Laatst bijgewerkt: 26-09-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

52Bestede uren

14Beoordeelde onderzoeken

98Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote tentzeil test 2022. Hier stellen we alle tentzeilen voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste tentzeil voor je te vinden.

Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Bovendien vind je op deze pagina enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een tentzeil wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Een tentzeil kan op vele manieren gebruikt worden: als bescherming tegen het weer, als verlengstuk van de poorttent, als tentvloer of als afdekzeil.
 • Tentzeilen zijn er in veel verschillende maten en vormen, en desgewenst kunnen ze ook op maat gemaakt worden.
 • Tentzeilen verschillen vooral in de samenstelling van het materiaal. De meeste dekzeilen van tegenwoordig zijn van plastic, maar er zijn er ook van katoen.

Beste Tentzeil: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een

tentzeil koopt
Denk je erover een tentzeil te kopen, maar ben je een beetje overweldigd door de keuze en de verschillende aanbiedingen? Dan ben je hier op de juiste plaats, want we leggen uit waar je op moet letten bij het kopen van tentzeilen.

Wat is een tentzeil en waarvoor wordt het gebruikt?

Dekzeilen worden vaak gebruikt om te kamperen, maar ook voor allerlei openluchtevenementen. Het tentzeil kan gebruikt worden als extra afdekking of als bescherming tegen wind, regen of zon.

Een tent, tuinpaviljoen of luifel kan bovendien vergroot worden met behulp van een tentzeil, of het tentzeil kan een onderdeel van de tent op zich zijn, bijvoorbeeld als dak of als zijwand.

Tentzeilen kunnen ook goed gebruikt worden als vloer op zich of als bescherming tegen vocht uit de vloer onder de tent.

Tentzeilen zijn veelzijdig. Een tent of luifel kan verlengd worden met behulp van een dekzeil. (Foto: MyOfficeBooks / pixabay.com)

Kunnen dekzeilen gehuurd worden?

Over het algemeen kunnen dekzeilen ook gehuurd of geleend worden. Ze variëren van speciale afdekzeilen tot tent- of vrachtwagenafdekzeilen. Als je een tentzeil wilt huren, loont het de moeite eens op het Internet te kijken, want je kunt er vele aanbieders vinden en vergelijken.

Kan ik ook een dekzeil voor me laten maken?

Ja, je kunt ook een tentzeil laten maken. Ook hier vind je veel fabrikanten, vooral op het Internet, die elk soort dekzeil kunnen maken volgens je eigen ideeën en voor elk doel.

Je kunt dan de precieze afmetingen, vorm, materiaal en bevestigingsmogelijkheden kiezen. Gemiddeld zijn deze op maat gemaakte dekzeilen iets duurder, maar dan krijg je ook een optimaal passend dekzeil.

Welke afmetingen moet mijn afdekzeil hebben?

Afhankelijk van waar het zeil voor gebruikt wordt, moet een andere maat of vorm gebruikt worden. Daarom moet vóór de aankoop duidelijk zijn hoe groot het dekzeil moet zijn en welke vorm het moet hebben.

Als er iets met het zeil bedekt moet worden, is het aan te bevelen het zeil iets groter te maken dan eigenlijk nodig is. Tentzeilen die als zijwanden gebruikt worden moeten echter de absoluut juiste afmetingen hebben. De meeste paviljoens, bijvoorbeeld, vereisen zijmuren van vier bij vier meter.

Alle soorten dekzeilen zijn verkrijgbaar in veel verschillende maten, zelfs zo klein als drie bij twee meter. De meeste hebben een rechthoekige of vierkante vorm, maar er zijn ook ronde dekzeilen.

Van welk materiaal zijn dekzeilen gemaakt?

De meeste afdekzeilen zijn gemaakt van synthetische vezels. De gebruikte kunststoffen zijn polyvinylchloride (PVC) of polyethyleen (PE).

Deze zijn slijtvast, robuust en dankzij de coating ook waterdicht. Katoenen dekzeilen, daarentegen, komen minder vaak voor. Katoenen dekzeilen zijn bijzonder duurzaam.

Wat en hoe kan ik het tentzeil bevestigen?

De meeste dekzeilen hebben oogjes of lusjes om ze vast te maken. Dit betekent dat de dekzeilen gemakkelijk aan de grond bevestigd kunnen worden, aan haken of knopen gehangen of met veters of elastiekjes aan voorwerpen vastgemaakt kunnen worden.

Als het zeil bijvoorbeeld aan de grond bevestigd moet worden, kunnen er gewoon haringen of knijpers door de oogjes gestoken worden.

Als het zeil aan een tent of luifel bevestigd moet worden, kunnen veters of speciale elastiekjes gebruikt worden. Deze worden door de oogjes of lussen gehaald en dan aan de tent of luifel vastgemaakt.

Besluit: Welke soorten tentdoek zijn er en welke is geschikt voor jou?

In principe kun je drie soorten tentzeil onderscheiden

 • Tentzeil van polyvinylchloride
 • Tentzeil van katoen
 • Tentzeil van polyethyleen

Tentzeilen kunnen op verschillende manieren gebruikt worden, als bescherming tegen wind, regen of zon. Alle dekzeilen zijn er in verschillende maten, vormen of kleuren. Het belangrijkste verschil tussen tentzeilen is echter de samenstelling van het materiaal.

We willen je helpen het juiste tentzeil voor je behoeften te vinden. Om dit te doen stellen we de verschillende soorten voor en tonen je de respectieve voor- en nadelen.

Wat zijn de kenmerken van een tentzeil van polyvinylchloride en wat zijn de voor- en nadelen?

PVC tentzeilen zijn gemaakt van polyvinylchloride. Deze tentzeilen zijn meer vergelijkbaar met een vrachtwagenzeil en worden vooral gebruikt voor grote partytenten. Het voordeel van PVC afdekzeilen is hun bijzonder grote weerstand en stevigheid. Dit betekent dat deze dekzeilen een extreem lange levensduur hebben.

PVC afdekzeilen zijn daarom bijzonder geschikt voor veelvuldig en langdurig buitengebruik. Een ander voordeel is dat PVC brandvertragend is. Vooral bij feestjes of als er een verwarming in de tent moet komen, biedt deze eigenschap een pluspunt op het gebied van veiligheid.

Voordelen
 • Zeer resistent
 • Robuust
 • Brandvertragend
 • Lange levensduur
Nadelen
 • Hoog materiaalgewicht
 • Ingewikkelder bevestiging

Een nadeel van tentzeilen van PVC is echter het hogere materiaalgewicht. Dit betekent dat het bevestigen of hanteren ervan iets ingewikkelder of duurder kan zijn.

Wat zijn de kenmerken van een katoenen tentzeil en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Een katoenen tentzeil is gemaakt van honderd procent katoenen stof. Deze dekzeilen moeten daarom vóór gebruik en eventueel ook tussendoor extra geïmpregneerd worden.

Een groot voordeel van katoenen dekzeilen is hun grote weerstand en zeer lange duurzaamheid. Bovendien is de stof bestand tegen UV-straling en ook ademend. Dit schept een aangenaam klimaat onder het tentzeil.

Voordelen
 • Lange levensduur
 • Bescherming tegen UV-straling
 • Ademend
Nadelen
 • Droogt langzamer
 • Heeft meer verzorging nodig
 • Hoger gewicht

Een nadeel van het katoenen tentzeil is echter het hogere gewicht. Afhankelijk van de soort katoenen stof is het dekzeil lichter of zwaarder, wat het in elkaar zetten kan bemoeilijken.

Bovendien droogt katoen veel langzamer dan synthetische materialen. Bovendien moet een katoenen dekzeil altijd helemaal droog zijn voor het ingepakt wordt, anders kan de stof heel snel gaan schimmelen.

Wat zijn de kenmerken van een polyethyleen tentzeil en wat zijn de voor- en nadelen?

PE dekzeilen zijn gemaakt van polyethyleen, een van de meest geproduceerde kunststoffen. In de regel zijn PE tentzeilen waterdicht, UV-bestendig en relatief robuust.

Bovendien zijn zeildoeken van PE meestal goedkoper. Een ander voordeel is het geringe gewicht, zodat het gemakkelijk te hanteren of vast te maken is en toch beschermt het materiaal tegen invloeden van buitenaf.

Voordelen
 • Goedkoop
 • Waterdicht
 • UV-bestendig
 • Gering gewicht
Nadelen
 • Kan niet het hele jaar door gebruikt worden

PE afdekzeilen mogen echter maar beperkt gebruikt worden in de winter of de herfst. Sterke stormen of voortdurend vocht zullen het materiaal op den duur beschadigen. Daarom zijn deze dekzeilen meer geschikt voor gebruik in de lente of de zomer.

Aankoopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om tentzeilen te vergelijken en te beoordelen

In het volgende willen we je laten zien welke koopfactoren je kunt gebruiken om tentzeilen te beoordelen en te vergelijken. Dit moet het je gemakkelijker maken te beslissen welk tentzeil voor jou geschikt is.

Samengevat gaat het om de volgende criteria

 • Beoogd gebruik
 • Productmateriaal
 • Kosten
 • Afmetingen van de producten
 • Item gewicht
 • Waterkolom en UV bescherming
 • Kleur

De afzonderlijke categorieën worden in de volgende paragrafen meer gedetailleerd beschreven. Zo kun je voor jezelf bepalen welke criteria voor jou belangrijk en doorslaggevend zijn voor je aankoop.

Doel

Voordat je een tentzeil koopt, moet je je er altijd van bewust zijn waarvoor je het wilt gebruiken. Kleinere dekzeilen zijn meer geschikt om te bedekken en grotere om tenten te bouwen of uit te breiden.

Een tentzeil moet beslist een bevestigingsmogelijkheid hebben. De beste manier om dekzeilen vast te maken en vast te binden is met een oogje en touw (zoals op de foto). (Foto: steuccio79 / 123rf.com)

Als de tarp als tent of verlengstuk van een voortent gebruikt gaat worden, kan het ook een voordeel zijn als de tarp een ingebouwd venster heeft. Dit brengt extra licht in de tent en natuurlijk kun je ook van binnen naar buiten kijken zonder de tent uit te hoeven.

Productmateriaal

Veel dekzeilen zijn tegenwoordig van synthetische vezels gemaakt. Dit is gemakkelijk schoon te maken, waterdicht en slijtvast. Afhankelijk van de kwaliteit kan de duurzaamheid van deze dekzeilen wat korter zijn.

Als je een natuurlijker product wilt, kun je beter voor katoenen dekzeilen gaan. Deze zijn slijtvast en waterdicht als ze goed geïmpregneerd zijn. Katoenen dekzeilen zijn meestal iets duurder, maar bij goed onderhoud gaan ze lang mee.

Bij de keuze van een materiaal moet je erop letten dat het scheurbestendig is.

Vooral als het zeil als grond-, regen- of windbescherming gebruikt gaat worden, moet het materiaal heel stabiel en slijtvast zijn. In elk geval moet je ervoor zorgen dat het zeil gemakkelijk vastgemaakt kan worden met oogjes of lusjes.

Afhankelijk van de plaats van gebruik of de bestemming moet je bij het kopen van een tentzeil ook letten op de mogelijkheid van gemakkelijke bevestiging.

Kosten

Hoeveel je aan een tentzeil wilt uitgeven is natuurlijk helemaal aan jou. Bedenk ook hier waar je het zeil voor wilt gebruiken. Als de tarp maar voor een enkele kampeertocht gebruikt wordt, kan een eenvoudige en daardoor goedkopere versie volstaan.

Maar vooral als de tarp gebruikt gaat worden om een complete tent te maken, is het aan te raden een zeiltje van hogere kwaliteit en dus meestal duurder te kopen. Hoe beter de bescherming tegen regen, wind en UV-straling, hoe duurder de afdekzeilen.

Over het algemeen kan gezegd worden dat plastic tentzeilen meestal goedkoper zijn dan katoenen afdekzeilen.

Productafmetingen

Als je een tentzeil koopt, moet je je ervan vergewissen dat het de juiste afmetingen heeft. In het algemeen volstaan kleinere dekzeilen om voorwerpen te bedekken. Als je van het zeildoek een tent wilt maken, heb je een groter zeildoek nodig.

Als je iets bepaalds met het zeil wilt bedekken, moet je je oriënteren op de vorm van dit voorwerp. Rechthoekige afdekzeilen zijn bijvoorbeeld geschikt voor het afdekken van aanhangwagens, en ronde afdekzeilen zijn meer geschikt voor het afdekken van een zwembad.

Een dekzeil voor afdekking moet altijd iets groter zijn dan het eigenlijke voorwerp. Als je geen geschikt dekzeil kunt vinden, kun je ook een hoes laten maken.

Gewicht

Wat het gewicht betreft, is het belangrijkste hoe de tarp vervoerd zal worden. Als je met de auto of camper op kampeervakantie gaat, speelt het gewicht misschien maar een secundaire rol. Een gemiddelde tarp weegt ongeveer 150 tot 180 gram per vierkante meter.

Wil je de tarp echter gebruiken als zitoppervlak tijdens een trektocht en hem in je rugzak dragen, dan is een ultralicht tentzeil een goede keuze. Deze wegen meestal niet meer dan 500 gram en nemen ook minder ruimte in qua pakmaat.

Waterkolom en UV-bescherming

Tentzeilen hebben verschillende waterkolommen. Bij de aankoop moet u er dus op letten hoe waterdicht of waterafstotend het dekzeil is.

Als er bijvoorbeeld een tent van het zeil moet worden gebouwd, moet deze waterdicht zijn. Ook als het zeil als tentvloer wordt gebruikt en bescherming moet bieden tegen vocht van onderen, moet het zeil waterafstotend zijn.
De volgende tabel geeft u een kort overzicht:

Waterkolom gebruiksgebied
1.500 mm vanaf deze waarde wordt het materiaal in Duitsland als waterdicht beschouwd
3.000 mm tentzeilen en buitententen
4.000 mm vanaf deze waarde wordt het materiaal volgens de Zwitserse Federale Laboratoria voor Materiaalbeproeving en Onderzoek (EMPA) in Zwitserland als waterdicht beschouwd
5.000 mm tentvloer en onderzeil

.

Als u de tarp wilt gebruiken als zonneluifel of wanneer u gaat kamperen in een zeer zonnig land, moet u bij de aankoop letten op de UV-bescherming. Dit moet ten minste 50 zijn, aangezien het zeil u tot op zekere hoogte beschermt tegen de gevaarlijke UV-stralen.

Kleur

De meeste dekzeilen zijn verkrijgbaar in subtiele of natuurlijke kleuren, zoals bruin, zwart, groen of blauw. Tentzeilen, die vooral voor feest- of festivaltenten gebruikt worden, zijn vaak wit.

Er zijn echter ook dekzeilen in sterkere kleuren, zoals rood of oranje. Sommige fabrikanten bieden ook tentzeilen met patronen aan.

Als je het tentzeil tijdens een kampeer- of trektocht wilt gebruiken, zijn onopvallende en donkere kleuren een goed idee. Het kan ook zijn dat je de kleur van het zeil wilt laten passen bij de tent of de tijd ervoor, afhankelijk van waar je het wilt bevestigen. Kleurrijke of gedessineerde afdekzeilen staan prachtig in je eigen tuin als een spetter van kleur.

Als je de tarp mee wilt nemen op een survivaltocht, is het aan te raden een tarp te kiezen in een camouflagepatroon, zoals die door de Duitse strijdkrachten gebruikt worden. Zo gaat de kleur van de tent op in de omgeving en valt hij niet op in het wild.

(Photo credit: Lukas / pexels.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies