Laatst bijgewerkt: 26-10-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

Je hebt wel gehoord van rutine, maar je weet niet precies wat het eigenlijk is? Of ben je al bekend met rutine, maar wil je meer weten over het gebruik en de toepassingen ervan? Dan ben je op de juiste plaats gekomen.

Met onze gedetailleerde Rutine Test 2020 willen we je vragen over Rutine beantwoorden. We hebben alle belangrijke informatie verzameld om je te helpen bij je aankoopbeslissing. Hier kun je vinden wat rutine precies is, hoe het het beste gebruikt kan worden en in welke natuurlijke voedingsmiddelen rutine gevonden wordt.
Belangrijk om te weten

 • Rutine behoort tot de groep van flavonoïden en is een secundaire plantaardige stof die antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen heeft.
 • Rutine heeft veel positieve eigenschappen en kan op veel gebieden gebruikt worden. Deze gebieden omvatten kanker, aderproblemen en de ziekte van Alzheimer.
 • Meestal is rutine te koop in capsulevorm. Minder gebruikelijk is rutine ook te koop in tabletvorm of als tinctuur.

Beste Rutine: Onze selectie

Er is een grote keuze aan rutine producten. Om je te helpen beslissen wat je gaat kopen, hebben we hieronder onze favorieten samengesteld.

Criteria voor het kopen en evalueren van rutine

Er zijn verschillende aspecten waarmee je rekening moet houden als je rutine koopt. Het gaat om de volgende aspecten:

Deze criteria moeten je helpen bij je keuze voor het juiste rutine product.

Ingrediënten

Bij de keuze van een rutine product moet je erop letten dat het geen toevoegingen bevat zoals smaakstoffen of kleurstoffen. Deze worden vaak toegevoegd, maar hebben geen wetenschappelijk bewezen werkzaamheid. Daarom moet je er zeker van zijn dat alleen natuurlijke ingrediënten worden gebruikt bij de vervaardiging van het rutine product van je keuze.

Rutine wordt vaak aangeboden in combinatie met andere ingrediënten.

Behalve zuivere rutine producten wordt rutine ook aangeboden in combinatie met andere ingrediënten. Vooral een combinatie van rutine en vitamine C of rutine en zoete klaver wordt vaak aangeboden, wat het gezondheidsbevorderende effect van rutine zou versterken.

Vooral bij combinaties van rutine en andere ingrediënten is het belangrijk erop te letten dat alleen de noodzakelijke ingrediënten gebruikt worden.

Kwaliteit

Bij het kopen van rutine loont het de moeite aandacht te besteden aan de kwaliteit van het product. Hoogwaardige rutine is vrij van ingrediënten als kunstmatige toevoegingen en conserveringsmiddelen, en bevat in plaats daarvan alleen natuurlijke ingrediënten. Veel van deze rutine producten profiteren ervan dat ze gluten- en lactosevrij zijn, en ook veganistisch.

Op verschillende etiketten en certificaten kan vermeld staan dat de rutine in het laboratorium getest is op microbiologische verontreiniging

.
Het product moet voldoende getest worden op salmonella, schimmels en pesticiden om een goede kwaliteit te garanderen. Je moet er ook op letten dat je een rutine product koopt dat zonder genetische manipulatie geproduceerd is.

Dosering

Alvorens te kopen, moet je de aanbevolen dosering voor je uitzoeken om het juiste product te vinden. Precieze aanwijzingen over hoeveel je moet innemen vind je op de verpakking of op de bijsluiter van je product. Je moet deze aanwijzingen opvolgen om overdosering van rutine te voorkomen.

Als je op zoek bent naar hooggedoseerde rutine producten, dan zijn rutine capsules de juiste keuze voor jou. Ze zijn er in verschillende doseringssterktes. In de meeste verpakkingen zitten capsules met 450 milligram of 500 milligram hooggedoseerde rutine.

Wijze van productie

Er zijn twee verschillende manieren om rutine te produceren. Ten eerste is er natuurlijk voorkomend rutine. Dit wordt gemaakt van het extract van rutine-rijke planten. Een extract van de Japanse koordboom wordt hiervoor vaak gebruikt, omdat zijn bladeren en bloemen veel rutine bevatten.

Er zijn ook hydroxyethylrutosiden die met behulp van chemische processen uit natuurlijke rutine gemaakt worden. Hiertoe behoren troxerutine en oxerutine. De werking van deze rutosiden verschilt echter nauwelijks.

Gids: Veelgestelde vragen over rutine uitvoerig beantwoord

We hebben de belangrijkste informatie over de werkzaamheid van rutine voor je samengevat in de volgende rubrieken.

Wat is rutine en hoe werkt het?

Rutine behoort tot de groep van flavonoïden. Dit zijn secundaire plantaardige stoffen die de cellen van planten versterken en planten beschermen tegen UV stralen.

Rutine heeft antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen.

Rutine kan gebruikt worden voor allerlei klachten en toepassingen. Van de secundaire plantaardige stoffen waartoe rutine behoort, wordt gezegd dat ze antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen hebben. (1) . Dit maakt hem heel veelzijdig.

Hieronder hebben we een paar mogelijke werkingen van rutine geselecteerd om je een overzicht te geven van hoe rutine werkt.

Effect op kanker

Rutine kan een antikankereffect hebben door de celdeling in sommige soorten kankercellen te remmen en zo hun groei te vertragen (2).

Het innemen van rutine kan een anti-leukemisch effect hebben. Behandeling met rutine kan leiden tot een vermindering van het tumorgewicht en -volume door de tumorgroei aanzienlijk te beperken (3).

Effect bij de ziekte van Alzheimer

Rutine kan een positief effect hebben op de behandeling van de ziekte van Alzheimer. Studies hebben aangetoond dat rutine een ontstekingsremmend effect heeft en daardoor ook ontstekingsgeïnduceerde veranderingen in de hippocampus kan voorkomen (4). Dit kan cognitieve tekorten voorkomen en zo gunstig zijn bij de bestrijding van Alzheimer (5).

Effect in het cardiovasculaire systeem

Rutine kan een bloeddrukverlagend effect hebben. Het innemen van rutine kan daarom oxidatieve stress, een verstoord evenwicht tussen oxidatieve en antioxidatieve processen in het lichaam, verminderen (6).

Bovendien heeft rutine een bloedverdunnend effect door de bloedstolling te verlagen. Zo kan het innemen van rutine het risico op trombose verminderen (7).

Effect op spataderen

Spataderen kunnen ervoor zorgen dat bloed zich in de aderen van de benen terugtrekt. Hierdoor zwellen de benen op door het vasthouden van water na lang staan. Rutine kan dit tegengaan door de bloedvaten bestendiger te maken en een goede doorbloeding te bevorderen (8)

Effect op de huid

Planten maken rutine aan om zich tegen de UV stralen van de zon te beschermen. Deze bescherming is ook gunstig voor de mens, want te veel UV-straling op de huid doet die snel verouderen.

Om het mogelijke effect van rutine op de huid te testen, zijn verschillende studies uitgevoerd. Hieruit blijkt dat rutine als een mogelijk zonnefilter zou kunnen werken en ook cellen en bindweefsel beschermt (9, 10). Dit betekent dat rutine huidveroudering kan tegengaan en de huid er jonger uit kan laten zien (11).

Wanneer en voor wie is het nuttig om rutine in te nemen?

Het innemen van rutine is nuttig bij allerlei kwalen en ziekten. Door zijn antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen kan rutine op veel verschillende manieren gebruikt worden.

Bij inname van rutine moet je erop letten dat je het met voldoende water inneemt en bij voorkeur in combinatie met een maaltijd.

De klassieke klachten of toepassingsgebieden die met rutine behandeld kunnen worden, staan hieronder opgesomd

 • Bescherming van de bloedvaten (6, 7, 8)
 • Verlaging van het cholesterolgehalte (12)
 • Bescherming tegen UV stralen (9, 10)
 • Gezwollen benen (8)
 • Ontgifting van kwik (13)
 • Behandeling van kanker (2, 3)
 • Versterking van het immuunsysteem (14)

Rutine is niet geschikt voor je als je reeds bestaande lever- of nierbeschadiging hebt of aan hartfalen lijdt. In dat geval moet je met je arts overleggen of je al dan niet rutine kunt innemen.
Hoeveel kosten.

Wat zijn de verschillende soorten rutine?

Er zijn verschillende vormen van rutine. Om je een overzicht te geven, hebben we de verschillende soorten voor je samengevat in de volgende tabel. Merk echter op dat rutine bijna uitsluitend in capsulevorm verkrijgbaar is en slechts zelden als tabletten of tinctuur.

Type Beschrijving
Capsules Capsules hebben van zichzelf geen smaak en zijn vaak hoog gedoseerd.
Tabletten Tabletten van samengeperst rutinepoeder moeten met voldoende vloeistof worden doorgeslikt.
Tinctuur De vloeibare versie is bijzonder gemakkelijk in te nemen en door te slikken.

We zullen de voordelen en nadelen van de verschillende soorten in de volgende paragrafen nader toelichten.

Rutine capsules

Rutine in capsulevorm wordt door veel verschillende fabrikanten aangeboden, dus er is een ruime keuze. Als je intoleranties hebt of als veganistische producten belangrijk voor je zijn, is er een grote keuze aan veganistische capsules waarvan de omhulsels gemaakt zijn zonder dierlijke ingrediënten, en capsules die lactose- en glutenvrij zijn.

capsules hebben geen smaak en zijn daarom gemakkelijker door te slikken dan een mogelijk bittere tablet. (Image source: The-Lore.com / unsplash)

Bovendien zijn de capsules meestal hoog gedoseerd en afgestemd op de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Je kunt dus elke dag een capsule innemen zonder vooraf iets te hoeven wegen of klaar te maken.

De praktische verpakkingsmaten zorgen ervoor dat je gemiddeld een voorraad capsules hebt voor ongeveer vier maanden en niet zo vaak nieuwe hoeft te kopen.

Capsules zijn vaak verkrijgbaar in combinatie met andere werkzame stoffen. Bij het kopen moet je daarom letten op de ingrediënten van de capsules om te voorkomen dat je capsules koopt met ongewenste ingrediënten.

Rutine

tabletten
Rutine tabletten hebben meestal een lagere dosering dan capsules en zijn dus geschikt als je een preparaat met een lage dosering wilt kopen. Ze zijn er in verschillende verpakkingsgroottes, zodat je gemakkelijk tabletten in voorraad kunt kopen, net als bij capsules.

Tabletten hebben het nadeel dat ze, in tegenstelling tot capsules, een eigen smaak hebben en bitter in de mond kunnen smaken. Dit kan het doorslikken van de tablet bemoeilijken.

Rutine tinctuur

Het voordeel van een tinctuur is dat het gemakkelijk en individueel naar behoefte gedoseerd kan worden. De gewenste hoeveelheid druppels kan aan voldoende vloeistof toegevoegd worden en zo gemakkelijk ingenomen worden. Dit is vooral aan te raden als je problemen hebt met het doorslikken van capsules of tabletten of dat niet graag doet.

Maar rutine tincturen worden zelden aangeboden. Bovendien zijn tincturen meestal erg duur in vergelijking met de andere soorten rutine.

Hoe snel werkt rutine?

Het lichaam slaat rutine niet permanent op. Om van de positieve effecten van rutine te profiteren, moet het daarom dagelijks en over een langere periode ingenomen worden.

Als je rutine inneemt, moet je geen onmiddellijk effect verwachten. Het duurt even voor het lichaam genoeg opgenomen heeft om de positieve effecten van rutine te laten inwerken. Het duurt meestal ongeveer 4 tot 8 weken voor de eerste resultaten van het innemen van rutine duidelijk worden.

Welke voedingsmiddelen bevatten rutine?

Omdat planten rutine nodig hebben als kleurstof en als beschermende stof om zich tegen UV-stralen te beschermen, komt het in veel plantaardige voedingsmiddelen voor. Enkele van deze natuurlijk rutine-bevattende voedingsmiddelen zijn:

 • Vijgen
 • Asperges
 • Peterselie
 • Boekweit
 • Bosbessen
 • Goji bessen
 • Groene en zwarte thee

Vooral boekweit bevat veel rutine (15). Daarom zijn boekweitscheuten of boekweitthee een goed alternatief voor rutine capsules of tincturen. Theeën zijn gemakkelijk te bereiden en kunnen naar behoefte afzonderlijk gedoseerd worden. Hetzelfde geldt voor boekweitscheuten. Deze kunnen over gerechten als salades of soepen gestrooid worden en zo zorgen voor voldoende rutine in de voeding.

Verse appels met schil zijn een goede natuurlijke bron van rutine. (Image source: Matheus Cenali / unsplash)

Bovendien bevatten de schillen van veel vruchten en groenten natuurlijke rutine. Dit is vooral het geval met citrusvruchten en appels. Daarom kun je het beste verse, onbespoten appels eten met de schil er nog aan, want belangrijke voedingsstoffen gaan verloren als ze geschild worden.

Welke alternatieven zijn er voor rutine?

Als je geen capsules of tincturen wilt nemen, kun je ook natuurlijke rutine innemen via de rutine-bevattende voedingsmiddelen die hierboven vermeld staan.

Andere natuurlijke stoffen die een soortgelijke werking hebben als rutine staan in de tabel hieronder.

Soorten Beschrijving
Brandnetel De brandnetel wordt zeer gewaardeerd als een natuurlijke geneeskrachtige plant. Net als rutine heeft brandnetel een ontstekingsremmende werking en kan het ook pijnstillend werken (16).
Paardenkastanje De ingrediënten van paardenkastanjes kunnen positieve effecten hebben op de bloedvaten en zo ongemakken verlichten bij veneuze zwakte in de benen (17).

Natuurlijk zijn er nog veel meer planten in de natuur die geneeskrachtige eigenschappen hebben. Veel van deze geneeskrachtige planten, zoals paardenkastanje en zoete klaver, kun je ook kopen in combinatie met rutine om het best mogelijke effect te bereiken.

Kan ik rutine nemen tijdens de zwangerschap?

Er zijn niet genoeg studies om een duidelijk antwoord te geven op de vraag of rutine veilig tijdens de zwangerschap ingenomen kan worden. Maar vooral in de eerste maanden van de zwangerschap kun je beter geen producten als rutine nemen om complicaties en mogelijke ongewenste bijwerkingen te voorkomen.

Vooral in het begin van de zwangerschap moeten voedingssupplementen vermeden worden.
(Image source: Ignacio Campo / unsplash)

Rutine kan tegen het einde van de zwangerschap helpen bij gezwollen benen en spataderen (18). De studie hierover werd echter maar met een heel klein aantal vrouwen gedaan en kan dus niet veralgemeend worden. Daarom moet je, als je zwanger bent, het innemen van rutine van tevoren met je arts bespreken.

Welke bijwerkingen kunnen optreden bij het innemen van rutine?

Rutine intoleranties zijn nauwelijks bekend. Dit betekent echter niet dat ze niet bestaan. In enkele gevallen zijn jeuk, huiduitslag, hoofdpijn en spijsverteringsproblemen opgetreden na inname van rutine.

Als je een van deze symptomen ervaart na het innemen van rutine, moet je daarmee stoppen. Overleg met je arts als je intolerant bent voor rutine voordat je nog meer inneemt.

Beeldbron: Chaicheevinlikit/ 123rf.com

Referenties (18)

1. Nikfarjam BA, Adineh M, Hajiali F, Nassiri-Asl M. Treatment with Rutin - A Therapeutic Strategy for Neutrophil-Mediated Inflammatory and Autoimmune Diseases: - Anti-inflammatory Effects of Rutin on Neutrophils. J Pharmacopuncture. 2017 Mar;20(1):52-56. doi: 10.3831/KPI.2017.20.003. PMID: 28392963; PMCID: PMC5374339.
Bron

2. Lin JP, Yang JS, Lin JJ, Lai KC, Lu HF, Ma CY, Sai-Chuen Wu R, Wu KC, Chueh FS, Gibson Wood W, Chung JG. Rutin inhibits human leukemia tumor growth in a murine xenograft model in vivo. Environ Toxicol. 2012 Aug;27(8):480-4. doi: 10.1002/tox.20662. Epub 2011 Jan 20. PMID: 21254320.
Bron

3. Araújo JR, Gonçalves P, Martel F. Chemopreventive effect of dietary polyphenols in colorectal cancer cell lines. Nutr Res. 2011 Feb;31(2):77-87. doi: 10.1016/j.nutres.2011.01.006. PMID: 21419311.
Bron

4. Wang SW, Wang YJ, Su YJ, Zhou WW, Yang SG, Zhang R, Zhao M, Li YN, Zhang ZP, Zhan DW, Liu RT. Rutin inhibits β-amyloid aggregation and cytotoxicity, attenuates oxidative stress, and decreases the production of nitric oxide and proinflammatory cytokines. Neurotoxicology. 2012 Jun;33(3):482-90. doi: 10.1016/j.neuro.2012.03.003. Epub 2012 Mar 15. PMID: 22445961.
Bron

5. Javed H, Khan MM, Ahmad A, Vaibhav K, Ahmad ME, Khan A, Ashafaq M, Islam F, Siddiqui MS, Safhi MM, Islam F. Rutin prevents cognitive impairments by ameliorating oxidative stress and neuroinflammation in rat model of sporadic dementia of Alzheimer type. Neuroscience. 2012 May 17;210:340-52. doi: 10.1016/j.neuroscience.2012.02.046. Epub 2012 Mar 6. PMID: 22441036.
Bron

6. Kim DW, Hwang IK, Lim SS, Yoo KY, Li H, Kim YS, Kwon DY, Moon WK, Kim DW, Won MH. Germinated Buckwheat extract decreases blood pressure and nitrotyrosine immunoreactivity in aortic endothelial cells in spontaneously hypertensive rats. Phytother Res. 2009 Jul;23(7):993-8. doi: 10.1002/ptr.2739. PMID: 19140152.
Bron

7. Chen WM, Jin M, Wu W. [Experimental study on inhibitory effect of rutin against platelet activation induced by platelet activating factor in rabbits]. Zhongguo Zhong Xi Yi Jie He Za Zhi. 2002 Apr;22(4):283-5. Chinese. PMID: 12584792.
Bron

8. Ihme N, Kiesewetter H, Jung F, Hoffmann KH, Birk A, Müller A, Grützner KI. Leg oedema protection from a buckwheat herb tea in patients with chronic venous insufficiency: a single-centre, randomised, double-blind, placebo-controlled clinical trial. Eur J Clin Pharmacol. 1996;50(6):443-7. doi: 10.1007/s002280050138. PMID: 8858269.
Bron

9. Choquenet B, Couteau C, Paparis E, Coiffard LJ. Quercetin and rutin as potential sunscreen agents: determination of efficacy by an in vitro method. J Nat Prod. 2008 Jun;71(6):1117-8. doi: 10.1021/np7007297. Epub 2008 May 31. PMID: 18512988.
Bron

10. Choi KS, Kundu JK, Chun KS, Na HK, Surh YJ. Rutin inhibits UVB radiation-induced expression of COX-2 and iNOS in hairless mouse skin: p38 MAP kinase and JNK as potential targets. Arch Biochem Biophys. 2014 Oct 1;559:38-45. doi: 10.1016/j.abb.2014.05.016. Epub 2014 May 26. PMID: 24875145.
Bron

11. Choi SJ, Lee SN, Kim K, Joo da H, Shin S, Lee J, Lee HK, Kim J, Kwon SB, Kim MJ, Ahn KJ, An IS, An S, Cha HJ. Biological effects of rutin on skin aging. Int J Mol Med. 2016 Jul;38(1):357-63. doi: 10.3892/ijmm.2016.2604. Epub 2016 May 24. PMID: 27220601.
Bron

12. da Silva RR, de Oliveira TT, Nagem TJ, Pinto AS, Albino LF, de Almeida MR, de Moraes GH, Pinto JG. Efeito hipolipidêmico dos flavonóides naringina e rutina [Hypocholesterolemic effect of naringin and rutin flavonoids]. Arch Latinoam Nutr. 2001 Sep;51(3):258-64. Portuguese. PMID: 11795241.
Bron

13. Caglayan C, Kandemir FM, Yildirim S, Kucukler S, Eser G. Rutin protects mercuric chloride-induced nephrotoxicity via targeting of aquaporin 1 level, oxidative stress, apoptosis and inflammation in rats. J Trace Elem Med Biol. 2019 Jul;54:69-78. doi: 10.1016/j.jtemb.2019.04.007. Epub 2019 Apr 18. PMID: 31109623.
Bron

14. Hsieh TJ, Wang JC, Hu CY, Li CT, Kuo CM, Hsieh SL. Effects of rutin from Toona sinensis on the immune and physiological responses of white shrimp (Litopenaeus vannamei) under Vibrio alginolyticus challenge. Fish Shellfish Immunol. 2008 Nov;25(5):581-8. doi: 10.1016/j.fsi.2008.07.014. Epub 2008 Jul 30. PMID: 18718869.
Bron

15. I. Kreft, N. Fabjan, K. Yasumoto. Rutin content in buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench) food materials and products. Food Chemistry, Volume 98, Issue 3. Pages 508-512. 2006. ISSN 0308-8146. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2005.05.081.
Bron

16. Francišković M, Gonzalez-Pérez R, Orčić D, Sánchez de Medina F, Martínez-Augustin O, Svirčev E, Simin N, Mimica-Dukić N. Chemical Composition and Immuno-Modulatory Effects of Urtica dioica L. (Stinging Nettle) Extracts. Phytother Res. 2017 Aug;31(8):1183-1191. doi: 10.1002/ptr.5836. Epub 2017 May 24. PMID: 28544187.
Bron

17. Pittler MH, Ernst E. Horse chestnut seed extract for chronic venous insufficiency. Cochrane Database Syst Rev. 2012 Nov 14;11(11):CD003230. doi: 10.1002/14651858.CD003230.pub4. PMID: 23152216; PMCID: PMC7144685.
Bron

18. Smyth RM, Aflaifel N, Bamigboye AA. Interventions for varicose veins and leg oedema in pregnancy. Cochrane Database Syst Rev. 2015 Oct 19;2015(10):CD001066. doi: 10.1002/14651858.CD001066.pub3. PMID: 26477632; PMCID: PMC7050615.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Studie
Nikfarjam BA, Adineh M, Hajiali F, Nassiri-Asl M. Treatment with Rutin - A Therapeutic Strategy for Neutrophil-Mediated Inflammatory and Autoimmune Diseases: - Anti-inflammatory Effects of Rutin on Neutrophils. J Pharmacopuncture. 2017 Mar;20(1):52-56. doi: 10.3831/KPI.2017.20.003. PMID: 28392963; PMCID: PMC5374339.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Lin JP, Yang JS, Lin JJ, Lai KC, Lu HF, Ma CY, Sai-Chuen Wu R, Wu KC, Chueh FS, Gibson Wood W, Chung JG. Rutin inhibits human leukemia tumor growth in a murine xenograft model in vivo. Environ Toxicol. 2012 Aug;27(8):480-4. doi: 10.1002/tox.20662. Epub 2011 Jan 20. PMID: 21254320.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Araújo JR, Gonçalves P, Martel F. Chemopreventive effect of dietary polyphenols in colorectal cancer cell lines. Nutr Res. 2011 Feb;31(2):77-87. doi: 10.1016/j.nutres.2011.01.006. PMID: 21419311.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Wang SW, Wang YJ, Su YJ, Zhou WW, Yang SG, Zhang R, Zhao M, Li YN, Zhang ZP, Zhan DW, Liu RT. Rutin inhibits β-amyloid aggregation and cytotoxicity, attenuates oxidative stress, and decreases the production of nitric oxide and proinflammatory cytokines. Neurotoxicology. 2012 Jun;33(3):482-90. doi: 10.1016/j.neuro.2012.03.003. Epub 2012 Mar 15. PMID: 22445961.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Javed H, Khan MM, Ahmad A, Vaibhav K, Ahmad ME, Khan A, Ashafaq M, Islam F, Siddiqui MS, Safhi MM, Islam F. Rutin prevents cognitive impairments by ameliorating oxidative stress and neuroinflammation in rat model of sporadic dementia of Alzheimer type. Neuroscience. 2012 May 17;210:340-52. doi: 10.1016/j.neuroscience.2012.02.046. Epub 2012 Mar 6. PMID: 22441036.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Kim DW, Hwang IK, Lim SS, Yoo KY, Li H, Kim YS, Kwon DY, Moon WK, Kim DW, Won MH. Germinated Buckwheat extract decreases blood pressure and nitrotyrosine immunoreactivity in aortic endothelial cells in spontaneously hypertensive rats. Phytother Res. 2009 Jul;23(7):993-8. doi: 10.1002/ptr.2739. PMID: 19140152.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Chen WM, Jin M, Wu W. [Experimental study on inhibitory effect of rutin against platelet activation induced by platelet activating factor in rabbits]. Zhongguo Zhong Xi Yi Jie He Za Zhi. 2002 Apr;22(4):283-5. Chinese. PMID: 12584792.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Ihme N, Kiesewetter H, Jung F, Hoffmann KH, Birk A, Müller A, Grützner KI. Leg oedema protection from a buckwheat herb tea in patients with chronic venous insufficiency: a single-centre, randomised, double-blind, placebo-controlled clinical trial. Eur J Clin Pharmacol. 1996;50(6):443-7. doi: 10.1007/s002280050138. PMID: 8858269.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Choquenet B, Couteau C, Paparis E, Coiffard LJ. Quercetin and rutin as potential sunscreen agents: determination of efficacy by an in vitro method. J Nat Prod. 2008 Jun;71(6):1117-8. doi: 10.1021/np7007297. Epub 2008 May 31. PMID: 18512988.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Choi KS, Kundu JK, Chun KS, Na HK, Surh YJ. Rutin inhibits UVB radiation-induced expression of COX-2 and iNOS in hairless mouse skin: p38 MAP kinase and JNK as potential targets. Arch Biochem Biophys. 2014 Oct 1;559:38-45. doi: 10.1016/j.abb.2014.05.016. Epub 2014 May 26. PMID: 24875145.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Choi SJ, Lee SN, Kim K, Joo da H, Shin S, Lee J, Lee HK, Kim J, Kwon SB, Kim MJ, Ahn KJ, An IS, An S, Cha HJ. Biological effects of rutin on skin aging. Int J Mol Med. 2016 Jul;38(1):357-63. doi: 10.3892/ijmm.2016.2604. Epub 2016 May 24. PMID: 27220601.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
da Silva RR, de Oliveira TT, Nagem TJ, Pinto AS, Albino LF, de Almeida MR, de Moraes GH, Pinto JG. Efeito hipolipidêmico dos flavonóides naringina e rutina [Hypocholesterolemic effect of naringin and rutin flavonoids]. Arch Latinoam Nutr. 2001 Sep;51(3):258-64. Portuguese. PMID: 11795241.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Caglayan C, Kandemir FM, Yildirim S, Kucukler S, Eser G. Rutin protects mercuric chloride-induced nephrotoxicity via targeting of aquaporin 1 level, oxidative stress, apoptosis and inflammation in rats. J Trace Elem Med Biol. 2019 Jul;54:69-78. doi: 10.1016/j.jtemb.2019.04.007. Epub 2019 Apr 18. PMID: 31109623.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Hsieh TJ, Wang JC, Hu CY, Li CT, Kuo CM, Hsieh SL. Effects of rutin from Toona sinensis on the immune and physiological responses of white shrimp (Litopenaeus vannamei) under Vibrio alginolyticus challenge. Fish Shellfish Immunol. 2008 Nov;25(5):581-8. doi: 10.1016/j.fsi.2008.07.014. Epub 2008 Jul 30. PMID: 18718869.
Ga naar bron
Buchsektion
I. Kreft, N. Fabjan, K. Yasumoto. Rutin content in buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench) food materials and products. Food Chemistry, Volume 98, Issue 3. Pages 508-512. 2006. ISSN 0308-8146. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2005.05.081.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Francišković M, Gonzalez-Pérez R, Orčić D, Sánchez de Medina F, Martínez-Augustin O, Svirčev E, Simin N, Mimica-Dukić N. Chemical Composition and Immuno-Modulatory Effects of Urtica dioica L. (Stinging Nettle) Extracts. Phytother Res. 2017 Aug;31(8):1183-1191. doi: 10.1002/ptr.5836. Epub 2017 May 24. PMID: 28544187.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Pittler MH, Ernst E. Horse chestnut seed extract for chronic venous insufficiency. Cochrane Database Syst Rev. 2012 Nov 14;11(11):CD003230. doi: 10.1002/14651858.CD003230.pub4. PMID: 23152216; PMCID: PMC7144685.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Smyth RM, Aflaifel N, Bamigboye AA. Interventions for varicose veins and leg oedema in pregnancy. Cochrane Database Syst Rev. 2015 Oct 19;2015(10):CD001066. doi: 10.1002/14651858.CD001066.pub3. PMID: 26477632; PMCID: PMC7050615.
Ga naar bron
Recensies