Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

21Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

103Verzamelde opmerkingen

Klimmen is een sport die in de negentiende eeuw in Duitsland en Engeland is ontstaan als een activiteit die is afgeleid van de bergsport. Het bestaat uit het maken van beklimmingen op muren met behulp van de fysieke en mentale kracht van de beoefenaar. De armen en benen worden intensief gebruikt.

Het wordt beschouwd als een riskante sport, maar dat is niet helemaal waar, omdat het afhankelijk is van de modaliteit die we beoefenen. Bovendien is het materiaal dat door klimmers wordt gebruikt sterk geëvolueerd, zodat de veiligheid gegarandeerd is, althans in dat opzicht. De klimgordel, ook wel klimharnas genoemd, is één van die hulpmiddelen die veilig klimmen mogelijk maken.
Belangrijk om te weten

 • De klimgordel is essentieel voor elke beklimming, met uitzondering van de zogenaamde soleren (of ook wel free solo genoemd), dit is klimmen zonder enige vorm van materiële beveiliging.
 • Vrouwen, mannen of kinderen moeten vanwege hun verschillende anatomieën modellen aanschaffen die zijn aangepast aan hun kenmerken.
 • Het klimharnas moet voldoen aan de veiligheidsvoorschriften, die meestal op het etiket zijn gecertificeerd. We zullen dit zien in het hoofdstuk “Waar moet je op letten bij je aankoop?”, evenals specificaties over de juiste maten van de gordel.

Onze selectie: De beste klimgordels op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste klimgordels die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van de perfecte klimharnas een stuk eenvoudiger.

Ayyds Klimgordel

Ontdek het AYYDS klimgordel, hét ultieme hulpmiddel voor al uw klimavonturen. Gemaakt van hoogwaardig polyester en gelegeerd staal, garandeert dit halve lichaamsharnas u uiterste veiligheid en veerkracht. De versterkte touwpunten en het naaiwerk, samen met de robuuste verbindingen en webbing, beschermen u te allen tijde.

Katsu Tools Klimgordel

Op dit moment is het genoemde product niet leverbaar bij de leverancier. Daarom hebben wij het vervangen door een ander product met soortgelijke kenmerken. Meld een probleem.

Das Problem mit diesem Produkt wurde gemeldet. Danke!

Ontdek de ultieme klimgordel voor al uw avonturen met de KATSU Tools klimgordel. Deze CE-gecertificeerde, standaardformaat klimgordel is gemaakt van 100% polyester, wat zorgt voor een zeer sterke en slijtvaste uitrusting die u keer op keer kunt vertrouwen. Met de verstelbare borst- en tailleomvang en de robuuste stalen gespen, bent u gegarandeerd van een perfecte pasvorm, zodat u zich kunt concentreren op uw werkzaamheden en avonturen.

Edelrid Klimgordel

Verstelbare beenlussen garanderen niet alleen een perfecte pasvorm, maar zorgen ook voor de volledige flexibiliteit die u nodig hebt tijdens het klimmen. Het slimme ontwerp bevat een klein zakje op de heupriem voor het opbergen van een RFID-chip. Een verschuifbaar heupkussen maakt het makkelijk voor u om de beste pasvorm en positionering te vinden.

Sob Klimgordel

Of u nu een professionele klimmer bent of gewoon op zoek bent naar bescherming tijdens activiteiten op hoogte, de SOB klimgordel is de ideale keuze. U kunt dit veelzijdige veiligheidsharnas gebruiken tijdens klimmen, valbeveiliging, steigers, vallen op hoge hoogte, bouw, klimmen in bomen, kamperen, werken op hoog niveau, redding in het vuur en andere buitentrainingen en -activiteiten. Kies vandaag nog voor de SOB klimgordel en ervaar zorgeloos avontuur.

De beste integrale klimgordel

Rock Empire Ronda is een integraalgordel voor klettersteigen, mountaineering, en touwparcoursen. Deze integraalgordel van Rock Empire komt het beste uit onze test: mensen blijken deze gordel snel en eenvoudig aan te trekken (Iets dat bij andere integraalgordels nog wel eens tot problemen / vertraging leidt).

De gordel is gemaakt van robuust breed bandmateriaal en zit comfortabel. Deze gordel is ook geschikt voor werk op hoogte omdat deze voorzien is van de EN 361 norm. Gewicht: 700 gram

De beste klimgordel voor vrouwen

De Edelrid Jayne III klimgordel is een speciaal op de vrouwelijke anatomie afgestemde allroundriem met verstelbare beenlussen en centreerbaar inbindpunt. De gordel beschikt over verstelbare beenlussen voor een optimale pasvorm en volledige flexibiliteit en een verschuifbaar heupkussen.

Ook heeft de gordel 4 inbindpunten, materiaallussen, bevestiging voor ijsschroefclips en een chalk-bag lus.

De beste klimgordel voor kinderen

De Petzl Simba verstelbare integraalgordel is voor kinderen van 5 tot 10 jaar die minder dan 40 kg wegen. Omdat kleine kinderen minder goed gedefinieerde heupen hebben, is een integraalgordel voor sommige kinderen noodzakelijk om de veiligheid te waarborgen.
De gordel heeft volledig verstelbare schouderbanden en beenlussen voor een perfecte pasvorm, de tweekleurige banden (van binnen zwart, van buiten gekleurd) vergemakkelijken het aantrekken. Ook heeft de gordel 4 veilige buckles.

Het beste klimharnas voor alle maten

De Skill Adventure van Rock Empire is een lichte variant uit de Adventure reeks. Het harnas is geïnspireerd op een antivalharnas en is voorzien van twee inbindpunten volgens de EN 361 norm. Dit maakt de Skill Adventure ook geschikt als gordel voor werken op hoogte. Maar deze gordel wordt over het algemeen gebruikt voor klettersteigen en kabel-/tokkelbanen.

Het harnas is voorzien van twee inbindpunten wat extra veiligheid garandeerd. Het harnas is makkelijk verstelbaar wat hem perfect geschikt maakt voor groepsinstructie. De Skill Adventure is overzichtelijk neer te leggen waardoor men er makkelijk in kan stappen. Daarnaast is deze gordel one size fits all.

Verdere aanbevelingen in het overzicht

Shopgids: Alles wat je moet weten over klimgordels

Het is van groot belang dat je voordat je een klimgordel koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

Climber woman standing in front of a stone rock outdoor

Het is belangrijk dat je je klimharnas koopt op basis van je sekse, omdat ze verschillende kenmerken hebben die van elkaar verschillen.
(Bron: Alexey Poprotsky: 40985751/ 123rf.com)

Wat is een klimgordel precies?

Een klimgordel of klimharnas is een veiligheidselement dat gebruikt wordt bij het klimmen, maar ook op andere gebieden zoals speleologie, bergbeklimmen, raften (afdaling op de rivier), kitesurfen (een vlieger dient als tractie voor een atleet op een plank in het water) of het uitvoeren van reddingsacties, vooral door de nooddiensten.

Welke soorten klimgordels zijn er?

Er zijn verschillende soorten klimgordels, afhankelijk van de modaliteit die je gaat beoefenen. Sommige kunnen zelfs voor meer dan één stijl worden gebruikt, zoals de zogenaamde multifunctionele klimgordel, die ruimtebesparend is en van de beste kwaliteitsmaterialen is gemaakt. Maar laten we ons concentreren op deze tabel van gordels voor elke specifieke modaliteit. Deze zijn als volgt:

Criteria Sport (rots- of klimwand) Klassiek en traditioneel Grote wanden Ijs of gemengd (rots en ijs) Alpinisme (hooggebergte)
Voordelen Snel en eenvoudig aan- en uit te doen. Ze nemen weinig ruimte in voor eenvoudig transport. Ze moeten comfortabel zijn bij urenlang hangen. Ontworpen om extreme omstandigheden te weerstaan. Lichtgewicht en ruimtebesparend.
Comfort Lichtgewicht en goede bewegingsvrijheid. Deze zijn vooral licht en comfortabel. Goede gewatteerde vulling in de taille en verstelbare beenlussen. Ze zijn uitgerust met speciale ijsschroefhouders. De riem is meestal smal en flexibel.
Kenmerken Ze hebben alleen gespen aan de gordel en de beenlussen zijn meestal elastisch. De achterste ring is verstevigd en heeft een goede gewatteerde rugvulling. Ze hebben meestal dubbel verankeringstape voor meer veiligheid. De beenlussen zijn verstelbaar en de rugvulling is waterdicht. De beenlussen zijn verstelbaar wat handig is bij het verwisselen van kleding.
Materiaallussen Ze hebben weinig materiaallussen. Ze hebben 4 of meer materiaallussen. Resistente materiaallussen, één versterkt aan de achterzijde. Moet over de noodzakelijke materiaallussen beschikken. Heeft niet veel materiaallussen nodig.

Wat zijn de belangrijkste onderdelen van een klimgordel?

Het klimharnas bestaat uit verschillende onderdelen, die allemaal van groot belang zijn voor de veiligheid en het comfort van de klimmer. Je moet ervoor zorgen dat de klimgordel goed werkt en de instructies opvolgen om hem in goede staat te houden. Dit zijn de belangrijkste onderdelen:

 • Heupriem: Dit is het belangrijkste deel van de gordel, dat het grootste deel van het gewicht weerstaat en waar de andere onderdelen vanaf komen. Deze riem moet een evenwicht bieden tussen comfort en lichtheid.
 • Gespen: De functionaliteit is afhankelijk van de klimstijl. De nieuwste hebben een zelfblokkerend systeem.
 • Beenlussen: Ze zijn meestal gewatteerd en kunnen worden aangepast met een elastisch systeem of gespen, waardoor het gemakkelijker is om van kleding te wisselen.
 • Zekerlus: Dit is een ring die de twee ankerpunten met elkaar verbindt, waardoor het het sterkste gedeelte van het geheel is.
 • Materiaallussen: Ze worden gebruikt om materiaal of accessoires te dragen die tijdens het klimmen worden opgehangen. Hun aantal hangt af van de geoefende stijl of de behoeften van de klimmer.
 • Inbindlussen: Dit zijn twee lussen die aansluiten op de zekerlus. Het touw wordt erdoorheen geleid en het gewicht wordt correct verdeeld.

Wat is het verschil tussen een klimgordel voor mannen en vrouwen?

Hoewel sommige modellen kunnen worden ontworpen voor zowel mannen als vrouwen, is het raadzaam om een product te kopen dat de nodige eigenschappen biedt voor elke sekse. Bij vrouwen is het zwaartepunt bijvoorbeeld lager en moeten ze het harnas in evenwicht brengen om zich comfortabeler en veiliger te voelen.

Ook zijn vrouwen over het algemeen smaller en gebruiken ze de gordels op de heupen, daarom moet je de afstand tussen de gordel en de benen inschatten. Kortom, we moeten, evenals bij de aankoop van klimschoenen bijvoorbeeld, op zoek naar specifieke modellen voor mannen en vrouwen, evenals voor kinderen.

NKVBKoninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging
“Een klimmer of bergsporter die verantwoord met zijn of haar sport bezig is beschikt over een goede dosis (zelf)kennis, durft om te draaien als iets te gevaarlijk is en staat open voor aanbevelingen om de sport veiliger te maken.”

Hoe moet ik mijn klimgordel aandoen?

Het bevestigen van een klimgordel is niet erg ingewikkeld. Het moet echter met grote zorgvuldigheid worden uitgevoerd, want je veiligheid en comfort zijn afhankelijk van een correcte werkwijze. Dit zijn in het kort de belangrijkste stappen die moeten worden gevolgd om een klimgordel aan te trekken:

 • Steek je benen in de beenlussen en zorg ervoor dat ze niet gekruist zijn en dat de zekerlus aan de voorkant ligt.
 • Plaats de gordel over je heupen, bijna op navelniveau, om te voorkomen dat je eruit glijdt in geval van een duikeling. Trek de riem strak aan.
 • Verstel de beenlussen met behulp van een elastisch deel voor het geval ze niet verstelbaar zijn. Hoe strakker ze zitten, hoe comfortabeler je je voelt bij het hangen, al zal het je bewegingsvrijheid verminderen.

Hoe moet ik mijn klimgordel onderhouden en schoonmaken?

Het eerste wat je moet doen is de handleiding te lezen, om te weten uit welke onderdelen het klimharnas bestaat. Voor elk gebruik moet je elk detail bekijken om er zeker van te zijn dat elk onderdeel werkt en in goede staat is, want na verloop van tijd kunnen sommige elementen versleten raken en je fysieke integriteit in gevaar brengen.

Wat de reiniging betreft, kunnen we de gordel twee uur lang in water weken met een neutrale zeep en een borstel gebruiken voor het geval dat de vlekken hardnekkig zijn. Spoel de gordel daarna af met water en laat hem drogen op een geventileerde plaats, zonder blootstelling aan de zon. Na het reinigen is het noodzakelijk om erop te letten dat alle elementen correct werken.

Equipment necessary for mountaineering and hiking

Je moet je klimgordel kiezen al naar gelang de stijl die je gaat beoefenen.
(Bron: Dmytro Gilitukha: 47346689/ 123rf.com)

Wat zijn de meest bekende merken klimgordels?

Petzl is één van de belangrijkste internationale merken. Het is een Frans bedrijf met meer dan 50 jaar ervaring dat zich toelegt op de productie van klimgordels voor sportpraktijken zoals klimmen, maar ook voor werkzaamheden. Het heeft een breed assortiment producten waarin kwaliteit, veiligheid en comfort voorop staan.

Een ander belangrijk bedrijf in deze sector is de Italian Climbing Technology, die moderne ontwikkelings- en productietechnieken toepast om maximale veiligheid voor klimmers te garanderen. Tot slot is Black Diamond met zijn innovatieve tandwielontwerpen de fabrikant van harnassen met de grootste marktvraag.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een klimgordel om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om de klimgordel te vinden die het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de klimgordel die je nodig hebt:

Gebruik

Klimmen kan op verschillende terreinen en onder verschillende omstandigheden. Daarom moet je een klimgordel kiezen die zich aanpast aan de kenmerken van de stijl die je wilt beoefenen. Vergeet niet dat bij klimgordels de veiligheid heel belangrijk is, daarom worden ze vervaardigd om te voldoen aan verschillende functies, afhankelijk van het gebruik waaraan ze door de klimmer zullen worden blootgesteld.

Voor de kunstmatige wanden worden comfortabelere en praktischere klimgordels gebruikt, terwijl voor de sportieve stijl meestal lichtere modellen worden gebruikt die de beklimming niet belemmeren. Traditionele klimmers moeten voorrang geven aan comfort en ruimte. Voor het gebruik op ijs heb je speciale schroefhouders en verstelbare beenlussen nodig.

Lumberjack with saw and harness pruning a tree.

Met de klimgordel kunnen meer activiteiten worden uitgevoerd dan alleen bergbeklimmen.
(Bron: Jozef Polc: 80909050/ 123rf.com)

Grootte

De grootte van het klimharnas is essentieel omdat je veiligheid ervan afhangt. Het moet perfect passend zijn. Je moet controleren of de gordel niet van de heupen glijdt als je ondersteboven komt te hangen. Ook moet je rekening houden met de fysieke verschillen tussen mannen, vrouwen en kinderen.

Naast veiligheid heb je de juiste maat nodig om het nodige comfort te bieden. Je kunt bijvoorbeeld vele uren in de klimgordel hangend doorbrengen, zoals in hooggebergtes. Aan de andere kant is het beter om verwondingen of ongemak te vermijden die een te kleine maat kunnen veroorzaken.

Herman FinkersNederlands cabaretier
“In Almelo hebben we ook een berg… naja, berg, een heuvel… althans, ’t is meer een glooiing in het landschap… Oke, ’t is eigenlijk gewoon een kuil.”

Beenlussen

Een ander element waarmee rekening moet worden gehouden bij de aankoop van een klimgordel, zijn de beenlussen, hoewel ze niet zo belangrijk zijn als andere onderdelen zoals de heupriem, zekerlus of inbindpunten. De beenlussen kunnen vast of verstelbaar zijn. De eerste zijn de meest voorkomende, hoewel ze dankzij de elasticiteit kunnen worden gebruikt voor allerlei activiteiten.

Eén van de belangrijkste voordelen van beenlussen, naast hun comfort, is dat ze het schuren voorkomen dat kan leiden tot ongemak of letsel. Het is ook gemakkelijker om van kleding te veranderen, iets wat van groot belang is als je rekening houdt met de verschillende weersomstandigheden die kunnen optreden tijdens een beklimming.

Materiaallussen

Aan de gordel van het klimharnas zijn materiaallussen geplaatst, die meestal worden gebruikt bij outdoormodaliteiten. Het is gebruikelijk om minimaal 4 materiaallussen te hebben om al het materiaal dat je nodig hebt tijdens de beklimming te verplaatsen, hoewel het aantal kan variëren afhankelijk van de behoeften van elke klimmer.

Female rock climber wearing safety harness

Het is van belang dat je erop let dat alle onderdelen goed werken.
(Bron: Alexey Poprotsky: 40985720/ 123rf.com)

Veiligheidsvoorschriften

Klim- of bergharnassen moeten voldoen aan de veiligheidsvoorschriften UNE-EN 12277. Om er zeker van te zijn dat het gekozen product binnen de normen van nationale en internationale instanties valt, moet je dit op het etiket verifiëren. Deze verordening verdeelt de klimgordels in vier categorieën:

 • Type A: Integraalharnas. Voor mensen die nogal zwaar zijn, een zeer hoog zwaartepunt hebben of in slechte conditie zijn.
 • Type B: Integraalharnas. Voor gebruikers met een gewicht van minder dan 40 kg. Meestal gebruikt voor kinderen.
 • Type C: Heupgordel. Het moet voldoen aan de juiste kenmerken voor elke stijl van klimmen of bergsportbeoefening.
 • Type D: Borstgordel. Wordt meestal bij activiteiten van voortgang door middel van een touw gebruikt, waarbij het noodzakelijk is om een ventrale blocker te gebruiken. Ze moeten altijd samen met het harnas van het type C worden gebruikt.

Samenvatting

De klimgordel is een product dat onderworpen is aan bepaalde veiligheidsvoorschriften. Dit betekent dat je de belangrijkste functies ervan bij alle modellen op de markt zult vinden, hoewel je voordat je er één koopt altijd goed het etiket moet lezen. Bij het gebruik van dit hulpmiddel is het altijd noodzakelijk om alle veiligheidsmaatregelen in acht te nemen. Ook moet je het harnas altijd checken voor elk gebruik.

Tenslotte moet je bij de evalutie van de beste klimgordel letten op andere aspecten, zoals het comfort of het gebruik dat je eraan gaat geven. Het eerste punt is van groot belang, omdat je meerdere uren in een klimgordel zal doorbrengen, hangend aan een muur. Je moet ook kijken naar de juiste maat en of het model voor vrouwen, mannen of kinderen is.

Vond je ons artikel over klimgordels interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de beste klimgordel kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Allg: 11817538/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies