Laatst bijgewerkt: 20-10-2021

Onze selectiecriteria

30Onderzochte producten

40Bestede uren

25Beoordeelde onderzoeken

125Verzamelde opmerkingen

Heb je alleen de eindeloze rekken met tientallen verschillende voedingssupplementen in de drogist gezien? Je vindt ze interessant en hebt ook gehoord van vitamine D3 K2, maar je weet niet zeker of het echt iets voor je is? Wees dan blij dat je het in onze gids gevonden hebt.

In onze grote vitamine D3 K2 test 2022 leggen we alles uit wat je over vitamine D3 K2 moet weten. We ontkrachten de vele mythen rond de vitamine en helpen je het juiste product voor je behoeften te vinden! Deze bespreking zal je goed van pas komen op je reis in de wereld van vitamine D3 K2.
Belangrijk om te weten

 • Vitamine D3 K2 is een vitaminecomplex dat over de toonbank verkrijgbaar is. De zonneschijnvitamine in combinatie met vitamine K2 kan een positief effect hebben op je stemming, je hart- en vaatstelsel en je botten.
 • Als je overweegt vitamine D3 K2 als voedingssupplement te kopen, moet je je in de meeste gevallen houden aan de combinatie van D3 en K2. De twee vitamines ondersteunen elkaar in je lichaam.
 • Als je vitamine D3 K2 inneemt, zorg er dan voor dat je je aan de voorgestelde dagelijkse richtlijnen houdt. Te veel vitamine D3 K2 kan mogelijk sterke negatieve effecten op je gezondheid hebben.

Beste Vitamine D3 K2 : Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor vitamine D3 K2

Er zijn een paar dingen waar je op moet letten bij het kopen van vitamine D3 K2. In het volgende gedeelte helpen we je het juiste product te kiezen.

Vooral met voedingssupplementen is het belangrijk te weten wat je lichaam nodig heeft. Zo voorkom je dat je voortdurend tientallen producten uitprobeert en bespaar je niet alleen tijd maar ook geld. Je lichaam zal je dankbaar zijn als je meer werk maakt van de keuze van je product.

Het soort voedingssupplement

Vitamine D3 K2 komt in verschillende versies voor. Het supplement komt vooral voor in drie verschillende vormen

 • Capsules
 • Tabletten
 • Druppels

Je vindt elk van deze ook in verschillende doseringen. Over het algemeen hebben capsules en tabletten hogere doses dan de meeste druppels. Er zijn ook verschillen in prijs, waarbij de vitamine in tabletvorm het goedkoopst is, maar ook het snelst opgebruikt. Vitamine D3 K2 druppels zijn duurder, maar zijn vooral geschikt voor wie niet graag capsules of tabletten inneemt.

Dosering

Meer brengt meer is een wijdverbreid gezegde dat niet altijd voet aan de grond krijgt. Het is ook moeilijk om vitamine D2 K3 te beoordelen. Omdat het lichaam de vitamine niet alleen via de voeding opneemt, maar ze ook zelf aanmaakt door blootstelling aan zonlicht, is het moeilijk te zeggen wat de dagelijkse dosis moet zijn. Maar als je momenteel een tekort aan zonneschijn hebt, is het aan te bevelen een supplement te nemen.

Leeftijd Aanbevolen hoeveelheid in µg volgens de Duitse Voedingsvereniging(1)
Zuigelingen (0 tot 12 maanden) 10
Kinderen (1 tot 15 jaar),adolescenten en volwassenen (15 tot 65 jaar) en senioren (65 jaar en ouder) 20

De aanbevelingen voor de dagelijkse consumptie van vitamine D vertonen dus weinig variatie. De aanbevelingen en vitamine K verschillen enigszins. De geschatte waarden voor vitamine K variëren als volgt:

Leeftijd Aanbevolen hoeveelheid voor mannen in µg(2) Aanbevolen hoeveelheid voor vrouwen in µg(2)
Zuigelingen (0 tot 12 maanden) 4-10 4-10
Kinderen (1 tot 7 jaar) 15-20 15-20
Kinderen (7 tot 15 jaar) 20-50 20-50
Jongeren en volwassenen (15 tot 51 jaar) 70 60
Senioren (65 jaar en ouder) 80 65

Als je je zorgen maakt over de dosering van je vitamine, praat dan altijd eerst met je arts. De dosering kan variëren in combinatie met andere medicijnen of tijdens zwangerschap en borstvoeding.

Verhouding van vitamine D3 tot vitamine K2

In de meeste vitamine D3 K2 producten vind je een precieze aanduiding van de verhouding waarin de twee vitamines verwerkt zijn. Het is belangrijk te weten dat de combinatie van beide vitamines de beslissende factor is. We gaan hier in het vragengedeelte van deze test dieper op in.

Gebruik bij het bepalen van de samenstelling van je voedingssupplement de referentiehoeveelheid voor je leeftijd en geslacht. Bijvoorbeeld, als je een 25-jarige vrouw bent, heb je een supplement nodig met minstens 20µg vitamine D3 en 60µg vitamine K2.

Samenstelling

Je moet je vitamine D echter niet combineren met vitamine K alleen. Studies hebben aangetoond dat magnesium waarschijnlijk verantwoordelijk is voor de goede werking van de vitamine D absorptie.

Het is het beste om je vitamine D3 K2 supplement te combineren met een ondersteunende magnesium inname.

De enzymen die verantwoordelijk zijn voor de activering van vitamine D hebben magnesium nodig tijdens enzymatische reacties in de lever en de nieren. (3)

Maar niet alleen op de combinatie met andere vitamines moet bij de inname gelet worden.

Vooral bij capsules is het belangrijk te onderzoeken of je bereiding ook overeenkomt met je levensstijl. Als je bijvoorbeeld vegetariër of veganist bent, moet je capsules van gelatine vermijden. In het algemeen geldt: hoe minder extra stoffen in je vitamine, hoe beter!

Gids: Veelgestelde vragen over vitamine D3 K2 in detail beantwoord

Om je uitgebreid te informeren over de werkzaamheid van vitamine D3 K2 en je inzicht te geven in de huidige stand van de wetenschap, hebben we alle belangrijke informatie in de volgende rubrieken samengevat.

Wat is vitamine D3 K2 en hoe werkt het?

Vitamine D3 K2 is, zoals de naam al zegt, een combinatie van twee verschillende vitamines. Vitamine D wordt in de volksmond ook wel de zonneschijnvitamine genoemd. Het lichaam neemt vitamine D op via de huid, vooral in de zomer, door ultraviolette straling van de zon. We kunnen vitamine D ook uit voedsel halen, zoals vette vis. (4)

vitamin-d3-k2-test

Omdat mensen vitamine D ook uit de zon kunnen halen, is de vitamine in de volksmond bekend geworden als de “zonnevitamine”. (Image source: Jake Givens / unsplash)

Vitamine K2 is de minder bekende kant van het vitaminecomplex. De vitamine komt vooral vaak voor in groene groenten en kan verantwoordelijk zijn voor sterkere botten. (5) In de volgende paragrafen worden de mogelijke effecten nader toegelicht:

Hart- en vaatziekten

Onderzoekers vermoeden positieve effecten van vitamine D3 K2 op hart- en vaatziekten. De vetoplosbare vitamine D kan een positief effect hebben op het immuunsysteem en het cardiovasculaire systeem door schadelijke hormonen in het lichaam te onderdrukken. (6)

Vitamine K is bestudeerd in verband met hart- en vaatziekten en er is aangetoond dat het bijzonder werkzaam is tegen vasculaire verkalking. Gegevens als deze moeten echter met een korreltje zout genomen worden, want er zijn tot nu toe weinig studies op dit gebied geweest. (6)

Depressie op latere leeftijd voorkomen

We lezen vaak dat vooral vitamine D een wondermiddel tegen depressie zou zijn. Maar feitelijke wetenschappelijke studies kunnen deze bevindingen weerleggen. Hoewel er een verband lijkt te bestaan tussen vitamine D tekort en depressie, is het nog niet bewezen of een verhoogde vitamine D inname depressie kan verlichten. (7)

Het is waarschijnlijker dat een regelmatige en gecontroleerde inname van vitamine D depressies kan voorkomen. Preventieve inname mag echter niet als enige therapie worden gebruikt en het is raadzaam andere preventieve maatregelen te nemen. (8)

Botmineraaldichtheid van de lendenwervelkolom

In een studie uit 2000 werden verschillende vrouwen tussen 55 en 81 jaar in vier groepen verdeeld. Elk van hen had osteoporose. Over een periode van twee jaar consumeerden de verschillende groepen verschillende samenstellingen van vitamine D3, K2 en calcium. Uit de studie bleek dat langdurige inname van dit vitaminecomplex kan leiden tot een verhoogde botmineraaldichtheid. (9)

Wat gebeurt er bij een vitamine D3 K2 tekort?

Het is moeilijk om concrete uitspraken te doen over de mogelijke gevolgen van een vitamine D3 K2 tekort. Er zijn verschillende symptomen die kunnen optreden in verband met een vitamine D3 K2 tekort. Dit betekent echter niet dat de symptomen terug te voeren zijn op het tekort.

vitamin-d3-k2-test

Vitamine D3 K2 kan het perfecte supplement in je dieet zijn. Als je een tekort aan vitamine D3 K2 hebt, kunnen dit symptomen zijn. (Image source: Michele Blackwell / unsplash)

Patiënten met de volgende ziekten en symptomen hadden ook een tekort aan vitamine D of K

 • Depressie: Patiënten die aan depressie lijden vertonen vaak ook een ernstig tekort aan vitamine D3. De studies zijn echter nog niet ver genoeg gevorderd om de directe invloed van vitamine D3 op depressie vast te stellen.(10)
 • Hoge bloeddruk: Hoewel patiënten met hoge bloeddruk een tekort aan vitamine D vertoonden, kon met de inname van vitamine D geen duidelijke verbetering worden waargenomen. In het onderzoek kon de vitamine alleen de bloeddruk verlagen. In de studie kon de vitamine alleen hoge bloeddruk merkbaar verminderen bij mensen met overgewicht of mensen boven de 50. (11)
 • Broosheid van de botten: Studies hebben een verband gevonden tussen een lage botmineraaldichtheid en een hoge broosheid van de botten en een tekort aan vitamine K2. Hoewel sommige studies hebben gevonden dat het innemen van vitamine K2 een positief effect kan hebben op de sterkte van de botten, is het onderzoek op dit gebied nog onvolledig.(12)

De directe verbanden tussen vitamine D3 K2 tekort en mogelijke ziekten moeten verder onderzocht worden. Je moet het vitaminecomplex zien als een ondersteuning van je gezondheid en niet als een geneesmiddel.

Moet ik vitamine D3 alleen innemen in combinatie met vitamine K2?

Het korte antwoord is ja. Maar het lange antwoord is ook eenvoudig. Vitamine D en K zijn beide in vet oplosbare vitamines. Als je vitamine D neemt, maakt je lichaam meer eiwitten aan. Deze speciale eiwitten hebben echter vitamine K nodig om goed te kunnen functioneren. (13)

Als je van plan bent vitamine D in te nemen, is het zinvol het vitamine D3 K2 complex direct te kopen. Als je vitamine D3 inneemt zonder er vitamine K aan toe te voegen, kan het zijn dat de vitamine niet goed werkt in je lichaam. (13)

Voor wie is vitamine D3 K2 bedoeld?

Gezonde mensen hebben hier minder om zich zorgen over te maken. Vitamine D3 K2 kan voor iedereen heilzaam zijn, vooral in de winter als er minder blootstelling aan de zon is. Hoewel er studies zijn die de inname van vitamine K bij pasgeborenen en kinderen aanbevelen, moet dit van tevoren met een arts besproken worden. (14)

Ben je bezorgd over het innemen van vitamine D3 K2 omdat je zwanger bent of borstvoeding geeft? Of zoek je misschien een product voor je kind?

Raadpleeg dan een arts of apotheker die je vertrouwt met je zorgen.

Er is ook weinig te zeggen over de inname van vitamine D en K tijdens zwangerschap en borstvoeding. De studies op dit gebied zijn onvoldoende om van werkelijke effecten te spreken(15). Hoewel de inname van de vitamine geen bijwerkingen lijkt te hebben, raden we je toch aan een arts te raadplegen voor je supplementen neemt tijdens zwangerschap of borstvoeding.

Wat zijn de verschillende soorten vitamine D3 K2?

Je vindt vitamine D3 K2 in verschillende vormen, die allemaal hun eigen voordelen hebben. In de tabel hieronder nemen we je mee door de mogelijke productsoorten:

Produktart Beschreibung
Kapseln Vitamin D3 K2 Kapseln finden sich sehr oft. Der Vitaminkomplex ist hier meist hochdosiert und du musst oftmals nur alle paar Tage eine Kapsel nehmen. Solltest du allerdings Probleme damit haben, Kapseln zu schlucken, empfehlen sich andere Arten von Vitamin D3 K2.
Tabletten Vitamin D3 K2 Tabletten sind die wohl am wenigsten verbreitete Art den Komplex aufzufinden. Sie sind meistens nicht so hochdosiert wie die Kapseln und werden deshalb oft täglich eingenommen. Durch ihre kleinere Größe sind sie allerdings auch leichter zu schlucken.
Tropfen Vitamin D3 K2 tropfen sind der richtige Renner. Meist nimmst du jeden Tag nur einen Tropfen des Vitamins zu dir, oder vermischt es mit Wasser. Die Einnahme hier ist definitiv die angenehmste, da du nicht gezwungen bist Kapseln oder Tabletten zu schlucken.

Elk soort vitamine D3 K2 product heeft zijn sterke en zwakke punten. Uiteindelijk komt het echter op je eigen voorkeur aan, want het werkzame bestanddeel is overal hetzelfde. Het is dus aan jou om te beslissen welke manier je verkiest om het te consumeren.

Wat zijn de bijwerkingen van vitamine D3 K2?

Supplementen misleiden ons door te denken dat ze geen bijwerkingen hebben. Maar de openlijke verkoop van vitamine D3 K2 wil niet zeggen dat er geen risico’s aan verbonden zijn. Je moet je ervan vergewissen dat de fabrikant betrouwbaar is als je ze koopt, anders loop je het risico dat je per ongeluk te veel vitamine D3 K2 inneemt. (16)

vitamin-d3-k2-test

Bijwerkingen van te veel vitamine D of zelfs vitamine D-intolerantie kunnen misselijkheid en braken zijn. (Image source: Zohre Nemati / unsplash)

Als je gedurende lange tijd een te hoge dosis vitamine D inneemt, kan je lichaam een toxiciteit voor vitamine D ontwikkelen. Symptomen van vitamine D intolerantie zijn onder andere

 • Misselijkheid,
 • Overgeven,
 • Ongezond gewichtsverlies,
 • Pancreatitis en acute leverschade
 • acute leverschade.

Daarom is het sterk aan te raden de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden vitamine D te volgen. (17) Hetzelfde geldt voor vitamine K, hoewel studies nog geen sluitende bevindingen hebben gevonden over een mogelijke overdosis.

Welke alternatieven zijn er voor vitamine D3 K2?

Omdat vitamine D ook via de zonnestralen kan worden opgenomen, wordt zonnebaden als alternatief aanbevolen. Natuurlijk moet er op gelet worden dat de huid beschermd wordt. Door het ultraviolette licht in de zon kan je lichaam zijn eigen vitamine D aanmaken. Je kunt de aanmaak van vitamine D in je lichaam ook ondersteunen door gezonde voeding (bv. vette vis). (4)

Je kunt vitamine K ook zonder voedingssupplement in je voeding opnemen. Deze vitamine zit vooral in groene groenten zoals avocado of broccoli (5). Een evenwichtige en gezonde voeding is het beste alternatief voor supplementen.

Cover image source: 76394001/ 123rf.com

Referenties (17)

1. German Nutrition Society: New Reference Values for Vitamin D, 2012, Ann Nutr Metab 2012;60:241–246 DOI: 10.1159/000337547
Bron

2. German Nutrition Society: Vitamin K - Schätzwerte für eine angemessene Zufuhr, k.A..
Bron

3. Uwitonze AM, Razzaque MS. Role of Magnesium in Vitamin D Activation and Function. J Am Osteopath Assoc. 2018 Mar 1;118(3):181-189. doi: 10.7556/jaoa.2018.037. PMID: 29480918.
Bron

4. P. Lips, Vitamin D physiology, Progress in Biophysics and Molecular , Biology, Volume 92, Issue 1, 2006, Pages 4-8, https://doi.org/10.1016/j.pbiomolbio.2006.02.016
Bron

5. Suttie JW. Vitamin K and human nutrition. J Am Diet Assoc. 1992 May;92(5):585-90. PMID: 1573141.
Bron

6. Tsugawa N. Cardiovascular Diseases and Fat Soluble Vitamins: Vitamin D and Vitamin K. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2015;61 Suppl:S170-2. doi: 10.3177/jnsv.61.S170. PMID: 26598844.
Bron

7. Geng C, Shaikh AS, Han W, Chen D, Guo Y, Jiang P. Vitamin D and depression: mechanisms, determination and application. Asia Pac J Clin Nutr. 2019;28(4):689-694. doi: 10.6133/apjcn.201912_28(4).0003. PMID: 31826364.
Bron

8. Okereke OI, Singh A. The role of vitamin D in the prevention of late-life depression. J Affect Disord. 2016 Jul 1;198:1-14. doi: 10.1016/j.jad.2016.03.022. Epub 2016 Mar 9. PMID: 26998791; PMCID: PMC4844780.
Bron

9. Jun Iwamoto, Tsuyoshi Takeda, Shoichi Ichimura, Effect of combined administration of vitamin D3 and vitamin K2 on bone mineral density of the lumbar spine in postmenopausal women with osteoporosis, Journal of Orthopaedic Science, Volume 5, Issue 6, 2000, Pages 546-551, ISSN 0949-2658, https://doi.org/10.1007/s007760070003.
Bron

10. Stefanowski B, Antosik-Wójcińska AZ, Święcicki Ł. The effect of vitamin D3 deficiency on the severity of depressive symptoms. Overview of current research. Psychiatr Pol. 2017 Jun 18;51(3):437-454. English, Polish. doi: 10.12740/PP/66809. Epub 2017 Jun 18. PMID: 28866715.
Bron

11. He S, Hao X. The effect of vitamin D3 on blood pressure in people with vitamin D deficiency: A system review and meta-analysis. Medicine (Baltimore). 2019 May;98(19):e15284. doi: 10.1097/MD.0000000000015284. PMID: 31083159; PMCID: PMC6531166.
Bron

12. Rodríguez-Olleros Rodríguez C, Díaz Curiel M. Vitamin K and Bone Health: A Review on the Effects of Vitamin K Deficiency and Supplementation and the Effect of Non-Vitamin K Antagonist Oral Anticoagulants on Different Bone Parameters. J Osteoporos. 2019 Dec 31;2019:2069176. doi: 10.1155/2019/2069176. PMID: 31976057; PMCID: PMC6955144.
Bron

13. Adriana J. van Ballegooijen, Stefan Pilz, and Nicolas Verheyen: The Synergistic Interplay between Vitamins D and K for Bone and Cardiovascular Health: A Narrative Review, Int J Endocrinol. 2017. doi: 10.1155/2017/7454376
Bron

14. Ng E, Loewy AD. Guidelines for vitamin K prophylaxis in newborns. Paediatr Child Health. 2018 Sep;23(6):394-402. doi: 10.1093/pch/pxy082. Epub 2018 Aug 16. PMID: 30919833; PMCID: PMC6234429.
Bron

15. Palacios C, De-Regil LM, Lombardo LK, Peña-Rosas JP. Vitamin D supplementation during pregnancy: Updated meta-analysis on maternal outcomes. J Steroid Biochem Mol Biol. 2016 Nov;164:148-155. doi: 10.1016/j.jsbmb.2016.02.008. Epub 2016 Feb 11. PMID: 26877200; PMCID: PMC5357731.
Bron

16. Taylor PN, Davies JS. A review of the growing risk of vitamin D toxicity from inappropriate practice. Br J Clin Pharmacol. 2018 Jun;84(6):1121-1127. doi: 10.1111/bcp.13573. Epub 2018 Apr 16. PMID: 29498758; PMCID: PMC5980613.
Bron

17. Kaur P, Mishra SK, Mithal A. Vitamin D toxicity resulting from overzealous correction of vitamin D deficiency. Clin Endocrinol (Oxf). 2015 Sep;83(3):327-31. doi: 10.1111/cen.12836. Epub 2015 Jul 14. PMID: 26053339.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftlicher Bericht
German Nutrition Society: New Reference Values for Vitamin D, 2012, Ann Nutr Metab 2012;60:241–246 DOI: 10.1159/000337547
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Bericht
German Nutrition Society: Vitamin K - Schätzwerte für eine angemessene Zufuhr, k.A..
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Uwitonze AM, Razzaque MS. Role of Magnesium in Vitamin D Activation and Function. J Am Osteopath Assoc. 2018 Mar 1;118(3):181-189. doi: 10.7556/jaoa.2018.037. PMID: 29480918.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Bericht
P. Lips, Vitamin D physiology, Progress in Biophysics and Molecular , Biology, Volume 92, Issue 1, 2006, Pages 4-8, https://doi.org/10.1016/j.pbiomolbio.2006.02.016
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Bericht
Suttie JW. Vitamin K and human nutrition. J Am Diet Assoc. 1992 May;92(5):585-90. PMID: 1573141.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Untersuchung
Tsugawa N. Cardiovascular Diseases and Fat Soluble Vitamins: Vitamin D and Vitamin K. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2015;61 Suppl:S170-2. doi: 10.3177/jnsv.61.S170. PMID: 26598844.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Bericht
Geng C, Shaikh AS, Han W, Chen D, Guo Y, Jiang P. Vitamin D and depression: mechanisms, determination and application. Asia Pac J Clin Nutr. 2019;28(4):689-694. doi: 10.6133/apjcn.201912_28(4).0003. PMID: 31826364.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Bericht
Okereke OI, Singh A. The role of vitamin D in the prevention of late-life depression. J Affect Disord. 2016 Jul 1;198:1-14. doi: 10.1016/j.jad.2016.03.022. Epub 2016 Mar 9. PMID: 26998791; PMCID: PMC4844780.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Jun Iwamoto, Tsuyoshi Takeda, Shoichi Ichimura, Effect of combined administration of vitamin D3 and vitamin K2 on bone mineral density of the lumbar spine in postmenopausal women with osteoporosis, Journal of Orthopaedic Science, Volume 5, Issue 6, 2000, Pages 546-551, ISSN 0949-2658, https://doi.org/10.1007/s007760070003.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Bericht
Stefanowski B, Antosik-Wójcińska AZ, Święcicki Ł. The effect of vitamin D3 deficiency on the severity of depressive symptoms. Overview of current research. Psychiatr Pol. 2017 Jun 18;51(3):437-454. English, Polish. doi: 10.12740/PP/66809. Epub 2017 Jun 18. PMID: 28866715.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
He S, Hao X. The effect of vitamin D3 on blood pressure in people with vitamin D deficiency: A system review and meta-analysis. Medicine (Baltimore). 2019 May;98(19):e15284. doi: 10.1097/MD.0000000000015284. PMID: 31083159; PMCID: PMC6531166.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Bericht
Rodríguez-Olleros Rodríguez C, Díaz Curiel M. Vitamin K and Bone Health: A Review on the Effects of Vitamin K Deficiency and Supplementation and the Effect of Non-Vitamin K Antagonist Oral Anticoagulants on Different Bone Parameters. J Osteoporos. 2019 Dec 31;2019:2069176. doi: 10.1155/2019/2069176. PMID: 31976057; PMCID: PMC6955144.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Adriana J. van Ballegooijen, Stefan Pilz, and Nicolas Verheyen: The Synergistic Interplay between Vitamins D and K for Bone and Cardiovascular Health: A Narrative Review, Int J Endocrinol. 2017. doi: 10.1155/2017/7454376
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Ng E, Loewy AD. Guidelines for vitamin K prophylaxis in newborns. Paediatr Child Health. 2018 Sep;23(6):394-402. doi: 10.1093/pch/pxy082. Epub 2018 Aug 16. PMID: 30919833; PMCID: PMC6234429.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Palacios C, De-Regil LM, Lombardo LK, Peña-Rosas JP. Vitamin D supplementation during pregnancy: Updated meta-analysis on maternal outcomes. J Steroid Biochem Mol Biol. 2016 Nov;164:148-155. doi: 10.1016/j.jsbmb.2016.02.008. Epub 2016 Feb 11. PMID: 26877200; PMCID: PMC5357731.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Bericht
Taylor PN, Davies JS. A review of the growing risk of vitamin D toxicity from inappropriate practice. Br J Clin Pharmacol. 2018 Jun;84(6):1121-1127. doi: 10.1111/bcp.13573. Epub 2018 Apr 16. PMID: 29498758; PMCID: PMC5980613.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Kaur P, Mishra SK, Mithal A. Vitamin D toxicity resulting from overzealous correction of vitamin D deficiency. Clin Endocrinol (Oxf). 2015 Sep;83(3):327-31. doi: 10.1111/cen.12836. Epub 2015 Jul 14. PMID: 26053339.
Ga naar bron
Recensies