
Pasta op zich maakt je niet direct dik. In feite kan gezegd worden dat pasta met mate zelfs heel gezond kan zijn. Ze bevatten veel belangrijke voedingsstoffen. Het zijn vooral de bijgerechten en sauzen die bij pasta geserveerd worden die je dik maken. Er wordt bijvoorbeeld te veel roomsaus of te veel kaas geconsumeerd. Als gevolg daarvan komen de meeste mensen aan.
De belangrijkste feiten in het kort
- Het woord pasta is slechts een verzamelnaam. Het staat voor een groot aantal pastaproducten, die bijna allemaal van gemalen graan gemaakt zijn. Noedels kunnen er heel verschillend uitzien. De meeste soorten worden onderscheiden door hun vorm en grootte.
- Pasta is een zeer prestigieus voedsel. Een van de redenen kan zijn dat het gemakkelijk en snel te bereiden is. Een andere reden is dat pasta erg goedkoop is.
- Pasta op zich kan heel gezond zijn en het bevat bijna geen vet.
Koolhydraten Pasta: Wat je moet weten
Van pasta word je dus niet dik. Integendeel, ze kunnen heel gezond zijn voor het menselijk lichaam en veel voedingsstoffen bevatten.
Wat zijn goede en wat zijn slechte koolhydraten?
- Verwerkte suiker: Chocolade en andere zoetigheden
- Witte bloem: Witte broden
- Tarweproducten: Muesli, pizza, pasta
Voorbeelden van goede koolhydraten zijn:
- Bladsalades, courgettes, komkommers, broccoli, suikererwten
- Walnoten, hazelnoten, pistachenoten
- Vruchten, druiven, bananen
- Volkoren pasta
- Linzen & bonen
- Volkoren brood & havermout
Je kunt snel en gemakkelijk afvallen met deze goede koolhydraten.
Hoe gezond is pasta?
Welke pasta heeft de minste calorieën?
Welke pasta is het gezondst?
Niet alle noedels hebben dezelfde voedingswaarden.
Eiernoedels, bijvoorbeeld, bevatten de meeste koolhydraten. Zoals de naam van deze noedels doet vermoeden, zitten er eieren in. Noedels zijn heel goed te vergelijken met spaghetti.
Behalve eiernoedels zijn er ook volkoren noedels. Deze bevatten veel voedingsvezels. Als gevolg daarvan geeft volkoren pasta je langer een verzadigd gevoel. Daarom is volkoren pasta ideaal voor een gezonde voeding en ook perfect voor diëten.
Wat heeft meer koolhydraten: rijst of pasta?
Niettemin hebben noedels meer koolhydraten en ook een hoger vetgehalte dan gewone rijst. Toch zijn beide voedingsmiddelen heel gezond en vormen ze een ideale basis voor een gezonde voeding. Wel kan gezegd worden dat volkoren pasta iets gezonder is dan rijst, wat schadelijke stoffen betreft.
Bevat volkoren spaghetti minder calorieën dan gewone spaghetti?
Hieruit kan geconcludeerd worden dat volkoren pasta waardevoller is en minder calorieën bevat dan gewone spaghetti. De reden voor deze listigheid is dat volkoren pasta meestal steviger is en dat je veel meer moet kauwen voor je de pasta doorslikt.
Normale noedels vereisen minder kauwen. Een nadeel van volkoren pasta is dat hij duurder is dan andere soorten pasta.
Kun je afvallen met een koolhydraat pasta dieet?
Wat zijn de koolhydraatarme alternatieven voor pasta ?
Als je niet de grootste fan bent van gewone noedels, laat je in het volgende gedeelte kennismaken met drie goede alternatieven.
Konjac noedels
Konjac noedels zijn een koolhydraatarme pasta. Ze bevatten heel weinig calorieën en zijn ideaal voor mensen die net met een dieet beginnen. Konjac noedels worden gemaakt van slechts drie ingrediënten. Dit zijn: Water, stabilisator en meel van de konjacwortel. Bovendien zijn konjac noedels glutenvrij.
Kikkererwten
noedels Kikkererwten noedels zijn bijzonder rijk aan eiwitten. Ze zijn ook een van de pasta’s met het laagste vetgehalte. Ze bevatten heel weinig calorieën in vergelijking met andere soorten pasta. Deze noedels zijn perfect voor Aziatische gerechten en bevatten ook veel vezels. Ze hebben ook de eigenschap dat je lang vol blijft en dat je bloedsuikerspiegel niet snel stijgt na het eten ervan.
Rode linzen
pasta Rode linzen pasta bevat heel weinig calorieën en wordt in warm water al na korte tijd gekookt. Deze pastasoort bestaat hoofdzakelijk uit gedroogde peulvruchten. Het belangrijkste kenmerk van rode linzenpasta heet “slow-carb”. Dit betekent dat, net als bij kikkererwtenpasta, de bloedsuikerspiegel maar heel langzaam stijgt na het eten ervan. Net als kikkererwtennoedels is ook rode linzenpasta zeer eiwitrijk en wordt het meest geserveerd in Aziatische gerechten.
Conclusie
De meeste mensen denken dat ze geen noedels of andere pasta mogen eten als ze op dieet zijn. Maar pasta is eigenlijk heel gezond en bevat niet bijzonder veel calorieën. Bijgerechten zoals kaas- of roomsauzen maken echter van het eten een voedingsstoffenbom.
Beeldbron: Jorge Zapata / Unsplash