Laatst bijgewerkt: 12-10-2021

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

31Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

86Verzamelde opmerkingen

Welkom bij ReviewBox! Vitamine E levert een grote hoeveelheid voedingsstoffen voor het lichaam, en wordt ook veel gebruikt in de cosmetica-industrie om zijn huidverjongende eigenschappen. De vraag is welke van alle producten en merken het beste is?

In ReviewBox laten we je de verschillende soorten vitamine E producten zien en hun eigenschappen, zodat je het product kunt kiezen dat het beste bij je interesse en budget past. Het is belangrijk dat je met elk detail rekening houdt om de beste aankoopbeslissing te nemen.
Belangrijk om te weten

 • Vitamine E (ook alfa-tocoferol genoemd) behoort tot een groep van acht vetoplosbare verbindingen, waaronder vier tocoferolen en vier tocotriënolen. Deze vitamine is essentieel voor de celregeneratie, de hartontwikkeling en de hormonale ontwikkeling.
 • Je vindt deze vitamine in voedingsmiddelen, maar ook in supplementen, oliën, zalven en crèmes. Supplementen verdelen vitamine E in twee soorten: natuurlijke of synthetische, en crèmes zijn vooral bedoeld voor celregeneratie.
 • Alvorens een aankoop te doen, is het belangrijk na te denken over de juiste dosering vitamine E, naar gelang leeftijd, geslacht, gewicht en medische toestand. Het is ook nodig om te observeren of er bijwerkingen zijn door hoge doses.

Beste Vitamine E: Onze selectie

Koopgids

Dit artikel is bedoeld om je nuttige informatie te geven, zodat je het product dat je overweegt te kopen grondig leert kennen. Daarom willen we je de belangrijkste aspecten van vitamine E vertellen, en waar je op moet letten als je het in zijn verschillende vormen koopt.

De juiste dosering vitamine E hangt o.a. af van leeftijd, gewicht en geslacht. (Foto: puhhha / 123rf.com)

Wat is vitamine E en wat zijn de voordelen ervan?

Vitamine E (ook bekend als alfa-tocoferol) is een groep van acht vetoplosbare verbindingen, waaronder vier tocoferolen en vier tocotriënolen, die een belangrijke rol spelen in het lichaam. Vanwege hun lipide antioxidant werking komen deze vitamine E verbindingen voor in vetrijke plantaardige voedingsmiddelen zoals oliehoudende zaden (sojabonen, zonnebloem, vlas, pinda’s, enz.) en, in mindere mate, in graankorrels.

Een van de belangrijkste voordelen is dat het bescherming biedt tegen vrije radicalen, waardoor oxidatieve celbeschadiging wordt tegengegaan en de tekenen van veroudering worden vertraagd, zowel in de huid als in het lichaam. Vitamine E wordt beschouwd als een van de meest effectieve antioxidanten die er zijn.

Voordelen
 • Verbetert de wondgenezing
 • Voorkomt celveroudering
 • Bevordert de bloedsomloop
 • Gunstig voor hart en zenuwstelsel
 • Helpt bij hormoonregulatie en vruchtbaarheid
 • Verbetert het gezichtsvermogen
Nadelen
 • Hoge doses vitamine E supplementen kunnen het risico op bloedingen verhogen
 • Vitamine E gecombineerd met andere antioxidanten kan de beschermende werking op het hart verminderen
 • Vitamine E tijdens chemotherapie kan de effectiviteit van behandelingen beïnvloeden

Welke rol speelt vitamine E in het lichaam?

Vitamine E speelt een sleutelrol in de normale stofwisseling van alle cellen, want het is de belangrijkste vetoplosbare antioxidant in menselijke en dierlijke weefsels. Het komt voor in de vetrijke delen van cellen, zoals celmembranen en vetweefsels. Zijn taak is meervoudig onverzadigde vetzuren in lipiden te beschermen tegen oxidatieve schade, vandaar dat een tekort kan leiden tot stofwisselingsstoornissen of neurologische aandoeningen.

Natuurlijke of synthetische vitamine E – waar moet je op letten?

Supplementen verdelen vitamine E in twee soorten: natuurlijke of synthetische. Alvorens een product te kopen is het belangrijk op het etiket te kijken tot welke soort het behoort, want de namen verschillen slechts met één letter.

Natuurlijke vitamine E: Dit wordt ook wel d-alfa tocoferol genoemd, en is krachtiger en wordt effectiever gemetaboliseerd dan synthetische vitamine E. Het wordt verkregen uit plantaardige oliën en komt in de huid voor. Het wordt uit plantaardige oliën verkregen en staat erom bekend dat het celoxidatie helpt voorkomen en wordt aangeprezen als een uitstekende natuurlijke antioxidant.

Synthetische Vitamine E: Dit is de gemodificeerde of kunstmatig gemaakte versie van vitamine E. Het staat bekend als dl-alfa tocoferol. Het staat bekend als dl-alfa-tocoferol, en er moet ongeveer 300 g van deze vitamine geconsumeerd worden om ongeveer dezelfde voordelen te krijgen als 100 g van de natuurlijke vitamine. Het is verkrijgbaar in supplementen of in kunstmatig verrijkte voedingsmiddelen.

Het wordt d-alfa tocoferol genoemd

Het wordt getransporteerd naar andere weefsels in het lichaam

Het voorkomt en bestrijdt cellulaire oxidatie

Komt uit voedselbronnen

Natuurlijk Synthetisch
Het wordt dl-alfa tocoferol genoemd
Het is krachtiger en wordt beter door het lichaam opgenomen dan synthetische vitamine E Er is drie keer de synthetische dosis nodig om het effect van 100 mg natuurlijke vitamine E te evenaren
Het is afkomstig van plantaardige oliën Het is meestal afgeleid van aardolieproducten
Het zit vaak in supplementen en “verrijkte” producten (waar extra vitaminen aan zijn toegevoegd)
Het wordt gemaakt van chemicaliën.

[/tablex]

Hoe kan vitamine E geconsumeerd worden?

Voedingsmiddelen die vitamine E bevatten zijn plantaardige oliën (tarwe, zonnebloem, maïs, sojaboon, olijf, enz.), noten (amandel, pinda, amandelolie, enz.) en gedroogde vruchten en noten (amandel, amandelolie, enz.).), noten (amandelen, walnoten, hazelnoten), groene bladgroenten (broccoli en spinazie) en zaden (zoals zonnebloempitten).

Hoewel de meest effectieve manier om deze vitamine in te nemen via voedsel is, zijn er ook capsules, tabletten en tabletten die als voedingssupplement fungeren. Er zijn ook veel crèmes, zalven en lotions met vitamine E, die vooral gebruikt worden voor weefselregeneratie. Vitamine E supplementen worden vaak aangeraden bij premature of pasgeboren baby’s, coeliakie, leveraandoeningen, mensen die veel meervoudig onverzadigde vetten consumeren, alcoholisme, of een slechte opname van vitamine E.

Ze worden ook aangeraden bij vrouwen die veel meervoudig onverzadigde vetten consumeren. Ze worden ook aanbevolen voor vrouwen die voorbehoedsmiddelen nemen.

Wist je dat… Vitamine E de vruchtbaarheidsvitamine genoemd wordt omdat ze in 1922 ontdekt werd door Herbert Mc Lean Evans en Katherine Bishop, toen ze vaststelden dat ratten genezen waren van voortplantingsproblemen door een dieet rijk aan deze vitamine?

Waar kun je vitamine E producten kopen?

Vitamine E wordt vooral op de markt gebracht vanwege zijn antioxiderende en cel- en huidregenererende eigenschappen. Het is in zijn verschillende varianten verkrijgbaar in winkels als Costco, Walmart, Liverpool en El Palacio de Hierro (crèmes zijn verkrijgbaar in de laatste twee). Het is ook online verkrijgbaar bij Amazon, Linio, Ebay, en Mercado Libre, die als bijkomend voordeel hebben dat je gemakkelijk van thuis uit kunt kopen, waar je ook je bestelling kunt ontvangen.

Een ander voordeel van online winkelen zijn de aanbiedingen, promoties en betalingsmogelijkheden. (Foto: Tatjana Baibakova / 123rf.com)

Koopcriteria: factoren waarmee je de verschillende soorten vitamine E kunt vergelijken en beoordelen

Omdat er zo’n ruime keuze aan vitamine E op de markt is, kan het soms moeilijk zijn te beslissen welk product het beste is om te kopen. Daarom is het belangrijk om bij het kopen van vitamine E rekening te houden met bepaalde factoren. In deze lijst vind je de belangrijkste factoren waarmee je rekening moet houden:

Aanbevolen dagelijkse dosis

Voordat je een vitaminesupplement neemt, is het raadzaam een arts te raadplegen, want de dosis varieert naar gelang je vitaminebehoefte. De hoeveelheid vitamine E die je per dag nodig hebt, hangt ook af van je leeftijd. De gemiddelde dagelijkse hoeveelheden vitamine E, uitgedrukt in milligrammen (mg) en internationale eenheden (IE), die voor mensen van verschillende leeftijden worden aanbevolen zijn als volgt

 • Baby’s tot de leeftijd van 6 maanden: de aanbevolen dosis is 4 mg (6 IE)
 • Zuigelingen van 7 tot 12 maanden: de aanbevolen dosis is 5 mg (7.5 IU)
 • Kinderen van 1 tot 3 jaar: de aanbevolen dosis is 6 mg (9 IU)
 • Kinderen van 4 tot 8 jaar: aanbevolen dosis is 7 mg (10.4 IU)
 • Kinderen van 9 tot 13 jaar: de aanbevolen dosis is 11 mg (16.4 IU)
 • Volwassenenen zwangere vrouwen: de aanbevolen dosis is 15 mg (22.4 IU)
 • Vrouwen die borstvoeding geven: de aanbevolen dosis is 19 mg (28.4 IU)

Toxiciteit

Tot voor kort waren er geen bijwerkingen bekend van het innemen van hoge doses vitamine E, maar recente studies melden enkele bijwerkingen, zoals braken, diarree of gastro-intestinaal ongemak. Sommige onderzoeken wijzen er ook op dat bij bepaalde mensen die langdurig met vitamine E supplementen behandeld worden bloedingen in de hersenen kunnen optreden, hoewel dit niet de meest voorkomende is.

Mensen ouder dan 55 jaar die hartziekten of diabetes hebben zijn het meest vatbaar. Aan de andere kant zijn er weliswaar geen ernstige bijwerkingen van het innemen van synthetische vitamine E supplementen, maar ze worden toch afgeraden omdat hun bestanddelen vaak uit aardolieproducten worden verkregen. Het is altijd aan te bevelen dat ze van plantaardige oliën afkomstig zijn.

Contra-indicaties

Hoewel hoge doses vitamine E geen risicovolle bijwerkingen geven (in geen van de vormen van consumptie), zijn er toch bepaalde geneesmiddelen die bijwerkingen kunnen geven of hun werking kunnen verminderen als ze gecombineerd worden met hoge doses vitamine E, bijvoorbeeld:

Antibiotica tumorremmers. Er is bezorgdheid dat deze antibiotica in combinatie met hoge doses vitamine E hun werkzaamheid als chemotherapeut kunnen aantasten.

Anticoagulantia en antiplatelet geneesmiddelen (geneesmiddelen die de bloedstolling veranderen of wijzigen), kruidengeneesmiddelen en supplementen die gebruikt worden om bloedstolsels te verminderen kunnen het risico op bloedingen verhogen wanneer ze gecombineerd worden met hoge doses vitamine E.

Vitamine E en niacine (of vitamine B3) en vitamine K. Het combineren van vitamine E en B3 kan gunstig zijn voor mensen met een hoog cholesterolgehalte, maar kan de werking van niacine, dat op de celstofwisseling inwerkt, verminderen. Het kan ook de werking van vitamine K verminderen, die, naast zijn vele functies, een bloedstollingsmiddel is.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het innemen van vitamines of andere geneesmiddelen waarvan de houdbaarheidsdatum verstreken

is, geen belangrijk gezondheidsrisico oplevert en dat in het ergste geval geen effect meer optreedt. Bovendien zijn bepaalde mythes ontkracht over de werkelijke houdbaarheidsdatum van supplementen, want verschillende specialisten beweren dat de houdbaarheidsdatum een schatting is en dat ze hun eigenschappen lang (zelfs maanden) na de houdbaarheidsdatum op het etiket kunnen behouden.

In elk geval wordt aanbevolen voedingsmiddelen, supplementen en crèmes met vitamine E in luchtdichte, donkere verpakkingen te verpakken om hun eigenschappen en werkzaamheid te behouden, aangezien deze vitamine goed bestand is tegen hitte, maar erg gevoelig is voor licht en zuurstof.

Hoe dan ook, het is aan te bevelen voedingsmiddelen, supplementen en crèmes met vitamine E in luchtdichte, donkere verpakkingen te verpakken om hun eigenschappen en werkzaamheid te behouden, aangezien deze vitamine goed bestand is tegen hitte, maar erg gevoelig is voor licht en zuurstof

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies