Laatst bijgewerkt: 10-08-2021

Bier is de populairste alcoholische drank bij de Duitsers. Het wordt in dit land gebrouwen volgens de zuiverheidswet en bestaat daarom alleen uit hop, mout, water en gist. Dus additieven horen niet thuis in Duits bier, wat eigenlijk best gezond klinkt, nietwaar?

Wetenschappers vermoeden al lang dat dit in één bepaald opzicht waar is, maar dan is er alcohol, waarvan bekend is dat het slecht voor ons is. Nu is de vraag of of hoe gezond het werkelijk is. In dit artikel beantwoorden we alles over bier op het gebied van gezondheid, om je objectief te verlichten en je antwoorden te geven op de belangrijkste vragen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Bier bevat enkele gezonde stoffen, want volgens de Duitse reinheidswet mag het alleen bestaan uit hop, mout, gist en water. Het bevat essentiële oliën, vitaminen, mineralen en sporenelementen.
 • Alcohol is de antagonist in dit alles. Het is ongezond en doet het effect van deze stoffen grotendeels teniet. Bovendien zijn de stoffen alleen in zeer verdunde vorm in bier aanwezig, omdat er tijdens het brouwen veel afgescheiden wordt.
 • Alcoholvrij bier biedt een goede oplossing voor het probleem van alcohol. Het bevat de gezondheidsbevorderende elementen in bier en smaakt eigenlijk hetzelfde. Als verfrissende drank werkt het geweldig en het is aangetoond dat het gezondheidsvoordelen biedt.

Bierconsumptie en gezondheid: Wat je moet weten

In het volgende beantwoorden we de belangrijkste vragen over hoe gezond bier is en waar het goed voor kan zijn.

Hoe gezond is bier?

Laten we eerst eens naar de ingrediënten kijken. Zoals al gezegd mag bier in Duitsland alleen bestaan uit mout, water en gist, hop. Dit laatste is een van de belangrijkste stoffen in de geneeskunde, die een algemeen kalmerend maar metabolisme-stimulerend effect heeft. Het geeft bier kruidigheid, duurzaamheid en zorgt voor schuimvorming. Het helpt ook bij maagzwakte, verlies van eetlust en rusteloosheid. Waardevolle etherische oliën zitten ook in hop, maar die komen alleen in sterk verdunde vorm in bier voor en kunnen daarom niet als heilzaam voor de gezondheid worden omschreven.

Andere gezonde micronutriënten in bier zijn B-vitamines, koolhydraten, mineralen, sporenelementen, magnesium, calcium, fosfor, koper, zwavel en mangaan. Er zijn dus zeker belangrijke sporenelementen te vinden, maar het is beter ze in te nemen in voedingsmiddelen zonder alcohol. We hebben een tabel samengesteld (9) over de precieze hoeveelheid ingrediënten in een Duits Pilsener pils, zodat je een beter overzicht kunt krijgen.

Stof Hoeveelheid Aanbevolen dagelijkse dosis
Koolhydraten 28 g / l verschillend
Eiwit 5 g / l verschillend
Alcohol 5,07 ml / 100 ml / l
Totaal fosfor 319 mg / l 700 mg
Chloride 174 mg / l 2.300 mg
Calcium 35 mg / l 1.000 mg
Magnesium 98 mg / l 300 – 350 mg
Sulfaat 168 mg / l
Koper 0.10 mg / l 1 – 1.5 mg
Mangaan 0.16 mg / l 2 – 5 mg
Zink 0.06 mg / l 7 – 10 mg
IJzer 0.06 mg / l 7 – 10 mg
Vitamine B1 29 µg / l 1 – 1,2 mg
Vitamine B2 336 µg / l 1,1 – 1,4 mg
Vitamine B6 619 µg / l 1,2 – 1,5 mg

Merk op dat de dagelijkse behoefte soms verschilt naargelang leeftijd en geslacht, en het is natuurlijk aan te raden deze niet met bier te bedekken. Je moet proberen de micronutriënten uit andere voedingsmiddelen (zonder alcohol) te halen en een arts of deskundige om raad vragen als je een mogelijk tekort hebt.

Hoeveel bier is gezond?

Je kunt waarschijnlijk al raden dat overmatige bierconsumptie schadelijk is voor je gezondheid. Je wordt er lui van en krijgt er een bierbuik van. Een groot deel van de heilzame eigenschappen van sporenelementen en vitamines wordt tijdens het brouwproces afgebroken en bereikt het lichaam daarom slechts in zeer kleine hoeveelheden. Bovendien doet de alcohol het positieve effect op (1) teniet.

De grenswaarden voor riskante hoeveelheden alcohol drinken zijn meer dan 10 g per dag voor vrouwen en 20 g voor mannen (2).

Sommige wetenschappelijke studies vinden echter dat matige consumptie van bier inderdaad positieve effecten kan hebben. Sinds de jaren ’90 is bijvoorbeeld het beschermende effect tegen hart- en vaatziekten en andere ziekten bewezen, maar de alcoholvrije bierverbindingen oefenen de meeste van de gevonden gunstige effecten uit.

Kan bier gezond zijn voor de darmen, de nieren, het haar of het hart?

In het algemeen is het erg moeilijk om wetenschappelijk bewijs te vinden over het effect van bier op verschillende organen. Er is nog weinig literatuur over de effecten van matige bierconsumptie op de intestinale microbiota, maar de polyfenolen in bier hebben een wisselwerking met de bacteriën (3). Eén studie vond dat bier negatieve effecten had op de samenstelling van de darmmicrobiota, maar de leverfunctie werd niet beïnvloed (4).

Verder werd ontdekt dat een bepaalde hoeveelheid bier die mannen regelmatig nemen de insulineresistentie kan verminderen, wat een goede zaak is (5). Het risico op een hartaanval zou ook verminderen door matige consumptie (6). Mogelijke toepassingen van de stoffen uit het bier in de dermatologie zijn de behandeling van eczeem, contactdermatitis, pigmentaire stoornissen, huidinfecties, huidveroudering en huidkanker. Wetenschappelijke bevindingen over de bevordering van haargroei met bier zijn niet te vinden.

Is alcoholvrij bier gezond?

Omdat de alcohol in gewoon bier het positieve effect teniet doet, ligt het voor de hand dat alcoholvrij bier de oplossing zou kunnen zijn. In feite is het waarschijnlijk dat het een positief effect op de gezondheid heeft, maar alleen als het met mate wordt geconsumeerd.

Alcoholvrij bier is ook niet geschikt in hoeveelheden voor kinderen en zwangere vrouwen, want er mag tot 0,5 % alcohol in zitten zonder dat dit op de verpakking vermeld hoeft te worden.

Het doet dit door biologisch actieve polyfenol en fenolzuren aan te vullen en de diversiteit van de darmmicrobiota te verrijken met gunstige bacteriën (7). Dus als je echt iets voor je gezondheid wilt doen, moet je naar het alcoholvrije alternatief grijpen.

Groene hop is een van de belangrijkste ingrediënten die gebruikt worden om bier te brouwen. Het bevat de meest gezonde voedingsstoffen en is een zeer gerespecteerde plant in geneeskundig gebruik. (Image source: Missy Fant / Unsplash)

Kan bier gezond zijn voor sporters?

Bier zonder alcohol wordt vaak aangeprezen als een isotone sportdrank. Dit betekent dat de dichtheid van de stoffen in de vloeistof gelijk is aan die van de stoffen die in het lichaam aanwezig zijn en dat je dus meer energie krijgt en dat stoffen die bijvoorbeeld door zweten verloren gaan, gecompenseerd worden. Maar zijn deze meestal commerciële beweringen echt waar en is de drank gezond voor het sporten?

Van alcoholvrij bier is aangetoond dat het helpt de elektrolytenhomeostase tijdens het sporten te handhaven. Alcoholische bierconsumptie kan echter een negatief effect hebben op de gezondheid en de fysieke prestaties (8) en wordt afgeraden, maar er zijn aanwijzingen dat matige consumptie van bier de positieve effecten van lichaamsbeweging niet afzwakt (10).

Helpt (warm) bier bij een verkoudheid?

Als huismiddeltje is vooral verwarmd bier bekend om verkoudheid te verlichten. Men zegt dat het een kalmerend, slaapverwekkend en antibacterieel effect heeft. Als je verkouden bent, is je immuunsysteem verzwakt. Daarom moet alcohol met grote voorzichtigheid geconsumeerd worden, want het droogt het lichaam uit.

Dit is ongunstig voor het herstel. Vanuit wetenschappelijk oogpunt zijn er geen sluitende studies over de vraag of bier helpt bij een verkoudheid. Daarom raden we af om alcohol te drinken als je ziek bent. Vooral als je koorts hebt of medicijnen gebruikt, kan alcohol gevaarlijk zijn. Wil je dit twijfelachtige huismiddeltje toch eens proberen, dan kun je hier instructies vinden over hoe je het klaarmaakt

 1. Verwarm een flesje donker bier in een pan op matig vuur. Het mag daarbij niet koken!
 2. Zo nodig kan er honing of gember aan toegevoegd worden.
 3. Roer de honing er voorzichtig door om te voorkomen dat er te veel schuim ontstaat.
 4. Proef het bier om een aangename temperatuur te vinden.
 5. Giet tenslotte gewoon in een kopje en drink.

Zoals je ziet is de voorbereiding dus vrij eenvoudig. Zorg er echter voor dat je het recept alleen in heel kleine hoeveelheden gebruikt en het mag niet als enige therapie gebruikt worden.

Welk bier is het gezondst?

In het algemeen is alcoholvrij bier natuurlijk beter dan alcoholhoudend bier, zoals je nu ontdekt hebt. Onder de alcoholische bieren zijn er echter verschillen in caloriegehalte. We hebben een lijst voor je samengesteld om je een overzicht te geven.

 • Pilsner: 42 calorieën / 100 ml
 • Bleek: ook 42 calorieën / 100 ml
 • Donker bier: 37 calorieën / 100 ml
 • Tarwe: 52 calorieën / 100 ml
 • Bock: 61 calorieën / 100 ml
 • Moutbier: 49 calorieën / 100 ml
 • Guinness: 43 calorieën / 100 ml

In het algemeen moet opgemerkt worden dat een hoger alcoholgehalte ook een hoger aantal calorieën heeft. Het is niet voor niets dat bier ook wel “vloeibaar brood” genoemd wordt.

Welke gezonde alternatieven zijn er voor bier?

Als je graag bier drinkt als verfrissende drank soms na het werk, zijn er alternatieven die gezonder zijn door het extreem lage alcoholgehalte en die ook in bepaalde opzichten als gezond kunnen worden omschreven. In elk geval doen ze geen kwaad!

 • Alcoholvrij bier: Alcoholvrij bier bevat alle goede voedingsstoffen van bier zonder de schadelijke alcohol. Het is verfrissend en smaakt net als gewoon bier.
 • Moutbier: Moutbier is een bovengistend vol bier en bevat ook heel weinig alcohol. Zodra er echter suiker aan de drank wordt toegevoegd, moet hij een moutdrank genoemd worden. Zorg er dus voor dat je het juiste moutbier koopt als je wilt dat het gezond is.

Deze alternatieven moeten minstens overwogen worden voor regelmatig biergebruik, want ze zijn gezonder dan alcoholisch bier, maar smaken bijna hetzelfde. Tenslotte hebben we het artikel samengevat en een conclusie getrokken.

Conclusie

Om de vraag te beantwoorden of klassiek bier een gezond voedingsmiddel is, zoals sommige mensen beweren: niet echt. Hoewel bewezen is dat het veel waardevolle voedingsstoffen bevat, doet de alcohol het effect van deze voedingsstoffen overwegend teniet.

Bovendien, hoewel de ingrediënten zelf heel gezond kunnen zijn, wordt veel ervan tijdens het brouwproces afgebroken en is het dus in lage concentraties in de uiteindelijke drank aanwezig. Er zijn echter een paar studies die voordelen voor de darmbacteriën aantonen van matige consumptie, bijvoorbeeld. Veel meer echter alleen in het geval van alcoholvrij bier, dat daarom beslist als gezond bier kan worden omschreven.

Beeldbron: Nitr/ 123rf

Referenties (10)

1. Osorio-Paz I, Brunauer R, Alavez S. Beer and its non-alcoholic compounds in health and disease. Crit Rev Food Sci Nutr. 2020;60(20):3492-3505. doi: 10.1080/10408398.2019.1696278. Epub 2019 Nov 29. PMID: 31782326.
Bron

2. Cornelia Lange, Kristin Manz, Benjamin Kuntz (2017). Alkoholkonsum bei Erwachsenen in Deutschland: Riskante Trinkmengen. Journal of Health Monitoring. Robert Koch­Institut, Berlin. DOI 10.17886/RKI­GBE­2017­031
Bron

3. Quesada-Molina M, Muñoz-Garach A, Tinahones FJ, Moreno-Indias I. A New Perspective on the Health Benefits of Moderate Beer Consumption: Involvement of the Gut Microbiota. Metabolites. 2019 Nov 9;9(11):272. doi: 10.3390/metabo9110272. PMID: 31717482; PMCID: PMC6918268.
Bron

4. Hernández-Quiroz F, Nirmalkar K, Villalobos-Flores LE, Murugesan S, Cruz-Narváez Y, Rico-Arzate E, Hoyo-Vadillo C, Chavez-Carbajal A, Pizano-Zárate ML, García-Mena J. Influence of moderate beer consumption on human gut microbiota and its impact on fasting glucose and β-cell function. Alcohol. 2020 Jun;85:77-94. doi: 10.1016/j.alcohol.2019.05.006. Epub 2019 Jun 12. PMID: 31201859.
Bron

5. Nogueira LC, do Rio RF, Lollo PCB, Ferreira IMPLVO. Moderate Alcoholic Beer Consumption: The Effects on the Lipid Profile and Insulin Sensitivity of Adult Men. J Food Sci. 2017 Jul;82(7):1720-1725. doi: 10.1111/1750-3841.13746. Epub 2017 Jun 16. PMID: 28621438.
Bron

6. D. Hange, J. Sigurdsson, C. Björkelund, V. Sundh, C. Bengtsson (2015). A 32-year longitudinal study of alcohol consumption in Swedish women: Reduced risk of myocardial infarction but increased risk of cancer
Bron

7. Hernández-Quiroz F, Nirmalkar K, Villalobos-Flores LE, Murugesan S, Cruz-Narváez Y, Rico-Arzate E, Hoyo-Vadillo C, Chavez-Carbajal A, Pizano-Zárate ML, García-Mena J. Influence of moderate beer consumption on human gut microbiota and its impact on fasting glucose and β-cell function. Alcohol. 2020 Jun;85:77-94. doi: 10.1016/j.alcohol.2019.05.006. Epub 2019 Jun 12. PMID: 31201859.
Bron

8. Castro-Sepulveda M, Johannsen N, Astudillo S, Jorquera C, Álvarez C, Zbinden-Foncea H, Ramírez-Campillo R. Effects of Beer, Non-Alcoholic Beer and Water Consumption before Exercise on Fluid and Electrolyte Homeostasis in Athletes. Nutrients. 2016 Jun 7;8(6):345. doi: 10.3390/nu8060345. PMID: 27338452; PMCID: PMC4924186.
Bron

9. Professor Dr. Anton Piendl, Institut für Brauereitechnologie und Mikobiologie 
der Technischen Universität München, Freising-Weihenstephan
Bron

10. Molina-Hidalgo C, De-la-O A, Dote-Montero M, Amaro-Gahete FJ, Castillo MJ. Influence of daily beer or ethanol consumption on physical fitness in response to a high-intensity interval training program. The BEER-HIIT study. J Int Soc Sports Nutr. 2020 May 27;17(1):29. doi: 10.1186/s12970-020-00356-7. PMID: 32460793; PMCID: PMC7254771.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Studie
Osorio-Paz I, Brunauer R, Alavez S. Beer and its non-alcoholic compounds in health and disease. Crit Rev Food Sci Nutr. 2020;60(20):3492-3505. doi: 10.1080/10408398.2019.1696278. Epub 2019 Nov 29. PMID: 31782326.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Bericht
Cornelia Lange, Kristin Manz, Benjamin Kuntz (2017). Alkoholkonsum bei Erwachsenen in Deutschland: Riskante Trinkmengen. Journal of Health Monitoring. Robert Koch­Institut, Berlin. DOI 10.17886/RKI­GBE­2017­031
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Quesada-Molina M, Muñoz-Garach A, Tinahones FJ, Moreno-Indias I. A New Perspective on the Health Benefits of Moderate Beer Consumption: Involvement of the Gut Microbiota. Metabolites. 2019 Nov 9;9(11):272. doi: 10.3390/metabo9110272. PMID: 31717482; PMCID: PMC6918268.
Ga naar bron
Klinische Studie
Hernández-Quiroz F, Nirmalkar K, Villalobos-Flores LE, Murugesan S, Cruz-Narváez Y, Rico-Arzate E, Hoyo-Vadillo C, Chavez-Carbajal A, Pizano-Zárate ML, García-Mena J. Influence of moderate beer consumption on human gut microbiota and its impact on fasting glucose and β-cell function. Alcohol. 2020 Jun;85:77-94. doi: 10.1016/j.alcohol.2019.05.006. Epub 2019 Jun 12. PMID: 31201859.
Ga naar bron
Klinische Studie
Nogueira LC, do Rio RF, Lollo PCB, Ferreira IMPLVO. Moderate Alcoholic Beer Consumption: The Effects on the Lipid Profile and Insulin Sensitivity of Adult Men. J Food Sci. 2017 Jul;82(7):1720-1725. doi: 10.1111/1750-3841.13746. Epub 2017 Jun 16. PMID: 28621438.
Ga naar bron
Klinische Studie
D. Hange, J. Sigurdsson, C. Björkelund, V. Sundh, C. Bengtsson (2015). A 32-year longitudinal study of alcohol consumption in Swedish women: Reduced risk of myocardial infarction but increased risk of cancer
Ga naar bron
Klinische Studie
Hernández-Quiroz F, Nirmalkar K, Villalobos-Flores LE, Murugesan S, Cruz-Narváez Y, Rico-Arzate E, Hoyo-Vadillo C, Chavez-Carbajal A, Pizano-Zárate ML, García-Mena J. Influence of moderate beer consumption on human gut microbiota and its impact on fasting glucose and β-cell function. Alcohol. 2020 Jun;85:77-94. doi: 10.1016/j.alcohol.2019.05.006. Epub 2019 Jun 12. PMID: 31201859.
Ga naar bron
Klinische Studie
Castro-Sepulveda M, Johannsen N, Astudillo S, Jorquera C, Álvarez C, Zbinden-Foncea H, Ramírez-Campillo R. Effects of Beer, Non-Alcoholic Beer and Water Consumption before Exercise on Fluid and Electrolyte Homeostasis in Athletes. Nutrients. 2016 Jun 7;8(6):345. doi: 10.3390/nu8060345. PMID: 27338452; PMCID: PMC4924186.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Professor Dr. Anton Piendl, Institut für Brauereitechnologie und Mikobiologie 
der Technischen Universität München, Freising-Weihenstephan
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Molina-Hidalgo C, De-la-O A, Dote-Montero M, Amaro-Gahete FJ, Castillo MJ. Influence of daily beer or ethanol consumption on physical fitness in response to a high-intensity interval training program. The BEER-HIIT study. J Int Soc Sports Nutr. 2020 May 27;17(1):29. doi: 10.1186/s12970-020-00356-7. PMID: 32460793; PMCID: PMC7254771.
Ga naar bron
Recensies