Laatst bijgewerkt: 23-09-2021

Onze selectiecriteria

24Onderzochte producten

51Bestede uren

34Beoordeelde onderzoeken

135Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote tennisbal test 2021. Hier stellen we alle tennisballen voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste tennisbal voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Bovendien vind je op deze pagina enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een tennisbal wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Binnendrukkogels, die volgens de ITF normen getest zijn, worden gekenmerkt door hun hoge kwaliteit van afwerking en zeer goede stuitereigenschappen.
 • Drukloze ballen zijn uitstekend geschikt voor dagelijkse training omdat ze niet zo hoog stuiteren als de binnendrukballen en een betere duurzaamheid hebben.
 • Je kunt goedkope tennisballen kopen voor zo weinig als vier euro per pakje van 4. Hoogwaardige drukballen voor binnen kosten tot 15 euro per pak van 4.

Beste Tennisbal: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een tennisbal koopt

Wanneer heb ik welke tennisbal nodig?

Je kind is het best gediend met method ballen, die door de verminderde druk langzamer en zachter zijn. Deze lichte ballen vliegen niet zo snel en stuiteren niet zo hoog als toernooiballen. Bovendien worden de polsen niet te veel belast door de impact op het tennisracket.

Ze zijn ook meestal tweekleurig en verdeeld in verschillende niveaus, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad. Er is bijvoorbeeld een gemakkelijk niveau voor beginners en een niveau voor gevorderde beginners om te helpen bij de training van de tennissport. Als je onervaren bent op de tennisbaan of niet regelmatig komt trainen, dan is een drukloze bal de juiste keuze.

Drukloze ballen hebben een langere levensduur dan indoor drukballen, zijn minder snel te bespelen en daardoor ook gemakkelijker te controleren. De duurzaamheid van de bal hangt bovendien af van de kwaliteit van het materiaal, vooral van het gebruikte vilt. Materiaal van slechte kwaliteit kan tot onregelmatige slijtage leiden en zo ongelijk bespeelbaar worden.

Wist je dat tennissen al uit de 13e eeuw stamt?

De oorsprong van tennis ligt waarschijnlijk in de kloosters van Noord-Frankrijk in de Hoge Middeleeuwen.

Ben je al een ervaren speler en wil je graag aan toernooien deelnemen? Dan kunt u het beste oefenen met de standaard indoor drukballen die ook bij het normale spel worden gebruikt. Deze ballen kunnen snel worden bespeeld en hebben goede stuitereigenschappen.

Methodische ballen Indoor drukballen
Geschikt voor Kinderen en beginners Gevorderde spelers
Gebruik In trainingen In toernooien
Stuitereigenschappen Methodische ballen zijn zachter en stuiteren daardoor niet erg hoog Binnendrukkogels zijn opgeblazen met lucht en hebben daardoor een betere en natuurlijke stuit
Levensduur Langzame slijtage en lange levensduur Snelle slijtage en korte levensduur
Kogelsnelheid Langzaam Snel

/

Welke soorten tennisballen zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe kun je vier soorten tennisballen onderscheiden

 • Stap 3 tennisbal
 • Stap 2 tennisbal
 • Trap 1 tennisbal
 • Wedstrijd tennisbal

Door het fabricageproces verschillen de respectieve doel- en stuiterkenmerken van deze soorten ballen. Er zijn dus voordelen en nadelen aan elk van deze soorten. Afhankelijk van je gebruik en voorkeur is een bepaalde bal het meest geschikt voor jou en je spelniveau.

In de volgende paragrafen worden de verschillen tussen de verschillende soorten kort uitgelegd, zodat je zelf kunt beslissen welke tennisbal voor jou geschikt is. De individuele voor- en nadelen van elk type tennisbal worden ook uitvoeriger beschreven.

Voor (aankomende) profs is het de moeite waard te oefenen met de officiële, gelicentieerde tennisballen die ook in toernooien gebruikt worden. Deze zijn vaak duurder omdat de fabrikanten ook de licentierechten moeten innen, maar met een beetje geluk vind je een vergelijkbaar model van dezelfde fabrikant – voor minder geld. (Image source: pixabay.com / gunnarja)

Onafhankelijk van de hierboven genoemde soorten, wordt ook onderscheid gemaakt tussen drukballen en drukloze ballen. Drukballen zijn met gas gevuld om de stuitereigenschappen door de ontstane overdruk nog te verhogen. Deze balletjes worden verkocht in luchtdichte blikjes voor een langere houdbaarheid.

Drukloze kogels worden eenvoudig in elkaar gezet zonder de binnenkant met gas te vullen. In de wedstrijdsport worden vooral drukballen gebruikt, terwijl de goedkope drukloze ballen, ondanks hun hardere stuiteigenschappen, vooral populair zijn in de hobby-sport.

Wat onderscheidt een Stage 3 tennisbal en wat zijn de voor- en nadelen?

Een Stage 3 tennisbal is een drukverlagende methodische bal die door zijn stuitereigenschappen bijzonder geschikt is voor jonge beginners in de tennissport. De bal is voor 75% onder druk en gewoonlijk gemarkeerd met een rode helft.

De tennisbal is te koop in de klassieke uitvoering of in een schuimrubberen versie. De schuimrubberen bal is vooral bedoeld voor heel jonge en onervaren spelers die hun racket en hun eigen techniek nog moeten leren kennen.

Voordelen
 • Relatief goedkoop
 • Ook verkrijgbaar in schuim
Nadelen
 • Alleen geschikt voor beginners

Wat onderscheidt een Stage 2 tennisbal en wat zijn de voor- en nadelen?

Een Stage 2 tennisbal is een drukverlagende methodische bal die door zijn stuitereigenschappen bijzonder geschikt is voor jonge tennissers. De kogel is 50% drukverlagend en meestal gemarkeerd met een oranje stip.

Voordelen
 • Relatief goedkoop
 • Geschikt om op te warmen
Nadelen
 • Alleen geschikt voor gevorderde spelers

Wat onderscheidt een Stage 1 tennisbal en wat zijn de voor- en nadelen?

Een Stage 2 tennisbal is een drukverlagende methodische bal die door zijn stuitereigenschappen bijzonder geschikt is voor gevorderde tennissers. De kogel is 25% drukverlagend en meestal gemarkeerd met een groene stip.

Voordelen
 • Relatief goedkoop
 • Geschikt om op te warmen
Nadelen
 • Niet geschikt voor beginners

Waarin onderscheidt een wedstrijdtennisbal zich en wat zijn de voor- en nadelen?

De wedstrijdtennisbal kan in verschillende soorten verdeeld worden. De Type 1 bal is een zeer harde bal die ontworpen is voor hoge snelheden. De Type 2 bal is de standaard bal die voor de meeste professionele toernooien gebruikt wordt. De Type 3 bal is een iets grotere bal die vooral gespeeld wordt op snelle baanoppervlakken.

De Wereld Tennis Federatie (ITF) somt meer dan 200 verschillende fabrikanten op die hun tennisballen alleen mogen verkopen als ze voldoen aan de strenge specificaties van de federatie. Dit garandeert dat de aanduidingen Type 1, Type 2, Type 3 altijd aan dezelfde eisen en stootkarakteristieken voldoen.

Voordelen
 • Geschikt voor professionals
Nadelen
 • Niet geschikt voor beginners
 • Relatief duur

Koopcriteria: Gebruik deze factoren om tennisballen te vergelijken en te evalueren

ITF normen

De ITF specificeert kleur, oppervlak, gewicht, maat en stuithoogte. Alleen wit en geel zijn toegestaan als kleuren, en de diameter van de bal moet tussen 2.575 en 2.7 inches zijn. De regel is: met kleine ballen kun je sneller spelen dan met grote ballen.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen Stage 3 tennisballen, Stage 2 tennisballen, Stage 1 tennisballen en Match tennisballen. -Bron: OpenClipart-Vectors/pixabay.com

De bal moet tussen 56 en 59 gram wegen. De stuiterhoogte moet tussen 135 cm en 147 cm liggen, gemeten vanaf een val van 254 cm hoogte op een harde, vlakke vloer.

ITF criteria standaarden
Kleur wit of geel
Gewicht 56g – 59g
Maat 2,575 inch – 2,7 inch
Spronghoogte 135cm – 147cm

Duurzaamheid

Drukloze ballen hebben het voordeel dat ze langer meegaan dan indoor drukballen. Dit komt door de drukverschillen; de druk van binnen is groter dan die van buiten en daarom verliezen drukballen van binnen na een bepaalde tijd druk.

Bij het kopen van een tennisbal moet je ook rekening houden met de ondergrond van je favoriete tennisbaan. Verschillende ballen hebben verschillende voordelen op klei, gras of kunstmatige ondergronden. -Bron: Gerd Funcke/pixabay.com

Hoe lang een indoor drukbal meegaat hangt af van je speelfrequentie, slagkracht en de ondergrond waarop je speelt.

Beeldbron: pixabay.com / skeeze

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies