Laatst bijgewerkt: 14-08-2021

Iedereen heeft deze situatie wel eens meegemaakt: Je koopt een avocado en als je hem aan het klaarmaken bent, besef je dat er een pit in de avocado zit. Dan vraag je je af of je de avocadopit wel kunt eten. Uit reflex gooi je de avocadopit echter bij het organisch afval. Immers, de pitten van vruchten zijn meestal giftig.

In dit objectieve artikel leggen we uit of het avocadopit geschikt is om te eten. We bespreken ook de eigenschappen, ingrediënten en voor- en nadelen. We laten je ook zien wat er van de avocadopit gemaakt kan worden en hoe gezond of giftig de avocadopit is.
De belangrijkste feiten in het kort

 • De avocado pit is rijker aan voedingsstoffen dan het vruchtvlees van de avocado. Dit is niets ongewoons, want bij vruchten is de pit altijd rijker aan voedingsstoffen. Niettemin bevat de avocadopit een hoog gehalte aan verschillende vitamines en waardevolle mineralen.
 • De avocadopit bevat persine. Dit is een giftige vetzuurverbinding die de avocado tegen wormen, amoeben en schimmels zou moeten beschermen. Persin vergiftiging veroorzaakt kortademigheid, hartkloppingen en braken. Persin wordt als onschadelijk voor mensen beschouwd, terwijl het voor dieren zeer giftig is.
 • Het avocadopit is eetbaar, maar er zijn belangrijke stappen nodig om het avocadopit eetbaar te maken. Bovendien is de avocadopit heel gezond voor de mens, als hij goed bereid wordt.

Zijn avocadopitten eetbaar: Wat je moet weten

Dagelijks worden miljoenen avocado’s gegeten, maar we horen bijna niets over avocadopitten. Sommigen hebben gehoord dat avocadopitten ongezond en oneetbaar zijn. Anderen weten alleen dat avocadopitten gebruikt kunnen worden om avocadobomen te planten, maar verder heeft het geen toegevoegde waarde.

Het bruine avocadopit is heel glad en erg hard. Om avocadopitten te kunnen eten, moeten bepaalde stappen gevolgd worden. Van villen tot uitlekken komt er van alles bij kijken. Je wilt immers het avocadopit eetbaar maken voor jezelf. In veel forums wordt gemeld dat het avocadopit helpt tegen kanker, diarree en oxidatie. Men zegt ook dat het gezond is voor de huid en heel goed voor cosmetica. Bovendien wordt van de ingrediënten gezegd dat ze een positief effect hebben op gewichtsverlies, het immuunsysteem en de spieren.

Welke ingrediënten zitten er in avocadopitten?

Avocadopitten bevatten ingrediënten zoals

 • Fenolische verbindingen
 • Onverzadigde vetzuren
 • Aminozuren
 • Persin
 • Koolhydraten
 • Vitamine C

Bovendien bevatten verse avocadopitten tannines en flavonoïden. Zowel verse avocadopitten als droge avocadopitten bevatten saponinen, koolhydraten, eiwitten en vitamine C (11).

Wat zijn de werkzame bestanddelen van een avocadopit?

Volgens studies is de avocadopit bedekt met een schil die veel interessante actieve stoffen bevat. De huid bevat behenylalcohol, heptacosan en dodecanoïnezuur. Het behenylalcohol komt voor in geneesmiddelen die tegen virussen werken.

Het heptacosan zou, volgens de studie, werken tegen de groei van tumorcellen. Hierdoor zou kanker zich veel langzamer verspreiden. Het actieve bestanddeel dodecanoïnezuur verhoogt de hoge dichtheid lipoproteïne, wat het risico op atherosclerose vermindert. Dit betekent dat het risico op hart- en vaatziekten afneemt (1).

avocado-kern

Het avocadopit zit vol geheimen. Er zijn maar een paar studies over de avocadopit. Toch wordt de avocadopit als heilzaam voor de gezondheid beschouwd. (congerdesign / pixabay)

Bovendien bevat de was van het avocadopit butylated hydroxytoluene, dat als voedseladditief gebruikt kan worden. Bovendien is het mogelijk de verschillende werkzame stoffen te modificeren en zo de bijwerkingen van geneesmiddelen te verlichten (1).

Hoe helpen avocadopitten tegen hypercholesterolemie?

In een andere studie werd aangetoond dat het totale cholesterolgehalte van muizen met 33 procent daalde wanneer ze avocadopitelextract innamen.
De oplosbare voedingsvezels in avocadopitelextract verlaagden het totale cholesterolgehalte.

Bovendien verlaagt de oplosbare vezel de plasma lage-densiteit lipoproteïnen (LDL cholesterol) met 39 procent. Van de plasma-lipoproteïnen met lage dichtheid wordt gezegd dat ze hypercholesterolaemie veroorzaken. Het percentage varieerde echter niet, ongeacht hoeveel avocado-extract de muizen consumeerden. Het is dus aan te raden avocadopitten te consumeren als je een hoog cholesterol hebt (2).

Het is belangrijk te vermelden dat de experimenten alleen op muizen gedaan werden en dat de resultaten niet precies op mensen kunnen worden overgebracht. Maar de onverzadigde vetzuren die in grote hoeveelheden in avocadopitten voorkomen verlagen ook het plasma-lipoproteïne met lage dichtheid en dit is aangetoond bij mensen (3).

Wanneer is een avocadopit eetbaar?

De avocado moet donkergroen van kleur zijn als hij rijp is. Ook als de avocado tekenen van schimmel of scheurtjes in de schil vertoont, raden we je af de avocadopit te eten. De avocadopit moet bruin zijn en bedekt met vezels. Controleer ook of de pit hard, dof en stabiel is voor je hem eet. De avocadopit kan rauw gegeten worden, maar we raden je aan hem te drogen om verwerking gemakkelijker te maken.

Hoe helpen avocadopitten tegen oxidatie?

Volgens de studie bevatten avocado pitten 57 procent van alle avocado antioxidanten en de schil van de avocado pit bevat 38 procent van de avocado antioxidanten. Deze antioxidanten kunnen verantwoordelijk zijn voor de hypocholesterolaemische werking. Men denkt dat de antioxidanten en voedingsvezels elkaar ondersteunen.

De antioxidanten flavonoïden, staaf, catechine en quercetine zijn wijd verspreid in de natuur en worden verondersteld de werkende antioxidanten te zijn in het avocadopit en de huid (2, 5). De antioxidanten helpen tegen oxidatie. Oxidatie produceert agressieve vrije radicalen die menselijke weefsels en mitochondriën aantasten.

Antioxidanten vangen deze radicalen op en neutraliseren ze. Als de vrije agressieve radicalen niet onderschept worden, wordt het weefsel veranderd en ontstaan er tumorcellen. Daarom zijn antioxidanten van vitaal belang (4).

Hoe helpen avocadopitten tegen kanker?

Volgens wetenschappelijk onderzoek (1) kan de groei van tumorcellen vertraagd worden als je avocadopitten eet. Dat komt omdat
De werkzame stoffen in het avocadopit kunnen tumorcellen bestrijden!

de werkzame stof heptacosan zit in avocadopitten. Bovendien kunnen avocadopitten ook kanker behandelen (1). De onverzadigde vetzuren verminderen het risico op bepaalde soorten kanker, zoals borst-, darm- en prostaatkanker (3). Bovendien werkt het avocadopit ook tegen oxidatie, dankzij het hoge gehalte aan antioxidanten. Dit voorkomt de ontwikkeling van kankercellen.

Hoe werken avocadopitten anders?

Volgens een studie werkt het avocado-zaadextract ontstekingsremmend en kan het daarom met een thee ingenomen worden om maagklachten te verlichten. Men zegt ook dat het diëten ondersteunt en helpt bij hoge bloeddruk. Bovendien zijn avocadopitten anti-bacterieel, hebben ze de chemische stof fungicide en zijn ze ook een insecticide (5).

Hoe giftig zijn avocadopitten voor mensen?

Avocadopitten bevatten de bittere stof persine. Volgens een studie wordt persine in kleine hoeveelheden onschadelijk geacht voor de mens (6).

In een andere studie kregen muizen verschillende doses avocado-zaadextract te eten. Men merkte op dat de sterfte begint bij een dosis van 500 mg/kg. De sterftekans bij een dosis van 500 mg/kg is 20 procent, vanaf 1000 mg/kg is dat 60 procent en bij een dosis van 2000 mg/kg is de sterfte 100 procent. Maar vergeet niet dat het sterftecijfer alleen te maken heeft met muizen (7).

avocado-kern

Zodra je over de avocadopit hoort, is de verontwaardiging dat de pit giftig is. In kleine hoeveelheden is de avocadopit ongevaarlijk, maar men moet niet overdrijven met de dosis. (BRRT / pixabay)

Bovendien bewijst een wetenschappelijke studie dat het gifgehalte in avocadopitten over het algemeen erg laag is (2).

Er moet echter op gewezen worden dat producten die avocadopitten bevatten niet als nieuwe voedingsmiddelen zijn goedgekeurd en daarom in Duitsland niet verkocht mogen worden (6).

Hoe giftig zijn avocadopitten voor huisdieren?

Zoals in de vorige vraag beschreven, wordt persine gevonden in avocadopitten. De bittere stof persine is giftig voor alle huisdieren. Verder bewees de studie met de muizen dat dieren na een bepaalde hoeveelheid kunnen sterven.

Samengevat: avocadopitten zijn niet goedgekeurd voor dieren. Daarom moeten avocadopitten veilig bewaard worden voor huisdieren (6, 7).

Welke andere toepassingen hebben avocadopitten?

Op veel forums en YouTube video’s worden avocadopitten gebruikt om avocadobomen te planten. Dit moet echter niet gedaan worden omdat avocadobomen in de tropen en subtropen leven. Ook worden avocadobomen tot 10 meter hoog, dus als je een 10 meter hoge serre hebt, laat dan gerust een avocadoboom groeien.

De avocadoboom is niet geschikt als kamerplant of als decoratie in de tuin, want de avocadoplant groeit langzaam en vegeteert. Avocadopitten zijn echter goed voor het verven van kleren. Dit komt omdat avocadopitten in hun geboortelanden als inkt gebruikt werden om mee te schrijven (5). De avocadopit geeft een roze tot roze kleur af. Witte kleding kan dus op maat gemaakt worden. De precieze instructies voor het verven van kleren met de avocadopit vind je in deze bron (8)

Welke cosmetische rol spelen avocadopitten?

In artikelen wordt steeds vaker vermeld dat avocadopitten verwerkt kunnen worden tot een scrubcrème, gezichtsmasker, handenwaspasta, massagevloeistof, haarconditioner en haarbehandeling. Er zijn instructies voor, maar geen studies die zeggen dat het helpt.

De massagevloeistof wordt echter vaak gebruikt voor sporters die pijnlijke spieren of verrekkingen hebben. Een studie wijst er bovendien op dat het actieve bestanddeel 2-butoxyethyl aanwezig is in verschillende cosmetische producten (1).

Wat zijn de eetbare recepten?

Omdat de avocadopit nootachtig en licht wrang smaakt, gaat hij goed samen met veel gerechten. Bovendien kun je thee zetten van avocadopitten. Je kunt avocadopitten ook toevoegen aan smoothies, shakes of deeg. De instructies zijn als volgt

 1. Snijd de pitten in kleine stukjes en droog ze. Droog ze of 3 dagen bij kamertemperatuur, of droog ze een paar minuten in de oven bij lage temperatuur.
 2. Rasp of maal de droge stukjes fijn. Dit levert een poeder van avocadopitten op.
 3. Het poeder kan nu toegevoegd worden aan smoothies, shakes, muesli of deeg. Je kunt het ook over een salade strooien. Bewaar het poeder echter niet, maar gebruik het helemaal op of droog het opnieuw.

Om thee te zetten neem je gewoon de helft van het zaad en snijdt het in stukjes. Giet dan heet water over de stukken. Na 15 minuten kun je van de thee genieten.

Wat kun je nog meer maken van avocadopitten?

In de industrie kunnen avocadopitten als plastificeermiddel gebruikt worden. Dit betekent dat synthetische producten flexibeler gemaakt kunnen worden (1). Bovendien kan avocadopittenpoeder aan shampoo worden toegevoegd om gespleten haarpunten te herstellen.

Bovendien kan van het poeder ook meel gemaakt worden, want je zou veel avocadopitten moeten gebruiken en het zou door de hoge dosis giftig kunnen zijn. Een sensatie is dat je van de avocadopitten plastic kunt maken, dat na 240 dagen gecomposteerd is. De duurzame drinkrietjes en plastic bestek zouden een antwoord kunnen zijn op de milieuvervuiling.

Wat zijn de alternatieven voor avocadopitten?

Bestrijdt Met wat actief bestanddeel
hoog cholesterol Appels, peren, zalm, walnoten, aardbeien, exercise oplosbare vezels, antioxidant vermogen
kanker mandarijnen, bosbessen, druiven, frambozen, kool, broccoli, groene thee, zonlicht, Vis tocotriënolen, vitamine E (10), salvestrolen, ellaginezuur, sulforafaan, polyfenolenmengsel, vitamine D(9)

Conclusie

Concluderend zijn avocadopitten beslist gezond, als je niet overdrijft met de hoeveelheid. Je kunt immers vergiftigd worden door een hoge dosis. Daarom zijn avocadopitten geen voedsel, maar eerder medicijn. Het heeft gezonde werkzame bestanddelen die je eenmaal per week kunt innemen.

Deze werkzame bestanddelen zijn echter ook in andere voedingsmiddelen aanwezig en men geeft hieraan liever de voorkeur als men zich op de werkzame bestanddelen wil concentreren. Dus als je een avocado koopt, moet je de avocadopit niet meteen weggooien, maar bewaren. De avocadopit kan op veel verschillende manieren gebruikt worden. Maar producten met avocadopitten zijn in Duitsland nog steeds verboden.

Fotobron: 38153204/123rf

Referenties (11)

1. 254th National Meeting & Exposition of the American Chemical Society (ACS)
Bron

2. Pahua-Ramos ME et al., Hypolipidemic effect of avocado (Persea americana Mill) seed in a hypercholesterolemic mouse model, Plant Foods Hum Nutr. 2012 Mar;67(1):10-6. doi: 10.1007/s11130-012-0280-6
Bron

3. Sarah Schocke, ungesättigte Fettsäuren, netdoktor.de, 2016
Bron

4. Oxidation - Funktionen, Aufgabe & Krankheiten, medlexi.de , 2019
Bron

5. Dabas D, Shegog RM, Ziegler GR, Lambert JD. Avocado (Persea americana) seed as a source of bioactive phytochemicals. Curr Pharm Des. 2013;19(34):6133-40. doi: 10.2174/1381612811319340007. PMID: 23448442.
Bron

6. klartext-nahrungsergängzungsmittel, Avocadokerne? Lieber nicht!, Verbraucherzentrale.de, 2020
Bron

7. Padilla, Eduardo & Martinez-Velazquez, Moises & Flores-Fernández, José & Villanueva, Socorro. (2013). Acute Toxicity and Genotoxic Activity of Avocado Seed Extract (Persea americana Mill., c.v. Hass). TheScientificWorldJournal. 2013. 245828. 10.1155/2013/245828.
Bron

8. Kathryn Davey, Dyeing with natural dyes/Avocado pits, Mai 2016
Bron

9. Europäische Kommission, Antikrebswirkung von Vitamin D in neuer Studie bestätigt, 2009
Bron

10. Institute of Medicine (US) Panel on Dietary Antioxidants and Related Compounds. Dietary Reference Intakes for Vitamin C, Vitamin E, Selenium, and Carotenoids. Washington (DC): National Academies Press (US); 2000. 6, Vitamin E
Bron

11. Henry, Leonia & Mtaita, Upendo & Kimaro, Catherine. (2015). Nutritional efficacy of avocado seeds. Global Journal of Food Science and Technology. 3. 192-196.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftlicher Artikel
254th National Meeting & Exposition of the American Chemical Society (ACS)
Ga naar bron
Wissenschaftliche Untersuchung
Pahua-Ramos ME et al., Hypolipidemic effect of avocado (Persea americana Mill) seed in a hypercholesterolemic mouse model, Plant Foods Hum Nutr. 2012 Mar;67(1):10-6. doi: 10.1007/s11130-012-0280-6
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Sarah Schocke, ungesättigte Fettsäuren, netdoktor.de, 2016
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Oxidation - Funktionen, Aufgabe & Krankheiten, medlexi.de , 2019
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Dabas D, Shegog RM, Ziegler GR, Lambert JD. Avocado (Persea americana) seed as a source of bioactive phytochemicals. Curr Pharm Des. 2013;19(34):6133-40. doi: 10.2174/1381612811319340007. PMID: 23448442.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
klartext-nahrungsergängzungsmittel, Avocadokerne? Lieber nicht!, Verbraucherzentrale.de, 2020
Ga naar bron
Wissenschaftliche Untersuchung
Padilla, Eduardo & Martinez-Velazquez, Moises & Flores-Fernández, José & Villanueva, Socorro. (2013). Acute Toxicity and Genotoxic Activity of Avocado Seed Extract (Persea americana Mill., c.v. Hass). TheScientificWorldJournal. 2013. 245828. 10.1155/2013/245828.
Ga naar bron
Anleitung zur Färbung
Kathryn Davey, Dyeing with natural dyes/Avocado pits, Mai 2016
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Europäische Kommission, Antikrebswirkung von Vitamin D in neuer Studie bestätigt, 2009
Ga naar bron
Wissenschaftliche Untersuchung
Institute of Medicine (US) Panel on Dietary Antioxidants and Related Compounds. Dietary Reference Intakes for Vitamin C, Vitamin E, Selenium, and Carotenoids. Washington (DC): National Academies Press (US); 2000. 6, Vitamin E
Ga naar bron
Wissenschaftliche Untersuchung
Henry, Leonia & Mtaita, Upendo & Kimaro, Catherine. (2015). Nutritional efficacy of avocado seeds. Global Journal of Food Science and Technology. 3. 192-196.
Ga naar bron
Recensies