Laatst bijgewerkt: 24-09-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

11Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

63Verzamelde opmerkingen

GSM repeaters versterken het signaal van het mobiele telefoonnet en maken zo ontvangst mogelijk, zelfs op afgelegen plaatsen. Door de ingebouwde signaalversterker zijn ze bijvoorbeeld geschikt om zelfs in een hobbykelder of kantoor mobiele telefoonontvangst te hebben. Er zijn echter zowel wettelijke beperkingen op het gebruik van GSM repeaters als ernstige verschillen tussen de diverse types.

Met onze grote GSM repeater test 2023 willen we je helpen de beste GSM repeater voor jou te vinden. We hebben GSM repeaters voor onderweg, thuis en op kantoor vergeleken en de voor- en nadelen van elk op een rijtje gezet. Dit moet je aankoopbeslissing zo gemakkelijk mogelijk maken.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Met GSM repeaters kun je zelfs op afgelegen plaatsen mobiele telefoonontvangst hebben.
 • In principe verschillen mobiele telefoonrepeaters meestal alleen in het mogelijke bereik van de versterking en de mogelijke frequenties die versterkt kunnen worden.
 • Denk na over het toepassingsgebied van de GSM repeater voor je hem koopt, zodat je jezelf onnodige moeite kunt besparen.

Beste GSM repeater: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een GSM repeater koopt

Wat is een GSM repeater en wanneer heb je er een nodig?

GSM repeaters zijn kleine elektronische helpers. Ze versterken het signaal van je mobiele telefoon netwerk en sturen het in een bepaalde richting door. Met behulp van een GSM repeater kun je zonder problemen een netwerk hebben, zelfs op plaatsen waar je normaal geen ontvangst hebt.

Als je bijvoorbeeld mobiele telefoonontvangst in je hobbykamer wilt hebben, kan een GSM repeater je helpen. Een repeater is in feite een kleine zender voor het mobiele telefoonnet.

GSM Repeater-1

GSM repeaters versterken het signaal van gsm masten en zenden het verder uit.
(Image source: pixabay.com / blickpixel)

Zijn GSM repeaters toegestaan in Duitsland?

Deze vraag is niet zo gemakkelijk te beantwoorden. Omdat een GSM repeater een kleine onafhankelijke zender is, moet met een aantal wettelijke zaken rekening gehouden worden.

Een GSM repeater moet voorzien zijn van een CE markering, waarmee bevestigd wordt dat de repeater voldoet aan de wettelijke voorschriften die in ons land gelden. Maar dit is niet voldoende, althans niet in Duitsland, want in dit land hebben de mobiele telefoonoperators exclusieve gebruiksrechten voor de respectieve frequentiebereiken. Dit is precies de reden waarom slechts één exploitant van een mobiel netwerk een zendstation mag exploiteren.

Omdat een GSM repeater niets anders is dan een klein zendstation voor de frequentiebereiken van de mobiele telefoon providers, is het in Duitsland niet legaal er een te gebruiken.

Welke alternatieven zijn er voor een GSM repeater?

Een goed alternatief voor GSM repeaters is een WLAN repeater. Vooral als je thuis, in de hobbykamer of op kantoor sterke Internet ontvangst nodig hebt, is dit de beste oplossing. Zoals de naam al zegt, versterkt een WLAN repeater het WLAN signaal. Wettelijk zijn er geen beperkingen met deze oplossing, want je versterkt alleen je eigen WIFI signaal. Ook het installeren en monteren van een WLAN repeater gaat heel gemakkelijk en snel.

Een ander alternatief zou zijn om zelf een GSM repeater te bouwen. Hiervoor moet je echter beslist een bekwaam vakman zijn.

Besluit: Welke soorten GSM repeaters zijn er en welke is de juiste voor jou?

Als je een GSM repeater wilt kopen, zijn er drie soorten waaruit je kunt kiezen

 • GSM repeater voor thuis
 • GSM repeater voor het kantoor
 • GSM repeater voor onderweg

De drie typen verschillen vooral in de grootte en het mogelijke bereik van de repeater.

GSM repeaters voor kantoortuinen hebben een groter bereik dan repeaters voor onderweg of thuis. Anderzijds zijn repeaters met een groter bereik natuurlijk veel groter en duurder.

Wat onderscheidt een GSM repeater voor thuisgebruik en wat zijn de voor- en nadelen?

Uiteindelijk werken alle GSM repeaters op dezelfde manier en verschillen ze niet van elkaar. Alleen het gebruiksgebied waarvoor de betreffende router bestemd is, maakt verschil.

Bijvoorbeeld, GSM repeaters die voor thuis ontworpen zijn, zijn niet al te krachtig. De fabrikanten gaan ervan uit dat deze repeaters maximaal 150 m² moeten bestrijken.

Voordelen
 • Handzaam formaat
 • Lage aanschafprijs
Nadelen
 • Slechts beperkt bereik
 • Slechte ontvangst bij veel muren

Dus als je een GSM repeater zoekt die een woonoppervlak van meer dan 150 m² moet bestrijken, kun je het beste voor een professioneel toestel gaan.

Wat zijn de kenmerken van een GSM repeater voor op kantoor en wat zijn de voor- en nadelen?

Zoals hierboven reeds uitgelegd verschillen GSM repeaters voor kantoren alleen in hun grotere reikwijdte. Mobiele telefoonrepeaters voor kantoren worden gekenmerkt door een bereik tot 1000 m².

Natuurlijk zijn deze repeaters duurder in aanschaf, maar ze kunnen het signaal ook door verschillende muren heen zenden.

Nadelen
Voordelen
 • Extreem goed bereik
 • Hoge signaalsterkte
 • Hoge aanschafkosten

Wat onderscheidt een GSM repeater voor onderweg en wat zijn de voor- en nadelen?

Als je een GSM repeater zoekt voor gebruik buitenshuis of voor in de auto, dan moet je naar deze categorie gaan. GSM repeaters voor onderweg zijn ontworpen om extra klein en handzaam te zijn, zodat ze ideaal zijn om mee te nemen.

Nadelen
Voordelen
 • Uiterst handig
 • Perfect in de auto
 • Gering bereik
 • Niet geschikt voor gesloten ruimten

Deze kleine repeaters zijn bijzonder goedkoop en goedkoop, maar zijn niet geschikt voor gebruik binnenshuis. De versterker is daarvoor niet krachtig genoeg.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om GSM repeaters te vergelijken en te evalueren

Bereik

Het bereik van GSM repeaters is een van de belangrijkste onderscheidende criteria. De meeste repeaters geven het bereik in meters aan. Maar ook de muren die tussen de repeater en de ontvangstplaats staan zijn van belang. Ook de aard van de muren speelt een rol. Betonnen muren verzwakken een radiosignaal enorm!

De meest voorkomende repeaters hebben de volgende reikwijdten

 • 100 m² dekking
 • 150 m² dekking
 • 300 m² dekking
 • 600 m² dekking
 • 1000 m² dekking
 • 1500 m² dekking

Je kunt het beste een plattegrond van de omgeving maken voor je koopt, om te zien door hoeveel muren het signaal moet gaan. Dit is de enige manier om het juiste bereik te bepalen dat je nodig hebt.

LTE ondersteuning

Niet alle GSM repeaters ondersteunen het LTE signaal. Maar, vooral als je een LTE optie in je mobiele telefoontarief geboekt hebt, moet je repeater dit ook ondersteunen. LTE zorgt voor een snelle internetverbinding en garandeert surfplezier. Zorg er daarom voor dat je GSM repeater ook LTE kan versterken.

UMTS support

UMTS (“Universal Mobile Telecommunications System”) is een mobiele telefoonstandaard van de derde generatie. UMTS is beter bekend als 3G. Het voordeel van UMTS is de hoge transmissiesnelheid bij het surfen. Alleen het hierboven genoemde LTE is momenteel sneller. Zorg er in elk geval voor dat je GSM repeater ten minste UMTS ondersteunt. Anders zul je er weinig plezier aan beleven vanwege de zeer trage transmissiesnelheid.

GSM Repeater-2

Als je ontspannen over het internet wilt surfen, zelfs in draadloze gaten, heb je een GSM repeater nodig.
(Image source: unsplash.com / Oleg Magni)

Maat

Een GSM repeater bestaat altijd uit verschillende onderdelen. De leveringsomvang omvat altijd

 • Buitenantenne
 • Antennekabel
 • Versterker
 • Binnenantenne

Vooral de grootte van de buitenantenne verschilt vaak, hier geldt de eenvoudige regel: hoe groter de buitenantenne, hoe beter de signaalontvangst. Als je op je plaats heel slechte ontvangst hebt, zorg dan dat je een voldoende grote buitenantenne koopt.

Wetenswaardigheden over GSM repeaters

Hoe werkt een GSM repeater?

GSM repeaters voeren verschillende stappen uit, die we hieronder hebben samengevat.

 1. GSM repeaters ontvangen het mobiele radiosignaal eerst buiten de plaats met de buitenantenne.
 2. Dan wordt het ontvangen signaal binnen, b.v. in de kelder, via de antennekabel doorgegeven aan de repeater.
 3. De signaalversterker versterkt nu het signaal en stuurt het door naar de binnenantenne. Dit verdeelt dan het mobiele radiosignaal in de kamer.
 4. Je ontvangt het versterkte signaal met je smartphone, notebook enz. en kunt zorgeloos op het Internet surfen.

Kan ik een WLAN signaal ook versterken met een GSM repeater?

Het korte antwoord is: Nee. Je kunt een WLAN signaal niet versterken met een GSM repeater. Er zijn speciaal voor dit doel ontwikkelde WIFI repeaters.

Als je een WLAN signaal wilt versterken, heb je een WLAN repeater nodig. Deze werken volgens hetzelfde principe als GSM repeaters. Ze pikken het WLAN signaal van je Internet router op en versterken het dan.

Hieronder hebben we je doorgelinkt naar onze testpagina voor AVM repeaters, waar je alle nodige informatie en advies over het onderwerp WLAN repeaters vindt.

Hoe stel ik een GSM repeater in?

Volg bij het opstellen van je GSM repeater altijd de bijgevoegde installatie-instructies en veiligheidsvoorschriften. Een storingsvrije werking kan alleen gegarandeerd worden als je je strikt houdt aan de door de fabrikant verstrekte informatie en aanwijzingen.

Als je ondanks de gebruiksaanwijzing toch nog problemen hebt met de installatie, hebben we de volgende korte instructies voor je samengesteld.

Beknopte handleiding voor de installatie van een GSM repeater

 1. Monteer de buitenantenne op de plaats waar je de beste ontvangst hebt. Zorg ervoor dat je de antenne zo hoog mogelijk monteert. Dit voorkomt signaalstoring.
 2. Leg de antennekabel aan en verbind hem met de buitenantenne en de signaalversterker.
 3. Bevestig de binnenantenne direct op de signaalversterker of verbind hem met de versterker via de antennekabel.
 4. Sluit nu de GSM repeater aan op de voeding. Het maakt nu verbinding met het mobiele telefoonnet en versterkt en verspreidt het ontvangen signaal.

Beeldbron: frameangel/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies