Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

10Onderzochte producten

27Bestede uren

15Beoordeelde onderzoeken

70Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote Vrouwen Mantel Thee Test 2023. Hier stellen we alle producten die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen het beste product voor je te vinden.

Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Bovendien vind je op deze pagina enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een product wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Vrouwenmantel is een geneeskrachtige plant die verlichting kan geven bij verschillende klachten, de kinderwens of onregelmatige cycli.
 • Lady’s mantle thee is verkrijgbaar in verschillende soorten – los, in theezakjes of als capsules.
 • Lady’s mantle thee is gemakkelijk en veelzijdig in gebruik, maar het kan ook maagpijn veroorzaken door de bittere stoffen die het bevat.

Vrouwenmantel Thee: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je Lady’s Mantle Thee koopt

Wat is Vrouwenmantel Thee?

Lady’s Mantle (botanisch Alchemilla) is een geneeskrachtige plant waar Hildegard von Bingen al enthousiast over was. Het wordt beschouwd als een van de belangrijkste remedies, vooral voor vrouwenklachten.

De naam van de plant is waarschijnlijk afgeleid van de vorm van de bladbloesems, waar water als een vacht van af rolt.

Van de vrouwenmantelplant kan een verzachtende thee gemaakt worden. (Foto bron: 123rf.com / 115841451)

De thee wordt gemaakt van de gedroogde of verse plant. De hele plant wordt gebruikt, met uitzondering van de wortel.

Vrouwenmantel bevat tannines die erg lijken op de lichaamseigen stoffen en heeft daarom veel gunstige effecten op het lichaam.

Voor wie is vrouwenmantel thee geschikt?

Vrouwenmantel thee is in principe geschikt voor iedereen. Maar vanwege zijn cyclus-regulerende werking wordt het vooral door vrouwen gebruikt.

De thee is vooral populair bij vrouwen die zwanger willen worden.

Men zegt dat het de innesteling van de eicel helpt verbeteren. Tijdens de zwangerschap zou vrouwenmantel thee ook helpen een miskraam te voorkomen.

Tegen het einde van de zwangerschap versterkt het drinken van de thee de baarmoeder en men zegt dat het de bevalling vergemakkelijkt.

Vrouwen die problemen hebben met menstruatiepijnen of onregelmatige cycli gebruiken ook vrouwenmantel thee. Lady’s mantle thee kan ook helpen bij zwaarlijvigheid, migraine, diarree en constipatie. Er wordt ook gezegd dat het een bloedzuiverende werking heeft.

Hoe en wanneer wordt lady’s mantle thee gedronken?

Lady’s mantle thee kan genomen worden in de vorm van bladeren, in zakjes of omhulde tabletten. De meest gebruikelijke bereidingswijze is met losse of gesneden bladeren, die met heet water overgoten worden.

Bereiding voor één kopje

 • Giet kokend water over een opgehoopte eetlepel van de gedroogde of verse plant en laat het 7-10 minuten trekken.

Je kunt het 3-4 keer per dag drinken als je symptomen hebt. Je kunt de thee warm of koud drinken.

Het wordt vaak aangeraden om vrouwenmantel thee te nemen samen met frambozenblad thee. Men zegt dat dit vooral helpt bij onregelmatige menstruatiecycli.

Men zegt dat het helpt om frambozenblad thee te drinken in de eerste helft van de cyclus of vóór de eisprong en daarna vrouwenmantel thee.

Hoeveel kost vrouwenmantel thee?

De prijs van vrouwenmantel thee verschilt vooral naar het formaat.

In het algemeen kun je rekenen op ongeveer 2-13€. Losse thee bevat meestal een grotere hoeveelheid en kost ongeveer 7-13€, afhankelijk van de fabrikant.

In theezakjes is de thee goedkoper en kost ongeveer 2-6€. In dragées, vaak gemengd met andere kruiden, kost het ongeveer 8-13€.

Formaat van de thee Prijs
Los 7-13€
In theezakjes 2-6€
Capsule of dragees 8-13€

Wat zijn de alternatieven voor vrouwenmantel thee?

Alternatieven voor vrouwenmantel thee zijn andere theesoorten die van geneeskrachtige planten gemaakt worden, zoals frambozenblad thee. Men zegt ook dat het speciale gaven heeft om vrouwenklachten te verhelpen.

Besluit: Welke soorten vrouwenmantel thee zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je een vrouwenmantel thee wilt kopen, kun je kiezen uit de volgende soorten

 • Losse vrouwenmantel thee
 • Vrouwenmantelthee in zakjes
 • Vrouwenmantel thee in dragées / capsules

In het volgende laten we je meer in detail kennismaken met de afzonderlijke variëteiten, en met de voor- en nadelen ervan.

Wat onderscheidt losse vrouwenmantel thee en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Losse vrouwenmantel thee is het meest effectief. Je kunt het gedroogd en gesneden kopen of als hele plant.

Voordelen
 • Beter effect
 • Minder afval
 • Goedkoper dan andere alternatieven
Nadelen
 • Moeilijker te doseren
 • Onpraktischer dan zakjes of dragées

Bijvoorbeeld, een zakje losse thee bevat meestal meer dan theezakjes of vrouwenmantel thee in dragées. Ook van losse thee wordt gezegd dat het de beste werking heeft.

Anderzijds is het voor veel mensen moeilijker om losse thee correct te doseren. Daarom is het minder praktisch dan zakjes of dragées.

Om je thee in het kopje te bereiden, kun je een praktisch thee-ei gebruiken. Doe de losse thee gewoon in het ei en giet er heet water over in een kopje.

Wat zijn de voordelen en nadelen van vrouwenmantel thee in zakjes?

Vrouwenmantelthee is natuurlijk ook verkrijgbaar in theezakjes. Met vrouwenmantel thee in theezakjes heb je echter het voordeel dat je het heel gemakkelijk kunt doseren.

Voordelen
 • Makkelijker en praktischer in gebruik
 • Makkelijker mee te nemen
Nadelen
 • Meer afval vergeleken met losse thee
 • Duurder dan losse thee in hoeveelheid
 • Minder effectief

Het is ook heel gemakkelijk te doseren. Vergeleken met losse thee zit er echter maar een kleine hoeveelheid thee in een pakje theezakjes.

Wat onderscheidt vrouwenmantel thee in dragées / capsules en wat zijn de voordelen en nadelen ervan?

Je kunt ook vrouwenmantel thee innemen in dragées of capsules. Er zijn hier echter alleen individuele aanbiedingen.

Tenslotte zijn dragées veel duurder dan thee in theezakjes, bijvoorbeeld. Het zijn meestal geen zuivere vrouwenmantel thee, maar gemengd met andere ingrediënten.

Voordelen
 • Praktisch om mee te nemen
 • Gemakkelijker te doseren
Nadelen
 • Meer afval
 • Kracht van het effect onduidelijk

Bovendien is er relatief veel verpakkingsafval, vooral van plastic. Het voordeel is natuurlijk dat je ze heel gemakkelijk mee kunt nemen en dat ze snel en gemakkelijk zijn in te nemen.

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om vrouwenmantel thee te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om vrouwenmantel thee te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaalde damesmantelthee geschikt voor je is of niet.

Samengevat zijn dat:

 • Ingrediënten
 • Biologische teelt
 • Gewicht
 • Land van herkomst

Ingrediënten

Zowel in losse vrouwenmantel thee als in de zakjesvorm kan aangenomen worden dat er alleen vrouwenmantel in de ingrediënten zit.

Vaak zijn er ook verschillende theemengsels waarvan vrouwenmantel thee een ingrediënt is. Dit wordt dan echter apart aangegeven.

Het is echter moeilijk om zuivere vrouwenmantel capsules of dragées te vinden. De meeste zijn mengsels van verschillende kruiden, foliumzuur en vitamines. Vrouwenmantel maakt echter het grootste deel van de ingrediënten uit.

Om je lichaam optimaal op de zwangerschap voor te bereiden, moet je het ook voorzien van de juiste vitaminen en mineralen.

Biologisch geteeld

Een speciaal criterium is ook de vraag of de plant biologisch geteeld is. Dit kan vooral van belang zijn voor zwangere vrouwen en vrouwen die zwanger willen worden.

De meeste vrouwenmantel-thee in losse vorm is biologisch gekweekt, hoewel je het afzonderlijke product nauwkeuriger moet bekijken.

Vrouwenmantel thee in theezakjes is vaak niet biologisch verbouwd. Ook hier moet men naar het individuele geval kijken.

Gewicht

Afhankelijk van welke soort vrouwenmantel thee je kiest, varieert natuurlijk het gewicht van de verpakking. In deze tabel kun je meer te weten komen over het respectieve gewicht van de thee.

Formaat van de thee Gewicht
Los 70-100g
In theezakjes 40-60g
Capsule of dragée 9-15g

Land van herkomst

Lady’s mantle thee groeit ook op onze breedtegraden van mei tot september. Daarom komt de plant vaak uit Duitsland of Oostenrijk.

Het is echter vaak onduidelijk waar de thee precies verbouwd werd en of de producent de thee alleen gebruikt of zelf verbouwd heeft.

Wetenswaardigheden over vrouwenmantel thee

Welke wisselwerkingen zijn er te verwachten met ziekten en vrouwenmantel thee ?

Er zijn geen interacties met ziekten bekend. Integendeel, vrouwenmantel thee is een echt wonderwapen tegen diarree, maagproblemen, huidproblemen, of ook om de vrouwelijke cyclus in evenwicht te brengen.

Wat zijn de risico’s van het gebruik van vrouwenmantel thee?

Door het natuurlijk hoge tannine gehalte kan vrouwenmantel thee maagpijn veroorzaken bij mensen die het niet goed verdragen.

Het kan ook de slijmvliezen irriteren, wat ook tot braken kan leiden.

Als je allergisch bent voor bittere stoffen, kun je beter geen vrouwenmantel thee gebruiken.

Foto bron: 123rf.com / 22085707

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies