Laatst bijgewerkt: 23-09-2021

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

Op blote voeten lopen is gezond. Veel orthopedisch chirurgen raden daarom aan zo vaak mogelijk zonder schoenen te doen. Thuis is dit geen probleem, maar buitenshuis wordt het voor velen een uitdaging. Teenschoenen zijn een uitstekende manier om het gevoel van lopen op blote voeten te krijgen en toch beschermd te zijn tegen invloeden van buitenaf.

In onze grote teen schoenentest 2021 hebben we de belangrijkste informatie voor je samengevat. We laten je kennismaken met verschillende modellen en leggen uit wat de belangrijkste criteria zijn waarmee je bij de aankoop rekening moet houden. We leggen ook de voor- en nadelen van teenschoenen uit en geven je nuttige antwoorden op andere belangrijke vragen. Op deze manier willen we je helpen de best mogelijke aankoopbeslissing te nemen.
Belangrijk om te weten

 • Teenschoenen worden vooral gekenmerkt door het feit dat er bij dit soort schoeisel voor elke teen een enkele bekleding is.
 • Teenschoenen zijn geschikt voor een grote verscheidenheid aan toepassingen. Afhankelijk van het model kunnen ze zowel binnen als buiten of in het water gedragen worden. Bovendien kunnen ze zowel in de vrije tijd als bij verschillende sporten gedragen worden.
 • In principe kunnen teenschoenen door iedereen gedragen worden. Ze zijn echter vooral aan te bevelen voor kinderen en adolescenten, omdat preventie tegen latere misvormingen op deze leeftijd nog mogelijk is.

Beste Teenschoenen: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor teenschoenen

Hieronder presenteren we enkele aspecten die je helpen bij de keuze van je teenschoenen.

De criteria die je kunt gebruiken om teenschoenen te vergelijken zijn:

We leggen deze criteria in de volgende hoofdstukken meer in detail uit.

Pasvorm

Bij het kopen van je teenschoenen moet je eerst en vooral op de schoenmaat letten, zoals bij elk ander schoeisel. Maar ook factoren als de lengte van de tenen, de vorm en breedte van de voet en de hoogte van de wreef spelen een belangrijke rol.

Een optimale pasvorm is uiterst belangrijk voor teenschoenen. Daarom moet je behalve met de schoenmaat ook rekening houden met de lengte van je tenen, de vorm en breedte van de voet en de wreefhoogte.

Bovendien kunnen er belangrijke verschillen zijn tussen modellen voor mannen en vrouwen. Deze vind je in de knip. Omdat vrouwen meestal fijnere voeten hebben, hebben de teenschoenen ook een navenant smallere snit. Voor vrouwen met bredere voeten zijn herenmodellen misschien meer geschikt. Er zijn echter ook uniseks modellen die qua snit niet zo veel verschillen.

Een ander belangrijk punt is dat je nooit schoenen moet kiezen die te strak zitten. Als je tussen twee maten in zit, kies je bij twijfel de grotere maat.

Zoals bij alle andere schoenen variëren de maten sterk van fabrikant tot fabrikant. Daarom moet je de maattabel van tevoren altijd goed lezen. Dit kan je onnodige tweede aankopen besparen.

Doel Het beoogde gebruik van

Je teenschoenen speelt ook een rol bij de aanschaf ervan. Er zijn belangrijke verschillen tussen de modellen wat uiterlijk en functionaliteit betreft.

De toepassingsgebieden van teenschoenen zijn te verdelen in therapeutische en orthopedische doeleinden, verschillende soorten sport en dagelijks gebruik.

Er zijn teenschoenen die speciaal geschikt zijn voor therapeutische en orthopedische doeleinden.

Vooral als je misvormingen hebt, is het belangrijk hier aandacht aan te besteden en de aankoop van zulke schoenen met een specialist te bespreken.

Als je je teenschoenen voor sport wilt gebruiken, heb je een ruime keuze. Er zijn modellen voor fitness en binnensporten, joggen en hardlopen, trail running, trektochten maken en wandelen, en ook speciale modellen voor watersporten en het strand.

Als je je teenschoenen gewoon in je vrije tijd in het dagelijks leven wilt dragen, zijn daar ook geschikte modellen voor.

Sluiting

Er zijn ook verschillende mogelijkheden voor de sluiting van teenschoenen. Je kunt kiezen uit modellen met klittenband, snelsluitingen of zonder sluitingen.

De sluiting moet niet alleen een optisch criterium zijn.

Modellen met klittenbandsluiting zijn verstelbaar, zodat een individuele pasvorm gegarandeerd is. Met een snelsluiting, ook wel vetersluiting genoemd, zijn de teenschoenen voorzien van een snelle vetersluiting.

De perfecte pasvorm aan de voet kan ook met dit elastiek aangepast worden. Het voordeel van teenschoenen zonder sluiting is dat je ze gewoon kunt aantrekken, waardoor ze snel aan en uit te trekken zijn.

Zoals je ziet, moet je bij de bevestigingsmogelijkheden niet alleen rekening houden met je visuele voorkeuren, maar ook met de functionele voordelen.

Seizoen

Het seizoen waarin je je teenschoenen wilt dragen speelt ook een rol. Er wordt een fundamenteel onderscheid gemaakt tussen zomer en winter. De teenschoenen verschillen wat hun kenmerken betreft. De meeste teenschoenen die je in de winkel of online vindt zijn meer geschikt voor hogere temperaturen. Daarom zijn er, als je je schoenen in de winter wilt dragen, een paar dingen waar je rekening mee moet houden.

De verkeerde teenschoenen kunnen in de winter tot gevaarlijke bevriezing leiden.

Winterschoenen moeten voorzien zijn van een voering. Dit is heel belangrijk, want anders loop je bij lage temperaturen het risico op gevaarlijke bevriezing.

Winterlaarzen hebben ook een vetersluiting en een hogere snit die helemaal tot aan de enkel gaat. Dit voorkomt dat er sneeuw in komt. Verder moeten de schoenen voorzien zijn van een anti-slip zool en van waterafstotend materiaal zoals neopreen.

Beide varianten hebben echter gemeen dat ze nog steeds voorzien zijn van een dunne zool. Dit is kenmerkend voor teenschoenen.

Gids: Veel gestelde vragen over teenschoenen in detail beantwoord

De belangrijkste vragen die vooral vaak in combinatie met teenschoenen gesteld worden, vind je hieronder met gedetailleerde antwoorden.

Wat zijn teenschoenen?

Teenschoenen zijn een sub-type van blootsvoets schoenen, die ook wel minimal shoes genoemd worden. Vergeleken met gewone schoenen worden ze gekenmerkt door het feit dat elke teen apart omwikkeld is. Dit spreidt de tenen een beetje. Ze zijn dus vergelijkbaar met handschoenen voor de vingers.

Door deze eigenschap onderscheiden ze zich van gewone schoenen en vallen ze visueel erg op.

Wat zijn de voor- en nadelen van teenschoenen?

Zoals alles hebben ook teenschoenen bepaalde voor- en nadelen. Deze zijn te vinden in het volgende overzicht:

Voordelen
 • vrije beweeglijkheid van de afzonderlijke tenen

 • ondersteuning van de loopbeweging
 • training van spieren en gewrichten
 • ondersteuning van een gezonde lichaamshouding
 • verbeterde bloedcirculatie in voeten en onderbenen
Nadelen
 • mogelijk onaangename geur

 • moet even wennen
 • moeilijke pasvorm voor ongewone voetvormen (&#8220
 • Griekse voet&#8221
 • )
 • extra kosten in verband met speciale kousen

Zehenschuhe-1

Blootsvoets lopen is het gezondst voor de voeten. Het versterkt een rechtopgaande gang en activeert de spieren.
(Image source: Magdalena Otterstedt / Unsplash).

Bovendien heeft dit een positieve invloed op het evenwicht, want een gelijkmatige houding wordt versterkt. Teenschoenen bevorderen ook de bloedsomloop en voorkomen verdere overbelasting, wat een risico is bij gewone schoenen.

Voor welke gebruiksgebieden zijn teenschoenen geschikt?

Teen schoenen zijn geschikt voor een breed scala van toepassingen. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen binnen, buiten en water. De volgende tabel geeft u een overzicht van de verschillende eigenschappen van teenschoenen voor de overeenkomstige gebieden:

.

.

.

Gebied Eigenschappen
Buiten waterdicht/afstotend, zool sterk geprofileerd, meestal veter- of klittenbandsluiting, zeer robuust
Binnen zeer licht, ademend, zool fijn geprofileerd, antislip, niet of nauwelijks waterdicht/afstotend
Water sneldrogend materiaal, antislip, voorzien van kleine gaatjes (perforatie), doorlatend voor water

Zehenschuhe-2

Teenschoenen zijn bijzonder geschikt voor kinderen. Want op jonge leeftijd kunnen verkeerde houdingen voorkomen worden die later niet meer ongedaan gemaakt kunnen worden.
(Image source: Esi Grünhagen / Pixabay)

Dit is waarschijnlijk de reden waarom de vraag is afgenomen, want het aanbod van teenschoenen voor kinderen is nu uiterst beperkt of bijna helemaal beperkt. Er zijn echter alternatieven voor teenschoenen, die we verderop in dit artikel aan je voorstellen.

Wie moet het zonder teenschoenen doen?

Ondanks hun fundamenteel positieve effecten op de gezondheid, zijn er nog steeds mensen die het dragen van teenschoenen moeten vermijden. Dit betreft de volgende groepen mensen

 • Mensen met misvormingen van de voeten
 • Mensen met rugproblemen

Voetmisvormingen omvatten misposities zoals hallux vallgus of de gebogen-verzonken spagaatvoet. Vooral als vanwege deze misvormingen speciale inlegzolen nodig zijn, kan het dragen van teenschoenen mogelijk nog schadelijker zijn. Daarom moet je, als je aan zo’n misvorming van je voeten lijdt en toch teenschoenen wilt dragen, dit beslist van tevoren met een deskundige bespreken.

Verder wordt mensen die last hebben van rugpijn over het algemeen afgeraden om teenschoenen te dragen. Ook hier kan dit soort schoeisel mogelijk meer kwaad dan goed doen. Daarom is het ook raadzaam vooraf een arts te raadplegen en de mogelijkheden te verduidelijken.

Waar moet ik op letten bij het dragen van teenschoenen?

Omdat je voeten eerst aan het nieuwe schoeisel moeten wennen, moet je je in het begin niet haasten. Voor een geslaagde overgang van gewone schoenen naar teenschoenen moet je je laten leiden door de volgende punten

 • Verhoog de draagtijden langzaam: In het begin moet je je teenschoenen niet langer dan 15 tot 20 minuten per dag buiten dragen. Na een paar dagen kun je de tijd langzaam opvoeren.
 • Begin thuis: Het is ook een goed idee om je schoenen thuis te dragen terwijl je eraan gewend bent. Ook hier kun je de tijd dat je de schoenen draagt na een paar dagen verhogen. Draag de schoenen als je gaat winkelen of voor korte wandelingen in het bos. Zo kun je je voeten laten wennen aan de verschillende oppervlakken.
 • Reserveschoenen: Pak van tevoren een paar gewone reserveschoenen in voor je het huis verlaat. Zo kun je snel van schoenen wisselen als je pijn voelt.
 • Blaarpleisters en teensokken: Teenschoenen worden meestal zonder sokken gedragen. Dit verhoogt natuurlijk het risico dat je schoenen snel krassen of schuren, of dat er blaren ontstaan. Je kunt dit voorkomen met blaarpleisters of teensokken.

Wat zijn de alternatieven voor teenschoenen?

Zoals eerder gezegd zijn teenschoenen een ondersoort van blote-voeten-schoenen. Ze verschillen niet veel van teenschoenen, behalve dan dat de tenen niet afzonderlijk omsloten zijn.

Dus als teenschoenen je qua uiterlijk helemaal niet aanspreken of als je niet houdt van het gevoel van de afzonderlijke teenbehuizingen, kun je ook gaan voor eenvoudige blote-voeten-schoenen.

Hoe maak ik teenschoenen schoon en hoe verzorg ik ze?

Net als elk ander schoeisel hebben teenschoenen van tijd tot tijd een zekere mate van verzorging en reiniging nodig.

 • Wassen: Het schoonmaken van je teenschoenen is geen groot karwei. Als je je schoenen niet in een wasmachine kunt of wilt wassen, kun je ze gewoon met de hand wassen. De meeste schoenen kunnen echter in een wasmachine op 30 of 40 graden gewassen worden. Je moet echter vermijden wasverzachter toe te voegen.
 • Drogen: Je moet ook vermijden je schoenen in een droger te drogen. In plaats daarvan kun je ze beter aan de lucht laten drogen.

Voor alle onderhouds- en schoonmaakinstructies moet je vooraf de aanwijzingen van de fabrikant lezen. Zo voorkom je dat je je teenschoenen ruïneert.

Foto bron: Prokudina/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies