Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

27Bestede uren

15Beoordeelde onderzoeken

82Verzamelde opmerkingen

Of het nu in het koude seizoen is, bij een verkoudheid of bij koekjes en cake, thee is een van de populairste en meest veelzijdige warme dranken ter wereld. Maar welke soorten thee zijn er en hoe kun je thee van hoge kwaliteit herkennen?

In onze theetest 2021 stellen we de beste producten uit elke categorie voor. We geven je ook belangrijke tips en trucs over thee. Of het nu theezakjes of losse thee zijn, bij ons vind je de beste thee op de markt.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Thee is een van de populairste en gezondste opgietdranken ter wereld. Modieuze drankjes, zoals matcha thee of chai latte, zijn een alternatief voor koffie en zijn erg populair.
 • De bekendste soorten thee zijn witte thee, groene thee en zwarte thee. Speciale soorten, zoals oolong, pu erh of gele thee, daarentegen, zijn misschien moeilijker te vinden.
 • Naargelang je theezakjes of losse thee kiest, moet je rekening houden met de prijs van verschillende accessoires, zoals een theezeefje of theepapier.

Thee: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je thee koopt

Welke thee je moet kopen hangt af van verschillende factoren, zoals je smaak, of je gasten verwacht, enz. We raden je aan verschillende theesoorten te kopen. We raden je aan verschillende soorten thee te kopen, zodat je beter kunt uitproberen wat je lekker vindt en ook verder kunt experimenteren.

Kanne und Glas mit Tee

Thee komt in verschillende vormen, afhankelijk van je voorkeur. Afhankelijk van de soort, de duur van de gisting en de toevoeging van extra kruiden, kun je heel verschillende smaken krijgen. Vrouwen die zwanger zijn moeten ook rekening houden met het cafeïnegehalte van de bepaalde theesoort. (Foto: ivabalk / pixabay.com)

Welke theesoorten zijn het populairst?

In het Westen en in de Ottomaanse landen (Turkije, Iran…) is zwarte thee de meest populaire thee. In het Verre Oosten, Azië, is het groene thee. Als je thee voor gasten bestelt, houd dan zeker rekening met de respectieve culturen.

Wist je dat er ook expliciete theeën zijn om af te vallen?

Er zijn bedrijven die opscheppen met specifieke claims over detoxen en afvallen. Conventionele theeën, met hun natuurlijke ingrediënten, zijn echter voldoende om je te helpen afvallen.

Welke thee voor de samovar?

De meeste samovars werden ontworpen naar Russische of Turkse modellen. In deze landen is het vooral zwarte thee die gedronken wordt. Daarom zijn de meeste samovars ook optimaal ontworpen voor zwarte thee, “chay”.

Theebladeren zijn ook geschikter dan theezakjes. In principe moet je echter geen problemen hebben met andere soorten thee. Het enige waar je op moet letten is het looizuurgehalte van de theeën die je in de samovar wilt maken.

Is thee gezond?

Van thee wordt gezegd dat het allerlei therapeutische werkingen heeft, waarvan sommige bewezen zijn. Als je een thee wilt tegen verkoudheid of andere gezondheidsaandoeningen, is groene thee het beste.

Wist je dat een volwassen persoon minstens 2,5 liter water per dag moet drinken?

Veel water drinken is onder andere belangrijk om af te vallen. Je kunt je waterinname ook aanvullen met lekkere, gezonde thee. Het belangrijkste is dat je minstens 2,5 liter vocht drinkt.

Hoeveel kost een pak thee?

Thee is een relatief goedkope drank. De prijs begint vanaf een paar euro en kan wat oplopen, afhankelijk van de herkomst, soort, grootte, enz.

Glastasse mit Tee

Zwarte thee in zijn pure vorm, maar ook in combinatie met kruiden en gedroogde vruchten, is in Europa een zeer populaire aftrekdrank. Assam, Ceylon en Darjeeling zijn de bekendste soorten en teeltgebieden. (Foto: Myriams-Fotos / pixabay.com)

Waar moet ik op letten bij het bereiden van thee?

Je kunt je thee verfijnen met verschillende toevoegingen, afhankelijk van je smaak. Je kunt er bijvoorbeeld honing, melk of kaneel aan toevoegen. In Rusland is het ook populair om de thee met jam te zoeten. Een ander ding om te onthouden is dat je de thee drie tot vijf minuten moet laten trekken.

Helaas is er geen eenduidig recept voor het zetten van thee. Elke thee heeft zijn eigen thee nodig. Gebruik de volgende tabel om te zien hoe je je favoriete thee moet bereiden:

Theesoort Temperatuur Inweektijd
Witte theea 80°C 2-5 min
Groene theea 80°C 1-3 min
Oolong 80°C 2-3 min
Zwarte theea 100°C 4 min
Kruiden- en vruchtentheea 100°C 3-6 min

Besluit: Welke soorten thee zijn er en welke is geschikt voor jou?

Over het algemeen wordt onderscheid gemaakt tussen twee verschillende soorten theebereiding

 • Theezakjes
 • Losse thee

In het volgende worden de voor- en nadelen van beide soorten gebruik nader bekeken. De vraag welke bereidingswijze de juiste is voor de gebruiker komt aan de orde. Factoren bij de beslissing zijn o.a. prijs, praktische bruikbaarheid en individuele factoren.

Waarin onderscheidt een theezakje zich en wat zijn de voor- en nadelen?

Theezakjes bieden veel voordelen. Een ervan is de handige hanteerbaarheid. Je kunt het zakje gewoon in de beker doen en hoeft er alleen water bij te doen. Er zijn geen andere hulpmiddelen nodig. Deze eenvoud is vooral voordelig voor restaurants en hotels. Omdat er geen gereedschap nodig is, zijn theezakjes ook heel schoon in gebruik omdat ze verzegeld zijn. Dit voorkomt ook dat het aroma ontsnapt.

Een ander groot pluspunt is het bewaren van het theezakje. Dit betekent dat verschillende soorten in één theedoos bewaard kunnen worden zonder dat de smaken zich vermengen.

Voordelen
 • Handig in gebruik
 • Schoon gebruik
 • Aroma gaat niet verloren
 • Bewaren in theedozen
Nadelen
 • Theestof en mogelijk smaakverlies bij goedkope producten
 • Kleinere keuze aan soorten
 • Hoeveelheid kan niet flexibel gedoseerd worden
 • Bekerprijs hoger dan voor losse thee

Er zijn echter ook enkele nadelen. Bij goedkope producten kan het gebeuren dat er theestof in het zakje zit of dat de smaak verloren gaat als het product te weinig ruimte in het zakje heeft. Hoewel de verscheidenheid aan theezakjes de laatste jaren is toegenomen, is ze nog steeds niet zo uitgebreid als bij losse thee.

Een ander nadeel is dat de dosering van thee minder flexibel is dan bij losse thee. Bovendien is de prijs voor kopjes hoger dan voor losse thee. Dit is de prijs van gemak.

Waarin onderscheidt losse thee zich en wat zijn de voor- en nadelen?

Losse thee biedt verschillende voordelen. Een ervan is dat de hoeveelheden beter gedoseerd kunnen worden en dus beter aan de behoeften van de consument aangepast kunnen worden. Bovendien is de variëteit aan thee groter dan bij thee in zakjes. Dit betekent dat in theewinkels individuele composities kunnen worden samengesteld. Dit varieert van goedkope tot bijzonder dure producten.

De bereiding met losse thee is origineler en zo kan de klassieke theetijd gevierd worden. Een voorbeeld hiervan is de Oost-Friese theecultuur. Een ander voordeel is dat de prijs per kopje lager is dan voor losse thee.

Voordelen
 • Hoeveelheid kan flexibel gedoseerd worden
 • Grote keuze
 • Individuele mengsels
 • Bekerprijs lager
 • Theebereiding origineler
Nadelen
 • Inspanning en tijd
 • Hulpmiddelen nodig
 • Schoonmaken van hulpmiddelen
 • Bewaren tijdrovender

Er zijn ook enkele nadelen aan losse thee. Aan de ene kant is de inspanning groter. Vooral op gebieden als de horeca, waar efficiëntie belangrijk is, is het minder geschikt. Bovendien zijn voor de bereiding enkele gereedschappen nodig. Dat kunnen theefilters zijn, een theezeef of een thee-ei. Er is ook een risico dat er theebladeren in de thee terechtkomen als het gereedschap niet goed gebruikt wordt.

Theefilters kunnen maar één keer gebruikt worden en het thee-ei of de theezeef moet na gebruik schoongemaakt worden. Het bewaren van de thee is ingewikkelder. Elke soort heeft een eigen blik nodig, zodat de smaken niet vermengen.

Interessante feiten over thee

Waar is thee van gemaakt?

Strikt genomen zijn alle theesoorten afkomstig van de Camille theeplant. Verschillende soorten thee ontstaan door de productie of bewerking van de geoogste bladeren.

Bijvoorbeeld, in het geval van zwarte thee wordt de thee gefermenteerd, d.w.z. hij wordt geplet, gebogen, enz. zodat de celstructuur afbreekt. Dit is om de smaak van de thee te intensiveren.

Daarom worden kruiden- of vruchtenthee niet direct als thee ingedeeld, maar als infusie. Maar dat is het hem nu juist, uiteindelijk hangt het allemaal van je smaak af.

Welke soorten thee zijn er?

Hoewel er over de indeling wat onenigheid bestaat, spreekt men over het algemeen van de volgende zes verschillende soorten thee

 • Witte thee
 • Groene thee
 • Gele thee
 • Oolong
 • Zwarte thee
 • Pu Erh

Wat is de geschiedenis van thee?

Thee heeft een geschiedenis die duizenden jaren teruggaat, want het werd al eeuwen voor Christus in geschriften vermeld. Het is waarschijnlijk in China ontstaan.

Matcha Tee Zubereitung

Matcha is een fijngemalen groene thee die gebruikt wordt bij Japanse theeceremonies. Deze thee is een van de oudste soorten en is erg duur door de ingewikkelde bereiding. De laatste jaren wordt matcha ook steeds meer gebruikt in trendy drankjes. (Foto: dungthuyvunguyen / pixabay.com)

De triomftocht van de thee trok daarna door Azië, het tegenwoordige Rusland/Oost-Europa en dan naar het Westen. Maar thee werd pas echt populair in het Westen in de 17de eeuw. Vandaag is thee, na water, de meest populaire drank ter wereld.

Fotokrediet: 35136714-klenova / 123RF

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies