Laatst bijgewerkt: 24-09-2021

post content is gonna be De koningin der vruchten, of ananas, is een zeer populaire tropische vrucht. De tropische vrucht levert enkele vitale stoffen die het lichaam nodig heeft. Daarom past een ananas goed in een evenwichtige voeding. Behalve smakelijke gerechten als Toast Hawaii of fruitsalade met ananas, kun je de populaire vrucht ook als cocktail Piña Colada op het strand vinden. De ananas brengt meerwaarde aan je lichaam in de vorm van zijn ingrediënten zoals vitamine C.

Maar voor je een ananas kunt bereiden, moet je hem eerst schillen of snijden. Vaak verzuimen mensen een ananas goed te schillen en te snijden. In het volgende willen we beschrijven wat de beste manier is om te werk te gaan. Bovendien laten we je de meerwaarde van de ananasschil zien en hoe je een gesneden ananas op de juiste manier kunt bewaren.
Belangrijk om te weten

 • De tropische vrucht is een aaneenschakeling van verschillende vruchten, die te herkennen zijn aan het uiterlijk van de schil
 • Bromelaïne zit in de schil van de ananas en wordt als volksmiddel gebruikt
 • Een verse ananas levert meer vitaminen en is gezonder dan de ingeblikte variant

Wat je moet weten over het schillen van een ananas

Waarom moeite doen om een ananas te schillen en in te snijden als de tropische vrucht uit een blikje lekkerder smaakt! De moeite om een verse ananas te schillen en te snijden is niet zo groot als je denkt. Bovendien is verse ananas veel gezonder en voorziet je lichaam van belangrijke vitamines.

Hoe schil je een ananas op de klassieke manier?

Een ananas kun je in een paar stappen schillen. Je gaat gewoon stap voor stap te werk met een passend mes

 1. Leg de ananas kruislings op de snijplank
 2. Snijd de boven- en onderkant van de ananas af
 3. De ananas moet nu rechtop kunnen staan
 4. Zet het mes schuin aan de bovenkant en snijd de ronding van boven naar beneden
 5. Draai de ananas om en snijd tot de schil eraf is
 6. Verwijder de overgebleven bruine vlekken, de zogenaamde kleine ogen, met een klein mesje
 7. De ananas kan nu netjes in plakjes gesneden worden
 8. Verwijder het steeltje of eet het gewoon met de ananas mee

De inspanning die nodig is om een ananas te schillen is eigenlijk niet zo groot als je op het eerste gezicht zou denken. Veel mensen nemen daarom hun toevlucht tot ananas in blik, maar dit bevat ook meer suiker, zodat het langer houdbaar is. Bovendien gaan door de conserveringsmethode veel vitamines verloren.

Het schillen en opensnijden van een ananas op de klassieke manier kost wat moeite. Maar het werk is de moeite waard voor een verse ananas, die gezonder is dan eentje uit blik. (Image source: Security / Pixabay)

Een verse ananas daarentegen levert veel vitamine C, die ons lichaam niet zelf kan aanmaken en daarom via voedsel moet worden ingenomen. (1) Vitamine C is belangrijk voor ons lichaam, want het draagt bij tot ons immuunsysteem en helpt zo ziekten voorkomen. (2)

Ananas bevat ook een goede hoeveelheid mangaan, dat belangrijk is voor een gezond immuunsysteem en een goede spijsvertering. (3)

Wanneer is een ananas niet meer goed?

De ananas is een populaire vrucht en is nu bijna overal verkrijgbaar. Maar hoe kun je zien of de koningin van de vruchten een goede en rijpe vrucht is en hoe kun je zien of een ananas slecht is.

Je herkent een rijpe ananas aan zijn goudgele kleur en zoete geur. Aan de geur van een ananas kun je vooral zien of hij verrot is. De bes ruikt erg zuur, wat vergelijkbaar is met zure melk. Er vormt zich ook schimmel op de bovenste en onderste stengels. Een bedorven ananas mag niet gegeten worden.

Hoe kan de schil van de ananas verwerkt worden?

Je kunt de schil van een ananas verwerken tot een drankje. Dit geldt echter alleen voor biologisch geëtiketteerde producten, want de gewone worden met pesticiden gekweekt. Dit betekent dat je een ananas bijna helemaal kunt gebruiken. De schil van een ananas bevat immers bromelaïne.

Het enzym bromelaïne ondersteunt het spijsverteringsproces en, volgens een studie, verbetert het de regeneratie van spierbeschadiging en ontstekingen. (4) Bovendien is de ananasschil een uitdrogend middel dat overtollig water uit het lichaam afvoert.

Bromelaïne heeft een ontstekingsremmende werking en beïnvloedt de bloedstolling (5).

Je moet de ananas altijd goed wassen voor je hem klaarmaakt. Nadat je de schil van de ananas in kleine stukjes hebt gesneden, moet je die met ongeveer 1 liter water 15 tot 20 minuten koken, afhankelijk van de hoeveelheid.

Je kunt ook honing of andere zoetstoffen toevoegen om de smaak aan te passen. Nadat het kort gekookt heeft, kun je het water met behulp van een zeef in een geschikt bakje gieten en het opdrinken.

Wat is de beste manier om ananas te bewaren?

Als je een verse ananas krijgt, kun je hem ongesneden ongeveer een week bewaren. Idealiter bewaar je het bij ongeveer 10 graden Celsius in de kelder of voorraadkast. Voor het eten moet je echter controleren of de ananas niet zoet ruikt, maar een beetje naar alcohol. Als dit het geval is, moet je de vrucht niet eten.

Je kunt een gesneden ananas het beste in een bewaarblik in de koelkast bewaren en binnen drie dagen consumeren. Nogmaals, ruik aan de ananas voor je hem eet om zeker te zijn dat hij niet naar alcohol ruikt. Je kunt de ananas ook in een diepvriesblik bewaren en een paar uur voor het eten gewoon ontdooien.

Je kunt een in stukken gesneden ananas in luchtdichte folie wikkelen en ongeveer 24 uur in de koelkast bewaren. Het mag geen aluminiumfolie zijn, want de ananas absorbeert een zekere hoeveelheid aluminium uit de aluminiumfolie, wat niet goed is voor je gezondheid.

Wat kun je met gesneden ananas doen?

Een ananas heeft veel gebruiksmogelijkheden. Van smoothies tot Toast Hawaii wordt tegenwoordig ananas gebruikt. De koningin van vruchten is ook populair als vingerhapje.

De wereld van recepten biedt een grote verscheidenheid als het gaat om het bereiden van een ananas. Als je het snel wilt doen, kun je gewoon kleine stukjes ananas aan een fruitsalade toevoegen.

Op zomerse dagen kun je de ananas gewoon op de grill leggen. En als je ananas over hebt, kun je de rest in de vriezer doen. Je kunt bevroren ananas gebruiken om gezonde smoothies te maken.

Je kunt ook een ananasdieet volgen, waarbij je alleen ananas eet. (6) Of dit gezond is of niet valt nog te bezien. Je zult in elk geval gewicht verliezen.

Welke alternatieven zijn er voor het schillen van ananas?

Behalve de klassieke manier om een ananas te schillen en te snijden, kun je ook gereedschap gebruiken om het sneller en gemakkelijker te doen. Of, met een eenvoudige techniek, kun je de ananas direct uit je hand eten.

 • Ananassnijder
 • Pluk de ananas
 • Ananas uit een blikje

Ananassnijder

Het schillen en snijden van een ananas op de klassieke manier kan voor sommigen een hele inspanning zijn. Met behulp van fruitgereedschap of een ananassnijder kan dit verholpen worden. Vooral omdat het verwijderen van de steel moeizaam en in veel gevallen rommelig is.

Een ananassnijder is een snelle en gemakkelijke manier om een ananas te bereiden. Met behulp van een hulpmiddel zal het je altijd lukken om schone ananasschijfjes te maken. (Image source: Masahiro Naruse / Unsplash)

Het voordeel van een ananassnijder is dat hij de ananas gemakkelijk en snel in plakjes snijdt. Het vermindert ook het risico dat je je met een mes snijdt. Bovendien is het verwijderen van de steel veel gemakkelijker en aangenamer. Zulke ananas gereedschappen zijn er van goedkope tot luxe modellen die in het 4-cijferige bereik kosten.

Ananas plukken

Er is een trucje om een ananas te eten. Deze truc is viraal gegaan op het internet. Je trekt er een hapklaar stuk van de ananas uit. Dit is hoe het werkt:

Deze truc werkt meestal met een goed gerijpte ananas. Omdat de ananas een schaalachtige schil heeft, kun je van deze vorm profiteren. Je snijdt het bloemhoofdje af en snijdt langs het vruchtvlees, zodat je het bovenste deel als een deksel kunt verwijderen.

Met behulp van de “schubben” kun je het vruchtvlees er stukje voor stukje uit trekken, tot aan het eind alleen de steel overblijft. Het houdt ook je vingers droog als je het goed doet. Als het moeilijker is de stukjes eruit te trekken, is de ananas niet voldoende rijp. De overgebleven stengel kan dan gebruikt worden voor een heerlijke smoothie.

Ananas in blik

Natuurlijk is de koningin van de vruchten ook in blik verkrijgbaar, zodat je je de moeite van het schillen en snijden kunt besparen. Er zijn voordelen en nadelen ten opzichte van verse ananas, die we je hieronder laten zien.

Voordelen
 • Goedkoper
 • Je verspilt geen voedsel
 • Langer houdbaar
Nadelen
 • Verspilling door verpakking
 • Veel minder vitamines
 • Meer suiker

Helaas gaan met de conserveringsmethode veel vitamines verloren, zodat je eigenlijk alleen de ananassmaak krijgt. Waarbij de smaak weer versterkt wordt door de suiker.

Er zijn ook diepgevroren ananassen, die schok-diepgevroren zijn en de meeste vitaminen behouden. Maar om de hoogst mogelijke hoeveelheid vitamines binnen te krijgen, kun je het beste voor een verse biologische ananas gaan. Het is vooral interessant voor mensen die aan een vitamine C tekort lijden!

De vitamine C behoefte van rokers is groter dan die van niet-rokers! (7)

Conclusie

Het schillen van een ananas is gemakkelijker dan je zou verwachten. Een verse ananas is heilzamer, omdat het lichaam er vitamines en mineralen uit haalt. Bovendien hoef je een hele ananas niet meteen op te eten, want met de juiste bewaarmethoden kun je een gesneden ananas tot een week bewaren. De bereiding is bovendien veelzijdig en kan als restjes in een smoothie gebruikt worden.

Als je je toevlucht neemt tot ananas in blik als alternatief, moet je in plaats daarvan rekening houden met onnodig afval, veel minder vitaminen en meer suiker. Een ananas schillen en snijden op de klassieke manier kan een blijvende indruk achterlaten bij samen koken.

De koningin van de vruchten is niet alleen lekker, maar ook heel gezond voor je lichaam. Behalve een behoorlijke bron van vitamine C, geeft de schil bromelaïne af. Het enzym bromelaïne verbetert het herstel na spierbeschadiging en ontsteking, wat interessant kan zijn voor sporters.

Beeldbron: 53496712/ 123rf

Referenties (7)

1. Padayatty SJ, Levine M. Vitamin C: the known and the unknown and Goldilocks. Oral Dis. 2016 Sep;22(6):463-93. doi: 10.1111/odi.12446. Epub 2016 Apr 14. PMID: 26808119; PMCID: PMC4959991.
Bron

2. Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 3;9(11):1211. doi: 10.3390/nu9111211. PMID: 29099763; PMCID: PMC5707683.
Bron

3. Horning KJ, Caito SW, Tipps KG, Bowman AB, Aschner M. Manganese Is Essential for Neuronal Health. Annu Rev Nutr. 2015;35:71-108. doi:10.1146/annurev-nutr-071714-034419
Bron

4. Cecilia M. Shing, Suzzen Chong, Matthew W. Driller & James W. Fell (2016) Acute protease supplementation effects on muscle damage and recovery across consecutive days of cycle racing, European Journal of Sport Science, 16:2, 206-212, DOI: 10.1080/17461391.2014.1001878
Bron

5. Muhammad ZA, Ahmad T. Therapeutic uses of pineapple-extracted bromelain in surgical care - A review. J Pak Med Assoc. 2017 Jan;67(1):121-125. PMID: 28065968.
Bron

6. Ananas-Diät. Wissenschaftsjournalistin Carola Felchner, 28.03.2019
Bron

7. Weber P, Bendich A, Schalch W. Vitamin C and human health--a review of recent data relevant to human requirements. Int J Vitam Nutr Res. 1996;66(1):19-30. PMID: 8698541.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Vitamin C: the known and the unknown and Goldilocks
Padayatty SJ, Levine M. Vitamin C: the known and the unknown and Goldilocks. Oral Dis. 2016 Sep;22(6):463-93. doi: 10.1111/odi.12446. Epub 2016 Apr 14. PMID: 26808119; PMCID: PMC4959991.
Ga naar bron
Vitamin C and Immune Function
Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 3;9(11):1211. doi: 10.3390/nu9111211. PMID: 29099763; PMCID: PMC5707683.
Ga naar bron
Manganese Is Essential for Neuronal Health
Horning KJ, Caito SW, Tipps KG, Bowman AB, Aschner M. Manganese Is Essential for Neuronal Health. Annu Rev Nutr. 2015;35:71-108. doi:10.1146/annurev-nutr-071714-034419
Ga naar bron
Acute protease supplementation effects on muscle damage and recovery across consecutive days of cycle racing
Cecilia M. Shing, Suzzen Chong, Matthew W. Driller & James W. Fell (2016) Acute protease supplementation effects on muscle damage and recovery across consecutive days of cycle racing, European Journal of Sport Science, 16:2, 206-212, DOI: 10.1080/17461391.2014.1001878
Ga naar bron
Therapeutic uses of pineapple-extracted bromelain in surgical care - A review
Muhammad ZA, Ahmad T. Therapeutic uses of pineapple-extracted bromelain in surgical care - A review. J Pak Med Assoc. 2017 Jan;67(1):121-125. PMID: 28065968.
Ga naar bron
Ananas-Diät
Ananas-Diät. Wissenschaftsjournalistin Carola Felchner, 28.03.2019
Ga naar bron
Vitamin C and human health--a review of recent data relevant to human requirements
Weber P, Bendich A, Schalch W. Vitamin C and human health--a review of recent data relevant to human requirements. Int J Vitam Nutr Res. 1996;66(1):19-30. PMID: 8698541.
Ga naar bron
Recensies