Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

20Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

102Verzamelde opmerkingen

Bij verschillende typen klimsporten worden klimschoenen gebruikt, een schoeisel dat een extra hulpmiddel is geworden die beklimmingen van bergklimmers of boulders vergemakkelijkt. Het zijn schoenen die als een tweede huid aan de voet zijn aangepast, iets dat een grotere gevoeligheid mogelijk maakt, en waarmee ook de kleine uitsteeksels van de rotsen kunnen worden opgemerkt.

Bovendien hebben klimschoenen een hechtend rubberen materiaal dat aan de zolen, voorkant en zijkanten zit, dat in het begin van de jaren tachtig door de firma Boreal werd geïntroduceerd. Deze verbetering zorgde voor meer grip en dat het klimmen met veel meer precisie en minder risico’s kon worden uitgevoerd.
Belangrijk om te weten

 • Klimschoenen geven je een grotere gevoeligheid bij het contact met rotsen of muren.
 • De vorm van je voeten moet de belangrijkste referentie zijn om het model klimschoenen te kiezen dat het beste bij je past.
 • Zoals we zullen zien in “Waar moet je op letten bij je aankoop?” is het van fundamenteel belang om de juiste pasvorm van de klimschoenen te vinden. Te strakke klimschoenen kunnen je plezier goed bederven, te losse schoenen kunnen frustrerend zijn door verminderde prestaties.

Onze selectie: De beste klimschoenen op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste klimschoenen die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van de ideale klimschoenen een stuk eenvoudiger.

Tenaya Klimschoenen

Geen zorgen meer over vermoeide voeten, want de ademende en lichtgewicht materialen van deze Tenaya klimschoenen houden uw voeten koel en comfortabel tijdens lange klimsessies. U zult versteld staan van de precisie en gevoeligheid die deze schoenen bieden, waardoor u zelfs de meest uitdagende routes kunt aanpakken.

Emepe Klimschoenen

Deze klimschoenen zijn stijlvol, dankzij het gevlochten ontwerp dat volledig vetervrij is. Daarnaast bieden ze een pluisvrij comfort, waardoor u zich volledig op uw klim kan concentreren. De binnenkant van de schoen is voorzien van comfortabele en ademende fleece, zodat uw voeten altijd op hun gemak blijven.

La Sportiva Klimschoenen

U zult merken dat deze schoenen een perfecte balans bieden tussen precisie en gevoeligheid, waardoor u in staat bent om zelfs de kleinste grepen en treden met vertrouwen te benaderen. De zool is gemaakt van hoogwaardig rubber, wat zorgt voor een uitstekende grip en duurzaamheid, terwijl de speciale hiel en neusriemen ervoor zorgen dat uw voet stevig op zijn plaats blijft tijdens elke beweging.

De beste klimschoen voor extreme eisen

De Solution is een wat agressievere klimschoen van La Sportiva. Door de neerwaartse buiging van de punt kun je veel beter in de overhang blijven hangen en heb je meer grip dan met een neutrale platte zool.

Daarnaast is de zool licht gebogen naar de grote teen toe om voor meer precisie te zorgen op de kleinste greepjes en door de stevige hiel kun je makkelijker hakjes leggen. Deze klimschoen is vooral geschikt voor boulderen, routes van enkele touwlengte en lastige routes in de klimhal in plaats van langere multipitch routes.

De beste klimschoen voor beginners

De Tarantula van La Sportiva is een comfortabele klimschoen geschikt voor beginners in de klimhal. Het bovenmateriaal is gemaakt van robuust suède met een schacht van zomerleer. De gekruiste klittenbandsluiting maakt een comfortabele aanpassing mogelijk en draagt bij aan de schoenstructuur.

De schoentong van zweetafstotend materiaal bestaat uit twee overlappende lagen, zo wordt de pasvorm vergemakkelijkt en rimpels voorkomen. De buitenzool FriXion RS met 4 mm garandeert maximale duurzaamheid.

De beste klimschoenen voor vrouwen

La Sportiva Solution Dames, De Solution is een wat agressievere klimschoen van La Sportiva. Door de neerwaartse buiging van de punt kun je veel beter in de overhang blijven hangen en heb je meer grip dan met een neutrale platte zool.

Daarnaast is de zool licht gebogen naar de grote teen toe om voor meer precisie te zorgen op de kleinste greepjes en door de stevige hiel kun je makkelijker hakjes leggen. Deze klimschoen is vooral geschikt voor boulderen, routes van enkele touwlengte en lastige routes in de klimhal in plaats van langere multipitch routes.

De beste allround klimschoen

De Nomad klimschoen van Mad Rock is een traditionele klimschoen voor een redelijke prijs. De Nomad heeft een ondersteunend effect op de randen en is heel geschikt bij multi-rope lengtes en Trad routes.

De functionele vorm in combinatie met de grote variabiliteit maakt het een ideale all-round schoen. De maat valt iets kleiner uit dan normaal, en de pasvorm is nauwsluitend, zoals het hoort bij klimschoenen. De schoen heeft een vetersluiting en twee aantrekbare lussen. Zowel het bovenmateriaal als de voering is van leer.

Verdere aanbevelingen in het overzicht

Shopgids: Alles wat je moet weten over klimschoenen

Het is van groot belang dat je voordat je klimschoenen koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

Girl climbing

Klimschoenen zijn handschoenachtige schoenen die veel gebruikt worden door klimmers.
(Bron: Vladislav Zhukov: 39485661/ 123rf.com)

Wat zijn klimschoenen precies?

Klimschoenen zijn het schoeisel dat door klimmers wordt gebruikt om een betere hechting en precisie te verkrijgen, dankzij de zolen met een speciaal aanhechtend elastiek aan de voor- en zijbanden. Andere belangrijke kenmerken zijn lichtheid en flexibiliteit. Het zijn schoenen die een perfecte pasvorm moeten hebben om nog gevoeliger te zijn.

Klimschoenen voor indoor of outdoor klimmen

Over het algemeen kun je veel meer klimschoenen voor buitenactiviteiten vinden dan voor binnen. Dit betekent niet dat je klimschoenen moet kopen voor exterieurs als je ze gaat gebruiken op een klimmuur van een sportschool, omdat de slijtage hierbij minder is en ze bovendien duurder zijn. Bij indoor klimmen wordt meestal meer kilometers afgelegd.

Comfortabele en goedkope klimschoenen, ontworpen voor klimmuren, zijn de beste optie, tenzij je de moeilijkste routes maakt, waarvoor je beter af bent met een agressief en specifiek schoeisel om te boulderen. Zoek naar een hogere kwaliteit bij het buiten klimmen, waarbij gevoeligheid en techniek de boventoon voeren.

Wist je dat het verschijnen van klimwanden aan het begin van de jaren tachtig een belangrijke evolutie betekende van de klimsport?

Wat zijn de soorten klimschoenen op basis van hun kenmerken?

Er zijn verschillende soorten klimschoenen, afhankelijk van de verschillende kenmerken van de elementen waaruit ze zijn samengesteld. Dit maakt sommige modellen niet beter dan andere, maar maakt ze gewoon tot schoenen met functies die beter geschikt zijn voor een bepaalde stijl van klimmen. Of voor een specifieke voet. We zien dit in de onderstaande tabel:

Materiaal Vorm van de schoen Vorm van de zool Type rubber Sluitingssysteem
Echt leer Symetrisch Plat Hard Veters
Synthetisch Asymmetrisch Gebogen Zacht Klittenband
Hechtend Balletschoenen
Minder hechtend  

Hoe belangrijk is de pasvorm van klimschoenen?

Voor maximale prestaties en comfort moet de vorm van de klimschoenen overeenkomen met de vorm van je voeten. Vergeet niet dat de schoenen bedoeld zijn als een tweede huid, zeer strak, als een handschoen, maar zonder dat ze een overmatig ongemak of pijn veroorzaken. Dit zijn de pasvormen en de kenmerken ervan:

 • Symmetrische pasvorm: Deze is aan te bevelen voor beginners in deze sport, voor degenen die vele uren verschillende lengtes klimmen of voor veteranen die van plan zijn om lange sessies te maken op de klimmuur. Comfort is in die gevallen belangrijker dan de gevoeligheid en de pasvorm.
 • Asymmetrische pasvorm: Dit is een meer technische schoen. Het belangrijkste kenmerk is de wijziging van de dwarsas van de voet, waardoor het noodzakelijk is om de kracht van het loopvlak op de grote teen over te brengen, iets dat meer precisie biedt.

Is je klimniveau hierbij van belang?

Als je net komt kijken in de klimwereld, is het het beste om te zoeken naar comfortabele, veelzijdige klimschoenen met platte, stijve en dikke zolen. Het gaat allemaal om het versterken van je tenen en enkels. Bovendien is het normaal dat je schoenen snel zullen slijten en hoe harder ze zijn, des te meer tijd ze mee zullen gaan

Wanneer je een betere techniek verwerft, kun je kiezen voor andere, meer specifieke schoenen. Deze hebben meestal een asymmetrische leest die het lichaam naar binnen laat bewegen. Maar gebruik deze niet te snel, anders kan je verwondingen of misvormingen oplopen. De symmetrische leest is beter voor de beginperiode.

Zijn  er speciale klimschoenen voor vrouwen en kinderen?

Evenals met de klimgordels of slacklines, bieden de fabrikanten van klimschoenen modellen voor vrouwen en kinderen aan die anders zijn dan die van mannen. Maar het is meer een kwestie van grootte of ontwerp. Logischerwijs is de grootte van de pasvorm meestal merkbaar anders, maar het is niet altijd nodig om op zoek te gaan naar een exclusief model voor dames of kinderen.

Het belangrijkste van dit alles is dat je dezelfde instructies volgt als voor mannen. Met andere woorden, kies voor comfortabel schoeisel dat goed past en duurzaamheid biedt. In het geval van beginners, vooral bij kinderen, kun je technische en te gevoelige schoenen beter vermijden.

girl climbing a wall

Er zijn veel merken van klimschoenen, we raden je aan om de schoen te kiezen die het beste bij je behoeften past.
(Bron: Alexey Poprotsky: 40869433/ 123rf.com)

Wat zijn de meest bekende merken van klimschoenen?

De meest gerenommeerde fabrikanten van klimschoenen onderscheiden zich door hun constante innovatie, wat de prestaties van klimschoenen verbetert en hen in staat stelt om grotere uitdagingen aan te gaan voor degenen die deze modaliteit beoefenen. Er is over het algemeen een breed scala aan modellen, met een hoog kwaliteitsniveau.

 • La Sportiva: Italiaans bedrijf dat klimartikelen vervaardigt en een maatstaf is voor de kwaliteit van zijn klimschoenen, met een grote gevoeligheid.
 • Boreal: Het Spaanse merk is een referentie in technologische innovatie. Begin jaren tachtig ontwikkelden ze een speciale rubberen zool die een ongekende vooruitgang betekende.
 • Scarpa: Dit is een Italiaans merk dat zijn carrière in 1938 begon en dat, ondanks zijn groei en expansie over de hele wereld, nog steeds als een familiebedrijf wordt beschouwd.
 • Five Ten: Dit is een Amerikaanse fabrikant van outdoor sportschoenen. De laatste tijd is het uitgegroeid tot één van de grootste verkopers van klimschoenen. In november 2011 kocht Adidas het bedrijf voor 25 miljoen dollar.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van klimschoenen om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om de schoenen te vinden die het beste bij je passen, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de klimschoenen die je nodig hebt:

Maat

Klimschoenen moeten erg strak zitten, je zou bijna zeggen dat je voeten er tot op zekere hoogte ingeperst moeten worden. Daarom is het kiezen van de juiste maat essentieel voor de beste prestaties, al moeten ze je natuurlijk niet te veel ongemak bezorgen. In ieder geval moet je voorkomen dat ze te groot zijn, omdat je in dat geval gevoeligheid en precisie verliest.

De merken die klimschoenen produceren hebben niet altijd dezelfde pasvorm, zodat bij sommige merken de ideale maat hetzelfde kan zijn als je gewone schoenmaat, terwijl het bij andere merken nodig is om een kleinere of grotere maat te kopen. Het belangrijkste is dat ze niet te los zitten, ze mogen in het begin zelfs een beetje knellen, maar zonder pijn te veroorzaken.

two kids climbing

De fabrikanten van kattenvoeten verkopen ook schoeisel voor kinderen.
(Bron: Tatiana Kostareva: 23807699/ 123rf.com)

Vorm

Bij het bepalen van het schoeisel dat je gaat kopen, moet de vorm van de voet als leidraad dienen. Anders zal je je voeten forceren in een model dat misschien van hoge kwaliteit is, maar zich niet aanpast aan de vorm van je voet. De voeten mogen niet in de schoenen glijden en mogen ook niet te los zitten. Er zijn drie soorten, afhankelijk van de vorm:

 • Egyptische voet: De grote teen is het langst en de grootte van de rest gaat in afnemende volgorde.
 • Griekse voet: De tweede teen is de langste, de grote en de derde teen zijn even lang, terwijl de rest kleiner is.
 • Polynesische voet: De tenen zijn vrijwel identiek in grootte. Ook bekend als vierkante voet.

Zolen

Bij de zolen van klimschoenen vinden we vier soorten, afhankelijk van de hardheid van het rubber: hard, zacht, meer hechtend en minder hechtend. Voor degenen die willen beginnen met klimmen worden hard rubberen schoenen aanbevolen, onder andere omdat ze de versterking van de spieren bevorderen.

Wat betreft de vorm van de voetzolen van de klimschoenen kunnen je platte of gebogen zolen kiezen. Het merendeel van de modellen zijn plat, maar er zijn er een aantal met de punten naar beneden gebogen. Dit vergemakkelijkt sommige bewegingen van de klimmer. Dit type zool wordt over het algemeen gebruikt door ervaren klimmers.

Materiaal

Klimschoenen zijn gemaakt van natuurlijk of synthetisch leer. De eerste zijn beter aangepast aan de voet en moeten strakker worden gekocht, omdat ze door het gebruik de juiste vorm krijgen en een tweede huid worden. Ze bevorderen ook het transpireren van de voet. Synthetische materialen hebben als voordeel dat ze iets goedkoper zijn.

a couple climbing

Vergeet niet dat de schoen goed om je voet moet passen.
(Bron: Wavebreak Media Ltd: 47306174/ 123rf.com)

Sluitingen

Sluitingstypen zijn niet relevant bij de keuze voor klimschoenen. Dit betekent niet dat je niet kunt proberen om de formule te kiezen die het beste past bij je sportbeoefening. De afstand van het klimmen is één van de aspecten die je in aanmerking moet nemen bij de keuze van de sluiting, waarvan drie types mogelijk zijn:

 • Veters: Ze passen beter en zijn zachter. Aanbevolen voor lange beklimmingen.
 • Klittenband: Ze zijn comfortabeler. Ze zijn snel uit- en aan te trekken. Ideaal voor het boulderen, waarbij rotsblokken of kleine muren worden beklommen.
 • Balletschoenen: Ze passen perfect op de voet, zijn comfortabel en bieden uitstekende prestaties.

Samenvatting

Bij de aankoop van klimschoenen moet je eerst rekening houden met de vorm van de voeten van de klimmer, want elke persoon heeft andere voeten en het is van essentieel belang dat dit type schoeisel zeer strak zit. Het is niet gemakkelijk om dit artikel online te kopen, hoewel we aan de hand van bepaalde criteria, zoals we in deze shopgids uitgelegd hebben, de aankoop kunnen doen zonder al te veel risico.

Opgemerkt moet worden dat de bekende merken in alle vertrouwen gekocht kunnen worden. In het geval dat je niet de juiste maat hebt of een ander probleem hebt, kun je ze altijd ruilen. En als je ze eenmaal gebruikt, zal je ontdekken welke modellen beter functioneren volgens je behoeftes of sportbeoefening.

Vond je ons artikel over klimschoenen interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de ideale klimschoenen kunnen vinden.

(Broon van de header afbeelding: Alexey Poprotsky: 34579961/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies