Laatst bijgewerkt: 15-08-2021

Pasta op zich maakt je niet direct dik. In feite kan gezegd worden dat pasta met mate zelfs heel gezond kan zijn. Ze bevatten veel belangrijke voedingsstoffen. Het zijn vooral de bijgerechten en sauzen die bij pasta geserveerd worden die je dik maken. Er wordt bijvoorbeeld te veel roomsaus of te veel kaas geconsumeerd. Als gevolg daarvan komen de meeste mensen aan.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Het woord pasta is slechts een verzamelnaam. Het staat voor een groot aantal pastaproducten, die bijna allemaal van gemalen graan gemaakt zijn. Noedels kunnen er heel verschillend uitzien. De meeste soorten worden onderscheiden door hun vorm en grootte.
 • Pasta is een zeer prestigieus voedsel. Een van de redenen kan zijn dat het gemakkelijk en snel te bereiden is. Een andere reden is dat pasta erg goedkoop is.
 • Pasta op zich kan heel gezond zijn en het bevat bijna geen vet.

Koolhydraten Pasta: Wat je moet weten

Van pasta word je dus niet dik. Integendeel, ze kunnen heel gezond zijn voor het menselijk lichaam en veel voedingsstoffen bevatten.

Wat zijn goede en wat zijn slechte koolhydraten?

Het menselijk lichaam heeft koolhydraten nodig om te overleven. Te veel koolhydraten kunnen echter tot zwaarlijvigheid leiden. Koolhydraten kunnen verdeeld worden in goede en slechte. In het volgende gedeelte vertellen we je welke voedingsmiddelen goede koolhydraten bevatten en welke slechte koolhydraten.

 • Verwerkte suiker: Chocolade en andere zoetigheden
 • Witte bloem: Witte broden
 • Tarweproducten: Muesli, pizza, pasta

Voorbeelden van goede koolhydraten zijn:

 • Bladsalades, courgettes, komkommers, broccoli, suikererwten
 • Walnoten, hazelnoten, pistachenoten
 • Vruchten, druiven, bananen
 • Volkoren pasta
 • Linzen & bonen
 • Volkoren brood & havermout

Je kunt snel en gemakkelijk afvallen met deze goede koolhydraten.

Hoe gezond is pasta?

Pasta bevat veel plantaardige eiwitten. Het bevat ook veel ijzer en kalium. Bijvoorbeeld, 100 gram rauwe tarwepasta heeft 13 gram eiwit en 1,5 milligram ijzer. Er kan gezegd worden dat pasta vrij gezond is en bijna geen vet bevat.

Welke pasta heeft de minste calorieën?

Koolhydraatarme pasta heeft de minste calorieën. Met 37 gram per 100 gram heeft pasta die uitsluitend van kikkererwten gemaakt is veel minder koolhydraten dan tarwepasta. Kikkererwtennoedels lijken erg op linzennoedels. Beide hebben veel vezels en onverzadigde vetzuren.

Welke pasta is het gezondst?

Er zijn veel soorten pasta. bijgevolg zijn er soorten die sterk verschillen in hun voedingswaarde. Er zijn ijssoorten die veel meer calorieën en koolhydraten bevatten dan andere soorten pasta.

Niet alle noedels hebben dezelfde voedingswaarden.

Eiernoedels, bijvoorbeeld, bevatten de meeste koolhydraten. Zoals de naam van deze noedels doet vermoeden, zitten er eieren in. Noedels zijn heel goed te vergelijken met spaghetti.

Noedels zijn lang niet zo ongezond als je denkt. (Image source: Chuttersnap / Unsplash)

Behalve eiernoedels zijn er ook volkoren noedels. Deze bevatten veel voedingsvezels. Als gevolg daarvan geeft volkoren pasta je langer een verzadigd gevoel. Daarom is volkoren pasta ideaal voor een gezonde voeding en ook perfect voor diëten.

Wat heeft meer koolhydraten: rijst of pasta?

Rijst is, net als pasta, erg rijk aan voedingsstoffen. Bovendien bevat rijst, net als pasta, veel ijzer, zink, magnesium en B vitamines. Al deze dingen versterken het immuunsysteem en zijn belangrijk voor een gezonde voeding en ook voor sterke zenuwen.

Niettemin hebben noedels meer koolhydraten en ook een hoger vetgehalte dan gewone rijst. Toch zijn beide voedingsmiddelen heel gezond en vormen ze een ideale basis voor een gezonde voeding. Wel kan gezegd worden dat volkoren pasta iets gezonder is dan rijst, wat schadelijke stoffen betreft.

Bevat volkoren spaghetti minder calorieën dan gewone spaghetti?

De insulineproductie na de maaltijd is bij volkoren pasta beduidend lager dan bij gewone pasta.
Volkoren pasta vult beter en gaat langer mee dan gewone pasta.

Hieruit kan geconcludeerd worden dat volkoren pasta waardevoller is en minder calorieën bevat dan gewone spaghetti. De reden voor deze listigheid is dat volkoren pasta meestal steviger is en dat je veel meer moet kauwen voor je de pasta doorslikt.

Normale noedels vereisen minder kauwen. Een nadeel van volkoren pasta is dat hij duurder is dan andere soorten pasta.

Kun je afvallen met een koolhydraat pasta dieet?

De meeste mensen denken dat pasta een “dikmakend voedsel” is. Maar zoals eerder uitgelegd, bevat pasta veel goede voedingsstoffen, vitamines en andere gezonde vezels. De mythe dat koolhydraten dik maken kan ontkracht worden. Men heeft ontdekt dat pasta je zelfs kan helpen afvallen. Het enige is dat je bijgerechten en zware, vette sauzen moet vermijden.

Wat zijn de koolhydraatarme alternatieven voor pasta ?

Als je niet de grootste fan bent van gewone noedels, laat je in het volgende gedeelte kennismaken met drie goede alternatieven.

Konjac noedels

Konjac noedels zijn een koolhydraatarme pasta. Ze bevatten heel weinig calorieën en zijn ideaal voor mensen die net met een dieet beginnen. Konjac noedels worden gemaakt van slechts drie ingrediënten. Dit zijn: Water, stabilisator en meel van de konjacwortel. Bovendien zijn konjac noedels glutenvrij.

Kikkererwten

noedels Kikkererwten noedels zijn bijzonder rijk aan eiwitten. Ze zijn ook een van de pasta’s met het laagste vetgehalte. Ze bevatten heel weinig calorieën in vergelijking met andere soorten pasta. Deze noedels zijn perfect voor Aziatische gerechten en bevatten ook veel vezels. Ze hebben ook de eigenschap dat je lang vol blijft en dat je bloedsuikerspiegel niet snel stijgt na het eten ervan.

Rode linzen

pasta Rode linzen pasta bevat heel weinig calorieën en wordt in warm water al na korte tijd gekookt. Deze pastasoort bestaat hoofdzakelijk uit gedroogde peulvruchten. Het belangrijkste kenmerk van rode linzenpasta heet “slow-carb”. Dit betekent dat, net als bij kikkererwtenpasta, de bloedsuikerspiegel maar heel langzaam stijgt na het eten ervan. Net als kikkererwtennoedels is ook rode linzenpasta zeer eiwitrijk en wordt het meest geserveerd in Aziatische gerechten.

Conclusie

De meeste mensen denken dat ze geen noedels of andere pasta mogen eten als ze op dieet zijn. Maar pasta is eigenlijk heel gezond en bevat niet bijzonder veel calorieën. Bijgerechten zoals kaas- of roomsauzen maken echter van het eten een voedingsstoffenbom.

Beeldbron: Jorge Zapata / Unsplash

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies