
Onze selectiecriteria
Welkom bij onze grote zoete rode wijn test 2023. Hier stellen we alle zoete rode wijnen die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.
We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste rode wijn voor je te vinden. Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids.
Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een zoete rode wijn wilt kopen.
Belangrijk om te weten
- Lovely red wine is een halfzoete, milde rode wijn met een restzoetheid van minder dan 45g/liter.
- Hij past bijzonder goed bij donker vlees, zachte kazen en desserts.
- Zoete rode wijn wordt vaak onderschat, maar kan een bijzondere smaakervaring bieden.
Beste Zoete rode wijn: Onze selectie
Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een heerlijke rode wijn koopt
Als je geïnteresseerd bent in een heerlijke rode wijn, kun je je voor de aankoop enkele van de volgende vragen stellen. We beantwoorden je vragen om je te helpen de beste rode wijn voor je te vinden.
Wat is een zoete rode wijn?
Een zoete rode wijn is een rode wijn met een restsuikergehalte van minstens 18 en hoogstens 45 g per liter.
Tijdens het rijpingsproces van de druif ontstaan fructose, glucose en zuren zoals wijnsteenzuur of appelzuur. Deze laatste nemen af naarmate de druiven rijpen, maar het suikergehalte neemt toe.
Als de druiven uiteindelijk gefermenteerd zijn, wordt uit de suiker alcohol gemaakt met behulp van gistbacteriën.
Maar als halfdroge of zoete wijn het doel is, moet het gistingsproces gestopt worden door de wijn te filteren en/of te steriliseren.
Dit kan ook bereikt worden door zwavel of ongegiste most toe te voegen. Hierdoor blijft er meer suiker in de wijn over, dat dan restsuikergehalte wordt genoemd en de wijn zijn zoetheid geeft.
Voor wie is zoete rode wijn geschikt?
Een zoete rode wijn heeft ook een lager alcoholgehalte dan een droge rode wijn. Zoete rode wijn biedt een elegante zoetheid, de smaak wordt beschreven als aangenaam drinkbaar, fluweelachtig en sappig.
Van fruitig-frisse aroma’s tot bessenaroma’s en zelfs kruidige aroma’s, de verschillende soorten wijn bieden een breed scala aan smaakervaringen.
Zoete rode wijn overtuigt meestal met een fruitige, aangenaam zoete of zelfs bessige toon.
In principe trekken zoete rode wijnen vaak minder aandacht dan zoete witte wijnen, maar in Duitsland zijn ze vooral populair tijdens het koude seizoen. Hier vind je druivensoorten als Pinot Noir, Dornfelder en Portugieser. In Italië serveert men Merlot of Barbera.
Hoewel een zoete rode wijn dezelfde maximumwaarde aan restsuiker heeft, is hij vaak minder zoet dan een zoete witte wijn, want de samenstelling van wijnsteenzuur, restsuiker en alcoholgehalte heeft een essentiële invloed op de smaak.
Bij zoete rode wijn zijn er ook de zogenaamde tannines, die de plantaardige tannines uit de schil van de rode druiven beschrijven, waardoor zoete rode wijn minder zoet smaakt dan zoete witte wijn.
Een hoge kwaliteit wordt vaak toegeschreven aan droge wijnen, maar zoete en zoete wijnsoorten hebben heel vaak een uitstekende kwaliteit, omdat de druiven door de lange rijpingsperiode streng geselecteerd worden.
Lovely rode wijn is je perfecte metgezel voor een gezellige avond met vrienden of zelfs je volgende barbecuefeest.
Als je een liefhebber bent van donker vlees, moet je zeker een combinatie met zoete rode wijn proberen. Ook als je een zoetekauw bent, kan zoete rode wijn een bijzondere traktatie zijn bij desserts.
Heerlijke rode wijn is ook populair als aperitief en is bijzonder geschikt om los van eten te drinken. Voor een heerlijke zelfgemaakte glühwein uit de glühweinpot kun je echter beter een droge wijn gebruiken.
Hoeveel kost zoete rode wijn?
Wat zijn de alternatieven voor zoete rode wijn?
Smaakelement | Aroma’s | Spijs | Voorbeeld variëteit |
---|---|---|---|
Rood zoet | Weelderig, vol, krachtig | Zware desserts of sterk gekruide kaas | Dornfelder zoet, Port, Cabernet Dorsa |
Rood halfdroog | Licht restzoet, smakelijk, mild, zacht | Lichte, fijn gekruide gerechten, gegrilde vis, kaas | Portugieser halfdroog, Monastrell, Lambrusco |
Rood droog | Berry, tannine, sterk, fruitig | Beef roulades, gebraden kalfsvlees, wild, sterke vis | Zweigelt, Cabernet Sauvignon, Trollinger droog |
Wit zoet/zoet | Zoet, racy, fruitig | Zoetzure en kruidige gerechten, Fruitige desserts, Kaas | Gewürztraminer, Scheurebe, Riesling zoet |
Besluit: Welke soorten zoete rode wijn zijn er en welke is geschikt voor jou?
Als je een zoete rode wijn wilt kopen, is het belangrijk uit te zoeken welke smaak het beste bij je past. In het volgende laten we je kennismaken met drie verschillende druivensoorten, hun aroma’s en geschikte combinaties met eten:
- Pinot Noir.
- Dornfelder.
- Merlot.
Wat zijn de kenmerken van zoete Pinot Noir en wat zijn de voor- en nadelen ervan?
De blauwe Pinot Noir wordt ook wel “Pinot noir” genoemd en is een van de belangrijkste en edelste druivensoorten. Meestal wordt hij vergist tot een droge wijn, maar vanwege zijn fruitige karakter wordt er ook steeds vaker een zoete wijn van gemaakt.
De zoete Pinot Noir is een donkerrode wijn vol karakter en drinkbaarheid met een aangename, subtiele zoetheid. Aroma’s die doen denken aan frambozen worden vaak genoemd.
De wijn past bij veel dingen, bijvoorbeeld bij mediterrane of vegetarische gerechten, tot en met exotische gerechten of kaas.
Waarin onderscheidt zoete Dornfelder zich en wat zijn de voor- en nadelen?
De Dornfelder druivensoort is nog een betrekkelijk jonge wijnsoort; hij ontstond pas in 1955 uit een kruising van oudere wijnsoorten. Deze wijn heeft een diepe donkere kleur en een milde, goed verdraagbare zuurgraad, waardoor hij geschikt is voor wijnkenners met een gevoelige maag.
De smaak bevat vaak fruitige (bijvoorbeeld zure kers, braam), soms nootachtige tot kruidige tonen en biedt een fluweelzachte, harmonieuze smaakervaring.
Deze wijn wordt steeds populairder. Wat eten betreft gaat de wijn goed samen met gebraad, gevogelte, paddestoelengerechten of stevige maaltijden of stevige vespers.
Waarin onderscheidt zoete Merlot zich en wat zijn de voor- en nadelen?
Merlot, afkomstig uit Frankrijk, is een van de populairste rode wijnsoorten. Intussen zijn er ook heel goede Merlot wijnen in Duitsland en Italië. Merlot is een vroegrijpende soort met weinig tannines. De donkerrode kleur past bij de smaak van pruimen en kersen.
Merlot heeft ook een lage zuurgraad en belichaamt zo een zachte, volle wijn die naarmate hij rijpt fruitige tonen verruilt voor kruidige aroma’s. Een zoete Merlot past het best bij lichte gerechten, terwijl kruidige gerechten de smaak maskeren. Merlot is ook een perfecte plezierwijn.
Hier volgt weer een overzicht van de gepresenteerde soorten:
Ras | Smaak | Spijs |
---|---|---|
Pinot Noir | Fruitig, framboos, zijdeachtig, zacht | Mediterrane gerechten, kort gebraad, vegetarische en exotische gerechten, kaas |
Dornfelder | Mild, harmonieus zoet-zuur samenspel, fruitig, nootachtig, kruidig, fluweelachtig | Braadstukken, gevogelte met donkere saus, paddestoelengerechten, hartige gerechten, stevige vespers |
Merlot | Pruimig, kersen, zacht, vol | Mediterrane keuken, lichte gerechten, desserts |
Koopcriteria: Gebruik deze factoren om zoete rode wijn te vergelijken en te evalueren
De belangrijkste factoren waarmee je rekening moet houden als je beslist welke zoete rode wijn je wilt kopen zijn de volgende:
- Plaats van herkomst.
- Kwaliteit.
- Vintage.
- Prijs.
- Proef.
Dit gedeelte legt uit waar je vooral op moet letten bij de afzonderlijke criteria.
Plaats van herkomst
De kwaliteit van wijnen is vaak te danken aan hun plaats van herkomst. Men zegt dat hoe traditioneler de wijnmakerij, hoe beter de kwaliteit. Behalve de kwaliteit bepaalt ook de plaats van herkomst de prijs en de smaak.
Frankrijk wordt hier belicht als een wijnland op zich, maar Italië kan ook goede kwaliteit leveren met voldoende zon voor de druivensoorten. In Duitsland en Oostenrijk is de aandacht voor zoete rode wijn ook toegenomen en van sommige bekende druivensoorten wordt zoete rode wijn gemaakt.
Kwaliteit
Bij de kwaliteit van wijnen kan onderscheid gemaakt worden tussen tafelwijn, landwijn en kwaliteitswijn. Bovendien kunnen aan kwaliteitswijnen predicaten worden toegekend als Kabinett, Spät-, Beerenauslese, enz. Bij de aankoop van een wijn moet de herkomst van de wijn vermeld worden.
De herkomst van de wijn moet altijd op een goede wijn vermeld staan. Het volgende filmpje legt uit wat een wijnetiket zegt over de kwaliteit van de wijn.
Vintage
Speciaalzaken zijn bijzonder goed in het geven van advies hierover. Vooral bij kwaliteitswijnen speelt het oogstjaar nog steeds een rol.
Een oogstjaar mag alleen op de fles vermeld worden voor kwaliteitswijnen en landwijnen, en alleen als ten minste 85% van de Auslese uit dat jaar afkomstig is. Wijnen in lagere prijsklassen vermelden vaak geen oogstjaar.
Prijs
Wijn is al betrekkelijk goedkoop verkrijgbaar, maar de vraag is of de kwaliteit met de prijs correleert. In principe geldt echter: hoe duurder een wijn is, hoe hoger de kwaliteit van de productie.
Of een niet-wijngourmet echt het verschil in smaak kan zien tussen een goedkope en een dure wijn is een andere zaak.
Smaak
Heerlijke rode wijn wordt vaak overheerst door fruitige tonen. Ook bessensmaken kunnen aanwezig zijn.
Om de smaak in zijn volle intensiteit te proeven, moet de wijn lichtjes in het glas worden gedraaid om de kleur en het aroma preciezer waar te nemen en even in de mond worden gehouden voor het doorslikken.
Wetenswaardigheden over zoete rode wijn
Bij welk voedsel moet ik zoete rode wijn serveren?
Je kunt zoete rode wijn vooral serveren bij pastagerechten en meestal Italiaanse klassiekers of donker vlees, bijvoorbeeld wildgerechten, ganzen-, eenden- of runderroulades en rosbief. Een fluweelzachte, bessenachtige rode wijn kan goed harmoniëren met zeevruchten en visgerechten.
Een zoete rode wijn gaat ook goed samen met zachte kazen zoals blauwe kaas, een hartig hapje en chocolade.
In combinatie met zoete gerechten of desserts, zoals Crema Catalana, wordt je een bijzondere smaakervaring geboden.
Een wijn moet altijd de smaak van een gerecht accentueren, niet maskeren.
Maar zoete rode wijn kan niet alleen bij eten gedronken worden, maar biedt ook op zichzelf een geweldige smaakervaring. Maar zoete rode wijn kan ook gebruikt worden om mee te koken. Zo kunnen compotes, geleien of desserts verfijnd worden met zoete rode wijn.
Maar je kunt ook een biefstuk of een gebraad met een rode wijnsaus serveren. Je kunt een recept voor eendenborst met rode wijnsaus met zoete Dornfelder bekijken in de volgende video en het misschien zelf koken.
Hoe bewaar ik zoete rode wijn?
Over het algemeen voelt wijn zich het best thuis op koele plaatsen die tegen licht beschermd zijn. De plaats waar de wijn wordt bewaard moet een hoge vochtigheidsgraad hebben, er mogen zo mogelijk geen temperatuurschommelingen zijn, en de wijn mag niet blootgesteld worden aan intense geuren.
Ongeopende, zoete selecties zijn tot 10 jaar houdbaar. Als je van plan bent een wijn pas over een paar jaar te drinken, kun je hem het beste horizontaal bewaren.
De huidige tendens bij het wijn drinken is echter om de wijn eerder vroeger dan later te consumeren, omdat maar weinig mensen geschikte bewaarplaatsen hebben.
Als je de wijnfles alleen breekt en niet helemaal leegmaakt, is het belangrijk de fles luchtdicht af te sluiten en hem op een koele plaats te bewaren.
De wijn moet echter niet te lang blijven staan, want dan verliest hij zijn aroma. Dit gebeurt ook als een rode wijn bij een te hoge temperatuur wordt bewaard.
Bij welke temperatuur moet ik zoete rode wijn drinken?
Kamertemperatuur wordt ook voor zoete rode wijn als de ideale drinktemperatuur beschouwd, net als voor rode wijn in het algemeen. Het is echter belangrijk te weten wat kamertemperatuur betekent in de wijnwereld.
De term is afgeleid van vroegere omstandigheden, waar een kamer met een tegelkachel in de winter ongeveer 18° warm was.
Dit is precies de temperatuur die een gewone rode wijn moet hebben. Zoete rode wijnen verdragen ook een temperatuur van rond de 15° en kunnen ook kort in de koelkast bewaard worden, want ook een rode wijn mag niet veel meer dan 20° bereiken.
Voor sommige wijnen is het aan te bevelen ze 2-3 uur voor het drinken te openen.
Beeldbron: pixabay.com / congerdesign