Laatst bijgewerkt: 26-09-2021

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

Kamperen is niet voor iedereen weggelegd. Maar met een tunneltent voor 4 personen kan het wel. In tegenstelling tot kleinere tenten biedt een tunneltent voor 4 personen veel ruimte, aangenaam comfort en kun je er rechtop in staan.

Er is een ruime keuze aan tunneltenten voor 4 personen. Om je te helpen al deze opties in de gaten te houden en de juiste tent voor je behoeften te vinden, hebben we in onze tunneltent voor 4 personen test 2022 samengevat wat een tunneltent voor 4 personen onderscheidt van andere tenten, welke types er zijn en wat de voor- en nadelen zijn. Op deze manier willen we het je gemakkelijker maken om een aankoopbeslissing te nemen.
Belangrijk om te weten

 • Een tunneltent voor 4 personen biedt veel ruimte binnen en een comfortabele stahoogte.
 • Hij dankt zijn naam aan zijn vorm, waarbij 2 tot 3 bogen parallel aan elkaar opgetrokken zijn om een tunnel te vormen.
 • Slaaphutten en gemeenschappelijke ruimten bieden privacy, maar ook gezelligheid.

Beste Tunneltent voor 4 personen: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor tunneltenten voor 4 personen

Tenten zijn er in alle vormen, kleuren en varianten. Tunneltenten voor 4 personen zijn er een van. Een heel bijzondere, maar ook heel praktische en veelzijdige variant. Maar omdat ze ook minder gangbaar zijn, hebben we een paar dingen op een rijtje gezet waar je aan moet denken voor je een tunneltent voor 4 personen koopt.

Samengevat zijn dat:

De afzonderlijke punten worden hieronder in detail beschreven.

Grootte en stahoogte

Een groot punt van kritiek op tenten is vaak het gebrek aan ruimte. Je kunt alleen op handen en voeten naar binnen en comfortabel staan is niet eens mogelijk.

Tunneltenten voor 4 personen hebben vaak een stahoogte van wel 2 meter.

Tunnel tenten overstemmen deze kritiek. Een tunneltent voor vier personen meet meestal ongeveer 6 x 3 meter en is dus bijzonder ruim.

Behalve de grote binnenruimten heeft dit type tent vaak een hoogte van 1,8 tot 2 meter en biedt dus ook de meeste volwassen mensen voldoende ruimte om rechtop te staan.

Hoe meer mensen een tunneltent moet herbergen, hoe groter de afmetingen natuurlijk zullen zijn. In bijzonder winderige streken moet je goed opletten dat je hem goed vastzet, want grotere tenten zijn minder goed bestand tegen wind.

Hutten

Tunneltenten voor 4 personen zijn zeer ruim.

Aparte slaapcabines vergroten privacy en comfort. Ze kunnen echter ook ongenaakbaar overkomen. Daarom zorgt een aparte, gemeenschappelijke ruimte naast de twee slaapcabines voor gezelligheid.

Een tunneltent voor 4 personen heeft meestal twee aparte slaapcabines, die elk comfortabel plaats bieden aan twee personen.

Sommige modellen van 4-persoons tunneltenten hebben een ingang die op verschillende plaatsen kan worden aangebracht. Zo hoeft niemand door de slaapcabine van de ander te lopen. Maar om te voorkomen dat je voortdurend in en uit moet gaan, zijn tunneltenten voor 4 personen soms ook voorzien van twee ingangen.

Materiaal

Een tunneltent voor 4 personen is, net als de meeste andere tenten, gemaakt van polyester. Dit materiaal is UV-bestendig, scheurvast, zet niet uit wanneer het vochtig is en rot niet.

Een siliconencoating kan extra bescherming bieden tegen UV-stralen en waterbestendigheid garanderen.

Uw tunneltent voor 4 personen moet niet van katoen gemaakt zijn, omdat dit materiaal relatief zwaar is. Met de nodige afmetingen van de tent, kan hij dan niet meer goed vervoerd worden.

Natuurlijk zijn er ook tenten van nylon of coatings van plyurethaan, PVC, acryl of aluminium. Deze materialen hebben ook hun voordelen, zoals lage prijzen of hoge waterbestendigheid. Maar voor ongecompliceerde, normale tentvakanties is polyester de juiste keuze.

Wat de palen betreft, kunt u kiezen uit aluminium of glasvezel. Aluminium is lichter, maar kan roesten. Glasvezel is zwaarder om te vervoeren, maar flexibeler en goedkoper. U moet beslissen op basis van uw eigen voorkeuren.

Materiaal Doel
Polyester Scheurvast, UV-bestendig
Silicone UV-bestendig, waterdicht
Aluminium Easy
Glasvezel Flexibel

Waterkolom

De waterkolom beschrijft de waterbestendigheid van het tentmateriaal.

Dit wordt getest door een buisje met water te vullen en op het tentdoek te leggen. Hoe hoger de pijp, hoe hoger de waterdruk, hoe meer het weefsel moet weerstaan. Als er water door het dekzeil komt op een buishoogte van 1,5 meter, spreekt men van een waterkolom van 1500 mm. Boven deze waarde worden tenten als tijdelijk waterdicht beschouwd.

Een tunneltent voor 4 personen moet een waterkolom van minstens 3000 mm hebben om een betrouwbare bescherming tegen regen en grondvocht te bieden.

De vloer heeft idealiter een waterkolom van 5000 mm.

Hoe meer mensen in de tent slapen, hoe hoger de waterkolom moet zijn, naarmate het gewicht in de tunneltent toeneemt. Een tunneltent voor 4 personen kan ook een waterkolom van 5000 mm voor de buitentent hebben.

Gewicht

Tunneltenten voor 4 personen zijn niet ideaal voor lange wandelingen of fietstochten. Met ca. 10 tot 20 kg hebben ze een hoog dood gewicht. Hoe groter de tent, hoe meer hij ook ingepakt zal wegen.

Alvorens te kopen moet je er dus beslist rekening mee houden dat tunneltenten voor 4 personen meer geschikt zijn voor reizen met de auto, en zo nodig alternatieven zoeken.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een tunneltent voor 4 personen koopt

Met de grote keuze en varianten van tenten is het gemakkelijk om het overzicht te verliezen. Opdat je weet wat een tunneltent voor 4 personen is en welke voordelen hij kan bieden in tegenstelling tot andere soorten tenten, hebben we de belangrijkste vragen en antwoorden over tunneltenten voor 4 personen op een rijtje gezet.

Wat is er speciaal aan een tunneltent voor 4 personen en welke voordelen biedt hij?

Het belangrijkste voordeel van dit type tent is zijn grootte. Hij is groot genoeg voor vier personen om in dezelfde tent te slapen en niet ieder hoeft zijn eigen tent mee te nemen. Maar hij is ook klein genoeg om betrekkelijk gemakkelijk op te zetten en gemakkelijk te vervoeren.

Tunnelzelt für 4 Personen-1

Met de juiste tent kan kamperen een onvergetelijke ervaring zijn. Een tunneltent voor 4 personen biedt genoeg ruimte voor iedereen.
(Image source: Unsplash / Dang Le)

De bijzondere structuur van de tunneltent voor 4 personen biedt genoeg ruimte en comfort voor iedereen, dat tenten in andere vormen niet kunnen bieden. Het frame van twee tot drie parallelle bogen is wat ingewikkelder om op te zetten en heeft wat meer ruimte nodig vanwege de scheerlijnen. Anderzijds is het interieur van de tent zeer ruim.

Welke soorten tunneltenten zijn er voor 4 personen?

Tunneltenten voor 4 personen kunnen in twee soorten verdeeld worden. Je kunt er hier over lezen, en over hun voor- en nadelen.

Tunnelzelt für 4 Personen mit Auslegeboden

Tunneltent voor 4 personen met een vloer

Er wordt een vloer op de kampeerplaats uitgespreid voor je de tunneltent voor 4 personen opzet. Het beschermt tegen vuil en vocht. Het eigenlijke frame van de tunneltent wordt dan apart over het grondzeil opgetrokken.

Alvorens het grondzeil uit te spreiden, moet de kampeerplaats vrij gemaakt worden van stenen en takken die het zeil kunnen vernielen en het comfort verminderen. Extra slaapkussens kunnen nog meer bescherming en warmte bieden.

De scheiding van het vloergedeelte en de tent vergemakkelijkt het opzetten en afbreken van de tunneltent voor 4 personen, want alles kan apart uitgespreid en ook weer opgevouwen worden.

Er kan echter vocht door de vloer dringen of de wind kan onder het tentzeil doorwaaien, waardoor de tentconstructie instabiel wordt.

Voordelen
 • Gemakkelijk op te zetten en af te breken
 • Gemakkelijk te hanteren
Nadelen
 • Minder betrouwbaar tegen vocht
 • Instabieler
 • Ruimte moet vooraf gecontroleerd worden
Tunnelzelt für 4 Personen mit eingenähtem Boden

Tunneltent voor 4 personen met ingenaaide vloer

Sommige tunneltenten voor 4 personen zijn uitgerust met een ingenaaide vloerpan. De vloer en de tent zijn dus al in de fabriek aan elkaar bevestigd. Hetzij door lassen, naaien of een rits.

Een geïntegreerde vloer biedt aanzienlijk meer bescherming tegen kou, nattigheid, dieren en wind. Hij bemoeilijkt echter het opzetten en afbreken omdat hij niet van de rest van de tunneltent gescheiden kan worden.

Alleen de gezipte versie combineert beide varianten.

Voordelen
 • Meer bescherming tegen weer en wind
Nadelen
 • Ingewikkeld opzetten en afbreken

Voor wie zijn tunneltenten voor 4 personen geschikt?

Een tunneltent voor 4 personen is ideaal voor gezinnen met een of twee kinderen of kleinere groepen. Ze biedt voldoende ruimte in twee slaapcabines voor een comfortabele nachtrust en wat privacy. Bovendien zorgt de gemeenschappelijke ruimte voor gezelligheid en plezierige uren.

Als je niet regelmatig met een heel grote groep gaat kamperen, is het nauwelijks de moeite waard een enorme tent voor veel mensen te kopen.

Veel kleine tenten zijn ook duur en omslachtig. Een tunneltent voor 4 personen is precies de juiste maat voor spontane kampeertochtjes met een kleine groep.

Wel moet je opmerken dat een tunneltent voor 4 personen door zijn gewicht niet goed geschikt is om op een fiets of te voet te vervoeren. Maar voor wie met de auto reist, is dit type tent een perfecte metgezel.

Hoe groot zijn tunneltenten voor 4 personen in de regel?

In de regel meet een tunneltent voor 4 personen ongeveer 6 x 3 meter. De hoogte varieert van 1,5 tot 2,0 meter. Bij het opzetten moet je er wel rekening mee houden dat de staanplaats voor je tunneltent voor 4 personen aanzienlijk groter moet zijn dan de tentafmetingen, want de scheerlijnen moeten rond de tunneltent gespannen worden om hem te stabiliseren.

Hoe moet een tunneltent voor 4 personen ingericht zijn?

Afhankelijk van je voorkeuren kan je tunneltent voor 4 personen verschillende uitrustingen hebben.

Tunnelzelt für 4 Personen-2

De juiste uitrusting is essentieel voor een geslaagde kampeervakantie. Een kampeerkooktoestel hoort bij de basisuitrusting.
(Image source: Pixabay / Lisa Redfern)

Sommige dingen kun je direct in de tent inbouwen, andere moet je apart kopen.

Geïntegreerde apparatuur

 • Ophanging voor lampen
 • Zakken voor opslag
 • Beweegbare muren
 • Ramen en deuren
 • Afsluitbare opening voor stroomkabel

Losse apparatuur

 • Luchtmatras en of slaapmatje
 • Slaapzak
 • Zaklamp en hanglamp
 • Kookgerei
 • Knijpers
 • Kampeermeubels

Wat zijn alternatieven voor de tunneltent voor 4 personen?

Enerzijds kan een ander type tent natuurlijk een alternatief zijn voor de tunneltent voor 4 personen. Van een klassieke koepeltent tot een tipi of een huistent, alles is mogelijk. Hier moet je de voor- en nadelen afzonderlijk bekijken, en ook je eigen behoeften en voorkeuren.

Anderzijds kunnen tunneltenten in andere maten ook een alternatief zijn voor de tunneltent voor 4 personen. Als er meer of minder mensen bij komen, kan ook een tunneltent voor 3 tot 8 personen gekocht worden.

Beeldbron: Media Ltd/ 123rf.com Beeldbron: Media Ltd/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies