Laatst bijgewerkt: 13-08-2021

Iedereen heeft wel een paar probleemzones en een paar kilo’s die hij of zij kwijt zou willen. Maar welk dieet werkt en welk dieet is geschikt voor mij? We leggen hier uit wat het 16:8 dieet is en of het voor jou werkt. Wat je moet weten over intervalvasten en hoe het voor je werkt.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Bij 16 uur vasten eet je 16 uur lang niets en dan 8 uur lang wel
  • 16 uur vasten is een dieet dat je zo lang kunt volgen als je wilt
  • Intermittent fasting moet er niet toe leiden dat je tijdens de maaltijdperiode meer gaat eten, want dan werkt het misschien niet

Definitie: Hoe werkt 16-uurs intervalvasten?

Strikt genomen is het 16:8 dieet niet echt een dieet, maar een vorm van eten. Het 16-uurs dieet is een vorm van intermittent fasting. Je mag 8 uur per dag eten, en de overige 16 uur doorbrengen. Je lichaam kan beter werken door 16 uur te rusten. Door niet te eten, houd je je insulinespiegel laag. Dit betekent dat je lichaam ongestoord kan werken en vet verbranden. (1)

Achtergrond: Wat je moet weten over 16-uurs vasten

16 uur vasten is niet beter of slechter dan andere diëten, zoals het tellen van calorieën. Maar niet iedereen houdt van jongleren met cijfers. We laten je zien hoe 16-uurs vasten werkt en of het geschikt voor je is.

Hoe werkt het 16-uurs vasten?

Bij een 16-uurs vasten verdeel je je dag in twee fasen, de eetfase en de vastenfase. De vastenfase duurt 16 uur, wat betekent dat je 16 uur lang niet eet, gedurende welke tijd je lichaam rust en je voedsel verwerkt.

De tweede fase, de eetfase, duurt 8 uur, gedurende welke tijd je mag eten. Dit betekent niet dat je 8 uur lang moet eten. Maar de maaltijden vinden plaats binnen deze 8 uur en daarna eet je 16 uur lang niets meer. (2)

Wat kan ik doen als ik tijdens de vastenfase honger voel?

Normaal zou je lichaam geen problemen moeten hebben met 16 uur niet eten. De 8 uur zijn voldoende om je dagelijkse behoeften te dekken.
Veel vocht drinken is belangrijk bij het vasten

Meestal zijn het gewoon hunkeringen die ons kwellen. Je kunt dit tegengaan door veel vocht te drinken. Je kunt op elk moment water, ongezoete thee of koffie drinken. Suikerhoudende dranken zijn echter taboe tijdens het 16-uurs vasten. In het algemeen moet je voldoende drinken. (2)

Wie moet 16 uur vasten?

16:8 is geschikt voor vrijwel iedereen. Waarom? Het is geen dieet in de zin dat je iets in het bijzonder opgeeft, maar een vorm van voeding.
16-uurs vasten is mogelijk voor elk dieet

Het maakt niet uit of je glutenvrij, veganistisch, vegetarisch of een ander dieet volgt, je kunt eten wat je wilt of wat je kunt verdragen. Alleen binnen de 8 uur. Intermittent fasting of een andere vorm van dieet is niet geschikt voor zwangere vrouwen. Jij en je kind hebben allebei voldoende energie nodig. (2)

Mag ik koffie drinken?

Het goede nieuws is dat je dat inderdaad kunt. Omdat koffie bijna geen calorieën bevat, kun je het zelfs drinken tijdens de 16 uur dat je aan het vasten bent. Dus als je ’s morgens je koffie nodig hebt, kun je die zonder problemen drinken.

16 Stunden Fasten-1

Zwarte koffie bevat geen calorieën, dus je kunt het ook tijdens het vasten drinken. Maar suiker en melk zijn taboe.
(Image source: Mike Kenneally / Unsplash)

Er is echter een klein addertje onder het gras, en dat is dat dit alleen geldt voor zwarte koffie. Melk of suiker toevoegen, bijvoorbeeld voor een latte macchiato, cappucino of de nieuwe trenddrank Dalgona Coffee, is niet toegestaan. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, heeft koffie geen invloed op je voeding. (3)

Mag ik alcohol drinken?

Ook hier hebben we goed nieuws. Ja, dat mag. Maar alleen tijdens de 8 uren waarin je voedsel eet, tijdens de 16 uren van vasten is alcohol taboe.

Wat heeft Eckart von Hirschhausen te maken met Intermittent Fasting?

TV presentator, cabaretier en arts Eckart von Hirschhausen deed zelf het 16:8 dieet. Hij zou er zo’n 10 kilo mee zijn afgevallen. Hij vond dit dieet niet uit, maar maakte het wel beroemd. De speciaal ontwikkelde app van Hirschausen is bedoeld om je te helpen met intervalvasten.

Waarom val ik niet af ondanks interval vasten?

Intermittent fasting mag geen excuus zijn om gedurende de 8 uur de klok rond te eten. Je moet je voedselinname niet verhogen alleen omdat je aan Intermittent Fasting doet. Je moet ook letten op wat je eet. Intermittent fasting werkt niet als je alleen maar junkfood eet.

Hoe lang kun je Intermittent Fasting doen?

Het leuke van 16 uur vasten is dat je zelf kunt bepalen hoe lang je ze wilt doen. Natuurlijk moet je volhouden tot je je doel bereikt hebt, of dat nu gewichtsverlies is of gewoon een reiniging voor je lichaam. Je kunt het 16 tot 8 dieet een week lang doen, een maand lang of een leven lang. Het is aan jou hoe goed het voor je werkt.

Is 16-uurs vasten gezond?

Intermittent fasting is niet alleen nuttig als je wilt afvallen, het heeft ook positieve effecten op je gezondheid in het algemeen. Studies tonen aan dat verschillende vormen van intermittent fasting het risico op ziekten als diabetes type 2, kanker en hart- en vaatziekten minimaliseren. (5)

Het is ook goed voor het verlagen van het cholesterolgehalte en de bloeddruk, en het minimaliseren van je bloedsuikerspiegel. (2) Van intermittent fasting wordt ook verondersteld dat het een positief effect heeft op de hersenen en de kans op neurologische ziekten vermindert. Men zegt ook dat het het leven verlengt als je regelmatig aan intermittent fasting doet en het verouderingsproces vertraagt. (5)

16-uurs vasten: Hoe je er een succes van maakt

Hier laten we je zien waar je op moet letten bij intervalvasten en hoe je het moet organiseren.

Hoe 16 uur vasten

De basisregel is om 16 uur te vasten en slechts 8 uur te eten. Hoe je de tijd indeelt is aan jou. Hier zijn enkele voorbeelden van hoe je je tijd kunt indelen.

Maaltijden Geschikt voor
8u-4u Geschikt als ontbijt belangrijk voor je is
9u-5u Geschikt als ontbijt belangrijk voor je is
10u-16pm Geschikt als je gemakkelijk zonder ontbijt kunt en liever ’s avonds eet
12pm-8pm Geschikt als je gemakkelijk zonder ontbijt kunt en liever ’s avonds eet

Denk eraan dat je, als je eenmaal een ritme gekozen hebt, je er natuurlijk aan moet houden. Of verleng de vastenperiode om naar een nieuwe periode over te gaan. Als je later met je etenstijd begint, maar het moeilijk vindt om van je ontbijt af te zien, kun je ’s morgens beter een koffie of ongezoete thee als vervanging nemen.

Deze voedingsmiddelen maken dat het 16:8 dieet werkt

Het voordeel van intermittent fasting is dat je niet expliciet hoeft te letten op wat je eet. Omdat je minder vaak per dag eet en één voedingsmiddel weglaat, eet je automatisch minder calorieën. Intermittent Fasting is echter geen vrijbrief om tijdens je eetmoment veel meer te consumeren dan gewoonlijk. Op dezelfde manier moet je niet alleen maar junkfood eten.

16 Stunden Fasten-2

Tijdens het 16:8 dieet kun je in principe eten wat je wilt. Je moet er echter wel voor zorgen dat je gezond eet.
(Image source: Yoav Aziz/Unsplash)

Je moet tijdens intervalvasten voedsel eten dat rijk is aan voedingsstoffen, zoals fruit, groenten en volkorenproducten. Zoals gewoonlijk moet je ongezonde vetten en suikers vermijden. (4)

Dit is wat je tijdens de 16 uur mag eten

Zwarte koffie, ongezoete thee en water zijn ook toegestaan tijdens het vasten. In het algemeen moet je veel vloeistoffen drinken, zoals water of ongezoete thee. Voor de rest mag je gedurende de 16 uur geen calorieën binnenkrijgen. Dus geen suiker in je thee of koffie of andere gezoete dranken.

Zo zou je je voorbeelddag kunnen indelen

Hoe je je dag indeelt is natuurlijk aan jou. Hier hebben we een dag gepland als voorbeeld van hoe je je tijd tijdens het 16:8 dieet zou kunnen indelen:

Time Maaltijd
7am Begin de dag met 2 grote glazen water
11am Hier kun je een klein ontbijt nemen
2pm Tijd voor de lunch
18.00 Diner
19.00 Als laatste maaltijd kun je een kleine snack nemen
18.00 Diner

Conclusie

Intermittent fasting is een effectieve manier om af te vallen. Het is niet beter of slechter dan andere diëten. Iedereen moet voor zichzelf uitmaken welke methode voor hem of haar het beste is. De 16-uurs vasten methode is geschikt voor wie niet graag calorieën telt of zonder doet. Een ander voordeel van intermittent fasting is dat het een positief effect heeft op de gezondheid.

Beeldbron: Kuprevich/ 123rf.com

Referenties (5)

1. Door R, Wie gut ist die Trend-Diät Intervallfasten?, in Apotheken Umschau,Published Feb 2020
Bron

2. Felchner C,Intervallfasten (Intermittierendes Fasten),in netdoktor.de Published Feb 2020
Bron

3. Gavrieli A, Yannakoulia M, Fragopoulou E, et al. Caffeinated coffee does not acutely affect energy intake, appetite, or inflammation but prevents serum cortisol concentrations from falling in healthy men. J Nutr. 2011;141(4):703-707. doi:10.3945/jn.110.137323
Bron

4. Iolanda Cioffi, Andrea Evangelista, Valentina Ponzo, Giovannino Ciccone, Laura Soldati, Lidia Santarpia, Franco Contaldo, Fabrizio Pasanisi, Ezio Ghigo, and Simona Bocorresponding author; Intermittent versus continuous energy restriction on weight loss and cardiometabolic outcomes: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials; J Transl Med. 2018; 16: 371.; Published online 2018 Dec 24. doi: 10.1186/s12967-018-1748-4
Bron

5. Deutsche Gesellschaft für Ernährung: Heilfasten, Basenfasten, Intervallfasten – ein Überblick. DGEinfo (2/2018) 18-25
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftlicher Artikel
Door R, Wie gut ist die Trend-Diät Intervallfasten?, in Apotheken Umschau,Published Feb 2020
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Felchner C,Intervallfasten (Intermittierendes Fasten),in netdoktor.de Published Feb 2020
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Gavrieli A, Yannakoulia M, Fragopoulou E, et al. Caffeinated coffee does not acutely affect energy intake, appetite, or inflammation but prevents serum cortisol concentrations from falling in healthy men. J Nutr. 2011;141(4):703-707. doi:10.3945/jn.110.137323
Ga naar bron
Klinische Studie
Iolanda Cioffi, Andrea Evangelista, Valentina Ponzo, Giovannino Ciccone, Laura Soldati, Lidia Santarpia, Franco Contaldo, Fabrizio Pasanisi, Ezio Ghigo, and Simona Bocorresponding author; Intermittent versus continuous energy restriction on weight loss and cardiometabolic outcomes: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials; J Transl Med. 2018; 16: 371.; Published online 2018 Dec 24. doi: 10.1186/s12967-018-1748-4
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Deutsche Gesellschaft für Ernährung: Heilfasten, Basenfasten, Intervallfasten – ein Überblick. DGEinfo (2/2018) 18-25
Ga naar bron
Recensies