Laatst bijgewerkt: 24-09-2021

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

48Bestede uren

21Beoordeelde onderzoeken

87Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote ijsbijl test 2022. Hier stellen we alle ijsbijlen die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing gemakkelijker maken en je helpen de beste ijsbijl voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een ijsbijl wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Een ijsbijl maakt het je gemakkelijker om steil terrein bedekt met ijs en sneeuw te beklimmen. Je kunt ijsbijlen kopen voor zo weinig als 50 euro.
 • Afhankelijk van het beoogde gebruik kun je een hoogtetoer ijsbijl kiezen of een hybride ijsbijl. De hybride ijsbijl wordt vooral gebruikt voor verticaal terrein.
 • Het gewicht, het materiaal, de afwerking en de lengte zijn de belangrijkste vergelijkingscriteria voor ijsbijlen die je bij je aankoop in overweging moet nemen.

Beste IJsbijl: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een ijsbijl koopt

Als je een ijsbijl zoekt en niet helemaal zeker bent waar je op moet letten, lees dan onze gids. Hier geven we je belangrijke tips die je in gedachten moet houden.

Wie heeft er een ijsbijl nodig?

Ga je mee op bergtochten die over ijs, firn of sneeuw voeren? Dan is een ijsbijl een praktisch hulpje dat je beklimming of afdaling veel gemakkelijker kan maken en je ook kan helpen om veilig te blijven.

Noch je leeftijd, noch je uithoudingsvermogen of kracht spelen hier een rol. Een ijsbijl is een enorme hulp voor elke bergbeklimmer die op zulke routes gaat.

Waar heb ik een ijsbijl voor nodig?

IJsbijlen worden vooral gebruikt om je handen een goede grip in het ijs te geven, zodat je ook met je armen kunt werken en niet al je kracht uit je benen hoeft te halen bij het klimmen. Maar ze kunnen ook gebruikt worden voor het beklimmen van spleten en in zeer steile sneeuw- of ijspassages. Daar wordt het je gemakkelijker gemaakt om met je handen een goede greep op de muur te krijgen.

Om veilig in sneeuw en ijs te klimmen zijn ijsbijlen noodzakelijk- (Image source: eberhard grossgasteiger / Pexels.com)

Welke soorten ijsbijlen zijn er?

Hochtourenpickel

Deze ijsbijl heeft een lange rechte schacht en is bijzonder geschikt voor gletsjertravers en vlakkere passages. Hij dient als gewichtssteun en dus als paalvervanger. Trappen beklimmen is ook geen probleem met dit model.

De ideale lengte van de hoogtoerige plectrums hangt af van je lengte. Als je hem in je hand houdt en naar beneden laat hangen, moet de punt ongeveer de hoogte van je enkel zijn.

In steiler terrein bereikt een hoogtoerige pick echter zijn grenzen door zijn rechte vormgeving.

Hybride plectrum

Het hybride plectrum is een korter plectrum met een schuine schacht dat meestal ook stabieler is dan het hoogtoerige plectrum. Door zijn gebogen vorm kun je hem zonder problemen gebruiken op steil en verticaal terrein. Zelfs richels of richels zijn niet langer een hindernis.

Het grote nadeel ervan is echter dat het alleen door ervaren bergbeklimmers gebruikt mag worden en niet geschikt is voor beginners.

Besluit: Welke soorten ijsbijlen zijn er en welke is geschikt voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen twee soorten ijsbijlen

 • Hoogtoerige ijsbijl
 • Hybride ijsbijl

Bij elk type is de vorm van de ijsbijl en dus het toepassingsgebied verschillend, wat individuele voor- en nadelen oplevert. Welke ijsbijl de juiste is, hangt vooral af van hoe steil het terrein van de geplande tocht is. Ook de handzaamheid van het gereedschap speelt een rol.

Om je te helpen beslissen en de beste ijsbijl voor je te vinden, stellen we in het volgende deel de verschillende soorten ijsbijlen meer in detail voor en zetten de voor- en nadelen duidelijk op een rij, zodat je veilig uitgerust bent voor je volgende bergtocht.

Hoe werkt een hoogtoerige ijsbijl en wat zijn de voor- en nadelen?

Hoogalpiene toersleutels worden gekenmerkt door een zeer lange schacht, die ook bijzonder recht is. Dit betekent dat ze ook goede grip bieden op sneeuw of firn en een reddingslijn zijn bij een val. Hoe lang een hoogtoerige plectrum moet zijn hangt af van de individuele lengte van de gebruiker.

Als de pluk in de hand gehouden wordt en naar beneden laat hangen, moet hij idealiter ter hoogte van de enkels zijn. Deze metingen gelden echter alleen voor vlak terrein, want in steil terrein is meestal een kortere, handzamere en meer gebogen ijsbijl nodig.

De bijzondere constructiekenmerken van de hoogtoerige ijsbijl maken hem bijzonder geschikt voor vlakke passages of gletsjertochten, waar zijn lengte en rechte schacht de nodige grip bieden. Bovendien kan dit type ijsbijl ook gebruikt worden om treden te hakken.

Hoogtoerige ijsbijlen worden gekenmerkt door een lange schacht.

Voordelen
 • Geschikt voor gletsjertochten
 • Geschikt voor vlakke passages
 • Vervanging voor stokken
 • Kan gebruikt worden om treden te hakken
Nadelen
 • Zeer omvangrijk
 • Niet geschikt voor steil terrein

Bovendien zijn hoogtoerige ijsbijlen zeer stabiel en kunnen ze ook dienen als steun voor je eigen lichaamsgewicht. Daarom worden ze soms gebruikt als vervanger voor palen. Bovendien kan hun lengte helpen om het lichaamsgewicht in evenwicht te brengen.

In zeer steil terrein is de hoogtoerige ijsbijl echter niet ideaal. Door zijn lengte en rechte schacht kan hij hier geen ideale grip bieden. Bovendien zijn hoogtoerige plectrums nogal omvangrijk gereedschap.

Hoe werkt een hybride pluk en wat zijn de voor- en nadelen?

In tegenstelling tot hoogtoerige plectrums hebben hybride plectrums geen lange schacht. De schacht van deze ijspriemen is veel korter en meer gebogen, vooral in het bovenste deel. Dit betekent dat hybride ijsbijlen ook gebruikt kunnen worden in steiler, ijzig terrein en dus erg veelzijdig zijn.

Door zijn compactere vorm is het hybride plectrum ook heel stabiel en veel gemakkelijker te hanteren dan het langere hoogtoerige plectrum. Dus ook richels en richels zijn geen obstakel bij het klimmen met een hybride plectrum. Het risico van verwonding van de klimmer op steil terrein wordt ook aanzienlijk verminderd door de kortere schacht.

Voordelen
 • Zeer stabiel
 • Handig
 • Veelzijdig
 • Geschikt voor steil terrein
Nadelen
 • Geen stokvervanger
 • Niet geschikt voor beginners

Het nadeel van hybride ijsbijlen is dat ze alleen correct en veilig gebruikt kunnen worden door ervaren mensen, anders kunnen er nare valpartijen of andere ongelukken gebeuren. Deze ijspriemen zijn dus niet geschikt voor beginners. Bovendien zijn ze meestal geen steun bij het lopen, want ze zijn te kort en dus niet ontworpen om als paalvervanger te dienen.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om ijsbijlen te vergelijken en te beoordelen

In het volgende laten we je zien welke criteria je kunt gebruiken om ijsbijlen goed te vergelijken en te beoordelen. Dit zal het je gemakkelijker maken om een overzicht te krijgen en een geschikte en doeltreffende ijsbijl te kiezen.

Eisklettern mit Eispickel

Een ijsbijl moet veiligheid bieden bij het klimmen in ijs en sneeuw. Daarvoor moet de juiste soort ijsbijl gekozen worden. (Image source: Gipfelsturm69 / pixabay.com)

Samengevat zijn dit de volgende criteria

 • Juiste soort ijsbijl
 • Juiste lengte
 • Gewicht of materiaal

In het volgende lees je over de respectieve criteria en kom je te weten waarom het voor jou zinvol is een ijsbijl volgens deze aspecten te kopen of niet.

Het juiste type ijsbijl

Eerst en vooral is het belangrijk dat je het juiste type ijsbijl vindt. De hoogtetoer pick is, zoals de naam al doet vermoeden, vooral geschikt voor gewone hoogtetochten die over minder steil terrein voeren. Door de lange rechte schacht dient hij als verlengstuk van de arm, waardoor je bijvoorbeeld niet kunt uitglijden op gletsjerijs.

Als je op weg bent naar een steile ijswand, kun je beter een hybride pick kopen die speciaal ontwikkeld is voor veeleisender terrein. Met zijn kortere gebogen schacht is hij perfect geschikt voor gebruik in de verticale stand.

Juiste lengte

Zorg er altijd voor dat de plectrum niet te lang en niet te kort is. De klassieke Hochtoren plectrum moet met de punt tot aan je enkel gaan als je hem helemaal achteraan het handvat neemt.

De hybride pluk, daarentegen, is meestal maar ongeveer 50 tot 70 cm lang. Hier moet je voor jezelf beslissen of je hem alleen voor steil terrein wilt gebruiken of ook voor vlakker terrein ertussen. In het laatste geval moet je een langere kiezen.

Gewicht of materiaal

Vooral als je veel bagage meeneemt op je tochten, kan gewicht een belangrijke factor zijn. Er zijn picks van ijzer, aluminium of een mengeling van beide. Aluminium plectrums zijn aanzienlijk lichter dan de andere twee. Het is het beste om in een speciaalzaak uit te proberen welk materiaal het beste in je hand voelt en te beslissen welk model je het beste gevoel geeft.

Beeldbron: pixabay / Gipfelsturm69

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies