Laatst bijgewerkt: 12-10-2021

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

17Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

86Verzamelde opmerkingen

Een Fully is niet zomaar een fiets. Het is een innovatie in de mountainbike scene! De volledig geveerde fiets heeft de laatste jaren talrijke fans verzameld. Fietsers die houden van uitdagende trails en wilde afdalingen zweren bij de extra vering in de achterste driehoek.

Dit is wat de full suspension fiets bijzonder maakt in vergelijking met de hardtail of fat bike. De onovertroffen tractie, stabiliteit en versnelling op extreem terrein rechtvaardigen de onderhoudsinspanning en de prijs. Het is de investering waard, want dan krijg je een zeer hoogwaardige en duurzame fiets. Bij een Fully is het nog belangrijker dan bij een andere fiets dat je een fiets vindt die individueel aan je behoeften is aangepast.

Dit is niet bepaald gemakkelijk, vooral niet voor beginners. De keuzemogelijkheden zijn zeer uitgebreid. De grote Fully Test 2021 biedt je oriëntatie. Met de gedetailleerde tips en adviezen voor het kopen, vind je de mountainbike die aan je behoeften voldoet. Je leert hoe je belangrijke maten en instellingen voor je model kunt kiezen.




Belangrijk om te weten

  • Een volledig geveerde fiets is een fiets die van gewone mountainbikes verschilt doordat hij achterschokdempers heeft. Deze optimaliseren de stabiliteit, controle, tractie en versnelling op ongelijke trails die overwegend bergaf gaan. Schokken en stoten hebben nauwelijks invloed op een Fully rijder.
  • De veerweg is niet alleen een relevante waarde voor de vering, maar ook voor de indeling van de soorten Geheel. Elk type is ideaal voor een ander gebruiksgebied. Om de optimale fiets te vinden, moet je ook bewust wielmaat, framehoogte, bandenspanning en versnellingen kiezen.
  • Het meest gangbare alternatief voor de fully is de traditionele hardtail. Deze heeft alleen aan de voorkant vering. De meest veeleisende trails moeten met dit type fiets vermeden worden. Voor gemakkelijk terrein is het vaak de goedkopere en snellere keuze. Hij vraagt ook minder onderhoud dan de volwaardige. De laatste is zeer onderhoudsintensief door veel ingebouwde technologie.

BesteVolledig: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor Fullys

Als je begint met onderzoek naar mountainbikes, zul je al snel merken dat je een goede keuze hebt: Deze aankoop zal niet gemakkelijk zijn. Toch moet je niet proberen de gemakkelijke uitweg te kiezen en het bij een ruwe beslissing laten. Kies bijvoorbeeld zomaar een volledig. Ze verschillen aanzienlijk in enkele relevante criteria.

Het is onwaarschijnlijk dat deze criteria bij beginners associaties oproepen. Minder ervaren mountainbikers hebben geen vrij uitzicht. Laat je hierdoor niet afschrikken, maar doe inzicht op.

Vering

Dit criterium is essentieel voor mountainbikes. De vering compenseert oneffenheden en is erop gericht de fiets aan de grond te houden. Het maakt de fiets ideaal voor off-road gebruik, vergeleken met conventionele fietsen. De Fully heeft zelfs voor- en achtervering, en daarom moet je hem eens goed bekijken.

Voorvering

De vering is hier ondergebracht in een verende voorvork. Dit zijn eigenlijk veren die door een klap samengedrukt zijn en weer uitzetten. Deze kunnen van twee materialen gemaakt zijn.

  • Luchtvering: Deze vering is niet alleen licht, maar ook gemakkelijk te verstellen.
  • Stalen ophanging: Een zware ophanging, maar uiterst robuust.

De vering wordt meestal gedempt met olie om hem gemakkelijker in bedwang te houden. Deze demping is nodig om te voorkomen dat het wiel ongecontroleerd op en neer stuitert nadat het tot stilstand is gekomen.

Achtervering

De speciale achtervering van de Fully kan op heel verschillende manieren gerealiseerd worden. Afhankelijk van de fabrikant en de technologie zijn er verschillende uitvoeringen. De achterste driehoek is met een ander aantal verbindingen aan het hoofdframe verbonden. Meer gewrichten verhogen de stijfheid, maar ook de onderhoudsinspanning en de prijs. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat de kracht die door de remmen en de trapas wordt uitgeoefend geen invloed mag hebben op de achtervering.

Veerweg

In verband met de vering kun je niet om de kwestie van de veerweg heen. Later zal duidelijk worden dat dit de beslissende factor is om onderscheid te maken tussen Volkomen soorten.

In principe beschrijft de veerweg de afstand die de demping aflegt om hobbels en schokken

te compenseren. Hoe groter de veerweg, hoe beter de compensatie. Dit gaat ook gepaard met betere controle en hogere tractie. Op een traditionele mountainbike is de maximale veerweg 100 millimeter. Met een Fully kun je kiezen tussen 100 en 200 millimeter.

Wielmaten

Eenvoudig gezegd is dit de diameter van het wiel. Bij het begin van het Fully tijdperk was 26 inch de standaard maat en viel er niet veel te beslissen. Sinds een paar jaar zijn er hier echter nog twee mogelijkheden die een beslissende invloed kunnen hebben op je rijervaring. Je kunt dus kiezen tussen

  • 26 inch
  • 27,5 inch
  • 29 inch

Veel mountainbikers zijn snel verliefd geworden op de nieuwe grote wielen en zijn lovend over het comfortabele rollen over hobbels. Zijn grote banden dus de betere keuze? Ook hier moet je de twee kanten van hoge inches bekijken en beslissen wat beter bij je toerplannen past.

Voordelen
  • Gemakkelijker over oneffenheden zoals wortels rollen
  • Geeft ook betere tractie en grip
  • Minder energie nodig
  • Meer comfort doordat de grote banddiameter extra schokken opvangt
  • Meer soepelheid zorgt voor sporing op technische beklimmingen
Nadelen
  • Hoger gewicht
  • Grotere afstand van de rotors tot het scharnierpunt
  • Lagere acceleratie
  • Heuvelbeklimmingen zijn moeilijker
  • Lagere wendbaarheid bemoeilijkt het bochtenwerk

Natuurlijk, als de wielmaat groter is, zijn ook het frame, de wielen, de buizen en de vork dat. Kleine ruiters onder de 1.80 meter hebben moeite met 27.5 inchers en 29 inchers zijn onmogelijk te berijden. 27.5 inchers worden vaak gekozen omdat ze de nadelen van het XXl wiel vertegenwoordigen in een sterk verzwakte vorm. Dit betekent echter ook dat ze de voordelen alleen in een afgezwakte vorm kunnen garanderen. Misschien zijn deze voor jou het beste compromis tussen de twee uitersten?

Banden

Voor goede off-road grip zijn niet alleen de vering, maar ook de eigenschappen van de band van belang. Het loopvlak moet zo brokkelig mogelijk zijn. Bovendien kies je best geen band met een breedte van minder dan 2,25 inch.

Bandenspanning

Alleen jij kunt bepalen hoeveel druk je op je banden wilt hebben. Voor elk gebruiksgebied en elke rijstijl is een andere waarde ideaal. Rolweerstand, demping, grip en stabiliteit hangen af van de bandenspanning. Voor efficiënt en veilig rijden op je trails is het het beste om te experimenteren en te testen tot je je instelling gevonden hebt. Als beginner kun je je oriënteren op de volgende drukadviezen, afhankelijk van de breedte van de band.

  • 2.0 tot 2.5 inch: 2.2-2.4 bar
  • 2.35 tot 2.4 duim: 1.8 tot 2 bar
  • 2.8 tot 3.0 duim: 1.2 tot 1.4 bar

Voor een meer specifieke instelling is het nu de vraag of een lagere of hogere bandenspanning bij je trailplannen past. Laten we eens kijken welke rol druk speelt in de cruciale categorieën rolweerstand, grip, enz.

Type Veerweg Toepassing
Cross-Country Marathon Volledig 100 tot 120 mm Ideaal voor marathontochten in eenvoudiger terrein, want ze zijn zeer wendbaar en kunnen door hun lage gewicht ook klimmetjes goed aan. Vaak hebben deze de functie om de demping te deactiveren, zodat de progressie op rechte of stijgende trails wordt vergroot.
Trail Fully 120 tot 140 mm Ideaal voor trails met wisselende hellingspercentages, omdat bergop ritten nog goed te beheersen zijn, terwijl bergaf ritten iets sneller gaan.
All Mountain Fully 130 tot 150 mm Deze bieden een breed scala aan gebruiksmogelijkheden. Ze zijn ideaal voor bergopwaarts rijden en langere tochten, en ze halen ook snelheid bergafwaarts op makkelijke en middelzware trails. Je kunt al kleine sprongen maken met deze motor.
Enduro Volledig 150 tot 180 mm Deze fiets is ook meestal allround. Rustig bergop rijden is goed mogelijk, maar zijn kracht ligt in de afdalingen.
Freerider 160 tot 200 mm Hij is gespecialiseerd in zeer steil terrein en extreme sprongen, daarom wordt er aandacht besteed aan het gebruik van zeer stabiele onderdelen. Technisch veeleisende pistes zijn de juiste uitdaging voor een Freerider.
Downhiller 170 tot 210 mm Zoals de naam al zegt, zijn ze gespecialiseerd voor downhill rijden. Het doel is om zo snel mogelijk veeleisende hellingen met hindernissen te overwinnen. Bergop rijden is vrijwel onmogelijk, maar hij is bestand tegen de stress van hoge sprongen.

Een lage druk is daarom aan te bevelen voor een Fully. Hij mag echter niet te laag zijn om beschadiging van de velgen en geringe stabiliteit van de band op de velgen te voorkomen.

Frame

Vering Wielen en banden zijn afzonderlijk van weinig nut. Een frame is essentieel om de afzonderlijke delen met elkaar te verbinden. Maar een volledig frame is niet zomaar een verbinding, het heeft ook invloed op de rij-ervaring. Het is uiterst belangrijk dat je montuur de juiste maat voor je heeft. Ook is er de kwestie van het materiaal van het frame.

Materiaal

De keuze van het materiaal is in de eerste plaats een kwestie van kosten. Momenteel zijn Fully frames gemaakt van aluminium en carbon. In sommige gevallen wordt ook staal en titanium gebruikt.

  • Aluminium: Het is een licht materiaal dat gemakkelijk te bewerken is. Daarom zijn de kosten verhoudingsgewijs laag en is het frame super geschikt voor beginners. Aluminium scoort ook op het gebied van krachtoverbrenging, want het is stijver, hoewel het rijcomfort minder is.
  • Koolstof: Dit is een heel licht materiaal. De koolstofvezels kunnen verwerkt worden tot frames met verschillende buisdiameters. Carbon frames zijn populair bij langlaufers omdat ze stijfheid combineren met een laag gewicht. Dit komt echter tot uiting in de prijs en het frame scheurt sneller bij botsingen.
  • Staal: Soms wordt een stalen frame aanbevolen voor beginners. Staal is bijzonder goedkoop en robuust, zodat het bestand is tegen vele botsingen van beginners. Maar vanwege het hoge gewicht zijn vakmensen geneigd tegen staal te kiezen.
  • Titanium: Het grote nadeel hier is de hoge aankoopprijs. Dit komt doordat titanium zo moeilijk te bewerken is. Wie bereid is te investeren krijgt echter een bijna onverwoestbaar frame.

Zoals je ziet zijn er vooral verschillen in gewicht, rijcomfort, stijfheid, rijgevoel en, natuurlijk, kosten. Je moet beslissen waar je waarde aan hecht.

Framemaat

Welk materiaal je ook kiest, de maat van het frame moet altijd individueel op jou afgestemd worden.

De framemaat van alle mountainbikes is de maat van het midden van de trapas tot het eind van de zadelbuis.

Alleen met de optimale maat kun je de geometrie van het frame optimaal benutten om spannende trails te bedwingen met maximaal rijcomfort. Zo bereik je de best mogelijke wendbaarheid en acceleratie van je fiets.

Vertrouw niet op maataanduidingen als S, M en L, maar bepaal je optimale framemaat met behulp van je binnenbeenlengte.

Framematen worden meestal opgegeven in centimeters of inches. Veel fabrikanten categoriseren deze afzonderlijke maten als S, M, L en XL. Het lijkt gemakkelijker om je aan de hand van deze specificaties te oriënteren, maar je moet er niet op vertrouwen. Afhankelijk van de fabrikant en het volledige type kunnen ze iets anders betekenen. Er is geen ontkomen aan de precieze berekening. Gelukkig kan dit vrij eenvoudig in twee stappen. Alles wat je moet doen is de binnenkant van je been meten tot aan het kruis.

Vermenigvuldig het resultaat met 0.226 om je inch maat te krijgen. Nu weet je hoe hoog je zadel moet staan. Het zadel is een cruciaal element van je Fully omdat het 70% van je gewicht draagt. Je kunt hier meer specifieke afstellingen doen om een aerodynamische rijpositie te bereiken. In tegenstelling tot traditionele mountainbikes is het aan te raden het zadel aan de voorkant van een volledig geveerde fiets iets te laten zakken, zodat het horizontaal staat als de vering is ingetrapt. Je kunt je bij de aankoop van je fiets het beste laten adviseren over de beste afstelling tot in het kleinste detail.

Schakelen

Een achterderailleur is ook nodig om vooruit te komen op een Fully. Het is de aandrijving van de mountainbike. Meestal is het een derailleur, waarin verschillende combinaties van kettingringen en tandwielen tot verschillende overbrengingsverhoudingen leiden. Belangrijke onderdelen zijn de versnellingspook, achterderailleur, voorderailleur, cassette en, natuurlijk, de ketting. Er zijn twee fabrikanten die de markt voor volledig derailleur fietsen beheersen.

  • Shimano
  • SRAM

De keuze aan tandwielen van verschillende kwaliteit en prijs is enorm. Voor mountainbike versnellingen kun je een paar overkoepelende overeenkomsten aanwijzen die ook voor fullys gelden. In de praktijk lopen die echter sterk uiteen.

Als de ketting op een groot tandwiel ligt, is de overbrengingsverhouding lager. Als de ketting op een groot kettingblad ligt, is de overbrengingsverhouding groter.

Er zijn meestal één, twee of drie kettingbladen.

De onderhoudsinspanning is beduidend hoger met drie dan met één. Vaak wordt de gulden middenweg met twee kettingbladen gekozen. Achterop is een cassette met 11 tot 12 tandwielen bevestigd. De achterderailleur bepaalt naar welk van de tandwielen de ketting geleid wordt. Als je het aantal tanden op de kettingring deelt door het aantal tanden op het tandwiel, kun je de precieze overbrengingsverhouding berekenen. Dit vertelt je hoeveel keer het achterwiel draait in één crankomwenteling.

Omdat een mountainbike blootgesteld wordt aan extreme belastingen en trillingen, kan de ketting er snel afspringen. De Cluch technologie biedt hier een oplossing. De ketting wordt steeds op spanning gehouden. Twee systemen kunnen ervoor zorgen dat je achterderailleur werkt

  • Mechanisch systeem: schakelkabels verbinden de shifters met de achterderailleur. Door de versnellingskabels in te korten of los te laten als gevolg van het schakelen, wordt de ketting in de gewenste positie gebracht.
  • Elektronisch systeem: Minder gebruikelijk is het schakelen door middel van elektrische impulsen. Nadat deze via kabels op de achterderailleur zijn overgebracht, brengen kleine motortjes de ketting in positie.

De verschillende tandwielsystemen verschillen in materiaal, fabricagetoleranties, gewicht, lagers, precisie van werking, bewegingsgemak en het aantal geschakelde versnellingen. Ook hier geldt dat als je hoge kwaliteit zoekt, je iets meer geld zult moeten investeren. Je wordt dan beloond met efficiënte, duurzame, lichte en snelle versnellingen. Als je een beginner bent, kun je ook kiezen voor een goedkoper, zwaarder uitrustingssysteem. Dit is echter uit den boze voor professioneel rijden.

Als je versnellingen wilt voor langlaufen en marathonrijden, zoek dan naar een laag gewicht. Voor enduro, freeride en downhill is het bijzonder belangrijk dat de versnellingen duurzaam zijn en lang meegaan, ook bij extreme belasting.

De remmen zijn nauw verbonden met de schakelgroep. Hydraulische schijfremmen zijn meestal geïntegreerd in een Fully. Deze bieden betrouwbare en hoge remkracht bij gering gewicht en gering onderhoud. Dat waren een heleboel onbekende termen en afmetingen? Het is niet gemakkelijk om ze allemaal bij te houden. Volkomen begrijpelijk! Het is het beste om naar een speciaalzaak te gaan voor advies. Als je weet waar je je fiets voor nodig hebt, zullen ze je snel vertellen welke versnellingen perfect zijn.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een Fully koopt

De term Fully is vaak onbekend bij onervaren mountainbikers. Voor je deze fiets koopt, moet je weten wat het precies is. Het is belangrijk te weten waar je het kunt gebruiken en welke verzorging het nodig heeft. Deze gids moet je helpen alle essentiële vragen te beantwoorden om een goede basis te leggen voor je aankoopbeslissing. Bovendien word je geïnformeerd over wat je na de aankoop kunt verwachten.

Wat is er speciaal aan een Fully en welke voordelen biedt hij?

Fully is gewoon een afkorting en staat voor Full Suspension Bike. Dit is een speciaal soort mountainbike. In principe is het een verdere ontwikkeling van de oorspronkelijke vorm. Wat maakt dit model nu precies zo anders dan traditionele terreinfietsen?

De Fully wordt gekenmerkt door onovertroffen stabiliteit, controle, tractie en hoge snelheid.

Het doorslaggevende element dat de Fully onderscheidt van gewone mountainbikes is de geïntegreerde achterschokdemper. Dit betekent twee keer zoveel vering voor meer rijcomfort. Dankzij dit onderscheidende kenmerk biedt de Fully een uitstekende stabiliteit en houd je eenvoudig de controle in het terrein.

Gecombineerd met de ideale tractie geeft dit je de mogelijkheid om hoge snelheden te halen op een oneffen ondergrond. Een Fully kan bijna elke kuil en wortel opvangen. Zo kun je ritten in zeer moeilijk terrein onder de knie krijgen.

Fully-Mountain-Bike

Dankzij de dubbele vering biedt de Fully voldoende steun en veiligheid, zelfs op spannende afdalingen, omdat hij grotendeels contact met de grond houdt. Steile heuvels en oneffen terrein zijn geen obstakel voor de fiets. (Image source: Tim Foster / Unsplash)

Klinkt geweldig, maar natuurlijk hebben fullys niet alleen maar voordelen. Deze fietsen zijn veel duurder dan traditionele fietsen met dezelfde uitrusting, omdat de constructie ingewikkelder is. Ze wegen veel, wat bergop rijden nogal moeilijk kan maken. Ze vragen ook veel verzorging en onderhoud. Hij heeft immers meer verende elementen en bewegende delen voor de dempingsfunctie.

Voor wie zijn fullys geschikt?

Als je wilt weten of een fully geschikt voor je is, is kijken naar de voordelen en nadelen niet voldoende. Het theoretische onderscheid is eenvoudig, maar bovenal moet je de vraag beantwoorden voor welk gebruiksgebied je de mountainbike in de praktijk wilt gebruiken.

Een Fully is de fiets voor adrenalinejunkies en mountainbikeliefhebbers op veeleisende trails

Wil je op veeleisende trails downhill racen en gemakkelijk over hobbels en obstakels stuiteren? Plan je extreme dagtochten of alpiene kruisingen buiten de gebaande paden? Dan is de Fully de fiets die je zoekt. Hij geeft je stabiele steun tijdens je adrenalinekick en op onverharde paden. Sensatie en maximale veiligheid worden gecombineerd in dit mountainbike model.

Maar je passie voor fietsen op extreme trails mag niet ophouden bij het einde van de weg. Een Fully heeft veel zorg en aandacht nodig als hij je een tijdlang over heuvel en dal moet dragen. Je moet ook bereid zijn genoeg geld te betalen voor een kwalitatief hoogstaand volledig.

Welke alternatieven zijn er voor een Fully?

De tegenhanger van de Fully is de Hardtail. Als je een mountainbike wilt kopen, is de eerste en belangrijkste beslissing een keuze te maken uit deze mogelijkheden. Er is veel discussie over wat het betere model is. Nu je op deze gids bent beland, heb je misschien al een keuze gemaakt voor een

Fully, of ben je je aan het inlezen over je mogelijkheden. Om deze moeilijke keuze gemakkelijker voor je te maken, vind je hier belangrijke kernpunten over de hardtail. Vooral als je tot nu toe niet overtuigd bent geraakt door de Fully, kan dit een welkom alternatief zijn.

Hardtail betekent niets anders dan hard achterdeel. Dit betekent dat hij geen achterste demping heeft, alleen het voorwiel is geveerd.

De hardtail is de oorspronkelijke mountainbike en een paar jaar geleden was er geen keus. Vandaag moet je je echter vertrouwd maken met wat het te bieden heeft.

Voordelen
  • Lage prijs
  • Minder onderhoud en verzorging, door minder bewegende delen
  • Laag gewicht tussen 8 en 13 kg
  • Hogere snelheid op gemakkelijk terrein
  • Optimale beginners mountainbike
Nadelen
  • Minder controle en stabiliteit
  • Actief rijden vereist op oneffenheden
  • Minder tractie en grip
  • Minder snelheid op ruw terrein
  • Niet geschikt voor extreme toertochten
  • Minder comfortabel rijden

De fiets is ideaal voor snel en wendbaar gebruik op onverharde en bospaden. Als je tijdens je dagtochten niet beperkt wilt blijven tot verharde wegen, kun je met deze fiets ook gematigde off-road routes comfortabel rijden. Zelfs als je bergaf gaat. De gebruiksmogelijkheden zijn echter eerder beperkt tot wegen, veld- en bospaden.

In dit gemakkelijke terrein halen ze meestal nog meer snelheid dan de Volledig. Omdat de fiets achter stijver is, kan je kracht ideaal overgebracht worden op de stevige ondergrond. Zo bereik je een sterke voortstuwing.

Als minder terreincapaciteiten genoeg voor je is, kun je punten scoren met een hardtail in termen van prijs/prestatie en onderhoud.

Om deze redenen is de hardtail aan te bevelen als je een laag budget hebt. Je krijgt betere uitrusting voor minder geld dan voor een Fully tegen dezelfde prijs. Hij is daarom ook ideaal als beginners mountainbike. Bovendien worden je fouten minder gecompenseerd door de hardtail.

Je kunt je rijtechniek beter trainen omdat je hobbels actief moet compenseren. De vraag of je een hardtail of een fully moet kiezen, kun je alleen zelf beantwoorden. Er is niet één, algemeen juiste keuze. Het is belangrijk dat je fiets aan je persoonlijke behoeften voldoet.

Fat Bike

Naast de hardtail is ook de fatbike een mogelijk alternatief voor de fully. Deze is ontworpen voor extreme en losse oppervlakken zoals sneeuw of zand. De brede 4 tot 4.8 inch banden maken de fiets onmiskenbaar. De diameter van het wiel is ook ongewoon groot, waardoor de fiets een hoger gewicht heeft.

Er is hier geen sprake van opschorting. In plaats daarvan is het de bedoeling dat de banden deze functie overnemen door met weinig druk te rijden. De grond vervormt de banden om een hoge tractie te bereiken.

Welke soorten Fullys zijn er?

Als je besloten hebt tot een volledig geveerde fiets, wordt het er helaas niet gemakkelijker op. Volledig geveerde fietsen zijn onderverdeeld in types, die weer verschillen in hun toepassingsgebied.

Veerweg als onderscheidend criterium

Bij het indelen in de verschillende soorten volledig geveerde fietsen is vooral de veerweg van belang. Het is de doorslaggevende factor om te bepalen of je fiets geschikt is voor bergop rijden of gespecialiseerd is voor afdalingen. Elke maat is toegewezen aan verschillende ideale gebruiksgebieden. Dit wordt duidelijk in dit overzicht.

Type Veerweg Toepassing
Cross-Country Marathon Volledig 100 tot 120 mm Ideaal voor marathontochten in eenvoudiger terrein, want ze zijn zeer wendbaar en kunnen door hun lage gewicht ook klimmetjes goed aan. Vaak hebben deze de functie om de demping te deactiveren, zodat de progressie op rechte of stijgende trails wordt vergroot.
Trail Fully 120 tot 140 mm Ideaal voor trails met wisselende hellingspercentages, omdat bergop ritten nog goed te beheersen zijn, terwijl bergaf ritten iets sneller gaan.
All Mountain Fully 130 tot 150 mm Deze bieden een breed scala aan gebruiksmogelijkheden. Ze zijn ideaal voor bergopwaarts rijden en langere tochten, en ze halen ook snelheid bergafwaarts op makkelijke en middelzware trails. Je kunt al kleine sprongen maken met deze motor.
Enduro Volledig 150 tot 180 mm Deze fiets is ook meestal allround. Rustig bergop rijden is goed mogelijk, maar zijn kracht ligt in de afdalingen.
Freerider 160 tot 200 mm Hij is gespecialiseerd in zeer steil terrein en extreme sprongen, daarom wordt er aandacht besteed aan het gebruik van zeer stabiele onderdelen. Technisch veeleisende pistes zijn de juiste uitdaging voor een Freerider.
Downhiller 170 tot 210 mm Zoals de naam al zegt, zijn ze gespecialiseerd voor downhill rijden. Het doel is om zo snel mogelijk veeleisende hellingen met hindernissen te overwinnen. Bergop rijden is vrijwel onmogelijk, maar hij is bestand tegen de stress van hoge sprongen.

Het is dus belangrijk dat je weet welke tochten je plant. Elke trail stelt andere eisen aan jou en je fiets. Als je lange en vooral golvende tochten plant, is een lagere veerweg geschikter voor het beklimmen van beklimmingen. Als je echter bergaf wilt racen op onstabiel terrein, is een grotere veerweg beter. Hierdoor blijven de wielen op de grond voor meer stabiliteit.

Als je onzeker bent of je eigen trailvoorkeuren nog niet kent, kun je naar het midden leunen met een All Mountain Fully met 150 millimeter. Dit is de norm geworden.

E-Fully

Naast deze centrale soorten fullys is er nog een ander type dat sinds een paar jaar aan opmars bezig is: de E-Fully. Wettelijk gezien is voor dit motormodel geen helm, nummerplaat of rijbewijs nodig, want daarvoor is hij te langzaam. De elektrische aandrijving heeft een vermogen van minder dan 250 Watt, en daarom kun je er niet sneller mee rijden dan 25 km/u.

Nadelen
Voordelen
  • Ondersteunt cross-country op steile beklimmingen en gemakkelijk terrein
  • Spaart concentratie voor afdalingen
  • Motorvermogen kan meestal individueel ingesteld worden
  • Grotere actieradius tijdens tochten
  • Extra uitrusting zoals navigatiesystemen
  • Zeer hoge aanschafkosten
  • Hoog gewicht door de aandrijving
  • De batterijlading kan opraken
  • Ander rijgevoel dan met gewone fullys

Om het gewicht centraal te verdelen en een veilig rijgevoel te creëren, zit de aandrijving in het lage gedeelte van de trapas. Als dit lukt, kan het extra gewicht zelfs bijdragen tot meer snelheid bij de afdaling. Omdat een Fully vaak aan extreme trillingen wordt blootgesteld, wordt de motor beschermd met speciale afdekkingen. Als je van mountainbiken houdt maar moeite hebt met de beklimmingen, kan een e-fully de oplossing zijn. Na spannende afdalingen blijven liften of moeizame beklimmingen je bespaard.

Waar kan ik een Fully kopen?

Je hebt vast wel eens een Fully gezien die in de aanbieding is voor een onvoorstelbaar lage prijs als je door een grote supermarkt loopt. Geen enkele fietsliefhebber zou je echter aanraden een van deze modellen te kopen. Waar je het ook voor wilt gebruiken, je vindt geen goede volledig in een supermarkt, maar in een speciaalzaak. Ga naar je dichtstbijzijnde fietsenwinkel en laat je uitgebreid adviseren. Zelfs als je al belangrijke maten hebt berekend, is een proefrit een must. Dit is de enige manier om uit te vinden of de Fully geschikt voor je is. Dit is aan te bevelen voor alle fietsen, maar het is nog belangrijker voor Fully fietsen omdat er zo veel mogelijkheden zijn. Het

is ook belangrijk je niet te laten verblinden door het uiterlijk of de geadverteerde eigenschappen van een Fully, maar uit te zoeken of de mountainbike ideaal voor je is op grond van zijn rijeigenschappen

. De fiets in de speciaalzaak is ook al helemaal afgemonteerd. Je kunt ter plekke hulp krijgen bij aanpassingen zoals het zadel. De populairste online en plaatselijke dealers waar je een ruime keuze aan full-size fietsen kunt vinden zijn de volgende

  • XXL fiets
  • Mega fiets
  • hibike.nl
  • canyon.com
  • bike-dicount.de
  • elektrofahrrad24.de
  • ebay.com
  • amazon.com

Je fiets online bestellen lijkt aanvankelijk gemakkelijk en handig. Proefritten, advies en hulp bij aanpassingen zijn echter niet beschikbaar. Vooral voor onervaren beginners die niet precies weten wat ze nodig hebben, is dit niet aan te raden. Om het beste Fully model voor je te vinden, moet je niet lui op de bank gaan zitten.

Hoe verzorg ik mijn Fully?

Er is geen andere fiets met zoveel technologie als een Fully. Er wordt gesleuteld aan de ideale accessoires en optimale instellingen. Er worden voortdurend kleine vernieuwingen toegevoegd om de fiets nog efficiënter, lichter en beter te maken. Met al die afzonderlijke onderdelen kun je niet om regelmatig onderhoud heen. Het is duidelijk dat dit tijdrovend is.

Bewegende delen hebben bijzonder te lijden onder slijtage. Een Fully heeft er veel van, vooral op de achterste driehoek. Het is belangrijk ze regelmatig op beschadigingen te controleren.

Controleer ook alle schroefverbindingen. Veelvuldig gebruik en complexe belastingen kunnen ervoor zorgen dat schroeven snel losraken. Als dit gebeurt, wees er dan zeker van dat je ze bijna vast zet! Anders kan de achterste driehoek van je fully breken.

Laat je ophanging regelmatig door vaklui onderhouden!

Na een bepaalde tijd moet je de afdichtingen en oliën van de ophanging vervangen. Wanneer je dit precies moet doen varieert van fabrikant tot fabrikant. Frequente bestuurders wordt aangeraden hun ophanging eens per jaar te laten onderhouden. Tegelijk kun je ook controleren of de kogellagers van de achterste driehoek vervangen moeten worden. Smeer, indien mogelijk, het glijvlak van de zadelpen van tijd tot tijd in met olie. Na een zware val moet je röntgenfoto’s maken van het frame om te zien of er inwendige schade is. Dit is erg duur, maar zinvol voor high-end fietsen! Zorg extra goed voor je fiets in het natte seizoen. Laat hem nooit buiten liggen en zorg ervoor dat de ketting droog is om roest te voorkomen.

Hoe maak ik mijn Fully schoon?

Vuil, stof en viezigheid vergezellen je op bijna elke mountainbike tocht. Het is onmogelijk om een vuil volledig te vermijden als je het volle rijplezier wilt beleven. Als je lang van je fully wilt genieten, is deze schoonmaakroutine na elk gebruik een must.

  1. Verwijderen van grof vuil: Besproei je fiets met water om los en vochtig vuil te verwijderen. Je kunt het beste een tuinslang gebruiken. Gebruik nooit een hogedrukreiniger om beschadiging van de techniek van je fiets te voorkomen.
  2. Hardnekkig vuil verwijderen: Spuit de hele mountainbike in met een schoonmaakmiddel en laat het zo’n 5 tot 10 minuten inwerken. Veeg het vuil weg met een schone spons en besproei je geheel opnieuw met water. Gebruik geen wasmiddel met olie, want dat absorbeert vuil en verspreidt het nog meer. De ideale oplossing is het gebruik van een fietsenreiniger uit een speciaalzaak.
  3. Schoonmaken van de achterderailleur: Deze stap is tijdrovend maar erg belangrijk. Verwijder eerst grof vuil van de derailleurpoelie en het kettingblad met een bandenlichter. Om de cassette schoon te maken, raden we je aan een speciale tandwielreiniger uit de fietsenwinkel te gebruiken of een schroevendraaier. Leg er bij deze stap beslist een onderlegger onder, om de omgeving niet te vervuilen met het olievuil. Spuit er dan opnieuw fietsreiniger op. Na deze tijd kun je het resterende vuil het beste met een tandenborstel verwijderen. Spoel al het fietsreinigingsmiddel er weer af. Enige basissmering blijft gedurende het hele proces aanwezig. Het zou niet voldoende zijn om de ketting helemaal van olie te ontdoen.
  4. Kettingonderhoud: Een natte rit of het poetsen kunnen de smeerfilm van de ketting doen verdwijnen. Om roesten en piepen te voorkomen, druppel je wat kettingolie of kettingvet in de ketting. Nadat dit is ingewerkt, kun je het overtollige met een doekje wegvegen. Teflon olie is van bijzonder hoge kwaliteit en ervaren motorrijders zweren erbij omdat ze zelfs in de smalste spleten kruipt.
  5. Remschijven: Hiervoor wordt speciale remmenreiniger gebruikt. Als je dit niet voorhanden hebt, is een beetje spoelwater voldoende. Let er bij de vorige stappen op dat de remschijven niet in contact komen met extra vuil of olie, want dan zouden ze ermee doordrenkt raken. Je kunt de versnellingskabels die langs de buitenkant van het frame lopen loshaken en ze dan schoonmaken met een beetje kricholie.
  6. Verzorg de ophangelementen: De Fully heeft er veel van en ze moeten allemaal goed onderhouden worden om te voorkomen dat er vuil in komt. Grof vuil moet van de beschermelementen gewassen worden. Je moet hiervoor een zachte straal gebruiken, zodat het water niet in de afdichtingen en dempingen dringt. Met een beetje olie op de afdichtingen kun je dan de vering soepel laten lopen.
  7. Afwerking: Als je wilt dat je Fully er weer als nieuw uitziet, kun je hem aan het eind bespuiten met een speciale beschermende spray. Kort inweken en daarna afvegen is voldoende.

Als je een e-fully hebt, moet de batterij ook schoongemaakt worden. Je moet dit apart doen door eerst de batterij te verwijderen. Vuil water mag er niet in kunnen. Klinkt als veel werk, maar dat is het niet. Je kunt je fiets in ongeveer 30 minuten schoon krijgen. Het is de moeite waard, want het voorkomt dat vuil, vocht en modder in de kleine spleten van je Fully komen en de techniek beschadigen. Wacht niet te lang met het wassen van je fiets, vooral niet in de winter, want strooizout kan je fiets snel aantasten.

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies