Laatst bijgewerkt: 23-09-2021

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

27Bestede uren

12Beoordeelde onderzoeken

80Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote whiskyglas test 2022. Hier stellen we alle whiskyglazen die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen het beste whiskyglas voor je te vinden. Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan.

Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een whiskyglas koopt.
Belangrijk om te weten

 • In principe wordt er onderscheid gemaakt tussen een gewone whiskytuimelaar en een nosing glas. Andere termen voor de tuimelaar zijn lowball glas of ouderwets glas.
 • De tulpachtige vorm van het nosing whiskyglas biedt de whisky de beste gelegenheid om zijn volle aroma te verspreiden.
 • Whiskyglazen kun je het beste met de hand schoonmaken, want ze kunnen erg gevoelig zijn. Vermijd het gebruik van afwasmiddel, want dat kan de smaak beïnvloeden.

Beste Whiskyglas: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een whiskyglas koopt

Als je een of meer fijne whiskydistillaten hebt gekocht, vraag je je waarschijnlijk onmiddellijk af uit wat voor glas je ze moet drinken om een perfect genot te bereiken.

In dit deel van de gids leggen we uit welke soorten glazen er zijn en welke precies geschikt is voor je drankje. We beantwoorden ook belangrijke vragen over whiskyglazen.

Welke soorten whiskyglazen zijn er?

Niet alleen de keuze van de juiste whisky is belangrijk, maar ook de keuze van het glas. Een whiskykenner zou waarschijnlijk nooit een whisky uit een gewoon glas drinken. Hij weet heel goed dat de smaak van de druppel ook sterk van het glas kan afhangen.

Oorspronkelijk was het vat om whisky in te drinken de “quaich”. Dit is een platte drinkschaal met twee handvatten. Vroeger werd het uit hout gesneden, maar later werd het van hoorn gemaakt en edele exemplaren werden van zilver gemaakt.

Tegenwoordig worden over het algemeen glazen gebruikt, maar die moeten ook verschillen voor verschillende soorten whisky. Voor single malt whisky is het juiste glas een tulp, vergelijkbaar met een sherryglas. Op de bodem is genoeg ruimte om de whisky te laten uitzetten. De aroma’s zijn geconcentreerd door de beker, die naar boven taps toeloopt en dan weer opengaat.

De brede buik en de slanke hals drukken het aroma van de whisky samen en werken de neus tegen. Daarom wordt deze glasvorm ook wel een nosing glas genoemd (nosing = om te ruiken). Deze vorm is ook verkrijgbaar in veel verschillende variaties, met of zonder deksel.

Het Glencairn glas is het standaardglas geworden voor veel whiskydrinkers. Dit heeft een tulpachtige vorm en biedt dezelfde voordelen als een neusglas. Het verschil zit hem in de dikte en dat hij de spoelmachine even goed overleeft als een kleine botsing.

Zonder stijl ligt hij heel goed in de hand en past ook in de populaire glazen houders. Natuurlijk is er nog veel meer, zoals speciale whiskyglazen, whiskyglazen met deksels en karaffen voor whisky. Je kunt ook je eigen whiskyglazen laten personaliseren.

Intussen zijn er al talloze bedrijven met enkele onderscheidingen, als zulke details belangrijk voor je zijn. Met deze basiskennis kun je echter niet fout gaan en voor meer informatie raden we je aan deze termen gewoon te googelen om op de specifieke productpagina’s te komen.

Welk whiskyglas is geschikt voor jou?

Whiskyglazen worden onderverdeeld in nosing glazen en de zogenaamde tumblers. Tumblers zijn de wat lompe, brede, platte glazen waarin whisky vaak “on the rocks” gedronken wordt, d.w.z. met ijs.

Zoals met whisky, zo ook met het glas, hangt de keuze altijd af van iemands eigen voorkeur.

De tulpvormige nosingglazen geven de whisky de gelegenheid zijn aroma volledig te ontwikkelen.

Het stijgt direct op in de neus en kan zo de spanning voor de slok stimuleren. Dit is de reden waarom veel kenners en liefhebbers dit glas verkiezen boven andere. Er zijn ook nog andere verschillen tussen de neusglazen.

Het tulpvormige glas kan op een heel korte en brede steel staan (Glencairn). Het glas kan ook een lange, smalle en hoge steel hebben (Eisch). Hij kan ook een zacht afgeronde, maar ook opvallend uitstekende buik hebben waaruit de aroma’s bijzonder naar voren komen (Spiegelau).

De keuze van het glas hangt niet alleen af van de vorm, maar ook van de whisky zelf. De soorten whisky spelen hier een bijzondere rol. Schotse maar ook Ierse single malt whisky’s worden vooral uit nosing glazen gedronken.

Whisky tumbler Neusglas
Het tumbler glas wordt gekenmerkt door rechte zijden en een dikke bodem. Door de dikke bodem wordt er weinig warmte in het glas overgedragen, waardoor de ijsblokjes niet zo snel smelten. Door de grote opening en de rechte wanden vervliegt het aroma zeer snel. Daarom drink je alleen een blend of bourbon uit dit glas en geen single malt De vorm van het neusglas doet enigszins denken aan een tulp. Door de bolvorm kan het aroma zich zeer goed ontwikkelen en de nauwe opening voorkomt dat het zo snel ontsnapt. U kunt uw single malt dus met plezier uit het nosing-glas drinken.

De zogenaamde tumblers worden meestal gebruikt voor Amerikaanse bourbon whisky. De grote opening van het glas maakt het mogelijk ijsblokjes toe te voegen, die vrij langzaam smelten dankzij de vrij dikke glaswanden.

Volgens deskundigen kun je whisky’s beter niet uit deze dikke glazen drinken, want het aroma van de whisky ontsnapt daardoor snel.

Wat is de beste manier om whiskyglazen te gebruiken?

Er is geen juiste of verkeerde manier om een whiskyglas te gebruiken. Hier geven we je echter een paar tips over hoe je whisky het beste kunt drinken om de beste smaakervaring te krijgen. De eerste stap is te genieten van het aroma dat uit het glas opstijgt.

Dit is een manier om de whisky te leren kennen. Probeer de bestanddelen te doorgronden en te weten welke ingrediënten hun weg in de fles gevonden hebben. De whisky kan dan uitgeschonken worden om precies te zien welke kleur en stroming hij heeft.

De whiskykenner kan meestal zien of de druppel aan de rand van het glas streept. Of het terug druppelt, of dat het langzaam en ontspannen over de wand van het whiskyglas beweegt. Dit kenmerk kan ook een teken van kwaliteit zijn.

Nu kun je een eerste kleine slok nemen om de smaaksensatie en de afdronk voor de eerste keer te ervaren. Het meestal licht rokerige gevoel maar ook het zachte branden van de whisky is de bekroning van een proeverij.

Wat kost een whiskyglas?

Er zijn veel verschillende whiskyglazen, waarbij de prijsklasse ook erg groot is. Dit hangt natuurlijk af van de verschillende eigendommen. De glassoort, het materiaal maar ook het merk kunnen belangrijke factoren zijn.

Whiskeyglas

Whiskey glazen zijn er in verschillende vormen en in verschillende prijsklassen. (Foto bron: tookapic.com / Paweł Kadysz)

Er zijn echter basisprijzen die bij een paar euro beginnen. Verder kun je ook veel speciale glazen kopen, bijvoorbeeld met gravure, die natuurlijk ook een hogere prijs hebben. Hier stellen we enkele whiskyglazen voor die erg goed zijn voor de prijs.

Besluit: Welke soorten whiskyglazen zijn er en welke is de juiste voor jou?

Door de verschillende ontwerpen en toepassingen zijn er voor elk van deze whiskyglazen verschillende voor- en nadelen.

Afhankelijk van hoe en bij welke gelegenheid je je whisky wilt drinken, is een bepaald glas het meest geschikt voor jou en je gasten. In principe kun je onderscheid maken tussen de volgende soorten glazen

 • Neusglas met steel.
 • Neusglas zonder steel.
 • Tuimelaar glas.

In het volgende gedeelte willen we kort de verschillen en mogelijke toepassingen van de afzonderlijke soorten uitleggen, zodat je het meest geschikte glas voor je kunt vinden.

Bovendien worden de voor- en nadelen van de whiskey glazen uitvoeriger beschreven en duidelijk vergeleken. Behalve aan de vorm moet je ook denken aan het vulvolume en de kromming van het whiskyglas. Kleine en minder gebogen glazen zijn bijzonder geschikt voor het proeven van bloemige en fruitige whisky’s, zoals Glenlivet en GlenDronach.

Buikige en grote glazen zijn beter geschikt voor het proeven van whisky’s met sterke en intensere aroma’s, zoals rook, zout en peper. Voorbeelden zijn whisky’s van het eiland Islay, zoals Laphroaig, Ardbeg en Bowmore, of Talisker van het eiland Skye.

Wat zijn de kenmerken van een gesteeld nosingglas en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Het langstelige nosing glas is het meest gebruikte glas voor het proeven van hoogwaardige en dure single malt whisky. Je kunt dit glas echter niet alleen gebruiken om whisky te proeven, maar ook rum, cognac, tequila of wodka.

Voordelen
 • Aroma kan zich beter in het glas ontwikkelen
Nadelen
 • Glas kan gemakkelijker omvallen
 • Niet geschikt voor ijsblokjes

Door de unieke tulpvorm kan het aroma zich beter in het glas verspreiden en kunnen de fijne nuances veel preciezer worden vastgesteld. Meestal wordt de spirit in het glas rondgedraaid vóór de eerste slok om de kleur en de viscositeit van de whisky beter te kunnen beoordelen.

Wat onderscheidt een nosing-glas zonder steel en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Het nosing glas zonder steel is het meest geschikt voor het proeven van hoogwaardige en dure single malt whisky’s. Je kunt dit glas echter niet alleen gebruiken om whisky te proeven, maar ook andere sterke dranken zoals rum, cognac, tequila of wodka.

Voordelen
 • Aroma kan zich beter ontwikkelen in het glas
Nadelen
 • Niet geschikt voor ijsblokjes
 • Whisky kan met de hand verwarmd worden

De tulpvorm van het nosing-glas zorgt voor een optimale verspreiding van het aroma. Fijne nuances kunnen zo gemakkelijker en nauwkeuriger worden vastgesteld.

De spirit wordt gewoonlijk in het glas rondgedraaid vóór de eerste slok om de kleur en de viscositeit van de whisky beter te kunnen beoordelen.

Wat zijn de kenmerken van een tuimelglas en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Het tuimelglas wordt ook wel een tuimelglas, ouderwets glas of laagbolglas genoemd. Het glas is niet goed geschikt voor het proeven van pure sterke drank.

Whiskeygläser

Whisky tumblers met steel zijn niet alleen geschikt om whisky te proeven. Ook andere alcoholische dranken zijn geschikt voor de glazen. (Image source: pixabay.com / Peggychoucair)

Maar dankzij de rechte vorm en het grote vulvolume kun je de tumbler heel goed met ijs vullen om je drank op de gewenste temperatuur te brengen.

Voordelen
 • Werkt goed met ijsblokjes
 • Kan ook voor cocktails gebruikt worden
Nadelen
 • Niet geschikt om pure sterke drank te proeven

Klassiek worden Amerikaanse whiskeys zoals bourbon of rye whiskey in een tumbler geserveerd.

Wist je dat vooral Amerikaanse bourbon vaak met ijs gedronken wordt? In veel bars heet deze populaire manier om van whisky te genieten “Whiskey on the Rocks”.

Anderzijds wordt gezegd dat het beter is om Scotch whisky’s/single malts van hoge kwaliteit netjes te drinken om hun smaakprofiel niet te verstoren.

Het lowball glas is nog beter geschikt voor cocktails, zoals de Old Fashioned. Voor dit mixdrankje heb je alleen een whisky, een bittertje en wat suiker nodig.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om whiskey glazen te vergelijken en te evalueren

In het volgende gedeelte stellen we de verschillende criteria voor het kopen van een whiskey glas voor. Dit zal het je gemakkelijker maken de verschillende whiskyglazen te vergelijken en te beoordelen. Samengevat zijn de criteria:

 • Type.
 • Volume / Hoogte / Diameter.
 • Aantal glazen.
 • Vaatwasmachinebestendig.

In de volgende paragrafen lees je over de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen.

Type

Zoals al in de gids vermeld, worden whiskyglazen in principe verdeeld in tumblers en nosingglazen. Het voordeel van nosing glazen is dat het aroma door de vorm wordt vastgehouden. Er zijn ook nog andere verschillen tussen de neusglazen.

Het tulpvormige glas kan op een heel korte en brede steel staan (Glencairn). Het glas kan ook een lange, smalle en hoge steel hebben (Eisch). Hij kan ook een zacht afgeronde, maar ook opvallend uitstekende buik hebben, waaruit de aroma’s bijzonder naar voren komen (Spiegelau).

Volume / hoogte / diameter

Het volume, de hoogte en de diameter kunnen ook verschillen voor de glassoort. Omdat niet elk whiskyglas dezelfde vorm heeft, kan het volume, de hoogte en de diameter verschillen.

Dit hoeft echter niet zo’n belangrijk criterium te zijn, want je schenkt meestal maar een kleine hoeveelheid whisky per keer in. Bij tumblers kan dit belangrijker zijn, omdat er soms ijsblokjes aan toegevoegd worden.

Aantal glazen

Het aantal glazen in de set verschilt vaak bij de verschillende productaanbiedingen. Het aantal glazen kan een criterium zijn, want je wilt waarschijnlijk meerdere glazen kopen.

Ook al zijn ze vaak alleen per stuk verkrijgbaar, dit komt heel duidelijk tot uiting in de lagere prijs. Toch kan een set met een groter aantal glazen ook voordelig zijn, omdat je misschien een kleine kwantumkorting kunt krijgen.

Vaatwasmachinebestendig

Dit kan wel of niet een belangrijk criterium zijn. Het hangt er waarschijnlijk van af hoe je de glazen gebruikt. Als je glazen voor individueel gebruik gebruikt, zijn glazen die niet vaatwasserbestendig zijn niet zo’n groot probleem.

Maar bij evenementen waar meerdere glazen tegelijk gebruikt worden, kan dit natuurlijk erg tijdrovend zijn als je ze dan met de hand moet schoonmaken.

Whiskeyglas

Het tuimelglas kan ook een lowball glas of ouderwets glas genoemd worden. Dit korte maar brede drinkglas wordt gekenmerkt door zijn stabiliteit en stevigheid, en door zijn dikke bodem (“bodemijs”). (Image source: pexels.com / Maria Pop) principe zijn tuimelbekers echter vaatwasmachinebestendig omdat ze een dikkere glaswand hebben en steviger zijn

Wetenswaardigheden over whiskey glazen

Tot slot willen we kort uitleggen hoe je je whiskey glazen het beste kunt schoonmaken.

Wat is de beste manier om whiskyglazen schoon te maken?

Een van onze tips is om whiskyglazen, vooral nosingglazen, niet in de afwasmachine schoon te maken.

(Image source: pixabay.com / felix_w)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies