Laatst bijgewerkt: 16-08-2021

Zo nu en dan wordt een product dat al jaren op de markt is door fabrikanten en handelaren “herontdekt” en opeens doet het voedsel wonderen voor de gezondheid en het figuur. Maar wat zit er werkelijk achter deze trend? Eén zo’n product is konjac.

Langzaam maar zeker geniet konjac een toenemende populariteit, vooral op gebieden als fitness en afvallen, waar mensen heel bewust eten. De konjac knol belooft ook veel – weinig koolhydraten, weinig vet en nauwelijks calorieën. Plus een paar positieve gezondheidsaspecten en een lang verzadigd gevoel. In onze gids laten we je alles zien wat bijzonder is aan konjac.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Er zitten eigenlijk heel weinig calorieën of vet in konjac. In plaats daarvan bestaat konjac uit een combinatie van water en oplosbare vezels. De belangrijkste daarvan is glucomannaan, dat verantwoordelijk is voor de zweleigenschappen van konjac.
 • Konjac kan ook genomen worden als afslanksupplement. Andere positieve gezondheidsaspecten zijn een betere spijsvertering en immuunafweer.
 • Konjac is de naam voor de knol van de duivelstong plant. Het is afkomstig uit Oost-Azië, waar konjac ook veel gebruikt wordt in de voedingsmiddelenindustrie. Konjac werd beroemd door de populaire konjac noedels, ook wel shiritaki genoemd.

Achtergrondinformatie: Wat je moet weten over konjac

In onze gids vind je de belangrijkste informatie over konjac duidelijk samengevat. Je leert wat konjac is, waar het vandaan komt, hoe het verwerkt wordt en hoe gezond konjac eigenlijk is.

Wat is konjac en waar is het van gemaakt?

Konjac of konjacwortel is de naam die gegeven wordt aan de knol van de duivelstong. De duivelstong (lat. Amorphophallus konjac, syn.: Amorphophallus rivieri) is een plant uit de aronskelkfamilie (1).

Een andere naam is traanboom (vooral in Oostenrijk). Duivelstong is hoogstwaarschijnlijk afkomstig uit Vietnam, maar zeker uit Zuidoost-Azië. Daar wordt de konjac wortel al eeuwenlang gebruikt in de keuken en in de geneeskunde. Tegenwoordig heeft de plant zich verspreid over heel Oost-Azië, van Japan en China tot Indonesië. Groei- en kweekplaatsen zijn bij voorkeur vochtige en half beschaduwde plaatsen in de tropen en subtropen.

Tegenwoordig wordt duivelstong ook in kassen gekweekt in Europa en Amerika. De bloem die uit de konjakknol tevoorschijn komt, heeft een iriserend uiterlijk en kan tot 1,3 meter hoog worden (andere rapporten geven een hoogte van 2,5 meter). De bloembol en het bloemblaadje hebben de duivelse roodpaarse kleur waaraan de plant zijn naam ontleent. De knol bereikt een diameter van tot 30 cm en lijkt uiterlijk in de verte op een suikerbiet. Het wordt uiteindelijk ook gebruikt om de talrijke konjac producten te maken.

Hoe gezond is konjac?

Konjac zelf bevat nauwelijks calorieën of , maar is zeer rijk aan voedingsvezels. Daarom kan de knol beslist als zeer gezond beschreven worden. Veel van de voedingsvezels zijn oplosbare vezels, wat betekent dat ze zeer verzadigend zijn en in de eerste plaats werken als zwelmiddelen in de maag.

Konjak

Verreweg het populairste konjac product zijn konjac noedels, ook bekend als shiritaki. (Image source: Cottonbro / Pexels)

Bovendien zijn grote delen van de voedingsvezels in staat om grote hoeveelheden water te binden. Daarom is het belangrijk om bij het consumeren van konjac voldoende te drinken. Andere gezondheidsvoordelen van de konjac wortel omvatten een positief effect op het cardiovasculaire systeem. Het bevordert ook de gezondheid van het maag-darmkanaal en heeft een regulerende werking op het insuline- en cholesterolgehalte (2).

Wat zijn de ingrediënten van konjac?

Konjac bevat geen eiwitten, nauwelijks vitamines en naar verhouding weinig mineralen of voedingsstoffen. Anderzijds is konjac glutenvrij, rijk aan voedingsvezels en uiterst caloriearm omdat het nauwelijks koolhydraten bevat die door het menselijk organisme gebruikt kunnen worden. In plaats daarvan bestaat de konjac wortel uit water en tussen 60 – 80 procent oplosbare voedingsvezels, hoofdzakelijk glucomannaan. Is glucomannaan dan het wondermiddel in de konjakknol? Eén ding is zeker: glucomannan speelt in ieder geval een prominente rol en wordt vooral geprezen om zijn positieve afslankende eigenschappen.

Dit is de hoogst bekende waterbindende capaciteit van alle natuurlijke producten.

Door zijn uitstekende oplosbaarheid in water kan het glucomannaan in konjacwortel aanzienlijk meer vloeistof aan zich binden dan soortgelijke voedingsvezels.

Bij contact met water zwelt glucomannaan op tot 50 maal zijn volume en bereikt zo een sterk gevoel van verzadiging in het maag-darmkanaal(3). De consumptie van glucomannaan kan echter soms tot winderigheid leiden, omdat onvolledige vertering leidt tot metabolisme door de darmflora, waarbij koolzuurgas vrijkomt.

Hoe werkt konjac in het lichaam?

Vanwege de weinige ingrediënten is konjac de ideale groente om af te vallen. Het sterke verzadigingsgevoel van konjac geeft je lang een vol gevoel, maar door het lage aantal calorieën word je er niet dik van.

Zo bevat 100 g konjac noedels slechts 14 kilocalorieën, vergeleken met 140 kilocalorieën voor gewone noedels. Verder worden er verschillende positieve effecten aan konjac toegeschreven, we hebben hier enkele van de belangrijkste verzameld

 • Verbetert de spijsvertering: De oplosbare voedingsvezels in konjac bevorderen de spijsvertering. Ze versterken het maag-darmkanaal en helpen zo op natuurlijke wijze bij spijsverteringsproblemen.
 • Verbetert de immuunafweer: Konjac heeft enkele antibacteriële eigenschappen en antioxidanten, dus men gelooft dat konjac je immuunafweer versterkt. Je lichaam zou dus beter bestand moeten zijn tegen kleine ziektes(4).
 • Ontstekingsremmend: De antioxidanten in konjac dragen ook bij tot de gezondheid van botten en gewrichten. Daarom kan konjac ook helpen bij gewrichtspijn.
 • Preventie van diabetes: Regelmatige inname of consumptie van konjac helpt het insuline- en cholesterolgehalte te reguleren. Zo helpt konjac om diabetes te voorkomen (5)
 • Voedsel om af te vallen: Het bekendste en meest gebruikte gebruik van konjac. Hier wordt konjac meestal opgenomen als een belangrijk ingrediënt in het dieet. De bekendste producten zijn konjac noedels (shiritaki), – rijst, en – spaghetti.
 • Betere huid: Dit gaat over konjac sponzen of konjac zepen. Deze producten, gemaakt van konjac, zijn vooral populair voor gezichtsreiniging en het bestrijden van acne, vanwege hun antibacteriële eigenschappen. De producten zijn natuurlijk en biologisch afbreekbaar.

De vele voordelen van konjac maken het steeds populairder onder de bevolking.

Dit betekent dat het steeds gemakkelijker wordt om je favoriete gerechten met een konjac product te bereiden. Aan het eind van onze gids hebben we enkele van onze favoriete recepten voorgesteld.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van konjacsuppletie?

Net als met voedsel of het voedseladditief E 425 zijn er geen gezondheidsrisico’s bij het innemen van konjac supplementen. Houd je echter aan de maximale hoeveelheden die door de fabrikant worden aanbevolen. Het is mogelijk dat het innemen van konjac supplementen maag- en darmproblemen veroorzaakt.

Als je grote doses inneemt, kun je last krijgen van een opgeblazen gevoel, diarree of buikpijn. Raadpleeg bij twijfel altijd je arts en volg de aanwijzingen op de verpakking. Konjac supplementen worden niet aanbevolen voor kinderen, zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven.

Hoe wordt konjac verwerkt?

Maar wat is de weg van de duivelstongplant via de konjacknol naar het eindproduct op ons bord? In Oost-Azië wordt konjac al eeuwenlang gebruikt. Traditioneel wordt de groente gebruikt als ingrediënt in soepen of stoofschotels.

Konjak

In Azië is konjac al eeuwenlang een vast onderdeel van het menu, terwijl de populariteit in Europa pas sinds een paar jaar toeneemt. (Image source: Quang Nguyen / Pexels)

Gedroogd en gemalen kan van konjac een poeder gemaakt worden dat gebruikt kan worden om tofu-achtige blokken te maken, noedels of rijst. We hebben een lijst van de belangrijkste konjac producten voor je samengesteld:

Productnaam Verklaring
Konjac meel Konjac meel is uitstekend geschikt als verdikkingsmiddel, als vulmiddel en om voedsel te geleren
Konjac noedels Konjac noedels (shiritaki) kunnen gewone noedels vervangen en worden vaak gebruikt in koolhydraatarme diëten.
Konjacrice Net als konjac noedels is konjac rijst een caloriearme tegenhanger van gewone rijst
Konjac gom Konjac gom is de naam die gegeven wordt aan konjac die in water gezwollen is en de substantie van een scheur- en drukbestendige gelei heeft bereikt.
Konjac sponzen Konjac sponzen worden vaak gebruikt om de huid te reinigen en als tegengif bij acne

Natuurlijk zijn dit maar een paar voorbeeldige producten. Konjac kan gebruikt worden als een zeer veelzijdige groente in andere verschillende producten (6). Onlangs is ook onderzoek gedaan naar het gebruik ervan op andere terreinen van het leven.

Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om biologisch afbreekbare folie van konjac te maken. Op andere onderzoeksterreinen wordt gewerkt aan het gebruik ervan in medische en farmaceutische materialen (7), als scheidingsmedium, als visvoer of functioneel voedselingrediënt en als absorberend middel om verontreinigende stoffen uit afvalwater te verwijderen (8).

Hoe wordt konjac gebruikt als voedseladditief?

In Europa is konjac meel als voedseladditief goedgekeurd onder E-nummer E 425. Voor konjac meel E 425 gelden echter bepaalde hoeveelheidsvoorschriften. De maximumhoeveelheid van deze stof is 10 g/kg (9).

De enige uitzondering zijn Shiritaki noedels, die grotere hoeveelheden glucomannaan kunnen bevatten. Mogelijke toepassingen van konjac in de vorm van E 425 zijn als natuurlijke emulgator bij de bereiding van vleeswaren. Zo wordt bijvoorbeeld ook onderzocht of konjac gebruikt kan worden als voedseladditief om de kwaliteit van vetarme worstjes in frankfurter-stijl te verbeteren (10).

E 425 wordt ook vaak gebruikt ter ondersteuning van andere levensmiddelenadditieven, zoals xanthaangom (E 415) of gom (E 412). Konjac E 425 mag niet gebruikt worden in onbehandeld voedsel of in voedsel dat bedoeld is om na consumptie op te zwellen (bv. geleivruchten).

Welke soorten konjac supplementen zijn er?

Natuurlijk kan konjac niet alleen in de vorm van groenten, voedingsmiddelen of voedseladditieven ingenomen worden. Er zijn nu vele soorten konjac supplementen om je te helpen gezond te eten. Er zijn verschillende soorten konjac supplementen. Veel voorkomende voorbeelden zijn:

 • Bruistabletten
 • Capsules
 • Poeder
 • Additief in eiwitpoeder
 • Tabletten

Helaas is er geen uniforme regelgeving over de hoeveelheid konjac die in supplementen gebruikt mag worden. Let daarom altijd goed op de aanwijzingen op de verpakking. Bij het doseren van het betreffende konjac supplement moet je de door de fabrikant aanbevolen maximale hoeveelheid niet overschrijden. Deze variëren meestal tussen 1 – 3 g glucomannaan concentraat. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt. Het kan zijn dat je meer water nodig hebt dan zonder het innemen van konjac supplementen.

Welke recepten werken goed met konjac?

Hier willen we graag enkele van onze favoriete recepten met konjac met je delen, zodat je ze thuis gemakkelijk klaar kunt maken. Alle recepten zijn bedoeld als inspiratie en suggesties. Probeer de receptideeën uit en pas ze aan je persoonlijke smaak aan.

Konjac recepten voor het ontbijt

Hier hebben we onze konjac receptideeën voor het ontbijt verzameld.

 • Koolhydraatarm roerei met feta en konjac meel
 • Koolhydraatarme pannenkoeken met Konjac meel
 • Kiwi appel Smoothie met Konjac
 • Bosbessensmoothie met konjac

Deze ideeën zijn snel en gemakkelijk uit te voeren. Ze zijn perfect voor een goed begin van de dag zonder dat je veel tijd in de keuken hoeft door te brengen.

Konjac recepten voor de lunch

Hier hebben we onze konjac receptideeën voor de lunch verzameld.

 • Pompoen-kikkererwtencurry met konjacrijst
 • Konjac Spaghetti Bolognese
 • Japanse Konjac Udon Noedelsoep
 • Konjac Spaghetti Carbonara
 • Konjac noedels met broccoli en gerookte zalm
 • Vegan pinda roerbakschotel met konjac noedels
 • Konjac noedels in amandelcurrysaus op geroosterde avocado

Hier komt onze liefde voor pasta naar voren, maar met de geweldige konjac noedels hoef je je niet schuldig te voelen over alle calorieën.

Konjac recepten voor het avondeten

Hier hebben we onze konjac receptideeën voor het avondeten verzameld.

 • Konjac noedels met pesto (voor een snelle maaltijd)
 • Pompoen geitenkaas groenten met konjac rijst
 • Vietnamese konjac noedelsalade
 • Konjac noedels met garnalen/shrimps, kokosmelk en basilicum
 • Konjac rijst met groenten
 • Rijstpudding met konjac rijst
 • Viscurry met konjacrijst

Zoals je gemakkelijk kunt zien, kunnen in principe alle recepten waarin traditioneel gewone noedels, rijst of bloem gebruikt wordt, omgebouwd worden om in plaats daarvan konjac te gebruiken. Dit laat zien hoe veelzijdig en veranderlijk deze groente is.

Hoe wordt konjac rijst of konjac noedels bereid?

Om er zeker van te zijn dat je volgende konjacrecept een succes wordt, volgt hier een korte uitleg. Maar maak je geen zorgen, de bereiding van konjac noedels of rijst is eigenlijk heel eenvoudig. Je moet zowel de konjac noedels als de rijst goed afspoelen na het openen van de verpakking. Dit werkt bijzonder goed, hetzij in een zeef onder stromend water, hetzij door de konjac een paar minuten in een kom met koud water te laten staan.

Dan wordt er een onderscheid gemaakt. Je kunt de konjac noedels in een beklede pan 1-3 minuten verwarmen (maar je moet geen vet of olie gebruiken). Als alternatief kunnen de noedels ook in kokend water bereid worden. Ook hier hebben de noedels maar een korte kooktijd nodig omdat ze al voorgekookt zijn. Net als konjac noedels wordt konjac rijst in een pan kokend water gedaan en is na een of twee minuten klaar. Konjac noedels of konjac rijst combineren bijzonder goed met de saus als je de twee al in de pan of pan mengt.

Wat is het verschil tussen konjac en cognac?

Je moet de hierboven uitvoerig beschreven konjac knol niet verwarren met cognac. Cognac is een brandewijn uit de Franse stad Cognac en de nabijgelegen wijnstreken. Cognac wordt gemaakt van de witte wijnen die er verbouwd worden. Bekende Cognac-handelshuizen zijn Hennessy, Rémy Martin, Courvoisier, Gautier, Henri Mounier en Camus.

Conclusie

De konjac is dus de knol van een plant die van oorsprong uit de Oost-Aziatische streek de naam duivelstong draagt. De konjakknol heeft verschillende gezondheidsbevorderende effecten en wordt in Zuidoost-Azië al eeuwenlang gebruikt in de geneeskunde en in de keuken. Vooral in Japan wordt de konjacwortel vaak in voedsel gebruikt en dient om gerechten dikker te maken en te geleren. In Europa is konjacmeel goedgekeurd als voedseladditief E 425 en ook de verwerkte vormen van konjac, zoals konjacrijst of konjacnoedels (shiritaki).

De toenemende populariteit van konjac is te danken aan het succes ervan in de fitness- en afslanksector. Konjakwortel bevat bijna geen koolhydraten, maar bestaat hoofdzakelijk uit water en oplosbare voedingsvezels. Hiervan is de belangrijkste voedingsvezel glucomannaan. Glucomannaan is verantwoordelijk voor de uitzonderlijk verzadigende eigenschappen van konjac. Uiteindelijk is konjac wortel maar een plant en je kunt zelf beslissen of het smaakt. Toegegeven, de slappe en smaakloze substantie is niet geschikt voor elk gehemelte. Als je er echter geen probleem mee hebt of het eens wilt proberen, kun je sterk smakende sauzen bereiden met konjac. We vinden het altijd de moeite waard om het te proberen!

Beeldbron: barmalini / 123rf

Referenties (10)

1. Lebensmittellexikon: Konjak, E 425, Konjak-Glucomannan, Konjakgummi
Bron

2. Devaraj RD, Reddy CK, Xu B. Health-promoting effects of konjac glucomannan and its practical applications: A critical review. Int J Biol Macromol. 2019 Apr 1
Bron

3. taz: Die fast perfekte Wundernudel; D. Hahn; taz.am Wochenende, Ausg. 10652, S. 50 (28.2.2015)
Bron

4. Gamboa-Gómez CI, Guerrero-Romero F, Sánchez-Meraz MA, Simental-Mendía LE. Hypoglycemic and antioxidant properties of konjac (Amorphophallus konjac) in vitro and in vivo. J Food Biochem. 2020 Dec;44
Bron

5. Gao T, Jiao Y, Liu Y, Li T, Wang Z, Wang D. Protective Effects of Konjac and Inulin Extracts on Type 1 and Type 2 Diabetes. J Diabetes Res. 2019 Oct 7
Bron

6. Yang D, Yuan Y, Wang L, Wang X, Mu R, Pang J, Xiao J, Zheng Y. A Review on Konjac Glucomannan Gels: Microstructure and Application. Int J Mol Sci. 2017 Oct 27
Bron

7. Zhang C, Chen JD, Yang FQ. Konjac glucomannan, a promising polysaccharide for OCDDS. Carbohydr Polym. 2014 Apr
Bron

8. Zhu F. Modifications of konjac glucomannan for diverse applications. Food Chem. 2018 Aug 1
Bron

9. EFSA Panel on Food Additives and Nutrient Sources added to Food (ANS), Mortensen A, Aguilar F, Crebelli R, Di Domenico A, Frutos MJ, Galtier P, Gott D, Gundert-Remy U, Lambré C, Leblanc JC, Lindtner O, Moldeus P, Mosesso P, Oskarsson A, Parent-Massin D, Stankovic I, Waalkens-Berendsen I, Woutersen RA, Wright M, Younes M, Brimer L, Christodoulidou A, Lodi F, Tard A, Dusemund B. Re-evaluation of konjac gum (E 425 i) and konjac glucomannan (E 425 ii) as food additives. EFSA J. 2017 Jun
Bron

10. Kim DH, Shin DM, Seo HG, Han SG. Effects of konjac gel with vegetable powders as fat replacers in frankfurter-type sausage. Asian-Australas J Anim Sci. 2019 Aug
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Konjak, E 425
Lebensmittellexikon: Konjak, E 425, Konjak-Glucomannan, Konjakgummi
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Devaraj RD, Reddy CK, Xu B. Health-promoting effects of konjac glucomannan and its practical applications: A critical review. Int J Biol Macromol. 2019 Apr 1
Ga naar bron
Die fast perfekte Wundernudel
taz: Die fast perfekte Wundernudel; D. Hahn; taz.am Wochenende, Ausg. 10652, S. 50 (28.2.2015)
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Gamboa-Gómez CI, Guerrero-Romero F, Sánchez-Meraz MA, Simental-Mendía LE. Hypoglycemic and antioxidant properties of konjac (Amorphophallus konjac) in vitro and in vivo. J Food Biochem. 2020 Dec;44
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Gao T, Jiao Y, Liu Y, Li T, Wang Z, Wang D. Protective Effects of Konjac and Inulin Extracts on Type 1 and Type 2 Diabetes. J Diabetes Res. 2019 Oct 7
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Yang D, Yuan Y, Wang L, Wang X, Mu R, Pang J, Xiao J, Zheng Y. A Review on Konjac Glucomannan Gels: Microstructure and Application. Int J Mol Sci. 2017 Oct 27
Ga naar bron
Wissenschaftliches Paper
Zhang C, Chen JD, Yang FQ. Konjac glucomannan, a promising polysaccharide for OCDDS. Carbohydr Polym. 2014 Apr
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Zhu F. Modifications of konjac glucomannan for diverse applications. Food Chem. 2018 Aug 1
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
EFSA Panel on Food Additives and Nutrient Sources added to Food (ANS), Mortensen A, Aguilar F, Crebelli R, Di Domenico A, Frutos MJ, Galtier P, Gott D, Gundert-Remy U, Lambré C, Leblanc JC, Lindtner O, Moldeus P, Mosesso P, Oskarsson A, Parent-Massin D, Stankovic I, Waalkens-Berendsen I, Woutersen RA, Wright M, Younes M, Brimer L, Christodoulidou A, Lodi F, Tard A, Dusemund B. Re-evaluation of konjac gum (E 425 i) and konjac glucomannan (E 425 ii) as food additives. EFSA J. 2017 Jun
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Kim DH, Shin DM, Seo HG, Han SG. Effects of konjac gel with vegetable powders as fat replacers in frankfurter-type sausage. Asian-Australas J Anim Sci. 2019 Aug
Ga naar bron
Recensies