Laatst bijgewerkt: 30-08-2021

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

19Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

60Verzamelde opmerkingen

Papegaaien zijn vogels die gewoonlijk door hun eigenaars vrij opgevoed worden. In tegenstelling tot andere vogels kunnen ze zich door het huis bewegen. Toch is het hebben van een exclusieve ruimte essentieel voor het dier. Wil je meer weten? Vandaag gaan we het hebben over de papegaaienkooi.

De levenskwaliteit van een papegaai hangt samen met de ruimte waarin hij moet leven. Ga met ons verder in deze Koopgids en verzeker je van het beste voor je huisdier.
Belangrijk om te weten

  • De papegaai is een grote vogel die ruimte nodig heeft, dus sluit hem niet op in een kooi. De kinderkamer is essentieel voor het dier.
  • Omdat hij groot en robuust is, is het ideaal dat de papegaaienkooi wielen heeft, dat vergemakkelijkt het plaatsen van je huisdier om wat zon te krijgen.
  • Om een goede kinderkamer voor je huisdier te kopen moet je investeren tussen 50 Euro en 1.500 Euro, de grootte beïnvloedt direct de prijs.

Beste Papegaaienkooi: Onze selectie

Koopgids

De papegaai is een heel vriendelijke vogel, die er beroemd om is dat hij sommige woorden kan reproduceren. Dit kleine groene diertje is middelgroot, en wordt tussen de 30 en 40 cm groot, dus het zijn vogels die ruimte nodig hebben.

Het aanschaffen van een papegaaienkooi is essentieel voor hun welzijn. In gevangenschap kunnen ze tot 20 jaar oud worden. Blijf tot het eind bij ons om te weten hoe je de beste aankoop doet.

Mãe e filho sentados no sofá e olhando papagaio em seu viveiro.

De papegaai heeft een kinderkamer nodig die hem ruimte biedt. (Bron: lightfieldstudios/ 123rf.com)

Wat is het verschil tussen een kooi en een papegaaienkooi?

Bij het zoeken naar het beste voor je papegaai kan de vraag opkomen: “moet ik een kooi of een kweekkooi kopen?”.

Hoewel het doel hetzelfde is, de vogel een veilige plaats bieden, hebben beide toch verschillende kenmerken.

De kooi is meestal kleiner en lichter en is ideaal voor het huisvesten van kleine vogels. Hij kan aan het plafond of aan de muur gehangen worden, en moet altijd op hogere plaatsen staan.

De kweekkast is groter en steviger, perfect voor middelgrote vogels zoals papegaaien. Gewoonlijk staat hij op de vloer, maar meestal heeft hij wieltjes om de verplaatsing te vergemakkelijken.

Verder heeft de kooi meer toegangsdeurtjes, zitstokken en zelfs een soort speelplaats bovenop.

Wat het materiaal betreft, kunnen de kooi en de kweekplaats van hout of metaal gemaakt zijn. Kies voor papegaaien altijd de metalen kinderkamer. Hun vormen zijn ook heel gevarieerd.

Kooi Kinderkamer
Grootte Klein of middelgroot Middelgroot of groot
Ideaal voor Kleine vogels Middelgrote vogels, zoals een papegaai, ara en calopsita
Plaats van aanhechting Hangend aan het plafond of de muur Met hoge poten om op de grond te zetten, kan al dan niet voorzien zijn van wieltjes
Materiaal Hout of metaal Hout of metaal

Waarom heeft je papegaai een kinderkamer nodig?

In het wild kan de levensverwachting van een papegaai meer dan 60 jaar bedragen. Maar als ze in gevangenschap gekweekt worden, is het gebruikelijk dat ze ongeveer 20 jaar worden.

Met deze informatie kunnen we concluderen dat de omgeving waarin de papegaai leeft natuurlijker is, hoe beter dat voor zijn welzijn zal zijn. De grootte van de plaats waar hij verblijft is even belangrijk, dus de kinderkamer is de beste optie voor je pratende vriend.

Sommige papegaaien laten hun vleugels knippen en worden los gekweekt. Ook al blijft je huisdier de meeste tijd vrij rondlopen in huis of tuin, de crèche is belangrijk om het veilig te houden als je de vogel niet in de gaten kunt houden. Tijdens de nacht en als je het huis verlaat, kun je hem het beste in deze ruimte houden.

In de kinderkamer laat je het voedsel en water voor je huisdier achter, zodat het altijd over de middelen beschikt die het nodig heeft. Bovendien heeft een kweekvijver meestal verschillende zitstokken, die voor zijn plezier zorgen, sommige hebben zelfs hangende zitstokken, die schommelen.

Voordelen
  • Bied een veilige omgeving
  • Heb grote afmetingen voor de vogel
  • Plaats referentie voor eten en drinken
  • Heb zitstokken om het huisdier te vermaken
Nadelen
  • Beperk de ruimte van het dier

Weet ook dat de papegaai een speels en leuk dier is, dat graag altijd in gezelschap is, ze kunnen leren praten en dansen. Als ze te veel alleen gelaten worden kunnen ze een depressie ontwikkelen.

Hoe en hoe vaak de volière van een papegaai schoonmaken?

Het welzijn van de papegaai houdt rechtstreeks verband met de netheid van de omgeving waarin hij leeft. Omdat het een middelgrote vogel is, is het gebruikelijk dat hij veel vuil maakt.

Het verschonen van het papier in de kweekruimte kan om de twee dagen gebeuren.

De kweekruimtes hebben een bakje onderaan, dat het schoonmaken vergemakkelijkt. Je kunt er papier in doen en telkens als je het moet schoonmaken, haal je het er gewoon uit en vervang je het. Deze verschoning kan om de twee dagen gedaan worden.

Eenmaal per week is het belangrijk de bak grondiger schoon te maken, met water en neutrale zeep onder stromend water.

En weet dat het schoonmaken van de kinderkamer hier niet toe beperkt blijft. Het is belangrijk de trog elke dag schoon te maken en het water voor je vriend te verversen.

Ook het voederbakje moet vaak schoongemaakt worden, hoewel het niet nodig is het dagelijks schoon te maken als je voer aanbiedt. Als je papegaai fruit eet, maak je het schoon telkens als het eten op is.

Een ander punt dat aandacht verdient is het schoonmaken van de zitstokken. Maak ze allemaal minstens een keer per week schoon.

Close em cabeça de papagaio com fundo desfocado.

Een schone omgeving bevordert het welzijn van de papegaai. (Bron: Helena Lopes/ pexels.com)

Is het legaal of illegaal om een papegaai te hebben?

Een vogel in het wild vangen en mee naar huis nemen is een illegale bezigheid. Het grootbrengen van een wilde vogel zonder toestemming van het Braziliaanse Instituut voor Milieu (Ibama) wordt beschouwd als een milieudelict zonder borgtocht. Het kan leiden tot zes maanden tot een jaar gevangenisstraf en betaling van een boete.

Maar het is mogelijk om deze schattige vogel op een legale manier te krijgen. Hiervoor moet je de papegaai kopen bij door Ibama erkende fokkers. Vraag de eigenaars dit certificaat te laten zien.

De vogel moet een identificatiering hebben met een ingegraveerd nummer dat ook op de factuur moet staan. Gegevens als geslacht en geboortedatum moeten ook op het wetsvoorstel staan.

Weet je waarom papegaaien “praten”? Behalve dat ze andere hersenstructuren hebben dan andere vogels, lijkt hun natuurlijke stem erg op die van de mens. Ze worden beschouwd als vocale leerders, en dit helpt bij het imiteren van klanken. Hoe meer menselijke interactie je met het dier hebt, hoe groter de kans dat het sommige woorden begint te herhalen.

Aankoopcriteria: Weet hoe je een papegaaienkooi kiest

Om de juiste kwekerij te kiezen, selecteerden we enkele aankoopcriteria die je zullen helpen. Omdat het een hoge investering vergt, is het immers belangrijk elk detail te overwegen om de beste voor je huisdier te kiezen. Zie hieronder:

Bekijk de genoemde onderwerpen in detail.

Grootte

Hoewel ze allemaal groot en robuust zijn, wordt de papegaaienkooi verdeeld in klein, middelgroot en groot. Controleer altijd de totale grootte, en controleer vooral de ruimte binnenin die je vogel heeft.

Hoe groter de kweekkamer, hoe beter hij voor je papegaai zal zijn.

Vergeet niet te controleren of hij past op de plaats die je voor hem gereserveerd hebt. Als je thuis woont en een tuin hebt, kun je investeren in de grotere modellen. Als je in een flat woont, zijn de kleinere misschien een handigere keuze.

Openingen

Hoeveel deuren en ramen de kinderkamer heeft. Deze openingen kunnen het hanteren van de kooi vergemakkelijken, vooral om het water te verversen en het voer van het huisdier erin te doen.

Controleer ook de veiligheid van deze openingen, zodat zo’n intelligent dier niet opengaat en ontsnapt.

Accessoires

Het is gebruikelijk dat de kooi enkele accessoires heeft. Voederhuisjes, drinkbakken en zitstokken zijn het meest gebruikelijk.

Grote kwekerijen hebben misschien meer gespreide voeder- en drinkbakken nodig, houd daar rekening mee. En natuurlijk, hoe meer zitstokken je hebt, hoe beter voor de beweging van de vogel.

Papagaio em pedaço de galho em meio a folhas verdes.

Je kunt enkele zitstokken inlassen met natuurlijke takken. (Bron: Schwoaze / pixabay.com)

Als je de vogel ook los opvoedt, kies dan voor een kweekkamer die buiten zitstokken heeft.

En als de kweekkamer al speeltjes heeft, kan hij nog specialer zijn voor dit zo speelse huisdier.

Materiaal en vorm

Kweekkamers kunnen van hout of metaal gemaakt zijn. Geef in het geval van papegaaien altijd voorrang aan de metalen mogelijkheden. Dit zijn vogels die veel pikken en zich uiteindelijk kunnen bezeren aan houtsplinters.

Over de vorm kunnen ze rond zijn, rechthoekig, met een andere tekening op de bovenkant, onder andere. Denk aan de plaats waar hij komt te staan, meestal passen de rechthoekige beter in hoeken en nemen ze minder plaats in.

Verplaatsbaar

Kwekerijen zijn meestal vrij robuust, maar het komt nogal eens voor dat je ze moet verplaatsen.

Of het nu is om de standplaats schoon te maken of om je papegaai mee in de zon te nemen, een model met wieltjes kan deze verplaatsing aanzienlijk vergemakkelijken.

Gemak van schoonmaken

We zagen dat het schoonhouden van de standplaats essentieel is voor het welzijn van het dier, dus kies een kwekerij die gemakkelijk schoon te maken is. Kies daarvoor modellen die een gemakkelijk te verwijderen bakje hebben.

Sommige opties hebben ook een zijstang die voorkomt dat het vuil van het dier op de vloer valt, rond de kinderkamer.

(Bron van de gemarkeerde afbeelding: sergio souza/ pexels.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies