Laatst bijgewerkt: 25-08-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

17Bestede uren

7Beoordeelde onderzoeken

68Verzamelde opmerkingen

Het is altijd nodig de juiste kleding te dragen voor de beste prestaties in welke sport je ook beoefent. Bij klimmen zijn schoenen essentieel om voetblessures te voorkomen. Er zijn tegenwoordig zoveel merken en modellen klimschoenen dat je zeker de juiste voor je zult vinden, dus moet je goed nadenken over welk model je de beste veiligheid en comfort zal geven.

Bovendien voorkom je door de juiste maat te vinden elke vorm van verwonding en help je bij een perfecte pasvorm. Er zijn twee modellen klimschoenen op de markt en elk daarvan biedt je zowel eigenschappen als voordelen bij het beoefenen van deze sport. Daarom vermelden we in dit artikel hun definitie, belangrijkste koopfactoren, waar je ze kunt krijgen en zelfs hun waarde. We hopen dat je deze informatie nuttig vindt.
Belangrijk om te weten

  • Klimschoenen zijn schoenen die speciaal door klimmers gebruikt worden. Ze hebben het voordeel dat ze heel licht zijn, zeer soepel en gripvast. Het wreefgedeelte is van stof, belangrijk is dat ze een speciaal rubber hebben op de zool, op de laterale banden en op de voorkant voor een betere hechting en precisie.
  • Dit soort sportschoenen kan symmetrisch en asymmetrisch zijn, waarbij in aanmerking genomen moet worden dat ze goed en tot op zekere hoogte strak moeten passen. Hoewel ongemakkelijk in het begin, geeft dit soort pasvorm je meer gevoeligheid voor de ondergrond waarop je gaat stappen
  • waar je op moet letten voordat je je klimschoenen koopt zijn: leestype, pasvorm van de voet en maat. Dit soort schoen vinden na analyse van deze criteria zal resulteren in het minimaliseren van blessures en er het meeste uit halen.

Beste Klimschoenen: Onze Selectie

Koopgids

Voor je een aankoop doet, moet je, ook al ken je het product dat je nodig hebt al, op de hoogte zijn van de trends en nieuwe technologieën die erop van invloed zijn, en in het geval van klimschoenen is dat geen uitzondering. Daarom gaan we in dit deel dieper in op dit soort schoeisel. Er zijn symmetrische en asymmetrische klimschoenen. (Foto: lzflzf/ 123rf.com)

Wat zijn klimschoenen en wat zijn de voordelen ervan?

Klimschoenen zijn het schoeisel dat speciaal voor het klimmen gebruikt wordt. Hun voornaamste kenmerk is dat ze heel licht zijn, soepel en zeer gripvast. Ze zijn gemaakt van stof op het bovendeel en hun onderscheidende kenmerk is een speciaal rubber dat op de zool, de laterale banden en op de voorkant is aangebracht en dat ze die hechting en precisie geeft.

Een van hun voornaamste kenmerken is hun lichtheid, ze wegen gemiddeld minder dan 500 gram per paar. Ze zijn ook uiterst resistent op ruwe en rotsachtige oppervlakken. Een ander punt om rekening mee te houden is dat ze goed en tot op zekere hoogte strak moeten passen, wat we later zullen bespreken.

Symmetrische of asymmetrische klimschoenen – Waar moet je op letten?

Als je eenmaal de bedoeling of de wens hebt om een paar klimschoenen te kopen, moet je de soorten schoenen voor deze sport kennen om te kunnen presteren zoals verwacht. Daarom geven we een korte uitleg over de modellen die je momenteel op de markt vindt, zodat je ze stuk voor stuk kunt leren kennen.

Klimschoenen zijn bijzonder licht. (Foto: lzflzf/ 123rf.com)

Symmetrische klimschoenen. Dit zijn sportschoenen die veel comfort bieden. Ze worden meestal gebruikt door beginners of door hen die de sport al op jonge leeftijd beoefenen. Ze worden ook gebruikt door atleten die langdurig klimmen, ze zijn heel functioneel voor wie de verschillende technieken onder de knie wil krijgen. De ondergrond die goed bij dit soort schoen past, zijn de kunstmatige, dat zijn meestal muren en gladde wanden, waar de zool van dit soort schoenen zich goed aan aanpast. De meeste hebben een gemiddeld gewicht van 500 gram per paar.

Asymmetrische klimschoenen. Het is geen comfortabele schoen, omdat de teen iets naar beneden staat; experts en mensen die bedreven zijn in het klimmen gebruiken dit type schoen. Het gebruik ervan is buiten deze sport niet aan te bevelen, want het kan de wreef en de tenen verwonden. Het gebruik ervan is specifiek voor het beklimmen van bergen en ruwe en rotsachtige ondergronden, want ze zijn veel preciezer op harde sporen en vooral voor routes met hoge moeilijkheidsgraad en zelfs voor boulderen. Hun gewicht is hoger dan dat van de vorige, maar ze overschrijden gemiddeld niet 650 gram ongeveer.

Symmetrische Klimschoenen Asymmetrische Klimschoenen.
Comfort Hoog comfort Oncomfortabel.
Hardheid Laaga Hoog.
Atleten Beginners en kinderen Expert.
Gewicht 500 gr. gemiddeld 650 gr. ca.
Ondergrond Glad, bij voorkeur muren Ruw, bergen.

Symmetrische klimschoenen zijn ideaal voor het beklimmen van kunstmatige muren. (Foto: dolgachov/ 123rf.com)

Koopcriteria: factoren waarmee je de verschillende modellen klimbeugels kunt vergelijken en beoordelen

Als je van plan bent klimbeugels te kopen en je hebt het model van je keuze al, dan moet je tegelijk de verschillende factoren analyseren die belangrijk zijn om je aankoop perfect te laten verlopen. Denk er steeds aan ze te gebruiken bij elke oefening die je hebt, en ook je enkels en voeten te beschermen.

Soort leest

Voor dit soort schoenen zijn er twee soorten leesten, die elk een steun en eigenschappen aan elke klimschoen geven. Bovendien is de greep in beide gevallen heel verschillend. Hieronder leggen we elk van hen uit

  • Sok als laatste. Dit type leest heeft een grote soepelheid, is erg sokvormig en neigt naar een zeer goede grip op de grond, wat een extreem hoge gevoeligheid voor de ondergrond geeft. We raden je dit type onderbroek aan als je in de natuur gaat klimmen. Bedenk dat het ontworpen is voor experts, want je moet er eerst aan wennen voor je het onder de knie krijgt.
  • Stijve laatste. Hij is niet zo strak als de sokleest; zijn soepelheid is beperkt en zijn binnenste is uiterst stijf. We raden dit laatste aan als je vaak op kunstmatige wanden klimt of als je een beginner bent.

Klimlaarzen zijn erg comfortabel en hebben veel grip. (Foto: dolgachov/ 123rf.com)

Voetpasvorm

We noemen dit concept de manier waarop deze soorten klimschoenen gesloten zijn, want afhankelijk van de soort pasvorm is het comfort en de steun die je bij het gebruik ervan zult hebben

  • Pasvorm met vetersluiting. Deze verstelsoort wordt het meest gebruikt bij het klimmen, omdat je daarmee de schoen kunt instellen in de stand waarin je je het prettigst voelt. We raden het aan als je een normale of lage wreef hebt.
  • Verstelbaar met klittenband. Ondanks dat ze niet zo populair zijn, zijn er veel modellen met klittenband, waardoor je de schoen niet te veel aan je voet hoeft aan te passen; dit is ideaal voor wie een hoge wreef heeft, want het is niet hinderlijk en doet geen pijn.

Maat

Wat de maat betreft, is het nodig je speciale schoeisel te kennen, want het werkt niet als traditionele tennisschoenen of schoenen. Daarom vermelden we de twee maten die het meest gebruikt worden in verband met dit schoeisel

  • Standaard formaat. Deze maat wordt gebruikt door hen die de kunst van het klimmen al onder de knie hebben. Hij is 1 cm kleiner dan je normale schoenmaat, d.w.z. als je maat 8 draagt, heb je een schoenmaat 7 nodig. We raden deze maat aan als je een professionele atleet bent.
  • Zeer redelijk formaat. Deze maat zoekt extreme steun, dat wil zeggen dat dit soort schoeisel je voeten voldoende zekerheid biedt. In dit geval is het 1,5 tot 2 cm minder dan je traditionele schoenen. Als je net met deze sport begint, raden we heel strakke klimschoenen aan, want dat geeft je vertrouwen en goede steun.

(Uitgelichte foto: lzflzf/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies