoto's Thyroiditis. Cureus. 2019;11(4):e4556. Published 2019 Apr 27. doi:10.7759/cureus.4556
Ga naar bron
Klinische Studie
Carroccio A, D'Alcamo A, Cavataio F, et al. High Proportions of People With Nonceliac Wheat Sensitivity Have Autoimmune Disease or Antinuclear Antibodies. Gastroenterology. 2015;149(3):596-603.e1. doi:10.1053/j.gastro.2015.05.040
Ga naar bron
Klinische Studie
Krysiak R, Szkróbka W, Okopień B. The Effect of Gluten-Free Diet on Thyroid Autoimmunity in Drug-Naïve Women with Hashimoto's Thyroiditis: A Pilot Study. Exp Clin Endocrinol Diabetes. 2019;127(7):417-422. doi:10.1055/a-0653-7108
Ga naar bron
Wissenschaftliche Untersuchung
Liontiris MI, Mazokopakis EE. A concise review of Hashimoto thyroiditis (HT) and the importance of iodine, selenium, vitamin D and gluten on the autoimmunity and dietary management of HT patients.Points that need more investigation. Hell J Nucl Med. 2017;20(1):51-56. doi:10.1967/s002449910507
Ga naar bron
Klinische Studie
Abbott RD, Sadowski A, Alt AG. Efficacy of the Autoimmune Protocol Diet as Part of a Multi-disciplinary, Supported Lifestyle Intervention for Hashimoto's Thyroiditis. Cureus. 2019;11(4):e4556. Published 2019 Apr 27. doi:10.7759/cureus.4556
Ga naar bron
Klinische Studie
Abbott RD, Sadowski A, Alt AG. Efficacy of the Autoimmune Protocol Diet as Part of a Multi-disciplinary, Supported Lifestyle Intervention for Hashimoto's Thyroiditis. Cureus. 2019;11(4):e4556. Published 2019 Apr 27. doi:10.7759/cureus.4556
Ga naar bron
Klinische Studie
Abbott RD, Sadowski A, Alt AG. Efficacy of the Autoimmune Protocol Diet as Part of a Multi-disciplinary, Supported Lifestyle Intervention for Hashimoto's Thyroiditis. Cureus. 2019;11(4):e4556. Published 2019 Apr 27. doi:10.7759/cureus.4556
Ga naar bron
Klinische Studie
Abbott RD, Sadowski A, Alt AG. Efficacy of the Autoimmune Protocol Diet as Part of a Multi-disciplinary, Supported Lifestyle Intervention for Hashimoto's Thyroiditis. Cureus. 2019;11(4):e4556. Published 2019 Apr 27. doi:10.7759/cureus.4556
Ga naar bron
Wissenschaftliche Untersuchung
Edwards CW, Younus MA. Cow Milk Allergy. [Updated 2020 Jun 29]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan
Ga naar bron
Klinische Studie
Ciloglu F, Peker I, Pehlivan A, et al. Exercise intensity and its effects on thyroid hormones [published correction appears in Neuro Endocrinol Lett. 2006 Jun;27(3):292]. Neuro Endocrinol Lett. 2005;26(6):830-834.
Ga naar bron
Klinische Studie
Esposito T, Lobaccaro JM, Esposito MG, et al. Effects of low-carbohydrate diet therapy in overweight subjects with autoimmune thyroiditis: possible synergism with ChREBP. Drug Des Devel Ther. 2016;10:2939-2946. Published 2016 Sep 14. doi:10.2147/DDDT.S106440
Ga naar bron
Klinische Studie
Wylie-Rosett J, Aebersold K, Conlon B, Isasi CR, Ostrovsky NW. Health effects of low-carbohydrate diets: where should new research go?. Curr Diab Rep. 2013;13(2):271-278. doi:10.1007/s11892-012-0357-5
Ga naar bron
Klinische Studie
Abbott RD, Sadowski A, Alt AG. Efficacy of the Autoimmune Protocol Diet as Part of a Multi-disciplinary, Supported Lifestyle Intervention for Hashimoto's Thyroiditis. Cureus. 2019;11(4):e4556. Published 2019 Apr 27. doi:10.7759/cureus.4556
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Kim DY, Hao J, Liu R, Turner G, Shi FD, Rho JM. Inflammation-mediated memory dysfunction and effects of a ketogenic diet in a murine model of multiple sclerosis. PLoS One. 2012;7(5):e35476. doi:10.1371/journal.pone.0035476
Ga naar bron
Klinische Studie
Müller H, de Toledo FW, Resch KL. Fasting followed by vegetarian diet in patients with rheumatoid arthritis: a systematic review. Scand J Rheumatol. 2001;30(1):1-10. doi:10.1080/030097401750065256
Ga naar bron
Klinische Studie
Brandhorst S, Choi IY, Wei M, et al. A Periodic Diet that Mimics Fasting Promotes Multi-System Regeneration, Enhanced Cognitive Performance, and Healthspan. Cell Metab. 2015;22(1):86-99. doi:10.1016/j.cmet.2015.05.012
Ga naar bron
Wissenschaftliche Untersuchung
Roberts JL, Moreau R. Functional properties of spinach (Spinacia oleracea L.) phytochemicals and bioactives. Food Funct. 2016;7(8):3337-3353. doi:10.1039/c6fo00051g
Ga naar bron
Recensies