Laatst bijgewerkt: 30-08-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

19Bestede uren

16Beoordeelde onderzoeken

65Verzamelde opmerkingen

Vandaag hebben we het over een essentieel mineraal voor de goede werking van het immuunsysteem: het zink.

Omdat het lichaam zelf geen zink aanmaakt, zijn externe bronnen nodig voor de aanvoer ervan, waaronder de supplementen.

Te midden van zoveel keuzemogelijkheden laten we in dit artikel zien waar je op moet letten voor je het ideale zink koopt dat aan je behoeften voldoet.
Belangrijk om te weten

 • Zink draagt bij tot het behoud van een goede gezondheid bij volwassenen, naast de toename van spiermassa, en werkt ook in op de groei bij kinderen.
 • Onnodige of overmatige supplementatie is echter schadelijk voor de gezondheid.
 • We zullen je laten zien welke eigenschappen het ene supplement van het andere onderscheiden en hoe je het ideale zink kunt kiezen.

Beste Zink: Onze selectie

Koopgids

Het kiezen van het juiste zinksupplement is niet zo eenvoudig als het lijkt. Omdat het een voedingsstof is moet je je bewust zijn van de dosering en de noodzaak om de suppletie in je dieet op te nemen.

Daarom hebben we deze Koopgids gemaakt met alle informatie die je nodig hebt om de beste beslissing te nemen bij het kopen van zink.

Homem tomando comprimido com copo de água.

Zink is een essentieel mineraal voor de gezondheid van ons lichaam.
(Bron: belchonock / 123rf)

Wat is zink?

Zink is een essentieel mineraal voor ons lichaam. Ongeveer 100 verschillende enzymen hebben het nodig om de chemische reacties te kunnen katalyseren die de celfuncties gaande houden.

Zink speelt een belangrijke rol in ons immuunsysteem.

Zink speelt niet alleen een belangrijke rol in ons immuunsysteem, maar helpt het lichaam ook beter te functioneren.

Bovendien heeft dit mineraal functies die bijdragen tot de werking van de stofwisseling, vooral van eiwitten en nucleïnezuren.

Frasco aberto com comprimidos brancos saindo para fora.

Zink speelt een belangrijke rol in het immuunsysteem door het lichaam tegen ziekten te beschermen.
(Bron: stevepb / Pixabay)

Feit is dat zink in ons lichaam werkt om ons te beschermen tegen een groot aantal ziekten, naast het helpen bestrijden van andere die zich al in ons lichaam geïnstalleerd hebben.

Behalve dat het bijdraagt aan de verbetering van de gezondheid, is dit mineraal ook essentieel voor de groei van kinderen.

Maar, ondanks dit belang, synthetiseert ons lichaam geen zink. Daarom moet het element via de voeding of via suppletie worden verworven.

Wat zijn de gevolgen van een tekort aan zink?

Het tekort aan zink in de voeding is een probleem dat de aandacht verdient.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is een tekort aan zink verbonden met veel sterfgevallen, omdat dit mineraal een belangrijke rol speelt in ons immuunsysteem.

Volgens de WHO heeft de Braziliaanse bevolking een matige inname van zink. De ideale consumptie van dit mineraal in Brazilië ligt echter nog steeds lager dan in landen als Uruguay, Chili en Venezuela.

Jovem mulher com uma xícara nas mãos e usando cachecol.

Het gebrek aan zink in het lichaam brengt het immuunsysteem aan het wankelen en maakt je vaker ziek.
(Bron: silviarita / Pixabay)

Het is een feit dat mensen die niet genoeg zink binnenkrijgen, meer kans hebben om aan infectieuze agentia te lijden.

Daarom worden deze mensen zieker vergeleken met mensen die voldoende zink binnenkrijgen.

Behalve verzwakking van het immuunsysteem kan het gebrek aan dit mineraal nog verschillende andere gevolgen hebben, zoals je hieronder kunt zien:

 • Moeite met genezing
 • Moeite met het proeven van zoute voedingsmiddelen
 • Huidproblemen (psoriasis)
 • Droge en gelige huid
 • Haaruitval
 • Diarree
 • Vermoeidheid
 • Depressie
 • Verhoogde glucosespiegels in het bloed
 • Leverstoring
 • Seksuele impotentie

Wat is het belang van zink in de voeding van kinderen?

Voldoende inname van dit mineraal is essentieel voor kinderen om gezond op te groeien. Omdat het immuunsysteem van kinderen kwetsbaarder is dan dat van volwassenen, is een zinkrijke voeding verplicht.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn diarree en longontsteking een van de belangrijkste oorzaken van zuigelingensterfte. En deze twee problemen staan in direct verband met het gebrek aan zink in het lichaam.

Quatro crianças deitadas de bruços sobre um píer de frente para a água.

Zink is essentieel voor de gezonde groei van kinderen. (Bron: EME / Pixabay)

Om een idee te krijgen van het belang van zink in de voeding van kinderen, is een van de projecten van de WHO om de zuigelingensterfte terug te dringen de opname van zinksupplementen in hun dieet.

Sinds deze maatregel eind jaren ’80 werd ingevoerd, zijn de sterftegevallen aan diarree bij kinderen onder de vijf jaar in de wereld drastisch gedaald.

Bovendien kunnen, volgens onderzoek van Unicef, zinksupplementen voor zwangere vrouwen ook helpen om de baby na de geboorte aan te zetten tot gewichtstoename, waardoor de kans op infecties afneemt.

Wat is het verband tussen zink en fitness?

Omdat zink van groot belang is voor de reproductie en het herstel van cellen, komt dit tot uiting in de spiergroei na hypertrofietraining.

Bovendien wordt de spiergroei ook positief beïnvloed door de in het lichaam aanwezige hoeveelheden testosteron. En het is een feit dat testosteron gebaat is bij een voldoende zinkconcentratie.

Homens e mulheres praticando ginástica em sala de academia.

Een voldoende hoeveelheid zink in het lichaam helpt bij het versterken en aangroeien van spiermassa. (Bron: janeb13 / Pixabay)
Zink werkt ook als een antioxidant.

Meer nog, omdat zink ook als antioxidant werkt, beschermt dit mineraal de spieren tegen vrije radicalen na de training.

Op deze manier bevordert zink een sneller en vollediger herstel van de spieren.

Dit bevordert bijgevolg een betere prestatie van de atleet, die spiermassatoename genereert.

Wat is de aanbevolen hoeveelheid zink?

De minimale dagelijkse inname van zink varieert van persoon tot persoon. Bovendien hangt deze hoeveelheid ook af van je leeftijdsgroep en gezondheidstoestand.

Maar de deskundigen zijn het erover eens dat de aanbevolen minimumhoeveelheid zink in het algemeen 7 mg per dag is voor vrouwen en 9 mg voor mannen, variërend met de leeftijd.

Voor ouderen, bijvoorbeeld, kan deze waarde oplopen tot 8 mg voor vrouwen en 11 mg voor mannen.

De waarschuwing is echter de maximale hoeveelheid zink die je per dag binnenkrijgt en die niet overschreden mag worden. Het maximumgehalte varieert van 40mg tot 50mg zink per dag.

Hieronder zie je de aanbevolen dosering van zink naar leeftijdsgroep en geslacht:

Leeftijdsbereika Aanbevolen dosering (mg)
Zuigelingen (0 tot 1 jaar) 5
Kinderen (1 tot 10 jaar) 10
Mannen (11 tot +51) 15
Vrouwen (11 tot +51 jaar) 12
Zwangere vrouwen 15
Zogende vrouwen 19

Welke voedingsmiddelen zijn rijk aan zink?

Een evenwichtige voeding kan de dagelijkse hoeveelheden zink leveren die ons lichaam nodig heeft om beschermd te worden.

Voedingsmiddelen rijk aan zink zijn: rood vlees, gevogelte, zeevruchten, noten, granen, bonen en eieren. Tot de rijkste producten die deze voedingsstof bevatten behoren oesters.

Mão segurando um prato cheio de ostras.

De oester is een van de rijkste voedingsmiddelen in zink. (Bron: Pexels / Pixabay)

Maar in sommige gevallen kan alleen een zinkrijke voeding het lichaam niet de ideale hoeveelheid van het mineraal leveren.

Hoe dan ook, de voedingsmiddelen die zink bevatten moeten in elk geval als aanvulling in je dieet binnenkomen.

Om je een idee te geven van de hoeveelheid zink die in voedingsmiddelen aanwezig is, bekijk je in de tabel hieronder de belangrijkste voedingsmiddelen:

Peso Hoeveelheid zink
Oester 86g 38mg
Walnoten 100g 4mg
Kastanjes 100g 4mg
Rundvlees 130g 4mg
Haverzemelen 94g 2.9mg
Volkorenbrood 80g 1,6mg
Kip 180g 1.5mg
Pompoenzaad 20g 1.3mg
Bonen 50g 1.15mg
Bruine rijst 40g 1mg
Volle melk 240g 1mg

Wie zou zinksupplementen moeten nemen?

Zoals we gezien hebben, is het nodig tests en medische follow-up uit te voeren om vast te stellen of zinksuppletie nodig is. Toch zijn er gevallen waarin dit mineraal bijna altijd nodig is.

In het algemeen gaat het om mensen die door een gezondheidstoestand moeite hebben de voedingsstof via de voeding op te nemen.

We kunnen als voorbeeld noemen mensen die lijden aan acrodermatitis enteropathica, gekenmerkt door moeilijkheden bij de opname van zink door de darm.
Mensen

die moeite hebben met de opname van de voedingsstof, of die ziekten hebben die deze inefficiëntie veroorzaken, hebben zinksupplementen nodig.

Bovendien kunnen mensen met diabetes, eetstoornissen, darm- en nierziekten ook zinksupplementen nodig hebben om het gebrek aan opname te compenseren.

Vegetariërs en veganisten, bijvoorbeeld, die ook beperkte toegang hebben tot zinkbronnen, moeten vaak hun voeding aanvullen.

Zwangere en zogende vrouwen en ouderen hebben ook vaak een hogere concentratie zink nodig en hebben daarom baat bij suppletie.

Wat zijn de effecten van een teveel aan zink?

Ook al is dit mineraal essentieel voor ons organisme, toch kan het in overmaat consumeren ervan schadelijk zijn voor de gezondheid.

Het is een feit dat, als je een hoeveelheid consumeert die boven de aanbevolen ligt, dat een hoog zinkgehalte in de bloedbaan veroorzaakt. Het gevolg is dat de hoeveelheid koper afneemt.

Homem com as mãos na cabeça olhando para baixo.

In doses boven de aanbevolen hoeveelheid kan zink van hoofdpijn tot een tekort aan andere voedingsstoffen in het lichaam leiden.
(Bron: geralt / Pixabay)

Dat wil zeggen, een teveel aan zink veroorzaakt het tekort aan koper, dat een ander essentieel mineraal voor ons lichaam is.

En kopertekort kan, naast andere problemen, leiden tot osteoporose en neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer en Parkinson.

Naast de afname van andere mineralen in het lichaam kan een teveel aan zink in het lichaam leiden tot

 • Verminderd goed cholesterol (HDL)
 • Veranderingen in de urinaire functie
 • Hoofdpijn
 • Verlies van eetlust
 • Misselijkheid
 • Buikkrampen
 • Diarree
 • Slaperigheid
 • Lethargie
 • Regelmatig overgeven.

Daarom moet je, voordat je supplementen neemt, weten of ze echt nodig zijn en welke dosis aangewezen is.

Wat zijn de voordelen van zink?

Er zijn talrijke voordelen van zink. Dit mineraal is belangrijk om het lichaam te beschermen tegen virussen, bacteriën en schimmels.

Zink heeft ook een antioxidante werking, die de hoeveelheid vrije radicalen in ons lichaam helpt verminderen.

Feit is dat de functies van zink niet alleen bijdragen tot een algemene goede gezondheid, maar ook tot de reproductieve gezondheid en de vruchtbaarheid van mannen en vrouwen. Bovendien bevorderen voldoende hoeveelheden van het mineraal de toename van spiermassa.

Casal de idosos andando de bicicleta.

Zink beschermt de gezondheid en bestrijdt vroegtijdige veroudering. (Bron: MabelAmber / Pixabay)

Een ander voordeel is dat dit mineraal helpt bij het genezingsproces en bij het tegengaan van vroegtijdige veroudering.

Niet te vergeten is dat zink ook essentieel is voor de groei van kinderen en de gezondheid van zwangere vrouwen en baby’s. Het nadeel is het gebruik in overmaat of als er geen echte behoefte aan is.

Het resultaat kan, zoals we gezien hebben, variëren van ongemakkelijke bijwerkingen tot een tekort aan andere essentiële mineralen voor de goede werking van het lichaam.

Hieronder vind je de belangrijkste voor- en nadelen van zink:

Voordelen
 • Versterkt het immuunsysteem
 • Werkt als antioxidant
 • Beschermt tegen ziekten
 • Werkt bij de groei van kinderen
 • Helpt bij het genezingsproces
 • Goed voor de vruchtbaarheid van mannen en vrouwen
 • Bestrijdt veroudering
 • Helpt bij de toename van spiermassa
Nadelen
 • Overmaat veroorzaakt bijwerkingen en afname van koper en ijzer

Aankoopcriteria: Waarop letten bij het kiezen van zink

Nadat je zeker bent van de noodzaak van suppletie, en met begeleiding van je arts, moet je het beste product op de markt kiezen.

Om dit te doen moet je begrijpen wat het ene supplement eigenlijk van het andere onderscheidt. Daarom hebben we voor jou de belangrijkste factoren op een rijtje gezet waar je op moet letten voor je zink koopt

 • Type
 • Samenstelling
 • Vorm
 • Dosering
 • Hoeveelheid

Hieronder leggen we elk van deze factoren uit, zodat je in het ideale zink investeert.

Type

Zink wordt niet gemakkelijk in het lichaam opgenomen, tenzij het aan een andere stof gebonden is.

Daarom voegen veel fabrikanten van zink aan de samenstelling ervan enkele organische stoffen en aminozuren toe, die dan het gechelateerde zink vormen. Maar aanvullend zink is ook verkrijgbaar in een anorganische, niet-gechelateerde vorm.

Hier zijn de belangrijkste soorten zink die je op de markt vindt

 • Zinkchelaat: deze soort heeft een proces ondergaan datchelatie heet, wat de concentratie van het mineraal verhoogt en, in theorie, het lichaam helpt het mineraal beter op te nemen.
 • Zinkgluconaat: een van de meest populaire soorten. Gluconaatsupplementen zijn echter slechts een chemisch substituut voor werkelijk zink. Met andere woorden, het lichaam neemt maar heel weinig van deze bewerkte vorm op.
 • Zinkoxide: deze soort is een anorganische, niet-gechelateerde vorm van zink.
 • Zinksulfaat: wateroplosbaar en niet gechelateerd, dit is een anorganische soort van het mineraal.

We raden je aan met je arts te praten, zodat je samen de beste optie kiest die bij je behoeften past.

Samenstelling

Een andere factor die je moet nagaan voor je zink koopt, is de samenstelling van het product. Hier kun je kiezen uit twee versies: zuiver zink, zonder ander ingrediënt in de samenstelling; of het mineraal gecombineerd met andere vitaminen en voedingsstoffen.

Niet zelden vind je meer vitamine supplementen waarin zink gecombineerd wordt met onder andere calcium, vitamine D en magnesium.

Om te weten welke optie ideaal voor je is, is het de moeite waard je voedingsbehoeften na te gaan voor vervanging van andere vitaminen.

Vorm

Houd ook rekening met de vorm waarin het supplement ingenomen moet worden. In het algemeen zijn de meest voorkomende vormen die te koop zijn capsules of vloeibaar.

Imagem de pessoa colocando cápsulas de suplemento do frasco para a mão.

Hoewel zink het meest voorkomt in capsules, is het ook in vloeibare vorm te vinden.
(Bron: dolgachov / 123rf)

Hier moet je de praktische inname en de kracht en het gemak van de opname in je lichaam evalueren.

Over het algemeen hebben kinderen en ouderen meer baat bij de vloeibare, druppelvorm. Dit komt omdat tabletten het mineraal moeilijk kunnen doorslikken en verteren.

Dosis

Een van de belangrijkste factoren die je moet controleren is de dosis van het zinksupplement. Deze waarde varieert van product tot product en moet voldoen aan het voorschrift van je arts.

Maar om je een idee te geven, vind je in de handel zink met doseringen die variëren van 7mg tot 50mg, in elke tablet.

Hoeveelheid

Tenslotte raden we je aan te letten op de hoeveelheid, hetzij capsules, hetzij milliliters.

Door de precieze hoeveelheid te kiezen die je zult verbruiken, investeer je je geld niet alleen beter, maar voorkom je ook een mogelijke verspilling als je niet alles nodig hebt.

Op de markt vind je zink in verpakkingen die tussen de 30 en 180 capsules bevatten. Voor het mineraal in zijn vloeibare vorm varieert de hoeveelheid tussen 20ml en 100ml.

(Zichtbare afbeelding bron: alexlmx / 123rf)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies