Laatst bijgewerkt: 26-10-2021

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

19Bestede uren

12Beoordeelde onderzoeken

79Verzamelde opmerkingen

Je hebt een acuut vermoeden van een vitaminetekort? Een test op een vitaminetekort kan snel helpen en je antwoorden op je vragen geven. Als je meer wilt weten over het gebruik van tests op vitaminetekort, de belangrijkste aankoopcriteria en de wetenschappelijke achtergrond van het onderwerp vitaminetekort, dan ben je hier op de juiste plaats.

In onze grote test over het onderwerp tests op vitaminetekorten 2022 geven we je alle nodige informatie waarmee je voor en tijdens je aankoop rekening moet houden. Je leert ook wat wetenschappelijke informatie over vitamine D, vitamine B12 en vitaminegebrek.
Belangrijk om te weten

 • Vitaminen vervullen belangrijke functies in ons lichaam. Een tekort kan een gevaarlijk effect op je gezondheid hebben.
 • In de westerse bevolking zijn tekorten aan vitamine D en vitamine B12 een groot probleem.
 • Bij een acuut vermoeden van een tekort zijn vitaminedeficiëntietesten een goede optie om snel je vitaminewaarden te analyseren.

Beste vitaminetekort: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een vitaminetekort test

koopt

Wat is een vitaminetekort

test?
Vitaminetekort-testen worden, zoals de naam al zegt, gebruikt om vast te stellen of er een vitaminetekort in het lichaam is. De test bepaalt de hoeveelheid vitamines die in het lichaam aanwezig zijn. Als het resultaat geëvalueerd is, blijkt dan of er een vitaminetekort is of niet.

Tegenwoordig kan een test op een vitaminetekort ook thuis uitgevoerd worden. Gewoonlijk wordt een bloed- of urinestaal genomen en dan naar een laboratorium gestuurd voor evaluatie.

Wanneer is een test op een vitaminetekort nuttig?

Een test op een vitaminetekort is nuttig als je ervan verdacht wordt een vitaminetekort te hebben. Er zijn verschillende tekenen die erop kunnen wijzen dat je een vitaminetekort in je lichaam hebt. In het volgende hebben we een lijst samengesteld van symptomen die kunnen optreden bij een tekort aan vitamines in het lichaam.

Vitamine Symptomen die kunnen wijzen op een tekort
Vitamine A Witachtige vlekken op de oogleden en het bindvlies, nachtblindheid, droge ogen, problemen met de slijmvliezen, gehoorstoornissen, verminderd reukvermogen, in extreme gevallen blindheid
Vitamine B2 Gebarsten mondhoeken, ontstoken huid of slijmvliezen, in extreme gevallen cataract
Vitamine B6 Darmklachten, misselijkheid, acne, gevoeligheid voor licht, ontsteking van de mondhoeken, vermoeidheid. in extreme gevallen cataract
Vitamine B6 darmklachten, misselijkheid, acne, gevoeligheid voor licht, ontsteking van de mondhoeken, vermoeidheid
Vitamine B9 Bleekheid, vermoeidheid, tintelingen op de tong, ontsteking van de slijmvliezen, diarree, in extreme gevallen bevordert een tekort het risico op een beroerte
Vitamine B12 bloedarmoede in de vorm van bleekheid, vermoeidheid, gebrek aan concentratie, haaruitval
Vitamine C ontstoken en bloedend tandvlees, vasthouden van water, gewrichtspijn
Vitamine D rachitis (vooral bij kinderen), verminderde spierspanning en -kracht, vermoeidheid, haaruitval, in extreme gevallen kan een tekort depressie bevorderen
Vitamine E onwillekeurige tremoren, verminderde reflexen, mentale vertraging, spierzwakte, in extreme gevallen netvliesaandoeningen

Welke soorten testen op vitaminetekort zijn er en welke is geschikt voor jou?

In de westerse samenleving komen tekorten aan vitamine D en vitamine B12 het meest voor. Zelftests voor thuisgebruik zijn daarom meestal beschikbaar voor deze twee vitamines. We willen deze twee tests op vitaminetekort hieronder nader toelichten.

Vitamine D tekort test

Volgens deskundigen wordt vooral een tekort aan vitamine D als een wereldwijd probleem beschouwd. Wereldwijd lijden meer dan een miljard mensen aan een te lage vitamine D voorraad in het lichaam. Vitamine D wordt ook vaak de “vitamine van de zon” genoemd, omdat ze alleen via de huid in voldoende hoeveelheden kan worden aangemaakt.

Ongeveer 50 tot 90 % van vitamine D wordt in de zon gevormd. Slechts kleine hoeveelheden vitamine D kunnen via de voeding gevormd worden. Het vervult echter enkele zeer belangrijke functies in ons lichaam. Het is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de regulering van meer dan 200 genen en is essentieel voor groei en ontwikkeling. (1)

Vooral in de wintermaanden lijden veel mensen aan de symptomen van een vitamine D tekort, omdat de zon in dit tijdvak in dit land maar weinig en zwak schijnt. Als je een tekort aan vitamine D vermoedt, is een vitamine tekort test een goed idee. Meestal houdt zo’n zelftest in dat je thuis een klein bloed- of urinemonster neemt en dat ter beoordeling naar een laboratorium stuurt. Veel fabrikanten bieden een droogbloedmethode aan, waarbij drie kleine druppels bloed op een droogbloedkaart voldoende zijn voor de evaluatie.

Vitamine B12 tekort test

Een tekort aan vitamine B12 is ook een wijdverbreid verschijnsel in de westerse bevolking. Dit tekort komt vaak voor bij vegetariërs of veganisten, want vitamine B12 komt alleen voor in dierlijk voedsel. Volgens de Duitse Voedingsvereniging (DGE) levert een zuiver plantaardig dieet niet of slechts met grote moeite een voldoende aanbod van sommige voedingsstoffen. Dit geldt in het bijzonder voor vitamine B12. Bij dit soort dieet is het daarom raadzaam de ontbrekende voedingsstoffen aan te vullen. (2)

Een tekort aan vitamine B12 kan echter ook ontstaan bij een omnivoor (gemengd) dieet. Als een vitamine B12 tekort wordt vermoed, kan thuis een vitamine B12 tekort test worden uitgevoerd. De toepassing van de zelftest is dezelfde als bij de vitamine D tekorttest. In de meeste gevallen wordt een klein bloed- of urinestaal genomen dat naar een laboratorium wordt gestuurd voor evaluatie.

Waar kan ik een test voor vitaminetekort kopen?

Vitaminetekort-tests worden niet door erg veel fabrikanten aangeboden. Om een vitaminetest op vitaminegebrek te kopen heb je specifieke online winkels nodig, bijvoorbeeld de website cerascreen.de. Hier kun je zowel tests op vitaminetekorten als combinatiepakketten kopen. De combinatiepakketten bevatten naast de vitaminetests ook vitaminesupplementen.

De online winkel biedt zowel vitaminetekorten-tests voor vitamine D als voor vitamine B12. De producten van cerascreen zijn ook te koop via online apotheken medpex.de of via Amazon.

Wat is het alternatief voor tests op vitaminetekorten?

Vitaminetekort-testen zijn een eenvoudige en praktische oplossing voor al wie op het ogenblik geen tijd heeft om een arts te bezoeken, maar toch snel antwoorden wil. Toch is een bezoek aan de dokter van essentieel belang om een nauwkeuriger beeld van de lichamelijke gezondheid te krijgen en zo ziekte te voorkomen.

Door een bloedmonster af te nemen kan de dokter een bloedbeeld opmaken en zo je waarden controleren. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een klein en een groot bloedbeeld(10)

 • Klein bloedbeeld: Bij het klein bloedbeeld worden slechts enkele bestanddelen en hun aantal in het bloed onderzocht. Dit omvat, bijvoorbeeld, het aantal rode en witte bloedcellen en de bloedplaatjes.
 • Groot bloedbeeld: Behalve de waarden die ook in het klein bloedbeeld worden onderzocht, worden hier nog andere waarden geanalyseerd. In het grote bloedbeeld worden ook vitamines, mineralen, sporenelementen en hormonen gecontroleerd. Het grote bloedbeeld geeft dus informatie over hoe gezond het lichaam eigenlijk is.

Het tellen van kleine bloedlichaampjes kan direct door de dokter gedaan worden en moet ook regelmatig gedaan worden als preventieve maatregel. Het grote bloedbeeld, daarentegen, moet door je huisarts naar een laboratorium gestuurd worden voor evaluatie, zodat de precieze waarden bepaald kunnen worden.

Aankoopcriteria

: Je kunt

deze factoren gebruiken om vitaminetekort testen te vergelijken en te evalueren

Bij het kopen van vitaminetekort testen kun je letten op de volgende criteria:

In de volgende paragrafen leggen we uit wat de afzonderlijke criteria zijn.

Wijze van gebruik

Vitaminetekort-tests kunnen met een bloed- of urinemonster uitgevoerd worden. Voor het bloedonderzoek worden via een kleine prik druppels bloed uit de vingertop genomen. Op zich is dit geen moeilijke ingreep, maar het maakt veel mensen ongemakkelijk om hun eigen bloed te moeten zien. In zulke gevallen is het raadzamer te kiezen voor een vitaminetekort test met een urinemonster. Een container zit al in het pakket en kan dan naar het opgegeven laboratorium gestuurd worden.

Welke manier je ook kiest, het is belangrijk dat je de test op een lege maag doet. Je kunt de test het beste ’s morgens doen als je opstaat en voor het ontbijt.

Vitaminmangel Test-1

Je mag 8 uur voor de zelftest niets gegeten hebben om een onbevooroordeeld resultaat te krijgen.
(Image source: pixabay.com / frolicsomepl)

Extra geteste voedingsstoffen

Sommige tests op vitaminetekorten analyseren alleen bepaalde vitamines in het lichaam. Er zijn echter ook zelftests waarmee je naast vitamines ook de gehaltes van andere voedingsstoffen kunt nagaan. De volgende voedingsstoffen kunnen ook in gecombineerde tests geanalyseerd worden

 • Jodium
 • IJzer
 • Zink
 • Mineralen
 • Cholesterol
 • Bloedsuiker

Behalve vitamines worden ook andere voedingsstoffen gecontroleerd in een bloedanalyse bij de dokter.

Aanvullende tests of supplementen

Praat met je arts voordat je supplementen neemt.

Sommige fabrikanten bieden ook combinatiepakketten aan met tests op vitaminetekorten voor meerdere personen. Dit is vooral nuttig als er een vermoeden is van een vitaminetekort bij meer dan één persoon in het huishouden.

In andere gevallen gaat de test gepaard met de juiste vitaminepreparaten. Dus als er een vitaminetekort wordt vastgesteld, heb je de juiste supplementen bij de hand.

Wetenswaardigheden

over tests op vitaminetekorten

Waarom is een vitaminetekort gevaarlijk?

Vitamines behoren tot de basisbouwstenen van ons lichaam omdat ze belangrijke functies in ons organisme regelen. In de westerse bevolking lijden een groot aantal mensen aan een tekort aan vitamine D of aan vitamine B12 in het bijzonder. In de volgende paragrafen willen we de functies van deze vitamines uitleggen en wat er kan gebeuren als er een tekort heerst.

Vitamine B12

Vitamine B12 is een verzamelnaam voor verschillende verbindingen die hetzelfde biologische effect hebben. Het wordt ook wel cobalamine genoemd. De vitamine wordt via de voeding opgenomen, omdat het menselijk lichaam ze niet zelf kan aanmaken. Het komt vooral voor in dierlijke producten zoals vlees, vis, zuivelproducten en eieren. (6) Als je zuiver plantaardig eet, kun je alleen sporen van vitamine B12 opnemen. (4) Vitamine B12 wordt door micro-organismen aangemaakt en is verantwoordelijk voor de stofwisseling, de celdeling en de rijpingsprocessen van cellen. (3)

Als er een vitamine B12 tekort is, kan het zijn dat het pas na een paar jaar ontdekt wordt. Een grote hoeveelheid vitamine B12 wordt vooral in onze lever opgeslagen en kan het tekort dus lange tijd onopgemerkt laten. De oorzaak van een absorptiestoornis kunnen verschillende ziekten zijn (o.a. van de lever en de galblaas) en, in zeldzame gevallen, een onevenwichtige of ontoereikende voeding. (5)

Een tekort aan vitamine B12 kan tot onomkeerbare schade in het lichaam leiden. Daarom moet het tekort zo snel mogelijk gediagnosticeerd en behandeld worden. De tekenen van een tekort kunnen vaak laat ontdekt worden, dus risicogroepen moeten hun peil om de twee tot drie jaar laten controleren. Tot de risicogroepen(7) behoren

 • Vegetariërs/vegans
 • Ouderen
 • Zwangere vrouwen
 • Patiënten met nier- of intense ziekten.

Een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot verstoringen in de celdeling, met bloedarmoede tot gevolg. Bovendien kan men ook psychische schade oplopen, zoals een zwak geheugen, vermoeidheid, aandachtstekort, depressieve stemmingen of zelfs neurologische stoornissen. (6)

Vitamine D

Vitamine D tekort is ook een veel voorkomend probleem. Wereldwijd lijden meer dan 1 miljard mensen aan een ontoereikende vitamine D voorziening. (1)

Er wordt een fundamenteel onderscheid gemaakt tussen twee soorten vitamine D

 • Vitamine D2: wordt door zonlicht opgenomen
 • Vitamine D3: wordt via voedsel opgenomen

Vitamine D3 komt vooral voor in dierlijke voedingsmiddelen. In de meeste gevallen is er echter een tekort aan vitamine D2. Dit is geen vitamine in de conventionele zin, want de biologisch actieve stof ervan kan door zijn samenstelling als een hormoon beschreven worden. Het vervult een aantal belangrijke functies in het lichaam, o.a. de rijping van cellen van het immuunsysteem, het beenmerg, processen in de stofwisseling of de verbetering van de spierkracht. (8)

Vitaminmangel Test-2

Vitamine D kan door het lichaam opgeslagen worden. In de zonloze wintermaanden leven we in principe van onze opgeslagen vitamine D voorraden.
(Image source: pixabay.com / Free-Photos)

Een tekort aan vitamine D moet zo vroeg en zo snel mogelijk behandeld worden. Veel onderzoekers nemen aan dat een tekort aan vitamine D een voedingsbodem kan vormen voor andere ziekten. Een tekort aan vitamine D kan onder meer de volgende ziekten bevorderen: (1)

 • Obesitas
 • Diabetis
 • Hoge bloeddruk
 • Depressie
 • Fibromyalgie
 • Chronisch vermoeidheidssyndroom
 • Osteoporose
 • Ziekte van Alzheimer
 • Hartziekte
 • Beroerte
 • Auto-immuunziekten
 • Geboorteafwijkingen
 • Parodontitis
 • Sommige soorten kanker, waaronder borst-, prostaat- en darmkanker

Hoe krijg ik voldoende vitamines binnen?

Op een paar uitzonderingen na komt vitamine B12 voor in dierlijke producten. Als je een evenwichtige en gevarieerde gemengde voeding eet, kun je goed in je vitamine B12 behoefte voorzien. Als je een vegetarisch of veganistisch dieet volgt, moet je je niveaus regelmatig door een arts laten controleren en de ontbrekende voedingsstoffen aanvullen. (11) Medische therapie is niet nodig. Aanvulling kan ook in de vorm van orale voedingssupplementen. (12)

In onze behoefte aan vitamine D kan alleen worden voorzien door voldoende blootstelling aan de zon. Hoeveel vitamine D in het lichaam wordt aangemaakt hangt af van het deel van de wereld waar je bent, de tijd van de dag of het jaar, het weer, je kleding, hoe lang je buiten doorbrengt, je huidtype en welke zonnebrandcrème je gebruikt, want die kan de lichaamseigen vitamine-aanmaak verminderen. (9)

Omdat veel factoren een rol spelen, is het moeilijk om een algemene uitspraak te doen.

Maar om een richtlijn bij benadering te hebben, kun je de volgende tabel (9) als leidraad gebruiken:

Seizoen duur van blootstelling aan zonlicht voor lichte tot zeer lichte huidtypes duur van blootstelling aan zonlicht voor medium tot donkere huidtypes
Lente (maart, april, mei) 10 tot 20 minuten 15 tot 25 minuten
Zomer (juni, juli augustus) 5 tot 10 minuten 10 tot 15 minuten
Herfst (september, oktober) 10 tot 20 minuten 15 tot 25 minuten

Hoe vaak moet ik mijn vitaminegehalte testen?

Het is belangrijk om regelmatig je huidige gezondheidstoestand te controleren. Gezonde mensen moeten om de twee tot drie jaar een controle laten doen. Als je echter risico loopt op een tekort aan vitamine B12 of vitamine D, zoals ouderen, kinderen, zwangere vrouwen, vegetariërs/vegans, of mensen met reeds bestaande aandoeningen, moet je je niveaus vaker laten controleren. Bij voorkeur om de paar maanden tot eens per jaar.

Beeldbron: Sudchanham/ 123rf.com

Referenties (12)

1. Zahid, Naeem (2010): Vitamin D Deficiency. An Ignored Epidemic. In: International Journal Of Health Sciences. Januar, 4 (1): Seite 5 bis 6.
Bron

2. Ausgewählte Fragen und Antworten zu Veganer Ernährung der Deutschen Gesellschaft Für Ernährung e. V. (Dezember, 2016)
Bron

3. Williams, W (1964) Die Bedeutung von Folsäure und Vitamin B12 für den Zellstoffwechsel. In: Deutsche Medizinische Wochenschrift. Oktober, 30 (44): S. 2094.
Bron

4. R. Driesch: Vitamin B12. In: Axel M. Gressner, Torsten Arndt (Hrsg.): Lexikon der Medizinischen Laboratoriumsdiagnostik. 2. Auflage, Springer Verlag (2012): S. 1395.
Bron

5. J. Köhrle, L. Schomburg: 11.4 Kobalt. In: Hans-Konrad Biesalski, Stephan C. Bischoff, Christoph Puchstein (Hrsg.): Ernährungsmedizin: nach dem neuen Curriculum Ernährungsmedizin der Bundesärztekammer. 4. Auflage. Georg Thieme Verlag, (2010): S. 204.
Bron

6. Ausgewählte Fragen und Antworten zu Vitamin B12 der Deutschen Gesellschaft für Ernährung e. V. (Dezember, 2018)
Bron

7. Herrmann, Wolfgang/Obeid, Rima (2008): Ursachen und frühzeitige Diagnostik von Vitamin-B12-Mangel. In: Deutsches Ärzteblatt. Mai, 19 (40): S. 1-7
Bron

8. Ausgewählte Fragen und Antworten zu Vitamin D des Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR), der Deutschen Gesellschaft für Ernährung (DGE) und des Medizinischen Radiologischen Institut (MRI) (Oktober, 2012)
Bron

9. Badenhoop, Klaus (2017): Vitamin D: Ein Mangel sollte auf jeden Fall vermieden werden. In: Deutsches Ärzteblatt. Oktober, 13 (41): S. 30.
Bron

10. H, Baum: Blutbild, großes. In: Gressner, T. Arndt (Hrsg.), Lexikon der Medizinischen Laboratoriumsdiagnostik. Springer Reference Medizin (2019): S. 459-460.
Bron

11. Position der Deutschen Gesellschaft gegenüber Veganer Ernährung (Juni, 2016) S. 99.
Bron

12. D, Jäger-Becker (2013): Orale Substitution bei Vitamin B12 Mangel. In: DNP - Der Neurologe und Psychiater. S. 64.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Artikel aus dem Intenational Journal Of Health Sciences
Zahid, Naeem (2010): Vitamin D Deficiency. An Ignored Epidemic. In: International Journal Of Health Sciences. Januar, 4 (1): Seite 5 bis 6.
Ga naar bron
Ausgewählte Fragen und Antworten der DGE zu Veganer Ernährung
Ausgewählte Fragen und Antworten zu Veganer Ernährung der Deutschen Gesellschaft Für Ernährung e. V. (Dezember, 2016)
Ga naar bron
Artikel
Williams, W (1964) Die Bedeutung von Folsäure und Vitamin B12 für den Zellstoffwechsel. In: Deutsche Medizinische Wochenschrift. Oktober, 30 (44): S. 2094.
Ga naar bron
Eintrag aus einem medizinischen Lexikon
R. Driesch: Vitamin B12. In: Axel M. Gressner, Torsten Arndt (Hrsg.): Lexikon der Medizinischen Laboratoriumsdiagnostik. 2. Auflage, Springer Verlag (2012): S. 1395.
Ga naar bron
Abschnitt aus einem medizinischen Lexikon
J. Köhrle, L. Schomburg: 11.4 Kobalt. In: Hans-Konrad Biesalski, Stephan C. Bischoff, Christoph Puchstein (Hrsg.): Ernährungsmedizin: nach dem neuen Curriculum Ernährungsmedizin der Bundesärztekammer. 4. Auflage. Georg Thieme Verlag, (2010): S. 204.
Ga naar bron
Ausgewählte Fragen und Antworten der DGE zu Vitamin B12
Ausgewählte Fragen und Antworten zu Vitamin B12 der Deutschen Gesellschaft für Ernährung e. V. (Dezember, 2018)
Ga naar bron
Artikel
Herrmann, Wolfgang/Obeid, Rima (2008): Ursachen und frühzeitige Diagnostik von Vitamin-B12-Mangel. In: Deutsches Ärzteblatt. Mai, 19 (40): S. 1-7
Ga naar bron
Ausgewählte Fragen und Antworten des BfR, der DGE und des MRI zu Vitamin D
Ausgewählte Fragen und Antworten zu Vitamin D des Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR), der Deutschen Gesellschaft für Ernährung (DGE) und des Medizinischen Radiologischen Institut (MRI) (Oktober, 2012)
Ga naar bron
Artikel
Badenhoop, Klaus (2017): Vitamin D: Ein Mangel sollte auf jeden Fall vermieden werden. In: Deutsches Ärzteblatt. Oktober, 13 (41): S. 30.
Ga naar bron
Definition aus einem Lexikon
H, Baum: Blutbild, großes. In: Gressner, T. Arndt (Hrsg.), Lexikon der Medizinischen Laboratoriumsdiagnostik. Springer Reference Medizin (2019): S. 459-460.
Ga naar bron
Position der Deutschen Gesellschaft für Ernährung
Position der Deutschen Gesellschaft gegenüber Veganer Ernährung (Juni, 2016) S. 99.
Ga naar bron
Ausschnitt aus einem Artikel einer Fachzeitschrift für Neurologie und Psychatrie
D, Jäger-Becker (2013): Orale Substitution bei Vitamin B12 Mangel. In: DNP - Der Neurologe und Psychiater. S. 64.
Ga naar bron
Recensies